PDA

View Full Version : Crea?ii artistice netranspozabile

Leonard
20 Nov 2004, 23:54
ºtiu cã titlul nu e foarte potrivit dar n-am avut o idee mai bunã (poate gãsiþi voi).
Mã refer în special la acele lucrãri artistice din domeniile Film, Literaturã, Teatru care nu pot fi transpuse în nici una din celelalte arte, fãrã a se pierde în totalitate mesajul iniþial. Adicã filme care nu pot fi povestite, jucate pe scenã etc; cãrþi care nu pot fi ecranizate etc. Deci se exclud aici filme gen Fight Club, Dogville, LOTR etc etc, oricît de bune ºi geniale vi s-ar pãrea.

Pînã acum eu n-am decît 2 exemple cinematografice clare:
Baraka
Cremaster 3

iar dintre cãrþi:
Un veac de singurãtate (G.G.Marquez)

Mai gãsiþi ºi voi.

nume
21 Nov 2004, 00:07
Dintr-un Veac de singuratate cred ca se poate face film fara probleme. Asa nici o carte nu poate fi transpusa in totalitate in film. Ceva ceva , tot se pierde. La film mai intervine si chestia aia care se numeste "economia timpului".

Leonard
21 Nov 2004, 00:23
Dintr-un Veac de singuratate cred ca se poate face film fara probleme. Asa nici o carte nu poate fi transpusa in totalitate in film. Ceva ceva , tot se pierde. La film mai intervine si chestia aia care se numeste "economia timpului".
Încearcã tu sã faci dupã Un veac de singurãtate! E un fiasco din start. Altfel s-ar fi fãcut pînã acum. Ar trebui sã schimbe zeci de actori pentru acelaºi personaj. Gîndeºte-te numai la Ursula, care la 120 de ani ajunsese de mãrimea unui bebeluº. Sau cei doi gemeni care la maturitate deveniserã foarte diferiþi pentru a deveni din nou identici la moarte. ªi-ar pierde orice urmã de credibilitate aceste schimbãri, pentru cineva care n-a citit cartea.

nume
21 Nov 2004, 00:30
Se poate, nu vreau sa intru in polemica cu tine. Insa cred ca esti de acord cu mine ca dupa ce citesti o carte , e posibil sa-ti lase sentimentul ala : uite de aici ar iesi un film misto. Un veac de singuratate mi-a lasat o astfel de impresie. Si ca tot e vorba de G.G.M , Pintilie , intrebat ce carte si-ar dori sa ecranizeze a raspuns Dragostea in vremea holerei. S-a facut film dupa ea ? Acolo chiar ar iesi ceva.

Nae
21 Nov 2004, 00:30
leonard... din 'un veac de singuratate' poti face un film, care insa sa fie numai povestea unui caracter. este greu, dar ar merge... in totalitate, sa incerci sa faci un film din cartea asta, asta chiar nu merge... nu actorii ar fi problema (asta ar fi cea mai mica probelma daca ai un buget considerabil), dar ca durata... ar fi un film de 30 de ore...

hmmm. si altceva... la ora asta nu-mi vine nimic in cap... poate maine.

silver_boy
22 Nov 2004, 02:27
Stiu cu siguranta o carte care ar fi ,eminamente,imposibil de ecranizat :Critica Ratiunii Pure a lui Kant...Well, lasand gluma , in fond nu exista romane "ne-ecranizabile ", ci mai degraba producatori si regizori cu mult bun simt(..inclusiv financiar) care inteleg ca o capodopera dintr-un gen proxim (cum e literatura fata de cinematografie si viceversa) de calibrul lui "cien anos de soledad" nu poate avea impactul (valoric) pe care ea l-a avut ca roman .Exista carti mai putin generoase cu sora vitrega care e cinematrogafia.Si pentru ca regula e ,cum spuneam , comutativa si filme care sunt mai zgarcite cu transpunerea lor literara.Asta nu inseamna ca nu se pot face.Evident ca se pot face, dar cu riscul asta : si anume de a fi mereu raportate la vecinatatea domeniului din care sunt "trase " si in care acestea s-au manifestat exemplar , in care au atins o "culme"...Interesant e ca s-ar putea chiar emite o teorie in ceea ce priveste raportul-literatura(logos)-imagine-(cinematografie)...Personal consider ca literatura are o preeminenta (scuze pentru termenii bombastici )existentiala in raportul ei cu "imaginea cinematografica".Venind pe filonul "existentialitatii" literatura prinde in aceasta preeminenta inclusiv imaginea cu care opereaza cinematografia.Dar nu la modul claritatii si a concretitudinii cu care o face cea din urma.Altfel spus, citind , ti se livreaza deja o imagine .Parca" vezi personajele"....parca "vezi " decorul.. satul Macondo uitat de lume ..pe Ursula...Neajunsul acestor imagini prime care ne sunt livrate de lectura e clar-obscurul..le vezi , le pierzi , iti apar vag ,in ceata,....Ecranazirea unor romane celebre vin(cel putin asa le vad eu) ca un soi de restitutio al imaginii primordiale difuze .Cel putin asa se vor...Si evident vin pe carca celebritatii lor (cu reclama deja facuta).In fond, oricand se poate ecraniza un veac de singuratate.Asta daca esti mai intai regizor si pe urma artist.

silver_boy
22 Nov 2004, 02:28
Stiu cu siguranta o carte care ar fi ,eminamente,imposibil de ecranizat :Critica Ratiunii Pure a lui Kant...Well, lasand gluma , in fond nu exista romane "ne-ecranizabile ", ci mai degraba producatori si regizori cu mult bun simt(..inclusiv financiar) care inteleg ca o capodopera dintr-un gen proxim (cum e literatura fata de cinematografie si viceversa) de calibrul lui "cien anos de soledad" nu poate avea impactul (valoric) pe care ea l-a avut ca roman .Exista carti mai putin generoase cu sora vitrega care e cinematrogafia.Si pentru ca regula e ,cum spuneam , comutativa si filme care sunt mai zgarcite cu transpunerea lor literara.Asta nu inseamna ca nu se pot face.Evident ca se pot face, dar cu riscul asta : si anume de a fi mereu raportate la vecinatatea domeniului din care sunt "trase " si in care acestea s-au manifestat exemplar , in care au atins o "culme"...Interesant e ca s-ar putea chiar emite o teorie in ceea ce priveste raportul-literatura(logos)-imagine-(cinematografie)...Personal consider ca literatura are o preeminenta (scuze pentru termenii bombastici )existentiala in raportul ei cu "imaginea cinematografica".Venind pe filonul "existentialitatii" literatura prinde in aceasta preeminenta inclusiv imaginea cu care opereaza cinematografia.Dar nu la modul claritatii si a concretitudinii cu care o face cea din urma.Altfel spus, citind , ti se livreaza deja o imagine .Parca" vezi personajele"....parca "vezi " decorul.. satul Macondo uitat de lume ..pe Ursula...Neajunsul acestor imagini prime care ne sunt livrate de lectura e clar-obscurul..le vezi , le pierzi , iti apar vag ,in ceata,....Ecranazirea unor romane celebre vin(cel putin asa le vad eu) ca un soi de restitutio al imaginii primordiale difuze .Cel putin asa se vor...Si evident vin pe carca celebritatii lor (cu reclama deja facuta).In fond, oricand se poate ecraniza un veac de singuratate.Asta daca esti mai intai regizor si pe urma artist.

silver_boy
22 Nov 2004, 02:36
OOOPS , Na ca am postat textu de doua ori ... cucamasha pe ea de conexiune ...ce sa zic :unul pentru literatura altul pentru cinematografie .....-:)

nume
22 Nov 2004, 02:47
".Dar nu la modul claritatii si a concretitudinii cu care o face cea din urma.Altfel spus, citind , ti se livreaza deja o imagine .Parca" vezi personajele"....parca "vezi " decorul.. satul Macondo uitat de lume ..pe Ursula...Neajunsul acestor imagini prime care ne sunt livrate de lectura e clar-obscurul..le vezi , le pierzi , iti apar vag ,in ceata,....Ecranazirea unor romane celebre vin(cel putin asa le vad eu) ca un soi de restitutio al imaginii primordiale difuze"
Restitutio....dpdv al regizorului, ,nu al tau.
Rar s-a intamplat sa vezi o carte transpusa in film asa cum ti-ai imaginat-o.Cred ca aici intervin diferentele, cati cititori atatea "filme mentale".
Nuante de genul asta sunt si in film , dar nu atat de clare.

silver_boy
22 Nov 2004, 04:26
Nu suntem in dezacord "nume"..In fond "punctul de vedere al regizorului "cel care preia imaginea primordiala,difuza , (dar atat de seducatoare ) a lecturii si re-constrund-o cu uneltele cinematografiei, o azvarle catre lume ,trebuie sa intruneasca criteriul asta al "universalitatii" ....Lucru extrem de greu in comparatie cu literatura care e mai generoasa tocmai prin polivalenta imaginilor generice , mai exact, prin potenta lor ....Citind, ne putem inchipui fiecare in parte un anumit amanunt abia schitat de descriere , jongla cu nuantele, pe cand imaginea cu concretitudinea ei fixeaza si impune o singura imagine ...Ursula in inchipuirea ta poate arata diferit de cum mi-o inchipuiam eu ....Vine un regizor si , sa spunem , multumeste doar pe unul dintre noi ....Pe cand cartea n-a facut-o .Oricum cel care ecranizeaza un roman celebru are o sarcina ingrata: El trebuie sa incarneze intr-un personaj vizibil , "predispozitia catre vizibil " care o lasa descrierea prin logos...Plus de asta el lucreaza cu o "valoare data".In fond , regizorul care se incumeta sa transpuna un roman celebru in film trebuie sa fie o buna calauza , care sa treaca granita dintre literatura si cinematografie fara sa fie prins de vamesi.

Leonard
22 Nov 2004, 21:06
vãd cã aþi comentat mai mult despre cãrþi ºi mai puþin despre filme.
@silverboy: "Critica Raþiunii Pure" din cîte ºtiu eu este carte de filosofie, nu de literaturã. Nu mã refeream la "cãrþi" în general ci exclusiv la literatura, adicã la creaþii artistice. Nu ºtiu dacã filosofia (sau eseistica) poate fi consideratã "artã". Mã tem cã nu.
Deci acele romane, poezii, nuvele etc pe care atunci cînd le-aþi citit, vi s-a pãrut literaturã purã, acel ceva specific, fãrã sã vizualizezi în imagini sau în sunete, fãrã sã-þi imaginezi practic cã vezi un film, o acþiune atunci cînd citeºti. Eu de obicei cînd citesc romane, fãrã sã vreau îmi imaginez cum ar arãta ceea ce citesc pe peliculã. ªi tocmai de aia am dat exemplu Un Veac de singurãtate pentru cã a fost printre puþinele la care nu-mi puteam imagina în film ceea ce citeam, mi se pãrea perfect aºa cum era.

Legat de filme (adicã acele filme care nu ar putea sã fie ecranizãri sau adaptãri dupã ceva, ci sunt cinematografie purã, ceva ce nu se poate exprima DECÎT prin film), mai gãsiþi ºi alte exemple în afarã de cele date de mine? Mã aºteptam sã mai propunã cineva pe Wong Kar Wai.

Nae
22 Nov 2004, 23:44
draga leonard... tenativa ta 'intelectuala' este bine venita, dar nu cred ca exista film, care sa nu poata fi si carte... adica: orice secventa de film a fost la un moment dat scenariu, si fiecare imagine filmata poate fi descompusa in cuvinte care sa descrie exact (sau foarte precis) starea, atmosfera, culoarea etc etc.
asa ca nu cred ce am putea noi sa gasim un film care sa nu poate fi si carte in acelasi timp... ca ar fi o carte proasta, daca ar fi scris sa nu-stiu-cine, asta da, dar asa cum ai pus tu probelma, nu cred ca va exista cineva care sa-ti poata raspunda.

nume
23 Nov 2004, 00:09
Ce ziceti de ''Un om sfarsit " al lui Giovanni Papini ? A citit cineva ? S-ar putea face film din cartea asta?

silver_boy
23 Nov 2004, 11:40
Ecranizarea lui "Un Uomo Finito" ar fi o proba pentru orice regizor.Ca si "Gog " dealtminteri. Dar, cum spuneam , teoretic e realizabila.In fond Un Uomo Finito fiind o carte autobiografica....
Mai greu (poate tocmai prin prezenta consistenta a oniricului ) ar fi de realizat o ecranizare a Orbitorului lui Cartarescu....

nume
25 Nov 2004, 12:06
Si uite cum visul lui Pintilie s-a dus ( nu ca i-ar fi dat cineva $ sa cumpere drepturile) :

New Line Cinema a cumparat de la producatorul Scott Steindorff drepturile pentru ecranizarea romanului El amor en los tiempos del colera / Dragostea in vremea holerei de scriitorul laureat al premiului Nobel, Gabriel Garcia Marquez.
Scenaristul Ronald Harwood (Oscar pentru Pianistul) a fost angajat pentru a realiza adaptarea romanului pentru marele ecran.
Toby Emmerich (New Line) a anuntat oficial incheierea afacerii care deschide calea romanului lui Marquez catre panza ecranului. Dupa ce Marquez a refuzat mai multi ani interesul Hollywood-ului de a ecraniza cartea, scriitorul a cedat aceste drepturi lui Steindorff in iulie pentru mai multe milioane de dolari, iar producatorul a oferit proiectul celor de la New Line.
Publicat in 1985, romanul Dragostea in vremea holerei urmareste rabdarea cu care Florentino Ariza asteapta mai bine de jumatate de secol pentru a cere mana Ferminei Daza, femeia pe care o iubeste.
Producatorii de la New Line au declarat: „Aceasta este una dintre cele mai romantice povesti de dragoste din lume. Este atemporala si nu cunoaste granite. Suntem hotarati sa atragem cei mai buni realizatori si actori care sa ne ajute sa aducem acest roman pe marele ecran.”

Nae
25 Nov 2004, 16:01
uha... marquez ecranizat. :sick: :sick: :sick:

nu-mi place ideia... marquez scrie mult prera 'magic',mult prea surrealist ca sa poata fi ecranizat in vr-un fel... totusi, sa incerce, desi cred ca este pacat. nu cred ca o sa le reuseasca ideia... but they could give it a go... macar a facut si marquez mai multi bani, ceea ce nu prea reuseste un autor numai din vanzari...