PDA

View Full Version : Critic de Film - Hobby sau Job?

Pinky
22 Jun 2004, 13:37
Multi tineri, si nu numai, se intreaba ce anume este un critic de film... Este un hobby practicat de cei pasionati de filme si cu mult timp liber sau e o meserie propriu-zisa?
Daca este o meserie, de ce studii ai nevoie? De ATF sau Jurnalism, de exemplu? In Romania se poate trai doar din asta?
Sunt f interesata de subiectul asta, asa ca astept cu nerabdare multe pareri! :D

Ilila
22 Jun 2004, 16:33
In Romania se poate trai doar din asta?
Cu siguranta, nu! :)

Jay
22 Jun 2004, 16:34
Critic de film dimineata si ... barman noaptea.... :D

Freaak
22 Jun 2004, 18:13
Am gasit o carte, intr-un catalog al unei edituri straine, numita "The Art of Watching Films" si care este, conform descrierii editurii, destinata studentilor "to develop critical skills in the analysis and evaluation of film". Asadar de invatat se invata. Bineinteles insa, la noi nu se poate trai din asta asa ca merge mai mult ca un hobby. Asteapta sa vezi ce zice ALS, ca el se ocupa cu chestia asta.

Pinky
22 Jun 2004, 19:36
Hmm... thank you :) ... ma gandeam ca e ceva de genul asta... o sa astept sa vad ce spune si el

Gaandalf
23 Jun 2004, 13:18
in one hand - be movie critic for fun (hobby), and in the other hand - it's your joc .... hmmm! which shall i choose ? Put your hands together baby! Slujba ideala. shi o dam in zicala lui Einstein ...

Bogie
23 Jun 2004, 15:01
"The critic is he who can translate into another manner or a new material his impression of beautiful things.
The highest as the lowest form of criticism is a mode of autobiography.

Those who find ugly meanings in beautiful things are corrupt without being charming. This is a fault.

Those who find beautiful meanings in beautiful things are the cultivated. For these there is hope. They are the elect to whom beautiful things mean only beauty. "

Pinky
23 Jun 2004, 15:41
bogie, grozav citatul! Thank you! De unde este? Poate ne dai si o definitie mai practica, mai down to earth :)

iepurilah
23 Jun 2004, 17:45
Mie criticii mi se par cei mai inutili oameni. Pur si simplu ei isi spun parerea LOR. Pe cand filmele nu-s facute pentru ei, ci pentru noi. Ca pun pariu ca au fost filme despre care "criticii" spuneau ca e prost si care v-au placut, si viceversa!

Freaak
23 Jun 2004, 18:31
Daca vreti sa stiti care a fost parerea primului critic din lume asupra primei opere artistice facuta de om uitati-va la "History of the World: Part One" de Mel Brooks. Eu unul am cazut pe jos de ras.

Bogie
24 Jun 2004, 15:54
Citatul era din Oscar Wilde, "The picture of Dorian Gray".

Pinky
24 Jun 2004, 15:56
Mie criticii mi se par cei mai inutili oameni. Pur si simplu ei isi spun parerea LOR. Pe cand filmele nu-s facute pentru ei, ci pentru noi. Ca pun pariu ca au fost filme despre care "criticii" spuneau ca e prost si care v-au placut, si viceversa!

Sunt de acord cu tine ca parerea celor care urmaresc filme si cea a criticilor nu e intotdeauna aceeasi, dar de aici e drum lung pana la a spune ca sunt cei mai inutili oameni.... totusi, mai sunt destui inaintea lor in "top" :)

Pinky
24 Jun 2004, 15:57
Citatul era din Oscar Wilde, "The picture of Dorian Gray".
Ok, thanks bogie ;)

seether
24 Jun 2004, 17:12
Uhmm... da'... criticii sunt chiar importanti... Ma rog, asta nu la noi in tara. Ca daca zice unu mai popular si tare si sus pus prin America ceva d genu "nu-mi place filmu' ala", incasarile or sa fie ratate rau d tot... Cred ca toti vor sa se puna bine pe acolo cu criticii :hmm: Ce urat!

M_olecula
24 Jun 2004, 17:38
[quote="seether"]Ca daca zice unu mai popular si tare si sus pus prin America ceva d genu "nu-mi place filmu' ala", incasarile or sa fie ratate rau d tot...

Seether ce crezi frate ca la ei e ca la noi ??

BeNnY
24 Jun 2004, 19:37
Uhmm... da'... criticii sunt chiar importanti... Ma rog, asta nu la noi in tara. Ca daca zice unu mai popular si tare si sus pus prin America ceva d genu "nu-mi place filmu' ala", incasarile or sa fie ratate rau d tot... Cred ca toti vor sa se puna bine pe acolo cu criticii :hmm: Ce urat!

Nu-i adevarat.
The Usual Suspects a luat o stea si jumatate (din 4 stele) de la poate cel mai cunoscut critic - Ebert. Insa a avut succes la box office.

ogto
24 Jun 2004, 19:47
Chestia asta cu stelele este RELATIVA! Ca sa vezi daca unui critic i-a placut sau NU un film, citeste cronica. ASA iti dai seama, nu dupa numarul de stele.

seether
24 Jun 2004, 21:40
"Seether ce crezi frate ca la ei e ca la noi ??"

1. Am zis ca asta nu e la noi
2. Eh, oricum ce am spus eu acolo e din auzite. Don't shoot! :w00t:
3. Nu 'frate'... 'sora' should do actually :)

M_olecula
24 Jun 2004, 21:43
3. Nu 'frate'... 'sora' should do actually :)

Sunt frate ;)

seether
24 Jun 2004, 21:44
Exsquueze me. Nici eu :huh:

M_olecula
24 Jun 2004, 21:45
Exsquueze me. Nici eu :huh:

Adik esti fata ????

MinRep
24 Jun 2004, 21:46
Eu cred ca s-a prins... :hmm:

seether
24 Jun 2004, 21:46
Oh reaaaaally?
Let's just stick to the subject, still!

M_olecula
24 Jun 2004, 21:47
Ce de caterincosi.... gata !!!!!! the subject !!! ;)

ogto
24 Jun 2004, 21:51
In Romania nu ai cum sa traiesti din critica de film, practic! Nu o sa fi publicat in nici un ziar, decat cu greu, si oamenilor de aici nu le pasa de parerea criticilor.

Pinky
25 Jun 2004, 11:01
In Romania nu ai cum sa traiesti din critica de film, practic! Nu o sa fi publicat in nici un ziar, decat cu greu, si oamenilor de aici nu le pasa de parerea criticilor.

Exact! Dar poate asta se intampla pt ca oamenii sunt derutati in privinta criticilor... multi nu stiu "cu ce se mananca" :D . Normal ca ziarele publica ce se vinde, de ex scandaluri, barfe. Poate daca ar exista mai multe reviste de gen sau mai multa mediatizare ar creste numarul celor interesati. :)

ogto
25 Jun 2004, 11:35
Singurul fel de critic care ar putea supravietuii in Romania ar fi unul: care critica cu atat stil si umor incat ii citesti cronica de placere sau unul care critica la sange si ii citesti cronica ca sa-l injuri.

raptor
25 Jun 2004, 11:38

Exact! Dar poate asta se intampla pt ca oamenii sunt derutati in privinta criticilor... multi nu stiu "cu ce se mananca" :D . Normal ca ziarele publica ce se vinde, de ex scandaluri, barfe. Poate daca ar exista mai multe reviste de gen sau mai multa mediatizare ar creste numarul celor interesati. :)

Ca sa existe multe reviste de gen e nevoie de un nr. de cititori care sa cumpere respectivele reviste,or eu ma indoiesc sa fie in tara noastra destui macar pentru una sau 2 reviste de gen,ce sa mai vorbim de un nr. mai mare...si asa critica de film se inghesuie pe unde poate...

herbert
25 Jun 2004, 11:55

sa fie doar o impresie: Pinky pare sa stie mai multe despre critica&critici decat unii dintre acei care s-au grabit s-o ajute/sfatuiasca :D

seether
25 Jun 2004, 14:21
Eh, poate peste vreo 20 de ani o sa avem si noi critica/critici de film sau ceva ca lumea... In sensu' ca sa se poata si trai din asta. Dar in 30 d ani se pot intampla multe altele :lol: [aici aberez: "The day after tomorrow"-live, 3d world war, Ceaushescu-the sequel, etc.]

Pinky
25 Jun 2004, 14:34

sa fie doar o impresie: Pinky pare sa stie mai multe despre critica&critici decat unii dintre acei care s-au grabit s-o ajute/sfatuiasca :D

herbert, cred ca e doar o impresie :D. Oricum, tot n-am aflat raspunsul la multe intrebari... de ex ce anume se studiaza pt asta (daca se studiaza ceva :) )

corinka
28 Jun 2004, 13:57
Daca este o meserie, de ce studii ai nevoie? De ATF sau Jurnalism, de exemplu? In Romania se poate trai doar din asta?

La ATF este parca o sectie de comunicare audiovizuala, nu este vorba si de critica de film?
La jurnalism la Cluj (Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a UBB) se studiaza timp de un semestru un curs de filmologie.
Hobby sau job? De ce nu ambele? Idealul (profesional) in viata nu este oare sa castigi bani facand ceea ce iti place? Nu stiu insa cat de banoasa este profesia aceasta, ca arta si tot ceea ce este legat de ea se plateste prost la noi; probabil ca or fi cativa critici care castiga bine, dar nu foarte multi.
Eu am o fosta colega de liceu care a studiat teatrologia (la UBB-Cluj), in cadrul Facultatii de Litere si dupa licenta s-a angajat la o firma unde facea copii xerox. Mi se pare trista situatia.

Chambord
15 Apr 2010, 10:36
Twitter-ul lui ALS. Contine mini-review-uri la filme.

http://twitter.com/alsbyals

vave
15 Apr 2010, 10:55
:-O
Ai înviat un topic unde nu se mai scrisese de aproape şase ani. :-?
Uşor off-topic: trebuie să recunosc că nu m-am prins care e faza cu twitterul în general: îţi doreşti să fii cât mai urmărit? E instrumentul folosit de... obsedaţi? Sau nu eşti fan adevărat dacă nu-ţi urmăreşti "idolul"? :-/

Chambord
15 Apr 2010, 11:03
For fux sake woman, u need a break ! :))
Doar postasem un link intr-un topic gasit cu optiunea search (dureaza doar 2 secunde).
E un critic de film roman pe care unii il citesc. Iar twitterul e un fel de mail sau de messenger sau de SMS cu alta palarie. Ce obsedati ? Ce fani ? Ce idol ? Ma rog ... :(

vave
15 Apr 2010, 11:05
Dacă ai un pic de răbdare...
http://www.youtube.com/watch?v=PN2HAroA12w
Dacă nu, scuză-mi deranjul.

Chambord
15 Apr 2010, 11:23
E funny video-ul :)) dar vave, eu NU am cont nici pe twitter, nici pe Facebook, nici pe Hi5, nici pe cum s-or mai chema iar pe mess abia intru. Nu fac apologia twitterului sau a retelelor sociale sub nici o forma. Din contra. Dar nu am facut decat sa dau un link unde criticul de film Alex Leo Serban publica mini-cronici. Mi s-a parut o chestie de interes general pt un forum de film. Sper ca m-am facut inteles acum.

:-*

corinka
15 Apr 2010, 11:27
:-O
Ai înviat un topic unde nu se mai scrisese de aproape şase ani. :-?

Si ce-i rau in asta? Nici eu nu frecventez twitter, asa ca e binevenit cate un link din acesta pentru noi cei care nu cautam.
Apropo de fani... Probabil ca as putea fi considerata "fan" LVT, Tarantino sau Christian Bale, dar habar nu am deca au pagini pe twitter.:-/

vave
15 Apr 2010, 11:30
Dar nu am zis că nu ar fi util forumului. Credeam că dacă tot l-ai amintit, ştii mai multe şi mă poţi lămuri. Scuze din nou! :">

corinka: Nu spuneam că ar fi ceva de rău! Nu se mai poate mira omul în ziua de azi? :D

corinka
15 Apr 2010, 11:42
:-?

Pareai asa de sceptica si nu intelegeam de ce...:)

buticut
15 Apr 2010, 13:15
Contul ala de Twitter al lui ALS smells like fake. I actually like Twitter. Asa tin legatura cu multe persoane pe care mi-ar fi imposibil sa le prind pe messenger, plus ii mai citesc si pe unii who make my day, precum Ebert, Kelly Oxford sau Shitmydadsays :)).

Apropo de fani... Probabil ca as putea fi considerata "fan" LVT, Tarantino sau Christian Bale, dar habar nu am deca au pagini pe twitter.:-/

Not yet ;).

Chambord
15 Apr 2010, 13:23
OK, atunci sa dezvalui sursa:
Dilema Veche, in numarul de azi publica linkul cu twitterul lui ALS, iar semnatarul este Marius Chivu.

Deci NU e nici un fake ;) Exista un fake aparut mai de mult, nu stiu cum ii zice, dar cel de mai sus e the real thing.

Federico
15 Apr 2010, 13:52
Daca tot veni vorba, cred ca asta e mult mai interesant decat Twitter-ul sau:
http://agenda.liternet.ro/articol/11051/Marius-Constantinescu/Profil-Poveste-Personaj-Alex-Leo-Serban.html

buticut
15 Apr 2010, 19:45
Weird....ma indoiam ca ar fi el, fiindca profilul lui mi se pare chiar....boring :|. Poate ca nu e el obisnuit sa se limiteze la 140 caractere/Tweet, dar daca i-as da follow as face-o din simpatie, nu din interes. Mai degraba credeam ca ALS e cel despre care spunea el ca ar fi fake :)).

Pitbull
15 Apr 2010, 21:07
Bäi, IAR creati topicuri despre nimicuri? :-&
Sä-l mute cineva la Cafenea, aläturi de alea gen "the what the heck topic" sau "hai sa numaram din unun unu panla coispe mi".

buticut
15 Apr 2010, 22:51
Care IAR, ca asta e vechi de 6 ani :P? Doar am reincalzit ciorba, atata tot.

redmen
16 Apr 2010, 17:28
Bäi, IAR creati topicuri despre nimicuri? :-&

Adica criticul de film e un nimic? Pai nu esti si tu ... un critic de film?

Alex Leo Serban
16 Apr 2010, 20:48
nu, pur si simplu userul pitbull nu suporta sa se vbeasca dspr mine pe forumul LUI...

intr-adevar, contul 'alsbyals' este al meu, in timp ce celalalt, 'leoserban' (veki de cel putin un an) e fake.
am incercat sa semnalez onor dl twitter k acela nu e al meu & sa faca ceva in sensul asta, dar nu s-a intimplat nimic. am inteles k multe persoane publice, de la basescu la mircea badea trecind prin simona senzual - la noi - si de la obama la sarkozy trecind prin gwyneth paltrow - la ei - au conturi false de twitter, asa k m-am lasat pagubas, facing the fatality (:|

mie-mi pare rau k marius chivu l-a recomandat in dv, it was not meant to be.
nu caut 'followers', nici 'retele', nici nu tin sa intru in vreo 'comunitate' online; pur & simplu este vba dspr o 'jucarie' noua care-mi permite sa fac ceea ce am visat dintotdeauna: cronici de 140 semne B-) (de fapt, nu fac decit sa comprim cronici deja existente & sa le traduc in engl)

ps cit dspr parerea unora k acel cont fake era 'mai al meu'... what can i say: shit happens - & i'm not responsible when it's (s)hitting the fan :D

Pitbull
16 Apr 2010, 21:41
Fleosc-Marito cu egocentrismul (ca de obicei).
Mä refeream la un alt "nimic", mult mai relevant - si mai on-topic. Ce rost are sä bati apa-n piuä la nesfârsit despre caracterul profesionist sau hobbyist al criticii de film? Subiectul e oricum margial, dar, mä rog, hai sä zicem... S-a spus ce era de spus, acum mai continuäm dacä avem argumente noi, n-o frecäm asa pân-la loc comanda.

Alex Leo Serban
17 Apr 2010, 05:51
q.e.d.
cum s-a intimplat si cu alte ocazii, orice referire la als are darul de a stirni proasta dispozitie a maretzului user pitbull... ;)
as intreba totusi - in acest caz concret - in ce calitate pune pumnul in gura celor care au kef sa discute: este un topic creat de 'pinky' (care, deci, nu crek e 'pitbull'!?) & moderat de gloria & stefando!

a bon entendeur

ps 2 interviuri care dau un eventual raspuns la intrebarea topicului:

http://www.catavencu.ro/alex_leo_serban_ma_bate_gindul_sa_renunt_la_cetate nia_romana-13376.html

http://revistacultura.ro/blog/2010/04/interviu-cu-alex-leo-serban-1-despre-personajul-als-despre-misterioasa-lui-disparitia-lui-in-argentina-despre-cum-a-inchis-taraba-de-ce-nu-i-mai-plac-filmele-discursuri-pro-fumat-revolutia/

(atentie: sint 3 episoade!)

Dragomara
17 Apr 2010, 07:58
nu, pur si simplu userul pitbull nu suporta sa se vbeasca dspr mine pe forumul LUI...

intr-adevar, contul 'alsbyals' este al meu, in timp ce celalalt, 'leoserban' (veki de cel putin un an) e fake.
am incercat sa semnalez onor dl twitter k acela nu e al meu & sa faca ceva in sensul asta, dar nu s-a intimplat nimic. am inteles k multe persoane publice, de la basescu la mircea badea trecind prin simona senzual - la noi - si de la obama la sarkozy trecind prin gwyneth paltrow - la ei - au conturi false de twitter, asa k m-am lasat pagubas, facing the fatality
Hei, da'asta chiar îmi scăpase!! =)) =))

Mă întrebam acum dacă voi apuca ziua în care cel puţin unul dintre voi (cel de-al doilea fiind Pitbull) să ajungă la performanţa ca cel mult o dată pe săptămână să nu mai înţepe pe nimeni (sau pe celălalt). Poate că jobul ăsta în care, de ani buni aţi devenit specialişti ar trebui omologat, ceva; poate că ar trebui să vă plătească cineva (eu în niciun caz!!), altminteri păcat de energia consumată şi de timpul pierdut.