PDA

View Full Version : American Splendor


Lady_Skar
06 Jul 2004, 18:27
Tocmai m-am intors de la el si pot sa spun ca mi-a placut. Pentru mine este saptamana filmelor comic based pentru ca sambata ma duc la Spiderman 2 (i'M LIKE yay).
Harvey Peaker este opusul lui Spiderman. Un tip obisnuit cu chelie, burta, probleme sentimentale si o slubja care este definitia exacta a cuvantului rutina. Cu cine ne identificam oare mai mult? Cu spiderman, sau cu Harvey Peakar?

Un film neobisnuit despre un obisnuit.

Doamne ce mi-a placut filmul asta. Desi ar fi fost mai bine sa-l vad dupa Spiderman ca sa ma aduca cu picioarele pe pamant....
Anyway, 5 stele din 5.

K's
07 Jul 2004, 22:03
Un film neobisnuit despre un obisnuit.


As zice un film obisnuit despre un neobisnuit in care s-a scapat exagerat de multa culoare. Si povestea lui tot seaca ramane (si clasic americana).

BeNnY
08 Jul 2004, 16:58
O idee buna ilustrata prost.

Filmul ar fi fost foarte bun daca Paul Giamatti (actorul principal) nu era contrastat atat de puternic cu adevaratul Harvey Pekar care in film a avut sclipirea aia de geniu, modul in care se comporta si totul in legatura cu el (mai ales el la David Letterman - el real). Paul Giamatti face un rol prost. Nu stiu daca face un rol prost in general insa interventia adevaratului Harvey Pekar in film il face sa arate foarte prost si sa dea impresia ca a jucat jalnic. Eu cu impresia asta am ramas. M-a plictisit ingrozitor tipul. Singurul care mi s-a parut ca a jucat bine a fost Judah Friedlander (care a interpretat rolul lui Toby Radloff - tipul semi-autist)

Actiunile mult prea putine si prea scurte. Dialogurile interminabile combinate cu jocul PROST al actorilor sunt incredibil de plictisitoare si... inutile.

Ar fi putut sa fie un film genial daca actorul principal era unul bun (sau macar sa joace bine). Pentru ca ideea e extraordinara dar transpunerea ei lasa MULT de dorit! Am fost dezamagit de film...

Cam 6.5 (*) / 10 (*)

EgoN
09 Jul 2004, 09:37
mie mi-a placut la nebunie. inserturile cu harvey pekar comentand prestatia lui giamatti in rolul lui harvey pekar, ce poate fi mai misto? o combinatie de woody allen cu charlie kaufman delicioasa, niste replici de genu: "When meeting Joyce for the first time:
Harvey Pekar: You might as well know right off the bat, I had a vasectomy. ", un "maaan"repetat obsesiv, un scandal de toata frumusetea la showul lui letterman(unde sunt aratate imaginile reale), o emotie fara bravada (faza cu cancerul si cu copilul adoptat).
nota: 9 din 10 pt. un film ce mi se pare inainte de orice un film destept.

ogto
10 Jul 2004, 21:11
Am vazut si eu acest film... Aceasta ecranizare a unei benzi desenate...

In primul rand, nu sunt de acord cu Benny.

Filmul nu este despre viata lui Harvey Pekar, ci este banda lui desenata. El este mai vesel in realitate si are farmec, dar ne explica cum el are tendinta de a exagera in benzile lui desenate si face lucrurile sa para mult mai rele. Faptul ca actorul Paul Giamatti il face sa para prost si gras nu e un defect, el doar joaca bine. Pekar ne spune la inceput ca apara in multe variante diferite, desenat de diversi artisti, iar Paul Giamatti este doar o alta varianta a lui Pekar.

Filmul are farmec... Desi e trista poveste, Pekar este jucat in asa fel incat pare prost si gras si este foart putina actiune, filmul are farmec si haz cum are banda desenata. Vorbeste despre un tip normal care 'scrie' benzi desenate, nu traieste din asta si are o viata 'below averege'. Duce o viata atat de nesatifacatoare incat toata lumea vede ca are ceva in comun cu el. Banda desenata vorbeste despre chesti care toata lumea le intalneste, dar simt ca numai ei le observa sau numai lor li se intampla. Iar eventual, spectatorului i se face mila de Pekar, care face si cancer si traieste drame mai mari decat cele precedente, dar dupa un an dificil scapa cu viata si spectatorii se bucura ca a scapat, desi nu prea le pasa de viata lui.

Chiar daca se intampla tot felul de tragedi si totul e trist, filmul te face sa pleci dn sala cu un zambet pe buze. Tipul si-a indeplinit visul de a scrie benzi desenate si de a deveni faimos (ca prietenul lui care ilustra benzile destena), isi gaseste o sotie care sa o iubesca pana la sfarsitul vietii si pana la urma 'face rost' si de o fiica iubitoare draguta.

Acest film este exemplul perfect de film in care il intelegi pe erou si se termina cu un 'happy ending' normal, cu ca cele asa spuse "Hollywood Endings".

Filmul este unic si ciudat... Excelent, mie mi-a placut FOARTE mult.

9/10

zizi
13 Jul 2004, 00:51
genul de film independent, low budget, cu multe pretentzii, facut pt. oamenii cu gusturi fine si care, surprinzator, nu te dezamageshte cazand in "plasa" unor clishee metaforico-elitiste, ramanand(la fel k benzile desenate dupa care se inspira) o caterinca simpatica si nebuneasca la ideea de super-eroi(foarte potrivit in mareea de mega productzii de trei parale--spidermani, punisheri si alde-altzii).

de remarcat k, dupa o saptamana de rulare la studio, distribuitorii au decis sa "faca loc" shi filmul a disparut din salile de cinema.

emanuel
13 Jul 2004, 07:52
de remarcat k, dupa o saptamana de rulare la studio, distribuitorii au decis sa "faca loc" shi filmul a disparut din salile de cinema.

Ce a fost la Studio, a fost un fel de avanpremiera.
Filmul intra pe ecrane, oficial pe 16 iulie.

KORBEN
14 Jul 2004, 15:33
nu m-a impresionat prea tare nici estetic, nici spiritual da e un film bun si in orice moment poa sa dea de pamant cu sp1,2, 3 si 4
pentru ca este un film-banda desenata despre bd.
pentru ca are un umor de ca;itate si dedublarea real- film e o gaselnita de prima mana
4 stele din 5

ogto
15 Jul 2004, 19:47
nu m-a impresionat prea tare nici estetic, nici spiritual

Si totusi, filmul e bun :o

Mai bun decat Spider-Man. Ar fi fost aiurea sa il vad pe Harvey Pekar cum ii atarna burta in costum Spider-Man si ii spune lui Doc Ok sa astepte 5 min ca il doare spatele de la ultimul swing cu 'webbing'-ul.

Un film cu super eroi fara super eroi... Harvey is my Spider-Man. He's 'my li'ile friend'.

Jay
20 Jul 2004, 09:34
Intradevar un film bun si unic... Trebuie sa recunosc ca am fost foarte invidios de colectia sa de discuri...huh...(muzica din film foarte mult). In plus fata de comentariile voastre as vrea sa mai adaug ca mi-a placut si actrita..(Hope Davis)...

ctoma
20 Jul 2004, 11:05
Mi-a placut filmul , e un film destul de original , amuzant, spiritual, amestec de fictiune si realitate, poate cel mai bun din familia filmelor benzi-desenate. Paul Giamatti si Hope Davis isi joaca foarte bine rolurile.

Am citit insa de curand un articol al lui Alex leo serban despre film care se incheia asa :
"În concluzie: uitati de American Beauty: American Splendor e mai frumos & mai adevãrat ".
Ei bine, asta deja mie personal mi se pare o exagerare , eu unul nu pot sa uit de American beauty pentru American splendor.

Jay
20 Jul 2004, 15:12
"În concluzie: uitati de American Beauty: American Splendor e mai frumos & mai adevãrat ".

Intradevar da gres aici... probabil i s-a parut lui ca suna la titlu cumva...? :shock:

Alex Leo Serban
21 Jul 2004, 09:55
mie 'american beauty' mi s-a parut exagerat :hmm:
(sau 'overrrated', cum se spune pe la ei...)
dupa ce vezi filme ca 'happiness' (todd solondz: o tragi-comedie-capodopera americana) nu mai poti sa cazi in fund la 'am. beauty' - care pare versiunea 'shamponata', 'mainstream'-ata a filmelor am. independente cu familii disfunctionale! ;)
asa ca raspunsul meu este: da, 'am. splendor' este superior - in opinia mea - lui 'am beauty': are mult mai multa ingeniozitate, subtilitate & what-not decit acela... (dar acela, cum ziceam, pe mine nu m-a convins...)
that's all, folks.

Jay
21 Jul 2004, 10:24
Hai sa lasam la o parte subiectul si sa vorbim despre regie, imagine, scenariu si actori... Si sa comparam filmele... Tot Splendor sa fie? Ma indoiesc, dar ca sa fie, asa, o decizie de Gica contra, presupun ca tot Splendor o sa fie, dar de data asta... va rog niste argumente serioase..
Am Splendor este un film destul de original si unic in felul lui, dar cu genul de replici "Who am I? Who is Harvey Pekar?" ... eu vad tot cliseu americanicesc....

Alex Leo Serban
21 Jul 2004, 11:12
si-n 'am. beauty' nu sint clisee?!
si-n fond, care-i problema cu cliseele? uneori, au si ele rolul lor... ;)
de fapt, ai pus punctul pe i: 'am. splendor' e 'original'; 'am. beauty' - nu e, din motivele aratate deja! daca vreti sa vedeti de ce e sub alte filme pe ac. tema, check out 'happiness': acolo disfunctii! :P
nu intimplator, 'am. beauty' a luat atitea oscaruri: chiar credeti ca ar fi acordat academia premii unui film care e subversiv? nu e: e doar 'imaginea' pe care o are academia despre 'subversiune': adica una edulcorata :sick:
pt 'the real thing', go 4 larry clark, todd solondz, todd haynes sau gregg araki!

ctoma
21 Jul 2004, 12:15
nu intimplator, 'am. beauty' a luat atitea oscaruri: chiar credeti ca ar fi acordat academia premii unui film care e subversiv? nu e: e doar 'imaginea' pe care o are academia despre 'subversiune': adica una edulcorata :sick:

Eu iti respect opinia si stiu ca avand o cultura cinematografica mult mai vasta ca a mea prin natura meseriei (fara ironie) poti face usor paralele si trimiteri la filme care nu le-am vazut (de exemplu recunosc ca n-am vazut Happiness dar am sa incerc sa-l vad).
Dar din cele scrise mai sus (si din discutia pe care am mai avut-o despre academie in legatura cu citade de deus ) ma intreb daca nu conteaza intr-o mica masura in opinia atat de categorica care vad ca ti-ai format-o despre American beauty si faptul ca a fost premiat de Academie cu atatea oscaruri.
Eu cred ca American Beauty, care intamplator este unul din filmele mele preferate, isi merita fiecare oscar pe care l-a luat si intotdeauna o sa-l revad cu placere ceea ce nu pot sa spun despre american splendor.

Jay
21 Jul 2004, 20:50
'am. beauty' - care pare versiunea 'shamponata', 'mainstream'-ata a filmelor am. independente cu familii disfunctionale! ;) .

Eu aici am vazut cliseu... si am spus ca splendor are si el... sunt de acord, Am. Beauty are clisee.... dar ce conteaza.. nu e vorba de asta...

check out 'happiness'
I hope I will

Alex Leo Serban
22 Jul 2004, 09:38
vreau sa fiu bine inteles: nu contest valoarea lui 'am. beauty', doar ca:
1. l-am vazut la ny, inainte de-a luat oscarurile, and the buzz was HUGE!; dat fiind contextul, m-asteptam la mai mult... la o capodopera... nu e: e doar un film (foarte) bun, bine facut, foarte bine filmat, excelent interpretat etc; dar
2. nu mi se pare f. original, n-are rost sa o iau pt puncte (de pilda voice over-ul mortului, procedeu luat de la 'sunset boulevard'...) pt a sublinia tot ce e cliseu acolo - cum spunea si jay: nu conteaza -, dar totusi, ce ma deranjeaza este ca mi s-a parut o pastila cam prea frumos impachetata pt a-si pastra doza de subversiune: ca si cum te-ai duce la un magazin f. scump si ai cere s.h.i.t., ti s-ar da, fireste, dar very finely wrapped SI cu o funda deasupra! e ca la filmele mai recente ale lui almodovar: sint (mult) mai somptuoase (vizual) ca aceleade la-nceputul carierei sale, dar si-au pierdut 'the edge': provocarea, subversiunea au fost pedicurate in prealabil la un salon scump...
NU ma intereseaza filmele 'perfecte' (whatever that may mean...), ci acelea care au ceva de spus si o spun cu sinceritate si forta, uneori impotriva tuturor regulilor admise in acel moment.
'am. beauty' e prea glossy for its own good ;)

EgoN
22 Jul 2004, 11:24
american beauty cred ca s-a mulat intr-o aorecare masura cu simpatiile academiei, un film destept, frumos facut, cu mddle age-crises, dar sa fim seriosi, it's bellow fata de alte 2 filme ale aceluaisi an care nici n-au intrat in cursa pentru best movie: being john malkovich si magnolia.

Alex Leo Serban
23 Jul 2004, 10:17
YEAAAH! u said it :D
magnolia rulz!
being j.m.: smashing 1st feature!
de unde se vede ca nu-i cum se crede... :D

PoliFanAthic
02 Sep 2004, 23:01
Nu stiu de ce - poate o conjunctura de care sa nu-mi aduc aminte - nu mi-a placut in mod deosebit American Beauty, desi cand l-am vazut ma aflam la o varsta la care eram usor de impresionat. Ii mai las o sansa bazandu-ma pe vorbele groase despre film si astept ocazia sa-l revad in conditii cat mai optime.
Cat despre American Splendor, mi se pare chiar ciudata discutia despre clisee. Avand in fata acel "man of the people" care, desi are ambitii, nu isi depaseste conditia fiindca se raporteaza - asa cum apare in film - mai tot timpul la sine insusi. Turnura pe care o iau lucrurile dupa ce se casatoreste este normala si cat se poate de umana. Viziunea asupra vietii sale este crunt pesimista si, din cate am inteles, acesta este el. Dar este un negativism constructiv, satirizat oarecum.
Si daca am mentionat cuvantul "constructie" mi se pare iar ciudat ca nu ati pus accentul pe asta. Extrem de dinamic raportul dintre film si realitate si toata imbinarea facuta cu atata stil! Wow...
Cel mai interesant/hazliu/caracteristic/fermecator punct al filmului trebuie sa fi fost povestea numelui. Sa te tot maturizezi si sa nu intelegi asta niciodata.