View Full Version : Gang of Martin Scorsese
notorious
12 Dec 2003, 14:14
am vazut 'gangs of ny' asta-vara (ilegal, desigur). personal, cred ca abia isi merita nominalizarea pt cel mai bun film. va trebui tinut minte ca ultima sfortare a celui mai talentat/marcant/influent cineast al anilor '70 -'80... :cry: :cry:
hai, dezbateti. vin si eu cu justificari, oricum.
Dan Gerose
12 Dec 2003, 16:29
Daca erai atent, obsevai ca topicul exista deja si se dezbate la greu ! :roll:
Eu zic ca putem redemara discutia aici (pe acolo ne-am cam pierdut)
Am revazut ieri filmul pe ecran lat (pacat de calitatea proiectiei) si hai sa zicem ca mi s-a parut ceva mai bun decat pe ecanul calculatorului, dar, totusi, nu e prea mult, asa ca raman la parerile initiale:
--- inceputul este grozav: muzica, montaj, actori si imagine, mai ales in timpul luptei (aici bill_the_butcher al nostru remarca sangele pe zapada, care este intr-adevar o semnatura de maestru) dupa aceea, filmul cam intra in rutina.
--- Daniel Day-Lewis joaca magistral, un rol greu, dificil, dar care i se potriveste (ca toate celelalte) ca o manusa. Leo se descurca si face un rol agreabil. Diaz hai sa zicem ca se descurca. Nu e chiar cea mai potrivita pentru rol, da' merge! (ieri l-am observat si pe David Hemmings, caruia i-am trecut cu vederea cele trei scena cand am vazut filmul pe 17'').
--- decoruri, costume si, mai ales, creionarea unui capitol interesant din istoria americana, in care razboiul civil se intalnea cu saracia si razboaiele de strada din New York-ul aflat eparte de luptele pentru eliberarea negrilor.
--- din pacare, tot acest amalgam de detalii, fac din film repetitiv si agasant (de cate ori nu este aparatul de filmat lasat sa ne arate in detaliu elemente ale epocii istorice, din nou aceleasi?!) Povestea de baza se pierde oarecum, ai personajele isi pierd un pic credibilitatea pe parcurs, mai ales Bill The Butcher, in ciuda interpretarii magistrale a lui Day-Lewis (hai sa fim seriosi, toata chestia cu onoarea si oamenii onorabili e bullshit).
--- violenta care devine gratuita inspre sfarsit (moartea lui Johnny, de exemplu) S-au dus vremurile cand Harvey Keitel cu o aparitie violenta in "Alice Doesn't Live Here Anymore" te impresiona si te facea sa te gandesti de doua ori la scena respectiva si la film, dupa vizionare.
In concluzie, pacat de Scorsese, care este un regizor mare si se vede in "Gangs Of New York", dar este faultat de scenariu si de propria lui fascinatie pentru New York (pe care o inteleg si, tocmai de aceea, nu iau in seama multe ratari din film).
Nota: (*) (*) (*) din (*) (*) (*) (*) (*)
i_matei
13 Dec 2003, 10:55
Eu l-am vazut prin februarie... Vazut, e un fel de-a spune...
E unul din putinele filme care nu am rezistat sa il vad pana la capat, pentru ca devenise chiar enervant la un moment dat...
Multa violenta TOTAL gratuita, subiect plictisitor... ce a cautat filmu' asta la Oscar pt Dumnezeu???
Desi, daca stau sa ma gandesc cam toate filmele de anu trecut de la Oscar au fost slabe, asa ca si-ar fi putut face loc si prostia asta...
Martin Scorsese m-a dezamagit... chiar ma asteptam la ceva deosebit de la filmul asta...
Alex Leo Serban
13 Dec 2003, 11:12
nu fiti realisti, nu cereti imposibilul! marty o fi (fost) el un regizor mare, da e un om ca toti oamenii - nu poa' sa produca numai capodopere asa cum n-are numai good days every fachin day :wink:
cred c-ar trebui sa fim mai prudenti, mai rezervati; prea high expectations nu sint un bun conducator de perceptie...
un film inegal, mai curind ratat.
ei, si? noi nu pentru ASTA il iubim pe scorsese! back to filmele lui bune-foarte bune & MARI!!!
notorious
13 Dec 2003, 12:42
daca erai atent observai ca topicul exista deja si dezbate la greu
draga, daca stateam sa ma lafai pe toate paginile forumului ca sa gasesc topicul, nu mai apucam sa ma culc ieri!! a aparut pe ecrane si poate asa o sa apara pe prima pagina! :o :o
oricum, atata unanimitate nu prea am mai vazut pe forum! evident ca nu te poti astepta numai la capodopere de la un rgizor, fie el si scorsese, dar ceea ce m-a agasat a fost treaba cu 10 nominalizari la oscar. nu si le merita. trebuia sa incaseze (nu siu daca a si incasat) o statuie pt scenografie, costume, montaj... poate imagine. pe scorsese oricum il mai asteptam: eu n-am zis ca e prost. alex leo serban a zis bine ca este "ratat", desi poate nici atata nu e. :-?
daca te lasi sedus de estetica (ca realizare istorica de amploare majora) ai putea chiar sa cazi in fund. scenariu, regie - slabut! este bunicel (***) si atata tot.
dar am o intrebare: din cele nominalizate anul asta aflat pe terminate la oscar, cine trebuia sa castige? :roll: 'the hours' nu l-am vazut inca (soon!) - dar am auzit ca nu prea se merita - 'lord of the rings' no comment, 'chicago' nu, 'gangs' nu, 'the pianist' nu (asta zic chiar eu). ei, deci???
i_matei
13 Dec 2003, 13:20
...pai asta am si zis...
Filmele de la Oscaru' de anu asta au fost EXTREM de slabe, si "Gangs of New York" e in aceiasi linie... presupun ca a impresionat datorita faptului ca prezinta un episod din istoria US, si cum ii stim patrioti pe americani, normal ca au sarit sa il laude...
Dintre cele 5 as fi ales LOTR, desi NU este film de Oscar...
Totusi, fara intentia de a divaga de la subiect, "The Hours" este bun. Nu am vazut un film asemanator si are cateva atuuri de necontestat: trei actrite de prima mana (Kidman, Streep, Moore), cativa actori de exceptie in rolurile secundare (John C. Reilly, Stephen Dillane, Ed Harris), plus Miranda Richardson, apoi este regizorul Stephen Daldry ("Billy Elliot"), un regizor capabil si poetic, dupa aceea coloana sonora a lui Philip Glass (exceptionala!) si, nu in ultimul rand, cartea lui Cunningham si "Doamna Dalloway" de Virginia Woolf.
Si nici "Pianistul" nu a fost chiar asa de rau, daca te uiti la Adrien Brody si nu la evreii care mor pe capete.
"Gangs Of NY" e asa cum este. Nu neaparat un film ratat, dar inegal, e drept, care straluceste in partile sale (unele), nu in intreg.
Frida nu a fost nominalizat decat la actrita si ceva gen coloana sonora si costume sau ceva de genu' (a luat doua statuete). Oricum, pe mine nu m-a impreisonat prea tare filmul, dar mi-a placut. La OSCAR puteau fi nominalizate si urmatoarele filme: "Catch Me If You Can", "Adaptation." si, eventual, "The 25th Hour". Decat LOTR 2 la cel mai bun film...
P.S.: Astept "Aviatorul" lui Scorsese, peste vreo doi ani. O sa ma convign atunci daca mai e sau nu cu adevarat un mare regizor.
i_matei
14 Dec 2003, 19:35
chiar ti s-a parut bun "The Hours"?
...da, poate ca o fi fost in contextul in care concurenta e la pamant, un film mediocru ti se poate parea genial...
Sa va amintesc spre exemplu filmele care au concurat la Oscar in 2002 la diferite sectiuni:
- Moulin Rouge
- A.I.
- Lord of the Rings 1
- A beautifull mind
- Training day
- Shrek
- Memento
- Gosford park
- Amelie
- Jurnalul lui Bridget Jones
... numai filme unu si unu...
Ce am avut anu asta? Chicago, Pianistul, The hours, Gangs of New York si alte patetisme de genul asta...
Daca ar fi aparut in 2001 "The hours" nu avea NICI O SANSA la oscar... nici macar nu era nominalizat... Gangs of New York ar fi luat cu succes zmeura de aur :D
Sunt curios ce ai vazut tu in "The Hours", pentru ca ei - citind si cartea - am inteles mult mai bine ca "The Hours" trateaza probleme foarte importante si, mai mult sau mai putin, este un film rar, extraordinar. Si, pe langa idei, stilul si realziarea tehnica este si ea de exceptie (se vede mana regizorului...)
Nu comentez cu filmele din 2001.
i_matei
15 Dec 2003, 09:33
The hours film exceptional???? :roll:
Cuvintele static si plictisitor cred ca nu pot descrie cu adevarat filmul asta... Plus e genul ala de film care iti creeaza o stare de angoasa si te deprima pentru tot restul saptamanii...
E o drama stupida, in care trei tipe cauta cu disperare motive pentru a-si puna capat vietii... in final reuseste doar una din ele :D ... ah, am uitat si de saltul mortal al lui Ed Harris. Da-o incolo, asta e film facut sa imi arate ce naspa e viata si ca nu merita trait... chiar nu suport genul asta de filme...
Poate o sa spui ca nu vad valoarea artistica a filmului... poate ca asa e, dar filmul asta chiar nu a fost pe gustul meu...
cristivasile
15 Dec 2003, 10:43
Cu riscul de a imi sari toata lumea in cap, declar sus si tare ca mie mi-a placut mult acest film. Si asta cu atat mai mult cu cat initial citisem cronicile mai mult decat elogioase ale snobilor din Cahiers du Cinema si deci ma pregatisem sa nu-mi placa. Are o energie incredibila (este printre putinele filme vazute pe calculator care m-au electrizat) si e facut cu o dragoste fata de New York pe care poate doar Woody Allen si Spike Lee o mai au. Iar acum, dupa ceva luni de la vizionare, din amintirea lui iese un usor parfum de tragedie clasica.
Cu riscul de a uita de GANGS OF NY...
The hours film exceptional???? :roll:
Cuvintele static si plictisitor cred ca nu pot descrie cu adevarat filmul asta... Plus e genul ala de film care iti creeaza o stare de angoasa si te deprima pentru tot restul saptamanii...
E o drama stupida, in care trei tipe cauta cu disperare motive pentru a-si puna capat vietii... in final reuseste doar una din ele :D ... ah, am uitat si de saltul mortal al lui Ed Harris. Da-o incolo, asta e film facut sa imi arate ce naspa e viata si ca nu merita trait... chiar nu suport genul asta de filme...
Poate o sa spui ca nu vad valoarea artistica a filmului... poate ca asa e, dar filmul asta chiar nu a fost pe gustul meu...
Mie "The Hours" mi se pare un film optimist. De ce? Pentru ca asta se si vrea, un film despre bucuria de a trai. Virginia Woolf spune: cineva trebuie sa moara pentru ca ceilalti sa invete sa traiasca. Asta vrea filmul sa spuna, nu ca viata e naspa, ci ca oamenii se pierd in lucruri care nu sunt importante sau nu sunt ceea ce ar fi trebuit sa fie: o petrecere, o casnicie din pacate fara dragoste impartasita etc. Cele doua sinucideri sunt explicabile: poetul, vizionarul era deja mort si nu putea sa spuna ce avea de spus. Aidoma Virginiei Woolf, care moare din aceleasi motive si cu acelasi scop (este uimitor cum Cunningham si Daldry rezolva sinociderea ei, aducand atatea detalii impresionanate).
Mie de asta mi-a placut filmul. Pentru ca, aidoma lui "Eyes Wide Shut" m/a facut sa ies cu zambetul pe buze din sala de cinema (si de la calculator), sa ma bucur ca viata mea nu este asa de grea si reusesc sa depasesc problemele si, totodata, sa incerc sa ma autoanalizez mai bine. Mie asta mi s-a parut a fi "valoarea artistica" a filmului sau macar un motiv de vizionare. Interesant ar fi sa citesti cartea, "Orele" de Michael Cunnigham, aparuta in Editura Polirom sau macar parerea autorului despre carte, care o gasesti pe site-ul oficial al filmului. Oricum, daca tot nu o sa-ti placa, nu-i nimic! Unora le-a placut "Gangs Of New York", altora (critici de seama) nu le-a placut "8 1/2" ... Sunt oameni si oameni, pareri si pareri. Nimeni nu are mai multas dreptate ca ceilalti. Dar argumenteaza mai bine!
notorious
15 Dec 2003, 18:58
doua chestii:
1.lui i_matei - nu inteleg de ce ai amintit de filmele nominalizate in 2002, atata timp cat in cauza erau cele din 2003.
2.oamni buni, m-ati facut sa-mi smulg parul de pe capatana ca n-am vazut inca 'the hours' :evil: . il am pe cd in 'biblioteca' dar il tot amanpt ca nici alex leo serban, nici chirilov nu prea l-au imbratisat.
se pare ca pe nimeni nu-l mai intereseaza 'gangs'-ul - poate ati pus punctul pe i, desi era limpede de la inceput ca e un semi-rateu. parca n-are nici un farmec cand nu-i cearta, nu?
eu raman la ferma convingere ca 'chicago' merita oscarul, ca 'the lord' nu merita nici macar nominalizat, 'gangs' mergea de umplutura, iar 'the pianist' era singurul concurent solid al lui 'chicago'.
cristivasile
17 Dec 2003, 09:10
dar il tot amanpt ca nici alex leo serban, nici chirilov nu prea l-au imbratisat.
Acu nu-s ce sa zic, da macar la buda eu zic sa te duci fara sa vezi ce parere au altii...
Nu inteleg aversiunea asta generala pentru Gangs...In primul rand subiectul m-a pasionat.NU trebuie neaparat sa fi calatorit ca mine de 11 ori la NYC pentru a vrea sa afli despre istoria, de-altfel foarte recenta, a celei mai mari metropole a lumii! Si ce aflam efectiv e socant! In al doilea rand mi se pare ca filmul a recuperat mult din marea vena de altadata a Cinecitta-ului, si asta e grozav, intr-o era a digitalului scabros la orice pas! Intr-un ultim dar cel mai important pentru mine rand, trebuie sa spun ca m-a lipit de scaun acest film, vazut pe mega ecran cu sunete triplu stereo si alte demente: coloritul, luminile, camera work, chiar si jocul atat de blamat, dar de o mare soficticarie, caci la diverse niveluri de intensitate...Nu este "Age of Innocence", e cert, dar este un film care te TRANSPORTA, cum nu prea mai exista...Recunoasteti!!!
Da, trebuie sa recunosc ca te transporta, dar nu te impresioneaza. Tocmai asta remarcam eu, epoca prezentata e foarte detaliat prezentata, personaje episodice (Mr. Schermeron) devin importante tocmai fiinda sunt exponentul unei clase sociale, nu conteaza ca apar doar in 3 scene. Dar tot afluxul de informatii, toate detaliile care domina filmul de la briceagul de la inceput la scrucile de la sfarsit, toate astea produc confuzie (unde ma aflu? ce se-ntampla? nu sunt pregatit pentru asta...) "Gangs Of New York" te transporta, dar nu te farmeca, ci iti impune un flux de informatii deseori greu de digerat, pana si coloritul aprins (nu risc sa-i zic artificial) supara.
Nu judec filmul prin prisma asteptarilor pe care le-am avut. Dar, din perspectiva mea, nu este cine stie ce. Dincolo de prezentarea acestei lumi, eu nu vad ce a avut Scorsesee de transmis (fazele cu onoarea si idealurile nu tin), iar daca avut ceva de transmis, nu a fost coerent. Mai bine facea un documentar "Gangs Of New York" si vorbea chiar despre bande, nu despre paturi sociale. Parerea mea...
notorious
22 Dec 2003, 13:11
cristivasile, nu pot decat sa ma rog ca intri azi pe pagina asta.
eu merg la buda si mai citesc un ziar (ca al bundy, stii) si acolo citesc cronici de la cativa critici cu care de altfel chiar corespondez. probabil ca tu nu citesti nici la tine-n camera, darmite la buda...
oricum, tre' sa spun ca, ctindu-ti mesajele, esti destul de 'constipat'.
aditza2004
12 Jan 2004, 00:58
Nu stiu cum de nu v-a placut filmul acesta..parerea mea este ca gangs of ny este un film excelent...meita oscarul pt cel mai bun film....iar bill..a reusit sa impresioneze destul de mult
notorious
12 Jan 2004, 20:47
hmm... vremea lui 'gangs of ny' a cam trecut si nu prea a luat nimic(premii, critice).
dar gusturile nu se discuta.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.