View Full Version : Barry Lyndon
Multi considera acest film monoton, mult prea lung. Eu in schimb am savurat fiecare clipa a lui. Un film rafinat, ironic pe alocuri, care m-a emotionat deseori. Ca in toate filmele lui Kubrick, apar personaje secundare de o forta extraordinara, formand un tablou plin de viata, o fresca a societatii respective:
- sir Charles Reginald Lyndon, sotul incornorat aflat cu un picior in groapa
- printul Tubingen, intim al imparatului Frederic, jucator inrait de carti
- Lord Ludd, gentilom pana in varful unghiilor dar care nu-si achita datoriile de la masa de joc
- razboinicul capitan John Quinn care nu are curaj sa se bata in duel etc.
Barry Lyndon, interpretat magistral de Ryan O'Neal, este un cartofor, un duelgiu, un aventurier care-si inseala cu nerusinare sotia prin care a reusit sa parvina. Cu toate acestea, spectatorul il priveste cu simpatie, doar in cateva momente am simtit dispret fata de el.
Ce nu mi-a placut la film au fost fazele de razboi exagerate, nu o sa cred niciodata ca asa se luptau aia pe atunci, cat de prosti or fi fost si tot nu se duceau cu pieptul dezvelit peste adversarii lor, sa traga aia si sa-i macelareasca. Din fericire au durat putin, sub 10 minute.
Sint curios cum e romanul lui Thackeray, daca S.Kubrick a transformat o capodopera in alta, un roman mediocru intr-un film superb sau un roman excelent intr-un film bun? :wink: Oricum, raman la convingerea ca Stanley Kubrick este Regizorul.
film(si carte)despre "riscurile parvenirii" :lol: :lol: de acord cu ce e scris mai sus:fiecare cadru al filmului e o mica performanta picturala si n-are cum sa nu te emotioneze.geniu in definitia completa a cuvantului,asta e kubrick.nu stiu daca nu l-a influentat si pe r.scott,in "duelistii".
stanley kubric este UN REGIZOR
barry lyndon e singura lui "creatie" care mi s`a parut interesanta si suportabila
e prea rece si cerebral si nu are pic de sentiment in ce face
matematic
da,ma rog,este "rece si cerebral"(in asta sta forta lui),asa ca celor carora le-a placut "pacientul englez"(ca sa nu cobor mai jos)o sa le fie destul de greu sa se apropie de el.
Serghei
30 Mar 2004, 16:20
Cand fac rost de bani am sa te rog sa mi-l dai si mie!
P.S.Ai primit mailul cu lista?
Stiti ce faceam inainte sa intru pe net? Ma uitam la "Barry Lyndon" (ultimele 20 min.) cu fratele meu, din motive muzicale. (daca stie cineva cine a compus melodia de pe generic, il rog sa imi spuna...)
Si acum, sa trecem la film:
La prima vizionare, mi s-a parut doar o fresca (a se citi, portret al vremii, costume piece). Am intles faza cu parvenitul and so on, dar nu mi s-a parut chiar cine stie cine. Si nu m-am prea atasat de Ryan O'Neal. Dar m-am atasat de imagine ("superbissima"), de peisaje (poate intra tot la imagine, dar ce conteaza? - stie marx!), de costume & decoruri & machiaj si, bineinteles, de muzica... Ar mai fi scena duelului din final, bataliile care au fost grozave si intalnirea lui Redmond cu Mrs. Lyndon.
Dupa cateva zile, mi-am facut timp sa revad filmul (macar o parte, am zis...) De data asta, nu stiu de ce, m-a atras mai mult frumusetea vizuala a filmului si mi s-a parut ca filmul nu vrea sa surprinda, sa schimbe brusc tnul, sa ne surprinda sau sa oscileze in viteza. "Barry Lyndon", asa slow-paced cum e, iti ia rasuflarea poate fiinda are curajul sa prezinte probleme grave intr-o maniera atat de linistita, de retrasa, poate chiar indiferenta... Aici il voi cita pe KORBEN:
e prea rece si cerebral si nu are pic de sentiment in ce face
matematic
Ai dreptate, Kubrick pare ca isi priveste filmele retinandu-si emotiile, lasand interpretarea la nivelul spectatorului. Si un simplu regizor nu ar putea face asta niciodata. Kubrick nu se identifica cu dramele persoanjelor sale, dar asta nu inseamna, totusi, ca nu le priveste cu mila. Sunt atatea momente in "Barry Lyndon" in care personajul principal plange si se descarca. In "Portocala mecanica", se simte mila pentru Alex, deprivat de libertate. In "Full Metal Jacket", devii partas la viata "de rahat" al lui Joker in momentul uciderii sniper-ului sau a sinuciderii lui Pyle. In "Shining", poate nu iti doresti ca Jack sa innebunesca, nici macar atunci cand sparge usi cu topoare.
Si, nu in ultimul rand, e scena finala din "Lolita", in care Humbert isi da seama ca o iubeste cu adevarat pe "Lolita" si vede si incapacitatea ei de a-l iubi. In acel moment isi constientizeaza soarta si drama si incepe sa planga, apoi fuge afara din casa Lolitei, pentru a-si duce la capat suferintele... (macar scena aia este de geniu).
...however... poate ca filmele lui Kubrick nu sunt pentru toata lumea. Eu vad emotii/drame/suferinte/sentimente (poate nu nobile - dragoste sau mila - dar profunde). Daca altii nu le vad, asta deja nu mai este chestiunea... sunt oameni si oameni, cinefili si cinefili...
chieftains("women of ireland")mi se pare ca e pe generic.oricum, soundtrack-ul e(ca in toate filmele lui k.)pe masura filmului.mai sunt acolo bach,schubert,handel,in fine,lista completa e pe imdb(cred).
nu, cred ca e ceva de Haendel sau Bach... Melodia aia puternica, cu tobele, de e si la inmormantarea copilului, la dueluri etc.
E si in reclama de la Levi's cu aia doi de fug prin pereti si pe un copac si la sfarsit isi dau drumul in aer (sau in spatiu...)
da,mi se pare ca e bach(daca e aia care se aude si la inmormantarea copilului).
Mercutio
05 Oct 2008, 17:18
Un lucru interesant despre imaginea acestui film reda Luis Gianneti in cartea lui Understanding Movies. Staley Kubrik a tinut neaparat sa filmeze scenele din interior la lumina lumanarilor pentru a da o nota de autenticitate. Insa cu obiectivele camerelor de filmat normale nu a reusit sa faca asta, acestea avand o luminozitate mica. A fost nevoit sa comande niste obiective speciale la firma Zeiss, in plus lumanarile au fost confectionate cu fosfor sau ceva pentru a fi mai luminoase. Imaginea obtinuta este, cred, remarcabila.
http://www.cinematographers.nl/GreatDoPh/Films/BarryLyndon2.jpg
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.