PDA

View Full Version : Monty Python


MinRep
13 Jul 2005, 18:45
Well, people, do we love 'em or do we love 'em?

Cinemania
13 Jul 2005, 18:47
definitely love 'em...

revin cat de curand dupa ce revad din ele...

MinRep
28 Jul 2005, 13:26
Sa incepem cu un... glosar:


MEMBRII GRUPULUI:

Graham Chapman: statura impozanta, reconoscibil dupa nasul ascutit si proeminent. F cel mai versatil dintre membrii grupului, el joaca rolurile principale in "Holy Grail" si "Life of Brian": regele Arthur si, respectiv, Brian.

John Cleese: preferatul meu... cel mai inalt membru al grupului si de asemenea, unul dintre cei mai versatili. A lasat, probabil, cele mai memorabile personaje (nu le mai insir - mai ales ca cele mai multe nu au nume). Cei mai tineri dintre voi il cunosc probabil drept noul Q in seria James Bond.

Terry Gilliam: la inceput, el este un al saselea membru al grupului, avand aparitii minime in sketch-urile din serialul TV "Monty Python's Flying Circus". El este insa si animatorul grupului, realizand, intr-un stil unic legaturi si intermezzo-uri intre scene. Mai tarziu, el devine 'membru cu drepturi depline', ajungand sa regizeze "Holy Grail" (alaturi de Terry Jones) si un scurtmetrajul "The Crimson Permanent Assurance". Apoi, el devine un regizor de marca (semnand succese precum "Brazil", "The Fisher King" sau "Twelve Monkeys"), pastrand stilul imaginativ al animatiilor din "Flying Circus".

Eric Idle: unul dintre cei mai amuzanti si mai talentati dintre membrii. De asemenea, unul dintre cei mai muzicali. Notabila interpretarea melodiei "Always Look on the Bright Side of Life", de la finalul lui "Life of Brian". Sau, daca preferati, "The Penis Song" din "Meaning of Life".

Terry Jones: cel mai scund si nu neaparat preferatul meu... Regizeaza, totusi, cele trei filme importante: "Monty Python and the Holy Grail". "Life of Brian", "Meaning of Life". Se remarca, de asemenea, prin interpretarea rolurilor de femei grase si enervante.

Michael Palin: un alt preferat de-al meu... imaginea aceea de baiat bun este foarte bine exploatata. Probabil cel mai remarcabil rol al sau este cel al lui Pilat in "Life of Brian": un Pilat care vorbeste ca Elmer Fudd.

David Hemmings: desi multi istorici nu il considera un "Python" adevarat, influenta lui asupra grupului este decisiva. Cea mai notabila aparitie este in chipul unei bucati de lemn in "Full Frontal Nudity" :P




To be continued...

Longshot
28 Jul 2005, 13:43
Michael Palin: un alt preferat de-al meu... imaginea aceea de baiat bun este foarte bine exploatata. Probabil cel mai remarcabil rol al sau este cel al lui Pilat in "Life of Brian": un Pilat care vorbeste ca Elmer Fudd.

no. 1 in topu' meu, de departe. ma bucur and all ca o duce bine cu cartile si documentarele dar a fost spot on ca galahad in "...holy grail". bun si Pilat insa life of brian e pe ultimul loc in lista mea de lung metraje python preferate so...

MinRep
28 Jul 2005, 14:25
In all fairness, cred ca cel mai reprezentativ/faimos/amuzant personaj al lui Palin este, totusi, It's Man. :D

MinRep
31 Jul 2005, 10:57
It's... MONTY PYTHON'S FLYING CIRCUS

Fiecare episod incepe cu aparitia (de obicei sfidand moartea) a personajului zdrenturos creat de Palin. Acesta se apropie de camera de filmat si zice un singur cuvant: "It's..." Imediat dupa aceasta incepe genericul, animat de Terry Gilliam. Mai tarziu, inaintea aparitiei lui Palin, Cleese (as The Announcer) apare (de obicei stand la un birou) si spune "And now foir something completely different".

Show-ul este un serial trasmis de BBC intre 1864 si 1974. Fiecare episod este inegal si consista din mai multe sketch-uri, unele dintre ele formand 'povesti' care ocupa si jumate din spatiul de emisie, altele terminandu-se dupa doar cateva secunde (iar, de multe ori, un personaj zice: This is getting rather silly ;)). Acestora se adauga extraodinarele animati ale lui Terry Gilliam, care consista din taieturi in carton ale unor personaje celebre, landmark-uri sau desene grotesti. Animatiile creaza link-uri intre sketch-uri sau intermezzo-uri relaxante.

Multe momente au devenit, peste ani, clasice. Iar daca ar fi sa insir cateva: "The Ministry of Silly Walks", "The (Dead) Parrot Sketch", "The Restaurant Sketch", "The Killer Joke", "The Spanish Inquisition", "The Silly Job Interview", "The Fairy Tale about the Police", "Blood, Devastation, Blood, Death and Horror", "Mister Hilter", "Hungarian (Dirty) Phrasebook" and so on and so forth...

In 1971 apare primul lungmetraj al grupului, "And Now for Something Completely Different", care este de fapt o antologie a episoadelor din primele doua sezoane ale serialului de televiziune.



To Be Continued...

MinRep
03 Aug 2005, 14:12
MONTY PYTHON AND THE HOLY GRAIL

Cel de-al doilea lungmetraj al grupului si primul care urmareste (sau incearca sa urmareasca) conventiile filmice. Pe scurt, filmul urmareste calatoria Regelui Arthur (interpretat de Graham Chapman) si a altor patru cavaleri in cautarea Sfantului Graal... Regia este semnata de cei doi Terry, Jones si Gilliam, acesta din urma semnand si animatiile (inferioare calitativ, daca este sa le comparam cu cele din serial).

Este considerat de majoritatea ca fiind cel mai bun film facut de Monty Python. In ceea ce ma priveste, eu il gasesc usor subred, cu o prima jumatate care convinge greu, in special prin faptul ca filmul isi da greu drumul (genericele care se suprapun sunt amuzante, dar numai pana la un punct).

Totusi, actorii sunt in rol (sau mai bine zis in roluri), fiecare dintre ei avand cel putin un moment in care acapareaza toata atentia. A doua jumatate devine brusc foarte amuzanta, odata cu scena in care Sir La(u)ncelot macelareste invitatii la nunta. Actiunea va curge prin intamplari care mai de care mai absurde inspre un final brusc, care dezamageste marea parte a publicului, dar ramane o manifestare tipica a spiritului Monty Python.




To Be Continued...

MinRep
08 Aug 2005, 16:53
LIFE OF BRIAN

Cel de-al treilea lungmetraj al grupului, care - asa cum sugereaza si titlul - urmareste viata unui om pe nume Brian (interpretat tot de Graham Chapman). Acesta se naste in Ierusalimul antic, in aceeasi noapte cu marele Jesus... De fapt, cei trei Magi il viziteaza mai intai pe el. Iar peste 33 de ani, el ajunge martor la predica de pe munte, terorist importiva ocupatiei romane, este confundat cu Mesia, iar in final Pilat il condamna la moarte prin crucificare (alaturi de alti 139 de nefericiti). Cei sase membri ai grupului interpreteaza 40 de roluri diferite.

In ceea ce ma priveste - si aici se pare ca ma contrazic cu Longshot - "Life of Brian" este preferatul meu dintre cele trei filme facute de Monty Python. Apreciez, in primul rand, faptul ca gag-urile sunt potentate de un ton satiric (fata de societate, religie), uneori cu tenta politica (the whole "We were here first" argument). Apoi, daca marea parte a filmului creeaza rasete in abudenta, inspre final se aluneca intr-o nota tragica, insistandu-se pe "drama" personajului principal, "condamnat" la moarte pentru ceva ce nu a facut si martirizat fara sa doreasca pentru o cauza in care nu (prea mai) credea. Desi trebuie privit ca o gluma, nu pot trece pentru sensibilitatea momentului in care camera o urmareste pe iubita lui Brian indepartandu-se de Golgota...

De la genericul de inceput, unul dintre cele mai grozave exemple de animatie in stilul unic al lui Terry Gilliam pana la finalul in care cei 140 de crucificati, du Eric Idle dand tonul, canta "Always Look on the Bright Side of Life", filmul este un regal de comedie, o lectie de imagine (pe alocuri) si un exemplu de cinema bine facut.



To Be Continued...

MinRep
02 Sep 2005, 15:02
THE MEANING OF LIFE

Cel de-al patrulea si ultimul film in care se reunesc toti cei sase membri ai grupului. (in viitor, Palin si Cleese vor mai face pereche in alte filme, unele regizate de Terry Gilliam - "Brazil") Regia: Terry Jones.

Filmul incepe cu un segment regizat de Terry Gilliam, "The Crimson Permanent Assurance", in care un grup de contabili/agenti de asigurari geriatrici se revolta impotriva conducerii si pornesc - in chip de pirati ai marilor finantelor - sa doboare lumea corporatista... Ceea ce ar fi si reusit, daca anumite teorii despre forma globului nu s-ar fi dovedit dezastruos de inexacte. :D

Ce urmeaza este un fel de harababura, in stilul "And Now for Something Completely Different": o serie de sketch-uri cu personaje diferite, care se leaga totusi intre ele prin referirile constante la viata, moarte si the meaning of life. Avem pesti in acvariu care fac link-uri, momente de animatie si mai multe cantece: "(Tonight Is) The Meaning of Life", "Every Sperm is Sacred", "The Penis Song" etc. Plus o aparitie speciala a cast-ului din "The Crimson Permanent Assurance"

Desi nu este cel mai reusit experiment al trupei, "The Meaning of Life" isi pastreaza hazul, cu toate ca se pierde prin desisul de scenete si personaje, creeand destul de des confuzie si, in special in a doua jumatate, chiar lipsa de interes. Raman memorabile secvente precum "The Birth", "The Sex Teacher", "The Organ Transplants", "Mr. Creosote", "Find the Fish", "It's Christmas in Heaven" and so on and so forth.



TO BE CONTINUED...

ogto
02 Sep 2005, 15:10
Eu am o intrebare mai dificila.

Monty Python e CAMP? Oare? hm... :sleep:

MinRep
02 Sep 2005, 15:45
Buna intrebare!

In cea mai... academica definitie, camp-ul este folosirea intentionata a kitsch-ului ca principal mijloc artistic (in context cinematografic). Astfel, "Moulin Rouge" e camp... RHPS e camp... Intr-un sens mai larg - si ca sa nu gresesc copiez definitia din "The Pocket Webster" - camp este definit ca commonplace, contrived or trivial actions presented so serious as to be amusing.

Acum, camp-ul nu trebuie confundat cu parodia, satira sau farsa, care - din punctul meu de vedere - definesc mai bine stilul celor de la Monty Python. E indiscutabila absurditatea scenetelor (sau a animatiilor lui Terry Gilliam), dar modul in care subiectele sunt tratate depasesc 'simplul' camp. In opinia mea, aici avem ceva un pic mai elaborat, incat umorul nu reiese din modul in care este prezentata o situatie, ci din situatie insasi, a carei absurditate isi gaseste corespondentul in realitate...


Totusi, Monty Python e cult, atat serialul cat si filmele, dar eu inclin sa spun ca nu e camp. Iar oricum, camp propriu-zis nu exista. Depinde cum interpretezi.

1MicuCelUmilSiViril
26 Jun 2015, 19:11
Trebuie readusi in discutie pentru ca sunt prea mari. Amintesc doar un amanunt, doua seriale pre "MONTY PYTHON" din care a rezultat acesta, seriale care conteaza si pe care am avut bucuria sa le urmaresc candva:
At Last the 1948 Show (1967)
Do Not Adjust Your Set (1967)