PDA

View Full Version : Intacto


Ambra Blu
26 Mar 2005, 00:28
A fost prezentat, parca, acum doi ani la TIFF. Un film pe care l-as amplasa intr-o zona crepusculara cinematografica, salasluita de opusuri precum Eyes Wide Shot sau Unbreakable, care apartin unui gen greu incadrabil. Sa fie fantastic, sa fie magii ambalate frumos pentru profani , sa fie mind games...Cum ar fi, filmul porneste de la doua premize cel putin dubioase. Una, cea cunoscuta de majoritatea telespectatorilor, e ca o fotografie fura sufletul subiectului expus. A doua, ca norocul este o forma de energie transmisibila care, in anumite cazuri, ca cel de fata, poate fi furata, ceva in genul Highlander, fara decapitarile de acolo. Thrillerul adauga la aceste doua starting points si solutia finala, explicatia pentru fenomenul paranormal impricinat (de cind n-am mai folosit cuvintul asta): doo vorbe, ca o formula magica, ii pot salva pe cei dragi de nenorocire. Paradoxal, in cazul hotilor de noroc, aceste cuvinte sint : "nu te mai iubesc". Cu o cinematografie de scoala spaniola, cu un motiv faustic si multa tensiune, Intacto furnizeaza o experienta de tip meteorit: stralucitoare pe timpul vizionarii, cenusa la o a doua vizionare (v. si The Machinist). Un film pe care il recomand tuturor amatorilor de conspiratii oculte si senzatii tarot. Tari, I mean. Zic sa mizati pe el.

PS: regizorul a mai facut in 2002 un scurt metraj in care joaca Jodorowsky, "Psicotaxi".

Nae
26 Mar 2005, 01:08
da... l-am vazut si eu p-asta. e un film cat se poate de misto, si cum a zis ai Ambra, un film care se misca pe o linie foarte subtire intre 'thriller' si 'pseudo-magico-zona-crepusculara'... hehehe.
are niste scene misto, (cum ar fi: trecerea autostrazii noapte cu ochii bandajati, sau fuga prin padure, care si vizual este remarcabila) care dau un flare special unui film ciudat.
povestea este simpla, insa cu un final cat se poate de misto, intr-un loc inchis, unde totul se explica.
merita vazut.

Alex Leo Serban
28 Apr 2005, 12:21
da, vazut/placut (mult) inca de la tiff, apoi revazut la tiff-bucuresti...
(iar prezenta lui max von sydow nu e deloc intimplatoare - vezi referinta clara la 'a saptea pecete', din final.)
i-am dat premiul de imagine, dar merita mai mult.

MinRep
28 Apr 2005, 12:46
Eu l-am vazut prima data la TIFF in 2003 si m-a lasat nedumerit... Toata faza cu norocul ca forta misterioasa nu mi-a prea placut. Am ramas cu imaginile extraordinare (macar scena din padure sau desertul trebuie amintite) si cu prezenta lui Max von Sydow.

A doua oare l-am vazut dupa cateva luni, cand a rulat in oras si am cam strambat din nas. L-am inteles mai bine, dar mi-a placut mai putin. Nu stiu ce m-a deranjat la a doua vizionare, poate am simtit ca - pe alocuri - povestea este improvizata sau ca unele scene sunt tratate mai lejer dacat ar fi trebuit.

"Intacto" ramane - totusi - un moment cinematografic interesant pentru mine. Aerul mistic (asemanarile cu "Unbreakable", daca vreti...), sentimentul ca este realizat cu ceva mai mult profesionalism decat un film american... Nu pot trece peste aceste observatii...

radu83
28 Apr 2005, 15:53
desi a trecut ceva vreme de cand l-am vazut, mi mi-a ramas inca proaspata atmosfera filmului. Ideea pe care se bazeaza este destul de greu de acceptat, dar scenariul este foarte coerent si bine constriut. Pana la urma impresia pe care o lasa este una puternica.

ricutza
22 Jul 2010, 14:14
Mi-am amintit ieri de el si eram aproape convinsa ca l-am vazut, desi spre disperarea mea nu mai tineam minte nimic. Apoi l-am gasit printre filmele mele unde statea cuminte, sunt convinsa de multi ani, asteptand sa fie vizionat. Nici nu mai stiu de unde am facut rost de el. M-am uitat aseara la el si m-am linistit: nu m-am sclerozat complet! Chiar nu-l vazusem pentru ca altfel mi-as fi amintit ca e un film in spaniola la care nu aveam subtitrari.

Gratie telenovelelor insa, existau ceva cunostinte de spaniola care mi-au permis vizionarea filmului in astfel de conditii vitrege, pentru ca de cand m-am apucat sa-l vad efectiv nu m-am mai putut desprinde.

Ideea mi-a placut foarte mult, si tot filmul mi s-a parut extrem de original. Chiar imi era dor de un film asa semi-obscur si diferit de povestile clasice.

Lecart
27 Aug 2010, 20:12
Ca tot e in capul forumul Iconoclast, l-a mai vazut cineva? Nu ca n-as avea incredere in parerile celor de mai sus, insa nu stiu in ce masura ne coincid gusturile. Mai sunt pareri?