View Full Version : Cinemateca
Exista vreo posibilitate ca macar un cinematograf din tara sa adopte programul de "cinemateca" - reluarea filmelor mai vechi cerute de public? (chiar aici pe forum se poate lansa acest sondaj) In sapte zile, sa ruleze acelasi film in fiecare zi, de exemplu, de la ora 19:00 (asta ar insemna 7 posibile sanse de a-l vedea :lol: ).
Ar putea fiecare din noi sa scrie, sa zicem, 10 filme pe care ar dori sa le vada sau sa le revada la cinematograf si in felul acesta sa vedem ce se contureaza.
Dan Gerose
15 Jan 2004, 18:13
La cinematograful Studio din Timisoara, se organizeaza cinemateca in fiecare luni, de la ora 22.00. Din pacate, se colaboreaza destul de greu cu Arhiva Nationala si multe filme sunt relativ recente.
O singura zi, luni?? de la ora 22:00? ... si pe ce baza aleg filmele?
notorious
16 Jan 2004, 14:06
cu tot respectul pt llila... dream on!
ar fi super un cinematograf la care sa se vada 'godfather' si alte filme de coppola, poate hitchkock, truffaut, goddard! dar daca abia merg filmele recente, iti dai seama cum ar merge unele vechi! am ajunge sa platim bilet+chirie.
In Bucuresti exista Cinemateca Romana care are 2 sali, Eforie si mai nou Union. Si care dau o gramada de filme vechi...
Bine...nu poti sa-ti alegi tu ce filme vrei dar oricum, e ceva.
Dan Gerose
17 Jan 2004, 12:12
Cei de la Timisoara aleg filmele dupa celebrul criteriu romanesc "pe alea pe care pot sa pun mana". :evil: Chiar ieri am vorbit cu directoarea Directiei cinematografice, care mi-a spus ca de o luna de zile se roaga de cei de la Bucuresti sa-i trimita lista cu filme din arhiva, ca sa poate alege pentru cinemateca, si nimeni nu-i da nici un raspuns. :evil:
notorious
17 Jan 2004, 14:11
dar de curiozitate, cam ce filme ruleaza la cinemateca prin timisoara? sau in bucuresti? nu ca as avea vreo sansa sa vad asa ceva si aici la tulcea! noi avem trei cinematografe, din care unul da premiere 'tari' (deci, LOTR, matrix, mai rar apar filme F. BUNE), iar celelalte doua - reluari sai premiere mai putin tari, unele chiar bunicele.
Cite cinematografe sunt in Timisoara? dar in Cluj? (daca este eventual cineva din Cluj)
Dan Gerose
20 Jan 2004, 11:52
In Timisoara sunt 3 cinematografe functionale. Nici unul n-are sistem audio sau video de calitate. :evil:
notorious
20 Jan 2004, 18:07
dar repet: CE FILME RULEAZA IN ELE??
Leonard Pyron
20 Jan 2004, 20:58
ZICE AMICUL DAN:
Cei de la Timisoara aleg filmele dupa celebrul criteriu romanesc "pe alea pe care pot sa pun mana". Chiar ieri am vorbit cu directoarea Directiei cinematografice, care mi-a spus ca de o luna de zile se roaga de cei de la Bucuresti sa-i trimita lista cu filme din arhiva, ca sa poate alege pentru cinemateca, si nimeni nu-i da nici un raspuns.
Asta e chiar grav. Cred ca putem dovedi ca CINEMAGIA poate avea un cuvant de spus. Hai sa trimitem un protest, o sesizare ceva.
Bai baietzi platiti de stat, puneti mana pe lopeti ca dati de dracu...
Am propus sa facem o lista (fiecare sa contribuie cu cite 10 titluri) de filme mai vechi (realizate pina in 2000) si sa vedem mai departe daca merita sa facem o sesizare corecta si argumentata.
dar de curiozitate, cam ce filme ruleaza la cinemateca in bucuresti?
Filmele care ruleaza la Cinemateca in Bucuresti le gasesti in 7seri sau B-24-Fun. Inainte parca aparea programul si pe cinemagia. Acum nu mai stiu.
Saptamana asta la Sala Union este un program special Juraj Jakubisko (Cehia). Dar printre altele mai puteai vedea un:
La Strada - Frederico Fellini, Italia, 1954
Si Corabia Inainteaza, Frederico Fellini, Italia/Franta, 1983
Ultimul Imparat, Bernardo Bertolucci, Italia/Anglia, 1987.
Fata fara Zestre, Eldar Rjazanov, URSS, 1984.
Asta e chiar grav. Cred ca putem dovedi ca CINEMAGIA poate avea un cuvant de spus. Hai sa trimitem un protest, o sesizare ceva.
VIVA LA REVOLUCION CINEMAHISTA!!! :wink: :lol:
notorious
21 Jan 2004, 18:44
La Strada - Frederico Fellini, Italia, 1954
Si Corabia Inainteaza, Frederico Fellini, Italia/Franta, 1983
Ultimul Imparat, Bernardo Bertolucci, Italia/Anglia, 1987.
Fata fara Zestre, Eldar Rjazanov, URSS, 1984.
hmm... nu stiu daca m-as omori dupa ele ('la strada' + 'ultimul imparat' vazute). sper ca directorii de-acolo nu sunt genul 'vream filme europene, vream filme europene!'. nici cele americane nu sunt de lepadat (un hitchkock, un polanski de pe la inceputuri, un wiler, un curtiz). oricum, la bucharest vin abia peste vreo noua luni (adica, sper), deci nici daca as vrea n-as putea sa le vad. such a shame!
eu astept sa va apara revista.
PS: genial quote-ul din seinfeld!
sper ca directorii de-acolo nu sunt genul 'vream filme europene, vream filme europene!'. nici cele americane nu sunt de lepadat (un hitchkock, un polanski de pe la inceputuri, un wiler, un curtiz).
nu, dau de toate...nu numai europene.
Dan Gerose
22 Jan 2004, 10:59
Cinefilii din Timisoara nu mai stau la mila CNC si RADEF, ci si-au facut propriile cinemateci. Una intr-o cafenea, unde se dau filme misto, de la Kill Bill pana la Monty Python's Life of Brian, de la Irreversible la Happy Times. Cea de-a doua s-a mutat recent la mansarda Facultatii de arte si da filme ale unor autori mai speciali, cum ar fi cicluri de filme ale unor regizori gen Paradjanov (in derulare), Tarkovski, Fellini, etc.
Stiu, ipocritii vor sari in sus si ne vor acuza de piraterie, insa aveam de ales intre asta si lancezeala generala, in care asteptam pere malaiete, fara sa ne dam seama ca pomul sub care stam este un nuc.
Alice_Fluture
22 Jan 2004, 12:01
Bravo pentru cinefilii din Timisoara! Poti sa ne dai mai multe amanunte?
Cit despre RADEF si CNC... frumosilor, daca nu e cerere organizata... In Constanta se poate solicita proiectia unui film, cu conditia sa exista minim 25 de spectatori. Se discuta cu directorul filialei RADEF, care este un om rezonabil, se face cerere la ANF, se anunta din timp proiectia... Liceele au reusit sa aduca intr-un an ecranizari romanesti (Morometii, Moara cu Noroc). E un inceput, e o idee.
In Facultatea de Litere se organizeaza cine-cluburi pe lectorate. Evident, filmele aduse nu sint subtitrate si nu ai cum sa afli de proiectii decit daca citesti anunturile prin facultate. Dar s-a vazut cinema italian, francez, spaniol, german, american. Exista chiar si un curs unde se studiaza Forman, Tarantino, Coppola. Daca studentii se intereseaza, se poate.
Eu n-am reusit sa gasesc 25 de cinefili seriosi in Constanta cu care sa ma duc sa cer un film. Cinematograf exista, pentru ca Studio este in circuitul EURIMAGES si are program special pentru film european, iar modernizarile in curs vor face loc unei sali mai mici unde SE VA PUTEA.
Pentru Tulcea, pot sa va spun ca tineti de filiala din Constanta (o parte din profitul de aici s-a dus pe investitii acolo, cind s-a preluat filiala tulceana) deci nu ramine decit sa va organizati (minim 25) si aveti sanse sa primiti filmele care vin si la noi, daca vor veni...
Iar altfel, iubiti cinefili, convingeti-va prietenii, rudele, catel si purcel si mergeti la filme, chiar daca sunt conditii mai proaste. Altfel nu se pot face investitii in sisteme de sunet, incalzire, renovari... O stiu si o spun pentru ca foarte putine judete au profit din activitatea cu filmul. De ce credeti ca, vorba lui Bubu, avem bingoteci unde au fost cinematografe? Bine, ar mai fi si simtul managerial al fiecarui director de filiala, incertitudinea asta a CNC-ului, care este de fapt proprietarul salilor, RADEF fiind pe cale de a fi privatizata, desi proiectul a fost respins anul trecut...
Pina atunci, bravo cinefilior timisoreni si pentru ceilalti GET ORGANIZED!
Din pacate pentru ceea ce vreti voi...Ca sa fie cinemateca si sa dea filme in regim de cinemateca acel cinematograf trebuie sa fie cu adevarat CINEMATECA. adica sa fie intr-o retea a cinematecilor, care se supun unor
reglementari. Speciale.
iar locurile alea unde -cica- se difuzeaza felurite filme mai mult sau mai putin de cinemateca, ei bine, ele sunt la limita legii.
Nu orice loc poate deveni cinemateca si sa aiba acces la filmele de cinemateca,
Si nici filmele nu pot sa fie date la infinit.
Asta-i problma.
Dan Gerose
22 Jan 2004, 15:29
Ce detalii sa va dau. La prima cinemateca, organizata in cafeneaua "Papillon" din Piata Unirii, se dau filme rare (noi sau vechi), in fiecare marti, de la ora 22.00. Sunt proiectate pe un ecran, de pe calculator, cu ajutorul unui videoproiector. Deja exista un "club" de cinefili impatimiti, in jur de 40-50, care vin de fiecare data. La ora 21.00, nu prea mai gasesti locuri. Filmele difuzate aici, datorita locatiei, au elemente de entertainment mai pronuntate decat intr-o cinemateca de arta. Adica publicul care vine aici digera greu un Greenaway sau un Tarkovski, de exemplu. Ca sa va faceti o idee, martea asta a fost difuzat Night on Earth (Jarmusch) si urmeaza Jackie Brown (Tarantino), Sweet and Lowdown (Woody Allen), U Turn (Oliver Stone) si Dark Water (Hideo Nakata). Programul e anuntat cu o luna inainte si e preluat de majoritatea presei locale.
In cealalta cinemateca, la Facultatea de arte, se pot aborda filme mai "grele" si organizatorii au optat pentru cicluri de filme dedicate unui regizor. De exemplu, acum e Paradjanov si va urma Fellini si altii. Filmele sunt tot asa, proiectate de pe videoproiector, de pe video, DVD sau calculator. Initiativa fiind ceva mai noua (la "Papillon" cinemateca a implinit deja 1 an de cand se organizeaza in fiecare marti, fara exceptie), publicul acum se aduna. De obicei, dupa proiectie, lumea sta si discuta despre film, despre regizor, etc.
notorious
22 Jan 2004, 18:22
[quote]Pentru Tulcea, pot sa va spun ca tineti de filiala din Constanta (o parte din profitul de aici s-a dus pe investitii acolo, cind s-a preluat filiala tulceana) deci nu ramine decit sa va organizati (minim 25) si aveti sanse sa primiti filmele care vin si la noi, daca vor veni...
[Alice_Fluture/quote]
iti dai seama ca daca tu ai gasit in constanta 25 de cinefili seriosi, cati crezi ca pot gasi eu in tulcea? cinci si jumatate? n-are nici un sens. tot pirateria cd ramane solutia. desi nimic nu se comapra cu o exp. la cinematograf...
Gaandalf
22 Jan 2004, 20:35
In Facultatea de Litere se organizeaza cine-cluburi pe lectorate. Evident, filmele aduse nu sint subtitrate si nu ai cum sa afli de proiectii decit daca citesti anunturile prin facultate. Dar s-a vazut cinema italian, francez, spaniol, german, american. Exista chiar si un curs unde se studiaza Forman, Tarantino, Coppola. Daca studentii se intereseaza, se poate.
Eu n-am reusit sa gasesc 25 de cinefili seriosi in Constanta cu care sa ma duc sa cer un film. Cinematograf exista, pentru ca Studio este in circuitul EURIMAGES si are program special pentru film european, iar modernizarile in curs vor face loc unei sali mai mici unde SE VA PUTEA.
Am vazut prin Ovidius shi io chestii dintr-alea ... da' am intzeles k dk nu sunt la litere cica nu pot intra la studiu ala ... :evil: Vreau shi Je ... Alice! Nu ma BAGI shi pe mine la cursurile alea ? Manevra ceva ? :wink:
Cat despre cinefilii serioshi ... pe mine de ce nu m-ai convocat la o intalnire cu ei ... sau sunt de varste dintr-alea mai "mari" shi nu accepta membrii noi ?
Pai daca o luam asa...ar fi si in Bucuresti "Frame Club" unde cica poti vedea "Old movies & concerts on big screen" dar n-am fost niciodata asa ca nu stiu despre ce e vorba.
Iar in "Club A" joia de la ora 18.00 are loc "Cenaclul de film". Astazi spre ex. a fost prezentarea in avanpremiera a filmului de lung metraj "Raport asupra natiunii" de Ioan Carmazan. Intrarea libera...oare de ce? :wink:
Dar deja nu mai vorbim de "cinemateca" ci mai mult de cluburi de cinefili.
iti dai seama ca daca tu ai gasit in constanta 25 de cinefili seriosi, cati crezi ca pot gasi eu in tulcea? cinci si jumatate? n-are nici un sens. tot pirateria cd ramane solutia. desi nimic nu se comapra cu o exp. la cinematograf...
Mda, cam greu sa convingi tot orasul sa mearga la film...chiar daca esti notorious... ;) :D
Alice_Fluture
23 Jan 2004, 16:36
Am vazut prin Ovidius shi io chestii dintr-alea ... da' am intzeles k dk nu sunt la litere cica nu pot intra la studiu ala ... :evil: Vreau shi Je ... Alice! Nu ma BAGI shi pe mine la cursurile alea ? Manevra ceva ? :wink:
Cat despre cinefilii serioshi ... pe mine de ce nu m-ai convocat la o intalnire cu ei ... sau sunt de varste dintr-alea mai "mari" shi nu accepta membrii noi ?
Daca vrei sa vii la o vizionare de cine-club (care nu are nici o legatura cu programa scolara) poti sa stai in lectoratul respectiv cu conditia sa nu fie prea aglomerat. Doar atunci se acorda prioritate studentilor la limba respectiva, avind in vedere ca filmul nu e subtitrat. Asta s-a intimplat doar la Amelie si numai pentru ca lectoratul de franceza e mai mic. La Abre los ojos au venit si de la drept, desi unii s-au strecurat afara dupa vreo 20 de minute, pentru ca e greu sa urmaresti un film daca nu intelegi ce se vorbeste. Daca vorbesti cu lectorii care aduc filmele se poate sa aduca (daca au de unde) ce filme vrei. Eu am fost la italiana (care este CURS optional de Cinema) si lectorul a fost incintat (mi-a dat si casete acasa, da' eu nu am video si le-am vazut prin vecini...).
Cursul in engleza An Introduction to the Language of Cinema, se tine la doua saptamini, la anul III, si daca vrei sa asisti vorbesti cu profesoara. Poti sa participi, nu e nici o problema, daca ii spui ca esti interesat si vrei sa inveti. Doar ca nu ti se va echivala cu alte cursuri de la care poate o sa chiulesti daca se suprapun in orar si, evident, nu poti sa dai examen. :D
Pai tu esti printre putinii cinefili din Constanta de care stiu, mai Gandaalfe. Sau credeai ca e o conspiratie de care tu nu stii? Cei care se duc la film cind sint doi-trei spectatori in sala ar trebui trecuti pe raboj... but still, nu-i de ajuns. Si sint sigura ca daca ar avea cineva initiativa s-ar stringe lume... De toate virstele, ce, te simti prea tinerel? :P Dar trebuie promovata ideea, trebuie o echipa cit de mica de spiridusi care sa organizeze La Revolucion. Tu nu stii, ca esti mic, :P dar Cinema Studio a functionat demult in regim de cinemateca. Si acum se fac modificari pentru amenajarea unei sali mai mici (vreo 30 de locuri) care ar fi un cadru ideal pentru asa ceva... Spune-mi ca am cu cine, come on I dare you. I DOUBLE DARE YOU!
Roberto Scime
31 Jan 2004, 15:38
Cred ca aici are loc o discutie la suprafata realitatii... nici unul din cei implicati pare a nu avea interes sa faca clar anume lucruri.
Cinemateca este prin definitie un cinematograf afiliat Arhivei Nationale de filme unde se pot prezenta public filme fara ca sa exista o licenta de publicare. Aceasta exceptie de la legea dreptului de autor este acceptata numai pentru un singur cinematograf pe tara. (vorbesc de conventii internationale)
Deci o lista cu filme nu poate fi transmisa decit odata cu o lista de licente. E curios ca o directoare de cinematograf sa nu stie acest lucru. In plus cinematograful e tot mai mult un produs medial comercial caruia adausul cultur nu-i serveste cine stie ce. Ca sa poate fi vindute produsele vechi trebuie uitate ca sa nu mai stea in calea celor noi. Marketingul este cel care are cuvintul hotaritor in productia unui film. E totusi f. frumos ca la noi in tara mai exista "cavaleri ai unei cauze pierdute" care isi mai amintesc sau mai traiesc cu impreisa ca filmul este o arta.
A fost, odata ca niciodata....
RS
Mai mult decit o arta, este un factor educational direct si convingator. Problema este ca la cei mici (pina in 16 - 18 ani) poate deveni un arhetip (filmul, personajele, actorii).
crydead
31 Jan 2004, 16:57
Daca filmul ar fi o arta, atunci el ar trebui vazut exclusiv pentru placerea estetica. Cu educatia se ocupa telenovelele si Reflectiile rutiere.
---------------------------
Viitorul suna ocupat.
notorious
31 Jan 2004, 17:49
Ca sa poate fi vindute produsele vechi trebuie uitate ca sa nu mai stea in calea celor noi. Marketingul este cel care are cuvintul hotaritor in productia unui film. E totusi f. frumos ca la noi in tara mai exista "cavaleri ai unei cauze pierdute" care isi mai amintesc sau mai traiesc cu impreisa ca filmul este o arta.
A fost, odata ca niciodata....
gandeste-te ca, odata si-odata, o sa dispara cinematografia in general! eu personal, nu-i dau mai mult de 50 de ani. ar trebui s-o uitam dupa aceea? deci, produsele vechi nu vor fi inlocuite TOATE cu cele noi. niciodata.
educatia nu poti sa ti-o faci din filme, dar cu siguranta nici din telenovele sau 'refectii rutiere'! (sau o fi asta spiritul glumelor acide ale lui cry_dead ?) filmul este in cel mai bun caz o pasiune, dar nu un factor de educatie. eu, personal, n-am luat invataminte de la filme chiar deloc! am invatat, din pacate, din propriile greseli si din propria viata.
educatia nu poti sa ti-o faci din filme... filmul este in cel mai bun caz o pasiune, dar nu un factor de educatie. eu, personal, n-am luat invataminte de la filme chiar deloc! am invatat, din pacate, din propriile greseli si din propria viata.
Daca nu se numeste educatie atunci este autoeducatie... :)
Daca oamenii ar lua doar partea estetica a unui film atunci ar trebui sa se infiinteze case de moda cinematografica :)
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.