PDA

View Full Version : Sunt relevante notele de pe IMDB pt. filme?

mihai770
29 Jun 2004, 01:58
Ce ziceti, sunt relevante?
Adica, am vazut foarte multe filme de nota mare pe imdb shi, cand m-am uitat la ele...nashpa...

Exemplele sunt foarte foarte multe, shi nu mi le mai aduc aminte...va zis doar de The Blue Butterfly care are nota 6 pe imdb, shi eu..damn....nu pot sa dau mai mult de 4...PAREREA MEA.

mihai770
29 Jun 2004, 01:59
Adica, am vazut foarte multe filme de nota mare pe imdb shi, cand m-am uitat la ele...nashpa...
Bineinteles ca se intampla shi invers!

MinRep
29 Jun 2004, 08:39

Nu prea...

Bine, in topul ala 250 se gasesc cateva exemplare de filme bune, dar lipsesc multe si multe filme bune a note mici. Oricum, mai relevant e topul IMDb decat topul CineMagia (Matrix 2 pe primul loc, sa fim seriosi - ;)).

theo
29 Jun 2004, 08:39
Exemplele sunt foarte foarte multe, shi nu mi le mai aduc aminte...va zis doar de The Blue Butterfly care are nota 6 pe imdb, shi eu..damn....nu pot sa dau mai mult de 4...PAREREA MEA.

Sunt relevante in masura in care gusturile tale coincid cu cele ale majoritatii celor care voteaza. Cel mai bun exemplu este chiar The Blue Butterfly, care mie mi-a placut. Bineinteles ca nici gusturile mele nu sunt etalon, mai ales ca in acest caz sunt subiectiva, William Hurt fiind actorul meu preferat...

onutza_
29 Jun 2004, 09:36
In masura in care gusturile coincid dar e bine sa te uiti si cate voturi are filmul respectiv. De exemplu un film de care au auzit 5 oameni din care la 4 le-a placut ca erau ei mai sonati are toate sansele sa fie bine cotat.
Personal imi place mai mult baza de date de pe yahoo (cu toate ca imdb e mai completa) - ce nu gasesc acolo caut pe imdb. Aceeasi poveste.
Ceea ce e de la sine inteles e ca notele alea reprezinta de cele mai multe ori (si presupunand ca sunt mai multe sute de voturi) gusturile marelui public poate chiar cat de comercial este filmul respectiv.

Jay
29 Jun 2004, 10:19
Doua cuvinte: NU

theo
29 Jun 2004, 10:43
In masura in care gusturile coincid dar e bine sa te uiti si cate voturi are filmul respectiv. De exemplu un film de care au auzit 5 oameni din care la 4 le-a placut ca erau ei mai sonati are toate sansele sa fie bine cotat.

De acord. De adaugat ca cei care voteaza nu sunt neparat niste avizati in materie de film, ci simpli useri inregistrati. In schimb review-urile sunt in mai mare masura scrise de spectatori avizati, carora li se acorda si calificative (banui ca aici functioneaza o oarecare cenzura, care in acest caz este chiar utila). Sincer, mi-ar face placere sa citesc astfel de comentarii si pe Cinemagia.

PoliFanAthic
29 Jun 2004, 11:17
Daca stii la ce trebuie sa te uiti e folositor. Plus, deobicei stiu, in functie de genul de film si de nota pe care o are, cam care e valoarea reala respectiv aprecierea mea.

onutza_
29 Jun 2004, 13:11
In schimb review-urile sunt in mai mare masura scrise de spectatori avizati, carora li se acorda si calificative (banui ca aici functioneaza o oarecare cenzura, care in acest caz este chiar utila). Sincer, mi-ar face placere sa citesc astfel de comentarii si pe Cinemagia.

Exista ceva de genul doar ca baza de date de aici e cam goala saracuta (se mai iarta avand in vedere ca e si foarte tanara).

zeri
29 Jun 2004, 17:46
Eu de obicei fac media intre nota de pe IMDB si cea de pe www.rottentomatoes.com.

Mie de multe ori mi s-a intamplat invers...un film cotat foarte prost sa mi se para chiar foarte bun.

Danica
29 Jun 2004, 18:46
in caz ca nu shtiati notele de pe imdb sunt date de userii imdb boards...daca va uitati putin pe ele ..va lamuriti.... :hmm:

BeNnY
29 Jun 2004, 18:59
Nu sunt atat de relevante notele de pe IMDB incat sa nu te duci la un film pt ca acolo are nota 5... Foarte multe sunt underrated acolo. Insa mai degraba ma iau dupa reviews decat dupa note.

ogto
29 Jun 2004, 19:59
Notele acelea nu prea conteza... Acolo vreo 20% sunt idioti care voteaza ca prostii. Dar cand un film are 2, e clar ca e prost, iar cand un film are 8.5, trebuie sa fie ceva de capul lui. Punctajele de pe IMDB sunt bune ca punct de referinta, sa-ti faci o idee vaga...

zizi
29 Jun 2004, 20:52
"spartanul", acum pe ecrane la noi, are 7.5.......(p.s. si e doar un exemplu de mega-voma)

mihai770
29 Jun 2004, 22:14
Oricum notele de pe imdb nu sunt ele foarte concludente, dar cert este ca cele de pe cinemagia chiar nu sunt (fara suparare)...oricum pe cinemagia sunt ff putine voturi pentru un film shi se intelege.

Am obs. ca filmele vechi au nota mare pe imbd: Casablanca 8.7(1942) (nu l-am vazut inca), Citizen Kane(8.6), Rear Window (1954)...ciudat :hmm:

Aaa...apropo: Asfalt Tango (nota 7.6), Operatiunea Monstrul 9.3 ( :D ), Filantropica 8.6, Senatorul Melcilor 7.6, etc...AR TREBUI SA FIN MANDRI, nu???Oricum voturile cred ca sunt date numai de romani din tara sau din diaspora...

BeNnY
29 Jun 2004, 22:48
Din filmele romanesti nu multe au 1000 de voturi.
Si nu pentru ca sunt vechi filmele alea ci pentru ca sunt bune (in general)...

Ambra Blu
29 Jun 2004, 22:52
http://www.imdb.com/title/tt0409396/

Scorpion
30 Jun 2004, 07:40
Intru de foarta multa vreme pe imdb si nota de acolo conteaza foarte mult in decizia de a vedea un film la cinema sau nu. Sunt totusi relevante daca au votat cel putin 1000-2000 de persoane.

Sunt multe filme care au note mari (8-9) dar care au doar 5-6 voturi . In acest caz acea nota e total irelevanta.

Deasemenea am observat ca nota scade putin pe masura ce trece timpul. Asta cred ca se datoreaza faptului ca in primele zile filmul e vazut in principal de fani care ii dau note f mari.

BeNnY
02 Jul 2004, 02:01
A se observa ca Spider-Man 2 (http://www.imdb.com/title/tt0316654/) are 8.5 la IMDB... Daca filmul asta nu e o capodopera, dupa faza asta clar nu voi mai lua in considerare notele de acolo! Adica, ce dracu?! Spider-Man 2 la acelasi nivel cu The Usual Suspects, North by Northwest, The Silence of the Lambs, Vertigo, Fight Club etc. ?! I don't think so...

Abia astept sa vad Spider-Man 2 dupa faza asta.

Daca tot vorbim de note, uitati-va acum pe top-ul IMDB 250, ce chestie misto au facut, cica: For this top 250, only votes from regular voters are considered. Si acum LOTR: TTT si FOTR sunt pe 8 si 9 in conditiile in care inainte de regula asta erau pe 4 si 5...[/url]

M_olecula
02 Jul 2004, 02:55
Si pe mine m-a facut curios acest vot al americanilor care incep sa cred ca nu au gusturi in materie de filme ! D-abea astept sa vad filmul !!

theo
02 Jul 2004, 08:32
Si pe mine m-a facut curios acest vot al americanilor care incep sa cred ca nu au gusturi in materie de filme ! D-abea astept sa vad filmul !!

Ce te face sa crezi ca sunt americani? Oricine se poate inregistra si poate vota. Si apoi n-ar fi rau sa aruncam o privire si in ograda noastra:
spider man 2 (http://www.cinemagia.ro/movie.php?movie_id=3967&what=userreviews&hist=1&wnd=_default)

ogto
02 Jul 2004, 09:52
Dar nu sunt numai useri nebuni care i-au dat note MARI, critici in general i-au dat review-uri foarte bune. We shall wait and see... :sleep:

capitain
02 Jul 2004, 11:28
http://www.imdb.com/title/tt0409396/

nu mi-a placut filmul, si nu ma mir ca nu are voturi...desi genul de film terminat in coada de peste vad ca e la moda acum...hmmm :hmm:

apropo' ce legatura are mitulescu cu mitulescu de la cnc? oare...?

emanuel
02 Jul 2004, 11:30
Este baiatul d-lui Mitulescu, directorul CNC.

capitain
02 Jul 2004, 11:31
:lol:
nu ma mai mir de nici un cannes

zizi
02 Jul 2004, 12:26
Este baiatul d-lui Mitulescu, directorul CNC.

ba, cica, n-ar fi. (daca exista, este un grad de rudenie mai departat, de la nepot, in sus...oficial--nerecunoscut de niciunul dintre ei)

emanuel
02 Jul 2004, 12:30
Interesant ce spui. Eu asa auzisem ca e baiatul lui. Inseamna ca trebuie sa ma mai interesez. Sa nu dezinformez lumea...

Ambra Blu
02 Jul 2004, 12:57
nu mi-a placut filmul, si nu ma mir ca nu are voturi...desi genul de film terminat in coada de peste vad ca e la moda acum...hmmm :hmm:

apropo' ce legatura are mitulescu cu mitulescu de la cnc? oare...?

Ala era film? Eu am crezut ca era o secventa dintr-un film. Poate daca pune ala bataie si Cristi Puiu cafeaua si tigarile, punea si Mitulescu la bataie telefonul wireless si masina si iesea de un film, fara cap (ca nu sint romanii in stare de asa ceva) dar cu coada. Mai sarea la cap si vechea generatie cu maia morgenstern, drame tulburatoare si copiii strazii si, gata, se nastea iarasi un copil fara miini si pleoapele cusute, care trebuia sa poarte un nume: cistigator la CNC. Apoi regizorii se ridicau, multumeau cerului, lui Eazy-E, fanilor, etc si, uite, fratre, deci lucrurile nu sint chiar asa de cacat in cinema-ul romanesc. Cum nu e bune filmele? ce, nu se vede? Nu se aude? E cu purici? E bune, fratre, merge. Lasa ca e bine. Ce daca scenariile sint de cacat, scenaristii care sint buni nu sint bagati in seama cum trebuie. Ce daca copii mari, in anul IV la regie, nu sint in stare sa isi scrie singuri scenariile si trebuie sa se organizeze concursuri special pentru ei, sa aiba de unde alege. Este bine. Totul merge bine. In pula, desigur. Legat de imdb.com, sa nu uit, e cel mai handy tool de ratificat filme. Ca atare, cind imi descarc in mod ilegal filme de pe DC ++ primul lucru pe car eil fac e sa merg s avad acolo ce nota are filmul. Apoi vin pe cinemagia.ro si mai citesc si aici din kiturile de presa sau ce mai zice emanuel (nu citesc niciodata ce zic copiii despre film). Mai exista cazul trei, cind aud ce zic cronicile si ma duc sa vad cu ochii mei filmul, sa vad, e asa, mu e asa, etc

capitain
02 Jul 2004, 13:32
poate nu recunosc ca sa nu fie condamnat baietelul pt premiile luate (aproape degeaba)

EgoN
02 Jul 2004, 13:39
poate nu recunosc ca sa nu fie condamnat baietelul pt premiile luate (aproape degeaba)

observ ca tu perseverezi. trafic nu-i o minunatie de film, da kiar nu are a face palm d'orul cu nepotismele caragialiene.

Ambra Blu
02 Jul 2004, 13:45

observ ca tu perseverezi. trafic nu-i o minunatie de film, da kiar nu are a face palm d'orul cu nepotismele caragialiene.

in schimb, ursul de aur, da.

Ilila
04 Jul 2004, 10:06
Trafic este o reclama subtila la bucurestiul pregatit sa intre in UE (o antiteza la stejarii verzi) .. vezi doamne, avem si noi masini - blocate in trafic -, si telefoane - hands free -... si sa nu uit Coca Cola garnisita cu fete frumoase :happy:

apathic_me
09 Jul 2004, 23:34
Pe forumurile imdb dedicate filmelor aceasta intrebare (daca sunt sau nu relevante notele de acolo) este omniprezenta. Si majoritatea raspunsurilor se incadreaza cu succes in cateva categorii (cu combinarile de n luate cate k de rigoare), incepand cu "Nici gand sa aiba vreo relevanta, filmul aste e so overrated sau underrated" pana la "se vede ca filmul asta este bun, priviti ce nota are" sau "are relevanta dar batranii sunt stupizi, priviti ce note au dat".
IMDB are de castigat cu sistemul de notare si cu topul 250. Multi oameni isi pierd timpul cu analizarea acestor note (eu nu fac acum altceva).

Oricum, indiferent de relevanta acestor note, sistemul de notare e destul de misto facut. Notele alea nu sunt doar o simpla medie a voturile acordate de utilizatori, sunt ponderate cu numarul de voturi si cu alte lucruri pe care cei de la imdb omit sa le spuna (pentru a nu se mari artificial nota, probabil vechimea filmului, ponderea diferitelor grupe de varsta in populatie etc). Cu toate acestea notele nu sunt reprezentative, pentru ca pana la urma utilizatorii de net, oricat de multi ar fi ei, sunt o categorie aparte in restul populatiei, cu tendinte diferite de consum si de apreciere a diferitelor produse.
Este interesant de observat afinitatea intre anumite categorii de votanti si anumite categorii de filme. Daca aveti timp de pierdut, puteti face niste comparatii intre diferite filme cotate foarte bine acolo. Ca tendinta generala se poate observa ca tineri (-18~29 ani) tind sa dea in medie note mai mari absolut tuturor filmelor decat cei din segmentul 30~45+. Asta pe langa faptul ca in general numarul de votanti tineri ii intrece cu mult pe cei mai putin tineri.
Lord of the rings (Return of the king, dar si celelalte din serie), spre exemplu, are afinitate insemnata pentru publicul adolescentin feminin in timp ce un film asemanator, dar mai vechi, Star wars (episodul IV) are o afinitate pentru publicul masculin. Previzibil oarecum. In schimb "Memento", un film de nisa, este foarte putin apreciat de cei mai in varsta (diferenta de notare intre -18~29 si 45+ fiind de 1 punct).

Mai spunea cineva mai sus (Ambra Blu) ca notele folosesc atunci cand descarci filme de pe dc++. Cam asa e. Dar nu pot sa zic ca tin cont de notele de acolo prea mult. Pentru un film notat intre 4 si 6 este posibil sa nu ma chinui prea tare, dar celorlalte filme le acord o sansa.
Daca are mai putin de 4 (de preferat cat mai putin), este posibil ca acel film sa fie intr-adevar foarte prost sau de-a dreptul cretin, si in acest caz trebuie vazut (uneori un film foarte prost face mai mult decat unul bun, daca il privesti cu detasare si nu te chinuie gandul timpului irosit). Iar daca are mai mult de 6, merita incercat.

KORBEN
10 Jul 2004, 02:08
nu sunt relevante
chiar deloc
nu numa din pricina ca voteaza multi americani, da conteaza si nr de voturi
totusi imdb-ul are sectiunea de usercomments care pot fi de mare folos in alegerea de a da sau nu banii pe un film

Scorpion
16 Jul 2004, 18:07
Cred totusi ca suntem cu totii de acord ca un film notat cu mai putin de 3 si la care au votat mai mult de 1000 de persoane e o adevarata pierdere de timp.

Din cate am observat filmele bune au note intre 6 si 7, cele care au un subiect sau o realizare exceptionala sarind de 7.5 . Nu cred insa ca exista un film prost care sa fie cotat cu mai mult de 8 acolo (la fel, cel putin 1000 voturi)

iepurilah
17 Jul 2004, 23:11
n-am stat sa citesc tot topicu', si desi sunt sigur ca mai sunt oameni care gandesc ca mine, nu stiu daca au scris deja. Dar eu parca am mai zis o data treaba asta dar nu mai stiu la ce topic...
Deci....atat timp cat notele alea sunt date de altii,eu nici nu ma uit la ele! Intai sa vad eu filmul si apoi imi dau cu parerea ! Ca aia sunt cam retardati la datul notelor! parerea mea! :oops:

Scorpion
18 Jul 2004, 10:40
Da, dar notele respective te pot scuti sa dai niste bani pe un film prost. Ca sa nu mai vorbim de timpul pierdut.

calinul
27 Jul 2004, 09:56
NU!
De exemplu.... sa presupunem ca un film are 3000 de voturi. 1500 de useri ii dau 0/10 si inca 1500 ii dau 10/10. Filmul iese cu o medie de 5/10.
Trebuie sa ne luam dupa asta? In nici un caz.
Parerea noastra despre un film trebuie sa fie pe primul loc, si nu ce e scris pe rottentomatoes, imdb. etc.