PDA

View Full Version : Human Nature


Ambra Blu
16 Jul 2005, 03:11
Gondry+ Kauffman+ Patricia. Absolutely delightful. Eu, unul, nu am cuvinte. Poate voi.

illotempore2002
03 May 2009, 14:37
Prima colaborare dintre Charlie Kaufman si Michel Gondry. Cuplul perfect, le-a mers bine la fiecare colaborare, din ce in ce mai bine as zice.

E o diferenta neta totusi intre Human Nature si celelalte 2 filme facute impreuna (Eternal Sunshine si Les sciences des reves). Ultimele doua sunt cu adevarat savuroase, spumoase, e clar, te uiti la ele si la final iti dai seama ca te doare ranjetul ala pe care nu l-ai slabit deloc timp de aproape 2 ore.

Human Nature e si el un film misto. Nu l-as baga chiar in sertarul de iconoclaste, pt ca e o comedie ceva mai agresiva si cu fundal etico-filosofic.

Povestea e urmatoarea: tre sa incep cu personajele, care sunt mai multe si au legatura intre ele (doh!): un psiholog frustrat si frigid (evident) dreseaza niste soareci, invatzandu-i bunele maniere (asta pt ca parintii lui il terorizasera in copilarie cu treburile astea enervante). O tanara blonda superba (Patricia Arquette) are o mare problema - e mai mult maimutza decat femeie (dereglarea endocrina a pilozitatii) ceea ce ii creeaza mari confuzii cu privire la specia careia ii apartine (e maimuta sau femeie?). Totusi, femeia-maimuta cu psihologul se cupleaza si gasesc in padure intr-o excursie un barbat crescut de maimute, care are evident, comportament de maimuta. Se ridica problema: il lasam sa zaca in salbaticie si ignoranta (auzi, ignoranta), dar in libertate sau il luam in civilizatie, il invatam sa vorbeasca, si toate bunele maniere cu avantajul de a-i lumina spiritul cu un Dante, Spengler, Beethoven?
De luat, or sa-l ia in laborator si or sa-l educe, lupta cea mai grea care se va da insa va fi de reprimare a pornirilor sexuale.

Filosofia ar fi urmatoarea: suntem oameni sau suntem animale? ce se ascunda in fond in spatele bunelor maniere? ce incearca ele sa ascunda? inseamna a fi manierat ca esti si .... uman? este civilizatia un lucru chiar atat de bun in fond?

Verdict: Filosofie facuta in hohote de ras.


p.s. interesanta relatarea povestirii (tot filmul este redat de persoane diferite in instanta, la judecatorie) atat de acuzati cat si de mort, care are si el versiunea lui asupra intamplarii. Sa fie vorba de inspiratie Rashomon-iana?