Log in

View Full Version : Odiseea unui regizor


nume
26 Apr 2005, 22:17
Nascut la New York, pe 26 iulie 1928, Stanley Kubrick lucreaza ca fotograf, timp de 4 ani, la revista Look. Primele filme, Fear and Desire ('53) si Killer's Kiss (1955), le realizeaza cu bani imprumutati de la rude. The killing ('56) il aduce in atentia criticii, iar Paths of glory ('57) il impune drept un cineast americam important.

Izolare

Criticul american Richard Schickel pune intreaga creatie a lui Kubrick sub semnul unei singure propozitii : "Viata-i prea scurta". Asertiunea citata se imbogateste cu doua observatii, anume atrofierea sentimentului religios si constientizarea adevaratelor dimensiuni ale universului in care traim. Ambele ne afecteaza direct speranta nemuririi, atat din punct de vedere biologic, cat si artistic.
In vastitatea cosmosului, suntem, se pare, un accident; cele mai marete realizari umane se pierd, efectiv, in stele. Dupa cum spune si Kubrick "Intotdeauna omul trebuie sa se intrebe de ce se scrie o mareata simfonie, de ce sa se zbata pentru un trai mai bun sau de ce sa iubeasca alt om, din moment ce nu e decat un microb neinsemnat, traind pe un fir de praf zvarlit in imensitatea de neimaginat a spatiului?"

Acesta este factorul determinant in viata lui Kubrick. Moartea, indiferenta universala nu pot fi decat acceptate; rolul hazardului insa, poate fi atenuat cu unele masuri de prevedere. Si unde sa faci mai bine asta decat in propria-ti viata ?
Din cauza lui Spartacus, singurul film pe care Kubrick nu l-a controlat integral (unica discrepanta majora in filmografia sa), regizorul se stabileste in 1968 in Anglia, in preajma Londrei, impreuna cu sotia, Christiane, pictorita, si cu cele trei fiice ale lor. "Pur si simplu n-am avut cand sa revin in State", spune el, candid. "Tot timpul fac filme. Si daca nu iei avionul, e o calatoria al naibii de complicata". De fapt, K. refuza sa zboare si sa se expuna loviturilor sortii, filmeaza intotdeauna pe platou, unde poate controla totul, si-si duce viata intr-o izolare cvasitotala, impunand o selectie riguroasa a cartilor, filmelor si stirilor ce-i patrund in intimitate. Iar filmele si le verifica personal, fiecare copie in parte, facand tot ce-i sta in puteri pentru a nu le expune riscurilor. Cu ar fi cele legate de proiectie, in care scop K. pastreaza dosarele detaliate despre cinematografele de premiera, pentru a fi sigur ca vizionarea se va face in conditii optime.


Aici putem continua discutia, fara interventii stahanoviste, pline de zel. ;)

nume
27 Apr 2005, 07:53
Stii, nume, mesajul asta chiar se potriveste la topicul de la "Film in general".
Pas, imi deschid topicurile unde vreau. Asta n-are legatura cu EWS lui herbert.

raptor
27 Apr 2005, 13:37
.ok. cafeneaua e un fel de free-for-all. subiectele nu trebuie sa tina de un domeniu anume...deci nu vad de ce nu ar putea sa ramana subiectul asta aici, avand in vedere ca nume tine neaparat sa il aiba sub obladuire pe tarlaua asta...

nume
27 Apr 2005, 18:28
avand in vedere ca nume tine neaparat sa il aiba sub obladuire pe tarlaua asta...
Mersi Raptore, asta era ideea. De acum inainte toate topicurile noi le voi deschide aici, ca sa nu existe revolte. ;)

M0n0
27 Apr 2005, 18:32
Da...deci acum esti incapatanat...? nu?

nume
28 Apr 2005, 18:39
Perfectiune
Un alt critic, David Thomson, il numeste pe K. "Un Prospero care n-a permis nimanui accesul pe insula sa. "
Renumit in intreaga lume pentru izolarea in care traieste, dar si pentru extraordinarele sale filme, Stanley Kubrick regizeaza cu multa precizie strategica a unui general.
Inca de cand haladuia prin Bronx, lucrand la Fear and Desire, el se hotarase sa stapaneasca tot ceea ce tine de procesul cinemaografic. "Am trecut prin Paths of Glory fara sa-mi dau seama de multe greseli", declara K. in 1980. "Cu cat inveti mai mult despre arta pe care o practici, cu atat mai greu ti-e, fiindca singur iti pui stacheta tot mai sus". Poate acesta e motivul pentru care K. acorda o atentie obsesiva celor mai marunte detalii legate de film, iat motoul sau este : "Fa-o bine, fa-o si mai bine, pe urma fa-o iar". In cazul lui 2001, asta a insemnat patru ani de lucru si 11 milioane de dolari, dublu fata de perioada si bugetul prevazute. Opt ore a durat prima intalnire dintre scriitorul de SF Arthur C. Clarke, a carui povestire a inspirat filmul. Colaborarea dintre cei doi n-a fost chiar linistita. "De fiecare data dupa ce discut cu Stanley, trebuie neaparat sa iau o pauza". marturisea Clarke, care a lucrat - la insistentele lui K - trei ani la romanul "2001", asta inainte sa puna pe hartie vreun rand pentru scenariul propriu-zis. Si tot Clarke, invins, recunostea : "Sunt trei feluri in care poti face ceva: prost, bine sau asa cum vrea Stanley".
(>>)

nume
19 May 2005, 16:43
"Dupa A clockwork Orange, Malcom McDowell remarca : "Daca Stanley nu devenea regizor de film, atunci precis ar fi fost comandant de armata". Kubrick filmeaza fiecare cadru iar si iar, cautand cu cerbicie acel echilibru perfect intre controlul la sange si inspiratia norocoasa, apt sa devina magie pe panza ecranului. Jack Nicholson (protagonist in The Shining) spunea :
""Poti face o actiune simpla intr-o multime de feluri. La Stanley, problema cum s-o faci cel mai bine". Experienta lui Scatman Crothers (bucatarul negru din acelasi film) e graitoare : "Trebuia sa cobor dintr-o masina si sa traversez strada, fara dialog. 40 de duble. La fel si Jack Nicholson. 50 de dube. Urmau Shelley (Duvall) si pustiul, acelasi cadru. 87 de duble, dom'le mereu cauta ceva nou si nu se lasa pana cand nu obtinea ce vrea". Ca si Ryan O'Neal in Barry Lindon, Nicholson s-a declarat "epuizat" dupa filmarile de la Shining, dezvaluind ca trebuia sa fie prezent la cadru chiar si tunci cand se punea lumina.
In plus, asa cum nota cu umor acelasi Nicholson, "Stanley e bun si la sunet. Si alti regizori sunt buni la asta, dar Stanley e bun la microfoane, la cum sa fie puse cel mai bine si la inginerul de sunet. In plus, e bun si la plomba pe care tre' sa si-o puna fata inginerului. Ce mai, Stanley bun. "
In ce priveste aspectul tehnic, cele de mai sus nu sunt defel exagerari. La Barry Lindon, Kubrick a fost cel care a imprumutat obiectivele speciale de la NASA, pentru a putea filma la lumina lumanarilor, ba e spune ca a cerut sa fie pictate umbre, deoarece cele reale nu-l multumeau. John Alcott, semnatarul imaginii la patru dintre filmele regizorului, considera ca S. Kubrick l-a invatat tot ce stie. "Daca S. se facea operator, e sigur c-ar fi fost cel mai cautat din lume", spune el.
Concluzia o trage Scatman Crothers : "Stanley e un zeu. Vede tot, aude tot si stie tot."
Asa o fi, dar EWS continua sa ramana o mare porcarie.

Nightwane
19 May 2005, 17:19
The Shining

dar stiti voi dragii mei la ce film i-a pus Kubrick sa se uite pe actori inainte de a incepe filmarile la Shining?

nume
19 May 2005, 17:21
dar stiti voi dragii mei la ce film i-a pus Kubrick sa se uite pe actori inainte de a incepe filmarile la Shining?
Splatter farm ? :lol:

MinRep
19 May 2005, 19:37
The Shining

dar stiti voi dragii mei la ce film i-a pus Kubrick sa se uite pe actori inainte de a incepe filmarile la Shining?
He-he... "Eraserhead"! of course... :D

Ambra Blu
19 May 2005, 20:36
Pentru pareri mai putin reverentioase despre Kubrick, vezi articolu' meu de luna viitoare.

BeNnY
19 May 2005, 20:39
O sa doara.

MinRep
19 May 2005, 20:40
Pentru pareri mai putin reverentioase despre Kubrick, vezi articolu' meu de luna viitoare.
Oh, I'm waiting fer that one... Dar daca nu sunt indiscret, ce te-a orientat inspre un articol despre Kubrick? Parca articolele de la rubrica Iconoclast erau despre regizori mai "tineri" si, asa, mai putin... morti.

MinRep
19 May 2005, 20:48
O sa doara.
...in cot... eram lamurit demult ;)

respectul meu pentru Kubrick se rezuma doar la "Eyes Wide Shot" si "Full Metal Jacket"

nume
19 May 2005, 21:00
Pentru pareri mai putin reverentioase
De-abia astept, asta era doar o transcriere. ;) Parerea me despre acest regizor e deocamdata impartita in doua directii diametral opuse. Astept sa-i parcurg intreaga opera, dupa care ma pronunt. Imi place contestarea " valorilor" - cred ca s-a vazut din plin asta.

Nightwane
19 May 2005, 21:00
He-he... "Eraserhead"! of course... :D

normal. se pare ca lu' nume nu trebuia sa-i dau Splatter Farm k vad ca l-a afectat.

nume
19 May 2005, 21:02
normal. se pare ca lu' nume nu trebuia sa-i dau Splatter Farm k vad ca l-a afectat.
Am ras, cata dreptate ai.

Ambra Blu
19 May 2005, 22:50
Oh, I'm waiting fer that one... Dar daca nu sunt indiscret, ce te-a orientat inspre un articol despre Kubrick? Parca articolele de la rubrica Iconoclast erau despre regizori mai "tineri" si, asa, mai putin... morti.

Ai mincat tu litere in timp ce imi citeai primul articol din rubrica Iconoclast. Sau cumva crezi ca ai patentul pe Kubrick? Nu il ai. Silence, then.

herbert
20 May 2005, 00:38
Pentru pareri mai putin reverentioase despre Kubrick, vezi articolu' meu de luna viitoare.

valeu, valeu.
n-ai tu instrument (ar) pentru Kubrick.

MinRep
20 May 2005, 07:01
Ai mincat tu litere in timp ce imi citeai primul articol din rubrica Iconoclast. Sau cumva crezi ca ai patentul pe Kubrick?
Daca imi amintesc bine, Kubrick era pe lista de eretici a primului tau articol... Deci pretentii (la patent) nu pot sa am...

nume
20 May 2005, 07:54
valeu, valeu.
n-ai tu instrument (ar) pentru Kubrick.
Taci dracu' mai amatorule. Amaratule. Aceeasi intrebare ca si cea pusa tovarasului tau scrib : ceva despre Kubrick ? Treci in clubul tau select ! :sick:

notorious
21 May 2005, 12:00
cineva spunea, totusi (ca tot veni vb de 'eraserhead' s.a.), ca stanley kubrick n-a invatat nimic. uitandu-se pe lista filmelor sale preferate, cu 'i vitelloni' pe primul loc.

nume
21 May 2005, 12:03
'i vitelloni' pe primul loc.
Acel cineva (cine-o fi oare ?) mananca carnati de la "angst" ;) .
Intr-unul din multele topuri de pe cinemagia, filmul sus amintit, figura si la mine pe locul 1.

MinRep
21 May 2005, 15:00
cineva spunea, totusi (ca tot veni vb de 'eraserhead' s.a.), ca stanley kubrick n-a invatat nimic. uitandu-se pe lista filmelor sale preferate, cu 'i vitelloni' pe primul loc.
I don't get it... Topul ala era dat in '63 si, totusi, erau si alte titluri pe acolo (v. "City Lights", "Citizen Kane", "Wild Strawberries" - !!!)

MinRep
31 May 2005, 13:45
Pe nesimtite, la TVR 1 a inceput o (speram nu foarte scurta) serie Kubrick. Saptamana trecuta a fost "The Shining" (sorry daca l-ati ratat), iar vinerea asta (la 23:30), "Barry Lyndon".

MinRep
30 Aug 2005, 18:23
A Clockwork Orange - 8.50/10 a deeply distrubing and genial film...daca asta e cel mai bun Kubrick cam imi dau seama ce fel de om e...e un fel de om care gaseste arta in nuditate violenta si chiar violentza...conotatii sexuale la fiecare scena...daca nu la personaje atunci cu siguranta in arta din acea camera (tablouri si sculpturi)...huliganul psihopat a fost jucat absolut perfect de un Malcolm McDowell tanar...
Pana aici e bine... :)


dar totusi am o intrebare...de ce filmul se cheama A Clockwork Orange...care e Clockwork-ul si ce e portocaliu? sau na...aveti voi o definite clara...
"A Clockwork Orange" este titlul romanului lui Burgess dupa care este bazat filmul... Se face un joc in jurul cuvantului ourang (nu sunt sigur de originea lui), care inseamna om. El este transformat in 'orange' (portocala). Deci titlul este, de fapt, "Un om mecanic", exact ceea ce devine Alex dupa tratamentul Ludovico: un robot programat sa raspunda in functie de anumiti stimuli, lipsit de liberul arbitru.

P.S.: Am auzit de cateva ori remarca cum ca filmul creeaza o atmosfera confuza, iar Kubrick foloseste astfel culorile incat sa lase impresia de portocaliu in mintea privitorului, fara ca portocaliul sa fie culoarea dominanta... Nu este o teorie care sa-mi placa, dar asa... ca o curiozitate...


si totusi filmul a avut un aer absolut ciudat...parca era intr-un univers paralel...cu locuri asemanatoare, dar cu imbracaminte absolut ridicole...interesant si limbajul (pur englez cu arhaismele lor specifice)...
Aici nu sunt chiar de acord... Nu stiu cum sa explic...
Ma rog... Cartea explica mai bine unele lucruri - ar fi bine sa o citesti. Si asculta si niste Beethoven! :D

Cinemania
30 Aug 2005, 22:51
in legatura cu universul vizual:

Kubrick afirma intr-un interviu ca, atunci cand faci un film, trebuie sa fii interesant din punct de vedere vizual (si narativ si actoricesc). Orice idee/actiune trebuie sa sustina tema, story-ul, si scenele din film, dar, in acelasi timp, sa faci ca totul sa arate interesant pentru privitor.

Sunt sigur ca, pentru Stanley, a face ceva sa arate interesant nu insemna a atrage atentia intr-un mod gratuit...pentru el arta recrea viata, iar orice opera de arta trebuie sa fie interesanta.

M0n0
30 Aug 2005, 23:39
In primul rand...mersi pentru explicatie
Si asculta si niste Beethoven! :D
I already am...in special the ninth...
chiar ca e oribil sa fi torturat de ceva asa de superb...

Pitbull
31 Aug 2005, 15:02
Jocul de cuvinte si idei mai are si urmätoarea laturä:
clockwork ourang = om mecanic (cum spunea MinRep)
clockwork orange = cutie muzicalä cu cheitä, în formä de portocalä (erau la modä când a scris Burgess cartea)

ourang outan = omul copacilor (Borneo); de unde "urangutan"

Pe la 14 ani, dupä ce a väzut a doua oarä "Portocala..." (prima fusese la 4 ani), fi-miu a murmurat: "Niciodatä n-am sä mai pot asculta a IX-a cu sufletul împäcat..."

MinRep
31 Aug 2005, 19:30
clockwork orange = cutie muzicalä cu cheitä, în formä de portocalä (erau la modä când a scris Burgess cartea)
Hmm... Asta nu stiam... :oops: Thanx! :)


Sunt sigur ca, pentru Stanley, a face ceva sa arate interesant nu insemna a atrage atentia intr-un mod gratuit...pentru el arta recrea viata, iar orice opera de arta trebuie sa fie interesanta.
Corect! Sunt intru totul de acord. Foarte buna remarca...

Serghei
05 Sep 2005, 13:30
Recomand celor interesati de Kubrick si ale lui aberatii culturale,documentarul Stanley Kubrick - A Life in Pictures.

Cinemania
05 Sep 2005, 20:33
Recomand celor interesati de Kubrick si ale lui aberatii culturale,documentarul Stanley Kubrick - A Life in Pictures.

aberatii culturale? :?

MinRep
06 Sep 2005, 14:11
Recomand celor interesati de Kubrick si ale lui aberatii culturale,documentarul Stanley Kubrick - A Life in Pictures.

aberatii culturale? :?
Yeah, me too... :huh:



Edit: anywho, "A Life in Pictures" e foarte reusit. Poate ca un pic ii cam sug toti puIa lui Kubrick post-mortem (v. Shelley Duvall), dar comentariile despre viata sa, despre realizarea filmelor si diferitele aprecieri critice (v. Richard Schickel) sunt de mare efect. In plus - printre multi altii - Sidney Pollack, Woody Allen, Malcolm McDowell, Jack Nicholson, Martin Scorsese si acum mult regretatul Peter Ustinov isi aduc aportul.

Serghei
11 Sep 2005, 00:09
Recomand celor interesati de Kubrick si ale lui aberatii culturale,documentarul Stanley Kubrick - A Life in Pictures.

aberatii culturale? :?

88 takes on a "walking scene" for The Shining

On another note:

Titlul cartii vine de la o expresie in dialectul cockney "as queer as clockwork orange"...hence the makeup,fake eyelashes etc.

P.S.Interpretarea cum ca orange ar fi un derivat din alta limba se refera la orang(om)-care e intr-o limba vorbita in Malaesia si prin insulele dinprejur.