View Full Version : Jean Luc Godard vs Quentin Tarantino vs Wong Kar-Wai...
kasper hauser
08 Dec 2004, 01:17
Intotdeauna am avut o oarecare retinere cand venea vorba de filmele lui Q. Tarantino(exceptie facand "Reservoir Dogs", care mi-a placut de la prima vizionare). Am vazut "Pulp Fiction" si, desi mi-a placut nu il vad ca fiind chiar o capodopera. Evident, este unul din cele mai influente filme ale ultimilor 15 ani, dar totusi parca ii lipseste ceva din forta vechilor capodopere.
"Jackie Brown" mi s-a parut destul de anost, iar "Kill Bill"(I, II) l-am vazut ca un exrcitiu stilistic si un fel de tribut adus "anime"-urilor.
Trebuie sa recunosc ca am facut cunostiinta cu filmele lui Q Tarantino mult mai tarziu decat ar fi trebuit(dat fiind ca pasiunea mea pentru filme a inceput acum doi ani, o data cu MD-ul lui David Lynch). Iar "Pulp Fiction" l-am revazut dupa ce am vazut "Pierrot le Fou"(Jean Luc Godard). Am observat multe asemanari, intre cei doi regizori, dar Godard mi s-a parut mult mai complex si mai rafinat si chiar mai indraznet. Vizionarea filmulelor "Bande a part" si "A bout de Souffle" nu a facut decat sa intareasca convingerea.
Acelasi lucru s-a intamplat si cand am vazut "Chungking Express"-ul lui WKW.
Nu vreau sa arunc cu noroi in Q.T si nici pe departe nu mai indoiesc de talentul, maiestria si influenta pe care a avut-o si inca o mai are asupra filmului modern si nici nu vreau ca tot ce am scris aici sa para litera de lege. E o parere si as vrea sa fie tratata ca atare.
Pe de alta parte am lansat acest topic si dintr-o oarecare curiozitate.
Pulp Fiction - cel mai tare film facut in ultimii 15 ani.
Comparatia dintre Godard (si mie imi place foarte mult aceste regizor), si QT mi se pare cel putin deplasata. A bout du soufle este un film "cuminte" in comparatie cu cea realizat Tarantino (Pulp ... si RD). Filmul cu Belmondo, desi indraznet, face parte din alta epoca si clar nu se incadreaza la iconoclast. Cred ca ar intra la "vechiturile" geniale ale lui K's.
Leonard
08 Dec 2004, 03:36
Greu de ales între aceºti trei.
Aº merge puþin mai mult spre Godard fiindcã l-am descoperit cel mai de curînd (bine, exceptînd alea în alb-negru A bout de souffle ºi Bande a Part care nu mi se par de referinþã sau poate cã sunt în contextul de atunci dar acum...). A vãzut cineva Weekend? sau Prenom Carmen? Sã vedeþi în astea ºocuri.
Pulp Fiction poate cã e mai bun decît toate filmele de Godard ºi toate filmele de WKW, dar e unul singur. Omul n-a reuºit sã repete performanþa (în sensul de a mai surprinde la fel de puternic prin ceva nou, nu de a face ceva "gen Pulp Fiction"). Are un stil ºi un material tematic destul de limitate. Prea puþin romantism faþã de ceilalþi doi, ceea ce nu e prea pe gustul meu.
Atît WKW cît ºi Tarantino sunt încã tineri ºi mai au multe de arãtat lumii. Cantitativ (care sã fie ºi calitativ) mai au ceva pînã la Godard.
Godard e mai surprinzãtor, mai imprevizibil, adicã aproape în fiecare film, deºi vãzusem altele înainte, tot m-a surprins de mi-a stat mintea în loc la ce idei îi vin. Normal cã Tarantino ºi WKW aparþin unei alte epoci, mult mai modernizate tehnic vizual/sonor ºi aratã mult mai bine, dar totuºi la Godard scenariile sunt mult mai surprinzãtoare, mai ºocante ºi mai autentice decît la cei doi. În principiu este un experimental ºi mai împotriva curentului ºi mai detaºat de alþii din epoca lui faþã de Tarantino cel puþin în epoca sa, care "omagiazã" filme vechi, clasice sau de serie B, "citeazã", ce-i drept într-un limbaj propriu, original.
Sã nu uitãm cã Godard e (sau a fost în tinereþe, a declarat cã l-a influenþat cel mai mult) idolul lui Oliver Stone (care mie personal mi se pare peste Tarantino) ºi cred cã au în comun ritmicitatea montajul, mult mai alertã decît la ceilalþi amintiþi.
Pe WKW încã nu mã avînt sã-l situez clar undeva deocamdatã, fiindcã n-am vãzut toate filmele lui. Oricum îmi place din ce în ce mai tare. Pare a fi cel mai complex.
Leonard
08 Dec 2004, 03:44
P.S. dintre cele alb-negru de Godard, cel mai mult mi-a plãcut Le Petit Soldat, nicidecum Bande a part sau Alphaville.
Ambra Blu
08 Dec 2004, 09:53
Intotdeauna am avut o oarecare retinere cand venea vorba de filmele lui Q. Tarantino(exceptie facand "Reservoir Dogs", care mi-a placut de la prima vizionare). Acelasi lucru s-a intamplat si cand am vazut "Chunching Express"-ul lui Way.
Pina a te intinde sa ii apuci de picioare pe cei trei regizori, invata cel putin titlurile filmelor lor. Chunching Express o scrie pe DVD-urile pirat, insa corect este Chungking Express (in americaneste) sau, pre limba lor, Chong qing sen lin.
Ambra Blu
08 Dec 2004, 09:54
P.S. dintre cele alb-negru de Godard, cel mai mult mi-a plãcut Le Petit Soldat, nicidecum Bande a part sau Alphaville.
Ca amator de Godard, iti recomand si Prenom: Carmen.
Leonard
08 Dec 2004, 13:52
Ca amator de Godard, iti recomand si Prenom: Carmen.
l-am recomandat eu mai sus... este color si dintre toate e poate chiar favoritul meu (alaturi de Le Mepris)
e practic imposibil de ales intre cei trei. sint regizori cu stiluri prea diferite pt a putea compara asa usor. subiectul e viciat din start.
Tarantino mizeaza mult pe "Pop Culture", si avand in vedere incasarile, i-a cam iesit...
Wong Kar Wai reprezinta valul de regizori asiatici care incep sa se afirme pe plan mondial. Un semn ca cinematografia locala a trecut peste perioadele Kurosawa si Gozilla
iar Godard mi se pare un pic supra-apreciat. dar din moment ce nu am vazut decat Weekend si Alphaville, prefer sa ma abtin
fiecare are partile lui bune, pacat ca nu sint aceleasi.
kasper hauser
08 Dec 2004, 23:15
Intotdeauna am avut o oarecare retinere cand venea vorba de filmele lui Q. Tarantino(exceptie facand "Reservoir Dogs", care mi-a placut de la prima vizionare). Acelasi lucru s-a intamplat si cand am vazut "Chunching Express"-ul lui Way.
Pina a te intinde sa ii apuci de picioare pe cei trei regizori, invata cel putin titlurile filmelor lor. Chunching Express o scrie pe DVD-urile pirat, insa corect este Chungking Express (in americaneste) sau, pre limba lor, Chong qing sen lin.
"Chungking Express", sorry... A fost tastatura, nu eu.
Ambra Blu
08 Dec 2004, 23:17
"Chunking Expess", sorry... A fost tastatura, nu eu.
Sigur, sigur, dar de data asta ai fost chiar tu: corect este Chungking Express.
kasper hauser
08 Dec 2004, 23:32
"Chungking Express", de parca n-as fi stiut. Puteai si tu sa te iei de altceva in loc sa vii cu copilarii de astea. Recunosc ca am mancat litere :), dar asta nu inseamna ca nu stiu titlurile filmelor, ci ca sunt la un internet cafe... Dar in vine nu are rost sa continuam discutia pe tampenii de astea, zic eu...
Ambra Blu
08 Dec 2004, 23:33
Sigur, sigur, ia uimeste-ne. Io, unu', sint mare fan & colectionar de asiatici. Poate aflu ceva nou, ceva cu jucarie, si ciocolata.
kasper hauser
08 Dec 2004, 23:49
Nu am zis ca sunt expert in cinematografia asiatica, am spus doar ca ai facut o afirmatie gresita spunand ca nu cunosc titlurile filmelor lui Wong Kar Way si ca m-as fi bucurat daca te-ai fi luat de altceva, decat de niste clare greseli de dactilografie.
Cat despre partea cu "ciocolata" si "jucariile", mai asteapta caci am de gand sa ma pun in tema si cu filmul asiatic. Si atunci am sa te uimesc, daca tii neaparat. Punct.
Ambra Blu
08 Dec 2004, 23:53
Pina atunci, ai ca tema pentru acasa si copierea numelui lui Wong Kar-wai, pina il tii minte.
illotempore2002
19 Apr 2009, 01:04
Weekend=ul lui Godard poate face fata fara probleme iconoclasmului lui Tarantino. ba chiar il depaseste bine, oricum, ele sunt la fel de exagerate le nivelul mesajelor pe care vor sa l transmita si la nivelul expresiei.....adica fie ca e vorba de o idee sa zicem de importanta medie, forma in care este redata in filmele celor doi este extrem de hiperbolizata.
Dee exemplu, in Weekend, Godard vorbeste printre altele de clasa burgheza insensibila, dezumanizata si egoista - pt a face acest lucru cat mai clar, merge pana in extrema de a-i arata in plin act canibal - butghezii mancandu-se unii pe ceilalti. desigur, nu era nevoie de ceva atat de extrem ca sa intelegem mesajul dar asta ne duce spre un suprarealism care desi aparent te indeparteaza de mesajul "in nuce" de fapt ne apropie de el.....the same with Tarantino
in ceea ce - l priveste pe kar Wai - nu are ce cauta aici, langa cei doi. este atat de delicat si de soft si de liric-matasos, ca ar putea fi strivit de ceilalti doi.
si daca punem unele langa altele filmele mai poetice ale lui Godard (Pierrot, Le Mepris etc) langa filmele lui kar Wai, tot da cu minus si cu virgula, diferenta majora facand-o limbajul - Godard foloseste un imbaj foarte puternic, fatis, declarativ, abaundent, exploziv pe cand kar Wai utilizeaza un limbaj soptit, discret, retinut, indirect, si de multe ori......mut
Leonard
19 Apr 2009, 01:20
n-aş caracteriza Fallen Angels ca "soft şi liric-mătăsos"
illotempore2002
19 Apr 2009, 01:23
dar mocnit? si .... tensionat?
l-am vazut demult, e cu 2 tipi gay, isnt it? care au o relatie asa, mai tumultuoasa....
dar mocnit? si .... tensionat?
l-am vazut demult, e cu 2 tipi gay, isnt it? care au o relatie asa, mai tumultuoasa....
Ala e Happy Together parca. Urmeaza sa le vad pe ambele in curand :D
illotempore2002
19 Apr 2009, 01:30
da, asa e.
le-am vazut pe amandoua in aceeasi seara, Happy Together si Fallen Angels.
slabut cel cu gey, Happy together dar Fallen Angels mi-a placut mai mult decat In the mood for love sau Chungking Express.....aproape cel mai mult din filmografia wkw
Singurul film care imi place de la Tarantino este "Reservoir Dogs". "Pulp Fiction", care a avut parte de un buget mare si o distributie formata aproape numai din vedete, spre deosebire de filmul de debut sus mentionat, nu s-a putut ridica la nivelul acestuia, fiind de asemenea si foarte supra-apeciat. Despre "Four Rooms" nu imi pot da cu parerea, intrucat nu l-am vazut. La "Jackie Brown" m-am uitat de vreo doua ori, dar niciodata pana la capat, iar cat am vazut din el nu m-a spart. Cele doua volume din "Kill Bill" le-am vazut atunci, la data aparitiei lor si mi s-au parut foarte ok, iar cat despre "Death Proof", nu am vazut decat secvente, cand l-au difuzat pe ProTV, lasandu-mi un gust oarecarum amar. Astept "Inglorious Basterds", poate imi schimb si parerea despre Brad Pitt ca actor (mi-a placut doar in "Se7en" si "Fight Club").
illotempore2002
18 Aug 2009, 19:26
Death Proof e formidabil, de ce nu-l descarci, e un mediu-metraj, il vezi repede si oricum e atat de intens incat vei crede ca zambetul cu care te uiti a durat doar 2 minute. Un fel de Faster pussycat, kill, kill bill mai dement :)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.