PDA

View Full Version : Retrospectiva TIFF 2005 la Elvira Popescu

Danny
07 Jun 2005, 13:40
Lundi 6 juin
17h30 Le Pont des Arts
20h00 Agnes und seine Brüder / Une Famille Allemande

Mardi 7 juin
17h30 : Masjävlar / Retour En Dalécarlie
19h30 : Populärmusik fran Vittula / Musique de Vittula
22h00 : Chi to home / Blood and Bones

Mercredi 8 juin
17h30 : Te doy mis ojos / Ne dis rien
20h00 : Les Petits fils

Jeudi 9 juin
17h30 : Marebito
19h30 : Kongekabale / King’s Game
22h00 : El Maquinista

Vendredi 10 juin
17h30 : 4
20h30 : Moartea Domnului Lazarescu / La Mort de Monsieur Lazarescu

Samedi 11 juin
15h00 : Calvaire
17h00 : Mila ot Mars / Mila de Mars
19h00 : Vera Drake
21h30 : Hawaii, Oslo

Dimanche 12 juin
15h00 : 37°2 le matin (l’intégrale)
18h30 : Otaku : fils de l’empire du virtuel
20h30 : Diva

Lundi 13 juin
17h30 : Saratan
19h30 : Voksne mennesker / Dark Horse
22h00 : Inhyeongsa / The Doll Master

Mardi 14 juin
17h30 : Härlig är jorden / Monde de gloire (court-métrage)
En Kärlekshistoria / Une histoire d’amour suédoise
20h30 : Någonting har hänt / Quelque chose est arrivé (court-métrage publicitaire de commande)
Giliap

Mercredi 15 juin
17h30 : Sånger från andra våningen / Chansons du deuxième étage
19h30 : Sivi kamion crvene boje / Le Camion gris de couleur rouge
21h30 : Sang geng / 3 histoires de l’au-del�*

Jeudi 16 juin
20h00 : O Fantasma
22h00 : De Grønne slagtere / Les Bouchers verts

http://www.culture-france.ro/controller?action=1310

BeNnY
07 Jun 2005, 14:18
Vin chestii slabe. Vedeti 4 (pana la a doua scena cu ea nud, dupa aia nu mai are rost sa stati), Moartea Domnului Lazarescu, Calvarul, 37°2 le matin daca vrei 3 ore de nuditate, Dark Horse, of course, si cam atat.

christi
07 Jun 2005, 15:21
Da, filmele spuse de Benny chiar merita vazute si revazute.

Va asteptam pe toti la Dark Horse, eu cu siguranta mai merg odata. Doar i-am dat premiul, nu? :P

obvious
07 Jun 2005, 15:32
foaarte misto dark horse.cadrul ala color-perfect plasat.

MinRep
07 Jun 2005, 20:17
Ah, putine vin... As mai adauga celor amintite de BeNnY si "Masinistul". Daca nu era de un must. Iar din partea mea, neaparat "Cantece de la etajul doi" (daca aveti... nervii pentru asa ceva).

christi
08 Jun 2005, 08:52
Cred ca subiectului asta i-ar sta mai bine la TIFF.

Longshot
08 Jun 2005, 08:54
happy?

Alex Leo Serban
08 Jun 2005, 10:29
nu, nu e 'tot' (cf benny)!
NU RATATI 'giliap' (tot roy andersson) - cel mai frumos, din pdv-ul meu :love:
PS si 'les petits fils' e de vazut: simplu, direct, emotionant, very low budget (digital)

christi
08 Jun 2005, 11:20
Gilliap e martea viitoare. O sa merg, prea e laudat, si l-am ratat la TIFF.

BeNnY
08 Jun 2005, 12:19
Eu ziceam din ce-am vazut eu. O sa merg si eu la Giliap

Leonard
08 Jun 2005, 13:10
Eu am vrut sã mã duc luni la O noapte minunatã în split dar au anulat proiecþia de comun acord cu puþinii spectatorii fiindcã au zis cã n-au sosit titrãrile iar filmul e în croatã netitrat nici în englezã. ºtie cineva dacã s-a rezolvat problema?
Aº veni azi la Le petit fils (fiindcã-l recomandã ALª). Mai vine cineva?

obvious
08 Jun 2005, 13:12
cred ca ajung si eu.vedem cum stam cu finantele si asezarea temporala a cursurilor.la 8;30?

Leonard
08 Jun 2005, 13:14
am încercat sã le evit la Cluj pe cele care ºtiam cã vor veni la Buc. Totuºi, din cîte am vãzut, recomand Agnes and his brothers (care a fost), Marebito, Moartea... ºi Dark Horse (ºi Machinistul ºi Vera Drake pe care le vãzusem mai demult)

Leonard
08 Jun 2005, 13:16
cred ca ajung si eu.vedem cum stam cu finantele si asezarea temporala a cursurilor.la 8;30?
la 8:00 (azi)

obvious
08 Jun 2005, 13:19
foarte confuza faza cu Marebito. filmul ala e, pentru mine, incalificabil. ce anume a fost bine stiu, aproape cadru cu cadru, ce a fost lasat neterminat iarasi, insa momentele care mi-au repugnat ca prima reactie (nu din cauza violentei, ci pentru un kitsch pe care il credeam crunt la momentul ala) dupa aia mi-au ramas in minte si incercam sa le justific.
mult cliseu totusi. si recurente de prin alte filme japoneze.liftul, lumina, atmosfere create punct cu punct la fel...
noroc ca vine green butchers, ma enervasem rau de tot pentru ca la cluj l-am pierdut.
(mesajul 300...finally, a guru.)

christi
08 Jun 2005, 13:24
Cum in weekend nu sint in Bucuresti, pe mine ma veti gasi probabil la Dark Horse (luni), Giliap (marti) si Green Butchers (joia viitoare).

obvious
08 Jun 2005, 13:28
la 8:00 (azi)

corect.merci.

BeNnY
08 Jun 2005, 13:36
Din les petits fils am vazut 10 minute din cele 30 state in sala de cinema. Celelalte 20 am dormit, dar se poate sa fi avut legatura ca nu prea dormisem seara trecuta. Oricum, nu prea mi-a placut din ce-mi amintesc eu. Dar dupa ce m-am trezit am plecat.

Danny
08 Jun 2005, 15:20
Sper sa ajung si eu macar la 4, Moartea Domnului Lazarescu, Dark Horse si Gilliap. Ne vedem pe acolo.

Nightwane
08 Jun 2005, 16:22
nu vine filmul Asiei Argento? Sa ii fut in gura.

christi
08 Jun 2005, 17:20
Filmul a plecat direct in Ungaria la un alt festival, ca de altfel si A Hole in My Heart, Czech Dream, Whisky sau Private.

BeNnY
08 Jun 2005, 17:24
Si Chirilov.

Mala Portugal
08 Jun 2005, 18:26
, din cîte am vãzut, recomand Agnes and his brothers (care a fost)
Despre filmul asta Nae spunea ca incepe prin a se inspira din Americn Beauty si termina prin a-l plagia :D

Leonard
08 Jun 2005, 22:40
, din cîte am vãzut, recomand Agnes and his brothers (care a fost)
Despre filmul asta Nae spunea ca incepe prin a se inspira din Americn Beauty si termina prin a-l plagia :D
nu-l contrazic, filmul are niºte surse de inspiraþie. mie cel mai apropiat mi s-a pãrut de 21 Grams. Totuºi, la cît de miºto e realizat ºi jucat, chiar nu-mi pasã. A fost cred singurul film (poate alãturi de Heart is Deceitful...) din festival care m-a þinut în prizã de la început la final ºi-mi doream sã nu se mai termine, fãrã sã mã plictiseascã vreo secundã. Cred cã la toate celelalte filme mã uitam la ceas cel puþin odatã sã vãd cît mai e pînã se terminã.

Leonard
08 Jun 2005, 22:48
fost astãzi la Elvira la Les petit fils. Nu era chiar filmul corespunzãtor cu mood-ul meu dar mi-a dat o senzaþie plãcutã, deºi n-am înþeles mare lucru din el fiindcã mã gîndeam la altceva. Totuºi, drãguþã faza cu duºul, ca ºi discuþia despre luminile turnului Eiffel. Surprinzãtor (pentru un film care nu m-a prins), nu m-a plictisit, mi s-a pãrut chiar scurt.
încercat sã vãd filmul urmãtor (argentinian, nu ºtiu cum îi zice) dar mi s-a pãrut o dramã serie B a la Philadelphia fãrã nimic care sã mã captiveze. am plecat dupã vreo orã cã mã luase somnul.
oricum sala aproape goalã, oameni triºti. cam deprimant. nu se comparã cu atmosfera festivalului de la Cluj

Alex Leo Serban
09 Jun 2005, 13:17
pt benny

kiri nu e la nici-o ungarie, ci la cj, vbit azi cu el, spera sa se intoarca diseara (greve tren, etc).
daca aveti ceva reclamatii, direct lui.

pt nightwane

why don't u f.u.c.k. yrself & save us za posteishian: daca vroiai sa vezi filmul asiei, trebuia sa-ti misti curu & sa te duci la cj, ca tot omu.
cred ca bucurestenii au ce merita :P

BeNnY
09 Jun 2005, 13:36
Ok, auzisem ca s-a dus la festivalul ala unde e tot director artistic.

notorious
09 Jun 2005, 16:19
eu merg azi la 'the machinist'. la ora 22:00. :)

nume
09 Jun 2005, 17:14
pt nightwanewhy don't u f.u.c.k. yrself & save us za posteishian:
Bestiala injuratura, adorabile limba de final.

Nightwane
09 Jun 2005, 17:22
why don't u f.u.c.k. yrself & save us za posteishian: daca vroiai sa vezi filmul asiei, trebuia sa-ti misti curu & sa te duci la cj, ca tot omu.
cred ca bucurestenii au ce merita :P

auzi, Village Person...do me a favor (mai exact do us a favor) si cara-te cu YMCGAY-ul matale ca pute a intestine perforate.

notorious
09 Jun 2005, 18:56
bai, voi doi ce-aveti ?

Alex Leo Serban
10 Jun 2005, 10:17
pt notorious

nu te ambala in leg. cu sado-maso-cristul: inca unul care ma uraste pt ca nu i-am raspuns 'corespunzator' la mp-uri... e deja un pattern ;)

notorious
10 Jun 2005, 14:00
'the machinist' a fost misto pe parcursul unor 95 de minute intregi (atmosfera care transcende genul noir al anilor '50-'60 !), pt ca pe final sa o rasoleasca rau de tot. ce pacat ! :(

nume
10 Jun 2005, 14:04
'the machinist' ... ca pe final sa o rasoleasca rau de tot. ce pacat ! :(
Poate dezvolti un pic. Mie finalul mi-a placut foarte mult, asta asteptam.

Nightwane
10 Jun 2005, 15:16
pt notorious

nu te ambala in leg. cu sado-maso-cristul: inca unul care ma uraste pt ca nu i-am raspuns 'corespunzator' la mp-uri... e deja un pattern ;)

eu nu te urasc, papushel. n-am nimic cu tine. sa fii sanatos si sa ne traiesti mult si bine. :)

Mala Portugal
10 Jun 2005, 15:50
pe final sa o rasoleasca rau de tot. ce pacat ! :(
Butcher-ul negru care te terorizeaza nu e altceva decat cea mai crunta amintire a ta . Ce defect are finalul asta?

Leonard
10 Jun 2005, 19:55
on topic: vãzut azi filmul rusesc '4'. Dupã primele 40 de minute credeam cã e genial ºi mã gîndeam deja sã-mi schimb topul. Însã devine o labã tot restul filmului. Partea cu babele ºi porcii mi s-a pãrut total lipsitã de sens. Trofeul Transilvania la mizeria asta??????? Poate dacã se pãstra doar prima secþiune (circa de 30 min) cu discuþia la bar (care se terminã cu 'sunt de fapt acordor de piane), avea ºanse la secþiunea de scurtmetraje. Pt filmul per ansamblu, nota 4 e prea mult.

Alex Leo Serban
11 Jun 2005, 07:36
pt nightwane

don't 'papushel' me! :x si sa se mai stie ca m-am saturat sa fiu considerat gay-ul de serviciu al forumului, e o mare timpenie. adica ce, daca tii post o data pe sapt. se keama ca esti vegetarian?!
cum scriam si in ult. dilema, mie nu-mi plac gay-ii!! e o minoritate mult prea numeroasa pt gustul meu; ah, daca eram doar eu, singur in ac. minoritate... acum, cu atitia care-si fac 'coming out'-ul, parazi gay blabla, s-a banalizat mult prea tare pt gustul meu, nu mai e cool... si inca ceva - for the record: i don't share anything - nici macar sexualitatea :P

Nightwane
11 Jun 2005, 08:15
pt nightwane

don't 'papushel' me! :x si sa se mai stie ca m-am saturat sa fiu considerat gay-ul de serviciu al forumului, e o mare timpenie. adica ce, daca tii post o data pe sapt. se keama ca esti vegetarian?!
cum scriam si in ult. dilema, mie nu-mi plac gay-ii!! e o minoritate mult prea numeroasa pt gustul meu; ah, daca eram doar eu, singur in ac. minoritate... acum, cu atitia care-si fac 'coming out'-ul, parazi gay blabla, s-a banalizat mult prea tare pt gustul meu, nu mai e cool... si inca ceva - for the record: i don't share anything - nici macar sexualitatea :P

ho ho ho! Slow it down. I "papushel" almost everybody. Daca nu "papushel", i "tzontzonel" them. Defect profesional. Calmeaza-te dracu'!

Leonard
11 Jun 2005, 10:04
Vine cineva la Calvarul azi? Cum e Mila de Mars, filmul bulgãresc? meritã?

Mala Portugal
11 Jun 2005, 13:49
on topic: vãzut azi filmul rusesc '4'.[....]Trofeul Transilvania la mizeria asta???????.
Pai s-au mai scos cu Whisky. Asta comparand cu duda care a luat trofeul anu' trecut

notorious
11 Jun 2005, 15:18
Butcher-ul negru care te terorizeaza nu e altceva decat cea mai crunta amintire a ta . Ce defect are finalul asta?

lasa prea multe parti ale scenariului nelamuriate toata faza asta cu 'totul este doar o halucinatie. nothing is real'. una dintre ele este chelnerita de la aeroport ? adica vrei sa zici ca totul, de la discutiile purtate in vazul lumii la vizitele la domiciliu, trenuletul groazei se petreceau in mintea lui bale. c'mon ! give me a fachin break ! :hmm:

christi
12 Jun 2005, 10:21
on topic: vãzut azi filmul rusesc '4'.[....]Trofeul Transilvania la mizeria asta???????.
Pai s-au mai scos cu Whisky. Asta comparand cu duda care a luat trofeul anu' trecut

Nu Reconstruction a luat anul trecut? Nu prea mi s-a parut duda :P

Mala Portugal
12 Jun 2005, 11:47
Nup, Reconstruction a luat premiul de regie. Marele premiu l-a luat Zilele lui Santiago. A mai auzit cineva de el d'atunci? :lol:

notorious
12 Jun 2005, 15:24
pana una-alta, cine merge la giliap ? :w00t: marti, nu ?

obvious
13 Jun 2005, 10:39
ego.(apropo de giliap)

Danny
13 Jun 2005, 14:16
anch'io

notorious
13 Jun 2005, 14:32
atunci ce ziceti de 8:15 chiar in fata la elvira. poate facem cunostinta si noi.

Pitbull
13 Jun 2005, 20:57
E moa os�*.

Leonard
14 Jun 2005, 13:46
Eu cred cã vin azi la O poveste de dragoste suedezã. Dacã mai rezist, mai stau ºi la Giliap. Oricum sunt gãsibile pe net ambele. Songs from the second floor l-am vãzut la Cluj ºi am plecat dupã 70 de minute. nu e deloc genul meu sau n-am înþeles eu nimic pe moment. Deci sunt ca sceptic la Andersson ãsta.

am fost ieri la Doll Master. cam slãbuþ. ideea e miºto: lucruri, obiecte (în cazul acesta de faþã pãpuºi) create de om care pot cãpãta suflet. da filmu cade în ceva ieftin. cred cã pot sã urlu ºi eu cum urla aia jumate de film sã mã dau speriat. ceva nu e leagã.
am mai vãzut sîmbãtã Calvarul (cel mai prost film din ce am vãzut din competiþia, dacã nu din tot festivalul) ºi Mila de Mars (un film bulgãresc destul de drãguþ)
revelaþia a venit duminicã la 3x3 Beineix. Mi-a plãcut la nebunie Betty Blue (sau 37,2 le matin) încît am stat ºi la urmãtoarele. poate revin cu un topic mai amplu despre acest regizor genial. m-a lãsat mascã. deci Betty Blue e clar în top 3 din tot ce am vãzut la tiff.

BeNnY
14 Jun 2005, 13:55
am mai vãzut sîmbãtã Calvarul (cel mai prost film din ce am vãzut din competiþia, dacã nu din tot festivalul) ºi Mila de Mars (un film bulgãresc destul de drãguþ)

Se confirma ce-am scris in dictionar, ca e underrated.

MinRep
14 Jun 2005, 16:48
Songs from the second floor l-am vãzut la Cluj ºi am plecat dupã 70 de minute. nu e deloc genul meu sau n-am înþeles eu nimic pe moment. Deci sunt ca sceptic la Andersson ãsta.
I must disagree... Desi e clar ca in ceea ce priveste "Songs from the second floor" este o problema de gusturi, dar mie mi s-a parut... sublim. Cu cat devenea mai static, mai 'artificial', mai 'tras de par', cu atat imi placea mai mult...

am mai vãzut sîmbãtã Calvarul (cel mai prost film din ce am vãzut din competiþia, dacã nu din tot festivalul)
Aici, insa, trebuie sa fiu de acord. :huh:

Leonard
15 Jun 2005, 00:54
am vãzut astãzi A Swedish love story care e superb. E foarte romantic (prezintã descoperirea dragostei) ºi, într-un fel, atemporal. Actriþa principalã aratã superb ºi e foarte naturalã. Bizarã ºi ultima secvenþã cu tatãl fetei care pãrea cã s-a înecat ºi toþi de la petrecere merg sã-l caute. 8/10

În schimb Giliap parcã e ºi mai prost ca Songs from the second floor. Adicã nu prost, ci plictisitor ºi neinteresant ºi în orice cazu nu e genul meu. pare în genul ãla obosit al lui Bergman. trageri de timp, secvenþe dilatate care nu spun nimic, intamplari puse doar de umpluturã a scenariului. 4/10
Giliap îl pusesem la downloadat înainte sã plec dar o sã-l întrerup. Doar dacã intereseazã pe cineva în mod special, nu-l ºterg...

Pitbull
15 Jun 2005, 02:16
Deci, furäm:
- Leonard
- Danny
- Notorious
- Pitbull
- Korben
Plus:
- Obvious (pe care a salvat-o un telefon, înainte sä-nceapä)
- A.L.S. (pe care nu l-am mai väzut la sfârsit, deci cred cä a asteptat sä inträm, a-ncuiat usa si a fugit).

Asa cum spune si Leonard, filmul e un VAX ALBINA. Cronica aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=104741&hist=0#104741

Alex Leo Serban
15 Jun 2005, 09:50
pt mine, lumea se imparte intre cei care au vazut in 'giliap' a brilliant work of art - cinefilii puri, the happy few care, din fericire, exista! - si... restul (cinefagii duri, cu care nu ma intereseaza sa comunic).
a fost ca un test, pt mine; e concludent.
PS DAR: a scrie dspr bergman asa cum a facut-o un user (care s-a extaziat la o cioaca fumata ca 'betty blue' al lui beineix; btw: jjb facea parte din cursul meu de la unatc...) mi se pare descalificant!
daca nu-ti place bergman, nu-ti place cinema-ul, punct.

obvious
15 Jun 2005, 12:58
a scrie dspr bergman asa cum a facut-o un user (care s-a extaziat la o cioaca fumata ca 'betty blue' al lui beineix; btw: jjb facea parte din cursul meu de la unatc...) mi se pare descalificant!

oo, da..ditamai cioaca fumata tampenia aia de betty blue. am trecut de la nervi (tot ce se intampla era incredibil de nejustificat si fals-film de soia) la un zambet ironic:iacata o defulare de prost gust...

Leonard
15 Jun 2005, 13:42
pt mine, lumea se imparte intre cei care au vazut in 'giliap' a brilliant work of art - cinefilii puri, the happy few care, din fericire, exista! - si... restul (cinefagii duri, cu care nu ma intereseaza sa comunic).
a fost ca un test, pt mine; e concludent.
PS DAR: a scrie dspr bergman asa cum a facut-o un user (care s-a extaziat la o cioaca fumata ca 'betty blue' al lui beineix; btw: jjb facea parte din cursul meu de la unatc...) mi se pare descalificant!
ai dreptate. very good. am mai zis-o: nu mã declar un cinefil, cu atît mai puþin 'pur'. urãsc puritatea. it's so cool to be impure. cuvîntul 'pur' îmi dã senzaþia de rai, cu îngeri pe lîngã tine (ca ºi Bergman, dacã vrei). îmi plac chestiile tari ºi atipice care miºcã ceva în mine, fie cã au mai mult sau mai puþin legãturã cu cinema-ul.
mã contraziceam cu o cunoºtinþã comunã acum ceva vreme pe tema Cremaster, ea zicînd cã e prost, fiindcã nu e film, ci 'artã video'. so what? nu mã intereseazã categoria unde e clasat ceva, dacã e tare. ca ºi cu Fight Club ºi NBK: filme desfiinþate de criticii de film. iarãºi nu mã intereseazã. sunt chestii în care crezi ºi altele în care nu crezi, fãrã argumente de ce da, de ce nu.
pentru cine nu s-au extaziat la Betty Blue nu pot sã am decît compasiune pentru cã nu au reuºit sã se bucure de aceastã minunãþie. mã rog, pot accepta argumentul cã seamãnã cu alte filme fãcute înainte ºi nu e original ºi nu v-au impresionat fiindcã aþi vãzut deja o mulþime smilare, iar dacã-mi daþi exemple, o sã caut sã le vãd ºi poate-mi schimb pãrerea.

Leonard
15 Jun 2005, 14:19
Acum recunosc cã ºi eu am chestia cu descalificatul. Cine se ia în vreun fel de filmele Before Sunrise, Before Sunset spunînd cã sunt porcãrii sau cã nu sunt geniale, nu prea mai are nici o valoare în ochii mei. ªi prefer sã-mi pãstrez în anturaj persoane cãrora le-au plãcut ºi sã-i îndepãrtez pe ceilalþi. Aici lumea chiar se împarte în douã pentru mine. Dar e doar ceva personal, n-are de-a face cu cinematografia.
Mai recunosc cã am o sensibilitate pentru filmele cu un el ºi o ea în rolurile principale, poate de aceea m-am extaziat la A Swedish love story (de acelaºi Andersson ca ºi Giliap) ºi la Betty Blue. Asta în cazul în care sunt filmate oarecum normal dpdv tehnic.

KORBEN
15 Jun 2005, 14:40
Deci, furäm:
- Leonard
- Danny
- Notorious
- Pitbull
- Korben

Asa cum spune si Leonard, filmul e un VAX ALBINA. Cronica aici:
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?p=104741&hist=0#104741

filmul, chiar daca nu mia placut Nu e vax
e cinema, datat si dilatat, nordic (adik ecomon cu dialogurile) da are o chestiune rar intalnita :Stil
stil pe care l-am perceput si chiar m-a miscat pe-alocuri amintindu-mi de baconski
dar d tot rahatu e faza cu pistolul (stiu ca a ziso cehov, dar voi aprecia mult un film in care se arata un pistol si nimeni nu trage cu el; gen fuck off cehov, na pistolul da personaju moare strangulat sau calcat de tramvai)
chestiile datate sunt de apreciat dar dilatarea e cam prea mare; si btw, prefer sa aud termenul folosit in contextul maternitatilor si filmelor xxx

Pitbull
15 Jun 2005, 15:13
@Korben
Furäm prezenti, evident! Pe tot prezentii îi furäm, ca la primärie, unde furä toti: furä primaru', furä notaru'...
Altfel, dupä cum reiese si din cronica mea, în mare parte sunt de acord cu tine - cu o exceptie: DA, FILMUL ARE UN STIL SUPERB în prima parte, pânä i-l dau peste cap celelalte päcate. (Altfel, nordicismul säu si economicitatea dialogurilor au fost douä dintre lucrurile care m-au mai consolat. Dacä mai era si logoreic, cred cä muream!)

In sfârsit, chestia asta cu descalificatul/calificatul pornind de la UN factor de gust (regisor, film, etc.) n-o am nici de fricä. Am cunoscut oameni de culturä si competentä cinematograficä substantialä care nu-i pot asimila pe Kieslowski sau filmele slave de orice fel, si päcälici care au fost impresionati de câte un film al lui Antonioni sau Fellini.
SINGURUL lucru care poate descalifica pe cineva este IGNORANTA (dar asta-i valabil oriunde, nu numai în cinema). Iar prin ignorantä înteleg refuzul argumentelor de orice fel. Un anumit personaj (binecunoscut de voi, dar îl voi mentiona aici doar cu initialele: C.L.) avea obiceiul, cel putin acu' vreo 15 ani, sä conteste pe nevé: "Joyce? Aia nu-i literaturä! Proust? Nu e literaturä!" "I-ai citit?" "Nu, si nici n-am sä-mi pierd vreodatä vremea cu vomele lor!" SPER, spre binele lui, cä i-a trecut.

Airlight
15 Jun 2005, 15:19
ce nasol, sunt initialele mele :D

Danny
15 Jun 2005, 15:27
pt mine, lumea se imparte intre cei care au vazut in 'giliap' a brilliant work of art - cinefilii puri, the happy few care, din fericire, exista! - si... restul (cinefagii duri, cu care nu ma intereseaza sa comunic)

Mda, cred ca putem extrapula putin si imparti lumea astfel:

-cei care au vazut gilliap si il considera o capodopera - oameni buni, puri, a(e)rieni si care cu siguranta ajung in rai.
-cei care au vazut gilliap si nu le-a placut - oameni rai, duri, care merita sa ajunga in iad.
-cei care nu l-au vazut - ignoranti, ajung in purgatoriu. (unde, pentru a-si spala pacatele, vor trebui sa urmareasca gilliap de cel putin 666 de ori)

Pitbull
15 Jun 2005, 15:59
Aferim! :sleep:

christi
15 Jun 2005, 16:25
-cei care nu l-au vazut - ignoranti, ajung in purgatoriu. (unde, pentru a-si spala pacatele, vor trebui sa urmareasca gilliap de cel putin 666 de ori)

Shit, I'm doomed :P :D

notorious
15 Jun 2005, 16:49

-cei care au vazut gilliap si il considera o capodopera - oameni buni, puri, a(e)rieni si care cu siguranta ajung in rai.
-cei care au vazut gilliap si nu le-a placut - oameni rai, duri, care merita sa ajunga in iad.

excelent ! :lol: :lol:

cat despre faza 'cine nu a vazut in giliap film pur bla-bla-bla' mi se pare prea *** ca s-o comentez, ba pe undeva chiar jignitoare. reducem la 'giliap' toata sensibilitatea cinefila ? surprinzator este ca filmul lui andresson n-a aparut in nici un top 10 (in afara de cel al lui ALS, fireste) al cinemagistilor de la tiff. asa ca, leo, daca vrei sa ramai consecvent, ar trebui sa-ti astupi urechile la fiecare replica a malei portugal, a lui minrep, a lui benny, christi, KORBEN, a mea s.a.m.d.

n-am sa iau declaratia so seriously - daca esti suparat ca o serie de cinemagisti nu ti-au impartasit parerea, asta e alta chestie...

obvious
15 Jun 2005, 19:21
Songs from the second floor. inainte de orice, genial. 10/10.
in primul rand consider filmul asta un fel de prelungire/diversificare/reintoarcere la simbol cu premiza in "world of glory" (revazut ieri, ziceam si eu ca sa-l vad pe ecran mare, dar ceva, fie proiectia, fie materialul, fie ceva mi-a zadarnicit bucuria...ori copia era de porc, ori nu stiu ce.obositoare minute de incercat sa fac scharful macar eu, daca nu aparatura).
obsesie pentru perspectiva (inclusiv scenografic se realizeaza mereu perspectiva cu punct de fuga marcat..uhaaa)si pentru debalansarea cadrului care se repeta, aici cu mult mai mult succes (fie prin intrarea personajelor care rebalanseaza in mod evident sau accentueaza,fie prin elemente de decor). taieturi bruste, dar calme, tehnica obiectivarii pe sistem teatral(-theatron-locul din care se vede). nu exista prim-planuri, nu filmeaza nimeni din mana, nu se vrea dinamizare, ci doar observare.Nu taieturilor in cadru. Nu detaliilor. la nivel tehnic. foarte de apreciat, in primul rand pentru umorul absurd exprimat inclusiv la acest nivel.
un film despre blocaj. supratema este cea a blocajului, tratata suprarealist, pornind de la traffic-jam-ul perpetuu (care prin faptul ca e fundal sonor in 50% din secvente devine personaj -vezi flagranta-prezenta apropo de c.brandi), la miile de oameni-copie-standard, incercand sa ajunga in rai si nereusind sa isi miste "bagajele", valizele intregi de pacate care nu pot fi trecute in lumea de sus, in fata portilor, pana la sufletele prinse in mijloc incercand sa adere macar la iad prin sacrificarea inocentilor.
pe de alta parte, afirmarea sau tagaduirea totala a credintei. momentul in care se arunca crucifixurile:prima reactie e zambetul abstract (citez gh.preda), pe urma abia descifrarea. poti interpreta gestul ca pe o blasfemie la prima mana, sau poate ceea subliniat e tocmai conceptul de credinta fara materializari "in serie"-industria credintei.
genial construit dramaturgic, fiecare incercand incet incet sa iasa din blocaj prin incercari de a se spala de pacate-pam-pam-Purgatoriu.
si ca la orice film foarte bun, remarcabile sunt momentele care in general sunt uitate de catre cei ce vor sa discute mai mult simbolul: vezi cadrul cu magicianul insomniac, contrapunct la cel al victimei.
un grotesc perfect, mie personal doar greenaway mi-a mai oferit genul asta de spectacol al grotescului atat de bine realizat.

tare imi mai placu. :happy:
am ratat eu ieri Da Movie, pero mira cum se aranjeaza lucrurile. il voi vedea si pe ala (recte gilliap), sa ma pot amesteca in controverse.
pax.

Pitbull
15 Jun 2005, 19:49
In ceea ce spui tu, Oby, recunosc stilul din "Nagonting har hänt" ("S-a întâmplat ceva", scurt metrajul de comandä al lui Andersson, despre SIDA), si pe cel din "Busarewski" (cum ar fi trebuit sä se intituleze acel minunat film care, de la un punct, degenereazä în "Giliap").
Incep astfel sä-mi formez o impresie mai complexä despre acest regisor straniu si personal, si mä incitä sä-i mai caut si alte filme. Sper, desigur, sä apuc sä väd cât de curând "Sanger fran andra vaningen" - päcat cä n-am reusit sä ajung si azi la Elvira, dar... all work and no play makes Pit a dull boy".

nume
15 Jun 2005, 20:16

:lol: :lol: :lol:
Imi place Bergman, ce ne facem ?
M-a facut curios Gilliap-ul asta, sper sa nu-mi placa.

MinRep
15 Jun 2005, 21:37
:lol: Shit! Oricum, eu ajung in iad din alte motive filmice... :P

Mentionez ca eu nu am vazut "Gilliap", dar daca este precum "Songs from the second floor" (btw, excelente comentarii, obvious! 8)), atunci mai mult ca sigur ca este pe gustul meu. Nu il are nimeni...? :?

obvious
16 Jun 2005, 13:05
merci... :)

Alex Leo Serban
17 Jun 2005, 11:28
pt minrep

nu, 'giliap' nu este ca 'songs from the 2nd floor', ca sint totusi aproape 30 de ani intre ele si omu s-a mai schimbat... dar cred ca ti-ar placea! ;)

pt 'giliap', vezi raspunsul meu (pe scurt) la 'film in general'.