View Full Version : Filmele Fratilor Coen
europe_east
28 Nov 2004, 08:31
Recitind acest Forum in lung si in lat, am avut impresia ca Fratilor Coen nu li s-a facut inca dreptate... Si cred ca merita un subiect special dedicat filmelor pe care le-au facut si nu numai un top cu aceste filme. Asadar: de ce sunt Joel and Ethan Coen, dupa cum spun unii, poate cei mai originali creatori de filme ai anilor 90? As face o lista:
1. Scenarii originale, inteligente si bine gandite -- Fratii sunt foarte departe de "mainstream", nu isi coboara nivelul ca sa se faca intelesi - poantele, limbajul, scenariul filmelor lor merita eticheta de "brilliant".
2. Caricaturizare de caractere si situatii -- in cele mai multe din filmele lor avem de a face cu personaje-caricaturi, cu trasaturi caracteristice puternic ingrosate, si care le fac cu atat mai hilare.
3. Filme-omagiu, omagiu altor creatori sau altor genuri: gangster movies(Miller's Crossing), film-noir amestecat cu romance (The Man who wasn't there), black comedies (Fargo), sau pur si simplu comedii precum The Big Lebowski, care, se spune, a fost facut asa incat sa aminteasca de un scriitor cunoscut din Hollywood, Raymond Chandler (The Long Goodbye). As spune aici ca, mie cel putin, ei reusesc in totalitate sa imi dea aceasta senzatie de Cinema Etern atunci cand ma uit la filmele lor. Cu alte cuvinte, gangsterii din Miller's sunt ei gangsterii din The Godfather, dar au si un "twist" psihologic care ii face mai interesanti, mai greu de apucat, si mai neincadrabili in categoria careia ar fi trebuit, in principiu, sa apartina.
Scurt portret: Joel a studiat filmul la cunoscuta scoala de film de la New York University, in timp ce Ethan are un doctorat in filosofie de la Princeton. Sunt cunoscuti pentru ca muncesc imens la scenariile lor, lucreaza mereu in deplina armonie la regia filmelor lor, sunt modesti -actorii lor spun asta!- si refuza cu ostentatie sa isi explice filmele.
Au tendinta sa lucreze mai mereu cu aceeasi actori, actori care nu de multe ori au devenit faimosi datorita lor: Frances McDormand (sotia lui Joel), John Goodman, John Turturro, Steve Buscemi, Jon Polito, Holly Hunter, si mai recent, George Clooney a jucat in doua din filmele lor.
Filmografie: Blood Simple, Hudsucker Proxy, Miller's Crossing, Raising Arizona, Barton Fink, Fargo, The Big Lebowski, The Man who wasn't there, O Brother where art thou, Intolerable Cruelty, The Ladykillers.
My personal favorites, in ordine: The Big Lebowski, Barton Fink, Miller's Crossing... desi ordinea si filmele se schimba de la zi la zi si de la o dispozitie la alta... :) Unul din motivele pentru care am vrut sa deschid subiectul este si pentru ca sunt curioasa cum sunt Fratii perceputi in Romania... Peste Ocean Coen-ii isi au fanii lor, fani care iti vor cita toate replicile din The Big Lebowski... dar mie mi-a luat cateva revizionari bune pana sa inteleg toate poantele... Fanii "hardcore", cei care erau incantati de originalitatea scenariilor, sunt insa dezamagiti de ultimele doua productii, mai cliseizate oarecum. Voi ce parere aveti? Si in general ce credeti despre filmele Fratilor? Ce filme va plac si de ce? Gasiti de exemplu The Big Lebowski o comedie reusita?... Sau de ce va place Fargo?
PoliFanAthic
28 Nov 2004, 13:48
Din creatiile Coen-urilor n-am prins decat ultimele trei, care au fost rezonabil de bune, dar nu marcant de bune. Oricum, din ce citesc, reiese ca perioada lor forte se afla mai adanc infipta in secolul trecut. Prefer sa nu ma exprim inca in ceea ce priveste relatia mea de simpatie/antipatie cu veneratii domni.
keyzer soze
28 Nov 2004, 14:34
scenariul filmelor lor merita eticheta de "brilliant" - nu ca mutu, ci ca cei mai vanduti ciorapi de dama 8)
I simply love the coens:
1. The Big Lebowsky
2. Fargo
3. Blood Simple
4. Barton Fink
5. Miller's Crossing
6. Raising Arizona
7. Hudsucker Proxy
8. O Brother where art thou
9. The ladykillers
The Man who wasn't there - vazut incomplet
Intolerable Cruelty - not yet...
o singura secventa (reprezentativa pt Coens ca filmare, actori, muzica si ironie fina) : John Turturro, pedofilul hispanic din 'The Big Lebowsky', imbracat in violet, cu coada de cal si cioc de latino lover, gadiland cu varful limbii o bila de bowling....'You don't fuck with the Jesus !'
http://perso.wanadoo.fr/10-pin-bowlevard/lebowski_scenes.htm
notorious
28 Nov 2004, 14:54
europe_east, iti multumesc inmiit pt topicul asta. sincer, vroiam sa mai astept putin ca sa-l deschid chiar eu, pe un mult mai pretentios (si poate usor eronat) 'iconoclast'...
personal, cred ca cea mai tare kestie la fratii coen este ca sunt exemplul suprem care contrazice regula ca arta nu prea este destinata colaborarii si daca uneori se mai colaboreaza, atunci apar rateuri. (se stie ca fratii coen fac totul impreuna, desi sunt creditati 'separat' - joel regizor, amandoi scenaristi, ethan producator.)
in principiu, sunt de acord cam cu toate observatile tale, poate cu exceptia ca la 'noir & love story' as fi citat un exemplu mult mai elocvent ('blood simple', filmul lor preferat de la fratii coen). filmografia lor este, pe buna dreptate, eclectica: cuprinde omagii (dupa cum chiar tu bine ai remarcat) dedicate genului noir ('blood simple', 'the man who wasn't there'), gangster movies-urilor ('miller's crossing'), comediilor lui frank capra ('the hudsucker proxy'), comediilor romantice cu spencer tracy si katherine hepburne ('intolerable cruelty'), suprarealismului ('barton fink') creatii originale si proaspete ('fargo', 'raising arizona'), mai nou un remake, unul in care, tocmai, fratii 's-au coborat' pt a fi intelesi, mult prea putin sofisticat, mai ieftin si mai comercial...
in alta ordine de idei, avem filme despre natura umana (cum erau etichetate 'miller's crossing' si 'fargo', in care byrne si mcdormand fac roluri exceptionale in rolul sufletistilor ???? - imi scapa cum il chema pe personajul lui byrne :) -si marge gunderson), comedii 'puerile' ('raising arizona'), exercitii in funambulesc si macabru ('barton fink'), etc.
astazi se voteaza, lumea iese... pe mine ce ma intereseaza ?...
europe_east
28 Nov 2004, 19:41
in principiu, sunt de acord cam cu toate observatile tale, poate cu exceptia ca la 'noir & love story' as fi citat un exemplu mult mai elocvent ('blood simple', filmul lor preferat de la fratii coen).
in alta ordine de idei, avem filme despre natura umana (cum erau etichetate 'miller's crossing' si 'fargo', in care byrne si mcdormand fac roluri exceptionale in rolul sufletistilor ???? - imi scapa cum il chema pe personajul lui byrne :) -si marge gunderson)
Multumesc Notorius ca m-ai corectat! Ai dreptate cu Blood Simple. In fine, nu pretind ca incadrarile date de mine sunt total exacte... De fapt criticii mai avizati gasesc ca Fratii Coen imprumuta si de la filme (cred noir) precum The asphalt jungle - pe care eu nu l-am vazut, dar am zis sa-l citez for historical accuracy- sau The Third Man, sau chiar din Kurosawa si Fellini. Oricum, ce vroiam eu sa zic cand ziceam de filme omagiu- si am uitat! :) - era ca desi ei "copiaza", rezultatul este o chestie total originala si care pe mine personal ma incanta!
Miller's Crossing este asa de intrigant! Asa de departe de clasicul gangster movie... Unii pun acest film in top 10-ul filmelor din anii 90!! Personajul lui Byrne, Tom, este pentru mine o ENIGMA. Nu sunt de acord cu tine cand zici ca e "sufletist"... Cred ca dimpotriva se lupta cu propriile sentimente pe care nu si le accepta -dragostea pentru Verna ca sa fim precisi- si asta il duce la pierzanie in final... Dupa cum bine zicea cineva pe imdb, aceasta ambiguitate a sentimentelor si motivatiilor lui Tom "face" filmul...
Polifanathic, sunt de acord ca "Intolerable Cruelty" si "The Ladykillers" sunt filme bune, dar nu "marcante" cum zici tu... Mai e o chestie cu filmele Coen-ilor... They grow on you... cu cat le vezi mai des. Eu as putea vedea The Big Lebowski saptamanal... Scenariul asta este PERFECT... Nimic nu e intamplator...
Keyzer, vad ca preferi the dark side of the Coens... De ce?
p.s. Parte din ce ar fi trebuit sa specific mai clar in mesajul original este ca mie mi se pare ca filmele lor se leaga de personaje si situatii TIPIC americane... De-asta ar fi intresant de vazut cum se percep din perspectiva voastra aceste lucruri....
keyzer soze
28 Nov 2004, 20:36
Keyzer, vad ca preferi the dark side of the Coens... De ce?
Just a matter of taste!
Si, pentru ca tin prea mult la tine ca sa le las pe hienele astea sa te muste, da-mi voie sa te corectez eu primul: 'The African Queen' nu e un film noir, e doar un film prost :P
Terror_IST
28 Nov 2004, 20:40
Am revazut chiar saptamana trecuta "Fargo" si parerea mea initiala nu s-a schimbat: superb! Personajele interpretate extraordinar de Frances McDormand, Steve Buscemi si William H. Macy! Atmosfera deosebita, nu tu NY sau LA, nu tu decapotabile si hip-hop. Dakota de Nord, zapada, o politista insarcinata al carei sot picteaza rate, un vanzator de masini ratat care vrea sa dea lovitura, doi rapitori / killeri, un socru zgarcit, un fost coleg de liceu cam psihopat, un indian, doua prostituate, o masinarie de taiat lemne... asta e "Fargo". Povestea pare destul de simpla si are toate ingredientele minune: lacomie, nebunie, crima, putin sex... Ce mi s-a parut deosebit este ca toate acestea se petrec intr-o alta America, cu oameni simplii si orase micute. Marge Gunderson este senzationala si merita Osacrul primit. William H. Macy, nu interpreteaza un personaj negativ, Jerry Lundegaard e chiar simpatic dar o cam da in bara . ( Un rol asemanator are si in "A slight case of murder"). Cuplul Buscemi - Stormare (guralivul - taciturnul) este unul dintr atuurile acestui film. Un var indepartat al lui "Fargo" ar fi dupa mine "U Turn" al lui Oliver Stone, o alta satira acida la adresa societaii americane.
Am mai vazut "Ladykillers", "Blood Simple", "Intolerable Cruelty", "The Big Lebovsky" si mi se pare ca fratii Coen fac o treaba foarte buna!
europe_east
28 Nov 2004, 21:02
da-mi voie sa te corectez eu primul: 'The African Queen' nu e un film noir, e doar un film prost :P
Keyzer, you know I like you, asa ca si eu tin sa te corectez prima: The african queen si The asphalt jungle au in comun doar regizorul... Nu? Sau poate calculatorul meu imi joaca feste si in timp ce eu scriu 'The asphalt jungle' el sare la urmatorul film, in ordine cronologica, facut de acelasi regizor?.....
Terror, cool ce ai scris despre Fargo... Right to the point. Fargo este un film despre America profunda. Prima data cand am ajuns in America una din colegele mele mi-a raspuns la intrebarea mea, ca ce este Midwest-ul, prin aceasta fraza: you know, that's something like in Fargo... Intotdeauna m-am intrebat de ce este Fargo atat de intunecat... Si ma intrebam care este "mesajul" acestui film... Cred de fapt ca exista si putina lumina in acest film: scena de la sfarsit, cu Marge si Norm: "Three more months..." e dupa mine mesajul: sa ne bucuram de lucrurile simple...
keyzer soze
28 Nov 2004, 22:18
my mistake... combinasem eu 'jungle' cu 'the', si mi-a iesit 'african queen' :lol: ... sau, cum spune rumenul, am citit pe ff. si am inteles pe rew.
ma duc sa ma culc! :?
Serghei
28 Nov 2004, 22:37
Unul din cele mai proaste exemple de nisa cinematografica,spectacol de vodevil cu pretentii de film.Pierdere de timp!
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=3325&highlight=fratii+coen&hist=0
...
europe_east
28 Nov 2004, 23:06
Stiu de thread-ul de pe Stars, la care am raspuns de altfel, si care este, daca l-ai citit cu atentie, despre TOPUL filmelor Fratilor Coen. Acest thread se vrea o DISCUTIE despre ei si toate filmele lor. V-am intrebat ce credeti voi despre Fratii Coen si DE CE v-a placut/displacut ce ati vazut. Plus, sunt unele subiecte mai vechi, care se cer reactualizate. La oameni noi, discutii noi.
EDIT: Serghei, nu mi-am dat seama din raspunsul tau, la cine te referi, la Fratii Coen si la toate filmele lor ca "nisa cinematografica"?!... Poti sa fii mai precis in caz ca da, la ce filme te referi... Mersi.
Am vazut decat Barton Fink si inca unul al carui titlu l-am si uitat de ce mult mi-a placut. Nu m-am omorat dupa ele...
B.F. plictisitor.
Serghei
29 Nov 2004, 12:50
EDIT: Serghei, nu mi-am dat seama din raspunsul tau, la cine te referi, la Fratii Coen si la toate filmele lor ca "nisa cinematografica"?!... Poti sa fii mai precis in caz ca da, la ce filme te referi... Mersi.
Comedia "inteligenta"(care isi propune sa creeze tipologii in sensul dat de Moliere) in antiteza cu traditia comica americana,slapstick-ul(Chaplin,Keaton,Lloyd) si evolutia sa(Marx Brothers,The Three Stooges).Prin urmare filmele fratilor Coen au aer de artificialitate,iar daca e neaparat necesar a defini Comedia Americana as merge pe mana lui Wylder sau Allen.
Comedia ca gen cinematografic are infatisarea unei Cenusarese pt. ca filmul e o arta eminamente vizuala(sau ar trebui sa fie).
GLUMITELE FRATILOR COEN NU PICA INTOTDEAUNA GREU
ASTA NU`I FACE SA FIE AN OVERRATED THING
FAPTU CA SUNT FAKERI CU PRETENTII NU II VA FACE VREODATA ORIGINALI
MACAR STIU CE SA COPIEZE
MA IRITA CUMPLIT PRETIOZITATEA SI "GLUMITELE LOR"
europe_east
30 Nov 2004, 10:14
Vad ca toata lumea scrie concis... Numai eu m-am latit ca... nu mai zic. :) Ok, hai ca incerc si eu.
Serghei, marturisesc ca am lacune mari din regizorii citati de tine. Pana una alta, daca am inteles bine, pari sa zici ca vizualul are de suferit in filmele Coen-ilor. Ok, suntem de acord cu Film=imagine+sunet+story?
Exemple de imagine+sunet, care dupa mine fac parte din acel Cinema Etern:
Scena din Fargo din final, cu zapada cat muntele, si muzica aceea, tema filmului...
Miller's Crossing, scena cu Leo fumand un trabuc, in timp ce oamenii lui Caspar intra in casa lui sa-l termine, melodia este "Danny Boy", si toata scena incepe si se termina avand acest cantec ca fundal
Barton Fink, scena din final cu hotelul in flacari, si Goodman aparand printre flacari, sau cea cu fata din fotografie aparand in final
Exemple de imagine+story intens:
Miller's Crossing: scena in care Bernie il implora pe Tom sa nu il omoare
The Big Lebowski: cum ziceam, este un exemplu de scenariu perfect, personaje extrem de bine gandite, plus imagine zic eu grozava, sa ne gandim la scenele de halucinatii.
Korben, ce anume gasesti neoriginal? Poti sa fii te rog mai precis? Si in general, vad ca amandoi ziceti ca e ceva in neregula cu comicul... Vodevil... imi imaginez ca te gandesti la O Brother sau Hudsucker. Bun, ce ziceti de, iar, The Big Lebowski pentru glumite, si Raising Arizona pentru caractere comice a la Moliere?
@europa de est
nu ma incita chestiile intelectuale
chestiile psedo-intelectuale le detest
e simplu
notorious
30 Nov 2004, 15:54
Un var indepartat al lui "Fargo" ar fi dupa mine "U Turn" al lui Oliver Stone, o alta satira acida la adresa societaii americane.
mie mi s-a parut ca un 'var indepartat' al lui 'fargo' a fost un film de-al lui sam raimi prea putin bagat in seama - excelnetul thriller 'a simple plan', un film ce nu satirizeaza societate americana, ci altceva mult mai dureros - firea umana (suna pretentios, nu?)...
europe_east
30 Nov 2004, 15:55
Korben, uite aici o intrebare (tot simpla :)): care ar fi in opinia ta un exemplu de film intelectual si care nu e pseudo-intelectual? Ca viceversa pare sa zici ca sunt filmele fratilor...
notorious
30 Nov 2004, 16:16
Comedia "inteligenta"(care isi propune sa creeze tipologii in sensul dat de Moliere) in antiteza cu traditia comica americana,slapstick-ul(Chaplin,Keaton,Lloyd) si evolutia sa(Marx Brothers,The Three Stooges).Prin urmare filmele fratilor Coen au aer de artificialitate,iar daca e neaparat necesar a defini Comedia Americana as merge pe mana lui Wylder sau Allen.
Comedia ca gen cinematografic are infatisarea unei Cenusarese pt. ca filmul e o arta eminamente vizuala(sau ar trebui sa fie).
ce slab argumentei, serghei... adica filmele fratilor coen sunt artificiale pt ca navigheaza impotriva curentului comedie americane clasice ??
1.mi se pare ca definitia de 'comedie americana' cu toate implicatiile sale este snoaba pt aerul modest excelent camuflat de un ton omagiac, pseudosententios, al comediilor fratilor coen.
2.'comedia' fratilor coen este un gen foarte relativ, deci nu va grabiti cu etichetarile.
3.ce zici de lars von trier, un eretic cineast anti- foarte multe (acuzat de unii critici in niste articole f melodramatice de anti-crestinism) ?
4. legat de ultima afirmatie a ta, culmea! filmele coen-ilor sunt arta vizuala impecabila, de o acuratete frenetica...
coen-ii ar putea trece drept 'aroganti', din pdv stilistic, precum si conceptional, dar ei arata cu degetul doar acolo unde este ceva de aratat (spre deosebire de paranoicul stone, de exemplu) si fara a moraliza, ci doar pt a atrage atentia, pt a trage un semnal de alarma ('fargo' este stralucit in sensul acesta) si a recunoaste in ultima instanta ca asta e societatea si asta e OMUL...
Serghei
01 Dec 2004, 08:32
1.LVT nu are nici o legatura cu fratii Coen,astia nu inoata impotriva curentului-nu sunt in nici un caz iconoclasti.Tipul lor de cinematograf e suspendat in aer pt. ca nu are nici un fel de continuitate in cultura americana.Ia si analizeaza cazul Comediei Franceze(literatura,teatru,film) si ai sa intelegi despre ce e vorba.
2.Crestinismul(sau anti-crestinismul) nu e criteriu cinematografic.Daca ar fi fost saracul Bunuel trebuia ras in cap ca Maria Falconetti a lui Dreyer si purtat pe strazile Vaticanului in lanturi.
3.Exemplele pe care le dati de arta vizuala nu numai ca nu au nici o valoare dar au si tendinta de a irita(fiind niste chestii pseudo-intelectuale cum le zice Korben) si asta pt. ca Comedia si arta vizuala sunt doua lucruri eterogene.Probabil ai vazut prin carti sau la un muzeu picturi,la cate dintre ele ai ras?
Si vorbind in general,e bun ceea ce iti place tie,restul e vorbarie goala si snobism.
notorious
01 Dec 2004, 11:19
1.LVT nu are nici o legatura cu fratii Coen,astia nu inoata impotriva curentului-nu sunt in nici un caz iconoclasti.Tipul lor de cinematograf e suspendat in aer pt. ca nu are nici un fel de continuitate in cultura americana.Ia si analizeaza cazul Comediei Franceze(literatura,teatru,film) si ai sa intelegi despre ce e vorba.
si eu ezit sa-i etichetez pe coeni drept 'iconoclasti'. dar sunt niste inovatori. de ce-ar avea continuitate in cultura americana ? nu dau doi bani pe ea si nici fratii nu se arata prea preocupati, din cate se pare. cel mai 'culturaliza(n)t' film din creatia lor pare deconstructia abila a lui homer in 'oh, brother, where art thou'... niciodata n-am vazut in filmografia lor vreun amestec serios in 'cultura' americana.
2.Crestinismul(sau anti-crestinismul) nu e criteriu cinematografic.Daca ar fi fost saracul Bunuel trebuia ras in cap ca Maria Falconetti a lui Dreyer si purtat pe strazile Vaticanului in lanturi.
nici n-ar trebui sa fie. de altfel, anti-crestinismul lui LVT nu este viabil ca argument forte impotriva religiei in sine - rautatea, dezgustul si monstruozitatea din seria 'inimilor de aur' si cea abia inceputa a 'portretizarii americii' sunt valabile in orisice colt al lumii...
3.Exemplele pe care le dati de arta vizuala nu numai ca nu au nici o valoare dar au si tendinta de a irita(fiind niste chestii pseudo-intelectuale cum le zice Korben) si asta pt. ca Comedia si arta vizuala sunt doua lucruri eterogene.Probabil ai vazut prin carti sau la un muzeu picturi,la cate dintre ele ai ras?
simt ca vb despre lucruri diferite. nu stiu daca imaginea absolut desavarsita din filme ale coenilor precum 'blood simple', 'fargo' sau mai ales 'barton fink' poate fi ridicata la snobul rang de 'arta vizuala'. fratii sunt niste mestesugari care inteleg perfect termenul de 'cinema' si artele pe care pune in simbioza si de aceea la fiecare nou film avem de-a face cu o exploatare multilaterala a acestora.
peace...
europe_east
01 Dec 2004, 20:23
3.Exemplele pe care le dati de arta vizuala nu numai ca nu au nici o valoare dar au si tendinta de a irita(fiind niste chestii pseudo-intelectuale cum le zice Korben) si asta pt. ca Comedia si arta vizuala sunt doua lucruri eterogene.Probabil ai vazut prin carti sau la un muzeu picturi,la cate dintre ele ai ras?
Si vorbind in general,e bun ceea ce iti place tie,restul e vorbarie goala si snobism.
Serghei, ca sa incep cu ultima chestie zisa de tine: sunt de acord cu tine ca e bun ce iti place tie, dar daca ne-am rezuma doar la "mie imi/nu imi place" , unde am ajunge? Recunosc ca eu probabil n-am cultura ta in materie de filme, dar vreau si eu sa imi dati niste argumente mai clare pentru opiniile voastre (mai ales cele despre vizualul din filmele Fratilor). Banuiesc ca opiniile voastre sunt obiective si nu bazate doar pe faptul ca nu va plac filmele intelectuale pentru ca asa sunteti voi. Si concrete daca se poate. Eu recunosc ca filmele fratilor Coen au o doza de intelectual in ele, care mie imi place, food for thought, cum zice romanul... dar n-am priceput treaba cu pseudo-intelectualismul... Ca sa poti judeca ceva drept pseudo-intelectual, trebuie sa fii tu insuti un intelectual... (ceea ce eu nu ma consider: vezi definitia lui Plesu pentru intelectual: un om care gaseste ce sa spuna cu oricine si oriunde, si cu vanzatoarea din piata si cu laureatii Nobel... restul, zice Plesu, sunt profesori...) Poate voi sunteti asta. Da' vreau si eu un exemplu de ceva intelectual atunci. In Film.
Cat priveste ce ai zis inainte: exemplele de vizual date de mine nu sunt din comedii. Fargo nu e o comedie... Asa ca, mi se pare mie sau le-ai amestecat? Explain, please.
p.s. daca voi considerati asta vorbaraie goala, foarte bine atunci, sa gasim un alt subiect. Dar parca mi-ar placea sa faca cineva un knock-out cu argumente daca se poate, fie intr-o directie fie in alta.
Cine a inceput threadul asta spune ca fratii coen sunt departe de mainstream. Eu n-am vazut decat "intolerable cruelty" si ala e al dracu de mainstream (o comedioara usoara si banala). Bine, am auzit lucruri bune de fratii coen, am vreo 3 filme mai vechi si m-ar interesa in special sa fac rost si sa vad barton fink.
europe_east
02 Dec 2004, 23:53
De acord, Intolerable Cruelty poate fi catalogat drept mainstream. Poate si The Ladykillers.
Nu si restul. Fratii Coen sunt ce sunt nu pentru ultimele lor doua filme. Tocmai de-asta am si spus la inceput ca se pare ca se intampla o schimbare cu ei de au produs aceste doua filme. Recomand: Barton Fink, Miller's Crossing, The Big Lebowski, Fargo, O Brother.
Daca privesti Fargo drept parodie a tipologiilor locuitorilor zonei, merge de vazut.
Blood Simple e pe atit frumos pe cit de stupid este.
Barton Fink e plictisitor.
Blablabla...
Expresia fratii Coen ma scoate din sarite la cit de pretioasa se vrea.
europe_east
08 Dec 2004, 06:39
Expresia "Fratii Coen" este, dupa cum bine stiti, doar traducerea lui Coen Brothers, expresie care nu suna pretentios/pretios in engleza. (N-ar fi ei primii Brothers din Cinema, nu-i asa? Probabil de-aici si numele.) Ca suna in romaneste, asta poate... Da' come on, nu fiti asa sensibili. Cum sa le zica, Joel and Ethan Coen? Suna ca: Mr. si Mrs. Coen... :)
Blood Simple stupid... Nu sunt de acord. Mi se pare si mie mai slab decat altele, da' asta si pentru ca prefer chestiile mai putin dark.
Blood Simple stupid... Nu sunt de acord. Mi se pare si mie mai slab decat altele, da' asta si pentru ca prefer chestiile mai putin dark.
Nu ti se pare stupid ca ucigasului ii este infipta mina pe pervaz cu un cutit si acesta sparge peretele sa se elibereze? Aberatii, nimic dark...
Nu ti se pare stupid ca ucigasului ii este infipta mina pe pervaz cu un cutit si acesta sparge peretele sa se elibereze? Aberatii, nimic dark...
Asta e o gluma?
Da, ma plictisesc in anumite contexte aberante (fie sau nu clarobscure).
notorious
28 Dec 2004, 14:18
Nu ti se pare stupid ca ucigasului ii este infipta mina pe pervaz cu un cutit si acesta sparge peretele sa se elibereze? Aberatii, nimic dark...
nu logica este cea cautata de fratii coen in 'blood simple.', ci efectul estetic. si trebuie sa recunosti ca din pdv estetic, 'blood simple.' este o capodopera, de la genericul pe care numele actorilor apar in lumina farurilor masinilor de pe contrasens, la modul de filmare inedit si proaspat (operatorul este barry sonnenfeld, al carui nume il vehiculez deja cu o oarece fixatie) la chinuitoarea imagine de final in care o picatura se scurge de pe teava de la chiuveta. in cazul pe care l-ai semnalat tu, gandeste-te ca n-ar mai fi fost posibil superbul plan in care vedem, dintr-o camera intunecata, razele acelea de lumina intrand pe gaurile facute de gloante... efectul estetic este grozav, dar pentru a-l obtine, e adevarat ca trebuie sa sacrifici din logica, care de altfel sufoca imaginatia. hitchcock facea la fel in filmele sale.
cum mai analizezi socul si sentimentul absurdului provocat la finalul lui 'vertigo' de stupida moarte a lui kim novak ?...
Stiu ca e cam tarziu, da' tre' sa-i multumesc lui serghei pentru niste aprecieri care mi s-au parut chiar mai amuzante decat comediile fratilor Coen:
"Tipul lor de cinematograf e suspendat in aer pt. ca nu are nici un fel de continuitate in cultura americana"
"Comedia "inteligenta"(care isi propune sa creeze tipologii in sensul dat de Moliere) in antiteza cu traditia comica americana,slapstick-ul(Chaplin,Keaton,Lloyd) si evolutia sa(Marx Brothers,The Three Stooges).Prin urmare filmele fratilor Coen au aer de artificialitate,iar daca e neaparat necesar a defini Comedia Americana as merge pe mana lui Wylder sau Allen."
Sa inteleg ca o comedie americana e lipsita de valoare estetica daca nu se conformeaza in totalitate "traditiei comice americane"? Sa inteleg ca Allen se incadreaza in traditia slapstick-ului? Penibil, monser, penibil! Daca vrei neaparat sa te joci de-a intelectualul, incearca in autobuz, poate gasesti pe-acolo fraieri.
notorious: Blood Simple e favoritul meu al acestora 2.
superbul plan in care vedem, dintr-o camera intunecata, razele acelea de lumina intrand pe gaurile facute de gloante... efectul estetic este grozav, dar pentru a-l obtine, e adevarat ca trebuie sa sacrifici din logica, care de altfel sufoca imaginatia.
Curios, acum ceva vreme se vorbea intr-un doc. despre filme fratilor C. exact despre faza cu gaurile ... tot cam ca tine. Ai uitat de faza cu lopata tarata pe asfalt.
Oricum sunt sigur ca e doar o coincidenta. :hmm:
notorious
05 Jan 2005, 11:10
e doar o coincidenta. :w00t: n-am vazut nici un documentar despre fratii coen, desi mi-ar fi placut al naibii de mult. doamne, ce flatat ma simt... :happy:
eu am revazut finalul filmului de care povestea K's, si am dat peste faza cu gloantele. dar poate am sa revad filmul, ca sa vad si ce-i cu lopata aia...
Nu te mai simti flatat, documentarul era pe national tv. :sick:
Lopata aia e din alt film ...
notorious
05 Jan 2005, 22:41
nu ma intereseaza pe ce post era, ma bucuram ca am 'prins' gaselnita. mai ales ca vb de coeni, unii dintre cineastii mei preferati.
de fapt, stai ca am vazut un documentar despre fratii coen. dar era aferent la 'miller's crossing', si continea doar comentarii ale actorilor. nici o analiza critica.
Cinemania
06 Jan 2005, 01:40
Dupa Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou? si The Man Who Wasn't There au trebuit s-o dea in bara cu Intorelable Cruelty...Coel Bros, we didn't need this!!!...
inca n-am vazut The Ladykillers, ca sa ma pot pronunta, dar sper sa n-o ia in jos
Pauline Kael
08 Oct 2008, 21:06
Am gasit topicul asta.Acum a inceput "Fargo " pe TCM.Iar nu pot sa-l vad.
Nu inteleg fanaticii si nici nihilistii.
Sunt doar niste filme.
Sa inteleg ca "No Country For Old Men" e doar pojghita de la suprafata :P
Pauline Kael
09 Oct 2008, 09:02
Sa inteleg ca "No Country For Old Men" e doar pojghita de la suprafata :PDa,nu mi-a placut.Si nici "Fargo"
dar ador "The big Lebowski".
Pauline Kael
09 Oct 2008, 20:34
Cred ca dincolo de rusinea jenibila de a ne teme de propriile preferinte considerate slabiciuni,de teama de ridicol si patetism personal,e strigator la cer sa spui ca iti plac toate filmele fratilor Coen,ca nu mai poti dupa ele,ba sa faci si un clasament fara sa dai nici o explicatie,asa doar pt palmares si pt ca da bine in cadru.
Imi place ce au scris Serghei si Corben,dar artificialismul si pretiozitatea exista la fratii Coen,intr-un fel in asta sta si farmecul lor.
La "Fargo" am admirat jocul actritei ,nevestei lui Joel,daca nu ma insel,si rolul ei de altfel,singurul iesit din tipar: politista gravida usor idioata ,dar curajoasa si norocoasa..Povestea searbada,inspirata din realitate aduce ca dracu' cu stirile de la ora 5 din fiecare zi.Banal.Morala lipseste.Notabile si peisajele inzapezite si cadrele de la distanta.
"Barton Fink "ramane o bijuterie suprarealista,nu stiu cum agramatii il gasesc plicticos,l-as revedea oricand cu placere,si da Europe East,mi-amintesc tabloul din final,cutia in care era capul ei,Goodman si Turturro.Unforgettable.
"The Big Lebowski" ramane masterpiece-ul Coen-ian.Scenariu perfect,umor nebun,morala din belsug(batranul si asprul cow-boy care ne spune la sfarsit,ca pe undeva exista cate un Lebowski incoruptibil si aiurit,ca viata e scurta ,cat un ras la filmul.."Big Lebowski" si ca a ras si el la unele faze in film,vezi faza cu politistii si covorul furat,am ras cu lacrimi).Vesel dar si melancolic-filosofic,artistic si iarasi...suprarealist si cu trimiteri,flash-backuri pro arta..Jeff Bridge so natural,such a blue eyes.Extraordinar.
"The lady killers" ideea in sine excelenta,umor negru,muzica gospel,Tom Hanks versatil,originalitate,dar ceva i-a lipsit filmului...Mi-a placut idea cu barca de gunoi care ii ducea pe toti,si faza cu statuia in capul profesorului,si dialogul,si referirile literare si morala: banii donati si hoasca scapata ca prin minune.
"No country for old men" am vazut doar prima jumatate.Aceleasi masini abandonate cu cadavre asasinate si aceeasi valiza cu bani(valiza este identica ,si deschizatorile,si tot) ca in "Fargo",aceeasi rapire de nevasta ca in Lebowski,numai ca acum e pe bune..Slabut.Crime si atat.Morala amorala si ambigua.Coeni repetitivi.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.