PDA

View Full Version : Scurt-metraje la cinematograf

Freaak
23 Jun 2004, 18:21
In sfarsit s-a trezit cineva si in tara asta si s-a hotarat sa bage in cinematografe scurt-metraje romanesti. Asadar, datorita Independenta Film, din 2 iulie vom avea ocazia sa vedem la cinema Studio 5 (cinci) scurt-metraje romanesti, unele premiate in strainatate. Este vorba de:

1. "Trafic" de Catalin Mitulescu (Palme d'or la Cannes 2004)
2. "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu (Ursul de aur la Berlin 2004)
3. "Stejarii Verzi" de Ruxandra Zenide (Festivalul de la Locarno)
4. "Apartamentul" de Constantin Popescu (Marele Premiu la Venetia 2004)
5. "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu.

Din cate am inteles spectacolele vor avea in jurul a doua ore de proiectie si vor putea fi urmarite si la Multiplex si Europa, din august urmand sa apara si in provincie.
Nu ma credeti? Cumparati "Romania Libera" de astazi si convingeti-va!

Jay
23 Jun 2004, 18:30
I' m going... facem trupa sa megem mai multi??

Freaak
23 Jun 2004, 18:33
Eu unul oricum ma duc, nu m-ar deranja mai multa companie. Haideti sa mergem acolo si pe urma la Cafeneaua Actorilor pentru o reuniune. Ce ziceti?

CIPRYX
24 Jun 2004, 15:41
Scurt-metrajele romanesti au fost intotdeauna proiectate la sala Union a cinematecii.E mereu plin pe acolo.Dar oricum e bine ca le proiecteaza si in cinematografe iar Studio cred ca e sala perfecta.Nu prea mare, intima.

Jay
06 Jul 2004, 22:19
Plin de metafore si intradevar un scurt metraj reusit
2. "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu (Ursul de aur la Berlin 2004) - Diferenta de generatii si Hrebegiuc genial...
3. "Stejarii Verzi" de Ruxandra Zenide (Festivalul de la Locarno) Ma asteptam, dupa cum mi-ati spus si voi, la o prostie. Citez pe giulkiuz: "wow ce de realizari festivalul shpritz din elvetia si premiu la scoala la care a terminat fata aia , filmul e o telenovela de anii 80 care insulta orice inteligenta din capul spectatorului". Daca a facut fata un scurt metraj bazat pe pathos si cu multe stereotipuri asta nu inseamna ca trebuie sa-l desfintam. La imagine, am apreciat foarte mult detaliile(in relatia copiilor, in scoala, in satul romanesc....)
4. "Apartamentul" de Constantin Popescu (Marele Premiu la Venetia 2004) Ducandu-ma cu maicamea sa vad acest scurt-metraj, am avut surpirza ca maicamea sa stie finalul cam de pe la jumatate. Cica asta este o intamplare povestita de prin "popor" inainte de revolutie. Oricum faptul ca personajele nu au avut replici si ca la radio a fost o mare bascalie(Aici Romanesti Bucuria.... :D ) a fost destul ca sa ma prinda. Muzica extraordinara.
5. "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu. Ei bine aici sunt multe de zis, dar tot am sa ma limitez. Ma asteptam la altceva, in schimb am primit un scenariu(cu dialoguri destul de reale) si o imagine(culminand cu vaporul de la sfarsit) de toata frumusetea. Personajele bine conturate, iar inceputul a fost un intro de toata frmusetea. I'm a Porumboiu fan pentru inceput.....

Mergeti oameni la Scurt-circuit....

Ilila
07 Jul 2004, 10:35
5 (cinci) scurt-metraje romanesti, unele premiate in strainatate.
2. "Un cartus de Kent si un pachet de cafea" de Cristi Puiu (Ursul de aur la Berlin 2004)
3. "Stejarii Verzi" de Ruxandra Zenide (Festivalul de la Locarno)
4. "Apartamentul" de Constantin Popescu (Marele Premiu la Venetia 2004)
5. "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu.

Daca tot ai specificat ce premii (si unde) a primit fiecare scurt metraj ar trebui sa mentionezi si pentru Visul lui Liviu premiul publicului la TIFF (2004) ;)

zizi
07 Jul 2004, 10:41
1. "Trafic" Plin de metafore
...

de unde-atatea metafore, fratzie? e cat se poate de realist!!!

Aici Romanesti Bucuria....

asta e chiar cel mai stupid banc al filmului care nu-si avea rostul intr-un film bazat pe un umor foarte subtil, demn de toata aprecierea.

Leonard
07 Jul 2004, 12:45
topul meu dintre cele vazute ar fi:
1. Visul lui Liviu, a avut de toate: scenariu frumos, umor la greu, actori simpatici etc.
2. Stejarii Verzi. nostalgic, un pic impresionant dar nu grozav. merge.
3. Traffic. Efecte sonore si montaj foarte reusite, in schimb scenariul e de o imbecilitate rara.
4. cartus de kent bla bla. in afara de faptul ca-l are pe rebengiuc, nimic nu m-a impresionat.
(Apartamentul nu s-a dat cand am fost eu)

Ambra Blu
07 Jul 2004, 21:14
Bukkake is a Japanese term that refers to showering a receiver with sperm from one, several or many men. It is always a sperm shower and, therefore, those on the giving end are always male.

Danny
07 Jul 2004, 21:24
M-am scurt-circuitat si eu azi. Era sa mor. Nu electrocutat. De plictiseala.

Trafic - de influenta probabil! altfel nu vad cum a putut sa castige Palme d'Or.
Un cartus de kent si un pachet de cafea - ieftin rau, ca cafeaua solubila cumparata de Rebengiuc.
Apartamentul - nu de lux, dar renovat, curat, decent.
Stejarii Verzi - banuiesc ca trebuia sa ma sensibilizeze; a reusit doar in mica masura.
Visul lui Liviu - parca sub "Calatorie la oras" dar mai bun decat celelalte scurte premiate la festivalurile internationale.

Jay
07 Jul 2004, 22:32
1. "Trafic" Plin de metafore
...
de unde-atatea metafore, fratzie? e cat se poate de realist!!!

Nu mi s-a parut prea realist... Eu am vazut multe metafore ca de altfel era prea plat

Aici Romanesti Bucuria....

asta e chiar cel mai stupid banc al filmului care nu-si avea rostul intr-un film bazat pe un umor foarte subtil, demn de toata aprecierea.

cel mai stupid banc? Well sa nu vorbim despre umor...ca nu are rost

herbert
07 Jul 2004, 22:50
comentariile voastre saracesc si mai mult un tablou abia conturat. e tristete mare daca "premiatele" scurte... - e tot ce poate oferi mai bun in materie de film Romania now. totul e de inceput si de... construit.

Jay
07 Jul 2004, 23:15
Pai... cum sa-ti spun, stiu cum nu ne comparam cu meciurile tale de pe forum sau cu vasta ta cultura, dar chiar atunci cand te limitezi la o parere scurta si neavizata, ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa pari.... interesant... Asa ca as spune ca acest comentariu al tau e mult mai sarac - deplangi soarta cinematografiei romanesti... wow...

herbert
07 Jul 2004, 23:50
nici o contradictie. eu sunt un pesimist avizat, tu un om care nu si-a pierdut speranta pentru ca inca n-a aflat... vei afla.

Danny
08 Jul 2004, 10:03
Jay, zi-mi si mie cam care ar fi metaforele alea multe din Trafic. Poate sunt eu prost si n-am inteles filmul si atunci ma simt nevoit sa-mi cer scuze.

ctoma
08 Jul 2004, 10:39
Am vazut si eu ieri mult premiatele noastre scurt-metraje , e adevarat cu multa strangere de inima si mai mult dintr-o oarecare obligatie patriotica pentru ca e un gen pe care cred ca sunt incapabil sa-l apreciez si ieri m-am convins inca o data de asta.
Deci Apartamentul - simpatic ca idee si cam atat, Trafic - recunosc ca m-a depasit , a fost mult prea subtil pentru mine, iar din scurtul Un cartus de Kent si un pachet de cafea , asa cum ma asteptam singurul lucru demn de retinut este Rebenciug.
In ceea ce priveste celelalte 2 in primul rand ca nu le pot numi scurt-metraje , poate medii metraje pentru ca Stejarii Verzi m-a plictisit de moarte si nu se mai termina , nici Visul lui Liviu nu mi-a placut, am mai vazut filme de genul asta si pe Dragos Bucur l-am mai vazut in roluri de-astea, dar ma rog nu ma mira ca a avut succes.

Holden
09 Jul 2004, 10:31
In legatura cu Trafic as avea de facut cateva observatii caci, se pare, doar cativa au prins spilul si miza filmului. Nu sunt nici eu posesorul adevarului absolut insa voi propune o cheie de intelegere a scurtmetrajului in cauza.
Aparea pe forum o idee potrivit careia avem de-a face cu un filmulet plin de metafore. Bineinteles, este gresit spus "metafore". Le-as numi mai curand "apropouri" sau "clenciuri". In nici un caz metafore pentru ca de ele sunt pline mai toate filmele romanesti ale generatiei 80. Pe atunci se facea chiar un abuz in acest sens, adunandu-se laolalta elemente preluate din Kieslowski, Vajda, Tarkovski si ajungandu-se astfel la o salata de varza cu rosii, ceapa, usturoi, castraveti, gogonele si tot ce mai vor domniile voastre. :D
Vad in Trafic un film despre comunicare. Sau, mai bine spus, despre lipsa dansei. Ganditi-va doar la multimea de gadget-uri electronizate: mijloace de comunicare sau mijloace de transport care ar trebui sa ne faca viata mai usoara. Si acum ganditi-va la modalitatile prin care li se face reclama tuturor acestor produse. Imaginea familiei traditionale, a copiilor (Orange, Connex, aproape tot ce inseamna advertising auto), a nevestei fericite pentru ca sotul i-a dat un bip de la locul de munca, a problemelor corporatiste rezolvate cat ai bate din palme (echipa Zapp). Pe de alta parte, ce se petrece in realitate ? Blocaj comunicational. Blocaj in trafic. Automatisme, plictiseala, deruta abia mascata. Omul de afaceri al secolului XXI prins in mrejele unui trafic sufocant. Nu stie cum sa reactioneze pentru ca depinde de sistem. Nu neaparat de un sistem politic (daca va ganditi la 1984, Procesul lui Kafka sau Brasil) ci de un sistem tehnologic. O retea firava de care atarna mult visatul lui succes profesional.
Este impasibil. Aflat in imposibilitatea de a comunica cu fiica lui caci de mult a lasat acest "job" in seama unei ingrijitoare. Tocmai a schimbat-o. Si tot nu stie daca bijuteria a fost inghitita sau nu.
Propunerea facuta tinerei de pe strada de a-l insoti la o cafea vine din dorinta lui de a schimba ceva, de a lasa deoparte angoasele. Dar nu reuseste mare lucru. Ii este extrem de greu sa articuleze cateva cuvinte. Nu poate remarca altceva decat falfaitul parului in bataia ventilatorului.
Si ea este un produs al aceleiasi societatii. O adolescenta care trebuie sa castige pentru a-si permite o vacanta la mare. Mecanica prin gestica si vocabular. Foarte buna interpretarea Mariei Dinulescu, ca si a tipului din rolul principal (am uitat cum il cheama).
Cam asa explic si succesul pe care l-a avut la Cannes. Nu uitati ca mai toata literatura franceza a secolului XX se centreaza pe acest subiect - pierderea comunicarii. Ionescu, Camus, Yourcener. Nu ma mira deloc faptul ca a castigat premiul al mare.

Leonard
09 Jul 2004, 10:55
legat de Trafic, mie mi-a amintit de inceputul din Falling Down.

Ambra Blu
09 Jul 2004, 11:43
In legatura cu Trafic as avea de facut cateva observatii caci, se pare, doar cativa au prins spilul si miza filmului.

Ce vrobesti tu, fratre? De unde atitea metafore intr-o problema de matematica (de fapt, nici macar atit de riguros nu e filmu'). Filmu'e prost grupa mare. Din toata seria asta de scurt metraje, doar 'Visul lui Liviu' se apropie cu adevarat de ideea de film bun, si e singurul care mi-a palcut.

Holden
09 Jul 2004, 13:37
[quote=Holden]
Ce vrobesti tu, fratre? De unde atitea metafore intr-o problema de matematica (de fapt, nici macar atit de riguros nu e filmu'). Filmu'e prost grupa mare

Trafic nu este o capodopera, sa fie clar. Insa nici in ruptu' capului nu l-as cataloga drept un film prost. Scenariul nu mi s-a parut nici pe departe aiuritor deoarece incearca sa ilustreze o idee (comuna) intr-un mod destul de original (spre deosebire de Falling Down, eroul nostru nu apuca nici o bata). Si-asa e lovit in permanenta de un ciomag.

Alex Leo Serban
10 Jul 2004, 10:51
'trafic' mi se pare mult mai 'modern', mai 'pe trend' decit 'visul lui l' s.cl (cu exceptia 'apartamentului' - de departe, preferatul meu!).
iata topul meu:
1.apartamentul (l-am comentat deja in dilema - se poate citi pe site si pe liternet)
2. trafic (idem); usor sub '17 minute intirziere', dar - cert - amin2 mult mai bune ca ineptia de 'bucuresti - wien 8: 15'!
3. 'cartus de kent...' - in limitele unui gen pe care nu-l gust, adik 'sceneta tv'...; dar jucat f. bine;
4. 'visul lui l' (doar k, acolo, nu-mi place deloc, da deloc, finalul oniric-blabla, mi se pare k strica totul!); idem, comentat in dilema; n-am inteles de ce n-a fost preferata 'calatoria la oras' - dupa mine, mult superior acestuia din toate pdv (& mai scurt);
5. 'stejarii verzi' - bullshit! l-am vazut la un fest. elvetian (nu locarno - altul!) si mi s-a parut de o platitudine greu digerabila - stilul filmelor alea frantuzesti cu adoptii, care s-au dat si la tv-urile noastre si au enervat (4 the wrong reasons!) pe toata lumea... cum dracu a luat asta premii!? beats me... in orice caz, copchiii k copchiii - da ati vazut ce prost joaca adultii nostri actori? (nu cei 2 straini - romanii!); comentat in cronica despre festul de la solothurn - nu mai stiu insa daca in dilema sau obs. cult...
cam atit.

Alex Leo Serban
10 Jul 2004, 10:58
uitat ceva: toate comunicatele de presa dau pt 'stejarii verzi' informatia" premiu la locarno 2004! imposibil: festivalul are loc abia peste o luna... probabil 2003.

marx
10 Jul 2004, 13:07
uitat ceva: toate comunicatele de presa dau pt 'stejarii verzi' informatia" premiu la locarno 2004! imposibil: festivalul are loc abia peste o luna... probabil 2003.
Probabil o fi castigat vreun Solo-thurnir (de Locarno 2003 nici vorba).

zizi
10 Jul 2004, 13:20
1. nu, asta e o greshala(de manipulare):--fata a luat cu un alt film, un premiuletz la locarno(nu era marele premiu) in 2002, si, in cadrul acelui premiu, a primit un "grant", din care a realizat stejarii verzi.(care a fost selectionat la locarno 2003)

nu trebuie sa te mire nr. de premii, pt ca sensibilitatziile te tipul asta sunt la mare trecere(+tema copiilor abandonatzi din romania).

2. mie bucuresti-wien, mi se pare mai bun decat 17min. intarziere...de gustibus...

3. in ceea ce priveste "preferatul", intre visul.... si calatorie..., dak te referi la distributzie, alegerea a fost facuta deoarece calatorie... e film studentzesc shi independentza film nu a vrut sa se bage in complicatele relatzii de distributzie ale unatc-ului...
personal, desi, amandoua mi se par foarte reusite, prefer visul..., pt. k se apropie mult de ideea de lg. metraj.

Jay
10 Jul 2004, 14:03
"Stejarii verzi, scurtmetrajul Ruxandrei Zenide, deschide cel mai important festival de film din Austria, cel de la Innsbruck. Productia a facut parte din selectia oficiala de la Locarno (2003) si a primit, printre altele, marele premiu al Scolii de Film FAMU din Praga si Gold Dragon la festivalul de film de la Spiez, Elvetia(2004). Inte 10-17 iunie, romanca este invitata sa faca paret din juriul de la Innsbruck".

Danny
10 Jul 2004, 18:19
5. 'stejarii verzi' - bullshit! ... cum dracu a luat asta premii!? beats me...

E mult spus premii.
Marele premiu al Scolii de Film FAMU din Praga - acolo a studiat.
Gold Dragon la festivalul de film de la Spiez, Elvetia - tara sa "adoptiva" (fatuca a emigrat la 14 ani in Elvetia). In plus, in "Stejarii" cei 2 straini sunt elvetieni...

Alex Leo Serban
11 Jul 2004, 08:56
1. revazut - fara sa vreau! - 'bucuresti-wien' la elvira popescu, in avanpremiera 'fratelui sau': acelasi disconfort in fata 'revelatiei' unei 'poante' de 2 lei - kestia cu pasaportul...; e genul de 'glumitza' unatc-ista pe care n-o gust decit, eventual, dac-ar fi facuta - jubilator, meserias, fara cuvinte -ca-n 'apartamentul' ;) ;
2. daca spui ca 'visul lui liviu' ti-a placut mai mult 'pt ca se apropie de lgmetraj', o sa-ti raspund ca asta e motivul pt care mi-a placut mai putin decit 'calatoria la oras'! daca vroia sa-l faca lgmetraj, trebuia sa-l faca lgmetraj! scurt-metrajul are o logica & o economie a lui, nu este un lgmetraj avortat...

zizi
11 Jul 2004, 15:16
pe mine m-a lasat rece faza cu pasaportul si nu mi se pare ca in asta sta filmul. dupa mine, spune multe despre culoarea locala, imi plac personajele...etc.

filmul care a luat oscarul anul asta pt scurt metraj are 45min. si este o repetitzie pt lg. metraj....si oricum ma f*** pe scurt metrajul tipic, cu glumitza de sfarshit care rastoana situatzia....oricum porumboiu' l-a facut foarte probabil k antrenament pt un lung--deci, pct. ochit, pct. lovit.

Mala Portugal
17 Jul 2004, 19:29
5. "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu. Ma asteptam la altceva, in schimb am primit un scenariu(cu dialoguri destul de reale) si o imagine(culminand cu vaporul de la sfarsit) de toata frumusetea.
Mai sa fie...si.eu care credeam ca vaporul ala e blocul...

Mala Portugal
18 Jul 2004, 10:50
Nu neaparat de un sistem politic (daca va ganditi la 1984, Procesul lui Kafka sau Brasil)
Cred ca e Brazil cu z ca la zizi , iar tu ai deraiat tare daca ai ajuns de la Trafic aici

Jay
18 Jul 2004, 14:49
5. "Visul lui Liviu" de Corneliu Porumboiu. Ma asteptam la altceva, in schimb am primit un scenariu(cu dialoguri destul de reale) si o imagine(culminand cu "vaporul" de la sfarsit) de toata frumusetea.
Mai sa fie...si.eu care credeam ca vaporul ala e blocul...
C'est bon?

Mala Portugal
18 Jul 2004, 17:55
Dea dea...e mult mai bine :D