PDA

View Full Version : THE SOUNDTRACK


flav
26 Jan 2005, 11:06
Muzica dintr-un film tot timpul a avut un rol foarte important in aprecierea acestuia... ce ar fii Star Wars fara muzica lui John Williams... probabil ar fi star trek cu mai multe lumini :) sau cum ar fi LOTR cu soundtrack facut de Iron Maiden... probabil s-ar potrivi... dar nu ar fii avut acelasi efect.
Probabil John Williams este cel mai renumit compozitor pentru muzica de film [foarte multe colaborari cu regizorii Steven Spielberg, George Lucas]... dar Howard Shore castiga mult teren, mai ales dupa LOTR si Aviatorul.
Mai nou si Clint Eastwood se baga in afacere, scriind muzica pentru filmul sau A Million Dollar Baby.
In partea mai avant-gard-ista a industriei avem, in afara de melodii foarte populare rock/pop etc, muzica electronica facuta de artisti mai putin cunoscuti dar care au o valoare mai mare [artistica] de cat toate starurile care le vei gasi pe Billboard. un nume: David Holmes [ocean's twelve].
Astept si alte pareri...

MinRep
26 Jan 2005, 12:34
Probabil John Williams este cel mai renumit compozitor pentru muzica de film [foarte multe colaborari cu regizorii Steven Spielberg, George Lucas]... dar Howard Shore castiga mult teren, mai ales dupa LOTR si Aviatorul.
Howard Shore e bun. Are deja 3 OSCAR-uri (discutabile, e drept) si a lucrat pentru regizori si filme mari... Dar mai are pana sa ajunga la rafinamentul, originalitatea si - de altfel - forta lui John Williams. In ceea ce il priveste pe acesta din urma, "The Star Wars Suite" ramane opera definitorie pentru muzica lui de film, desi exista portiunile de jazz ("Star Wars", "Catch Me If You Can"), pianul si viorile (atat de simple) din "Schinder's List", temele de inceputuri precum "Cowboy's Overture" (am uitat din ce film) si - in recentul "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" - temele medievale la instrumente stravechi, pe versuri din "Macbeth" (v. "Double Trouble").

notorious
26 Jan 2005, 21:38
ce ziceti de john carpenter. stiu ca a compus coloana sonora la 'halloween' extrem de simplu, folosind doar pianul si inca un instrument... gasisei eu undeva... nu mai stiu care. coloana sonora la 'halloween' face toti banii filmului. este indispensabila pt estetica probabil celui mai calofil slasher movie facut vreodata.

sau nino rota, care este absolut fantastic (filmele lui fellini, seria 'nasul'). james newton howard este de asemenea provocator (mai ales pt ce-a compus pt filmele lui shyamalan), alan silvestri (filmele lui zemeckis), mark mancina :love: :love: (coloana sonora a lui 'speed' e absolut senzationala !). si un omagiu pt un excelent compozitor care s-a retras din bransa: jerry goldsmith.

europe_east
26 Jan 2005, 22:04
La capitolul muzica de film nu pot sa lipseasca (ii scriu cu litere mari, ca doar sunt GODS :)):

MICHAEL NYMAN -- Filmele lui Greenaway, multe din ele, The Piano. The end of the affair
ELLIOT GOLDENTHAL-- Titus, Frida, The Good Thief
SHIGERU UMEBAYASHI -- Cateva din filmele lui Wong Kar Wai
GABRIEL YARED -- The English patient, banuiesc ca si alte chestii misto
VANGELIS -- 1492
GORAN BREGOVIC -- se stie

A, si parca mai era unul, BADALAMENTI, care a facut muzica la Girl on the Bridge... care mie mi-a placut foarte mult. Si cine o fi facut muzica la Run Lola Run? Scuze, mi-a fost lene sa ma uit pe imdb... :)

notorious
26 Jan 2005, 22:18
A, si parca mai era unul, BADALAMENTI, care a facut muzica la Girl on the Bridge...

tu glumesti cu angelo badalamenti, nu ?

europe_east
26 Jan 2005, 23:00
Nu glumeam, scuze... Bine, stiam ca e faimos -desi uitasem ca facuse muzica la multe din filmele lui Lynch si nu numai- dar sa fiu sincera, pe mine cei mai sus mentionati m-au atins mult mai tare la coarda sensibila... Si de altfel cred ca muzica din Girl on the Bridge mi-a placut mai mult decat restul... Si uite altii (iertati-ma da' chiar imi plac asa mult ca tre' sa fie scrisi aici cu litere cat casa):

ZBIGNIEW PREISNER: filmele lui Kieslowski
YANN TIERSEN: Amelie
EDWARD SHEARMUR: The Governess (Ofra Haza primeste si ea niste inchinaciuni de la mine pentru vocalizele alea)
PETER GABRIEL: The last temptation of Christ


Si niste filme cu o coloana sonora superba, chiar daca nu in totalitate originala, sau in fine, cu prea multi oameni/grupuri care au contribuit incat sa se poata spune aici:

O BROTHER WHERE ART THOU, filmul fratilor Coen
PICNIC AT HANGING ROCK, filmul lui Weir -- pacat ca nu exista soundtrack la asta

flav
27 Jan 2005, 01:36
Dar mai are pana sa ajunga la rafinamentul, originalitatea si - de altfel - forta lui John Williams. In ceea ce il priveste pe acesta din urma, "The Star Wars Suite" ramane opera definitorie pentru muzica lui de film, desi exista portiunile de jazz ("Star Wars", "Catch Me If You Can"), pianul si viorile (atat de simple) din "Schinder's List", temele de inceputuri precum "Cowboy's Overture" (am uitat din ce film) si - in recentul "Harry Potter and the Prisoner of Azkaban" - temele medievale la instrumente stravechi, pe versuri din "Macbeth" (v. "Double Trouble").

Da MinRep, ai dreptate... ii mai dinamic John williams si are mult mai multa istorie.
Apropo, ai prins vreodata muzica lui cantata live? eu da :D
Este in fiecare toamna in Cluj [orasul meu] un festival de muzica americana clasica [contine de obicei recitaluri instrumente solo sau acompaniament pian si un concert cu muzica americana, in ultimii ani tot John Williams s-a cantat].
Dar totusi si howard shore este rafinat, mai sentimental... armonii bogate...


In celalalt capat al calitatii soundtrackul vreau sa nominalizez filmul Wimbledon care tocmai l-am vazut...
Contine multe piese a formatiei sugarbabe, cam atat... si fiecare cu un mesaj fara nici un pic de subtilitate... slab... foarte slab... votul meu pentru cel mai slab soundtrack din filmele noi. Subiectul nu a fost chiar rau...

K's
27 Jan 2005, 06:30
YANN TIERSEN: Amelie
+ Good Bye Lenin!

un live cu Gotan Project
si altele calme la ascultare (Tout est calme, Black Session)

europe_east
27 Jan 2005, 07:15
Mai adaug si pe ELENI KARAINDROU: Ulysses Gaze si cred ca a mai facut si muzica la alte filme ale lui Angelopoulos. Una din cele mai misto chestii posibile, daca va place genul de muzica "repetitiva"... Cam ca Nyman, sau ca Philip Glass.

O intrebare: stie cineva cine canta in filmul ala macedonean Before The Rain? Ca muzica e divina, dar soundtrack-ul inexistent...

MinRep
27 Jan 2005, 08:02
Da MinRep, ai dreptate... ii mai dinamic John williams si are mult mai multa istorie.
Apropo, ai prins vreodata muzica lui cantata live? eu da :D
Este in fiecare toamna in Cluj [orasul meu] un festival de muzica americana clasica [contine de obicei recitaluri instrumente solo sau acompaniament pian si un concert cu muzica americana, in ultimii ani tot John Williams s-a cantat].
:D Si eu sunt din Cluj, iar anul trecut am fost la "Wall to Wall Williams"... :D In anii trecuti am ratat ocazia.

notorious
27 Jan 2005, 14:44
sa-l amintim si pe 'titanicul' james horner. :)

zizi
27 Jan 2005, 16:20
check these out: Antonio Pinto (Cidade de Deus; Central do Brasil; Collateral-niste bucatele), Gustavo Santaolalla(21 grams, Diarios de motocicleta, Amores perros, The Insider-niste bucatele), Alberto Iglesias(Almodovar & stuff).

keyzer soze
27 Jan 2005, 17:26
ryuchi sakamoto, michael nyman, phil glass, clint mansell

KORBEN
27 Jan 2005, 18:08
as adauga air- virgin suicides
si massive attack-danny the dog
si dust bros aka chemical brothers fight club

si oare, nu cumva h shore a facut si muzica pt fincher?

ogto
27 Jan 2005, 18:11
N-are rost sa scriu si eu de ST filmelor vechi si celebre, scriu de unele mai recente:

School of Rock - great ST
Gross Point Blank - again, great ST

Garden State - LOVED the ST, AND the movie

Longshot
27 Jan 2005, 18:21
grosse point blank e facut aku 10 ani.de unde nou? :?
garden state da.faza cu the shins e grozava.
dar badalameni pt twin peaks si rota pt nashu raman preferatii mei in materie de muzica pe film.scena de la inceputu lui nashu 2 cu aia sarutandu-i mana lu michael cu the godfather theme pe fundal si close up cu figura trista a lui pacino e criminala.
ah si a mai zis bine unu mai sus cu fight club.

Cinemania
27 Jan 2005, 18:42
Jack Nitzsche - One Flew Over the Cuckoo's Nest

zizi
27 Jan 2005, 20:56
si dust bros aka chemical brothers fight club



not true.

chemical brothers: Tom Rowlands & Ed Simons
dust brothers: John King & Michael Simpson

notorious
27 Jan 2005, 22:32
si oare, nu cumva h shore a facut si muzica pt fincher?


yep... minus 'fight club'. :)

Cinemania
27 Jan 2005, 23:16
sa nu uitam de Clint Mansell si muzicienii de la Cronos Quartet, responsabili pentru muzica drogata din Requiem for a Dream
De altfel, Mansell a fost implicat si in coloana sonora a filmului PI, si asta napadit de sunete halucinante

europe_east
27 Jan 2005, 23:30
Aha, deci Alberto Iglesias face muzica la filmele lui Almodovar... Mie mi-a placut ce a facut si la Lucia si Sexul. In rest, pe mine Cronos Quartet ma enerveaza, mi se par niste fakeri, desi muzica de la Recviem for a dream n-o mai tin minte.

Cinemania
27 Jan 2005, 23:44
@europe_east

nu stiu cat de fakeri sunt artistii de la Kronos Quartet...ca stil si sunet, cei patru muzicieni au adus un suflu nou in jazz, Kronos fiind o trupa destul de inovativa...ca au dedicat albume intregi unor artisti ca Bill Evans, Philip Glass sau Thelonious Monk, nu inseamna ca sunt fakeri...cei de la Apocalyptica tot fakeri sunt? :D


on topic
muzica din Lucia y el sexo mi-a placut si mie la nebunie, mai ales in timpul scenelor de dragoste intre Lucia si scriitor :love:

flav
28 Jan 2005, 01:52
MiniRep... ai fost la Wall to Wall ? tare... si io am fost acolo, dirijoarea ma exaspera, in special miscarile alea parca se kka pe ea tot timpu, promit... si avea pantalonii aia stupizi, care i-a purtat si la editiile anterioare, sau poate is facuti la fel si are 100 de perechi identice... imi vine sa o bat! :)

Phillip Glass, hmm... nu prea am observat numele lui in soundtrackuri, dar cand am vrut sa vad ce fel de compozitor este si mi-am luat un fel de suita de pe net m-am speriat, adica.. nici muzica ambientala, nici moderna, formule ritmico-melodice create de niste surse total necunoscute de mine care se repeta timp de mai mult de 5 minute... hmmm... muzica de taiat venele zic eu... este exact opusul orgasmului, un fel de agonie stridenta si enervanta...
stie careva ce soundtrack a facut, ca is chiar curios, ms:D

Cinemania
28 Jan 2005, 02:23
@flav

printre altele, a compus muzica pt Hamburger Hill, Candyman, Kundun, The Truman Show (cateva "bucati" prelucrate), The Hours (la fel) si pentru multe alte filme mai mult sau mai putin cunoscute

Oricum, nu este celebru pentru soundtrack-uri.
Glass a adus o contributie insemnata la dezvoltarea stilului new age

Jay
28 Jan 2005, 02:51
si dust bros aka chemical brothers fight club



Sunt doua formatii diferite....

europe_east
28 Jan 2005, 03:30
muzica din Lucia y el sexo mi-a placut si mie la nebunie, mai ales in timpul scenelor de dragoste intre Lucia si scriitor :love:

Te referi la scena in care face Lucia strip-tease? Aia da... Cica Mala Rodriguez o cheama pe cantareata. Cat despre Glass, eu am evitat sa-l metionez tocmai pentru ca nu mi s-a parut ca a facut muzica la chiar asa multe filme, sau oricum nu prea am vazut multe, dar se pare ca a punctat la The Truman Show, The Hours, The Fog of War. Daca nu iti place Glass, incearca Nyman.

Cinemania
28 Jan 2005, 04:34
@europe_east

scena cand ei doi fac amor dimineata, ocazie cu care-i vedem si lui barbatia :D

cat despre Nyman, m-a dat gata cu muzica din Ravenous si Pianul

notorious
28 Jan 2005, 10:42
ca tot veni vorba de 'truman show', deci, de peter weir, merita amintit si michel jarre (nu stiu daca l-am ortografiat corect) - 'fearless', probabil cel mai bun film al lui peter weir.

flav
05 Feb 2005, 00:21
Ati auzit careva soundtrack-ul de la Ocean's Twelve? este chiar genial! un soundtrack de nota 8 [adica foarte bun]. Ritm, Armonii placute, interesante, o muzica techno pe alocuri melancolica sau colerica, linistita dar dinamica, fara prea multa "laba trista" si de asemenea in OST gasim si o piesa incantatoare de cafe concert [chitara, corzi, Harpa, bass].
De asemenea una dintre cele mai tari piese de soundtrack care pur si simplu te "zdrobeste" Mono - Life in Mono din Great Expectation
Daca tot vorbeam mai devreme de muzica de cafe concert, ati auzit soundtrack-ul de la Amelie [Yann Tiersen]... noah... aia muzica de terasa in Venetia sau in Paris, apoi mai merge pe langa muzica din Amelie si un Csardas [Monti] poate in interpretarea foarte virtuoasa si de asemenea placuta a lui Maxim Vengerov [=cel mai bun violist tanar din lume - o puteti gasi pe site-ul lui, cautati pe google].
Sountrack fain de asemenea "La Vita E Bella".


Semnat,

un specialist in domeniu.

europe_east
05 Feb 2005, 00:42
Pai da, am auzit de Amelie si de Yann Tiersen, sigur ca da. A fost mentionat si de mine si de K's. A, si ca tot esti "specialist", iti spune ceva numele de Yevtushenko sau asa ceva? Care se pare ca a compus ceva din coloana sonora la Russian Ark. Melodia de final, pianul ala sublim, e compusa de el?

Si Csardas asta vad ca e un film? Mai nou? Unguresc? Cum ai dat de muzica? Monti, cel mentionat de tine, inteleg dupa niste cautari pe imdb ca ar fi Vittorio Monti, doar ca nu pare sa mai fi facut muzica la vreun alt film. Ai mai ascultat ceva de el?

K's
05 Feb 2005, 09:39
Dement (-ionat si) produsul Nemo pentru Kontroll, Nimród Antal, '03. Nu degeaba am mers sa vad filmul a 2a oara.

marx
05 Feb 2005, 13:48
ca tot veni vorba de 'truman show', deci, de peter weir, merita amintit si michel jarre (nu stiu daca l-am ortografiat corect) - 'fearless', probabil cel mai bun film al lui peter weir.
Acelasi Notorious, alte ineptii:
- nu e vorba de Jean Michel Jarre care a compus OST-ul pt alt film regizat de P. Weir, Gallipoli, ci de Maurice Jarre;
- "Fearless" e cel mai slab film al lui PW. Probabil ca n-ai vazut Picnic at Hanging Rock, The Year of Living Dangerously (din perioada australiana a creatiei sale) sau Dead Poets Society.

PS: e cam greu sa le stii pe toate, dar e extrem de usor sa nu vorbesti atunci cand nu ai habar.

nume
05 Feb 2005, 13:56
The Year of Living Dangerously (din perioada australiana a creatiei sale)
Superb film, l-am vazut si eu. Notorious tine sa-si dea cu parerea oriunde, expunandu-si in orice topic habarnismul pretentios.
Linda Hunt reuseste cel mai bun rol al carierei sale, interpretandu-l pe jurnalistul Billy Kwan. In plus e ajutata si de fizic.

KORBEN
05 Feb 2005, 17:53
mea culpa
daca ziceti voi ca dust bros nu sunt chemical bros, asta e
or sa`mi placa in continuare, desi nu am mai auzit sa fi facut ceva in afara de ost-ul pt fightclub

ogto
05 Feb 2005, 22:04
grosse point blank e facut aku 10 ani.de unde nou? :?

Face parte din filmele recente, anii '90. + face parte din aceeasi categorie ca SoR. nu e nou, dar e recent.

flav
06 Feb 2005, 01:37
@europe_east trebuie sa recunosc ca numele de Yevtushmenko nu imi spune nimic. Dar Russian Ark pare a fi un film destul de popular pe acest forum, sigur am sa-l vizionez curand si am sa-ti spun despre melodia de final... sublim zici? poate fii o nocturna de Chopin sau Liszt, foarte des intalnite in soundtrackuri.
L-ai gasit pe Vittorio Monti pe imdb, atunci esti bun, ca eu nu... :)
Monti este un compozitor italian care a scris un Csardas [melodie populara maghiara, un fel de mini rapsodie] foarte foarte cunoscut, comparam doar senzatia oferita de acesta cu cea oferita de valsurile lui Tiersen pentru Amelie.
Specialist am zis putin fortat, mai mult in gluma, sunt in domeniul muzicii si stiu cate una-doua despre muzica, despre soundtrackuri de vreo 2 luni am inceput sa ma interesez in special [totusi... este evolutia muzicii clasice, care independenta in ziua de astazi ramane anonima, un compozitor care nu se implica in arte mai complexe decat muzica simfonica risca sa ramana anonim pentru o parte foarte mare din consumatorii de muzica clasica din ziua de azi chiar daca geniul lor este inestimabil. un astfel de exemplu in romania(si america) este Sabin Pautza, care are 63 de ani si are multe simfonii si mise compuse si diverse alte piese care sunt extraordinare dar prea putin cunoscute.]

europe_east
06 Feb 2005, 01:48
Dar Russian Ark pare a fi un film destul de popular pe acest forum, sigur am sa-l vizionez curand si am sa-ti spun despre melodia de final... sublim zici? poate fii o nocturna de Chopin sau Liszt, foarte des intalnite in soundtrackuri.

Hmmm, tocmai: daca ar fi fost sa dau cu presupusul as fi zis ca desi semana cu Chopin, sau poate Rachmaninov, nu era asa ceva... De-asta si ma dau de ceasul mortii sa aflu.

flav
06 Feb 2005, 02:00
nu te da de ceasul mortii... cauta pe google, as face eu asta pentru tine... dar imi downloadeaza dc++ ceva important si asta mi-ar incetini foarte mult browsing-ul pe internet. Sau mai simplu: daca mai ai filmul, uita-te la credits, dupa ce ruleaza tot cast-ul sunt si melodiile din film puse in ordine cronologica, si acolo vei afla raspunsul la dilema ta, eu asa am gasit multa muzica pe DC++ care nu era in soundtrack.

flav
06 Feb 2005, 02:18
motoarele de cautare sunt "life-savers". Am gasit in sfarsit o piesa din Ocean's Twelve care am vrut s-o iau din momentul in care am vazut filmul in cinema...este acea piesa pe care "Night Fox" sare printre lasere ca sa fure oul acela de aur. SUPER PIESA!!! Artistul se numeste Nikkfurie de La Caution iar piesa Thé Ã* la menthe. o puteti gasi pe linkul http://www.kourtrajme.com/accueil.htm
Pe acest site puteti gasi multe manifestari ale unor artisti francezi care includ Clipuri, poze, melodii, diverse...

apartamentu104
06 Feb 2005, 06:01
vezi mai flav....ai ajuns si tu la o concluzie buna...aia cu motoarele de cautare......told u so :P

flav
08 Feb 2005, 10:29
vezi mai flav....ai ajuns si tu la o concluzie buna...aia cu motoarele de cautare......told u so :P
mah apartament... te-ai bagat aici numai ca sa mai scrii si tu un mesaj [+1 la numarul de mesaje scrise haha] :lol: :lol: