PDA

View Full Version : Master & Commander


i_matei
30 Nov 2003, 00:31
As zice ca e un film destul de interesant din punct de vedere documentar, dar in acelasi timp FOARTE lung si cateodata chiar plictisitor.
Scenariul este aproape inexistent, povestea fiind lasata "in voia valurilor" :) , o groaza de scene in care se bate apa-n piua, personajele destul de sterse si fara nimik deosebit. In afara de capitan (Russel Crowe) si doctor/naturalist, toti ceilalti actori reprezinta o masa amorfa care nu au rol decat de umplutura.
Filmul e lent, static (chiar enervant de static uneori)... Mi se pare ideea in sine a filmului destul de nereusita - actiunea se petrece aproape in totalitate pe HMS Surprise, si de-a lungul celor 2 ore spectatorul e prins "prizonier" in decorul asta sorid si deprimant.
O groaza de scene idioate si fara nici un sens lungesc filmul... o gramada de cantari marinaresti, vreo 2-3 festinuri, povesti la gura sobei despre intalnirea de gradul 3 cu Nelson, operatii pe creier facute cu lingura (asta chiar e tare de tot !!! :D )... serios film mai lalaitca asta, rar mai gasesti.

Intr-un cuvant plictiseala cat cuprinde, o batalie finala care o astepti tot filmul si care apare ca o izbavire pentru spectatorul plictisit si o rasturnare de situatie de-a dreptul penibila in final :-?
Ca valoare documentara tot respektu pt Mr Weir, dar ca film artistic, daca ar merita un 5 / 10. Nu e nici pe departe atat de valoros pe cat cred cei care au vazut trailer-ul.
Duceti-va la Finding Nemo!!! :wink: E FILMUL ANULUI !!!

PS: ati observat mesajul de la inceputul filmului??? Chestia ca n-ai voie sa filmezi in sala... Te si umfla rasu... Il si vad pe unu cu camera ghemuit in sala sa filmeze la Patria :D !

Take care !!! Si fiti vigilenti!!! (cum suna mesaju) :D :D :D

metamorphosis
02 Dec 2003, 04:59
Master and Commander nu e nici pe departe un film documentar. e drept, nu e pe gustul meu, insa vad ca n-ai pomenit nimic despre scena furtunii, care mie (si nu numai) mi se pare genial realizata. Poate ca e scena care m-a facut sa nu-mi para rau ca mi-am petrecut doua ore din viata vizionand povestea asta "marinareasca" asa cum ii zici tu. E drept, sunt cateva scene de movement in still life insa per ansamblu filmul nu e plictisitor. Ceea ce mi s-a parut putin exagerat e modul in care a fost creat protagonistul, capitanul vasului. Desi se incearca atingerea perfectiunii umane in individul asta, antagonic realizat, totusi scenaristul a omis ceva. A uitat sa-l faca tridimensional. Poate ca cea mai importanta lupta pe care trebuie s-o duca un protagonist e cea cu sine. Ei bine, commanderul nu are probleme de-astea de sa-i framante sufletul, el e marinarul ideal: bea de sparge, mananca copios, e tiran dar in final ne releva si partea lui buna, e un bun luptator si poate, un bun prieten.
Lasandu-l deoparte pe commander, mie mi s-ar fi parut mai interesanta povestea (si cu siguranta ar fi iesit mai putin boring) daca era prezentata lupta si din partea piratilor. E ciudat ca desi subiectul povestii vizeaza lupta intre doua tabere, una din tabere nu apare decat intr-o scena.

pese: e prima oara cand vezi anuntul cu: interzis filmatul in sala??? nu vad ce-i amuzant..

i_matei
02 Dec 2003, 10:25
... pai problema filmului e ca NU are poveste... Povestea poate fi rezumata astfel:
Un vas englezesc mai mic si inferior tehnologic porneste in urmarirea unui vas francez "ultimul racnet" la vremea respectiva. Pe parcurs mai apare o furtuna, mai acosteaza in Galapagos pentru reaprovizionare, unde intalnesc si vasul inamic, se bubuie reciproc, englezii castiga, captureaza vasul si GATA. End of story!
Cred ca nu am omis nimik... Ah, l-am omis pe doctor si operatiile lui, care l-ar face invidios pe orice medic din ziua de azi :D

Eh, intindeti la maxim povestea asta de 3 randuri pe durata a doua ore si o sa aveti ca rezultat o doza de plictiseala absolut agonizanta pe-alocuri...

i_matei
02 Dec 2003, 11:52
Mi se pare destul de aiurea un asemenea mesaj... pentru simplu fapt ca la o proiectie publica este IMPOSIBIL sa faci o filmare de calitate..
Iti trebuie o camera miniDV (cel putin!) un trepied, un unghi perpendicular pe ecran si O SALA GOALA.
Gandeste-te cum ar iesi filmarea cand in cadru ar aparea din cand in cand spectatori intarziati sau care se duc la toaleta.
Filmele trase din sala se fac de obicei la proiectiile de proba ce preced lansarea filmului, unde sala este aproape goala si nu exista elemente care sa deranjeze.

metamorphosis
02 Dec 2003, 20:50
fratilor, piata-i plina de DVD-uri cu filme inregistrate-n sala, pe net circula nestingherite astfel de inregistrari, incetati cu comentariile astea ilare ca nu scria pe ecran : hey, guys de la Patria, opriti inregistrarea!

anuntul e la absolut toate filmele, n-ati fost voi atenti!

i_matei
03 Dec 2003, 07:04
sincer iti marturisesc ca merg destul de des sa vad filme la Patria, dar acu am vazut pentru prima oara mesajul asta hilar. Repet, o inregistrare de genul celor care circula pe net se face DOAR la proiectiile de proba (in US), la care asista doar cativa oameni, cu trepied si cu echipament destul de scump.
Nu poti realiza o filmare klumea doar cu un handycam stand ghemuit intr-un fotoliu la cinema... Nu am vazut decat un singur film tras din sala care sa fi fost subtitrat in chineza, sincer nu prea cred ca se intampla treaba asta in China. Vasta majoritate sunt facute la americani si tot ei le baga pe net...

metamorphosis
03 Dec 2003, 18:49
dap, marea majoritate sunt facute in US asa cum zici si tu, insa te inseli in privinta spectacolelor la care se inregistreaza peliculele. ei bine, in marea majoritate a multiplexurilor din US, cei care intra la filme sunt controlati in posete/rucsac/buzunare/geci etc. pentru a nu avea camere video la ei. cu toate astea, unii patrund totusi cu camere si inregistreaza bine-merci din sala. daca ai avut ocazia sa te uiti pe un DVD piratat ai observat poate ca se aud inclusiv rasetele celor din sala. mesajul ala este la toate filmele, cel putin la toate la care am mers eu, si te asigur ca nu era destinat audientei de la Patria:)


p.s. oricum, tot nu mi se pare nimic amuzant ca unii oameni lupta impotriva pirateriei si vor sa fie platiti pt munca lor!

i_matei
03 Dec 2003, 21:30
hey! de-ajuns despre amaratul ala de mesaj...
Spuneti-va parerea EXCLUSIV despre film!!! Nu mai divagati atata!
Chiar nu a mai vazut nimeni filmul asta si sa vrea sa isi dea cu parerea???

snatchro
05 Dec 2003, 15:04
Acela este un anunt care a fost dat si inaintea lui Star Wars, pentru cei care isi aduc aminte. Este directiva celor de la Fox si nu vad ce este de ras... la nivel international, la toate blockbusterele Fox-ului este dat acest mesaj...Busted! Eu am vazut SW EPI&II la Patria si nu am vazut asa ceva. Ultima data inainte de sigla cu FOX am vazut doar o reclama la Orange. La SW Ep.I inainte au fost cateva teasere.

notorious
07 Dec 2003, 14:40
draga i_matei, daca vezi in lipsa povestii un defect capital, atunci ar trebui sa aruncam pe fereastra si 't3', si 'lara croft 2' si mai toate filmele de actiune sau de groaza... felul in care este spusa e chestia care face toti banii :o :o iar weir este un povestitor desavarsit (probabil ai vazut 'truman', 'fearless', 'witness' s.a.m.d. ah am uitat de 'dead poets society'). in 'master...' este misticism, comercialism, arta, putere de sugestie (vezi corabia care apare/dispare ca o fantoma). parol! este unul dintre cele mai bune filme ale lui weir.

daca vrei, te poti stradui sa rezumi 'duel pe autostrada', 'halloween' sau 'die hard' in si mai putine cuvinte. ti se par filme proaste??? :roll: :roll:

i_matei
07 Dec 2003, 22:41
da, dar filmele care le-ai mentionat aveau actiune, iti captivau atentia prin spectaculozitatea lor... e adevarat ca filmele astea aveau o poveste simplista, dar ideea, in sine, facea toti banii...

M&C nu are nici o idee stralucita si o poveste cu atat mai putin, spectaculozitate poate doar in putinele momente de batalie... si in rest o plictiseala totala... asta e treaba, ca documentar e foarte OK, dar locul lui era la Discovery, nu la cinema...

notorious
08 Dec 2003, 18:52
vrei sa zici ca ideile la 'duel' (doi soferi care se fugaresc timp de 74 minute) sau la 'halloween' (un tip care casapeste cativa teenagers tantalai) fac toti bani?? :-? sa fim seriosi (apropo, titlurile astea le-am zis asa, ca mi-au trecut prin cap).

daca vrei, filmul se aseamana cu '1942' al lui ridley scott... ala chiar trebuia sa apara pe Discovery (si poate chiar ar fi aparut, dat fiind ca scott filmase documenare pana la 'duelistii'). dar 'master' nu face referire la istorie :o :o ! este pur si simplu o fabula despre 'masters and commanders'... este totusi o creatie artistica!

daca vrei, intra pe www.liternet.ro si vezi-mi cronica (andrei bangu)... o sa para pe vineri, daca am timp s-o scriu.

metamorphosis
08 Dec 2003, 23:22
definiti careva notiunea de "documentar" ca sa se potoleasca si i_matei.

jona
09 Dec 2003, 14:35
Mie mi-aplacut mult. Bine, e si unul din genurile mele de filme, mai ales ca incluse ocean, corabii si, nu in ultimul rand, Russell Crowe. Daca stai sa te gandesti ca superea de rau de mare pe percursul filmarilor, si ca a reusit sa joace un personaj puternic, hotarat, e de apreciat interpretarea. Subiectul a fost misto.

jona
09 Dec 2003, 14:37
Intrebare: doctorul e cel care a jucat pe Charles Herman din "A beautiful mind"? Nu prea seamana dar vocea clar indica acest lucru.

metamorphosis
09 Dec 2003, 20:05
Intrebare: doctorul e cel care a jucat pe Charles Herman din "A beautiful mind"?

dap! Paul Bettany il cheama.

jona
10 Dec 2003, 10:39
Intrebare: doctorul e cel care a jucat pe Charles Herman din "A beautiful mind"?

dap! Paul Bettany il cheama.

N-am ce zice, sexy rau, da' nu asa... :lol:

metamorphosis
15 Dec 2003, 23:53
ha?

jona
19 Dec 2003, 14:03
ha?
vreau sa zic, arata bine, nu crezi? :lol: :wink: si mai ales interpretarea... 8)

ricutza
11 Feb 2004, 01:20
sincera sa fiu, nici eu n-am resuit sa vad ce este atat de special la Master and Commander si nici nu pricep de ce a fost nominalizat la Oscar pt cel mai bun film...mi se pare ca reda foarte bine atmosfera de pe un vas (cu tot cu superstitii, cantece marinaresti, conflicte etc.) dar in rest nu mai are nimic deosebit...povestea este intr-adevar destul de slabuta iar personajele nu mi se pare ca sunt cine stie ce nuantate...
mi se pare ca se puteau accentua mult mai multe idei care ar fi facut filmul mai interesant...de exemplu, doctorul ii spune la un momentdat lui Jack, ca marinarii incep sa-i comenteze oridinele...dar chestia asta nu se vede in film...el o spune si atat...
mi s-a parut interesant ca vedem lucrurile doar perspectiva lor...nu stim niciodata ce se intampla pe Vasul Fantoma...fiind un film de atmosfera, lucrul asta conteaza destul de mult pt ca te face sa te simti ca si cum ai fi pe vas alaturi de ei...
si eu cred ca ar fi trebuit sa fie bine prezentate mai multe personaje de pe vas, si eventual din medii diferite, tocmai pentru a intelege cat mai bine atmosfera de pe vas...s-ar fi putut accentua mai bine diferentele dintre viata ofiterilor de pe vas, si cea a marinarilor...
pur si simplu mi se pare ca ideea nu a fost suficient exploatata...era si timp, ar fi fost si ocazii....

stelutz
12 Feb 2004, 16:49
eu... i-am intrebat si pe cei de la samurai, dar se pare ca nu a vrut nimeni sa-mi raspunda...
poate stiti voi?

cu tigrul ala alb ce e?

Ilila
06 Jun 2004, 00:28
E la un moment dat in film o replica de genul "fara femei pe acest vas respectabil!" 8) de foarte mult timp nu am mai vazut un film in care sa nu fie prezent si un personaj feminin!
Nu mi s-a parut plictisitor (sunt destule filme care-l intrec), in schimb mi s-a parut lipsit de consistenta.
PS: Paul Betanny iar joaca teatru :P

Cristache
06 Jun 2004, 13:01
Unul din cele mai slabe filme pe care le-am vazut pana acum !

sciende
16 Jun 2004, 09:56
Eu am vazut filmul asta la Multiplex unde s-a simtit incantabilul DolbySurround atat la fazele de actiune (cand ziceai ca se darama cinematograful cand trageau cu tunu' :o ) cat si la muzica. Macar pentru asta ar trebui apreciat filmul. Mie mi s-a parut destul de bun. Mai ales ca Russel Crowe a interpretat foarte bine rolul.

Mala Portugal
20 Oct 2004, 01:19
Ideea de a vedea aventuri pe mare :sick: si pe Russell Crowe :sick: in acelasi film mi s-a parut suficient de inspaimantatoare incat sa stau departe de cinematografe atunci cand filmul a rulat.
Acum, dupa ce l-am vazut recunosc ca pe felia lui de film de duminica/ film de vazut cu nepotii, e incantator .