Log in

View Full Version : Alexander de Oliver Stone

herbert
07 Jan 2005, 01:57
un film de 5/10 - cu Colin Farrell (acesta blondinizat), Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Val Kilmer (care raman actori buni);
- un film cu flash-back-uri – o fragmentare necesara pana la urma pentru un asemenea proiect vast, desi fragmentele de biografie prezentate puteau fi – cu mai mare succes - si altele;
- doar doua scene de lupte si destula “cautare” pedestra a personalitatii “complexe” a personajului, pe care si-l poate revendica si comunitatea gay;
- vizibila/telefonata paralela pe care o face Stone intre “cotropitorul” Macedon si Bush;
- cea mai emotionanta scena: moartea calului;
- merita sa rezisti la acest film – uneori plicticos - pt scenele de lupta cu elefantii indieni;
- oricum, Alexander e mai bine facut decat Troia si Regele Artur. Oliver Stone nu putea rata chiar catastrofal, desi...;
- un film la care sa ai libertatea sa pleci oricand – eu, din pacate, n-am avut-o.

Scorpion
09 Jan 2005, 08:18
Poate urmatoarea varianta, cea cu Leo DiCaprio va fi mai reusita.

Cinemania
10 Jan 2005, 12:07
Di Caprio il va juca pe Alex cel Mare intr-un film regizat de Baz Luhrmann, din ce am citit eu...oricum inca se lucreaza la el...in film va juca si Nicole Kidman

KORBEN
10 Jan 2005, 17:03
ALEXANDRU CEL MARE si oliver stone CEL MIC
LIPSURI
- LIPSA TOTALA A GRANDORII
- LIPSA SUFLETULUI
- LIPSA COERENTEI
- LIPSA ORICARUI FEL DE EMOTIE (CARE FACE CA FILMUL SA AIBA IN CENTRU UN MARE VID)
JEGURI
- DIALOGURI
- VULTURUL
- BADHAIRDO-UL LUI FARELL, CEVA GEN JON BON JOVI IN ANII 80, CU UN PREMANENT CARE "WENT TERRIBLY WRONG"
- SCARNAVIA DE EUNUC PERSAN
- DIALOGUL POMPOS DINTR-UN "SPITAL"
- BIBLIOTECA DIN ALEXANDRIA
- TEORETIZARE RELATIILOR HOMOSEXUALE
- DUPA BATALIA CU ELEFANTII, VO SPUNE "A FOST UN MACEL' F TRIST, ADIK STONE NU A REUIST SA FILMEZE CEVA CARE SA NE CONVINGA CA AR FI UN MACEL SI NE-O SPUNE DIN OFF
OF,OFFFFF, MAI MAI
EXCESE
- MULT PREA MULTE HAINE (ANGELINA IMBRACATA ALL THE TIME!!!!)
- MONOLOGUL SI HARTILE LUI PTOLEMEU (ITI VINE SA DAI CU HOPKINS D PAMANT, POATE TACE ODATA)
CHESTII ACCEPTABILE
- ANUMITE EPISOADE "REGRESIVE' GEN THE DOORS, NBK, UTURN, ANY GIVEN SUNDAY, CARE AU UN FARMEC OBOSIT
- PSIHOLOGIA ELEMENTARA, FREUD-STYLE, CARE-L IDENTIFICA LA UN MOMENT DAT PE AM CU FILIP SI SUGEREAZA UN COMPLEX AL LUI OEDIP
- JARED LETO, CU FATA DE ROCKSTAR RATACIT DIN THE DOORTS CARE SE PLIMBA SI ATAT
- SENZATIA DE DISOVERY CHANNEL PROVOCATA DE VO
- POSIBILA PARELELA POLITICA D MARE ACTUALITATE; TOTUSI FAPTU CA ACU 2300N DE ANI UN OM A CUCERIT CAM TOATA LUMEA CUNOSCUTA DOESN`T COUNT CA PRECEDENT PT PLANURILE FASCISTE ALE CIMPANZEULUI TUFISH
DA BEAUTIFUL STUFF
1 ROSARIO DAWSON (TITZZZZZZZZ)
2 ANGELINA JOLIE (CHIAR SI IMBRACATA)
3 DARIUS&PERSANII&BABILONUL
4 MOMENTUL GEN ENJOY THE SILENCE
5 RESPECTAREA "ISTORIEI"
(*) (*) /5

Flopcaru
10 Jan 2005, 17:47
Ca sa fiu sincer, personajele care mi-au placut cel mai mult a fost Darius si Filip. In rest...nu am regasit nimic in Alexandru din caracteristicile pe care am auzit ca le-ar fi avut. Angelina, e asa cum o stim, fermecatoare. Despre Alexandru nostru mai bine nu zic nimic.

tailgunner
14 Jan 2005, 14:49
Se pare ca Luhrman si-a cam pus pofta in cui cu Alexander the Great. Intr-o vreme, acu vreo doi ani, Luhrman si Stone erau cot la cot intr-o batalie la distanta pentru realizarea ecranizarii. Filmul lui Luhrman, cu Leonardo Di Caprio si Nicole Kidman (surprise, surprise, Satine), a avut ceva timp un avantaj - era sprijinit, fie de Universal, fie de Dreamworks, intrase in pre-productie, cautau locatii prin Australia - si se parea ca va iesi primul. Stone nu reusea sa adune fonduri, se plingea ca de obicei ca e ocolit, persecutat. How the tables have turned... Stone gaseste bani (150 mil) la Warner, face casting-ul dupa cum a vrut, face filmul in Maroc, despre celalalt film nu se mai aude nimic, se pare ca s-a renuntat la el, cel putin temporar, pina dupa premiera lui Alexander. Pity...or is it?
Alexander nu l-am vazut inca, poate asta seara, asa ca mai mult n-am de spus.

KORBEN
14 Jan 2005, 15:27
citit in b24fun un articolas minunat de alan dumbrava
excelent
evident ca era vorba d alexandru

Longshot
14 Jan 2005, 15:40
ar fi chiar aiurea ca sa nu se profite de esecul lui alexander si de triumful lui dicaprio in aviator si sa nu se faca un alt alexandru.
pe de alta parte, esecul lui alexander poate sa insemne ca americanii nu vor sa vada un conducator de osti legendar homosexual si sa le fie prea frica de un nou esec, chiar daca de data asta filmul ar putea sa fie reusit.
ah well...vedem

Cinemania
14 Jan 2005, 18:11
Stone, Stone, la ce te-ai bagat?!
dupa prima vizionare a filmului, mi s-a parut ca Oliver Stone s-a pierdut in actiunea filmului. In incercarea de a-l portretiza pe Alexandru cat mai bine, regizorul a pierdut mult la capitolul actiune. Un lucru e cert: stie sa contureze un personaj principal, prezentandu-i evolutia; in mare, i-a reusit si in Alexander, dar a demonstrat lacune mari la capitolul scene de lupta, sa nu mai vorbesc de relatia lui Alexander cu celelalte personaje (o dezordine totala)...pe durata intregului film am avut impresia ca exista doat Alexander si restul, din care se mai trezea cate unul sa-i mai spuna ceva sau sa-i arunce priviri dulci blondiului Colin, insa nu se vede deloc ce relatie are acesta cu fiecare dintre personaje (exceptand atractiile de natura sexuala)...ceva de genul: am adunat actorii, am adaugat scenariul, regia si alte ingrediente tehnice, si le-am aruncat pe toate intr-o mare oala si le-am amestecat...am obtinut o tocanitza acra din care trebuie sa scoatem cu mana bucatzile bune (cam putine)...

cateva bucatzele sunt OK...Angelina a fost (again) in forma (inca vreo juma de ora de rol si ar fi furat intregul film :D ), Rosario Dawson (what a ssssssssnake!!!) a jucat super, la fel Val Kilmer, chiar si Colin Farrell (nu stiu de ce, dar, uitandu-ma la film, imi tot venea a in minte Russell Crowe din Gladiator, acesta din urma fiind mult peste primul)

...Jared Leto mi s-a parut cam cheesy, iar Hopkins cam plictisitor...fazele cu vulturul total aiurea...si am ajuns la partile care mi-au stat cel mai mult in gat: scenele de lupta. Stone a cam dat-o-n bara. Organizare, zero, viziune, zero.

bine ca, dupa un inceput foarte slab, actiunea devine mai tensionata spre final, ca altfel poate adormeam la film

nu ma leg de respectarea adevarului istoric pentru ca a trecut multa vreme de cand am facut istorie universala

so...what's cookin' Mr. Luhrmann?!
tocanitza lui Stone s-a stricat deja

notorious
15 Jan 2005, 10:55
so...what's cookin' Mr. Luhrmann?!
tocanitza lui Stone s-a stricat deja

nothing's cooking !

luhrmann a anuntat de mai multe ori ca nu va mai regiza filmul, vrand sa fie mai aproape de familia lui ! such bull shit !!!

MinRep
15 Jan 2005, 16:17
Cam multa politica si in "Alexander"... Of...

Totusi, filmul asta nu a fost chiar atat de rau pe cat ma asteptam. "Troia", film cu care are multe in comun (un regizor mare, "tineret" in rolurile principale si veteranii in roluri secundare de efect) ramane mult in urma, la toate capitolele. Pentru inceput, "Alexander" nu m-a plictisit aproape deloc, in ciuda celor aproape trei ore... M-am uitat la ceas doar de cateva ori, e drept ca din ce in ce mai des dupa flash-back-ul cu moartea lui Filip. Fiind tot la partile bune ale filmului, punctez imaginea (in special secventele din lupta de la sfarsit, in padure, impotriva elefantilor) si muzica lui Vangelis(:hmm:). De asemenea, Colin Farrell mi s-a parut foarte bun (poate usor prea "emotionant"), iar Angelina Jolie (her accent is lovely) si Rosario Dawson fac mai mult decat simpla figuratie, dar adevarata "vedeta" a filmului - dupa mine - este Val Kilmer in rolul lui Filip al II-lea. Prima treime, in care el apare cel mai mult, este cea mai buna parte a filmului. Nu ma asteptam sa joace atat de bine. Pana acum, singurul rol in care Kilmer mi se pare ca a stralucit este - evident! - cel din "The Doors". In rest, poate din cauza lui "Batman forever" mi-a fost foarte antipatic tot timpul. Dar asa, cu machiaj pe fata, intr-un rol (surprinzator de) bine scris - el face senzatie!

Si am ajuns la partile negative ale filmului. In primul rand, nu e destul de gay, dar aici am sa dau vina pe cenzorii americani. Avem un fel de sentimentalism intre barbati care nu impresioneaza, ci starneste hohote de ras (momentul culminant e discutia lui Alexander cu Hefestos de pe balcon :P). Apoi, daca ar fi sa ma leg de scenariu, mi se pare ca multe detalii au fost "aduse la zi", integrate in contextul politic mondial (visele de unificare ale lui Alexander, lupta de cucerire a Orientului... Stone parca iti baga astea pe gat. Iar cand au zis ca Darius se ascunde in munti fara armata, m-am gandit direct la Bin Laden).

Sunt cateva momente in care filmul isi pierde ritmul. Dupa fiecare scena de lupta sau dupa fiecare eveniment important, parca se opreste brusc si continua incet, fara sa se iveasca ceva... Atentia spectatorului nu este intretinuta. La acest capitol intra rolul absolut inutil al lui Anthony Hopkins. Am inteles ca Stone vroia sa realizeze un context in care sa integreze filmul, pentru a fi mai usor digerabil, dar lungile momente in care Hopkins se plimba si vorbeste strica filmului. Monologurile lui nu ajung la o concluzie, se contrazic sau - pur si simplu - nu au sens. Nu vreau sa ma intelegeti gresit, Hopkins e un mare actor si interpreteaza genial rolul batranului Ptolemeu, dar parerea mea este ca filmul putea fi facut si fara un povestitor.

Ar mai fi de comentat asupra scenelor de lupta de la inceput, impresionante dar confuze, asupra flash-back-ului de la sfarsit, bine facut in sine, dar prost plasat, asupra catorva anacronisme sau asupra faptului ca Aristotel e prezentat ca fiind un simplu profesor oarecum ingardit la minte, iar Christopher Plummer ca un simplu actor... Dar cred ca am vorbit cam mult.

Verdictul: Filmul este totusi agreabil, departe de a fi un jeg, iar in ceea ce priveste integralitatea lui in restul operei lui Stone... Mie tipu' asta nu mi-a placut niciodata in mod special. 5-6/10

tailgunner
15 Jan 2005, 19:31
Ian Nathan, cronicar la Empire, writes:

When Oliver Stone announces he’s making another film, it’s not so much a case of taking notice as taking cover. His is not the cinema of clinking teacups and subtle interplay; this is cinema as blitzkrieg: elemental, outrageous and barely tamed. And when Oliver Stone announces he’s making a film of the life of Alexander The Great, the Macedonian king who trampled over half the known world, by Zeus, you’d better be prepared.

Alexander looks and sounds glorious, depicting a far-off world spread with intricate detail and expansively scored by the aural grandeur of Vangelis. The battle scenes extraordinarily reconstruct the horror of war in a time when seeing the whites of your enemy’s eyes was a tactical necessity. If Troy was tame and bloodless, Alexander is wild and drenched in carnal violence.

It takes three tours of duty in Vietnam to understand such visceral madness, and Stone takes his camera tight into Alexander’s demented eyeballs before pulling back and letting the blood spill. In what must be the most monumental scene of any career, described in arch slow-motion from about 62 camera angles, Alexander on his faithful steed rears up before a similarly rearing armoured elephant. It’s a tremendous surge of purest spectacle; the film never feels so alive as when it’s immersed in death.

And yet… And yet… This is no Spartacus, or even a Braveheart. Stone’s determination to bang home big themes, crackling with Freudianism, unsettles his storytelling. There’s something overbearing, almost bullying, about this abbreviated tour through a decade-long campaign, pinpointing loud, emotional moments rather than dramatically satisfying ones.

The first hour is spent prying on the younger Alexander’s fractious relations with his demented parents, the psychological fuel to his all-conquering mania. With hints of incest or worse, Jolie joyously chews it all up and spits it out with sexy vigour — it appears her son may have swallowed up nations just to shut his mother up.

Just as in JFK or Nixon, Stone once again ponders the blurring of history and myth. The story is weaved in flashback by Hopkins’ elderly Ptolemy, who judges the frailties of the real man before carefully omitting such details from the record. These, though, are truths still hotly disputed, so the script keeps fretfully explaining itself. Alexander’s bisexuality, for example, is dealt with maturely, but repeatedly.

It’s convienient to note the parallels between the director’s over-ambition and that of his subject, but the comparison fits. Stone pushes too far just as Alexander did, aiming to give us a leader of contradictions: tyrant and diplomat, lover and killer, god and man. Poor Colin Farrell is presented with having to turn a marble icon into a fleshy sprawl of personal issues. You can feel him strain every sinew to get it right, but with his blond locks out of whack with his heavy stubble and his Dublin accent awkwardly unchanged, he is too earthy, that one-of-the-boys persona unshakeable.

Where is that spark of glory that drove men 10,000 miles from home? Where is the colossus? Yes, this is a movie of spectacularly brutal battle scenes and intense attention to detail, but, as wowed as you are, you come away never truly tasting the immensity of Alexander.

Unwieldy and flawed, but Stone remains a tornado in an era of airless formula and — to paraphrase our Ptolemy — its failings are greater than most films’ successes.

4/5

Cinemania
16 Jan 2005, 00:26
and let's not forget:

- Ptolemy I is depicted recounting the story of Alexander in 283 B.C.; however, the Lighthouse at Alexandria - seen in the background - was not built until several years later, during the reign of his son Ptolemy II, around 270 B.C.
- in the battle at Gaugeamela, the Persian army are shown wearing dark clothes. In reality they were yellow and light purple.
- the world maps shown in the film show the coastlines as known after the medieval period. (e.g. the "boot" shape of Italy does not appear before 1500 AD)
- in several scenes the characters are wearing left/right sandals. Shoes were made on straight lasts until the 1800s.

IMDB

nume
16 Jan 2005, 00:49
Ar mai fi si allmovies, si movie.com si comsumer products si shop online...bla bla bla. Sunt si critici, ce ar fi sa incercati un copy / paste si de acolo. :sleep:

Cinemania
16 Jan 2005, 00:53
Ar mai fi si allmovies, si movie.com si comsumer products si shop online...bla bla bla. Sunt si critici, ce ar fi sa incercati un copy / paste si de acolo. :sleep:

that was my point, too :lol:

ricutza
16 Jan 2005, 00:54
azi am vazut si eu Alexander...mi s-a parut dezamagitor! mi s-a parut ca au fost sarite o gramada de momente care erau destul de importante pt film fiind in schimb narate de personajul lui Anthony Hopkins in schimb secventele de lupta si de urmarire au fost excesiv de lungi...

nu mi s-a parut ok faptul ca nici macar nu a fost amintita povestea nodului Gordian, desi asta e unul din primele lucruri car esunt asociate cu Alexandru cel mare...

mi s-a parut total nejusificata prezentarea mortii tatalui sau la sfarsitul filmului...e aiurea sa prezinti filmul cronologic si la sfarsit rupi linia...ca ce chestie? si tot un pic aiurea mi s-au parut si cadrele care sunt virate in osu dupa ce moare calul...ideea mi-a placut dar nu mi se parea potrivita pt un film istoric realizat intr-o maniera destul de clasica....

in mod cert, in filmul asta am auzit cel mai plictisitor discurs de icnurajare pe car eil face un conducator...de altfel mie personajul mi se pare foarte prost conturat...nu il simt absolut deloc...de fapt filmul nu te face deloc sa te implici...
mi-a placut cum a jucat Angelina Jolie...

despre cat de mult a fost respectata istoria, nu prea stiu ce sa zic...am inteles totusi ca Darius nu a fost contemporan cu Aexandru, care oricum a murit de malarie...dar oricum, alte lucruri sunt aiurea la filmul asta!

nume
16 Jan 2005, 01:00
L-am avut.... 3 cd-uri :w00t: , sfaraitor ... nu l-am suportat decat 20 de minute, l-am sters. Stone imi place (Plutonul :love: ; Nascut pe 4 iulie; JFK ... poate si Nixon. Alexander nu.

Cinemania
16 Jan 2005, 01:04
L-am avut.... 3 cd-uri :w00t: , sfaraitor ... nu l-am suportat decat 20 de minute, l-am sters. Stone imi place (Plutonul :love: ; Nascut pe 4 iulie; JFK ... poate si Nixon. Alexander nu.

si The Doors, si Wall Street, si mai ales U Turn :w00t: ( :love: :love: :love: )

notorious
16 Jan 2005, 12:12
@ Cinemania

yep, 'wall street' e 'piatra' mea favorita.

dar problema lui 'alexander' este ca poate face 'epopee'. este stone violent? absolut. este subversiv ? da, uneori (v. 'jfk'). este paranoic ? este comercial ? in unanimitate 'da' ! asadar, ce legatura are reteta de soc pe care ne-o administreaza stone cu fiecare nou film ('NBK' era chiar doldora in privinta asta) cu 'epopeea' ? (a nu se intelege ca ii prizez stilul !)problema este, asadar, una de conceptie.

daca stone ar fi ales sa mearga pe kitsch combinat cu violenta subversiva, i-ar fi luat painea de la gura lui luhrmann ! 'alexander' este, asa cum este facut, un film socant (de la stone, vreau sa zic): este cuminte in ce priveste violenta, este introspectiv, meditativ si... sensibil ! intr-un asemenea film n-ar trebui sa ne deranjeze liniaritatea actiunii sau a personajelor (pt ca este 'epopee', dupa cum spunea andrei gorzo).

problema este alta: este 'incomplet' (daca stone vroia sa exploateze tematica gay, atunci trebuia sa mearga pana la capat, caci de fiecare data cand farrell il imbratisa pe leto si ii declara dragoste eterna), sala pufnea in ras ! la fel si cu jolie: este incredibil, inacceptabil, inadmisibil sa-i vezi pe cei doi (niste sex simboluri ale cinematografului american) ca mama si fiica ! deci, este penibil. si, inainte de toate, este impermisibil de lung (stone are o fixatie cu durata - pt el pana acum cantitatea a generat calitatea): cate scene puteau cadea la montaj, ajungeam cred, la putin peste doua ore, nu la aproape trei !

mai ramane simandicoasa muzica a lui vangelis, imaginea impecabila (nu mai tin minte exact cine s-a ocupat de photography), montajul alert al bataliilor... si cam atat. ferrel e mediocru, iar jolie nici nu ma mai obosesc sa zic cat de penibila este cu accentul ei sovietizat!

herbert
16 Jan 2005, 12:51
mai conteaza oare in acest context dezamagitor ca Alexandru Macedon avea 1,50m, iar Colin Farrell are 1,78m? :)

RECVIEM
16 Jan 2005, 13:50
... asteptam de mult filmul asta, mai mult ca... pe ceva intermediar, ceea ce vreau io de fapt sa vad este "Alexander the Great" a lul Luhrman (asta cred ca o sa fie "altceva"), oricum eram curios sa vad ce o sa faca Stone privind subiectul, si eram destul de entuziasmat sa vad o mega productie istorica, k pe vremurile bune ale Holywood-ului, avand in vedere si capetele de afis p care le avea. Inca de la inceput nu mi-a convenit ideea ca Farrell va fi Alexandru, dar interpretarea lui nu m-a deranjat. Ce m-a dranjat a fost modul in care au fost realizate unele scene, destul de plicticos, si uneori lungite fara motiv aparent. Muzica (desi semnata Vanghelis), uneori paraca ar fi fost facuta pentru alt film, dand o usoara nuanta "penibila" momentului.
Insa, intr-adevar cum s-a spus si mai sus, scena cu moartea calului este senzationala, o vazusem in trailer, si nu am fost foarte impresionat, de ea acolo, insa in film este altceva. Momentul in care el este ranit, si modificarea culorilor, m-a surprins intr-un mod placut, nesteptandu-ma de la Stone la una ca asta. O alata scena memorabila mi s-a parut cea cu asasinarea lui Filip, nemaipomenit jucata de toti actorii. Iar bataliile sunt bune, foarte bune, cadrele lungi, aeriene, panoramice, fac un adevarat spectacol, pacat de muzica p alocuri, cum am zis si mai sus.
Pe scurt, un film bun, dar sa nu te astepti la prea multe de la el si de la cele 135(parca) de milioane de dolari investite.

zizi
16 Jan 2005, 14:34
imaginea impecabila (nu mai tin minte exact cine s-a ocupat de photography)...

Rodrigo Prieto, ala cu 21 de grame, 25'th Hour, 8 Mile, Frida, Amores Perros, printre altele.

tailgunner
16 Jan 2005, 17:29
In primul rind o farimita din sala: dupa vreo ora jumate din film, desi aluziile homo se ingramadisera nevoie mare, cineva in spatele meu exclama la scena de balcon dintre Alexandru si Hephaistion (tradus aiurea drept Hefestion): "Ce ba, astia-s poponari? Hur hur hur"
Acuma ca l-am vazt sa-mi spun si eu parerea (dincolo de micile indeminari copy-paste, oricum Empire e o revista pe care o apreciez).
Mie mi-a placut - asta in urma modularii orizontului de asteptare - ca nu ma duc sa vad a "sweeping historical drama" cu aceleasi asteptari cu care te duci la un Lars von Trier sau Jarmusch, sau, pe de alta parte, la Razboiul Stelelor. Indiscutabil mai bine facut decit celelalte filme de acelasi gen de anul trecut, Troy si King Arthur, desi si de la Petersen si de la Fuqua te-ai astepta la mai mult.
Mi s-a parut nepotrivita alegerea Angelinei Jolie, care are aceeasi virsta cu Farrel, si nepotrivit e si accentul ei barrbarr care bate strrashnic spre impresia hollywoodiana despre pronuntia Rrussian (mi-a amintit nitel de cosmonautul de pe MIR din Armaggedon, sau de accentul rromanesc al lui Kate Beckinsale in Van Helsing).
Vizual, un Oliver Stone mai temperat, cu accente calofile (Alexandru investmintat in mantaua rosie pe munte, etc), cu un decupaj aproape clasic, cu tracking-shot-uri fluide (cel aerian, CG, de la inceputul bataliei de la Gaugamela aproape identic cu cel din Troia + vulturul ala iritant), dar si lungi secvente violente in timpul bataliilor, in care Prieto zgiltiie camera ca un epileptic convulsiv. Fara paleta stilistica obisnuita a lui Stone, gen NBK sau U Turn, cu exceptia scenei de la sfirsitul bataliei din India, colorizate parca cu un filtru Photoshop, filmul arata totusi bine, poate in afara Alexandriei care e cam Kitsch. Stone si-a tinut in friu si paranoia, expediind sumar otravirea lui A in citeva replici balmajite de Hopkins.
Farrel se achita acceptabil de sarcina, desi e pe alocuri plat (mai ales in dialogurile cu Filip) sau overacting (in dialogurile cu Olympias); la fel si Val Kilmer, Rosario Dawson , uriasul care-l joaca pe Krateros si Calul, mai expresiv decit multi dintre actori. Minusuri pentru Jared Leto care e salciu, pentru toti copiii si adolescentii din film, si pentru Anthony Hopkins care face filmul sa treneze de-ti vine sa cashti. Un plus mare si pentru carisma intunecata si tacuta a lui Darius.
Scenariul e onorabil (departe de ridicolul patetic din Troia), fara grandilocvente rizibile, o executie filmica meritorie fiind cea cu discursul pre-martial, intretaiat inteligent la montaj cu tipetele comandantilor persani, cu tacerea lui Darius. Mi se pare clar ca Stone a vrut sa submineze intrucitva vorbaria mobilizanta intilnita aproape intotdeauna in scene de genul acesta. Greu digerabile sint educatia mitologica ad usum delphini facuta de Filip lui Alexandru si publicului american deopotriva (cinematic vorbind insa hruba intesata de fresce e reusita), peroratiile despre libertatea proiectata a utopiei lui Alexandru, si, din nou si mai ales, Anthony Hopkins, si comentariul sau Reader's Digest despre SEMNIFICATIA ISTORICA a lui Alexandru.

Mala Portugal
16 Jan 2005, 21:28
E pe raiuno o emisiune geniala dedicata cinematografului, CINEMATOGRAFO pe numele ei. Ei, in emisiunea asta are o parte care e un soi de procesul etapei dedicat filmului. Adic' se iau filmele care au avut premiera in saptamana respectiva, se aduc niste critici+actori+regizori, care isi dau cu parerea despre filmul cu pricina. Apoi se dau imagini de la iesirea de la film unde sunt intervievati spectatorii.

Saptamana asta - Alexander: criticii l-au daramat, publicul era in extaz :D

Lizuca
16 Jan 2005, 22:11
N-am sa inteleg nicodata de ce tot comparati filmele intre ele... de ca si cum ar fi elemente de comparatie... Dar, daca tot se fac atatea paralele, da-ti voie sa va contrazic si sa va spun ca Alexander a fost poate cel mai slab film istoric facut vreodata... iar actorii au fost pur si simplu lamentabili... Colin Farrell si Angelina Jolie - amandoi de o falsitate flagranta... N-au transmis nici o emotie... Au avut o prestatie seaca si anosta... Singurele personaje cat de cat interesante au fost : Filip (Val Kilmer), Cleitus (Gary Stretch), Hephaistion (Jared Leto) si Darius (Raz Degan). Si daca tot va place sa comparati un film cu altul, as spune ca Troia mi s-a parut mai bun, nu atat din perspectiva respectarii adevarului istoric (pe care Wolfgang Petersen nu a realizat-o) cat datorita personajelor pricipale care au fost mai bine inchegate si mai putin false (Brad Pitt si Eric Bana). Acestea fiind spuse, astept sa vad varianta lui Baz Luhrmann, pe care totusi n-am sa-mi permit sa o compar cu cea a lui Oliver Stone, din respect pt regizori si actori... Fiecare film isi are totusi meritul lui si mai bine sa-l judecam ca atare decat prin comparatii. ;)

KORBEN
16 Jan 2005, 23:21
Mie mi-a placut - asta in urma modularii orizontului de asteptare - ca nu ma duc sa vad a "sweeping historical drama" cu aceleasi asteptari cu care te duci la un Lars von Trier sau Jarmusch,
aici m-ai pierdut ca cititor
si btw, din ce`am citit io empire nu se preteaza la un asermenea stil pretios

KORBEN
16 Jan 2005, 23:25
@lizuca
petersen, spre diferenta de stone nu ar putea fi suspectat vreodata de detinerea vreunei viziuni
troia a fost, este si va fi un film iritant debil si totally popcorn rated
are totusi parti bune
DAR
alexander are a touch of something human care petersen n-ar reusi-o intr0un film nici daca ar da copypaste

ricutza
16 Jan 2005, 23:34
nu pricep de ce tot vorbiti de "adevar isotric" in ceea ce priveste Troia si King Arthur....prima este o poveste iar a doua o legenda (care se presupne ca ar avea la baza personaje reale)...cu totul altfel sta treaba cu Alexandru cel Mare care a fost cat se poate de real....nu pot spune ca m-au incatat nici povestea de la Troy si nici cea de la King Arthur in mod deosebit, insa clar ma astept mult mai mult de la Alexander sa respecte ceea ce consideram cu totii ca s-a intamplat.

mi s-a parut buna observatia cu accentul Angelinei...si eu m-am intrebat care este rolul sau...si intr-adevar se simte ca diferenta intre cei doi actori nu este cat ar trebui sa fie...cei doi mi se pare ca au fost in mod evident alesi din motive comerciale...n-au fost astea insa, singurele decizii care vizeaza comercialul pe care le-a luat Oliver Stone...as spune chiar ca alegerea operatorului a fost una comerciala...nu spun ca Rodrigo Prieto nu e in sare sa filmeze si un astfel de film, numai ca majoritatea lucrurilor pe care le-a facut, nu erau potrivite cu o viziune clasica asupra evenimentelor...
stateam ma uitam la film, la cadrele filmate din perspectiva vulturului care zboara si aveam mai degraba senzatia ca rolul lor e sa prezinte efectele speciale decat sa faca o paralela intre vultur si Alexandru....

KORBEN
17 Jan 2005, 01:23
Dupa sesiuni prelungite de discutii cu alti spectatori ai filmului Alexander; si dupa 9 atentate de a comite un fel (orice fel) de cronica a filmului lui Oliver Stone, am ajuns la cateva concluzii incontestabile
1 desi are destule din caracteristicile unui film din categoria "JEG", Alex. nu este un jeg
2 nici un film bun nu este, pentru ca are lipsuri si surplusi impardonabile
3 Rosario Dawson si Angelina Jolie au ramas "vii" im memoria spectatorilor masculi
Deci, imi permit sa realizez o lista cu 7 mari probleme care pot (mai exact ar fi putut) fi rezolvate
1 ma cam sictirisem de "sir" Anthony Hopkins, dar dupa Alex. nu mai vreau sa-i vad fata ridata sau sa-i aud vocea obosita (si obositoare) vreodata. Hopkins, adica Ptolemeu batran TREBUIE ERADICAT TOTAL, COMPLET SI IREVOCABIL din film. Fara travuri, scribi, biblioteca "de platic" din "Alessandria d`Egitto" , fara mozaicuri si fresce (pe care oricum Stone nu se pricepe sa le filmeze, sau cel putin nu le filmeaza la fel de "expresiv" ca Fellini in Satyricon), fara harti cu brose di lantisoare.
se castiga, in acest caz f mult timp, din care jumatate poate fi re-umpluta cu montaje rapide si psihotice (specifice lui Stone), care sa imbine imagini ale statuilor antice ale lui Alex, peisaje filmate din elicopter si cadre din lupte.
2 ar fi de preferat ca Angelina Jolie sa renunte (macar in unele secvente) la haine; sila accentul cumplit; serpii pot ramane
3 Jared Leto, aka Hephaistion, ar trebuie sa mai faca si altceva in afara de a se plimba ca un personaj ratacit din timpul filmarilor la "The doors" printre corturile armatei macedonene; eventual poate participa la o lupta???
4 dialogurile despre homosexualitate, Ahile si Hector (rusine Petersen pt troia!) despre iubirea de si intre si cu barbati sa fie reduse cu 75%; prezentarea vizuala a laturii homosexuale a personajului ar putea oripila, amuza sau dezamagi sala, dar oricare din aceste reactii e de preferat plitisului si iritarii produse de dialogurile acestea
5 secventa "balconului" este atat de PENIBILA incat se impune inlaturarea sau re-filmarea campand antologica mixtura postmoderna din Romeo+Juliett secventa "balcon si piscina" din filmul lui Lurhman (si eventual piesa lui Shakespeare)
6 prezenta pe ecran a lui Rosario Dawson trebuie crescuta cu cateva secvente (evident NUD);
bucuriile vizuale sunt un lucru pe care majoritatea publicului il asteapta de la cinematografie, asa ca mai mult(a) Rosario va avea efecte benefice asupra publicului; secventele nu trebuie sa fie narative sau sa aiba vreo logica (oricum dl Stone sta prost la acest capitol); spre exemplu, Roxana se poate plima goala prin incaperile palatului din Babilon; sau poate intra ea in cada cu Alex, in locul lui
7 Bagoras (sau cam asa ceva) eunucul scarbavnic si ingretosator ar fi optim sa fie inlocuit cu o fiinta mai putin dezgustatoare ( individu e, oarecum "curva masculina din Babilon" si interpretul tre sa se ridice la inaltimea titulaturii)
Vreau sa cred ca aplicarea punctelor 1-7 filmului ALEXANDER va face din acesta un produs cinematografic mult mai interesant, si, de ce nu, 'digerabil". Aceasta "renovare" ar putea face ca marile si ireparabilele lipsuri ale filmului sa poata fi mai usor trecute cu vederea. Coerenta (nivel 2 din 10) nu va mai fi necesara daca filmul ar avea destule flash back-uri (si nu numai) psihotice; grandoarea (nivel zero/10) poate fi inlocuita, eventual cu un kitch falmboyant si dezodonat, psihologia elementara (in cazul personajelor care beneficiaza de asa ceva) a personajelor va fi eclipsata de secventele nud.
Raportrul (adica lipsa oricarui fel de raport) intre personaje si regizor nu va putea fi cosmetizat, dar partile bune ale filmului vor aparea intr-un cu totul alt context. Bataliile, pe care Stone le filmeza impresionant si are abilitatea de a face spectatorul sa se simta "in iuresul luptei" prin senzatia de haos sangeros care umple ecranul vor fi si mai placute "incadrate" de secvente nud decat de discutii filozofante; Babilonul cu aspectul si senzatia de bordel colorat si paradisiac, precum si persii, cu minunatele costume, si mai ales Darius sunt impecabile, deci orice schimbari ale secventelor 'din vecinatate ' nu le va afecta; si tot asa, mintea mea nu da randament maxim la ora aceasta tarzie din noapte.
inca un lucru trebuie adaugat: chiar daca (presupunand prin absurd ca aceste observatii vor fi puse in practica) persoana responsabila cu dialogurile (stiu ca se spuine "dialoghist' dar sper ca cineva care a scris asemenea ineptii nu era "un profesionist"), indiferent de legi si circumstante si identitate sai cati copii are de hranit TREBUIE IMPUSCAT scurt, in cap.

herbert
17 Jan 2005, 01:52
valeu, Korbene, daca "produceai" mai putine greseli poate intelegea ceva si Oliver Stone :) de ce te grabesti, frate? parca ti-ai codifica mesajele. ce sa faca cei care se intereseaza de puseurile tale triste, grizonate de infantilitate?

nume
17 Jan 2005, 05:09
Incercati sa scrieti mai putin, plictisiti .

tailgunner
17 Jan 2005, 07:55
Faptul ca apreciezi (o revista, un stil, orice) nu te obliga in nici un fel sa le folosesti la rindul tau. Non sequitur...
Cit despre pretiozitate, viz. "antologica mixtura postmoderna"; "kitch falmboyant si dezodonat" (sic), asadar "a se slabi". :).
Altfel, as subscrie la modificari, chiar daca tsitsele lui Rosario Dawson sint cam lasate (iar de ale Angelinei ne cam putem linge pe bot, si reintoarce la "Gia", eventual), in afara de pastisarea lui Luhrman, care e oricum slab in original, iar "clonat" ar fi penibil. Da' cred ca aia era o gluma, anyway.

tailgunner
17 Jan 2005, 09:27
a propos, am vazut aseara "Becoming Alexander" la Discovery, in care un fost US marine il instruia pe Farrel nu numai fizic, ci si meta-fizic (metafizica militareasca a comandantului, psihologia lui de trei leutsi), si mi-am zis, cit efort de identificare, si cite flotari si abdomene cam pentru nimic.
faina replica lui Farrel, pe un ton haituit, "morose and broody"> "I'd give everything to watch him (Alexander) walk five yards". As da si eu toate dramele istorice pentru un avi de 10 secunde cu Alexandru. Time-travellers with a camera, anyone?

KORBEN
17 Jan 2005, 11:15
@herbert
nu cred ca esti masura sa folosesti, cel putin nu in "conversatie" (sau mai corect scrasniri de dinti catre mine) calificativul "grizonat", pentru simplul motiv ca parul meu se va grizona cand tu sau nu vei mai avea de lok (par)sau vei fi oale si ulcele
cu nedisimulata stima si prietenie, k
ps daca tot iti sta in gat ce-am scris poate spui si de ce
sau ratezi o ocazia de a te da intelectual

notorious
17 Jan 2005, 20:38
@KORBEN

sper ca in articolele din revista, totusi, n-ai de gand sa ne numerotezi paragrafele...

herbert
18 Jan 2005, 00:07
@herbert
nu cred ca esti masura sa folosesti, cel putin nu in "conversatie" (sau mai corect scrasniri de dinti catre mine) calificativul "grizonat", pentru simplul motiv ca parul meu se va grizona cand tu sau nu vei mai avea de lok (par)sau vei fi oale si ulcele
cu nedisimulata stima si prietenie, k
ps daca tot iti sta in gat ce-am scris poate spui si de ce
sau ratezi o ocazia de a te da intelectual

sa stii ca cei atinsi de geniu (cazul tau :) ...) se pierd uneori foarte devreme (vezi Mozart, despre care, prin efortul unui cinefil adevarat - MinRep - se discuta pe acest forum - "Amadeus"), asa ca nu mai face prospectari de destin... stiu ca nu esti rautacios/veninos, asa ca iau cele scrise drept o rabufnire necontrolata, spre satisfactia galeriei, cocotata - cum stii bine si tu - pe un morman de rahat...
curios este ca si eu folosesc formula asta: cu nedisimulata stima si prietenie...
nu mi-a stat in gat textul tau, involuntar comic (sper sincer ca nu crezi nici macar tu ca ai comis o cronica...), dar m-au enervat in cele din urma greselile pe care le-ai brodat aproape in fiecare cuvant... in cazurile acestea ma pierzi ca cititor.
spun doar ca recomandarile de regie (de dozaj) mi se par perfect inutile, iar daca tii neaparat sa le faci, puteai sa te rezumi la o singura fraza...

Jay
18 Jan 2005, 10:04
Nu stiu cum sa zic dar mi se pare ca v-ati bagat prea mult in filmul asta...
Maine, poimaine il bagati la capodopere cinematografice...
A scartiait mult de la inceput... plictiseala, povestire, hopkins, vrajeala...
Au inceput ei sa se miste p'acolo, Colin sa o arda aiurea rau... un actor overated... peste cap... si in plus o Angelina cu accent transilvanean... Numai Kilmer parca juca p'acolo...
Am remarcat o batalie din padure... cu imagini si culori bestiale... dar cred ca nu a fost Stone aici... ci baietasul ala de care spunea zizi... In plus... prea multa conversatie telenovelistica... am cascat de m-am rupt... si sa nu mai zic de moartea sa...
Plictiseala, dezamagire. Era mult mai bine daca Stone facea filmul asta cu multi ani intainte... nu se mai cacau atatia actori cu fite si o lasa balta cu efectele speciale(care nu au fost asa de rele)....

MinRep
18 Jan 2005, 15:07
Conform CineMagia, cifre destul de buna in primul week-end la asa-zisul Box-Office romanesc (http://www.cinemagia.ro/boxoffice_romania.php?&hist=0), 24636 spectatori si vreo 74.000$... De remarcat ca Troia a inscris cam tot pe acolo (27.000 spectatori, dar vreo 64.000$). Oare asta sa fie genul care prinde la publicul romanesc? Cu cat mai gay cu atat mai bine!

Cinemania
18 Jan 2005, 16:49
daca e nume mare (sau van Damme & Co.) pe afis merge romanu, frate, merge la cinema...

herbert
18 Jan 2005, 17:17
@herbert
formularea in cauza, ca si toate chestiile care tin d politete e cu dublu tais si uneori mi se pare obscen de penibila
lasam lucrurile cum au cazut, cu amendamentu ca dac nu simteai nevoia de a intra in discutii polemice cu mine nu prea aveai cum sa suspectezi postu meu ca vroindu-se a fi "cronica"

"problema" e mai simpla si la suprafata.
nu e obligatoriu sa sarim ca niste "cocosei" sa anihilam preopinentul ca a facut vreo aluzie - ceva - ca n-am fi geniali. e o reactie imatura...
nimeni nu te poate anihila daca tu existi cu adevarat. valoarea ta nu poate fi spulberata de o formulare grabita, nefericita...
de la o varsta incolo trebuie sa ai constiinta propriei valori. ironia si autoironia sunt foarte necesare in aceste cazuri. repet aceste lucruri, pe care sunt sigur ca le stii, pentru a le reactualiza si pt mine.

notorious
18 Jan 2005, 21:46
@notorius
acele cuvintre trebuia sa ne doare?
se vroia un spirit de gluma?
in alta ordine d idei
nevermind

nu, era un sfat cat se poate de cordial si binevoitor.

de la mine.

Leonard
19 Jan 2005, 13:32
m-am plictisit teribil la filmul ãsta. Mai ales cã în 95% din film nu-l recunosc pe Oliver Stone, sau, mai bine zis, recunosc numai acea faþã a lui - de grandoman, megaloman - pe care o ignorasem în alte filme. Nu îºi aratã acea faþã pe care o ador (figurat vorbind). Are cîteva faze miºto (secvenþa de luptã cu elefanþii - dar în special pentru efectele tehnice - de sunet ºi de imagine. mi-au rãmas în minte urletele elefanþilor care se prãbuºeau iar apoi acea culoare roºu-roz a pãdurii, vãzutã prin prisma lui Alexander rãnit). Nu ºtiu dacã cel mai prost al sãu, dar în orice caz cel mai departe de ceea ce înþeleg eu prin Oliver Stone.

Alexander 4/10 (pînã acum Platoon mi se pãrea cel mai slab al sãu - 5/10).

În fine, într-un fel îl înþeleg de ce l-a fãcut. A vrut sã încerce ºi acest gen, de film istoric, cu mase multe de oameni, cîmpuri de bãtaie cît vezi cu ochii. Ca regizor, probabil cã simþi la un moment dat nevoia sã te simþi un conducãtor. Cred cã e o senzaþie miºto sã controlezi atîþia oameni. (Sper cã acum, dupã ce ºi-a satisfãcut aceastã dorinþã, s-a potolit ºi va face din nou filme adevãrate). Personal, prefer de exemplu Talk Radio, un film minimalist cu cîteva personaje, care m-a þinut atent ºi nu m-a plictisit. ªi poate e acel tip de regizor cãruia îi place sã se împlineascã în mai multe genuri de filme (cum a fost Kubrick, sã zicem. comparaþi de pildã Lolita, Spartacus, Full Metal Jacket ºi 2001 - genuri total paralele). Sau Tarantino, care acum face un film de rãzboi.

Stone a fãcut prea multe chestii miºto care sã mai poatã fi anulate de un fiasco cum este acest Alexander. Tot printre regizorii mei preferaþi rãmîne. Totuºi, cred cã urcã puþin peste - în topul meu al regizorilor - von Trier ºi Linklater sau Paul Thomas Anderson, care nu cred cã s-ar preta la ceva gen Alexander. În fine, von Trier am auzit cã vrea sã se apuce de filme porno... dar e preferabil decît filme istorice cum e cel amintit.

tailgunner
19 Jan 2005, 15:18
Dupa unele voci Inglorious Bastards nu va fi totusi urmatorul film Tarantino. Vezi in curind sau:

www.imdb.com/title/tt0361748/

sorry pt. off-topick

notorious
19 Jan 2005, 21:37
ca sa revenim on-topic, as concluziona ca stone a cazut prada propriilor obsesii si excese... a imbratisat politica realizarii filmelor low-budget atat de orb, incat a ajuns sa-l confunde cu conceptul de cinema-verite'.

pana la 'alexander', un film neasteptat de romantic (dupa cum am mai spus pe topicul asta) si matur pt stone. probabil ca un stone paranoic si acid este preferabil, in tot cazul, unuia matur si introspectiv.

iepurilah
20 Jan 2005, 00:33
venit si eu de la filmu' asta
n-am stat sa citesc decat primele 2-3 posturi de-aici, dar de-acord cu concluziile lui herbert din primul post, numai ca eu i-as da 6/10. Intr-adevar cea mai emotionanta scena e scena care se termina cu moartea calului.
misto si lupta cu elefantii(makes me wanna play un aoe:P)
Totusi nu mi-a placut ideea de gay. Nu stiu, parca nu mai are aceeasi maretie, sa-i zic, un personaj care s-apuca sa se "arda" cu altu'.
De Jolie nu mi-a placut decat in scena in care arata cum a fost ucis Filip. e superba in postura aia.
Oricum, un film la care nu m-am plictisit, si de care nu imi pare rau ca l-am vazut.

nume
20 Jan 2005, 11:31
Lasa-l, e prost. Inca o dovada ca nu stie sa se exprime. Mai vrea sa se faca si critic/cronicar de film.

Vezi ca angajeaza aia grataragii in regie, am vazut un anunt in trecere. M-am gandit la tine.

notorious
20 Jan 2005, 11:45
vezi postarea de pe 'colateral'. eu ma retrag din fata infamiilor dumitale, nume. daca doresti, poti sa continui la nesfarsit, dar eu nu ma cert cu putzoi semidocti.

iepurilah
20 Jan 2005, 21:26
A, oki....pai atunci ai dreptate, acolo e naspa

ogto
20 Jan 2005, 21:37
Era o chestie pe BBC prime cu Oliver Stone care spunea ca s-a saturat de succese. Toate filmele sale aveau niste defecte, dar publicul trecea peste ele si chiar Oliver Stone spunea ca se saturase de succese...
Poate a facut filmul asta pt. a o da in bara :huh: ... Ciudat.

notorious
20 Jan 2005, 22:15
ma mira ce drastica reducere ai aplicat-o genului in cauza, atat. n-o lua personal. eram si ofticat ca nume gaseste prilej de injuraturi pana si intr-o postare neutra ca ata.

notorious
20 Jan 2005, 22:18
Era o chestie pe BBC prime cu Oliver Stone care spunea ca s-a saturat de succese. Toate filmele sale aveau niste defecte, dar publicul trecea peste ele si chiar Oliver Stone spunea ca se saturase de succese...
Poate a facut filmul asta pt. a o da in bara ... Ciudat.

stai linistit, stone a mancat ce nu trebuie de foarte multe ori. inclusiv cand i s-a luat un interviu pe platourile lui 'u turn' in care spunea ca cea mai 'politically correct' forma de filmmaking este bugetul redus. si ca, dupa parerea lui, 'titanic' nu si-ar fi scos banii...

nume
20 Jan 2005, 22:25
i s-a luat un interviu pe platourile lui 'u turn' in care spunea ca cea mai 'politically correct' forma de filmmaking este bugetul redus.
Si ce mah , nu e asa ?

notorious
20 Jan 2005, 22:41
sa zicem doar ca filmele de serie B cu buget redus provoaca, de multe ori, surprize colosale.

nume
20 Jan 2005, 22:43
Poate ne uimesti cu niste exemple ... sa vedem daca te tine.

notorious
20 Jan 2005, 23:03
doar n-ai sa ma pui sa exemplific ! sunt mii, avem parte de surprize in fiecare an ! nu intotdeauna filme bune. anul acesta am avut parte de 'saw', anul trecut de 'patimile lui iisus', am avut curentul subversiv al slasher movies-urilor 'moderne' din a doua parte a dceniului trecut (seria 'scream', 'i know what you did...'), apoi limitele genului au fost fortate de 'al saselea simt', 'the others' si altele.

ca sa nu mai zic ca unul din all time favourites-urile mele este un film de serie B cu buget redus: 'memento', cel mai provocator thriller noir modern al deceniului trecut.

nume
20 Jan 2005, 23:07
Asa, vezi ca stii ... da de They live ce zici (r. John Carpenter)? Ala chiar e serie B , cu buget de nunta .... a ? Genial film, cult pentru unii.

KORBEN
21 Jan 2005, 00:41
Asa, vezi ca stii ... da de They live ce zici (r. John Carpenter)? Ala chiar e serie B , cu buget de nunta .... a ? Genial film, cult pentru unii.
minunat exemplu
sincere felicitari pt gasirea lui

nume
21 Jan 2005, 00:47
Nu-i asa ca sunt bun ? :P Numai notorious e un varzuit notoriu, un lingau penibil, care tine neaparat sa-si dea cu parerea peste tot, sa se bage ca musca-n ... treaba.

keyzer soze
21 Jan 2005, 07:59
Noroc de calul ala care mai sare pe alocuri obstacolul neputintei. Cel mai prost film al lui Oliver Stone, care ar fi trebuit sa ramana la americanismele lui. Un bulgare de zapada pentru Val Kilmer si un bulgare de huma pentru prost-gust-ul general.

notorious
21 Jan 2005, 10:28

bravos, nume ! un sf pe care revista empire l-a incadrat printre cele mai bune 20 de filme sci-fi facute vreodata. probabil stii asta din ultimul nr 'pro cinema'.

eu am aruncat o privire asupra ultimilor ani , daca vrei sa ne extindem orizonturile, hai sa ne indreptam in primul rand spre 'cel-mai-cult' film al lui carpenter, care este 'halloween'. de altfel, toate filmele lui carpenter sunt de serie B (v. 'assault on precinct 13', 'prince of darkness', 'escape from new york' etc etc).

sau, de ce nu, spre cel mai notoriu regizor de filme de serie B ever: don siegel. care ne-a surprins de nenumarate ori, cu 'invasion of the body snatchers', 'planet of the apes', 'dirty harry' s.a.m.d.

nume
21 Jan 2005, 15:08
bravos, nume ! un sf pe care revista empire l-a incadrat printre cele mai bune 20 de filme sci-fi facute vreodata. probabil stii asta din ultimul nr 'pro cinema'.

Nu-l stiu din pro cinema, il stiu de pe TCM.

Nu doresc sa-mi largesc orizonturile cu tine, nu te mai gudura. Prefer sa ma sparg in filme cu altii.

Redy
22 Jan 2005, 17:11
In sfarsit am vazut si eu filmu` ALEXANDER. Nu e un film de Oscar dar........ Prima treime din film mi se pare chiar bine realizata. Coloana sonora e foarte ,foarte buna.

Restu`........................................ o abureala de doua ore.

Faza cu calu` si elefantu` a fost singura care mi-a atras atentia.

Cu putin cap se putea face un film bun.
Collin Farrel a jucat mult mai bine decat ma asteptam.
Pacat, filmu` incepuse asa de bine...................... Pacat.......

aditza2004
23 Jan 2005, 11:55
Am vazut si eu aseara filmul....vreau sa spun ca inceputul a fost destul de atractiv...dar dupa vreo ora din film a inceput sa devina din c in c mai plictisitor... :sleep: ...prea putzine lupte...si faze cam aiurea....cand incearca el sa isi motiveze armata....tipa sa isi invinga frica soldatii sai...dar cei din spate nu cred ca il puteau auzi...oricum...merita vazut si pt faptu ca e cu actori cunoscuti...cat despre angelina...unul dintre cele mai proaste roluri ale sale...pacat...imi placea pana la filmu asta:D

notorious
23 Jan 2005, 19:09
dupa legende ?? sau istorice ? i'm a bit puzzled.

Redy
23 Jan 2005, 19:53
Tocmai am terminat de revazut ALEXANDER.

Vreu sa spun ca filmu` e facut mult mai bine decat ma asteptam eu. Mult peste TROIA. Collin Farrel joaca poate cel mai bun rol al lui. Chiar daca il mai vazusem in alte filme ,nu imi lasa[ la trecut ] imaginea de lider pe care trebuia sa o aibe in Alexander. Interpretarea lui e foarte buna. Scenele dramatice sunt excelent facute.

Filmu` nu abunda in batalii sau in razboaiele lui, sunt decat 2 prezentate in film. Prima cu Darius care e bine realizata dar se putea si mai bine. Si ultima cu elefantii unde Stone s-a descurcat destul de bine. Sfarsitu` e frumos ales. Coloana sonora e foarte buna. Filmu` nu e de Oscar dar cred ca nu e un film rau. E facut ca un documentar , cel putin asa mi-a lasat mie impresia. Poate lumea se astepta la razboaie ,sange ................. dar asta insemna sa renunte la alte aspecte care il caracterizau pe Alexandru. Filmu prezinta viata lui de cand era mic pana cand a murit. Un film cu mai multa actiune insemna sa renunte la aspecte psihologice care il fac pe Alexandru sa fie numit "Cel Mare" . A fost mare nu numai prin geniul lui tactic, dar a reusit sa tina unit un imperiu pe care tatal lui ,Filip , incepuse sa il construiasca in timpul domniei lui.

Destinu` unui om care a ramas in istorie ca fiind un extraordinar luptator e foarte greu de pus intr-un scenariu. Poate Oliver Stone nu a ales cea mai buna metoda de a-l descrie , dar nici nu s-a facut de ras . Per total e un film bun care merita vazut, insa poate lumea o sa fie putin dezamagita de faptul ca nu e foarte multa actiune deoarece fiecare a auzit/citit despre Alexandru ca fiind un mare luptator iar in film sunt prezentate doar 2 batalii.

batalii 6/10
scenariu 8/10
efecte speciale 7/10
casting 9/10
istorie 9/10
sunet-muzica 9/10

Film: 8/10

ultras_sportul
25 Jan 2005, 20:13
Incep cu o concluzie: am avut ocazia sa vad un film remarcabil :P ce dezvaluie cu realism intreaga viata a acestui om unic, Megas Alexandros.

Nu ascund insa faptul ca urmarind valul de critici venite din presa americana si din diversele comentarii citite pe Internet cu privire la film am fost tentat sa urmaresc realizarea lui Oliver Stone din patul de acasa :(( si ca urmare chiar am inceput vizionarea filmului in miez de noapte stand comod in fata display-ului.

Dar dupa nici 10 minute m-am hotarat sa-l vad la cinematograf in semn de respect pentru regizorul ostracizat pe nedrept.

Singurul minus al filmului: lungimea prea mare a scenelor cu batranul Ptolemeu.

Spre deosebire de Troy, film in care personajele ramaneau neschimbate fizic si emotional timmp de 10 ani, Alexandru frapeaza prin precizia medicala cu care inregistreaza cvasitotalitatea schimbarilor ce afecteaza personale aflate in prim plan.

Scenele de lupta sunt poate prea putine pentru o campanie destul de lunga, purtata pe mii de km, fapt care dezamageste putin o parte importanta din public.

Relatiile homosexuale sugerate in care se implica Alexandru pot sa mire doar pe cei ce habar nu au de realitatile privind libertatea sexuala a acelor timpuri. Poate scena balconului a fost putin exagerata si aici Stone trebuie sa accepta pe buna dreptate critica.

Multe personaje sunt realizate absolut senzational iar spre surprinderea mea chiar si nesuferita de Angelina Jolie reuseste un rol mare in Olympia.

Collin Farell reuseste spre finalul filmului sa interpreteze un personaj Alexandru la 32 de ani absolut de senzatie si care ar fi meritat cu prisosinta o nominalizare la Oscar. Recunosc ca la inceputul filmului irlandezul pare putin teleportat din mai vechiul Rebelii Americii.

Val Kilmer realizeaza un Filip al II-lea plin de forta si ce ramane cu siguranta in memoria noastra vizuala.

Rosario Dawson reuseste sa fie cu adevarat femeia pantera emanand senzualitate salbatica, mister si teama in egala masura.

Nota mea: 8.5/10.

PS: promit sa cumpar DVD-ul si sa-l vizionez cu atentie mai mare decat la prima vedere :)

Cinemania
25 Jan 2005, 23:43
na, ca te-a dezamagit un pic soarta...Alex a fost nominalizat la cel mai prost film al anului...la fel si Colin si Angelina...uops

nume
26 Jan 2005, 23:15
ALEXANDER sau Oliver Stone il plagiaza pe Sergiu Nicolaescu ?

Ok, vizionat complet dupa lupte seculare. Ce urmeaza sa scriu mai jos e de bine, avand in vedere ca filmul al carui buget a depasit 300 de milioane de dolari (150 pentru realizare, 150 pentru promovare :w00t: ), a adus pana acum incasari de numai 58 de milioane. La americani si nu numai, B.O. este cel mai bun barometru al succesului (nu intotdeauna si al calitatii).
Stone s-a avantat prea departe cu acest Alexandru, subiectul l-a depasit. Dupa JFK, Nixon, razboiul din Vietnam (Plutonul), a trebuit sa-l treaca la CV si pe maretul cuceritor.

De unde nevoia asta de "a pune" toate personajele marcante ale istoriei pe ecrane ? Cand o sa realizeze Stone un film despre maretia si decaderea lui Hitler, sau poate Stalin?
Cred ca a obosit si ar trebui sa ia o pauza.

In nici un caz filmul nu este prost, dar am avut puternica senzatie ca am revazut Dacii, pe alocuri. Cu mentiunea ca Nicolaescu folosea soldatii glorioasei armate a lui Ceausescu, in timp ce Stone, efectele speciale de la WB.

Un mic plus pentru planurile grandioase filmate din avion (miile de pitici creati virtual, care se intalnesc in confruntarea armata). Oricum, frumoase ca imagine dar slabe ca idee. Impresionarea spectatorului prin grandiozitate se face de la Griffith incoace.

Tipul asta de pelicula apartine epocii David Lean. Alexander este un film inegal, cu niste burti enorme, care te fac sa casti.
Aspectele gay nu m-au scarbit atat de mult pe cat m-as fi asteptat, in fond chestiile astea erau privite in epoca cu intelegere, chiar incurajate. N-are rost sa insistati, pentru asta exista Discovery. Alexander asta joaca destul de slabut, e un dulce care nu prea m-a convins. Iubitul lui idem. (Hephaistos)
Dialogurile in jurul unei mese rotunde imaginare intre Alexander si aghiotantii lui, seamana cu discutiile searbede din filmele lui Sergiu. Marele sef vorbeste, supusii raspund anemic, pe rand.

Alte observatii...
-Prin padurea aia indiana Alexander parca e Mihai Viteazul : " Veniti macedoneni ! Goniti !!! Goniti !!!"
Si Viteazul : "La lupta ostenii mei, la lupta !!!"

-Dupa ce Alexandru e sagetat la pamant de conducatorul indienilor catarat pe elefant, fundalul devine rosu, exact ca in Alexandr Nevski al lui Eisenstein din 1937 (regizorul rus folosea filtre colorate). Nu stiu de ce, dar am presimtit ca va folosi efectul asta. Am avut o senzatie de deja vu. Daca a folosit smecheria ca un tribut adus vechilor filme istorice (necesare la vremea lor), e ok, daca a plagiat, e jale. (Voi ce ziceti?)

-Secventa cu elefantii, confruntarea dintre cal - elefant impresioneaza totusi. Parca am mai vazut-o pe undeva.
-Secventa cu desenele din grota am mai vazut-o sigur in Mad maxx 3, mult mai bine realizata. Desenele prezentate intr-un chenar, un fel de cinematograf preistoric.
Consider Alexander o pelicula inutila 6/10

Respectarea adevarurilor istorice nu ma intereseaza foarte mult, eu il iau ca pe un film. Cine vrea sa invete istorie, s-o faca la scoala, nu la cinematograf.

tailgunner
28 Jan 2005, 08:38
Nominalizarea lui Alexander la Razzies e o timpenie. Sa-l pui alaturi de Catwoman, White Chicks sau Dodgeball denota rea vointa si Schadenfreude critic de trei parale. Cind au mai fost lansate anul trecut si Van Helsing (in opinia mea, cistigator absolut), King Arthur (care pe alocuri e mai slab decit episoadele din Xena), Garfield, Blade Trinity, etc etc etc.

notorious
28 Jan 2005, 11:00
si stai sa vezi ca e foarte posibil sa castige ! :shock: am mai zis: din cauza grandomaniei lui stone, care a adunat o distributie puternica, o echipa pe masura si bani cu lopata...

Avraam
31 Jan 2005, 12:37
Dupa parerea mea la cati bani s-au investit in acest film si ce distrubutie a avut ar fi trebuit sa iasa o "bijuterie " dar n-a fost asa.

Prea multe dialoguri...unele chiar inutile.
Doar 2 scene de lupta si realizate de cacao.....n-am apucat sa vad bine ce ce intampla ca s-au si terminat(date in viteza ,cetzoase, fara detalii)....singurele faze impresionante au fost cele cu elefantzii de lupta..dar si aici se putea lucra mai mult la detalii.
C.F. nu a fost in stare sa dea o anumita prestantza personajului sau(indiferent ca a fost sau nu gay, a fost in primul rand un rege,un om care a influentzat istoria)- C.F. a "realizat" un Alexandru insipid,labil si smiorcait.
Singura faza care m-a impresionat din tot filmul a fost moartea lui Ducipal(calul) .
Alta chestiune trasa de par a fost cea legata de sexualitatea lui Alexandru....la un moment dat in timpul filmului devine agasanta( e ....sau nu e...-prea multe scene pe tema asta ) o problema care nu e deloc importanta fatza de ceea ce a reusit sa infaptuiasca.

Concluzia mea e ca filmul merita vazut ,dar e departe (in sensul negativ) de Troia sau de ceea ce ar fi trebuit sa iasa . :(

ultras_sportul
31 Jan 2005, 13:26
Poate in sens pozitiv, parerea mea :). In cazul Troiei dezamagirea a fost mult mai mare decat in cazul lui Alexandru.

patch4all
31 Jan 2005, 16:56
Eu unul nu pot sa spun ca acest film a fost prost.

Nici mie nu mi-a placut alternanta povestirii - cand era o secventa mai placuta cu Alexandru se intercala brusc Anthony Hopkins. De asemenea, exista unele fapte usor trunchiate in raport de consemnarile unor Grigori Urechi ai grecilor din acea perioada. Insa regizorul nu cred ca intentiona sa tina prea tare firul istoriei cat mai curand sa arate de modul in care a inteles el ca trebuie sa releve pe un fundal general istoric aspecte ale unor elemente obisnuite din fiecare zi a vietii lui Alexandru.

Ma rog asta a fost perceptia mea.

Dar nu cred ca Alexander trebuia nominalizat la Zmeura de Aur, cu atat mai putin Collin Farell. Chiar si Angelina Jolie, dupa parerea mea, nu a avut un rol prost insa unele ipostaze care i-au diminuat prestatia tin mai tare de regie.

nume
31 Jan 2005, 17:12
patch4all
Nimic nou pe frontul de vest .... sau pe frontul de vest nimic nou.
Cam dese aceste "parerea mea" in ultimul timp. :sleep:
Parerea mea !

patch4all
31 Jan 2005, 17:24
Hai hai lasa glumele astea. Nu am repetat ceea ce spui la frecventa pe care o insinuezi. Sau poate nu aveai ochelarii de romana la tine.

nume
31 Jan 2005, 17:31
Ti s-a parut c-am glumit ? Incearca sa introduci spusele mele in context.

KORBEN
03 Feb 2005, 00:51
batalii 6/10
scenariu 8/10
efecte speciale 7/10
casting 9/10
istorie 9/10
sunet-muzica 9/10

Film: 8/10

?????????
ppoate
batalii 9/10
scenariu 4/10
fx 7/10
casting 7/10
istorie 10/10
st 9/10

dar nu mi se pare o metoda bune de judecat un film
prea matematica

brad_pit_2004
03 Feb 2005, 11:09
eu, personal, am rezistat cu greu la prima jumatate de ora, din multe cauze:
- filmul a fost cel mai prost pe care l-am vazut anul acesta.
- a fost montat foarte prost (daca sunteti atenti, numai in primul sfert de ora se vad umbre in partea de jos a ecranului care nu au ce cauta acolo pentru ca soarele este in fata, nu in spate).
- este lung;
- in afara de gfk, eu nu am vazut nimic de regizorul asta, dar nu ma asteptam sa faca un film atat de rahat.

bravo notorious, bravo ambra.

aditza2004
06 Feb 2005, 00:07
eu, personal, am rezistat cu greu la prima jumatate de ora, din multe cauze:
- filmul a fost cel mai prost pe care l-am vazut anul acesta.
- a fost montat foarte prost (daca sunteti atenti, numai in primul sfert de ora se vad umbre in partea de jos a ecranului care nu au ce cauta acolo pentru ca soarele este in fata, nu in spate).
- este lung;
- in afara de gfk, eu nu am vazut nimic de regizorul asta, dar nu ma asteptam sa faca un film atat de rahat.

bravo notorious, bravo ambra.

e clar...ai vazut si tu la critici aia de la un site mai cunoscut de cinema ca alexander e pe primu loc la cele mai proaste filme...hop si tu sa spui asta...si ma mir ca nu spui si motivelel lor...cum ar fi momentul in care alexandru tipa la armata sa sa isi invinga frica...nu-i asta ca asta urma sa scrii? :D

nume
06 Feb 2005, 00:14
Ai fi uimit sa afli cate filme de nerahat a realizat. Mai vezi, mai citeste ... unele sunt scrise p-aci'. "Plutonul" ar fi unul din ele puisor.

radu83
06 Feb 2005, 12:51
in afara de gfk, eu nu am vazut nimic de regizorul asta, dar nu ma asteptam sa faca un film atat de rahat.

aaa... stii... e vorba de JFK, de la John Fitzgerald Kennedy (ala impuscatu' despre care se tot vorbeste in film)

aditza2004
06 Feb 2005, 12:53
in afara de gfk, eu nu am vazut nimic de regizorul asta, dar nu ma asteptam sa faca un film atat de rahat.

aaa... stii... e vorba de JFK, de la John Fitzgerald Kennedy (ala impuscatu' despre care se tot vorbeste in film)

In alexander se vorbeste despre e? :shock: :shock: :shock: :shock: ...eu nu am vazut nimik legat de jfk

nume
06 Feb 2005, 12:55
Da se vorbeste, Alexander este remake-ul de la JFK, numai ca difera un pic epocile. ;) Nu stiai ? :shock:

aditza2004
06 Feb 2005, 12:58
aaa... stii... e vorba de JFK, de la John Fitzgerald Kennedy (ala impuscatu' despre care se tot vorbeste in film)...eu am zis ca nu am vazut sa se vorbeasca in film despre el...nu ca e facut filmu dupa el....deci..m-ai contrazis degeaba:D...

radu83
06 Feb 2005, 14:36
@aditza2004

dupa cum probabil ai putea sa vezi in mesajul meu, era vorba de un raspuns la unul din mesajele lui brad pitt, sau brad pit, sau cum vrea sa i se spuna... ii explicam ca "gei ef chei" se scrie de fapt "JFK", dar daca tii neaparat putem sa gasim si legaturi cu Alexander :D