PDA

View Full Version : Gegen die wand (Head-On)


EgoN
09 May 2005, 13:39
Daca aveti kef de "zbucium la inima" go for it! :P

Alex Leo Serban
09 May 2005, 20:40
go si la festivalu filmului european, unde s-a vorbit deja de el... ;)

Longshot
12 May 2005, 21:45
vazut. placut. placut chiar mult in prima jumate cand imbina cu succes comedia cu drama si autodistrugerea prin coca, bere si tigari plus sticle sparte cu mana si vene despicate. cand a inceput insa cu crime si cutite si exheredari si couple of years later (fara text pe ecran though) am ridicat putin spranceana pt ca o lungea cam mult.
character driven si merge brici pt ca si el si ea dau tare de tot. (unel mult peste bardem, care a luat la europene)
dragut. 7.5-8/10

tailgunner
13 May 2005, 08:53
I-am tinut si eu pumnii la europene, ca-l vazusem, si nu vazusem Mar adentro (inca nu l-am vazut da las ca vine Tiffu). Doua lucruri m-au iritat la Gegen die wand: taraful din Bosfor care puncteaza episoadele si toata partea aia de la Istanbul, slujba ei la hotel etc (absolut fara sens in economia filmului), da poate au vrut sa demonstreze ca turcii o duc mai bine la ei acasa daca-s muncitori decit in Deutschlandul in care-s forever outsideri.

Nae
13 May 2005, 12:33
I-am tinut si eu pumnii la europene, ca-l vazusem, si nu vazusem Mar adentro (inca nu l-am vazut da las ca vine Tiffu). Doua lucruri m-au iritat la Gegen die wand: taraful din Bosfor care puncteaza episoadele si toata partea aia de la Istanbul, slujba ei la hotel etc (absolut fara sens in economia filmului), da poate au vrut sa demonstreze ca turcii o duc mai bine la ei acasa daca-s muncitori decit in Deutschlandul in care-s forever outsideri.

you didn't get the point, did you?

obvious
15 May 2005, 19:51
nope. nu sunt outsideri deloc. nevermind.
Birol Unel forever.

tailgunner
16 May 2005, 07:21
nae, Xplain...

poate outsideri nu-i tocmai termenul potrivit, insulari ar fi mai bine, o mare insula de turcitate intr-o mare de saxonism, :)

Blanche
16 May 2005, 13:47
taraful din Bosfor care puncteaza episoadele .....

Asta e influenta lui Kusturica ...

Senzational interpretul principal.
Intr-adevar, partea a doua a filmului e mai slaba, cam trage de timp. Probabil are si regizorul nostalgiile lui legate de Istanbul.
Dar duceti-va sa-l vedeti, e un film care merita. Cam ravasitor ...

keyzer soze
16 May 2005, 16:32
Cam ravasitor... in mine nu a ravasit decat niste cascaturi.
mult mai onest mi s-a parut 'Im Juli' (2000) - filmulet corect, de vacanta, un fel de 'Eurotrip' sau 'Dude, where's my car' in varianta balcanica - aceeasi reteta savuroasa de road-trip cu figuri excentrice si peripetii care mai de care, cu un plus pentru actori - Moritz Bleibtreu (cel din 'Lola Rennt'), Mehmet Kurtulus (un turcalete simpatic cu dinte de aur si cu un unchi in putrefactie in portbagaj) si Fatih Akin in cameo (pe post de granicer roman!), actrite - 3 gratii, una mai dusa decat cealalta, in speta o turcoaica (Idil Uner), o nemtoaica (Christiane Paul) si o soferita 'ex-iugoslava' (Branka Katic, ati mai vazut-o in 'Black Cat, White Cat'). De remarcat si coloana sonora, mixand original teme orientale cu Nick Cave & the Bad Seedssi, ca tot imi place ctrl.V-ul, na si pe asta:
Fatih Akin – Gegen Die Wand (2004) – 7/10Akin schimba tonul, mergand acum pe cartea melodramei voit socante (mult prea mult bors intins pe fata, maini si caldaram), cu doi turci si o casatorie de forma (povestea o stiti deja, a fost spusa si ras-spusa in cronicile de la Berlinala). Plus cafturi, droguri si futaiuri (ma rog, retete de festival). Toate astea valsand pe Strauss, dansand pe Depeche Mode sau Fanfaria Ciocarlia si dand din cap pe Sisters of Mercy si Siouxsie and the Banshees, dar cazand uneori in folclorisme ieftine (filmul este construit dupa un cantec popular turcesc, interpretat de o formatie vocal-penal-instrumentala filmata ca la Etno-TV si care apare, iritant, din 15 in 15 minute). Scenariul e ok, filmul curge frumos, iar actorasii isi fac foarte bine treaba (il remarc aici pe domnul Birol Unel, interpretul lui Cahit, care intra foarte bine in pielea vagabondului coclit, betiv si cu freza de Kusturica in mizerie). Si nici gagica (Sibel Kekilli, fosta starleta porno) nu joaca deloc rau. Dar de aici si pana la cohorta de premii colectionate de Akin si al sau 'Head-On' e un drum lung si misterios, care pute mai tare a political correctness decat a cinema. See for yourself: Golden Bear Berlin 2004, FIPRESCI Award Berlin 2004, Best Actor & Best Actress Nuremberg 2004, German Film Awards 2004 for Best Picture, Best Direction, Best Leading Actress, Best Leading Actor, Best Cinematography, Audience Award Seville 2004, European Film Awards 2004 for Best Film & Best Direction. Ouch!

p.s.: multe rasete la derularea genericului de final, cand domnul Akin le multumeste pentru inspiratie ‘maestrilor’ Muhammad Ali, Bruce Lee si Prince & The New Power Generation…

EgoN
16 May 2005, 16:51
nu stiu unde ai vazut tu freza de kusturica in mizerie, mie mi s-a parut mai degraba freza de mickey rourke in mizerie (barfly).
altceva: te deranjeaza reteta cu "futaiurile"? ;)

cherryblossom
16 May 2005, 17:17
bai, terminati, iar incepeti cu impunsaturile? Keyser, chiar asa putin ti-a placut Head On? Mie mi s-a parut cel mai misto din ce-am vazut anul asta, mi-am pus toti prietenii sa se duca la el... :)

keyzer soze
16 May 2005, 18:14
nu stiu unde ai vazut tu freza de kusturica in mizerie, mie mi s-a parut mai degraba freza de mickey rourke in mizerie (barfly).
altceva: te deranjeaza reteta cu "futaiurile"? ;)

ce conteaza, tot in mizerie e.
mi s-a parut un film facut special pentru festivaluri, atat de chitit sa ia premii si sa socheze domnisoarele incat... incat ce? incat m-a ofticat faza asta - mi se toarna iar si iar si iar aceeasi reteta 'soc'. Doua pute, doua bile, si inca una in plus si ambalata-n staniol. Si, sigur, nu poate ramane la nivelul asta, ca noi vrem controversa, atunci sa mai bagam si ceva context politic. Si, ca sa nu rada makmalbafii de noi, stropim cu niste iz folcloric. Dupa 2-3 ani nu o sa-si mai aminteasca nimeni de filmul asta. E atat de dated... M-am uitat pana la capat doar datorita actorilor si realizarii tehnice ca, daca era sa raman la morala, imi bagam pula de mult.
daca va trebuie politica + sex + hemoglobina + actorie extrema + multe ceva-uri pe care filmul asta nu le are (dar le simuleaza cu emoticoane), bagati un film coreean, japonez, ceva

Nae
16 May 2005, 20:48
gegen die wand. un film pe care l-am revazut ieri, si pe care acuma l-am inteles cum trebuie. un film incredibil de frumos, despre doua destine ratacite, doi oameni pierduti, fara nici un fel de identitate, avand numai o dragoste aparenta ca sa poata scapa din instrainarea vietii lor. o poveste rupta intre doua culturi care traiesc impreuna, dar care nu se inteleg, si care sunt unite numai printr-un mediu care ii face sa se respinga reciproc.
personajele sunt bine conturate, construite cu mare grije, si actorii sunt credibili, sau cum ar spune obvious: nu numai idei, ci oameni.
protagonistul este din scriitura un personaj mistic, ascuns in spatele unei fatade de neamt in somaj, dependent de ajutorul social, si care nu-si dezvaluie trecutul pentru nici un pret. un turc care se vede neamt pentru ca are cetatenie, si care vorbeste despre "die scheiss Kanacken" cu dispret, el fiind la randului lui un "Zuhaelter" pentru nemti.
ea, protagonista, este un personaj simpatic, care nu este inteles nici de nemti si nici de turci, si care incearca sa scape de traditiile conservative musulmane, numai ca sa-si traiasca viata. tentativele de sinucidere sunt pretextul ca sa poata scapa, ceea ce-i si reuseste, cu pretul expulsarii din familie. scena arsului pozelor este incredibil de frumoasa.
relatia lor se rezuma la o scena cheie, cu ea intr-un karusell, singura, invartindu-se in cerc, si se leaga perfect cu un dialog intre protagonist si "unchiul" lui, care a fost catva secvente inainte, si une el si-a descoperit dragostea pentru ea: "Liebe ist ein Karusell, du stckst Geld rein, und es dreht sich... und du musst mehr Geld reinstcken damit es sich weiter dreht..."
fuga in turcia nu este decat o mare dezamagire. pentru el, care numai vorbeste turceste cum trebuie, prima intalnire cu un turc se termina cu "bist du'n Bayer, oda was?", si pentru ea, toata experienta este o tagedie. un viol scurt intr-un bar, o ruptura definitiva de familia pe care o mai avea, si o batuta pe cinste.
ultimile 3 scene din film sunt clare, limpezi si frumoase. ei doi se vad intr-un hotel, si decid sa plece impreuna. ea cu bagajele facute stand in pat, si din off vocea sotului si fiicii ei, care se joaca intr-o camera apropiata. el in autobuz, usiile care se inchid, si plecarea autobuzului printr-un Istambul haotic.
regizorul a reusit sa arate o lume reala, plina de conflicte sociale, umane si culturale, si a reusit sa lege toate fragmentele filmului cu o scena incredibil de simpla, dar incredibil de puternica: o formatie de muzica traditionala turceasca, care canta pe o insula plutitoare cantece turcesti, cu un text relevant pentru poveste, pe fundalul Istambului. genial.

giulika
24 May 2005, 13:51
Cel mai proaspat film de pe ecranele noastre, in ultimul an...

http://agenda.liternet.ro/articol.php?art=1698

read it

Blanche
24 May 2005, 14:16
:D

http://agenda.liternet.ro/articol.php?art=1722

eu sunt fan Gorzo :)

giulika
24 May 2005, 14:20
si eu...pana la moarte!