Log in

View Full Version : Aaltra

Mala Portugal
09 Jun 2004, 00:06
L-am vazut si l-am pemiat , so merita locul lui pe forum :)
Asteptam reactiile din capitala!

Mala Portugal
09 Jun 2004, 23:22
Pentru cei care vor vedea filmul zilele astea in Buc. .. in final apare, in rolul patronului de la Aaltra ,Aki Kaurismäki. Eu am aflat doar a doua zi dupa ce l-am vazut.

Ambra Blu
10 Jun 2004, 11:11
'Aaltra' e un film cu un umor negru intrinsec - doi ologi in scaune cu rotile care tin pe picioare un road movie - dar, cu toate astea, nu pot sa nu imi declar nemultumirea fata de faptul ca au ales sa il faca alb-negru. Daca un film e facut in valori de baza (raptor & friends ar putea sa zica mai mult si mai bine pe tema asta), inseamna ca o sa vorbeasca in general, cu CAPITALS, despre BUNATATE, RAUTATE, ADEVAR SI OMENIE? Citeam in catalogul festivalului ca alb-negrul potenteaza mai bine peisajele superbe si nu sint de acord: cine vede doua filme rusesti - Koktebel si The Return - o sa isi dea seama ca oamenii cre fac filme color stiu ei ceva-ceva. Da, daca abordarea asta stilistica in cheie minora vrea sa mearga mina in mina cu ologii si micile lor nimicnicii, gasesc justificata folosirea alb-negrului. Personal, insa, vreau imagini color, ca de-asta traiesc in sec XXI.

Legat de continut: filmul este foarte nepoliticos, ireverentios era cuvintul ales in catalogul festivalului, dar pe mine nu ma intereseaza chestii gen 'political correctness' cind vine vorba de infirmi. Hai sa fim seriosi, daca trebuie sa existe a certian regard politically correct, atunci el ar trebui sa priveasca ologii ca pe oamenii cu picioare si nu pe oamenii cu picioare ca pe ologi, if you get my badly-driven drift. Adica de ce sa nu ii tragem pe ei in sus, si sa ne dampe noi jos, alaturi de ei. Eu glumesc acum, sa nu se supere nimeni, glumesc cum glumea si tatal cu unul dintre actori, la cursa de motoare. Nu vreau sa divulg detalii, pentru ca in afara de noi citiva de pe forum, n-a mai vazut nimeni filmul. Cind il vedeti, lemme know.

PS: O mentiune speciala pentru unul dintre actori/scenaristi/regizori, cel cret, pentru show-ul cu schimbatul echipamentului, ca fotbalistii, facut la festivitatea de inchidere. Pacat ca actorul roman n-a inteles gluma si s-a grabit sa isi recupereze mobilul si banii. Tu plingi, mie-mi vine sa rid, e neplacut, vorba Parazitilor.

Mala Portugal
10 Jun 2004, 22:42
Da, Gustave Kerven i-a facut-o lui Visan in aplauzele audientei.
Revenind la film, pe mine chiar m-a atins alb negru' ala - am nostalgia filmului asa cum l-am cunoscut si de care m-am amorezat prima data.
E oricum cel mai colorat alb -negru pe care mi-l amintesc, fara dialoguri complexe, si idei marete ,mereu la limita improvizatiei(sau dincolo de ea), fara gadgeturile cinemaului actual,
in fine film curat cum place lu' portugal.

Gaandalf
11 Jun 2004, 11:53
da! merci! numai voi atzi vazut filmul asta ...

Danny
16 Jun 2004, 20:25
Vazut aaltra. Nu stiu daca a meritat sau nu premiul cinemagia pentru ca nu am vazut alte filme din competitie...insa este plin de viata si asta mi-a placut.

Mala Portugal
16 Jun 2004, 20:48
da! merci! numai voi atzi vazut filmul asta ...
Deah , doar ca nu m-as fi obosit sa deschid topicul asta daca mi-as fi imaginat ca n-o sa-l mai vada nimeni.

Leonard
16 Jun 2004, 21:27
vazut azi filmul si sunt profund dezamagit. un scenariu absolut penibil. plictiseala 100% (am atipit de cateva ori). nu inteleg ce v-a determinat sa-i dati premiul asta si ce cauta la iconoclast topicul?! Un film din care nu am ramas cu nimic (e extrem de lung pentru cat spune, adica nimic), nici macar buna dispozitie, nu m-a amuzat cu nimic (prefer sa rad la un film cu ben stiller sau adam sandler decat la oboseala asta belgiana). m-am ales doar cu o profunda stare de stres si oboseala. o porcarie ieftina in stil francez, asa cum este si Le Placard. Nu as putea sa-l mai revad vreodata.
cel mai idiot film din filmele aduse de la tiff pe care le-am vazut. din competitie am mai vazut 2/3 din Foc si 1/3 din Young Gods si pot spune ca sunt mai bune, sau cel putin interesante.
nota 3,5/10

Ambra Blu
16 Jun 2004, 22:29
cel mai idiot film din filmele aduse de la tiff pe care le-am vazut. din competitie am mai vazut 2/3 din Foc si 1/3 din Young Gods si pot spune ca sunt mai bune, sau cel putin interesante.
nota 3,5/10

daca foc! ti s-a parut mai bun...e trist.

Mala Portugal
16 Jun 2004, 22:32
Imi pare rau ca n-ai gasit in el acea joie de vivre pe care am vazut-o eu. Tin minte ca in dimineata de dupa Aaltra , la o cafea , afirmam ca Aaltra, ca road-movie, e cu doua clase peste Marfa si banii, pe cand, interlocutorul meu
il plasa cu doua clase sub, motivand ca ii lipseste suspansul.Dar cum ramane cu filmele care nu "se intampla" ci "sunt", filmele de atitudine(mi se rupe - in speta), unde, pana la urma , nu povestea sau catch-ul conteaza?
Gagul din final e reusit, dar filmul ar fi stat in picioare si fara el.E mare lucru sa fii subtil in putine cuvinte.

Ambra Blu
16 Jun 2004, 22:37
Gagul din final e reusit, dar filmul ar fi stat in picioare si fara el.E mare lucru sa fii subtil in putine cuvinte.

Filmul da, actorii nu. ;)
E mare lucru sa fiu subtil in putine cuvinte.

Leonard
17 Jun 2004, 00:08
Imi pare rau ca n-ai gasit in el acea joie de vivre pe care am vazut-o eu. Tin minte ca in dimineata de dupa Aaltra , la o cafea , afirmam ca Aaltra, ca road-movie, e cu doua clase peste Marfa si banii,

N-am vazut Marfa si banii, dar, ca "road movie" si nu numai, Aaltra e un rahat de 2 lei pe langa Asphalt Tango de pilda, sau pe langa (ca sa luam tot unele alb-negru) Down By Law sau Stranger than Paradise ale lui Jarmusch

Ambra Blu
17 Jun 2004, 10:09
N-am vazut Marfa si banii, dar, ca "road movie" si nu numai, Aaltra e un rahat de 2 lei pe langa Asphalt Tango de pilda,

Poate dai si un argument-doo cind te esprimi asa de vehement.

Mala Portugal
17 Jun 2004, 11:50
ca "road movie" si nu numai, Aaltra e un rahat de 2 lei pe langa Asphalt Tango de pilda, sau pe langa (ca sa luam tot unele alb-negru) Down By Law sau Stranger than Paradise ale lui Jarmusch
Si Nae spune ca Asphalt Tango e cel mai prost film al lui iar eu nu intentionez sa-l contrazic. E ciudat ca ai amintit de Down by Law fiindca pe mine Aaltra m-a dus cu gandul la el si nu din caza alb negrului.

ctoma
17 Jun 2004, 13:41
Am vazut si eu filmul ieri , mi-a placut , are cateva momente savuroase(cel putin scena cu kaurismaki de la sfarsit e mortala).
Nu stiu daca merita neaparat sa fie premiat de juriul cinemagia pentru ca nu le-am vazut pe celelalte dar pot sa inteleg de ce a luat premiul publicului.

Mala Portugal
19 Jun 2004, 23:18
Nu stiu daca merita neaparat sa fie premiat de juriul cinemagia pentru ca nu le-am vazut pe celelalte dar pot sa inteleg de ce a luat premiul publicului.
Partea buna e ca publicul tiff-ului e departe de multimea aia de mancatori de pop-corn si chipsuri care invadeaza salile de cinema in zilele obisnuite. Si in plus am avut surpriza sa vad cateva fete cunoscute, revenind la Aaltra special sa voteze pentru premiul publicului :P

herbert
19 Jun 2004, 23:38
N-am vazut Marfa si banii, dar, ca "road movie" si nu numai, Aaltra e un rahat de 2 lei pe langa Asphalt Tango de pilda, sau pe langa (ca sa luam tot unele alb-negru) Down By Law sau Stranger than Paradise ale lui Jarmusch
mai frate Leonard, e nostima lupta ta impotriva Aaltrei si a juriului cinemagia care a ascultat de "sugestia" lui ALS, dar ti-ai frant credibilitatea pe invocatul de tine Asphalt Tango, care e un rahat de... cateva mln (probabil?) de franci francezi. nu se ingroapa un rahat cu un alt rahat...

Leonard
19 Jun 2004, 23:59
fratilor, nu stiu ce argumente vreti sau daca mai e nevoie sa ma justific, eu m-am plictisit ingrozitor si cascam si abia asteptam sa se termine mizeria asta, pentru ca e un film SEC care nu mi-a transmis nimic si mi-am dat seama dupa 10 minute ca nu are nici o profunzime desi plecasem cu ideea ca o sa vad un film iesit din comun. absolute previzibile anumite "gaguri", aveam o senzatie perpetua de deja-vu (de pilda cand opreste tirul ala si ei au impresia ca a oprit sa-i ia pe ei, dar cand sa se urce, pleaca, eram absolut sigur ca asa va fi, am prevazut si secunda cand a plecat). m-am chinuit sa zambesc la cateva faze care cica vroiau sa fie amuzante dar filmul n-a reusit sa ma faca sa gust acest "umor" sau sa-mi transmita orice fel de emotie. iar daca imi veniti cu argumentul gagului de la sfarsit, ok, sa zicem ca ar fi asa, ce-ti trebuie 90 de minute pentru asta? 5 minute daca dura filmul era mult mai suportabil. parerea mea este ca are un scenariu de scurtmetraj rezonabil dar caruia i-au tras de par sa-l faca lung-metraj.
pe cand Asphalt Tango este un film foarte emotional, foarte bine jucat, cu un umor de ma pisam pe mine de ras, cu gaguri la tot pasul de nici nu mi-am dat seama cand au trecut cele circa 90 min ale filmului. Are un scenariu foarte complex pentru o comedie "road movie". Cum incepe, prezentand viata aproape a fiecarei fete inainte de plecare cu autobuzul acela (memorabil cand una dintre ele spune in franceza ca din acel moment a incetat sa vorbeasca romana, iar apoi cand vrea s-o violeze ala, injura de toti mortii masii in romana - genial). Orice ati zice despre el, transmite muuuuult mai multa buna dispozitie decat chestia aia belgiana.

Leonard
20 Jun 2004, 00:09
ca "road movie" si nu numai, Aaltra e un rahat de 2 lei pe langa Asphalt Tango de pilda, sau pe langa (ca sa luam tot unele alb-negru) Down By Law sau Stranger than Paradise ale lui Jarmusch
Si Nae spune ca Asphalt Tango e cel mai prost film al lui iar eu nu intentionez sa-l contrazic. E ciudat ca ai amintit de Down by Law fiindca pe mine Aaltra m-a dus cu gandul la el si nu din caza alb negrului.

1. Nu mi se pare relevant ce zice Nae, normal ca afirma ca Filantropica e cel mai bun, fiindca e ultimul, altminteri ar insemna sa recunoasca faptul ca a decazut putin?
2. tocmai fiindca te-a dus cu gandul la Down by Law trebuia sa-ti semene a "facatura".

Ambra Blu
20 Jun 2004, 11:54
e nostima lupta ta impotriva Aaltrei si a juriului cinemagia care a ascultat de "sugestia" lui ALS, dar ti-ai frant

So wrong. Juriul cinemagia avea deja trei favoriti inca dinainte ca ALS sa vada si sa sugereze 'Aaltra'; astia erau: Aaltra, Kontroll (my favorite) si Reconstruction. Cind noi decisesem deja, a aflat si ALS. Legat de 'Aaltra', cine vede in el doar gagul final, nu vede bine. Oricum, discutia e inutila as long as we agreed we should present it with the award. More, I decided it's a good movie and, for me it's gonna stay that way no matter what.

ps: Intre Down By Law si Aaltra eu nu vad multe similitudini, iar faza ca intr-un film se injura in romaneste tu o vezi geniala...nu inteleg de fapt de ce mai ma obosesc sa scriu.

Leonard
20 Jun 2004, 17:54
Reconstruction e FILM pe langa aaltra, Kontroll nu l-am vazut, dar sunt convins ca e mai bun. nu inteleg cum poate cineva sa prefere aaltra si nu Reconstruction, care e mai bun la toate capitolele.
pana la urma cum ati ajuns la un punct de intelegere la ce film sa premiati? doar Mala a zic ca favoritul ei e Aaltra, Korben a scris pe forum ca favoritul lui a fost Foc.

Ambra Blu
20 Jun 2004, 23:19
Reconstruction e FILM pe langa aaltra, Kontroll nu l-am vazut, dar sunt convins ca e mai bun. nu inteleg cum poate cineva sa prefere aaltra si nu Reconstruction, care e mai bun la toate capitolele.
pana la urma cum ati ajuns la un punct de intelegere la ce film sa premiati? doar Mala a zic ca favoritul ei e Aaltra, Korben a scris pe forum ca favoritul lui a fost Foc.

Exista criterii subiective si criterii obiective (cele care dau masura profesionalismului).

Serghei
20 Jun 2004, 23:34
...criterii obiective (cele care dau masura profesionalismului).

:lol: :lol: :lol:

Ei,sa nu-mi spui ca te erijezi in vreun profesionist!

herbert
20 Jun 2004, 23:56
creste ca in poveste cota lui Leonard pe cinemagia :P toata simpatia :D

Ambra Blu
21 Jun 2004, 00:04

In general, in ceea ce priveste filmul, nu. In alte domenii, cu siguranta da. Legat de Premiul Cinemagia, la fel: profesionist 100%, ca si Korben si Mala by the way. Am fost cei mai potriviti oameni de pe site (citeste cei mai buni) desemntai sa acordam un premiu care sa reprezinte site-ul. the best for the best, as the saying goes.

Serghei
21 Jun 2004, 00:24
desemntai

Probabil "desemnati"!Ne putem carota asa la nesfarsit.

Din partea mea n-a fost nici un resentiment in cea ce priveste alegerea juriului.E problema voastra ce ati ales sa premiati.Singura mea parere de rau e ca nu am fost acolo,chiar si ca simplu spectator!Din pacate nici timpul(si nici banii)nu mi-au permis sa vin.Si probabil chiar daca as fi fost ales in juriu nu as fi onorat invitatia!

In ceea ce priveste profesionalismul,chiar daca nu ne consideram,faptul ca ne dam cu parerea ar trebui sa ne constranga sa devenim cat mai profesionisti(in opiniile noastre).

Leonard
21 Jun 2004, 00:25

In general, in ceea ce priveste filmul, nu. In alte domenii, cu siguranta da. Legat de Premiul Cinemagia, la fel: profesionist 100%, ca si Korben si Mala by the way. Am fost cei mai potriviti oameni de pe site (citeste cei mai buni) desemntai sa acordam un premiu care sa reprezinte site-ul. the best for the best, as the saying goes.

"care sa reprezinte site-ul". buna precizare! sa nu uitam ca premiul cinemagia a coincis cu premiul publicului.

Ambra Blu
21 Jun 2004, 00:29
"care sa reprezinte site-ul". buna precizare! sa nu uitam ca premiul cinemagia a coincis cu premiul publicului.

"coincidenta" este the key word; cind noi alesesem deja premiul, aaltra inca se lupta cu buddy la popularitate.

Mala Portugal
21 Jun 2004, 11:45
Pai aminteste de Down by Law da' nu-l calchiaza.Si asta fiindca Aaltra pleaca la lupta cu alte mijoace,cum spuneam, vorbeste in cuvinte putine. DbL e spumos, usor social.La Aaltra in schimb , feelingul general e un fel de "mi se rupe" - n-o sa gasesti aici risipa de cuvinte sau abundenta , chiar teatralitatea gesturilor din DbL, fiindca DbL , spun eu, merge spre teatru pe cand Aaltra ramane film.

herbert
21 Jun 2004, 12:12
Pai aminteste de Down by Law da' nu-l calchiaza.Si asta fiindca Aaltra pleaca la lupta cu alte mijoace,cum spuneam, vorbeste in cuvinte putine. DbL e spumos, usor social.La Aaltra in schimb , feelingul general e un fel de "mi se rupe" - n-o sa gasesti aici risipa de cuvinte sau abundenta , chiar teatralitatea gesturilor din DbL, fiindca DbL , spun eu, merge spre teatru pe cand Aaltra ramane film.
raMala, nu te obosi, pe mine m-ai convins ca ai facut o alegere buna. spune, te rog, daca Emil Boc a castigat (cat, cum?) la Cluj?

Mala Portugal
25 Jun 2004, 19:40
Marbert eu nu voiam sa te conving ca am facut o alegere buna, voiam sa te fac sa megi sa-l vezi.Din 23 iunie ruleaza in Belgia....iar din berlin pana acolo e doar o bataie de aripi. Ce zici? :D

herbert
25 Jun 2004, 21:27
Marbert eu nu voiam sa te conving ca am facut o alegere buna, voiam sa te fac sa megi sa-l vezi.Din 23 iunie ruleaza in Belgia....iar din berlin pana acolo e doar o bataie de aripi. Ce zici? :D
aaaripi daaca as aveaa, pan' la tine as zburaa... :P :love: :P
mai convingator a fost Leonard, asa ca... maybe late.

ricutza
13 Jul 2004, 00:06
am vazut si eu filmul si pot spune ca mie mi-a placut...mai putin decat Reconstruction insa...Ideea mi s-a parut foarte draguta si trecand peste partea targica, filmul e chiar amuzant...
nu prea mi-a placut faptul ca este un pic neverosimil...e cam greu sa crezi ca doi infirmi fara bani si fara pasapoarte reusesc sa ajunga atat de departe...dar pana la urma ce nu face omul pentru a-si implini visul?
mi-a placut faptul ca filmul prezinta ci mult optimism chiar si cele mai dramatice situatii prin care trec personajele si din acest motiv Aaltra chiar transmite dorinta de a trai...
Desi filmul este in alb si negru, aventurile si ideile personajelor nu sunt deloc asa...ma gandesc ca exista anumite prejudecati despre ceea ce ar trebui sa faca un om care ramane paralizat si nu mai poate merge...iar filmul incearca oarecum sa le anuleze..De asemenea si faptul ca cele doua personaje devin prieteni exact in momentul in care ar trebui sa se urasca mai mult, nunateaza destul de mult persoanjele...si pentru a scoate mai bine in evidenta lucrul asta, eu consider ca nu e nevoie de culori...

Mala Portugal
12 Dec 2004, 23:40
Vaslnid pe net am dat peste pagina de la London Film Festival si , desi festivalul s-a tinut acum o luna si ceva , merita spus ca acolo Aaltra a luat premiul FIPRESCI . Suntem multi ;)
http://www.lff.org.uk/news_details.php?NewsID=43

Ambra Blu
27 Aug 2005, 21:30
Lune froide e un film frantuzesc, dupa doua povestiri de Ch. Bukowski. Chiar daca nu sint un fan al scriitorului - e prea simplu pentru gusturile mele - i-am dat totusi o sansa.

Filmul e alb-negru in imagini si negru in umor. Prezinta doi terminati, alcoolici, pierde-noapte care isi umplu zilele cu tot soiul de experiente dubioase: isi deranjeaza familiile cu vizitele lor inoportune in stari de ebrietate; fura un manechin de pe strada cu care merg intr-un bar si incep sa danseze; se imbraca in hainele unui popa cind joaca poker, beau in biserica, etc. Gluma se ingroasa, si la propriu si la figurat, cind unul dintre terminati, muncitor la o pescarie, merge intr-un bordel. Tirfa are un frate caruia ii plac luptele cu taurii si care ramine acolo pe toata durata partidei. Apoi tirfa se ridica, isi pune un strap-on si incepe un role-playing cu clientul. Ole, ole.

PS: o mentiune speciala pentru imagine, destul de misto.
Daca escapadele bahice si goana dupa rut fac obiectul predilect al scrierilor lui Bukowski, am fost surprins sa ii descopar si alta latura, cea care trece din ireverentios in obscen: in ultimul act al filmului (dpdv cronologic primul) cei doi fura un cadavru dintr-o ambulanta si il aduc acasa. Aici au surpriza ca, ridicind cearceaful, sa descopere o tinara. Drept urmare, cei doi terminati o fac posta, iar filmul isi cistiga dreptul de a fi cenzurat in cinema-uri pentru scene de necrofilie.

Cu bunavointa, Lune froide poate juca in liga secunda a filmelor lui Kaurismaki, Jarmusch sau in care joaca Aaltra, ca de-aia am postat aici.

cherryblossom
30 Aug 2005, 12:32
suna bine, poate-l gasesc si eu... pe mine m-a amuzat destul de mult Bukowski..