PDA

View Full Version : Cel din urma samurai

PoliFanAthic
06 Feb 2004, 21:05
Stiti, imi place sa consider ca sunt genul de om care crede ca poti sa-nveti cate ceva pana la penultima suflare. Filmul lui Zwick nu face decat sa-mi reimprospateze memoria, cu o mica exceptie: acuma stiu ca ultimul samurai a fost un american. :wink:

TLD
08 Feb 2004, 08:32
Nu situ, dar pe mine juma' din film m-a adormit. Bine ca a avut un final si un inceput care m-au tinut treaz... Dak as fi sa va zic sa mergeti sa-l vedeti, as zice-o cu juma' de gura! ;)

Ilila
08 Feb 2004, 22:12
Cred ca au muncit destul de mult la acest film, mai ales ca este realizat in stil clasic... :o
Pentru ceea ce doreste sa transmita acest film nu ajung cele 2 ore si ceva.
Merita sa-l vedeti...
PS. Interzis copiilor sub 14 ani! (chiar daca sunt insotiti de parinti)

Danny
08 Feb 2004, 23:17

Tu cum te-ai strecurat? :wink:

i_matei
08 Feb 2004, 23:23
Si eu zic ca merita...
E un film clasic ce poate sta foarte bine alaturi de "Braveheart" sau "Dansand cu lupii"... Exact cum s-a zis, doua ore si treizeci de minunte au fost insuficiente sa arate modul de viata al samurai-lor... dar pana la urma e un film, nu? :)
Finalul cam nefericit ales... :-? Adik la rafala aia de gloante chiar ca nu mai supravietuia nimeni si faza cu respingerea tratatului comercial cu America mi s-a parut total puerila... in rest as putea spune ca a fost chiar nesperat de bun... merita vezut! Nici nu iti dai seama cand trece timpul

Ilila
09 Feb 2004, 07:55
Tu cum te-ai strecurat? :wink:
:D De intrat nu a fost greu dar la un moment dat m-a luat cu lesin de la scenele de lupta.

PoliFanAthic
09 Feb 2004, 12:27
Exact, nici nu-ti dai seama. Te uiti odata la ceas si vezi ca e de abia ora opt(filmul incepand la 7) si ai senzatia ca: wow, a trecut doar o ora si eu n-am vazut nimic deosebit.

Si am gasit un articol in parte pe gustul meu.
Click here (http://us.imdb.com/title/tt0325710/usercomments-67)

stelutz
10 Feb 2004, 16:29
toate bune si frumoase...
mie mia placut foarte mult. de tot
dar nu am inteles chestia aia cu tigrul alb...
ce era cu tigrul ala alb?
cam aiurea chestia

MinRep
10 Feb 2004, 16:57
(...doar 19.000 de spectatori in primu' week-end...cam putin...)

Cat despre film... sa fim seriosi, nu e cine stie ce! Cam plictisitor, pe o formula cam folosita, cu un subiect ce se vrea mai mult decat este. Cu tae acestea, raman ceva "chestii" reusite (spectacolul publicitar de la inceput si imaginea lui Tom Cruise beat, cateva scene de lupta, peisajele si imaginea in general, descrierea - nu neaparat exacta - a perioadei istorice si a vietii samurailor, coloana sonora si, bineinteles, Ken Wattanabe).

La "chestii" nereusite... mai bine nu insir (credeti-ma, de-abia ma abtin sa enumer mici inadvertente istorice).

P.S.: Tom Cruise se descurca, dar daca rolul i se potriveste la inceput, inspre final e clar ca nu e el cel mai nimerit (deloc!) pentru personajul propus.

snatchro
10 Feb 2004, 18:42
MinRep, despre indavertente -- nu ma duc la filme sa vad numai adevaruri istorice, cred ca m-ar plictisi.

Filmul insa a fost foarte frumos, cu o muzica si interpretare pe masura. Da, stiu, sunt foarte subiectiv, dar in ceea ce scriu pe acest forum daca fiecare ar fi obiectiv nu ar mai exista pareri si pareri, nu? :wink:
Nu mi-ar parea rau daca nominalizarea pentru rol secundar s-ar transforma intr-o statueta.
Dupa parerea mea este una dintre cele mai bune drame pe care le-am vazut. Pacat ca scena in care Imparatul vorbeste in engleza la sfarsit e cam "siropoasa" ca sa zic, dar bine ca nu intind prea mult pelteaua.
Mi-a placut, per ansamblu. Si daca aveti chef de un film care sa nu fie numai cu pac-pac-bum-bum, mergeti sa-l vedeti. [9/10 - da, total subiectiv 8) ]

ricutza
11 Feb 2004, 23:47
si mie mi-a placut filmul si chiar nu m-a plaictist...stiu ca este destul de clasic iar finalul e un pic cam prea fericit (sincera sa fiu ma asteptam sa moara), dar ca si Braveheart sau Ultimul Mohican, este genul de film pe care o sa-l revad mereu cu placere si care mi se pare ca va "imbatrani" destul de greu
cred ca una din scenela care m-au impresionat cel mai tare, a fost cea in dimineata dinaintea bataliei, cand rasare soarele si Tom Cuise sta pe spate in camera sa si se gandeste...m-a socat foarte tare si e prima oara cand vad asa ceva intr-un film...chiar am stat si m-am gandit ce-ti poti spune intr-un astfel de moment in care iti dai seama ca aia e cel mai probabil ultima zi din viata ta...

i_matei
12 Feb 2004, 00:15
mie nu mi s-a parut absolut deloc plictisitor... nu a avut parti lungi trase de par si cred ca fieacre scena a fost bine gandita, si a avut rolul ei in economia filmului... serios, chiar nu am simtit cand au trecut cele 144 minute ale filmului :)

Serghei
12 Feb 2004, 10:49
La capitolul scenariu filmul e penibil,bineinteles capitanul american era un om bun care nu a vrut sa masacrez indienii(si aici scenaristu a incercat o legatura intre indieni si japonezi :cry: ) insa este obligat de generalul mare si rau pe care pana la urma il omoara intr-un final apoteotic,si toata povestea asta presarata cu ceea ce au inteles outsiderii despre Japonia si samurai,evident ca apare si femeia care la inceput il uraste dar apoi descoperindu-i adevarata natura se indragosteste de el.

O GLUMA TIPIC AMERICANA.

In rest producatorii au aduna cam tot ce e mai bun in departamentele tehnice si iata un film care "va ramane" in istoria cinematografiei la fel ca Dansand cu lupii si Braveheart.

MinRep
12 Feb 2004, 16:36
MinRep, despre indavertente -- nu ma duc la filme sa vad numai adevaruri istorice, cred ca m-ar plictisi.

Eh, aste-as mici manii de-ale mele (sunt eu mai carcotas, asa...) Oricum, sa nu intelegeti ca nu mi-ar place mici inflorituri aduse istoriei. Ce ar fi "Gladiator" fara mortile improvizate ale lui Marcus Aurelius si Commodous? (totusi, acolo e de admirat faptul ca trasaturile majore de caracter ale celor doi sunt pastrate cu acuratete, ca in cartea de istorie).

Cat despre "Last Samurai", ceea ce m-a deranjat cu adevarat au fost cliseele previzibile (eroul se indragosteste de o frumoasa exotica, toti lupta pentru onoare - vezi si prologul - si alte chestii marete, care sunt folosite doar ca un fragil suport pentru actiunea filmului, clasicele scene de lupta in care eroii putini la numar ies in intampinarea unei fort mult mai mari, strigand cat pot de tare, fiind siguri de moarte si fluturand sabii in aer, atitudinea Imparatului, "conflictul" dintre britanici si americani care se transforma in respect reciproc si cooperare, obisnuitele scene umoristice in care eroul ia contactul cu un alt tip de civilizatie - vezi Cruise in halat - si comic-reliefs ca personajul "Bob"). In rest, va dau dreptate, filmul e frumos, imaginea e grozava, coloana sonora la fel, unele momente (cum ar fi cel de care a amintit ricutza) sunt foarte reusite, Ken Wattanabe e o revelatie (pentru noi, consumatori de filme 90% facute la Hollywood), dar toate acestea parca nu sunt de ajuns.

(nu ar fi stricat sa faca ritmul ceva mai alert si sa mai taie cateva scena inainte de batalia finala, nu de alta, dar tot ai impresia ca confruntarea vine, dar nu vine...)

brenda
12 Feb 2004, 16:54
Am vazut si eu filmul aseara, desi nu stiam mare lucru despre el, in afara de prezenta lui Tom Cruise. Nu am fost niciodata un fan Tom Cruise si nici nu am devenit dupa ce am vazut filmul. Puteau sa puna foarte bine orice alt actor in rolul lui.
M-a impresionat insa acest Ken Watanabe despre care, spre rusinea mea, nu stiu mare lucru. Face un rol deosebit care il prinde foarte bine: liderul drept neinficat macho si extrem de atragator in acelasi timp. Toata noaptea l-am visat :P
In unele privinte filmul mi-a amintit de Gladiatorul, n-as putea spune exact in care. :roll: Poate imaginile, peisajele, scenele de lupta....nu stiu...
Spunea cineva aici despre neconcordantele istorice din film. Nu, n-am gasit nici una dar nici n-am stat sa le caut. Numai un circotas s-ar duce la un film pentru asta :)
Una peste alta, merita "oscarul" meu personal pentru imagine, pentru regie (mi-au placut scenele de lupta), pentru coloana sonora, pentru costume si nu in ultimul rind pentru 8).
Parerea mea... :wink:

MinRep
12 Feb 2004, 17:18
Spunea cineva aici despre neconcordantele istorice din film. Nu, n-am gasit nici una dar nici n-am stat sa le caut. Numai un circotas s-ar duce la un film pentru asta :)

Ma rog, nu am zis ca sunt atat de importante... oricum, altele sunt motivele pentru care "Last Samurai" didn't quite do me...

notorious
14 Feb 2004, 21:47
in sfarsit, am vazut si eu filmul dupa-amiaza asta.

ratat. spun eu, care am reusit in repetate randuri sa ratez 'braveheart', 'dansand cu lupii', 'ultimul mohican'. pur si simplu drama eroica stearpa, umflata de clisee, cu dialoguri plate & pe alocuri cusute si timpi morti insuportabili, scris improvizat (de 'gladiatorul' john logan!!), lung si incitant ca o spartura in tavan.

merita vazut pentru cateva elemente despre civilizatia japoneza, pt muzica senzationala a lui hans zimmer (ma declar pt a mia oara fan al sau) care a primit o nominalizare la globul de aur si -nu mai tin minte- parca si la oscar, sau pentru a-l vedeam pe cruise vorbind japoneza :D . ah, si desigur pt ken wattanabe.

dar tinand cont ca il regizeaza zwick, era oarecum de asteptat.

the oniris
04 Mar 2004, 14:10
tare demult nu am mai vazut un asemenea film
filmul oscileaza intre foarte bun si excelent
tom cruise joaca admirabil(trebuie observat ca acest actor joaca excelent alaturi de copii.si aici,ca si in jerry maguire relatia cu mezinul familie eclipseaza relatia sa de iubire cu vaduva)
e o lectie de civilizatie si cultura japoneza
filmul nu se face de ris la scenele de lupta si asta spune multe

imediat dupa acestfilm ar trebuie vazut si lost in translation pt a face diferenta intre japonia antica si japonia moderna

Good Man
07 Mar 2004, 17:51
Mi-a placut filmul. A fost intr-adevar impresionant, cu scene de lupta ce imi amintea de Braveheart sau The Return Of The King. M-a surprins Tom Cruise cand l-am vazut in filmul asta. I se potrivea altuia, dar s-a descurcat si el. Pacat ca la urma are atata drama si incarcatura emotionala de iti vine sa plangi :cry: .

Good Man
07 Mar 2004, 18:02
...dar te face si sa razi cand il vezi pe Tom Cruise invatand japoneza sau sa se lupte...

Pink Panther
15 Mar 2004, 00:11
mie mi s-a parut un film plin de clisee - eterna poveste cu eroul american 8) , care e mai smecher decat toti, si salveaza el onoarea si tot ce poate fi salvat...(*)
daca apare cumva si vreun personaj feminin - iar este clar ca acolo e ceva loc de scene de iubire sau macar ideea conteaza... :P ceea ce s-a si intamplat, nu-i asa?...

Pink Panther
15 Mar 2004, 00:18
Cu toate ca nu ma omor dupa Tom Cruise, trebuie sa recunosc - a jucat bine - la fel ca si haiducul japonez! de fapt cliseele nu i se datoreaza lui, nu?... scenaristul e de vina !

snatchro
18 Mar 2004, 14:36
Asta ar fi si culmea! Clisee intr-un film din cauza unui actor doar!?!Bineinteles ca scenaristul e de vina! Bine totusi ca nu sunt multe!

the oniris
19 Mar 2004, 11:35
mie mi s-a parut un film plin de clisee - eterna poveste cu eroul american 8) , care e mai smecher decat toti, si salveaza el onoarea si tot ce poate fi salvat...(*)
daca apare cumva si vreun personaj feminin - iar este clar ca acolo e ceva loc de scene de iubire sau macar ideea conteaza... :P ceea ce s-a si intamplat, nu-i asa?...

poate ca ai vrut a vezi o suma de clisee(clisee in opinia ta...) si uitat ca in fata un film bun
oare sa condamnam orice film din start pt ca e american?
si apoi un film romanesc(daca mai exista asa ceva...)nu ar vrea sa promoveze valorile romanesti in materie de morala si "way of living"?

pacat ca lasam prejudecatile noastre in legatura cu merica