View Full Version : Elephant
Ambra Blu
24 Jun 2004, 11:03
Titlul filmului lui Gus van Sant traduce o problema atit de evidenta (gun control in the US), incit exista riscul ca ea sa scape neobservata. E filmul asta asa de mic, incit nici voi nu l-ati observat? No problem: l-am adus de lat aici, sa ii dati sa manince, sau sa aruncati cu coji de portocale in el.
Nightwane
24 Jun 2004, 11:10
l-am vazut acu' cateva luni. mi-a placut...oarecum...merita vazut totusi. macar pentru regie daca nu pentru starea de plictiseala tipic americana pe care o induce.
Mie "Elephant" mi-a placut foarte mult. (nu a trecut chiar asa neobservat) Ca sa-i fac o foarte scurta "recenzie", as incepe cu muzica. Repetandu-se obsedant "Fur Elise" si "Sonata lunii" ale lui Beethoven, se induce oarecum atmosfera tipica si pentru ultimul film al lui Van Sant, "Gerry". Amandoua sunt mici capodopere.
Apoi trec la imagine. Folosirea fara menajamente a stedicam-ului in urmarirea personajelor (amintitind oarecum de "Shining") este o metoda foarte buna si,c u cat o repeta mai mult, cu atat iese mai bine. Iarasi, cam acelasi stil ca in "Gerry" si chiar inceputul cu o masina urmarita, este identic cu filmul precedent, dar si cu finalul lui "Godd Will Hunting" (o realizare mai putin reusita, dar nevertheless satisfacatoare).
Dupa aceea, interpretarea actorilor. Iarasi, ca in "Gerry", se merge pe improvizatie, numai ca nu se folosesc vedete, ci amatori, elevi ai unui liceu american, care, surpriza!, nu exagereaza, nu isi dau aere, ci joaca foarte relaxati (scena cu bulimicele sau dusul pe care criminalii il fac impreuna sunt mortale!).
Montajul permite filmarea fiecarei scene din mai multe unghiuri si explorarea universului (interior si exterior) al fiecarui personaj. Si scheletul scenariului este reusit si e foarte interesant ca Van Sant nu isi propune sa dea solutii sau sa gaseasca motive pentru ce se intampla, preferand pur si simplu sa ii prezinte pe acesti tineri (de varsta mea, btw) si sa ne lase pe noi sa tragem concluziile. Asta spre deosebire de Michael Moore, care cauta motive, dar nu formuleaza concluzii prea clare ("Bowling For Columbine" e, totusi, un film bun).
Un alt lucru interesant la "Elephant" este cat de putin se vorbeste! Filmul nu e plictisitor, dar nu umple minutele cu multe vorbe, ci cu imagini si muzica. Si de aceea e un film extraordinar!
In incheiere, as vrea sa mentionez ca isi merita premiul pentru regie nu de alta, dar Van Sant controleaza tot filmul si el il face sa mearga in toate compartimentele. Apoi, Palme D'Or cred ca l-ar fi meritat, dar nu in fata lui "Dogville".
(Iar am scris mai mult decat am vrut... of...)
Gaandalf
24 Jun 2004, 12:23
Titlul filmului lui Gus van Sant traduce o problema atit de evidenta (gun control in the US), incit exista riscul ca ea sa scape neobservata. E filmul asta asa de mic, incit nici voi nu l-ati observat? No problem: l-am adus de lat aici, sa ii dati sa manince, sau sa aruncati cu coji de portocale in el.
Toata lumea zice k este WOW! io' n-am apucat sa vad filmul... nici macar reconstruction. Deshi am fost la Elvira de Vineri - nu l-au dat ... :( Este pe cd filmul cumva sau mai bine zis pe net ?
. Repetandu-se obsedant "Fur Elise" si "Sonata lunii" ale lui Beethoven, )
doar "sonata lunii"....zic.
cristivasile
24 Jun 2004, 13:15
Mie mi s-a parut foarte interesant modul imperceptibil in care se acumula tensiune prin Nocturna cantata pe imaginile din curtea liceului. Mi-a adus aminte scena similara de la sfarsitul lui Irreversible in care simfonia a saptea te lasa bulversat.
"Fur Elise" apare de cel putin 2 ori. Odata o canta unul dintre "criminali" la pian si odata pe coridoare. "Sonata lunii" apare de 3-4 ori. Amandoua sunt piese doar pentru pian, au un stil asemanator, iar impreuna creeza o coloana sonora nu neaparat obsedanta, dar "monotona".
Forrest gump
24 Jun 2004, 17:26
mi se pare un film superb. atmosfera realizata de regizor e extraordinara. scenele lungi si inceti ca miscarile unui elefant cu sonata lunii pe fundal ii dau foartemulta gravitate si prelungirea aceea a momentului cand cei doi izbucnesc creeaza foarte bine tensiuea. atitudinea cruda si rece in care gus prezinta crimele celor doi il fac si mai impresionant. tot filmu e construit pe tehnica portretisticii si intradevar personajele sunt construite desi din putine replici foarte bine doar prin modul in care uymbla, din gesturi si reactii. tipu care canta la pian am uitat numele e foarte bine ales. faptul ca nu incearca sa explice nim,ic e foarte bine. elefant ne prezinta crimele ca o forma pura de rau fara motive doar rau ( vicios ) din engleza e un cuvant bun. si simtii acel rau care fara sa vrei te tulbura.
superb.
"Fur Elise" apare de cel putin 2 ori. Odata o canta unul dintre "criminali" la pian si odata pe coridoare. "Sonata lunii" apare de 3-4 ori. Amandoua sunt piese doar pentru pian, au un stil asemanator, iar impreuna creeza o coloana sonora nu neaparat obsedanta, dar "monotona".
cred k fur elise era in primul sfert de ora, pe care l-am vazut cu sonoru' la minim....
Alte opinii la :
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=3275&highlight=elephant&hist=0
cred k fur elise era in primul sfert de ora, pe care l-am vazut cu sonoru' la minim....
e mai tarziu. cand unul dintre cei doi e singur in camera si canta la pian.
AM MAI SCRIS ODATA CA E UN FILM FRUMOS, DAR CAM BRAINLESS
WHATEVER
MA ENERVEAZA CA IMAGINEA DE DESCHIDERE A FILMULUI ( NU STIU DACA ERA SI LAITMOTIV SAU DOAR IMAGINATIA MEA A RETINUT`O ASA), DA MA REFER LA STALPII DE ILUMINAT PE FUNDALUL CERULUI E FURATA CU NESIMTIRE DIN CHUNKING EXPRESS
AR MAI FI9 DE REPROSAT CA MUZICA, DESI SUPERBA A FOST ALEASA PT CA IN CREIERUL LUI MIC SI FURACIOS VAN SANT A GASIT`O NAZISTA
CAT DSP PALM D`OR, POATE IN DINTI SA SI`L FI MERITAT
IAR "MICA CAPODOPERA" (ATENTIE MAXIMA, HERBERT!!! AM COMIS INCA O CACOFONIE!!!) NUMITA JERRY E UN JEG MARE SI SINISTRU8 DEN PLIKTISITOR
Ambra Blu
25 Jun 2004, 17:02
Folosirea fara menajamente a stedicam-ului in urmarirea personajelor (amintitind oarecum de "Shining")
So true.
Montajul permite filmarea fiecarei scene din mai multe unghiuri si explorarea universului (interior si exterior) al fiecarui personaj.
Serios? Eu credeam ca montajul apare de abia dupa ce scenele s-au filmat, si brutul incape pe mina editorului. Cum sa permita un lucru- care va- fi- sa- fie (montajul) lucruri- care- deja- au- fost (filmarea scenelor)? Stiu, sint contorsionat, dar asa este si timpul in Elephant.
Si scheletul scenariului este reusit si e foarte interesant ca Van Sant nu isi propune sa dea solutii sau sa gaseasca motive pentru ce se intampla, preferand pur si simplu sa ii prezinte pe acesti tineri (de varsta mea, btw) si sa ne lase pe noi sa tragem concluziile
Nu e asa. Eu cred ca tocmai virsta ta frageda te-a impiedicat sa vezi ca Gus van Sant a fost foarte subtil, dar in acelasi timp foarte transant in ceea ce priveste mesajul: tinerii comit masacrul pt ca sint, in universul liceului, niste marginali(zati): homosexuali (ma rog, asta nu e cauza principala), tachinati de restul colegilor, inadaptati. Outsiderii intr-un liceu american au doua metode of coping with the system:
una - gun trotting, shooting up school (cei doi)
doo - giving in to it (v. cazul fetei cu probleme menstruale, care lucreaza in Library). Scenele cu hitler sint tricks care sa te abata de la calea cea dreapta care zice, ma repet, clar: outsiderii - otherwise people from ordinary mid-upper class families)a u facut masacrul.
Montajul permite filmarea fiecarei scene din mai multe unghiuri si explorarea universului (interior si exterior) al fiecarui personaj.
Serios? Eu credeam ca montajul apare de abia dupa ce scenele s-au filmat, si brutul incape pe mina editorului. Cum sa permita un lucru- care va- fi- sa- fie (montajul) lucruri- care- deja- au- fost (filmarea scenelor)? Stiu, sint contorsionat, dar asa este si timpul in Elephant.
Scuze... Greseala de exprimare... :oops: Vroiam sa spun ca, in urma montajului, fiecare scena este prezentata din mai multe unghiuri, ceea ce duce la concluziile pe care am incercat sa le formulez in continuare...
Si scheletul scenariului este reusit si e foarte interesant ca Van Sant nu isi propune sa dea solutii sau sa gaseasca motive pentru ce se intampla, preferand pur si simplu sa ii prezinte pe acesti tineri (de varsta mea, btw) si sa ne lase pe noi sa tragem concluziile
Nu e asa. Eu cred ca tocmai virsta ta frageda te-a impiedicat sa vezi ca Gus van Sant a fost foarte subtil, dar in acelasi timp foarte transant in ceea ce priveste mesajul: tinerii comit masacrul pt ca sint, in universul liceului, niste marginali(zati): homosexuali (ma rog, asta nu e cauza principala), tachinati de restul colegilor, inadaptati. Outsiderii intr-un liceu american au doua metode of coping with the system:
una - gun trotting, shooting up school (cei doi)
doo - giving in to it (v. cazul fetei cu probleme menstruale, care lucreaza in Library). Scenele cu hitler sint tricks care sa te abata de la calea cea dreapta care zice, ma repet, clar: outsiderii - otherwise people from ordinary mid-upper class families)a u facut masacrul.
Well now, here we are... Nu am zis ca Van Sant nu ar fi subtil, ci ca, pur si simplu nu iti vara pe gat "solutiile". Nu mi s-a parut a fi transant, pentru ca - in timpul vizionarii - am preferat sa enjoy the show si nu sa caut raspunsuri. Dupa, eveident, am ajuns la concluzii asemanatoare, dar cred ca in mesajul filmului este mai mult decat despre masacru. Este un film despre viata, mai mult decat un film despre moarte/violenta/masacru. Este despre cum traim viata, ce alegeri facem si cum tot ce avem poate disparea in fata atacurilor unor social outcasts. Evident, motivele lor devin clare asa cum ai spus (nici eu nu cred ca homosexualitatea e cauza principala, ci, mai mult, un rezultat al marginalizarii lor). Repet: sunt de acord ca Van Sant e subtil, de aceea imi plac filmele lui, dar nu sunt de acord ca mesajul se rezuma la o "lectie" morala despre tineri marginalizati.
Astazi am vazut sloganul filmului (Pare o zi obisnuita de scoala... Poate ultima) si am zambit.
Folosirea fara menajamente a stedicam-ului in urmarirea personajelor (amintitind oarecum de "Shining")
So true.
I don't get this one... ;)
P.S.: Eu cred ca tocmai virsta ta frageda te-a impiedicat sa vezi ca Gus van Sant a fost foarte subtil - this is funny! :D :D :D Respect! 8)
AR MAI FI9 DE REPROSAT CA MUZICA, DESI SUPERBA A FOST ALEASA PT CA IN CREIERUL LUI MIC SI FURACIOS VAN SANT A GASIT`O NAZISTA
Nu, nu, nu! Nu sunt deloc de acord! Imi spui, te rog, ce lagatura au imaginile in care elevii se antreneaza si se aude "Sonata lunii" cu nazismul? Sau, daca cineva vede documentare cu Hitler, acea persoana e nazista? Cei doi criminali nu sunt nazisti! Nu au tenditii sau inclinatii naziste! Cand se uita la documentar, par plictisiti, de ca si cum ar vedea un documentar despre speciile de pasari pe cale de disparitie din sudul Europei. Le pasa la fel de mult de amandoua. Van Sant nu face nici un comentariu din care sa reiasa ca violenta tinerilor ar rezulta din tendinte naziste si, ca sa ramanem la obiect, nu se poate face o legatura intre muzica lui Beethoven si nazism in "Elephant". Scuza-ma daca par arogant, dar afirmatia ta mi se pare nedreapta si fara sustinere.
JERRY E UN JEG MARE SI SINISTRU8 DEN PLIKTISITOR
De cate ori l-ai vazut? (si e cu "G")
P.S.: "Beethoven + nazism" suna totusi cunoscut. Oare de unde? Si de ce fac unii legatura intre ele. A, da, exista un film (pe care Ambra nu il agreeaza)!!! Dar Ludwig van nu a facut nimic rau - el doar a compus muzica! ;) ("Sonata lunii" nazista in capul lui Van Sant... poate in capul lui KORBEN... ;))
am scris cu j de la JEG
l`am suportat cu greu odata
nici ca ma gandesc sa`l reved
poate platit la minut cu taxa de 89 89......
sincer cred ca il "ovverrate" pe van sant
Alex Leo Serban
26 Jun 2004, 07:03
'gerry' e cu 'g' de la genial!
korben, go back to school honey ;)
or change inside & buy yrself a new nervous system :D
Ambra Blu
26 Jun 2004, 07:21
Nu mi s-a parut a fi transant, pentru ca - in timpul vizionarii - am preferat sa enjoy the show si nu sa caut raspunsuri. Dupa, eveident, am ajuns la concluzii asemanatoare, dar cred ca in mesajul filmului este mai mult decat despre masacru. Este un film despre viata, mai mult decat un film despre moarte/violenta/masacru. Este despre cum traim viata, ce alegeri facem si cum tot ce avem poate disparea in fata atacurilor unor social outcasts. ...Repet: sunt de acord ca Van Sant e subtil, de aceea imi plac filmele lui, dar nu sunt de acord ca mesajul se rezuma la o "lectie" morala despre tineri marginalizati.
Trivia: am vazut filmul de trei ori till now: o data pe CD, o data la TIFF si o data la Mall. This should be more than enuf evidence that i like this film.
Daca un individ e transant nu exclude faptul ca poate fi mesmerizing while doing so. Stone's portrayal of a couple of unlwaful outlaws (Natural Born Killers) leaves no room for suspicion: media turned them killers into superstars (ergo media sux, etc). His egotistical style is a show per se, a joy to the eye. In ceea ce priveste continuarea citatului tau, nu pot decit sa zimbesc: mai ai inca sa cresti; ce e scris acolo e o colectie de aforisme de oracol sau de jurnal intim, genul de platitudini care, scrise cu morga sau sinceritate, nu pot sa capete niciodata adincimi.
In ceea ce priveste continuarea citatului tau, nu pot decit sa zimbesc: mai ai inca sa cresti; ce e scris acolo e o colectie de aforisme de oracol sau de jurnal intim, genul de platitudini care, scrise cu morga sau sinceritate, nu pot sa capete niciodata adincimi.
Whatever... I can only disagree...
P.S.: S-ar putea sa ai dreptate. Eu nu-mi recitesc niciodata mesajele...
Ambra Blu
26 Jun 2004, 11:50
Pai nici n-ai avea de ce. Nothing interesting comes out of them. E ca si cum te-ai uita de doua ori in luciul aceleiasi oglinzi, la un interval foarte scurt, asteptind sa fii surprins de metamorfoze.
Cu ce sa incep?? hm... L-am vazut pe Gus intr-un interviu in care spunea ca in "Elephant" s-a intors la stilul sau de "a simple movie" si a lasat deoparte visele hollywoodiene (Good Will Hunting- care mi-a placut si Finding Forrester - americanicios). Si sa spun sincer ma bucur ca a revenit.....
Intradevar, acele scene in care camera urmarea personajul obsesiv nu mi s-au parut plictisitoare ci poate mai mult simpliste, dupa cum a mai spus cineva(tot la subjectul asta, dar nu imi amintesc, sorry) probabil vrea sa redea plictiseala asta, specifica americanilor, dar eu ma gandeam poate la o normalitate... La un moment dat in sala s-a auzit ceva de genul "-Da Doamne sa nu mearga pe jos acasa..."
L-am vazut la Hollywood Multiplex(doar 5 oameni in sala) si chiar am fost patruns de atmosfera aceea apasatoare. Muzica foarte bine aleasa, dar nu cred ca a vrut sa faca legatura cu Hitler (s-a vazut mult mai bine legatura dintre jocurile shooter si liberul acces la arme decat nazismul).
Observatii: Nu mi-a placut Elias. Mi s-a parut actorul cel mai ..... prefacut....
Toti actorii aveau numele reale...
Diane Keaton, executive producer....
Pai nici n-ai avea de ce. Nothing interesting comes out of them. E ca si cum te-ai uita de doua ori in luciul aceleiasi oglinzi, la un interval foarte scurt, asteptind sa fii surprins de metamorfoze.
I was merely implying that there is a difference between one's ideas, the way these ideas are expressed and the way others perceive and comprehend them. Ergo, imi rezerv dreptul sa mi se rupa de afirmatia pe care am citat-o in mesajul meu anterior. ;)
sincer cred ca il "ovverrate" pe van sant
Asta-i cu doi de "v" de la...?
Despre Van Sant: filme precum "Finding Forrester" sau "Psycho" nu sunt demne deluate in seama. "Good Will Hunting" e un film bun, dar nimic mai mult. Insa in ceea ce priveste "Elephant" si "Gerry", Van Sant face o treaba grozava. Aceastea sunt printre cele mai bune filme din ultimul deceniu. Iar "Gerry" are un pic peste o ora si jumatate, este cu siguranta mai bun decat "Elephant" si nici nu este atat de plictisitor, daca stii cum sa-l privesti.
Ambra Blu
26 Jun 2004, 18:15
I was merely implying that there is a difference between one's ideas, the way these ideas are expressed and the way others perceive and comprehend them. Ergo, imi rezerv dreptul sa mi se rupa de afirmatia pe care am citat-o in mesajul meu anterior. ;)
Pustiu', mai ai citiva kilometri pina la limba engleza vorbita cum se cuvine: ai trei termeni de comparatie (desi tu ai fi vrut sa scrii doar doi), ca atare "between" este gresit si, in schimb, se cere "among". In alta ordine de idei, probabil ca ma-ta si diriginta ti-au inculcat ideea cum ca ai fi un tip deosebit, cu lecturi intinse si cu a good knowledge of English. You are none, unde none nu este as in none of the above ci as in nada, zero, etc.
PS: Absolvent V - VIII
Omul se simte cap copt
La fel ca in hip hop
Bunici - gramada,
Insa nici un nepot
Sa cinte pare simplu,
Dar sa vorbeasca nu pot
Debutante in tip top
Rimeaza in hip hop
Facind unui VIP bot.
'gerry' e cu 'g' de la genial!
total de acord si g ul este singuru lucru pe care cele 2 chestii ( "genial" si "jerry" ) il au in comun
korben, go back to school honey ;)
doar dak ma cotumez in culori cat mai stridente ( ca sa ma localizeze u8sor publicul )si ma filmeaza meserias van sant cu un trav d`ala de i`a bagat in boala pe cannezi
or change inside & buy yrself a new nervous system :D
am probleme in a mi te imagina pe post de maestru spiritiual, da apreciez sfatu
cat dsp sistemu in cauza admit ca un upgrade i`ar prinde bine, da stii cat de greu se obtine???
Pustiu', mai ai citiva kilometri pina la limba engleza vorbita cum se cuvine: ai trei termeni de comparatie (desi tu ai fi vrut sa scrii doar doi), ca atare "between" este gresit si, in schimb, se cere "among". In alta ordine de idei, probabil ca ma-ta si diriginta ti-au inculcat ideea cum ca ai fi un tip deosebit, cu lecturi intinse si cu a good knowledge of English. You are none, unde none nu este as in none of the above ci as in nada, zero, etc.
PS: Absolvent V - VIII
Omul se simte cap copt
La fel ca in hip hop
Bunici - gramada,
Insa nici un nepot
Sa cinte pare simplu,
Dar sa vorbeasca nu pot
Debutante in tip top
Rimeaza in hip hop
Facind unui VIP bot.
Te-am citat doar asa, sa nu crezi ca un te baga omul in seama...
P.S.: Initial erau doi termeni de comparati, apoi am mai adaugat unul la sfarsit, dupa care m-am grabit sa termin. De obicei nu fac greseli de genul...
Ambra Blu
27 Jun 2004, 10:44
Te-am citat doar asa, sa nu crezi ca un te baga omul in seama...
P.S.: Initial erau doi termeni de comparati, apoi am mai adaugat unul la sfarsit, dupa care m-am grabit sa termin. De obicei nu fac greseli de genul...
Losing the narcissist is no different to any other major loss in life. It provokes a cycle of bereavement and grief (as well as some kind of mild post traumatic stress syndrome in cases of severe abuse). This cycle has 4 phases: denial, rage, sadness and acceptance.
First was denial. Urmeaza rage, apoi sadness apoi, in final, acceptance.
Losing the narcissist is no different to any other major loss in life. It provokes a cycle of bereavement and grief (as well as some kind of mild post traumatic stress syndrome in cases of severe abuse). This cycle has 4 phases: denial, rage, sadness and acceptance.[/i]
First was denial. Urmeaza rage, apoi sadness apoi, in final, acceptance.
Hmm... E interesant ce spui... Imi place evaluarea psihica pe care mi-ai facut-o (da, sunt narcisist, dar cine nu e?), insa trebuie sa-ti spun ca ai exagerat un pic (sau te-ai supraestimat). Nu am trecut la faza de "accenptance", ci pur si simplu, de obicei, recunosc cand gresesc (spre deosebire de altii).
Raman in continuare increzator in mine insumi si tot nu sunt de acord cu tine in anumite privinte... Tudalu!
Ambra Blu
27 Jun 2004, 12:13
Bla X 3
Ca sa previn alte constatari si raspunsuri adinci si narcisiste te asigur si acum si pe viitor si in numele orelor deja trecute ca ai, ai avut si vei avea mereu dreptate. Salutari clasei a patra C!
Salutari clasei a patra C!
In afara "discutiei" noastre de pana acum: Cu adevarat interesant este ca am fost intr-adevar intr-o clasa a patra C... Hmm...
Cred ca putem pune capat dialogului intr-un mod amibil, totusi.
(sa ne intoarcem la "Elephant")
i_matei
27 Jun 2004, 14:12
Mie sincer filmul mi s-a parut o porcarie... inca din primele 10 minute se prefigureaza masacrul si tot filmul e o asteptare pana cand incep aia doi sa isi nimiceasca colegii...
asteptarea asta consta in zeci de minute in care vezi cefele unor indivizi/individe, plini de figuri sau complexati, si un fundal sonor Fur Elise... asta e film??? Unde-i scenariul, unde sunt dialogurile...
Personajele parca sunt decupate, ele neinteractionand ABSOLUT DELOC pe tot parcursul filmului!!!
Un film greoi ca un elefant obez care de abia se tareste si din care nu intelegi nimic!!! Care e mesajul filmului? Depravarea liceului american?? Give me a break! Intr-un liceu ca ala si cu conditiile care le aveau mi-ar fi placut si mie sa invat... iar elevii erau cat se poate de normali! Nu vad unde e depravarea...
Cei 2 killeri mi s-au parut total neconvingatori nu aveau deloc figura a doi oameni sariti de pe fix...
O singura nedumerire am legata de film... Cine l-a omorat pe kiler-ul blond? Prietenul lui sau vreun sniper din zona?
Bleah! UN FILM CE TREBUIE EVITAT CU ORICE PRET !!!
sigur e prima oara cand se vorbeste despre filmu' asta?ptr.mine persista o intrebare(cu toate ca am epuizat discutia si am intors filmul pe toate fetzele cu niste prieteni):este democratica posesia de arma?ca asta e ideea:in europa/romania doar aristocratzii au avut(si au si vor avea) privilegiul de a purta sabie... :x iar despre joacele video(ca reluase cineva ideea asta),stiti ce jucau baietii aia de la columbine?doom 2...asta in '99,cand half-life aparuse de 1 an.si nici nu ascultau ministry si m.manson si...in fine.
Mala Portugal
27 Jun 2004, 20:50
Am terminat in sfarsit de vazut elefantu. Mai avusem o tentativa la tiff da' frigul de la proiectia in aer liber (si caldura din alta parte) nu m-au lasat.
Recunosc am o slabiciune pentru filmele cu pusti blonzi si cer albastru. Problema e ca, oricati copii malefici imbracati in negru si oricati nori au aparut dup'aia, n-au rusit sa ma convinga ca asist la nush' ce drama ci mai mult la un film prost (cel putin pentru ce ma asteptam de la GVS) da' filmat bine.A draq de bine chiar.
Nota 10 o dau numa' la o faza - cea cu shooteru' pe sonata lunii.
mie mi-a palcut filmul.
am fost indus in eroare la inceput de aparitia blondului,care credeam ca unul dintre shooter-i....
nu mi-a placut k van sant prea a contrastat calmul unei zile obisnuite de liceu(si as zice eu care calm?) cu nebunia care avea sa urmeze...filmarea in schimb a fost de calibru greu....si mie personal mi-a dat fiori pe sira spinarii:'the important thing is that we're gonna have fun'.
am depistat si un elefant pe perete,in dreapta pianului-nu stiu ce relevanta are,dar ok.,nu conteaza.si nu stiu nici daca striga filmul 'fara arme' sau 'nu va necajiti colegii ca vedeti voi' sau 'america:intotdeauna surprinzatoare'...in schimb mi se pare ridicol sa afirmi ca filmul nu e previzibil-dar cum poola mea altcumva sa fie?din moment ce stii dinainte despre ce e vorba?pacat ca nu am vazut inca bowling...
oricum,mi-a placut o idee mai putin decit 'raul'.
i_matei
28 Jun 2004, 09:40
Ce v-a placut fratilor la filmul asta???
Filmul asta e un fals TOTAL... totul e artificial, nimic nu e credibil in el... PERSONAJELE NU INTERACTIONEAZA!!! Atmosfera redata de film, orice, dar numai de liceu nu este!!! Fiecare personaj iti introduce o stare de angoasa... personajele sunt total neconvingatoare si asta din cauza regiei de doi bani, care chiar nu inteleg ce a vrut sa demonstreze si ce mesaj sa iti transmita...
Scena masacrului e de-a dreptul comica... mai ales cu negrul ala, care desi vedea si auzea ce se intampla, baiatul tot era curios sa vada cine sunt vinovatii... de-a dreptul patetic...
Macar daca vreti sa vedeti filmul asta duce-ti-va singuri, nu ii mai enervati si pe altii cu mizeria asta... in nici un caz nu mergeti cu prietena la un asemenea film... asta daca nu vreti sa va asigurati ca veti avea o iesire TOTAL RATATA !!!
Mai matei te-au platit astia sa faci anti reclama sau ce?? Gata am inteles ca nu-ti place, ca nu stiu ce, ca ai ras, ca nu e pe gustul tau, ca "uai fratilor nu mergeti" ... etc... Dar ... enough.... si daca e prea mult, da-mi si mie niste pareri obiective.... cum ca nu ti-a placut... In afara de "ah ce cauta negrul ala curios, killerii nu aveau fete convingatoare(asta era si ideea)" sau alte bla bla -uri.... U r soooo mising the point(citeste toate mesajele postate ca sa vezi the point)
i_matei
28 Jun 2004, 15:47
sincer nu stiu cu ce v-a impresionat filmul asta... ma enerveaza unii oameni de pe forum care se dau mari critici si care nu inteleg cum de nu poti de fi atat de limitat incat sa nu apreciezi o asemenea "capodopera"... ajung sa cred ca acesti oameni chiar au o problema in privinta diferentierii intre ce inseamna un lucru de buna calitate si un "elefant" de film... iaca ca deja am inventat o noua expresie :D
Pur si simplu nu mi-a placut! Mi s-a parut aiurea si fals de la un capat la altul... plictisitor putin spus! e un film in care 3 sferturi din el nu se intampla nimic!!! vezi cefele unor oameni care se plimba printr-un liceu si in rest, nimic!!!
Zice-ti-mi un personaj din filmul asta care e credibil! Un personaj care sa aiba ceva din realitatea unui liceu din zilele noastre... Daca astfel de filme au ajuns sa fie apreciate inseamna ca e clar ca lumea de azi traverseaza o perioada bolnava...
Te duci la un film pentru a te simti bine, pentru a rade, pentru a trai o experienta placuta sau macar una profunda, sa ramai impresionat de ceva, sa vezi ceva care sa ITI PLACA! Filmul asta e o monstruozitate care nu face decat sa iti induca o stare de angoasa care sa te deprime pentru tot restul zilei...
ASA CA INCA ODATA VA ZIC! NU VA DUCETI LA ELEFANT PT NIMIC IN LUME! CHELUITI-VA BANII INTR-UN MOD MAI INTELIGENT
Zice-ti-mi un personaj din filmul asta care e credibil! Un personaj care sa aiba ceva din realitatea unui liceu din zilele noastre...
Trebuie sa realizezi ca nu e vorba de un liceu din Romania, ci de unul din America. Alte mentalitati, alte probleme, alti oameni... Eu, personal, am ramas mut cand am vazut ce dotari are scoala respectiva, studioul foto in principal (o iau un pic pe aratura, dar sa ai atatea posibilitati si sa te apuci sa impusti oameni, whatever your reasons are mi se pare pur si simplu stupid)...
Dar hai sa-ti dau mostre de realitate, desi eu sunt de parere ca ceva nu trebuie sa fie credibil ca sa ilustreze o situatie:
1. Elevul al carui tata este alcoolic. (mie asta mi-a placut cel mai mult)
2. Cuplul de rockeri din parc.
3. Reactia criminalului no.1 cand nu reuseste sa cante finalul "Sonatei lunii", incurcandu-se in clapele pianului.
4. Criminalul no.1 ridiculizat de colegii lui in timpul orelor. (paranteza: la un moment dar, unul dintre elevi pune o intrebare profesorului de stiinte; asta nu mi s-a parut real, pentru ca - de obicei - nu toti elevii pun intrebari profesorului; dar odata ce acesta se intoarce la tabla - probabil, nu-l vedem - si incepe sa explice, elevul care a pus intrebare s'en fiche de raspuns si se intoarce sa arunce cu hartii in sarmanul viitor criminal care sta persecutat in spatele clasei).
5. Sedinta homo-hetero. Asta este reala! La fel si dialogul si personajele din scena aia.
Bulimice nu cunosc, ca sa verific realitatea. Dar fufe de genu' exista peste tot! ;)
Mai vrei? Mai am.
Nightwane
28 Jun 2004, 16:11
Filmul asta e o monstruozitate care nu face decat sa iti induca o stare de angoasa care sa te deprime pentru tot restul zilei...
ah..yes...the movie has served its purpose.
sincer nu stiu cu ce v-a impresionat filmul asta... ma enerveaza unii oameni de pe forum care se dau mari critici si care nu inteleg cum de nu poti de fi atat de limitat incat sa nu apreciezi o asemenea "capodopera"... ajung sa cred ca acesti oameni chiar au o problema in privinta diferentierii intre ce inseamna un lucru de buna calitate si un "elefant" de film... iaca ca deja am inventat o noua expresie :D
Pur si simplu nu mi-a placut! Mi s-a parut aiurea si fals de la un capat la altul... plictisitor putin spus! e un film in care 3 sferturi din el nu se intampla nimic!!! vezi cefele unor oameni care se plimba printr-un liceu si in rest, nimic!!!
Zice-ti-mi un personaj din filmul asta care e credibil! Un personaj care sa aiba ceva din realitatea unui liceu din zilele noastre... Daca astfel de filme au ajuns sa fie apreciate inseamna ca e clar ca lumea de azi traverseaza o perioada bolnava...
Te duci la un film pentru a te simti bine, pentru a rade, pentru a trai o experienta placuta sau macar una profunda, sa ramai impresionat de ceva, sa vezi ceva care sa ITI PLACA! Filmul asta e o monstruozitate care nu face decat sa iti induca o stare de angoasa care sa te deprime pentru tot restul zilei...
ASA CA INCA ODATA VA ZIC! NU VA DUCETI LA ELEFANT PT NIMIC IN LUME! CHELUITI-VA BANII INTR-UN MOD MAI INTELIGENT
:? e 'fals' pentru ca e un film despre adolescenti facut de adulti.singura salvare a unui asemenea film e sa fie facut de adolescenti-dar atunci iese nevizionabil.am zis si eu ca mi se pare prea calm si placid filmul, liceul aduce parca un pic a azil de batrini ;) no offence persoanelor in virsta!...dar mai cred ca acest nefericit accident se datoreaza tocmai incercarii lui van sant de a 'lua prin surprindere'(sa zicem avem un nene si o tanti care merg la film fara sa fi citit vreo cronica si fara sa stie despre ce e vorba in film-ei stiu doar ca e un film cu si despre adolescenti si care a luat premiu-realizezi socul pe care cei 2 or sa-l aiba)... socul nu l-am simtit cind elevii sunt imprastiati pe catedre 'n all ci cind i-am vazut pe cei doi discutind 'la un lapte si-un bethoveen' despre ce or sa faca .
imi pare rau daca nu sunt coerent.o sa ma straduiesc.nu zik ca valoarea filmului e atita pentru ca filmul e atita de socant-vreau sa zic k filmu nu e previzibil,daca stai putin sa te gindesti
un personaj credibil mi se pare tatal blondului....dar ziceai realitatea iceului,asa ca zic si eu tipele alea 3 care merg la buda sa se 'curete'---
eu nu pot sa zic de ce consider filmul bun-poate pentru ca eram 'pornit' pe el la inceput si apoi cum-necum am ajuns la o concluzie favorabila pe care mi-e dificil sa o explic.exista oameni pe forum care se pricep la asa ceva.eu nu ma regasesc. 8) inca.
pentru un forum mai bun in care lumea sa discute mai mult si sa imbratiseze copaci mai putin.
ps. ma enerveaza ca minRep si-a scris mesajul in timp ce eu il scriam pe-al meu si nu am apucat sa vaad ce si cum :hmm: :D dar mi se pare exagerata treaba cu elevul american si elevul roman.am fost si eu elev-sa tot fie un an de-atunci-si mai tin minte cum e si am cunoscut si elevi straini si nu e mare diferenta...ma rog,eu cunoscusem europeni,dar whatever...oceanul o fi de vina?
ps. ma enerveaza ca minRep si-a scris mesajul in timp ce eu il scriam pe-al meu si nu am apucat sa vaad ce si cum :hmm:
Sorry aboot that.
Cat despre diferenta dintre elevi americani si cei romani, eu cred ca exista. Cel putin in ceea ce priveste educatia, fiindca la asta ma refeream. E o diferenta intre scoala aia si scolile noastre. Chestia cu intalnirea homo-hetero e reala. La noi nu s-ar putea face asa ceva in ziua de azi. Apoi, au studio foto, cabinete de tot felul, elevii sunt inregistrati, directorul se ocupa de elevi, exista o cantina etc. Nu am vazut asa ceva in Romania. Chestiile astea schimba modul in care oamenii sunt formati, de unde diferentele, in ceea ce ma priveste.
Ce vreau sa subliniez la primul tau mesaj, raptor, e ideea unui film despre adolescenti facut de adolescenti. Este chiar ceva la care merita sa te gandesti, macar un pic. Sa fac un film de genu' este scopul meu pentru anul scolar ce urmeaza!
i_matei
29 Jun 2004, 12:30
Intradevar, exista diferente intre liceu american si cel romanesc... dotarea este intradevar exceptionala ar face sa paleasca si cel mai modern centru de cercetare din Romania... plus ca la ei e mult mai pronuntata aceasta cultura de consum care si la noi a prin radacini...
Dar atmosfera, spiritul adolescentin este ACELASI, in orice liceu din lumea asta! Filmul asta e plin de angoasa, n-are nimic din entuziasmul si veselia tipica varstei...
Singurele personaje realiste sunt cele trei tipe, care intradevar au ceva natural in comportamentul lor... In rest, personajele nu interactioneaza sunt niste STRAINI desi sunt colegi, de abia se saluta pe holuri...
Intradevar se petrece o drama, dar insusi vizionarea lui ajunge sa fie o drama pentru spectator... CEL MAI PROST FILM AL ANULUI, DE DEPARTE !
Alex Leo Serban
29 Jun 2004, 13:03
hm... departe de a fi 'cel mai prost film al anului' (cu 'patimile lui i.chr.' cum ramine!? si oricum, anul e abia la mijloc :P !), e un film SUPERB: elegant, inteligent, complex si - mai presus de orice - haunting. diferenta esentiala intre el & 'cintec pt un masacru': elefantul lui gvs e Cinema, bowlingul lui mmore e televiziune ;)
Ambra Blu
29 Jun 2004, 15:13
hm... departe de a fi 'cel mai prost film al anului' (cu 'patimile lui i.chr.' cum ramine!? si oricum, anul e abia la mijloc :P !), e un film SUPERB: elegant, inteligent, complex si - mai presus de orice - haunting. diferenta esentiala intre el & 'cintec pt un masacru': elefantul lui gvs e Cinema, bowlingul lui mmore e televiziune ;)
Televiziune din aia ne-re-branduita (adica TVR pina acum citava vreme); si eu am zis ca e tot un film superb, facut de oameni mari pentru oameni mari; penru oamenii mici exista horny potter si tlotr, exista taking lives & friends, etc.
Intradevar, exista diferente intre liceu american si cel romanesc... dotarea este intradevar exceptionala ar face sa paleasca si cel mai modern centru de cercetare din Romania... plus ca la ei e mult mai pronuntata aceasta cultura de consum care si la noi a prin radacini...
Dar atmosfera, spiritul adolescentin este ACELASI, in orice liceu din lumea asta! Filmul asta e plin de angoasa, n-are nimic din entuziasmul si veselia tipica varstei...
Singurele personaje realiste sunt cele trei tipe, care intradevar au ceva natural in comportamentul lor... In rest, personajele nu interactioneaza sunt niste STRAINI desi sunt colegi, de abia se saluta pe holuri...
Intradevar se petrece o drama, dar insusi vizionarea lui ajunge sa fie o drama pentru spectator... CEL MAI PROST FILM AL ANULUI, DE DEPARTE !
Hm.. Vorbeti de dotarea liceului. Sunt sigur ca asta a vrut sa sublinieze Gus... :P Veselia tipica varstei?? Entuziasm?? Sunt curios ce liceu ai facut tu! Pentru ca, din cate-mi amintesc, aceste perioade de entuziasm si veselie erau mult mai putine decat plictiseala rutinala si gandul ca "ce dracu invat la scoala??".. John e afectat de starea tatalui sau alcoolic, ELias e in filmul sau cu fotografiile si schiteaza un zambet ca i-au iesit pozele cu punkeri, Nathan si Carrie sunt indragostiti, iar Alex and Eric are prepared to die.... A fine ordinary day... Apropo... Aia din Beverly Hills si din "Salvati de clopotel".... doar se fac ca sunt la scoala, sper ca ti-ai dat seama....
Mircius
30 Jun 2004, 10:28
Super film. Un film care l-am "savurat" de la primul minut, pana la primul nume care a aparut brusc pe ecran, nefiind sigur daca s-a terminat. Anyway, este primul film pe care l-am vazut cu o astfel de filmare. Mi-a placut foarte mult. NU pot vorbi dpdv tehnic, ca nu ma pricep, si ii las pe altii sa faca comentarii despre regie... dar ideea era ca mi-a placut cum a fost facut. (Cu toate ca m-a suprins reactia lui Korben, care abia ashteptam sa vad ce zice...el vorbind in cauza, but anyway...). Am totushi cateva intrebari pt voi....
1) Benny (tipu negru cu tricou galben), de ce nu fugea ca restu oamenilor?????..... voia sa devina spiderman 5???
2) cine il impushca pe Blondinu gay???? (adica kilaru nr.2)...cineva zicea de un sniper, dar nu cred, pt ca nu a aratat ca ar fi fost o trupa swat pe acolo.... d c nu l-o fi kemat pe Colin, d-zeu stie....
3) Dupa cate stiu el, kilaru ramas in viatza (cel brunet) se sinucide... De ce nu arata aceasta faza??? Se termina cam naspa....
4) Cum se poate sa akizitioneze un copil de 16 ani, o arma... home delivery...sub semnatura...... zici ca comandase de la Jerry Pizza (sau cu G, ca tot sde cearta lumea pe aici :lol: )
Alte intrebari nu mai am.... Cea mai shocanta faza mi s-a parut cea in care kilaru 2 intra la dush cu kilaru 1, si-l intreaba daca a mai sarutat vreodata. DEMENTIALA faza....
MI-a placut si cum arata scoala...cu toate ca iti trebuia juma de zi sa ajungi din punctul A, in punctul B.... ash fi vrut si eu o cantina ca aia la mine la scoala...
Cam asta e parerea mea, si cred ca l-ash mai vedea de cateva ori....
3) Dupa cate stiu el, kilaru ramas in viatza (cel brunet) se sinucide... De ce nu arata aceasta faza??? Se termina cam naspa....
Filmul nu e ecranizare a intamplarilor de la Columbine. (actiunea nu se petrece acolo). Finalul e (cat de cat) deschis. Mie mi se pare foarte potrivit.
4) Cum se poate sa akizitioneze un copil de 16 ani, o arma... home delivery...sub semnatura......
Nu poate asa de usor (v. aici (http://www.imdb.com/title/tt0363589/goofs)), dar nu asta e important. Important e ca pot obtine. Probabil Van Sant vrea sa arate cat de la indemana sunt armele.
Ambra Blu
30 Jun 2004, 14:50
Filmul nu e ecranizare a intamplarilor de la Columbine.
Asta s-o crezi tu.
Elephant (2003), Gus Van Sant's fictional look at the 1999 Columbine school shooting tragedy, is a lean, eerily hypnotic exercise in aesthetics and blame assignment that, curiously enough, clashes with Van Sant's own mission statement about the film.
Filmul nu e ecranizare a intamplarilor de la Columbine. (actiunea nu se petrece acolo) ba da,ba da!;imi pare rau sa contrazic pe admiratoru' lu' kubrick,da' asa e.ca nu e ecranizare li-te-ra-la(ptiu,ca mi s-a scrantit limba :lol: ),asta e altceva.cei 2 nu erau homo,se poate discuta daca erau nazisti,ascultau metal cand si cand si,in orice caz,nu erau maniaci ai joacelor video!(desi eric harris facuse niste mod-uri ptr. doom,pe care le-am downloadat si eu).
Filmul nu e ecranizare a intamplarilor de la Columbine. (actiunea nu se petrece acolo)
ba da,ba da!;imi pare rau sa contrazic pe admiratoru' lu' kubrick,da' asa e.ca nu e ecranizare li-te-ra-la(ptiu,ca mi s-a scrantit limba :lol: ),asta e altceva.
Pai, eu asta ziceam: ca nu e o ecranizare literala. Van Sant s-a inspirat numai de intamplarile de la Columbine, dar filmul este fictiune. Personajele sunt inventate, la fel si seria de intamplari.
Ambra Blu
01 Jul 2004, 09:59
Unde apare literala aici?
o spuneai ca si cum n-ar fi fost nici o legatura:http://massmurder.zyns.com/eric_harris_dylan_klebold.html
Unde apare literala aici?
Asta vroiam sa sugerez... chiar conteaza?
http://massmurder.zyns.com/eric_harris_dylan_klebold.html
Ce e aici e cam disturbing sa fie inclus intr-un film.
However, as vrea sa subliniez ceva:
The biggest bomb of all, diabolically fashioned and located to turn the high school littered with dead and dying students into one huge funeral pyre, never went off as planned.
(asta era in film)
But this is the best: cei doi criminali pe casetele video pe care le-au inregistrat:
And they hoped that one day Hollywood directors would fight for the right to tell their story. But they say they can't decide whether Steven Spielberg or Quentin Tarantino should direct the film, according to an excerpt cited by Time.
(pe cine sa dam vina?)
Ambra Blu
01 Jul 2004, 20:48
Asta vroiam sa sugerez... chiar conteaza?
Da, conteaza. Inceteaza sa fii virgina care, dupa o noapte de supt pula si spart in cur, isi sustine in continuare neintinarea.
Inceteaza sa fii virgina care, dupa o noapte de supt p*** si spart in cur, isi sustine in continuare neintinarea.
:huh: This life... is getting weirder... every day... :huh: Efectiv, am ramas fara raspuns la chestia asta... :huh:
Intr-o alta ordine de idei, :D e un articol destul de dragut despre "Elephant" in "Timpul liber" de azi, cu titlu "Si copiii se impusca, nu-i asa?". Din pacate, e urmat de un articol cam lesinat despre "Bowling For Columbine".
mihai770
03 Jul 2004, 03:56
Lol, ce film...
Este instigare la cultura??sau instigare la "sa dam scoala cu untura sa o manance cainii" ... doar asha "for fun".
Oricum filmul este tare tare plictisitor prima ora...actiunea incepe in ultimele 15 minute...apropo...cred cae cel mai scurt film vazut e mine...78min
Shi...intrebare...poate nu am fost atent da de unde vine titlul??? :hmm:
Shi...intrebare...poate nu am fost atent da de unde vine titlul??? :hmm:
Van Sant s-a inspirat dintr-un film cu acelasi titlu facut de BBC, despre ceva crima din Irlanda de Nord. Acel film isi lua titlul dintr-o povestire (am uitat autorul) in care problemele erau comparate cu un elefant in sufragerie. Toata lumea este constienta de existenta acestuia, dar nimeni nu vorbeste despre el si, pana la urma, te obisnuiesti cu prezenta ciudata si nu ii mai dai atentie. However, Van Sant s-a mai gandit la o parabola budista (sau hindusa?), in care mai multi orbi examineaza un elefant, fiecare intr-o alta parte a corpului. Astfel, fiecare dintre ei are impresia ca percepe adevarata "natura" a elefantului, dar, de fapt, nici unul nu "prinde" intregul. Nu sunt 100% sigur ca e asa cum am scris, dar, in linii mari, asta e faza. Am sa caut un link catre explicatia titlului.
P.S.: In camera criminalului no.1, cand acesta canta la pian, se vede, pe perete, desenul unui elefant, care apare si pe posterul filmului.
mihai770
03 Jul 2004, 11:43
aha..interesant...dar, in cursul filmului, trebuia sa ne dea shi noua macar o mica sugestie (mai mare decat acea poza ) de la ce ar putea sa vina titlul..nu?
poate... nu stiu... oricum, cazuri in care titlul sa nu fie explicat (efectiv) in film mai exista, nu?
Leonard
03 Jul 2004, 14:08
poate... nu stiu... oricum, cazuri in care titlul sa nu fie explicat (efectiv) in film mai exista, nu?
da, exista. intotdeauna m-am intrebat de ce se numesc respectivele filme asa 'Clockwork Orange' sau 'Postman Always Ring Twice' sau 'Bananas' etc si nu am gasit vreo explicatie efectiva in filme. poate doar in cartile dupa care s-au facut cele ecranizate si pe care nu le-am citit... chiar ma gandeam sa deschid un topic in care sa cer explicatii pt anumite titluri.
intotdeauna m-am intrebat de ce se numesc respectivele filme asa 'Clockwork Orange' sau 'Postman Always Ring Twice'
La astea doua m-am gandit si eu...
intotdeauna m-am intrebat de ce se numesc respectivele filme asa 'Clockwork Orange' sau 'Postman Always Ring Twice'
Oare? Daca te-ai fi gandit,acum deja erai in postura cunoscatorului.
PS: Burgess e kiar usor de descifrat.
Oare? Daca te-ai fi gandit,acum deja erai in postura cunoscatorului.
PS: Burgess e kiar usor de descifrat.
Nu am zis ca nu stiu ce inseamna titlurile respective. Bine, la "The Postman Always Rings Twice" nu sunt foarte sigur, pentru ca nu am citit nimic ca sa ma verific. Dar "Portocala mecanica" stiu ce inseamna si m-am prins dupa ce am vazut filmul, inainte sa citesc cartea (si trivia de pe imdb.com). Deci mda...
Ma rog, e mai usor sa interpretezi titlul "A Clockwork Orange" decat titlul "Elephant". Mai ales ca al doilea are, dupa cum se vede, mai multe interpretari...
P.S.: Sunt curios, in "To Kill a Mockingbird", filmul (pe care nu l-am vazut), este explicat titlul?
Ambra Blu
04 Jul 2004, 02:37
Burgess wrote that the title came from an old Cockney expression, "As queer [meaning strange] as a clockwork orange", but that he had found that other people read new meanings into it1. For instance, some believed that the title referred to a mechanically-responsive (clockwork) non-human (orang, Malay for person). Burgess states in his later introduction, "A Clockwork Orange Resucked", that a creature who can only perform good or evil is "a clockwork orange -- meaning that he has the appearance of an organism lovely with colour and juice but is in fact only a clockwork toy to be wound up by God or the Devil." Rumour had it that Burgess had intended to name the work "A Clockwork Orang" and was thus hypercorrected to the form we know. In his essay "Clockwork oranges"2 he says that "this title would be appropriate for a story about the application of Pavlovian, or mechanical, laws to an organism which, like a fruit, was capable of colour and sweetness". This title alludes to the protagonist's conditional negativistic responses to feelings of evil which prevent the exercise of his free will.
Yes, I knew that...
Cu "The Postman Always Rings Twice" sunt ceva mai in ceata...
Metafora lui Burgess e mai mult satirizanta decat stiintifica.
Iar James Cain a fost mult mai prozaic: un prieten scenarist, Vincent Lawrence, trimisese un script unui producator si astepta nerabdator raspunsul, adica postasul. Si cand nu era langa fereastra, toata atentia ii era asupra soneriei. De unde sa stie el ca postasul suna intotdeauna de doua ori?
Oricum, nuvela lui Cain s-a impregnat f mult in cinematografie, de la neorealismul italian pana la sangvinicul Tarantino (evit sa folosesc stupidul termen "iconoclast" folosit asiduu pe acest forum).
Lol, ce film...
Este instigare la cultura??sau instigare la "sa dam scoala cu untura sa o manance cainii" ... doar asha "for fun".
Oricum filmul este tare tare plictisitor prima ora...actiunea incepe in ultimele 15 minute...apropo...cred cae cel mai scurt film vazut e mine...78min
Instigare la cultura?? Mesajul tau nu are nici o logica. Nu inteleg daca ti-a placut sau nu, sau doar ca este plictisitor.... Un lucru este sigur: te-ai uitat la filmul asta cum mai uit eu la reclamele dintre filme...(alea la detergent).....
Ambra Blu
05 Jul 2004, 01:01
Oricum, nuvela lui Cain s-a impregnat f mult in cinematografie, de la neorealismul italian pana la sangvinicul Tarantino (evit sa folosesc stupidul termen "iconoclast" folosit asiduu pe acest forum).
Sangvinicul Tarantino si melancolicul Wong Kar-wai, sau cunoasterea lumii dupa Marx neuromantul. Termenul iconoclast nu este stupid , iar cei care stiu sa il folosesc inteleg si ca este foarte potrivit in cazul lui Tarantino, regizorul iconoclast, unde iconoclast este 1 : one who destroys religious images or opposes their veneration or 2 : one who attacks settled beliefs or institutions. Acum iti fac si putina teorie de film: The Art Film has become a traditional genre, divisible into two sub-genres, Minimalism and Anti-Structure, each with its own complex of formal conventions of structure and cosmology. Tarantino, un cunoscut anti-structuralist (tributar lui Rashomon; vezi spre deosebire Lynch, un alt iconoclast care challenges head-on cursivitatea cronologica in film) rastoarna si el farfuriile pe care sint ornate secventele, ca intr-un bufet suedez. Our mighty party breaker este un calcator in iconocastroane.
Termenul iconoclast nu este stupid , iar cei care stiu sa il folosesc inteleg si ca este foarte potrivit in cazul lui Tarantino, regizorul iconoclast, unde iconoclast este 1 : one who destroys religious images or opposes their veneration or 2 : one who attacks settled beliefs or institutions. Acum iti fac si putina teorie de film: The Art Film has become a traditional genre, divisible into two sub-genres, Minimalism and Anti-Structure, each with its own complex of formal conventions of structure and cosmology.
In primul rand Tarantino nu e un inovator, ci un compilator.
Apoi, cele doua sub-increngaturi se refera la fluenta naratiunii.
Si acum loveste-ma cu "iconoclastul" tau!
PS: Imi asum eroarea folosita.
filmul asta ar trebui mutat cu totul la rubrica Hypnotic de la Iconoclast. ;)
Ambra Blu
05 Jul 2004, 17:49
In primul rand Tarantino nu e un inovator, ci un compilator.
Apoi, cele doua sub-increngaturi se refera la fluenta naratiunii.
Si acum loveste-ma cu "iconoclastul" tau!
PS: Imi asum eroarea folosita.
In primul rind, Tarantino este un inovator. Faza asta cu compilatia, desi existenta si in operele pre-Kill Bill, nu este in totalitate verificata decit in KB. Apoi, cele doua sub-genuri (aici nu e biologie si nici padure, sa vorbim de sub-increngaturi) nu se referea doar la cursivitatea/ fluiditatea naratiunii ci la structura filmului, per total. Atita vreme cit o conventie cere ca filmul sa inceapa de la punctul A si sa se termine la C trecind prin B (asta ca sa vorbesc de cele trei acte ale story-ului, in buna traditie americana; mai exista si cele 5 'acte' ), el este un film cinstit. Cind filmul incepe in C si ajunge in A, aia este cu siguranta anti-structura, si nu are legatura cu fluenta naratiunii. Anti-structure inseamna mai mult de atit: Inciting Incident, Antagonist, Turning Points, Self-revelation, etc (termenii astia ti-i explica teoreticieni ca Syd Field sau Robert McKee). Atita vreme cit Tarantino rastoarna majoritatea din cele amintite de mine mai sus, el este un iconoclast, un inovator. Iata si un citat: The heart of McKee's teaching is classical design/structure, which for him is a combination of the "classical" five-part narrative structure (inciting incident, progressive complications, crisis, climax and resolution) and the three-act story. He takes great pains to defend classical structure, contrasting it with minimalism and the avant-garde (which he defines as reduced structure and anti-structure-i.e., you have to know the rules to break them). Tarntino stie regulile si le rupe, ca atare nu doar compileaza ci innoieste. Banuiesc ca stii si tu ca atunci cindcombini doua valori de baza (albul si negrul) nasti o culaore noua, gri-ul. Sa iti dau acum si varianta lui Umberto Eco despre pluritatea surselor si originalitate? Tarantino nu e in avangarda film-making-ului doar prin faptul ca schimba la fata, sa zicem, film noir (Reservoir Dogs, PF) ci si prin faptul ca este ofensiv vizual (acum nu mai imi da iar exemplul lui A. F., ca japonezii sau asiaticii in g-ral ii umplu de singe pe amindoi).
PS: Imi scot iconoclastul din pantaloni si te lovesc, dar nu peste gura, ci peste umeri, ca ei sint vinovatii care iti sprijina capul.
lasand pt cateva minute portocacalele mecanice si soneriile si postasii la o parte ( si revenind la topic)
l`am citit pe gorzo in b24fun si am inteles ce pot gasii unii oameni fascinant si extraordinar la elefant.
si mi separe just. chiar este un articol misto
faza e ca tre lasat un spatiu, o marja de eroare ca sa nu cazi in capcana lu vansant
( tipu porneste de la ideea "toti ma crede destept, deci gaseste ei ceva legaturi si explicatii")
ce nu este de condamnat de la un individ care e constienbt de cat de over-over-over iunflated e parerea criticilor si fanilor dsp el
Da, e dragut articolul si le urez tuturor celor care s-au "plictisit" la film, sa-l citeasca.
Ambra Blu
05 Jul 2004, 23:55
Articolul din B-24-Fun este total nefocusat si, in afara de asocieri bizare cu thrillerul (eu as aconsidera Elephant un chiller), mai contine si niste cugetari de genul: "normalitatea e o stare artificiala, iar haosul una naturala", adincimi pe care orice cititor de Hobbes le cunoaste. Nu imi place articolul.
Serghei
06 Jul 2004, 09:29
Elephant (titlul derivã din parabola conform cãreia niºte orbi examineazã diferite pãrþi ale unui elefant, dar nici-unul nu-l recunoaºte în întregul lui - metaforã a imposibilitãþii adulþilor de a înþelege lumea adolescenþilor)-explicatie luata din cronica unei doamne/domnisoare de pe liternet.
Nu stiu daca gvs a vrut,insa filmul apare si ca o antiteza la toate magariile hollywoodine despre liceele americane.Majoretele isi baga degetu in gat ca sa nu se ingrase,ochelarista nu mai ajunge regina balului.
Si se chinuie van sant sa le faca pe toate sa para atat de normale ca o da in diverse,apare la un moment dat un negru care zici ca o sa-i salveze pe toti(in buna traditie americana),tzeapa,nu scoate doua cuvinte il omoara astia(fara negru asta filmul era mult mai sarac),apoi apare directorul scolii care se pare ca scapa,tzeapa iar,cade si asta.Si uite asa se naruie tot ce stiai despre America,iti arata van sant "adevarata America".
Ma intreb cati patinti si-au retras copii de la lectii de pian dupa filmul asta. :lol: :lol: :lol:
O alta magarie e asocierea jocului pe calculator cu actiunile celor doi,un fel de "nu va lasati copii la tv/calculator,o sa-i distruga".Mai bine ii incuiati in beci cu 100 de volume de carti.(Instigare la cultura)
Mesajul filmului e clar,imbratisati nefericirea celuilalt daca nu vreti sa ajungeti kebab.
In Romania toti criticii l-au imbratisat ca mare opera de arta,cateva steadycam-uri,un fur elise si o mana de actori neprofesionisti nu inseamna opera de arta,cel putin nu cat sa ia premiu la Cannes.
Ma plictiseste enorm valul asta de filme antimericane facute de americani(mai ales dupa 9/11) avandu-l in frunte pe Moore.Are romanu' o vorba-cum iti asterni asa dormi.
In primul rind, Tarantino este un inovator. Faza asta cu compilatia, desi existenta si in operele pre-Kill Bill, nu este in totalitate verificata decit in KB. Apoi, cele doua sub-genuri (aici nu e biologie si nici padure, sa vorbim de sub-increngaturi) nu se referea doar la cursivitatea/ fluiditatea naratiunii ci la structura filmului, per total. Atita vreme cit o conventie cere ca filmul sa inceapa de la punctul A si sa se termine la C trecind prin B (asta ca sa vorbesc de cele trei acte ale story-ului, in buna traditie americana; mai exista si cele 5 'acte' ), el este un film cinstit. Cind filmul incepe in C si ajunge in A, aia este cu siguranta anti-structura, si nu are legatura cu fluenta naratiunii. Anti-structure inseamna mai mult de atit: Inciting Incident, Antagonist, Turning Points, Self-revelation, etc (termenii astia ti-i explica teoreticieni ca Syd Field sau Robert McKee).
Sa inteleg ca pt tine orice asimetrie inseamna automat nasterea unei aure inoclaste? Ricciotto Canudo afirma ca "la cinematograf, arta consta in a sugera emotiile, si nu in a raporta fapte". Tarantino, de exemplu, ne prezinta caligrafii sangvine, nu ne impune sangele ca o noua bautura racoritoare (asta ca sa vezi si tu cat de nesuprapusa este definitia "iconoclasta" ce singur ai prezentat-o).
Imi explici si mie daca Free-Cinema e o conceptie iconoclasta sau una inovator-progresiva?
Nu prea faci diferenta intre a inova si a destabiliza.
Intr-adevar termenul de compilator e prea neconcludent pt Tarantino, mai degraba e vorba de arta-melanj. In rest, iti propun o lista de iconoclasti(termenul asta e preferabil pt o metafora de articolas, nu pt o pecete estetica) : D. W. Griffith, Eisenstein, Elia Kazan, O. Welles, noul val francez, cei 3 magi Free-Cinema si lista e lunga pana la Tarantino.
Ai vazut 'Anima' de Titus Leber?
PS: deocamdata capul meu e sustinut un atlas functional (dar n-aveai de unde sa stii terminologia exacta).
PPS: iar lovesti sarmana arta plastica in locuri fragile: albul si negrul sunt non-culori. retine macar atat.
Ambra Blu
06 Jul 2004, 19:25
Sa inteleg ca pt tine orice asimetrie inseamna automat nasterea unei aure inoclaste? Ricciotto Canudo afirma ca "la cinematograf, arta consta in a sugera emotiile, si nu in a raporta fapte". Tarantino, de exemplu, ne prezinta caligrafii sangvine, nu ne impune sangele ca o noua bautura racoritoare (asta ca sa vezi si tu cat de nesuprapusa este definitia "iconoclasta" ce singur ai prezentat-o).
Daca din trasaturile semnalate de mine la Tarantino, tributare anti-structure, tu ai inteles doar 'asimetria' (care, de altfel, nici nu are ce cauta acolo), inseamna ca orice discutie cu tine pe tema asta nu va fi decit un aberatio ad integrum (I coined the expression) si asta din simplul motiv ca iti lipseste fundamentul teoretic. E ca si cu limba engleza: nu pot sa te invat diferenta dintre you lyrically talk about films si you on-topic(ally) talk on films, pentru ca tie iti lipsesc basics-urile si, in consecinta, nu stii ce inseamna either. Iconoplastia lui Tarantino apare in primul rind in felul in care Tarantino zugraveste - ca nimeni altul pina la el - cinele cele de taina din underbelly-ul american, unde Iisus lipseste, dar nu lipsesc nici hotii, nici miracolele. Iconoclasmul sau se manifesta insa in alt loc, pe care ma vad nevoit - cu durere in suflet - sa ti-l semnalez: Tarantino nu remixeaza filmul negru, sa zicem, ceea ce ar constitui o inovatie. Tarantino inventeaza un gen nou: artsy gangster movie (au mai activat pe aici si the overrated Coen Bros, dar comparatia nu este valida). Cind inventezi un gen nou, rasturnind multe din traditiile si topoi filmelor vechi, atunci da, draga doctore, putem vorbi de un iconoclast. In ceea ce ii priveste oe Griffith, Eisenstein & co. aberezi cu gura mare, pentru ca aia sint niste inovatori ai limbajului cinematografic, un limbaj care de abia isi osifica alfabetul asa ca, in lipsa unor canoane, nu puteau fi in nici un caz niste eretic autori de apocrife. Filmul documentar, sa zicem, are un pionier, pe Flaherty (banuiesc ca ai auzit de Nanook of the North), care invata generatiile ulterioare de cineasti (Martin & Osa Johnson - Congorilla, Baboona, etc) sa zica "a", "e", "i", "o", etc. Acest Flaherty e pentru documentar ce e sa spunem O. Welles pentru fiction features: un pionier, defrisator de paduri, ins ain nici un caz un destabilizator intr-o lume (cinema-ul) care de abia acum invata coerenta. Daca vei un destabilizator, ti-l propun pe Lang cu "M", desi, si aici, expresionismul si kammerpsiele au mai degraba legatura cu inovatia decit cu destabilizarea. So, to restate it, you is wrong.
PS: Metafora de imagistica Leonardo Da Vinci cu atlasul functional mi se pare second hand, nefericita si, alas, mult prea clinica pentru gustul meu.
PPS: Cu tristete imi dau seama ca imi esti un sub-adversar (dar asta nu te pune sub mine, relax): nici nu am zis ca albul si negrul ar fi culori ci valori de baza (ti-a scapat termenul? nu-i nimic, il mai scriu o data: valori de baza), sau, daca vrei tu, pentru imbogatirea lexicului plastic, mai ia o ebosa: albul si negrul sint tonuri. Stii, ca atunci cind spun ca tonul meu fata de tine este condescendent, functionind ca lumina si cei zeec sefiroti: descendent.
l`am citit pe gorzo in b24fun si am inteles ce pot gasii unii oameni fascinant si extraordinar la elefant.
si mi separe just. chiar este un articol misto
Il pot gasi pe net? (articolu, adica...)
. Banuiesc ca stii si tu ca atunci cindcombini doua valori de baza (albul si negrul) nasti o culaore noua, gri-ul. .
Doua non-culori, alb/negru, nasc o noua culoare. Cine iti rapise logica?
Iconoplastia lui Tarantino apare in primul rind in felul in care Tarantino zugraveste - ca nimeni altul pina la el - cinele cele de taina din underbelly-ul american, unde Iisus lipseste, dar nu lipsesc nici hotii, nici miracolele. Iconoclasmul sau se manifesta insa in alt loc, pe care ma vad nevoit - cu durere in suflet - sa ti-l semnalez: Tarantino nu remixeaza filmul negru, sa zicem, ceea ce ar constitui o inovatie. Tarantino inventeaza un gen nou: artsy gangster movie (au mai activat pe aici si the overrated Coen Bros, dar comparatia nu este valida). Cind inventezi un gen nou, rasturnind multe din traditiile si topoi filmelor vechi, atunci da, draga doctore, putem vorbi de un iconoclast.
Incepi sa devii clar, dar infertil in concluzii. Cand creezi un gen nou nu inseamna ca rastorni niste cutume, ci adaugi. Fiindca kiar asta face Tarantino.
Iar iconoclasmul, in puterea sensului sau, inseamna o rasturnare de valori. Tarantino nu neaga nimic, ba din contra, omagiaza. Si as putea adauga, infumuseteaza.
PS: Metafora de imagistica Leonardo Da Vinci cu atlasul functional mi se pare second hand, nefericita si, alas, mult prea clinica pentru gustul meu.
Clinic e decat deficitul tau, <atlas> e kiar numele unei vertebre care face parte din scheletul gatului (ca despre asta vorbeam). Si e un amanunt anatomic.
PPS: Cu tristete imi dau seama ca imi esti un sub-adversar (dar asta nu te pune sub mine, relax): Stii, ca atunci cind spun ca tonul meu fata de tine este condescendent, functionind ca lumina si cei zeec sefiroti: descendent.
E o drama pt mine. Promit ca o sa contribui la inflorirea comertului cu batiste.
ca se vorbeste din nou dsp Qt la topiku dsp van sant si elephant, mai inteleg
da` de unde dracu s`a ajuns la canudo??????
stiti macar cand a trait individu?
@ ambra
aici te inseli amrnic
articolu lu gorzo e scris minunat si mai ale3s ce a scris in el se merita apreciat
desi a dat`o rau in bara si cu nervii mei de pamant cu ereziile lui referitoare la KB2, chestia dsp elephant ramane misto
ca se vorbeste din nou dsp Qt la topiku dsp van sant si elephant, mai inteleg
da` de unde dracu s`a ajuns la canudo??????
stiti macar cand a trait individu?
Nu-ti refuz lectiile de istorie, dar l-as cita si pe Aristotel daca ar fi spus ceva vibrant despre film.
PS: poate nu stiai dar prima carte de teoria filmului scrisa de un roman, aparuta in 1935, e o calchiere a ideilor lui Canudo. Concluzia: "individu" a trait cand i-a fost destinul si noi stim asta (imi permit sa vorbesc si-n numele lui ambrete, daca stie de Nanook stie si de Canudo,probabil si de Sadoul).
Ambra Blu
08 Jul 2004, 18:45
Incepi sa devii clar, dar infertil in concluzii. Cand creezi un gen nou nu inseamna ca rastorni niste cutume, ci adaugi. Fiindca kiar asta face Tarantino.
Iar iconoclasmul, in puterea sensului sau, inseamna o rasturnare de valori. Tarantino nu neaga nimic, ba din contra, omagiaza. Si as putea adauga, infumuseteaza.
Incep sa devin clar pentru tine, pentru ca mi-am impus sa vorbesc cu cuvintele tale. Cind creezi un gen nou bla bla bla, nici macar tu nu crezi asta. Daca toate filmele ar adauga trasaturi noi la cele deja stabilite de si nu ar elemina nimic, nici pietrele din discursul tau bolovanos si frust(rat), inseamna ca s-ar crea un gen nou? Pai, daca lucrurile ar sta asa, referindu-ne strict la filmul noir, una din sursele lui Tarantino, este mai mult decit evident ca acesta a renuntat la femeia fatala sau la atmosfera/ decorul plin de ceturi specific filmului noir francez. In schimb, atmosfera noir o regasim mai degraba la Killing Zoe, al lui Avary (aici bag mina in focul brichetei ca nu ai vazut filmul). Deci, Tarantino renunta la unele chestii in dauna altora. In ceea ce priveste definitia in stricto sensu a lui "iconoclast" you couldn't be any further from the truth. Pentru mai multe detalii, citeste orice legat de Conciliabulumul iconoclastilor tinut in Constantinopole undeva in 754 A.D. Ca hint, iti dau doar cuvintul idolatrie.
Clinic e decat deficitul tau, <atlas> e kiar numele unei vertebre care face parte din scheletul gatului (ca despre asta vorbeam). Si e un amanunt anatomic.
My bad, as the English has it. However, dearest medicine man, when it comes to properly articulate ideas in Romanian, it is you teh clinically deficient, because correct form is: "clinic e doar deficitul tau" or "clinic nu e decit deficitul tau". All the best to your professors in the Med School.
Ambra Blu
08 Jul 2004, 18:52
. Banuiesc ca stii si tu ca atunci cindcombini doua valori de baza (albul si negrul) nasti o culaore noua, gri-ul. .
Doua non-culori, alb/negru, nasc o noua culoare. Cine iti rapise logica?
Logica mi-a rapit-o zina buna. In plus, este scris negru pe alb: albul si negrul sint doua valori de baza (nici pomeneala de culori aici, nu?), care nasc - combinate fiind - o culoare noua - gri-ul. Tie cine nu-ti rapise logica, desi tu ai fi vrut-o?
Logica mi-a rapit-o zina buna. In plus, este scris negru pe alb: albul si negrul sint doua valori de baza (nici pomeneala de culori aici, nu?), care nasc - combinate fiind - o culoare noua - gri-ul. Tie cine nu-ti rapise logica, desi tu ai fi vrut-o?
Sper sa nu faci atac de apoplexie cand o sa afli ca nici prearafinatul GRI nu e culoare. E tot non-culoare. Sau daca vrei neaparat sa fie culoare adauga termenul "acromatic".
Imi pare rau pt nivelul tau ansamblare al informatiilor. E cam subred. Pe tine te caracterizeaza frenezia, chiar si in evaluarea ideilor.
Oricum s-ar numi noua tipologie filmica 'by Tarantino', nu e decat o revitalizare, o reimprospatare a unui anumit gen. ARTSY GANGSTER MOVIE parca i-ai spus. "Gangster movie" am vazut cu totii, inclusiv bunicii nostri. E clar ca Tarantino si-a construit conceptia pe o structura preexistenta. Denumirea dovedeste asta. Nu faci nici o diferenta intre inovare/repozitionare fatza de pretinsul iconoclast?
Pt tine clinic e acelasi lucru cu anatomic. Asta spune multe despre cum iti aranjezi si directionezi ideile.
PS: te las sa te impiedici in greselile mele sintactice. e un sport revitalizant.
Ambra Blu
09 Jul 2004, 16:51
Sper sa nu faci atac de apoplexie cand o sa afli ca nici prearafinatul GRI nu e culoare. ...Pt tine clinic e acelasi lucru cu anatomic. Asta spune multe despre cum iti aranjezi si directionezi ideile.
Doctore, esti trist. Refuzi sa vezi niste lucruri, iar obtuzitatea nu reuseste decit sa ma faca sa privesc oarecum intelegator virtejurile tale intelectuale, care ar trebui sa ma bage pe mine intr-un vertij, de unde sa nu mai scot capul, precum strutul. Sau, de fapt, am inteles eu prost: pe mine ma caracterizeaza frenezia, si pe tine acumularea temeinca (stil furnicar) a datelor si cifrelor, nostalgie a speciei tale de hunters/ gatherers. Disputele tale sterile - parca imi si inchipui ce le zici fetelor pe messenger - si articolele tale la fel de lipsite de fecunditate (de unde si diferenta: ale mele, jucause si sprintare, intrau in "Deci" in timp ce ale tale mureau ante portas) ma forteaza sa ma abtin de la a-ti atinge replicile. Ma asteptam la replici mai mustoase de la unul care si-a pierdut un an de zile lucrind ca sondor vaginal. O ultima atentie, si cu asta am terminat disputa cu tine, pentru mine clinic nu e acelasi lucru cu anatomic: clinic este cazul tau, iar anatomic este organul meu de copulatie pe care ti-l dedic cu simpatie, sa te ajute sa iti repozitionezi ideile. Au reservoir dogs.
Ma asteptam la replici mai mustoase de la unul care si-a pierdut un an de zile lucrind ca sondor vaginal. O ultima atentie, si cu asta am terminat disputa cu tine, pentru mine clinic nu e acelasi lucru cu anatomic: clinic este cazul tau, iar anatomic este organul meu de copulatie pe care ti-l dedic cu simpatie, sa te ajute sa iti repozitionezi ideile. Au reservoir dogs.
Domnu' film-profesionist, mustul il pastrez pt serile de vara. Eu ma asteptam sa vii cu contraargumente stilate ca inciziile himenale, dar ai ales marsul funebru al cainilor eutanasiati. E si asta o pozitie de atins un punct, dar unul periferic. Si ma refer strict la cele patru labe pe care le faci in revista 'specialitatea casei'.
Si apropo: Caravaggio nu e renascentist cum aberai solemn tot prin aceste locuri. Asta tot o cifra documentara se numeste.
PS: fii atent la punctul G(ri)!
Ambra Blu
09 Jul 2004, 17:35
Domnu' film-profesionist, mustul il pastrez pt serile de vara. Eu ma asteptam sa vii cu contraargumente stilate ca inciziile himenale, dar ai ales marsul funebru al cainilor eutanasiati. E si asta o pozitie de atins un punct, dar unul periferic. Si ma refer strict la cele patru labe pe care le faci in revista 'specialitatea casei'.
Si apropo: Caravaggio nu e renascentist cum aberai solemn tot prin aceste locuri. Asta tot o cifra documentara se numeste.
Daca pui doua cifre una linga alta, iese de un numar? Eh, numarul ala ti-l dedic tie. In ceea ce priveste sparingurile intelectuale, prefer sa execut un balet mult mai rafinat in paginile unei reviste, in fata unui public eterogen si nepretentios, deci in fata ta, un pubic erogen si pretentios. Intre timp, te-ai mai pus la curent cu iconoclastii si ce sint aia?
PS: Stilul tau - din amvonul caruia propovaduieste ung bien hastif homs, melancolicus et furiosus - imi lasa impreisa ca nici eviratia nu-ti mai poate fi de folos. Cum ar veni, sa intelegi si tu, stilul tau este asexuat si se conjuga perfect cu abstinenta (abstinenta este un viciu, stim asta, nu?) in care, mi se pare mie, te complaci de citeva luni incoace. Hai, zece Ave Maria! si doua batai cu fringhia uda, sa le imortalizam in Les Très Riches Heures ale Ducelui de Berry.
Out of the depths of the dark age of reason, flamboyantly yours, Ambra Blu, the promoter of iconoclasts.
Daca pui doua cifre una linga alta, iese de un numar? Eh, numarul ala ti-l dedic tie.
Corect. Se numeste numarul de aur (v. Mathila Ghyka)
Intre timp, te-ai mai pus la curent cu iconoclastii si ce sint aia?
Am luat lectii de la tine. Am un stergar cu vezica lui Tarantino.
stilul tau este asexuat si se conjuga perfect cu abstinenta (abstinenta este un viciu, stim asta, nu?) in care, mi se pare mie, te complaci de citeva luni incoace. .
Asa sunt eu, cu absenta trepidanta.
Out of the depths of the dark age of reason, flamboyantly yours, Ambra Blu, the promoter of iconoclasts.
Si ar trebui sa-mi multumesti. Ce te-ai face fara bisturiul din mana mea? Nici tu n-ai luci, si nici kelie n-ai s-o faca.
Ambra Blu
09 Jul 2004, 17:58
Daca pui doua cifre una linga alta, iese de un numar? Eh, numarul ala ti-l dedic tie.
Corect. Se numeste numarul de aur (v. Mathila Ghyka)
Eu ma gindeam la Pi, as in female genitalia. ;)
Intre timp, te-ai mai pus la curent cu iconoclastii si ce sint aia?
Am luat lectii de la tine. Am un stergar cu vezica lui Tarantino.
E de fapt un stergar folosit post-ablutiuni pe care sta brodat cu caractere vechi: "Thou shalt trust the seer".
stilul tau este asexuat si se conjuga perfect cu abstinenta (abstinenta este un viciu, stim asta, nu?) in care, mi se pare mie, te complaci de citeva luni incoace. .
Asa sunt eu, cu absenta trepidanta.
Tremuri din trup si iti tii partea inferioara imobila? Sau misti din bazin (in talazul bizantin) si iti tii pumnul rigid?
Si ar trebui sa-mi multumesti. Ce te-ai face fara bisturiul din mana mea? Nici tu n-ai luci, si nici kelie n-ai s-o faca.[/quote]
Asta da, la asta am ris sincer. Runda urmatoare, te rog. Si adu si gheata, si un strop de vin, pentru fudulii.
Tremuri din trup si iti tii partea inferioara imobila? Sau misti din bazin (in talazul bizantin) si iti tii pumnul rigid?
Nu prea stii ce alerta ma cuprinde cand fac recital fluid in scoica gematoare.
Asta da, la asta am ris sincer. Runda urmatoare, te rog. Si adu si gheata, si un strop de vin, pentru fudulii.
La clasele mari, cum ne pretindem, gheata se sparge cu stiletul. Pt dubiosii iconoclasti Tarantino le-a cedat o bucata de sabie Hanzo.
So, ne mai taiem sau plec acasa?
Ambra Blu
09 Jul 2004, 18:19
Nu prea stii ce alerta ma cuprinde cand fac recital fluid in scoica gematoare.
Pai ce esti tu, Typhon? Urli in scoica? Vezi sa nu gresesti si sa tipi in ochean, sextantule.
La clasele mari, cum ne pretindem, gheata se sparge cu stiletul. Pt dubiosii iconoclasti Tarantino le-a cedat o bucata de sabie Hanzo.
So, ne mai taiem sau plec acasa?
Ne mai taiem preputurile ca sa pornim o disputa religioasa, de o parte si de alta a "legaturii de singe" (atentie, trimitere la circumcizie). Te astept si miine, la aceeasi ora, cu tipsia pe care sa-ti rostogolesc capul. O(r)v(o)ar!
Serghei
10 Jul 2004, 09:07
You guys make me fly...
...HIGH..
Te astept si miine, la aceeasi ora, cu tipsia pe care sa-ti rostogolesc capul. O(r)v(o)ar!
Tot in piele de femeie te simti mai bine. Dar ce preferi, Judith sau Salomeea?
Ma indemni sa rectific o idee de ieri: nu scrii din patru labe, ci din doua labii.
Ambra Blu
10 Jul 2004, 19:29
Tot in piele de femeie te simti mai bine. Dar ce preferi, Judith sau Salomeea?
Ma indemni sa rectific o idee de ieri: nu scrii din patru labe, ci din doua labii.
Doc, is this all you can?
More pricks than kicks, as Beckett had it. Or, better said, more prick than kicks. Have someone translate it for you, please. The joke, I mean.
Ambra Blu
11 Jul 2004, 09:57
Si apropo: Caravaggio nu e renascentist cum aberai solemn tot prin aceste locuri.
Si apropo: asta ai scornit-o tu (in sensul medieval al 'scornelii' - vezi Villon) cu prietenii tai de peluza. Eu nu am zis asta.
Da bai sulita de toreador, atat pot. Printre picaturi.
Si apropo: Caravaggio nu e renascentist cum aberai solemn tot prin aceste locuri.
Si apropo: asta ai scornit-o tu (in sensul medieval al 'scornelii' - vezi Villon) cu prietenii tai de peluza. Eu nu am zis asta.
Cind cei doi se inspira din picturile lui Caravaggio si chiar din Pieta lui Michelangelo, te astepti sa vezi imagini senine, in spiritul echilibrat al renascentismului.
Ce spune fidela ta memorie?.
Citatul e preluat dintr-o postare pt concursul TIFF (Patimile...).
Ambra Blu
11 Jul 2004, 15:12
Da bai sulita de toreador, atat pot. Printre picaturi.
Hai sa iti explic gluma, glumetule. Era vorba de un titlu imprumutat de la Samuel Beckett care s-ar traduce prin "Mai multe intepaturi, decit lovituri" adica mai mult ma intepi/ musti cu replicile, decit sa ma lovesti. In alta ordine de idei, "prick" mai inseamna si "puta". Logic, venea asa: "Esti mai mult puta decit lovituri". Pune mina pe un manual de engleza ca altfel vorbesc singur.
Ambra Blu
11 Jul 2004, 15:22
Cind cei doi se inspira din picturile lui Caravaggio si chiar din Pieta lui Michelangelo, te astepti sa vezi imagini senine, in spiritul echilibrat al renascentismului.
Ce spune fidela ta memorie?.
Citatul e preluat dintr-o postare pt concursul TIFF (Patimile...).
Si rizi si rizi. Nu imi pune in gura cuvinte-bastarzi (pe care nu le recunosc, that is; nu stiu de ce, dar imi lasi impresia unui om nedumerit, caruia trebuie sa ii explic stuff) ca iti pun si eu in gura alte cuvinte, mai grele, din alea care contin viata. La Michelangelo esti de acord ca e renascentist, da? Si, daca as vrea sa ma joc de-a avocatul diavolului, ti-as spune ca, da, Caravaggio e produsul unei sensibilitati renscentiste care, ulterior, va influenta barocul. Oricum, asta as a sidebar to all this barking, ma plictisesti.
In alta ordine de idei, "prick" mai inseamna si "puta". Logic, venea asa: "Esti mai mult puta decit lovituri". Pune mina pe un manual de engleza ca altfel vorbesc singur.
Domnu' Leon Levtchi Redivivus, daca nu ma prindeam de jocul tau cu puta, nu te mai apelam ca sulita de toreador.
PS: iti rezista latexul?
Ambra Blu
11 Jul 2004, 15:33
Domnu' Leon Levtchi Redivivus, daca nu ma prindeam de jocul tau cu puta, nu te mai apelam ca sulita de toreador.
PS: iti rezista latexul?
Levitchi era domnul cu pricina. Mie imi rezista latexul, insa tatalui tau nu i-a rezistat si asa ai venit tu sa dai din coada pe forumuri.
Si rizi si rizi. Nu imi pune in gura cuvinte-bastarzi (pe care nu le recunosc, that is; nu stiu de ce, dar imi lasi impresia unui om nedumerit, caruia trebuie sa ii explic stuff) ca iti pun si eu in gura alte cuvinte, mai grele, din alea care contin viata. La Michelangelo esti de acord ca e renascentist, da? Si, daca as vrea sa ma joc de-a avocatul diavolului, ti-as spune ca, da, Caravaggio e produsul unei sensibilitati renscentiste care, ulterior, va influenta barocul. Oricum, asta as a sidebar to all this barking, ma plictisesti.
Si plangi, si razi, si plangi, si mai mananca si tu celuloza,nu doar googlisme.
Caravaggio (Michelangelo Merisi)
Viata: 29 septembrie 1571 - 18 iulie 1610
Curent: Realism
Lucrari reprezentative: "Trisorii" - 1596; "Chemarea Sfantului Matei" - 1599-1600; "Rastignirea Sfantului Petru" - 1600; "Punerea in mormant" - 1602-1603
Inainte de a fi un maestru al clarobscurului si "inventatorul" realismului, Caravaggio este omul asfintitului de Renastere, al ruperii cu idealizarea estetica, cu manierismul unor Tintoretto sau Veronese. Paradoxal, pictorul fara mentori, care recunoaste in natura singurul maestru posibil si nu se lasa subjugat de tendinte si modele estetice, creaza o scoala care va domina pictura inceputului de secol XVII si care va influenta indeosebi marea pictura olandeza din Secolul ei de Aur.
Mai trebuie sa cunosti ca acest Caravaggio traia in plin manierism(Parmigianino,Pontormo). Renasterea era in agonie de vreo 5o de ani, si cum se intampla in vremuri tulburi, atipiile se nasc in cascada.
Iti pot face trimitere la orice carte de istoria artei recunoscuta unde vei citi negru/alb ca Michelangelo Merisi (uneori, apare si ca Merigi) zis Caravaggio este un pictor desprins complet de stilul renascentist.
Bonus: http://www.kfki.hu/~arthp/bio/c/caravagg/biograph.html
Mie imi rezista latexul, insa tatalui tau nu i-a rezistat si asa ai venit tu sa dai din coada pe forumuri.
Mda. Trimiterile tale prea personale ma dezgusta. Sper sa nu-ti fi patat prea mult onorabila ta rochitza de diva forumista. Imi cer scuze si-ti arunc un buchet de flori. La denumiri nu ma pricep.
Ambra Blu
11 Jul 2004, 15:54
Si plangi, si razi, si plangi, si mai mananca si tu celuloza,nu doar googlisme.
Iar stai pe capul oamenilor cu dictionarele deschise in fata? Ce dracul, domnul doctor, nu mai ai alte fete in fata carora sa tinjesti in van? Chiar trebuie sa imi servesti fise de lectura? Nu stii ca oricine prefera un futai sanatos (cartea propriu-zisa) unei labe obosite (conspectul tau)? Trebuie sa ma retrag, aud cintecu' sirenei la ferastra de Yahoo Messenger! Oricum, draga Odysseus, nu plinge dupa mine, ai si alti mateloti cu care sa va cautati impreuna lina de aur.
Iar stai pe capul oamenilor cu dictionarele deschise in fata? Ce dracul, domnul doctor, nu mai ai alte fete in fata carora sa tinjesti in van? Chiar trebuie sa imi servesti fise de lectura? Nu stii ca oricine prefera un futai sanatos (cartea propriu-zisa) unei labe obosite (conspectul tau)? Trebuie sa ma retrag, aud cintecu' sirenei la ferastra de Yahoo Messenger! Oricum, draga Odysseus, nu plinge dupa mine, ai si alti mateloti cu care sa va cautati impreuna lina de aur..
Deocamdata "laba mea obosita" e identica cu "futaiul sanatos". Tu probabil esti in cautarea unicului testicol pierdut. Poate chiar in carul cu fan.
(as face un film cu Iason tavalind-o pe Ambra prin lana de aur, dar mi-e teama sa nu ti se astupe toate orificiile).
Ambra Blu
11 Jul 2004, 18:14
Deocamdata "laba mea obosita" e identica cu "futaiul sanatos". Tu probabil esti in cautarea unicului testicol pierdut. Poate chiar in carul cu fan.
(as face un film cu Iason tavalind-o pe Ambra prin lana de aur, dar mi-e teama sa nu ti se astupe toate orificiile).
Ti-am dat exemplul lui Odysseus nu pentru ca, fereasca sfintul, nu as fi stiut cine ii conducea pe argonauti, ci pentru ca mi se pare ca te identifici mult mai usor cu hoinarul peste mari, in cautare de Ithaca in care sa te slobozesti si tu o data, ca Robinson din "Vineri si limburile pacificului". In cazul tau, mi-e teama ca regresus ad uterum va trece mai intii prin furcile caudine ale unui vagina dentata, si in loc de Vineri si limburile pacificului, odiseea ta va esua in Marx si limbile pacificului. Ai grija sa nu intri in deriva undeva in punto fijo, pentru ca, acolo, orice coprofag (sau era lotofag?) temporar se transforma intr-un coprofaggot full time/ perpetuu.
PS: Bine ca mi-ai amintit (printr-un tablou de inspiratie Hieronymus Bosch) ca mi-am pierdut testicolul in confruntarea cu tine. Mi-l dai inapoi, sau il tii sa ai si tu ce sa ti sa balangane in chiloti?
Ti-am dat exemplul lui Odysseus nu pentru ca, fereasca sfintul, nu as fi stiut cine ii conducea pe argonauti, ci pentru ca mi se pare ca te identifici mult mai usor cu hoinarul peste mari, in cautare de Ithaca in care sa te slobozesti si tu o data, ca Robinson din "Vineri si limburile pacificului". In cazul tau, mi-e teama ca regresus ad uterum va trece mai intii prin furcile caudine ale unui vagina dentata, si in loc de Vineri si limburile pacificului, odiseea ta va esua in Marx si limbile pacificului. Ai grija sa nu intri in deriva undeva in punto fijo, pentru ca, acolo, orice coprofag (sau era lotofag?) temporar se transforma intr-un coprofaggot full time/ perpetuu.
PS: Bine ca mi-ai amintit (printr-un tablou de inspiratie Hieronymus Bosch) ca mi-am pierdut testicolul in confruntarea cu tine. Mi-l dai inapoi, sau il tii sa ai si tu ce sa ti sa balangane in chiloti?
Te-ai dat si in scranciob pana ai ametit, ai facut si baloane de sapun pt zambete de fetitze, te-ai uitat si la desene animate renascentiste, ai stat si cu limba la soare sa ti se usuce coprolul. Ti-a fost de-ajuns. Acum multumeste publicului ca te-a privit si cere cate un betigas de scobit in nas drept recompensa.
PS: Te-ai ingaurit in scrot cu un Bosch?
Gaandalf
12 Jul 2004, 14:24
de observat cat de "deviat" poate fi marx la subiectul de fatza ... :shock:
undeva ... akolo, afara sunt nishte oameni cu halate albe care il cauta cu disperare pe marx sa-l bage la locul lui la spitalul 9 sectzia : agitatzi ...
Ambra Blu
12 Jul 2004, 15:02
Acum multumeste publicului ca te-a privit si cere cate un betigas de scobit in nas drept recompensa.
Multumesc pantalonilor care mi-ai sustinut pula.
alexedi
14 Jul 2004, 21:08
Ma intreb daca Ambra Blu se masturbeaza citindu-si propriile mesaje de pe cinemagia. In orice caz, probabil ca nu emite 'mmmm'-uri si 'aaah'-uri, ci 'goodness i am soon going to succumb to acmes of sensual pleasure'.
herbert
30 Jul 2004, 02:02
mai, lume cinefila, ati uitat complet de Elephant! ce revarsare de "inteligenta" & "estetica" a jegului pe acest topic. chiar nu merita o asemenea deturnare Gus Van Sant.
vazut si eu filmu', mai tarziu, dar a meritat sa-l "vanez". Elegant, de o inteligenta neostentativa... mi-a placut. nu-l ratati cei care inca nu l-ati vazut.
Blanche
23 Aug 2004, 17:31
Frumos film ….Eu abia acum l-am vazut, si tare rau imi pare ca n-am apucat sa-l vad la cinema.
Ati observat faza cu tricourile si animalele de pe tricouri ? Dar tricoul cu «Lifeguard » ?
Apropo de titlu … cica e de asemenea o trimitere la mascota republicanilor :). Asa o fi ?
Mi se apre mie sau a dezertat marx?
Ar fi mare pacat.
Fara gluma.
Alex Leo Serban
24 Aug 2004, 10:03
chiar si mie imi pare rau ca a disparut marx! era o picatura capitala (!) de supa de rata (!!) intr-o ciorba (de burta) de pareri...
dar v-ati gindit k poate e in continuare, sub alt nume (pe modelul marcu=herbert)? ;)
vede, citeste si se distreaza :D
herbert
24 Aug 2004, 15:16
chiar si mie imi pare rau ca a disparut marx! era o picatura capitala (!) de supa de rata (!!) intr-o ciorba (de burta) de pareri...
dar v-ati gindit k poate e in continuare, sub alt nume (pe modelul marcu=herbert)? ;)
vede, citeste si se distreaza :D
mai ALS-ule, stiam ca una din obsesiile tale declarate este filmul? acum vad ca este si... bietul Marcu - pe unde o fi fiind??? te-a fascinat, te-a complexat, te-a sedus cumva?...
ce ai cu mine, omule, de ma tot rebotezi? vrei sa ma supar? sa devin rau, veninos, violent?... crezi ca e prea multa liniste & cumsecadenie pe acest forum? norocu' tau e ca ma stapanesc, tolerant si intelegator fiind :P
P.S. mai, ce memorie gustativa trebuie sa ai ca sa faci o distinctie atat de clara, evidenta si transmisibila intre o supa de rata si o ciorba de burta! stiam ca te pricepi mai mult la salate :D
Am incercat sa ascult 'sonata lunii' dupa ce am vazut filmul... nu am reusit sa ma detasez de imaginile masacrului de la sfarsit. Oare nu se putea realiza filmul fara aceasta implicare a muzicii clasice?
Losing the narcissist is no different to any other major loss in life. It provokes a cycle of bereavement and grief. This cycle has 4 phases: denial, rage, sadness and acceptance.
:) ar merita scris pe usa de la intrare astfel incat, cand pleci de acasa sa-ti amintesti "sa accepti" (economie de timp si emotii).
Am incercat sa ascult 'sonata lunii' dupa ce am vazut filmul... nu am reusit sa ma detasez de imaginile masacrului de la sfarsit. Oare nu se putea realiza filmul fara aceasta implicare a muzicii clasice?
Bineinteles, filmul se putea realiza fara muzica clasica. Dar "Sonata lunii" e perfecta pentru scenele in care personajele merg si merg si iar merg... Eu nu am asociat niciodata, dupa ce am vazut "Elephant", pe Beethoven cu masacrul, ci cu elevii mergand (si mergand si iar mergand...) Cam acelasi efect il lasa si "Gerry" lui Arvo Part...
Daca vrei sa scapi de imaginile masacrului (;)) uita-te la "Confessions Of A Dangerous Mind" - "Sonata lunii" folosita (aproape) cu totul altfel.
P.S.: Funny fact: E pe Discovery o reclama la un documentar despre Hitler, pe fundal auzindu-se - evident, ce altceva! - "Sonata lunii"...
...uita-te la "Confessions Of A Dangerous Mind" - "Sonata lunii" folosita (aproape) cu totul altfel.
mersi, minrep... am retinut ideea
Eu nu am asociat niciodata, dupa ce am vazut "Elephant", pe Beethoven cu masacrul, ci cu elevii mergand (si mergand si iar mergand...) nu,nu e deloc asa.tocmai aici se vede dualitatea muzicii lui beethoven.
adica ce nu e deloc asa? la ce referi spunand dualitate?
chiar si in piesele astea,delicate si elegante,se vede cum colcaie potentialul nevrotic,nelinistitor si amenintator al muzicii beethoveniene(fireste,discutia despre dubla fata a muzicii lui b.-benefica si malefica-a inceput de la "portocala..'...ba nu,de cand nazistii au preluat simfonia a IX-a pe post de imn neoficial,alaturi de horst wessel lied.simf.a 9-a a ajuns acum imn al europei,deci...)
chiar si in piesele astea,delicate si elegante,se vede cum colcaie potentialul nevrotic,nelinistitor si amenintator al muzicii beethoveniene
hm, ar merita extinsa discutia, ... despre muzica 'background' si ce se afla in prim plan
Eu nu am asociat niciodata, dupa ce am vazut "Elephant", pe Beethoven cu masacrul, ci cu elevii mergand (si mergand si iar mergand...)
nu,nu e deloc asa.tocmai aici se vede dualitatea muzicii lui beethoven.
Nu stiu ce sa zic... Din cate imi amintesc, cat timp cei doi impuscau oameni nu se auzea Beethoven (s-ar putea sa gresesc, dar nu cred...) In nici un caz nu cred ca Van Sant a folosit muzica pentru ca i s-a parut a fi nazista sau malefica sau ca incita la violenta or whatever. Sunt de acord ca exista o dualitate in muzica lui Beethoven, dar nu cred ca in felul in care spui tu.
Stanley Kubrick zicea (intr-un interviu cu Michael Cement), ca faptul ca personajului principal din "Portocala mecanica" ii place Beethoven vrea sa spuna ca (scuzati...) cultura nu a reusit sa "educe" din punct de vedre moral tinerii. Dar pana si in film, Alex DeLarge striga "Beethoven nu a facut nici un rau. El doar a compus muzica". Pe de alta parte, "Simfonia a noua" este o coloana sonora grozava, avand in vedere ca tema liberului arbitru este pusa in discutie. Iar "Simfonia a cincea" este si mai subtil folosita: cele patru note ale sonerie, ca o previziune sumbra... Dar ne indepartam de subiect.
Revenind la "Elephant", imi vine greu sa cred ca ii vine cuiva sa ia in mana un Kalasnikov si sa se apuca sa imprastie gloante in creierii colegilor. In general, tinerii (cred eu...) sunt ori influentati pozitiv de muzica lui Beethoven (si muzica clasica in general), ori raman indiferenti. Si asta am si zis de cei doi criminali din "Elephant": ca se chinuie sa cante "Sonata lunii", ca se uita la documentare despre Hitler, ca vorbesc cu parintii etc. le e tot una...
Astfel, mie mi se pare ca Van Sant foloseste Beethoven pentru a crea un aer monoton, anuland violenta, fara sa exprime optimism. Muzica lui Beethoven se ridica mult deasupra noastra a oamenilor, tintind inspre cerul prezentat la inceput si la sfarsit. Exista riscul sa provoace indiferenta la un eveniment atat de sinsitru, singurul minus pe care il vad in folosirea acestei muzici.
P.S.: Dualitatea nu e atat in muzica, cat in modul in care unii o folosesc. Nu e vina lui Beethoven sau Wagner ca lui Hitler ii placea (se spune) opera lor. Daca vreti Beethoven pur, duceti-va la un concert sau uitati-va la "Cazul Furtwangler"... Daca vreti sa-l vedeti folosit altfel, provocator, uitati-ca la "Elephant" sau "Portocala mecanica".
P.P.S.: Sunt curios ce parere va face Arvo Part dupa ce vedeti "Gerry"...
Vreau sa ma adresez in primul rand celor care vorbesc despre ideea filmului. Care idee? Unde e ideea??? Eu nu am vazut decat un mare cliseu. V-a gadilat simtul de roman sau european ceea ce ati vazut?
Am rezistat la filmul asta deoarece nu am stiut la ce sa ma astept, nu stiam absolut nimic despre el cand l-am vazut.
I-am dat o sansa deoarece nu parea un film cu liceeni americani....bla bla. Oricum doar ritmul sa-l schimbi si devine Yet Another Teen Movie With Guns.
Oricum doar ritmul sa-l schimbi si devine Yet Another Teen Movie With Guns.
Exceptind ritmul, mai sint replicile, repetarea (obsesiva! a) unor cadre din alta perspectiva, atmosfera (spre care converg mai multe elemente), per total ceea ce transmite si senzatia pe care o lasa.
Amputat de oricare dintre elementele astea, tot nu-i Another Teen Movie With Guns.
[...] Yet Another Teen Movie With Guns
Hmm... Haven't seen too many of these...
Cat despre idee sau - ma rog - de ce trebuie vazut filmul, de ce unii il considera 'o capodopera' si alte-alea... vezi cele 5 pagini de dinainte...
ricutza
09 May 2005, 23:35
am reusit sa vad si eu intr-un final Elephant....
Recunosc ca stilul regizorului m-a socat initial, iar sfarsitul filmului m-a luat total prin surprindere, cu toate astea mi-a placut foarte mult...
mi-au placut momentlee in care personajele merg singure pe culoar...practic fiecare dintre tineri este lasat singur...si prin faptul ca singuratatea nu e oprita prin taietura, e transmisa si starea de apasare pe care o exercita singuratatea...mi se pare ca asta este unele din problemele adolescentilor si este genial surprinsa...si mai sunt si cadrele destul de largi, si personajul in centru, ca sa vezi cum golul coridoarelor il cuprinde...
m-au mai impresionat foarte tare momentele in care aparatul se plimba prin diverse sali si descopera personajele in mediul lor...totul pare foarte natural...simti foarte bine si personajele si spatiul desi multe lucruri sunt nerealiste (mi-e foarte greu sa cred ca intr-un liceu american ce este atat de mare, coridoarele pot fi atat de goale...dar asta efectiv nici nu mai conteaza)...
mda...incredibila regie....
vladvaidianu
17 May 2005, 19:07
Elephant-mai inteligent dar mai plictisitor decat disputa dintre ab si marx
keyzer soze
27 May 2005, 09:00
Elephant-mai inteligent dar mai plictisitor decat disputa dintre ab si marx
am ras la asta
cel mai mult m a speriat la filmu asta faptu ca si a impuscat ala fratele la sfarsit si modul in cae a fost redata viziunea fiecarui personaj asupra incidentului...super tare
Leonard
29 Jun 2005, 06:10
revãzut ieri la motoare. parcã nu m-a mai impresionat ca prima datã, nici mãcar sfîrºitul n-a mai fost deloc ºocant. orice impact ar avea la o primã vizionare, dacã nu-ºi menþine tonusul la re-vedere, degeaba. un film care 'trebuia fãcut' ºi cam atît.
ce mi-a sãrit în evidenþã mai mult acum e 95% filmarea din spate a personajelor cu trav-înainte permanent
6,5/10 (7 fusese la prima)
ce mi-a sãrit în evidenþã mai mult acum e 95% filmarea din spate a personajelor cu trav-înainte permanent
6,5/10 (7 fusese la prima)
Visiune par-derrier (dindarat, ca sa nu spun din fund) este folosit si in romanele de tip doric/traditional/obiectiv...probabil domnului...Gus van Sant ii place sa scrie romane de tip traditional ("Ion", "Baltagul", "Mara"de Ion Salvici)
[ion e considerat roman modern in manualele studiate acum. (aceleasi care nu ii invita pe de-alde sadoveanu, goga, rebreanu, arghezi in partea dorsala adica unde-ar trebui). vezi analiza psihologica. taranul roman are profunssssiiiime si Greutate sufleteasca. la fel si morometele. miezul literaturii, ce sa spun. Tzara, Naum, Vinea: lor le este dedicate un rand pt c-au ridicat avangarda mondiala. nevermind)
iar viziunea dindarat de ce ar fi o treaba traditionala si nu o simpla marca a obiectivitatii?
Ambra Blu
17 Aug 2005, 02:50
(aceleasi care nu ii invita pe de-alde sadoveanu, goga, rebreanu, arghezi in partea dorsala adica unde-ar trebui). . . la fel si morometele. miezul literaturii, ce sa spun. Tzara, Naum, Vinea: lor le sunt dedicate un rand pt c-au ridicat avangarda mondiala. nevermind)
Vorbesti exact ca o pustoiaca in clasa a 12-a. Compari niste grei - Arghezi, Morometii - cu niste avangardisti de talia lui Vinea (macar daca l-ai fi inclus si pe Max Blecher in combinatie, da' tind sa cred ca de asta nu invatati inca intr-a doispea) de care nu se pomeneste nici macar in afara ca de Ernst, Chirico sau Bunuel.
PS: Si vezi ca lor le este dedicat un rind.
mult offtopic: blecher l-am citit intr-a 9a. da, merita mentionat. dar ei de ce ar fi minori?!? si manualele de ce ar merge pe linia in care se ineaca de zeci de ani plus cartarescu elle revelation?! sunt o pustoaica de a12a deci vorbesc cum trebe. fara sa pretind c-as sti mai mult decat ce-am citit/vazut pana acum.
arghezi si morometii pt ca altceva nu se citeste in ultimul timp. arghezi a facut arta poetica toata viata. dar arta?! morometele e bine sa ramana acolo unde-i locul. si sa nu mai dam acelasi examen pe care l-am avut intr-a 8a. iar de blecher si vian si borges nu trebuie sa se auda de la profesori ambitiosi pe sub mana, la naiba.
later edit: rescris. multumesc.
Ambra Blu
17 Aug 2005, 03:51
arghezi si morometii pt ca altceva nu se citeste in ultimul timp. arghezi a facut arta poetica toata viata. dar arta?! morometele e bine sa ramana acolo unde-i locul.
Ce cititi voi la liceu nu ma intereseaza. Am trecut si eu prin el si am auzit de grupul-copiilor-care-citesc-sub- banci-carti-superpizda saluta profesorii-da- treaba-de-la-care-le-au-imprumutat. Ce nu stiu eu insa e unde e locul lui Moromete, poate imi explici tu, cu toate cuvintele pe care le-ai invatat pina in clasa a doispea.
Si, doi, macar daca ar fi putut toti comis voiajorii astia prin literatura (Urmuz, Naum & Co) sa cintareasca in cuvinte greutatea lui Arghezi in aur. Ce e amuzant, e ca tocmai aripa asta de avangardisti si l-ar fi apropriat pe Arghezi, numa' ca, el, deh, n-a avut altceva de propus pentru 'Unu' decit 'Plugul'.
Uf, gata, m-am plictisit de atita balmajeala literara.
nu ma pot abtine, ma leg de piciorul unei discutii si asa inutile, bazata pe subiectivitati de carcasa si lipsita de multe argumente pentru ca...
nu cred ca dezacordul meu e problema, greseala a fost recunoscuta si o consider de neiertat, explicatia e simpla dar pt ca nu merita scuza ii sta bine inafara forumului
problema mea o postez aici din inertie - atitudini de genul... ar trebuie sa-ti pese macar un dram (oricum afisarea e ipocrita and you don't need me to tell you that), pt ca noi -scuza-ma: grupul elevilor de liceu proaspat terminat-, constituim un grup tinta a ceea ce presupun ca scrii si regizezi (articolele langa ovi bufnila: pe asta NU o voi comenta). clientul nostru: stapanul nostru, btw.
daca-s fi exponenta unui grup sucit... asta da, pt ca nu ma inscriu ultimului sondaj vehiculat prin ghiduri tv cu grup tinta 11-18 ani care-l elogiaza pe G. alta fasole de mar. vin sa o confirm totusi din ce mi-a fost dat sa vad in jur. ca pana si copiii care fac teatru de ani de zile prin trupe de liceu habar n-au ca visniec e roman.
am schimbat 2 scoli (de Elita) unde am intalnit 1 profesor genial(care m-a exmatriculat de alftel), restul lepre de 25 de ani in scaun: oameni care gandeau in mare parte ca si tine. si care nu predau decat fragmente convenabile.
si ceea ce nu-mi pot explica mai e: ce principii trebuie incalcate sa castigi cu gainasighilotina cand arghezi a fost ce-a fost si e prezentat intr-un cu totul alt fel in manual, iar Tu-l Determini greu. asemeni lui sadoveanu, care a fost propus pt nobel, pe cand eliade nu. (nu e un argument, nu voi spune ca a pictat prost khalo, de ex.) de aici porneau injuraturile mele, de la o cenzura in manuale, de romana si istorie, de la alte lumini si lasere.
si sa aduci vorba de ernst si de chirico(care ce treaba ar avea intr-un manual de Romana?) cand probabil 0.1% din cei ce si-ar dori au acces la Scrierilor lor, nu e argument. asa cum n-a fost nici varsta. blecher e atat de rar si super pisda ca n-ai cum altfel sa-l primesti.
ca idee: vei face filme pana la 90 de ani, cate 5 pe an ca greul aurit?
o pustoaica aiurita, care culmea: a venit aici sa invete. nevermind (again).
PS: last i checked, unu se scria asa. si era o chestie minora si sporadica, tzara nu.
later edit(i so love this): morometelui ii sta bine in spatele jurnalului fericirii.
Ambra Blu
17 Aug 2005, 11:17
pt ca noi -scuza-ma: grupul elevilor de liceu proaspat terminat-, constituim un grup tinta a ceea ce presupun ca scrii si regizezi (articolele langa ovi bufnila: pe asta NU o voi comenta).
Regret, proaspetii absolventi de liceu nu intra in targetul a ceea ce scriu si regizez eu. Mai adauga-le citeva clase.
si ceea ce nu-mi pot explica mai e: ce principii trebuie incalcate sa castigi cu gainasighilotina cand arghezi a fost ce-a fost si e prezentat intr-un cu totul alt fel in manual, i-ar Tu-l Determini greu.
Iar eu il determin greu.
Totusi, unde e logica? Care e legatura intre Gaina si Ghilotina si Arghezi? Apropo de Arghezi, cite poezii de el ai citit, de fapt, sa il cataloghezi asa de repede ca poet prost?
And then again, ce treaba are una cu alta?
later edit(i so love this): morometelui ii sta bine in spatele jurnalului fericirii.
Like, whatever.
pt ca noi -scuza-ma: grupul elevilor de liceu proaspat terminat-, constituim un grup tinta a ceea ce presupun ca scrii si regizezi (articolele langa ovi bufnila: pe asta NU o voi comenta).
Regret, proaspetii absolventi de liceu nu intra in targetul a ceea ce scriu si regizez eu. Mai adauga-le citeva clase.
elitist, won't you say?!?
si ceea ce nu-mi pot explica mai e: ce principii trebuie incalcate sa castigi cu gainasighilotina cand arghezi a fost ce-a fost si e prezentat intr-un cu totul alt fel in manual, i-ar Tu-l Determini greu.
Iar eu il determin greu.
Totusi, unde e logica? Care e legatura intre Gaina si Ghilotina si Arghezi? Apropo de Arghezi, cite poezii de el ai citit, de fapt, sa il cataloghezi asa de repede ca poet prost?
nu am catalogat pe nimeni ca fiind prost. nu sunt in masura sa fac asta, asa cum foarte multi oameni nu sunt. (nu vorbeam de cum? ci de ce?) am zis ca manualele ar trebui sa nu-l mai ridice in slavi si sa-l cosidere modernist, implementand ideea ca fara el nu exista literatura romaneasca. asemeni altora.
din bube, mucegaiuri si noroi: o doctrina rosie vehiculata in biografii razlete.
destule.
And then again, ce treaba are una cu alta?
opera argheziana. nevermind, a fost o lovitura sub centura, oricum.
Like, whatever.[/quote]
indeed.
Ambra Blu
17 Aug 2005, 12:04
Da, deci Elephant e un film prea belea.
vladvaidianu
17 Aug 2005, 16:47
Elephant devine cel mai interesant topic pe langa subiect.... :D
Ce cititi voi la liceu nu ma intereseaza. Am trecut si eu prin el si am auzit de grupul-copiilor-care-citesc-sub- banci-carti-superpizda saluta profesorii-da- treaba-de-la-care-le-au-imprumutat.
:lol:
:lol:
biata literatura... :lol: si bietul elefant :lol:
Da...ontopic...m-am uitat si eu in sfarsit la filmul asta...
e destept...dar in special din partea lui Van Sant si nu a actorilor (care au fost mediocri...probabil first time actors) sau mai stiu eu ce...aparent omului astuia ii plac dublele lungi...cred ca e filmul cu cele mai lungi duble pe care le-am vazut...in filmul asta regizorul e personajul principal...care a vrut sa arate cat mai artistic cum arata un "razboi" intr-o scoala din America...copii aia doi clar nu erau intregi la minte...dar unu din ei (nush cum ii zice) avea si oleaca de briliantza in el (stia sa cante Fur Elise la pian...si inca bine)...
Un film sumbru care te marcheaza cu un regizat pe masura...
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.