PDA

View Full Version : lista cu filme romanesti care *trebuie* vazute?

europe_east
09 Oct 2004, 20:59
Mi-ar placea sa am o lista de filme romanesti recente si care merita/trebuie vazute. Am ramas un pic in urma cu ce filme de produc in Romania si 'in afara' filmele romanesti sunt greu de gasit. Dar macar as vrea sa stiu ce pierd si eventual cum as putea sa obtin niste copii pe CD. Asadar unde am ramas eu:

1. Pintilie - cel mai bun regizor roman? In ordine, incepand cu cel mai bun:
Balanta, O vara de neuitat, De ce trag clopotele, Mitica?, Reconstituirea, Prea tarziu - Nu am vazut: Dupa-amiaza unui tortionar- cum il gasesc?

2. Nae Caranfil: Filantropica, Asfalt Tango, E pericoloso sporgersi

3. Radu Mihaileanu: Trenul Vietii

4. Cristian Mungiu: Occident

Mai departe?......

Danny
12 Oct 2004, 15:47
Mai incearca eventual "Furia" regia Radu Muntean si "Marfa si banii" de Cristi Puiu.

europe_east
13 Oct 2004, 21:08
Multam fain de sugestii. Chiar n-am auzit de 'Furia'... Ok, intrebarea acum ar fi: cum se poate obtine pe CD, sau altfel... daca aveti idee.

Altminteri, asta-i tot? Nu mai merita nimic altceva de vazut? Nu pot sa cred...
M-am mai uitat si pe ce s-a scris pana acum pe lista asta, dar nu cred ca am auzit vorbindu-se de
prea multe filme... Filmul asta 'Italiencele' e nou? Al cui este?

Multumesc.

Danny
13 Oct 2004, 23:26
1. Se poate...
2. Pai...cam da.
3. Italiencele inca nu am vazut. Exista topic creat, site...tot ce vrei.

Nae
13 Oct 2004, 23:57
... am si eu o intrebare... te referi la filme noi, sau si la cele care merita vazute, desi sunt productii pre-89...?

italiencele este un film nou, (2004). regia Napoleon Helmis. check out: www.italiencele.ro
premiera este vineri, si apoi cred ca va rula o saptamana in multiplex... nu-mi sunt insa sigur.... dar merita vazut.

europe_east
14 Oct 2004, 00:12
Ma refeream la filme care merita vazute... Si in marginirea mea imi imaginam ca inainte de 89, in afara de filmele lui Pintilie, n-ar mai fi mare lucru... (Apropo de Pintilie, am constatat cu stupoare ca multi de pe forum nu-l sufera... mda, sunt de acord ca parea un pic megaloman intr-un interviu pe care l-am vazut cu el, dar totusi artistii se judeca dupa fapte si nu dupa vorbe, ori Balanta mie mi se pare o capodopera...) Dar sigur, orice recomandare de filme romanesti bune e binevenita! Ce vroiam eu era sa ma tin cat de cat la curent cu ce se intampla cu filmele romanesti... Si imi imaginez ca exista multi regizori tineri si care scot chestii destepte si de avangarda, numai ca eu nu ii stiu...

Multam fain pentru orice informatii!

p.s. Din pacate nu pot sa ajung la premiera la Italiencele vineri, primul avion de la mine pana acolo pleaca maine dupa-amiaza... Cred ca am sa intarzii... (ok, ok, nu e o gluma asa cool, dar orisicat.)

lynx
14 Oct 2004, 18:13
Iti recomand si eu Italiencele. Este mai mult un film ”de suflet” decat ”de avangarda”, dar mie astfel de filme imi plac. In afara de aceasta, chestia cu ”avangarda” tine un an-doi, in timp ce filmele de suflet poti sa le revezi oricand cu bucurie. Alte filme bune: ale lui Nae Caranfil, in special E pericoloso spergersi si Filantropica. Cam atat iti recomand eu in ceea ce priveste cinematografia de dupa 89.

europe_east
14 Oct 2004, 23:05
Multam de sugestii, Lynx!!! Mi-au placut si mie tare mult filmele lui Nae Caranfil!! A mai facut ceva recent? Altminteri, ca bine zici cu 'avangarda', nu stiu ce m-a apucat sa folosesc cuvantul...Ce vroiam eu sa zic e ca de fiecare data cand vin in tara sau nu numai, tot aud de filme romanesti care sparg gura targului pe la festivaluri faimoase, si vroiam si eu sa le stiu... Si banuiam eu ca se inmultesc de la an la an... Si chiar asa, care ar fi atunci niste filme 'avangarda' romanesti?

Nae, daca ai niste sugestii pre 89, eu astept... Multam fain!!! Scuze de ignoranta.

europe_east
15 Oct 2004, 06:18
De fapt am mai facut niste 'cercetari' pe ce s-a mai scris pe aici si vad ca s-au dus lupte aprinse pe tema celor cateva filme pomenite mai sus... Cred ca incep sa imi dau seama ca, din pacate, cam asta e tot. Probabil 'avangarda' consta in celelate doua filme mentionate, Furia si Marfa. Si date fiind discutiile pe care le citeam mai devreme, vroiam si eu un film romanesc pe care sa-l pot arata prietenilor mei aici (din pacate la video store-urile de aici nu se gasesc decat doua filme, 'Balanta' si 'O vara de neuitat') si sa nu trebuiasca sa explic o ora intreaga despre ce e vorba... si care e poanta cu 'Daca e bou, ce cauta in linia de manevra'... care de altminteri mie mi se pare foarte buna... Ok, multumiri la toata lumea!

keyzer soze
17 Oct 2004, 08:21
incearca scurtmetrajele, daca le gasesti pe undeva...
my beloved hanno hoffer cu cele 3 ale lui, mai merita si porumboiu, si mitulescu...
chiar si 'un cartus de kent si un pachet de cafea' merita vazut, are o savoare deosebita a dialogului
cat despre lungmetraje, eu raman un fan neconditionat lucian pintilie (incearca sa gasesti pe la dvd rentals 'niki et flo'), apoi caranfil, apoi mihaileanu, cristi puiu si ceilalti tineri furiosi :)

europe_east
17 Oct 2004, 21:12
Multam fain. Sigur ca as vrea sa vad si scurt-metraje... Daca stie cineva cum se face rost de scurt metraje sa imi zica si mie va rog.

nume
19 Oct 2004, 19:38
As dori si eu sa adaug aici o lista de preferinte, topul meu cu filme ro. ce ar trebui vazute, sper sa nu calc pe nimeni pe bataturi cu lista asta, filmele sunt mai vechi asa ca ordinea va fi aleatorie: Moara cu noroc, r victor iliu 1958; padurea spanzuratilor, liviu ciulei 1964;reconstituirea lucian pintilie 1969; duminica la ora6 lucian pintilie 1965; balanta lucian pintilie 1991;o vara de neuitat pintilie 1993; prea tarziu pintilie 1996; croaziera mircea danieluc 1980; senatorul melcilor danieluc 1994; tanase scatiu dan pita 1975;hotel de lux pita 1991;morometii stere gulea 1987; porto franco paul calinescu 1961; adela mircea veroiu 1984;rascoala mircea muresan 1965;stefan luchian nicolae margineanu 1981; codin henry colpi ;inghititorul de sabii alexa visarion 1981;secvente alexandru tatos 1976;intunecare alexandru tatos 1985;cuibul de viespi horea popescu 1986;imposibila iubire constantin vaeni 1983; zidul constantin vaeni 1976;trecatoarele iubiri malvina ursianu 1973; tatal risipitor adrian petringenaru 1974; ramanerea laurentiu damian 1990;padurea pierduta andrei blaier 1971; rautaciosul adolescent gheorghe vitanidis 1968;pepe si fifi pita 1994; faleze de nisip pita 1983.... cam astea ar fi, am reusit sa le adun cu greu dupa 6 ani de ''vanatoare'' si credeti-ma le-am vazut cam pe toate inclusiv pe astea despre care vorbiti voi acum. nu mi-au placut sunt sarace; se vede ca n-au avut pelicula destula si ca filmarile au fost intrerupte de 1000 de ori din lipsa de fonduri; cred ca motivul pt. unele premii pe care le-au luat a fost: uite romania!saracii!!! astia fac si filme??? hai sa-i ardem cu un premiu asa de incurajare!!!

gogu 2
23 Oct 2004, 22:00
adaugam la lista de mai sus "ingerul necesar" de gheorghe preda !