View Full Version : Cartea preferata
Supastar
16 Apr 2007, 13:37
money makes the world go round, the world go round, the world go round
Carmine Galante
16 Apr 2007, 13:45
facem c facem si tot la bani ajungem ;)
Mda, pentru unii sa fii sarantoc e o virtute. * " ;) " .
*A se citi discutia despre MPP, afacere de succes pentru unii, un ghimpe in coaste pentru altii, vesnici spectatori de pe margine.
Maria-bio
16 Apr 2007, 14:15
Alexis Zorba de Nikos Kazantzakis, cartea nu se poate compara cu filmul, desi nu spun ca nu a fost jucat bine.Unele carti sunt prea greu de ecranizat fidel.Incercati-o!
Alex Leo Serban
16 Apr 2007, 14:23
facem c facem si tot la bani ajungem ;)
Mda, pentru unii sa fii sarantoc e o virtute. * " ;) " .
*A se citi discutia despre MPP, afacere de succes pentru unii, un ghimpe in coaste pentru altii, vesnici spectatori de pe margine.
nu: sa ai bani si sa nu faci caz d ei e o virtute! :happy:
Sinzilup
16 Apr 2007, 15:43
enigma otiliei
Pitbull
16 Apr 2007, 16:38
*ALS, Carmine, etc.:
Când eram mic, cântau unii:
"Oftica e boalä grea..."
Acuma mie-mi vine:
"Offtopica e boalä grea..."
(De fapt, am postat asta ca sä pot citi mesajul lui Sinzi, cä iar s-a bägat bugu' äla de nu vezi primul mesaj de pe pagina nouä).
tocmai am citit "moskova - petuski" de erofeev. :love: . un "poem" in proza naucitor. a aparut in 2004 la editura cartier in traducerea excelenta a lui emil iordache. unii critici occidentali au fost ferm convinsi ca "moskova-petuski" trage un semnal de alarma asupra situatiei dezastruoase in care a ajuns rusia din cauza consumului excesiv de alcool. bullshit! e ca si cum ai spune ( si multi au spus-o ) ca " moartea domnului lazarescu" e un film despre starea sistemului sanitar romanesc. si atat.
recomand cu caldura si cativa poeti romani pt. ca poezia chiar are nevoie de cititori:mircea ivanescu, mariana marin, gellu naum, cristian popescu.
poate suna vetust, dar cred ca poate fi cool sa citesti poezie. ideea e sa scapam de tampeniile cu care ne-au intoxicat astia in scoala ( eu am prins si manualele alternative si tot aceeasi poveste )si sa citim poezie fara a avea sentimentul ca dezvelim un bust, oficiem o slujba, scriem un acatist.
pantagruel
19 Apr 2007, 21:53
Uraaa!
In sfarsit un topic (abia ce l-am descoperit si m-am si aruncat pe dumnealui) serios.
Am si eu un opis (interminabil, cam cat o cronica proaspata a domnului Pitbull...) cu carticelele devorate in ultimii 2-3 ani.
Cred, hai sa fiu putin patetic, ca cele mai bune lucruri din lume sunt cartea, filmul, cafeaua si Borges.
(- am ascultat vorbele despre Narziss si Goldmund-ul lui Hesse. Lupul de stepa nu m-a impresionat, dar voi incerca acum si N & G)
G.G.Marquez - Un veac de singuratate
- Toamna Patriarhului
- Cronica unei morti anuntate
- Despre Dragoste si alti demoni
- Generalul in labirintul sau
- Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet
- Povestea tarfelor mele
- A trai pentru a-ti povesti viata
M.V. Llosa - Elogiu mamei vitrege
- Conversatie la Catedrala
- Adevarul minciunilor
- Scrisori catre un tanar romancier
- Paradisul de dupa colt
J.L. Borges - Borges despre Borges
- Cartile si noaptea
- Cartea de nisip
A. B. Casares – O papusa ruseasca
A. Skarmeta - Postasul lui Neruda
Dostoievski - Adolescentul
- Crima si pedeapsa
- Jucatorul
Tolstoi - Moartea lui Ivan Ilici
Gogol - Suflete moarte
M. Bulgakov - Maestrul si margareta
Ilf si Petrov - Vitelul de aur
- Douasprezece scaune
V. Nabokov - Vorbeste memorie
- Ada sau ardoarea
- Masenka
V. Erofeev - Stalin cel Bun
I. Mamleev - Sectantii
C. Aitmatov - O zi mai lunga decat veacul
- Esafodul
- Cantecul stepei, cantecul muntilor
J. Joyce - Ulise
- Corespondenta
- Oameni din Dublin
U. Eco - Pendulul lui Foucault
- Numele Trandafirului
- Misterioasa flacara a reginei Loana
T. Mann - Muntele vrajit
H. Hesse - Lupul de stepa
A. Camus - Ciuma
G. Flaubert - Madame Bovary
M. Kundera - Gluma
W. Faulkner - Pe patul de moarte
J. Fowles - Magicianul
S. King - Shining
D. Brown - Codul lui Da Vinci
N. Hornby - Turnul sinucigasilor
J. Franzen - Corectii
W. Burroughs - Pranzul dezgolit
J.K. Toole - Biblia de neon
A. Sebold - Minunatele oase
D. Lodge - Ce mica-i lumea
T. Capote - O vara de rascruce
- Alte glasuri, alte incaperi
C. Palahniuk - Bantuitii
L. Cohen - Frumosii invinsi
J.M. Coetzee - Asteptandu-i pe barbari
F. Beigbeder - 199.000 lei
M. Houellebecq - Particule elementare
- Posibilitatea unei insule
F. Weyergans - Trei zile cu mama
I. Kertesz - Drapelul englez
J. Saramago - Evanghelia dupa Isus Cristos
E. Jelinek - Pianista
S. Hedayat - Bufnita oarba
I. Kadare - Aprilie spulberat
O. Pamuk - Ma numesc Rosu
A. Plesu - Despre ingeri
N. Steinhardt - Jurnalul fericirii
H.R.Patapievici - Cerul vazut prin lentila
D. Tepeneag - Porumbelul zboara
P. Goma - Garda inversa
C. Popescu - Arta Popescu
St. Banulescu - Un regat imaginar
M. Caragiale - Craii de Curtea-Veche
O. Paler - Viata pe un peron
- Autoportret intr-o oglinda sparta
I. Ianosi - Eu si El. Insemnari subiective despre Ceausescu
M. Micleusanu - Organismecanisme
T. Octavian - Oameni normali
A. Ecovoiu - Saludos
- Statiunea
M. Sebastian - Accidentul
C. Stefansecu - Legaturi bolnavicioase
St. Agopian - Tache de catifea
- Fric
M. Cartarescu - Visul
I. Chiva - 69
F. Florian, M. Florian - Baiuteii
St. Agopian
- Fric
:sick:
Proletar
19 Apr 2007, 21:59
Pun si eu asa:
1. Stefan Agopian - Manualul intamplarilor
2. J.D. Salinger - De veghe in lanul de secara
3. Nikos Kazantzakis - Alexis Zorba
4. N.V. Gogol - Suflete moarte
5. Goncearov - Oblomov
6 - majoritatea romanelor cu San Antonio - Frederic Dard :)
pantagruel
19 Apr 2007, 22:22
pt eunucu':
am terminat si eu de curand Stalin cel Bun. sa inteleg ca ti-a placut?
eu tocmai facusem o pasiune pentru... koba (de la un prieten) Copiii din Arbat (o poveste despre vremurile lui stalin care m-a facut sa-l indragesc pe talentatul gruzin. eram avid de informatii noi despre stalin si asa am dat de erofeev. de la care am aflat alte confidente inedite din viata fascinantului nemernic.
ce scene extraordinare (numai stalin putea fi so crud, so cinic) sunt acelea dintre koba (cea mai intima porecla a tovarasului de la kremlin) si dentistul sau evreu. confruntarile celor doi, jocul lor psihologic si in cele din urma demosntratia de forta a dictatorului... ramai impetrit, nu alta.
Despre limita - Gabriel Liiceanu.
pantagruel
19 Apr 2007, 22:58
pt als:
spuneai ceva, am vazut, despre m. houellebecq - ce aparitie si frantuzul asta, mi-a dat peste cap criteriile literare. ca Platforma e mult mai bun decat Particulele Elementare
(apropo, ai vazut si filmul? abia il astept; l-am ratat zilele trecute cand a fost intr-o scurta trecere pe ecranele bucurestene).
dar Posibilitatea Unei Insule?
ce zici de ea?
mi se pare ca aici a intins deja prea mult coarda pe experimental si a esuat,
chiar daca trateaza cu aceeasi voiciune subiecte lui dragi care i-au adus celebritatea: scurgerea timpului, batranetea, ratarea, dragostea in vremea... internetului,
(totusi, cel mai mult imi place la el legenda care il invaluie.
ca este intr-o asa forma si verva creatoare in ultimii ani, castigand mai toate marile premii literare din hexagon, inact anul trecut juriul goncourt i-a oferit ravnitul titlu lui weyergans - cu al sau simpatic Trei Zile cu Mama, numai pentru a-l necaji pe m.h. )
hellsteed
19 Apr 2007, 23:17
a citit careva aia lu cartarescu: De ce iubim femeile ?
pantagruel
19 Apr 2007, 23:29
au! de ce intrebi?
?de ce iubim femeiele? a fost cumparta (cu bani cash) in ultimii doi ani numai vreo 5 milioane de romani din tara (spaniolii au ratat-o din fericire!), desi, conform statisticilor, numai aproximativ 200.000 de mioritici intr-un an dau bani pe carti.
ca sa vezi de ce nu mai merg bine bibelorile si gablonzurile de sarbatori...
pantagruel
19 Apr 2007, 23:33
dar povestirile nu sunt tocmai rele.
Zaraza, de exemplu, este fara egal. daca ar fi scris numai povestea Zarazei si cartarescu tot ramanea unul dintre cei mai valorosi si indragiti scriitori de pe la noi
hellsteed
19 Apr 2007, 23:37
uite ca eu nu am citit cartarescu.... da am fost prin librarie.... mai nou si desi multa lume se plimba pe acolo putini intindeau banii pt cateva file.... Ma gandesc sa fie cartea lu cartarescu prima pe care dau banii... sau daca nu o sa ma plimb prin librarie cateva zile consecutive si am sa ma asez in fotoliul ala rosu si comod si am sa citesc cu nesimtire cartea :P :P
pantagruel
19 Apr 2007, 23:39
dar manac la litere ca un flamand...
(asa ca le pun la loc, pana nu vede careva)
au! de ce intrebi?
?de ce iubim femeiele? a fost cumparata (cu bani cash) in ultimii doi ani numai de vreo 5 milioane de romani din tara (spaniolii au ratat-o din fericire!), desi, conform statisticilor, aproximativ 200.000 de mioritici dau bani pe carti anual.
ca sa vezi de ce nu mai merg bine bibelourile si gablonzurile de sarbatori...
Neuptolem
19 Apr 2007, 23:40
N-ai vazut ca omul a murit de foame in Sapte Seri? Alibi la Succesul Fortat.
PS: Am fost socat de numarul paginilor si a numarului caracterelor pe o pagina!
pantagruel
19 Apr 2007, 23:41
iar am uitat una. sunt terminat pe viata! ma las pagubas...
pantagruel
19 Apr 2007, 23:44
nu am vazut. fii mai explict, te rog
pantagruel
19 Apr 2007, 23:47
si vad ca nici nu stiu sa folosesc prea bine tehnica aceasta de pe forum.
am vrut sa bag citatul respectiv de la matale si a aparut un alt drac.
in fine...
Neuptolem
19 Apr 2007, 23:51
Descompunerea "electronilor" e mai "costisitoare".
Neuptolem
19 Apr 2007, 23:54
Descompunerea "electronilor" e mai "costisitoare".
"Ruleaza" Episodul 5 - din "Drumul foamei", in Sapte Seri. Am pierdut pe 4.
pantagruel
20 Apr 2007, 00:01
o sa urmaresc si eu, mersi mult "electronule"
Neuptolem
20 Apr 2007, 00:03
o sa urmaresc si eu, mersi mult "electronule"
:lol:
Electronul=Informatia.
Neuptolem
20 Apr 2007, 00:16
Hoþii de frumuseþe - Pascal Bruckner, cu antipatiile de rigoare...
illotempore2002
20 Apr 2007, 00:18
Toba de tinichea? Gunter Grass? Si ecranizarea lui Schlondorf?
Citit, vazut, uimit, inmarmurit cineva?
illotempore2002
20 Apr 2007, 00:20
Iar Fric al lui Stefan Agopian e innebunitor...foarte misto! Imi pare ca aduce trasaturi din realismul magic al lui Borges, Marquez, dar mai mult Borges....
hellsteed
20 Apr 2007, 00:21
nietzsche- Antichristul
illotempore2002
20 Apr 2007, 00:23
Fratiolor, nu sunteti cam multi care il aveti in top pe Coelio? Ati luat-o razna? Sau am nimerit eu gresit la cafeneaua asta?
:shock:
pantagruel
20 Apr 2007, 00:37
da. citit, vazut, uimit, inmarmurit plus emotionat, innebunit, fermecat, sfaramat, amorezat, si apoi daruit.
stiai ca g.grass a fost , totusi, colaborator al ss? inmarmurit cumva? germanii au facut stop cardiac cand au aflat in urma cu cateva luni si au cerur chiar sa i se retraga premiul nobel pt literatura...
pantagruel
20 Apr 2007, 00:41
era vorba, evident de Toba de Tinichea
da. citit, vazut, uimit, inmarmurit plus emotionat, innebunit, fermecat, sfaramat, amorezat, si apoi daruit.
stiai ca g.grass a fost , totusi, colaborator al ss? inmarmurit cumva? germanii au facut stop cardiac cand au aflat in urma cu cateva luni si au cerur chiar sa i se retraga premiul nobel pt literatura...
illotempore2002
20 Apr 2007, 00:59
Nu stiam ca a fost SS-ist. Zici ca au aflat nemtii abia acum cateva luni? Atat de tarziu? Bine ca a scapat de Nurenberg...ce sa zic...regimul nazist este serios abordat in Toba de tinichea, iar partidul luat in deradere....atunci cand sta sub tribuna de discurs la parada aceea, si cand cu toba lui magica reuseste sa deturneze intreaga festivitate. Din carte cel putin nu am simtit vreun moment ca ar favoriza cu regimul!
illotempore2002
20 Apr 2007, 01:06
Oricum, mi se pare o prostie sa retragi un premiu acordat pentru un talent real si incontestabil! A fost Ss-ist, foarte trist, ne pare rau de toate ororile, dar asta e alt capitol! Acuma daca Grass s-a bagat in treaba asta cu regimul, se vede foarte bine ca nu i-a afectat nicicum geniul! Deci, un premiu bine meritat!
"de ce iubim femeile" am citit-o la sala de lectura, acum cativa ani, de fapt eram acolo sa fac un referat si am zis ca pana vin cartile de care am nevoie sa rasfoiesc putin DCIF si...nu i-am dat drumul pana nu am terminat-o :)
Spre rusinea mea, n-am mai citit o carte de.. prea mult timp... Cred c-ar fi cazul sa mai dau o raita prin biblioteci...
Oricum, prefer cartea care te tine in suspans, care nu te lasa s-o pui jos... 8)
McEwan este inca in viata asa ca nu-l cauta prin bibliotecile din Romania(poate peste vreo 40 de ani).Incearca in librarii unde trebuie sa gasesti 6-7 carti scrise de el .Vezi editura Polirom dar si Univers .
Multumesc frumos. :)
Mala Portugal
20 Apr 2007, 21:21
Ce hartie igienica baga in carti cei de la Rao ! :x
Asa pe moment:
* "Maestrul si Margareta" - interesanta imagine a diavolului;
* Fundatia + alte cateva ale lui Asimov, fie... "Pulbere de stele" mi s-a parut o porcarie, dar seria fundatie e superba, povestile robotilor la fel si e dragut cum se leaga toate cartile lui;
* "Jocul lui Ender" si "Vorbitor in numele mortii", cu "Xenocid" a cam dat pe langa.
* nu sunt fan Coelho, dar mi-a placut de Veronica, cele 11 minute au fost ridicol de previzibile.
* mi-au placut si androdoizi de care se intreba P.K. Dick daca viseaza oi electronice - probabil din simpatie pt scenariul "omenirea imbecila si-a dat singura cu sapa in cap"
* "Puntea pisicilor" - pt ca e o poveste clasica dar aparte
* si ca nostalgie a copilariei "Portretul lui Dorian Gray"
cat ballou
23 Apr 2007, 11:40
Iar Fric al lui Stefan Agopian e innebunitor...foarte misto! Imi pare ca aduce trasaturi din realismul magic al lui Borges, Marquez, dar mai mult Borges....
asea, da fix invers. Fric are farmecul nuvelelor lui Marquez, gen Balacaman si Erendira, si un tristesse de Cronica unei morti anuntate. ii lipseste epicul coios din Tobit, sau cel in cheie romantica din Sara. partea buna e ca are ceva urme, pe fund, din burlescul Manual al intimplarilor.
illotempore2002
23 Apr 2007, 16:16
MI se pare mult mai apropiat de Borges decat de Marquez si am sa si explic de ce: din cauza, sau datorita mai degraba, modului in care preia evenimente de ordin istoric din evolutia popoarelor si le demitizeaza, transformandu-le, totusi, in mituri noi, cu alte arome, alte intentii etc.
Avem eroi care sunt uneori antieroi iar intre Fric si Asterion, daca il cunosti pe cel din urma, vad doar cateva nuante: nici nu stiu care dintre ei imi place mai mult, sunt la fel de imposibili, la fel de ideali si de groaznici!
cat ballou
23 Apr 2007, 23:46
imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei.
ca preambul, sper ca esti de acord ca istoricul si miticul nu sint sinonime, nici macar partiale. si ca nu exista mituri noi, ci doar reinterpretari. bon, daca trecem de etapa asta - basic din pedeveu intelectual dar atit de necesara - si ne legam strict de contextul scriiturii, Fric si Asterion nu se vor eroi sau anti-eroi, sint doar personaje. cu suisuri si coborisuri, plusuri si minusuri. Fric apartine unui univers quasi-ireverentios, quasi-romantic miraculos. Asterion - in cheia de decriptare ermetic anecdotica a lui Borges - ramine o victima inocenta a fatalitatii. nu poti sa nu empatizezi cu el, e personaj de tragedie antica pe-o intindere de citeva pagini. e mai presus de bine si de rau, aia e natura lui, n-are strop de perfidie, are o detasare si o maretie de personaj clasic, isi accepta destinul ca pe un dat, facindu-l pe Theseu sa para un pulifrici fara minte si spin de rotatie. cum poti sa-l compari cu Fric? e atit de insesizabila granita dintre sublim si grotesc?
ramine cum am stabilit, Fric e Balacamanul nostru, caci vorbim de o proza unde poeticul, scabrosul si burlescul isi dau mina. si te rog sa nu mai faci comparatii abracadabrante. daca ai citit in aceeasi saptamina Ghilgames si Voltaire, nu-i musai sa-i pui in aceeasi oala pe Enkidu cu Zadig. parerea mea...
illotempore2002
24 Apr 2007, 12:33
Nu le-am citit deloc in aceeasi saptamana ci la ani distanta...promit insa sa-mi revizuiesc punctul de vedere , recitind cele doua povesti (le-am citit o singura data, insuficient as zice, se vede treaba ca tu le-ai citit de mai multe ori), si am sa revin cu o argumentatie mai pertinenta. Este posibil sa ma fi lasat dusa doar de senzatii si intuitii superficiale, ba mai mult, amintiri indepartate in ceea ce priveste cele doua lecturi!
Revin cu o argumentatie mai matura, dar promite-mi ca nu mai esti asa acru!
illotempore2002
24 Apr 2007, 12:34
"imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei"
nu am intzeles asta!
cat ballou
24 Apr 2007, 15:11
"imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei"
nu am intzeles asta!
cind nu vad miza, ma abtin. de obicei, crocodilul apatic din mine se mobilizeaza greu. daca nu e mental challenge sau fo chestie flagranta, pacat de kilojoulii consumati. ori, in cazul aprecierilor tale, era doar o apropiere de termeni fortata. si cum nu consider nici didacticismul si nici umflarea muschilor fo virtute, as fi putut sa trec mai departe. o fi fost luna plina.... nu stiu... sau o oarescare afinitate sporita pentru Agopian... sau plictiseala... abar n-am.
imi pare rau ca ti-m parut o persoana acra, caci io de felu-mi sint o fire veseloasa, ludica si auto-bascalioasa, dar poate nu mi-am gasit cadenta naturela, pendulind pe aici intre Sadoul - acest Benedetto Croce al istoriei cinematografiei - si Republik - abeceul cultural pentru liceeni. astept sa se parcurga wishlisturile de cinemateca... cine stie, poate s-or incinge discutii si despre Ferreri si Wertmuller, Fassbinder si Wenders, despre Parajanov, Roeg, Jarman, Arrabal, Saura, Kobayashi, poate s-o gasi careva sa bage in seama si britanicii din anii 70-80, macar pe Mike Leigh si Alan Clarke. Doamne ajuta! poate implinesc si io 50 de posturi pina la sfirsitul anului... sau nu.
zooooooo, n-am sarit la beregata, n-am avut intentii rele. nu mai pune la suflet, ca viata-i scurta da' trece repede. uite, promit ca nu mai intru pe topicul asta.
illotempore2002
24 Apr 2007, 15:21
nu am pus la suflet, din contra, mi-a facut bine interventia ta un pic acida pt ca, asa cum am spus, voi reciti cele doua nuvele si imi voi restructura abordarea...e ceva, nu?
Anyway, se prea poate sa fii prea bun pt ce se intampla aici, si atunci intr-adevar nu are sens sa mai intervii in acest topic! Decizia ta!
Bafta!
illotempore2002
24 Apr 2007, 15:29
Exista pe net istoria generala a cinematografiei de Sadoul? Sau ai tu efectiv cartea, in format fizic?
Daca e pe net, ajuta-ma, te rog, cu un link!
cat ballou
24 Apr 2007, 15:37
am dat-o acu zece ani, dupe un examen de istoria cinematografiei, generatiilor urmatoare. care generatii s-au sinchisit si au dat neste beri. deci, sincer, practic, efectiv, am cam baut-o.
illotempore2002
24 Apr 2007, 15:41
pendulind pe aici intre Sadoul - acest Benedetto Croce al istoriei cinematografiei
credeam ca pendulezi hic et nunc intre cele doua....deci ai acum acces la Sadoul....asa reiese din ce scrii tu mai sus
astept sa se parcurga wishlisturile de cinemateca... cine stie, poate s-or incinge discutii si despre Ferreri si Wertmuller, Fassbinder si Wenders, despre Parajanov, Roeg, Jarman, Arrabal, Saura, Kobayashi, poate s-o gasi careva sa bage in seama si britanicii din anii 70-80, macar pe Mike Leigh si Alan Clarke.
eh, se discuta si la nivel de high-class, dar mai mult in particoler.
Alex Leo Serban
24 Apr 2007, 15:54
sadoul?!
omg!
he's so 45 YEARS ago!! :lol:
cat ballou
24 Apr 2007, 16:12
sadoul?!
omg!
asta ziceam si io. nu erea o comparatie favorabila cea cu Benedetto Croce. pe linga faptul ca era obositor de scolastic si nu avea pic de spark, avea o inregimentare doctrinara gretoasa si un criteriu de selectie si punctare pe masura. oricum, marele lui defect a fost ca a sucombat. fanii mai inteligenti asteapta volumul doi, aia mai prosti cred ca istoria cinematografiei nu trece de 1967.
cat ballou
24 Apr 2007, 16:27
astept sa se parcurga wishlisturile de cinemateca... cine stie, poate s-or incinge discutii si despre Ferreri si Wertmuller, Fassbinder si Wenders, despre Parajanov, Roeg, Jarman, Arrabal, Saura, Kobayashi, poate s-o gasi careva sa bage in seama si britanicii din anii 70-80, macar pe Mike Leigh si Alan Clarke.
eh, se discuta si la nivel de high-class, dar mai mult in particoler.
nu erea greu de intuit. in mai toate comunitatile virtuale se formeaza grupuri pe afinitati si cestiunile cu pondere se discuta particoler. de-aia mor forumurile, nu din cauza bloagelor, ci pentru ca nu exista nici un hook pentru newcomers.
Carmine Galante
24 Apr 2007, 21:15
sadoul?!
omg!
So what ? :shock: Cartea lui Sadoul ("I.C. M.")are informatii valoroase. Bineinteles pana in '61. In aceeasi categorie si Guido Aristarco cu "Cinematografia ca Arta".
Exista pe net istoria generala a cinematografiei de Sadoul? Sau ai tu efectiv cartea, in format fizic?
Daca e pe net, ajuta-ma, te rog, cu un link!
O gasesti la Dalles sau la buchinistii aia din zona Universitatii.
illotempore2002
24 Apr 2007, 21:49
Super, mersi, am sa merg sa mi-o iau!
Alex Leo Serban
25 Apr 2007, 06:47
du-te, du-te: e ultima oferta la vekituri! :lol:
illotempore2002
25 Apr 2007, 08:59
Cred ca exagerezi....prefer sa-mi iau de acolo informatiile decat de pe IMDB, sincer! Ca sa nu mai zic ca numai prin faptul ca ati zis voi ca e dogmatic si rigid sau nu mai stiu cum, m-ati convins sa-l iau....pentru ca trag concluzia ca este si foarte riguros si minutios si ca, daca faci abstractie de aprecierile lui, poti avea o imagine foarte minutioasa asupra a ce s-a intamplat in cinema pana in anii 60 sau pana cand a scris el!
Si exact de asta simt eu ca am acum nevoie, de un document riguros si detaliat, pentru ca in capusorul meu e mult haos - pasiunea pt film in cazul meu a inceput de numai 2 ani, tot vad filme in continuu, vreo 10 pe saptamana si simt ca sunt nalucita...
Carmine Galante
26 Apr 2007, 11:39
pentru ca trag concluzia ca este si foarte riguros si minutios si ca, daca faci abstractie de aprecierile lui, poti avea o imagine foarte minutioasa asupra a ce s-a intamplat in cinema pana in anii 60 sau pana cand a scris el!.
Cam toti au inceput cu Sadoul, inclusiv Daneliuc, care recunoste asta in cartea sa "Pisica Rupta"
Pentru mai multe titluri de carte specializat strict pe cinema postez mai jos si un link pe care l-am mai dat. E un topic mai vechi, care cel putin la inceput are ceva informatii utile.
http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=5003&start=0
illotempore2002
26 Apr 2007, 12:14
normal....asa cum in medicina s-a pornit de la scrierile lui Hippocrat sau ce stiu eu ce medici egipteni, asa cum atunci cand te apuci sa inveti psihanaliza pornesti de la Freud (depasit de altfel)...
Mersi de liink, am sa-l studiez indeaproape!
normal....asa cum in medicina s-a pornit de la scrierile lui Hippocrat sau ce stiu eu ce medici egipteni
mai precis persanul Avicenna...
illotempore2002
26 Apr 2007, 12:42
lasa, ca nu a fost singurul...
dar mersi de info, nu stiam!
mai era si Galenius (Galen) si etc
dar povestirile nu sunt tocmai rele.
Zaraza, de exemplu, este fara egal. daca ar fi scris numai povestea Zarazei si cartarescu tot ramanea unul dintre cei mai valorosi si indragiti scriitori de pe la noi
povestea asta a mai scris-o cineva: Titus Popovici in ale sale memorii aparute in 1994. nu imi aduc aminte titlul exact al cartii.
NU e o maniera de a-l contesta pe Cartarescu. El e oricum genial. si nu din pricina volumasului cu femeile. Orbitorul si Jurnalul mi se par cele mai frumoase pagini din literatura contemporana universala.
NU e o maniera de a-l contesta pe Cartarescu. El e oricum genial. si nu din pricina volumasului cu femeile. Orbitorul si Jurnalul mi se par cele mai frumoase pagini din literatura contemporana universala.
Orbitorul are efecte oculare asupra ta?
oculare?? :? nu,
afective, da :love:
Ambra Blu
26 Apr 2007, 16:11
imi pare rau ca nu mi-am dat peste deshte, cum am inteleptul reflex de obicei.
ca preambul, sper ca esti de acord ca ... si ca nu exista mituri noi, ci doar reinterpretari. bon, daca trecem de etapa asta - basic din pedeveu intelectual dar atit de necesara
Doamna, si eu regret ca nu v-ati dat peste degete, astfel ati fi avut posibilitatea sa nu comiteti sentinta acesta atit de cruda pentru etnografii si etnologii de pe intreg globul pamintesc. Sa va explic: miturile nu sint legate de durata nedeterminata (apud Eliade, parca), ci pot aparea, de minuta cu religii noi(si laice, parca, asa erau comunizmu' si nazismu'), chiar si in vesela modernitate. Sigur ca da, l-am rasfoit si noi pe Jung, am vazut poze cu animus si anima si sintem constienti de fenomenul disiparii si alterarii (reinterpretare e un cuvint prea reductionist, mustind a explicatii date la o facultate de litere) culturale a unui filon mitologic de baza. Da, Superman este un culture hero, revizitat. Dar, vai si amar, mitologia nu se opreste aici, pentru ca lucrurile nu au ramas in perioada in care Dvs citeati The Golden Bough a lui Frazer sau in care Borges vedea doar patru povesti mitologice mari si late. Poate ati vrut sa spuneti ca exista o suma de arhetipuri contorsionate in toate pozitiile in folclorul popoarelor de pe planeta albastra, dar nu ca nu exista mituri noi. Pentru ca, va asigur eu, un mit de emergenta moderna, namely the American Dream (or Hollywood, for that matter) laicizat si antropocentric, nu are nimic din magia emanata in illus tempus. A dracu' epoca moderna, a venit cu divinizarea statului (vezi Vaterlandu', vezi japonezii in WW2, vezi suprastructurile statale).A dracu' cultura populara cu legendele ei urbane cu tot, se incapatineaza sa vina cu chestii noi, nu doar remixuri eshatologice sau apocastatice la cargoculturi. Ca atare, in numel Umbanda, Santeriei, a religiilor New Age si Wicca, va rog din suflet (ka sau ba, alegeti Dvs), reformulati-va atit de faultata exprimare, ca nu cumva bunul doctor marx, care va citeste cu atentie, sa cada in pacatul crezului fara cercetare.
Carmine Galante
26 Apr 2007, 19:29
si nu din pricina volumasului cu femeile
Mda, ala e o voma, am mai spus-o, miroase a ceapa si tocana, exact cum miroseau gagicile din cartzulie.
Mda, ala e o voma, am mai spus-o, miroase a ceapa si tocana, exact cum miroseau gagicile din cartzulie.
mie nu mi se pare chiar asa. de ce iubim femeile este totusi o carte onorabila. Simpla, fara fitze, dar in acelasi stil specific lui cartarescu. este un amuse-bouche pentru cartile lui "serioase".
illotempore2002
26 Apr 2007, 21:03
Mie cartarescu mi se pare, cum spunea mult mai bine decat mine un prieten al meu, un COFETAR
cat ballou
27 Apr 2007, 13:37
Ambra Blu, de fo doi ani de zile te invirti belicos in jurul meu, pe unde apuci. E strict problema ta, care poate fi rezolvata cu putina bunavointa si multa medicatie. Ma bucur ca prezenta mea te-a facut sa revii in matca cinemagica, fie doar si spre a presta o leapsa subtirica si new age-ista. Cind o sa intelegi ca nu te cumpar, ca esti prea infantil si spoit cultural, mitoman, mitocan, frustrat si grandoman, colportator de idei, denigrator. Esti de prea joasa speta si poate ca asta e motivul pentru care mi-am dat de prea multe ori peste deshte in cazul tau. Evit pe cit pot contactul cu oameni care imi repugna si cu care nu-mi gasesc palier de comunicare. Si daca nu pot evita, incerc macar sa reactionez afabil, pentru confortul meu interior.
N-am intervenit cu copy/paste-uri din trecutu-ti zbuciumat nici in cazul Lynch, cind in sfirsit ai apucat sa vezi ceva filme, la doi ani dupa un topic sforaitor de pe alt forum, unde tunai si fulgerai impotriva lui, da nu-ti trecusera pe sub nas nici macar 48 de fotograme legate, nici cind, acum un an, intrebai apatic daca sa te uiti la Clean, film pe care, atunci cind vorbeam despre el, in vara lui 2005, pretindeai sus si tare ca l-ai vazut, si ti-am zis iar ca nu cumpar. Din aceeasi categorie, acum citeva saptamini nu recomandai nimanui sa vada Grindhouse, ca e o porcarioara jenanta, dar peste o saptamina te confesai in alt loc ca inca nu l-ai dezvirginat. N-am intervenit nici cind ai spus despre un prieten al meu - la care tin tare mult si de care ma leaga o gramada de lucruri meshto - cum ca ar fi un pafarist, absolvent de ase, si poate ar fi fost bine sa-ti explic ca baiatu ala statea cu picioarele in ligheanu cu apa rece si invata pentru examen la Littera, pe cind tu faceai trecerea la mincare solida si-ti aparea a doua pereche de dintishori de lapte, si mai mult, ca are doua masterate pe film facute afara. Nu te-am tras de mineca nici in cazul lui Clean, Shaven, cind povesteai cu emfaza despre un serial killer, sa iti spun ca daca ai derulat pe rapid sau ai auzit de la altii, sa stii ca toata treaba e misleading si ca ala e un film cu un final betonistic si de-a dreptul neasteptat. Nu am intervenit nici acum citeva saptamini, pe cinefan, cind ti-ai alcatuit comentariul la Perfume pe vorbele mele. Nu-mi aduc aminte sa fi fost cumva ideea ta treaba cu picturalul in cheie romantica si nuditatea colectiva a la Ingres. Daca ziceam si de natura moarta din barocul flamand, cu exemple comparative: cadrul si tabloul, aveai nesimtirea sa-ti arogi si treaba asta? Noroc ca locul unde ne-am incrucisat destinele in virtual nu se preteaza la desfasurari de genul asta si ca ne purtam conversatiile serioase in privat, ca altfel ai parea brusc cu mult mai inteligent pe alte forumuri. Noroc cu gascuta noastra din virtual, ca pac, dupe frustrarea prilejuita de faptul ca n-ai bunghit nici un film de Jodorowsky, ai venit aici si ai tras un scurt topic de mictionat pa maestru. Vorbeam noi de Richard Kern, brusc Ambra Blu pe cinemagia discuta despre marele fotograf, da regizor de rahat. Pina si avatarurile de pe un forum iti servesc ca titluri de topic pe un altul. Tie iti trebe fo 3-4 forumuri sa pari brusc inteligent pe al cincilea. Cum crezi ca poti conta pentru mine? Sint multe, n-am degete la ambele miini si nici neuroni pentru refresh in cazul tau. Sint niste ani de cind ma sicii cu orice pret. Uneori te ignor, nu-mi pun mintea, alteori am chiar rabdare sa-ti desenez, ca la prosti, faptul ca, spre exemplu, nu toate tegumentele de pe celuloid au aceeasi functie, valoare sau scop. Si vad ca prinde. Duda cu Blow-up-ul lui Antonioni n-ai mai debitat-o in comentariul de la Perfume. Sper ca peste o vreme ai sa bagi si neste Paul Morrissey, pe fast forward, evident, ca n-ai tu rabdare sa vezi cu adevarat filme, ca sa te dumiresti si de ce am avut obiectii.
Sper ca realizezi faptul ca datul peste propriile-mi degete e un exercitiu pe care il aplic de foarte mult timp, cu consecventa si deosebita toleranta fata de ceilalti, iar tu esti unul dintre marii beneficiari. Dar pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti. Iar vii sa te legi de mine cu alte cioace varza, din cultura ta de internaut copy/paste-uitor de asonante cool. Sintagma "urban myths" e - in unul dintre cele doua cazuri - folosita in mod gresit, myth substituind - bombastic - termenul legend, pe care vad ca la un moment dat si tu il folosesti, punind semn de egalitate intre notiuni. Si, imi pare rau, nu-s tot aia. In al doilea caz este folosit la modul emphatic, subminind intentionat incarcatura semantica a cuvintului, demonetizindu-l sau persiflindu-l, dupe necesitati.
Daca pentru tine Superman si Pokemon descind din mitic, deh, se explica, esti la virsta.... pentru mine pot fi personaje cult. Iar tot ce-ai insirat, de la Umbanda la Santera, New Age si Wicca, vorbeste despre sincretism si hibridizare, cultural&religious melting pots & pizza slices. La fel ca si schema generativa a basmului la Propp, asa sta treaba si cu ce-mi bagi tu la inaintare. Nu faci combinatii de n luate cite k pe niste structuri arhetipale, pretinzind ca obtii arhetipuri. Sint doar derivate. Polenizari sau polimerizari.
Chiar daca ai formulari defectuoase, gen "miturile nu sint legate de durata nedeterminata" si continui cu "pot aparea, de minuta cu religii noi(si laice, parca, asa erau comunizmu' si nazismu')", inteleg ca prin asta vrei sa tragi presul de sub picioare conditiilor sine qua non afiliate mitului: timpul primordial - cel al genezei si al initierii, plasat undeva departe, in picla inceputurilor, unde abia sageata protoistoriei razbate - si caracterul sacru. Ai bagat-o la plesneala si pe asta: "Borges vedea doar patru povesti mitologice mari si late". Stiai tu ceva, dar este vorba despre cele patru categorii ale mitului. Si pe asta au picat multi bravi barbati de acord, de la Campbell la Barthes, de la Eliade la Comarnescu.
Sincer, Frazer e prea sus pentru cineva care baga nazismul si comunismul in categoria miturilor. Notiunile pentru tine nu prea-s purtatoare de vector semantic si te joci urechistic. Trebile celea se intituleaza utopii, ca sa stii, cind mai scrii pe alte forumuri. Alfred Rosenberg a reusit sa incropeasca, asea, cu toata bunavointa de care ma simt astazi in stare, un colaj mitologic artificial, insailat cu mult scuipici. Asta la nivel de copy/paste ideologic, pentru ca in plan pur literar nu s-a remarcat cu nimic. Si ca sa-ti mai imbogatesti orizontul spiritual, afla ca nici macar Mitul pesterii - scris de Platon - nu e tocma' un mit, ci o disertatie alegorica, nici diversele ispite si fapte eroice ale sfintilor catolici, rataciti prin bestiarul polinesian, chilian, patagonez sau botswanez. Pentru mit e nevoie de toate proiectoarele orientate in racursi spre fabulos, e nevoie de acel genuine clash of the titans, nu de toccate in chei minore, cu 7 masuri furate de ici si alte 7 de colo, pattern pe care il cunosti foarte bine, caci l-ai imbratisat instantaneu in maniera de a-ti alcatui discursurile, avind impresia ca ejti original.
Asta asea, succint, sa nu zici ca nici macar o data la doi ani nu te bag in seama. Mai vorbim peste fo doi.
Pupici!
Pitbull
27 Apr 2007, 14:11
Cat dragä, chiar crezi cä meritä... nu atâta "efort intelectual" (cä nu era necesar!), ci mäcar... timp, în valoare absolutä, dedicat lui Ambrablurica? In plus, nu spui nimic nou, toate astea sunt evidente, respirä, STRIGA din toate acele betii gongorice de cuvinte bombastice lipsite de fond si, de regulä, folosite incoerent si sfertodoct. Apropo, recent s-a nimerit sä discut problema cu cineva în cunostintä de cauzä, care mi-a confirmat vechea impresie: un copilas speriat, frustrat, complexat, care se ascunde, în panicä, sub o imensä fanfaronadä, brutalitate mimatä si alte poleieli - un atotcuprinzätor exercitiu de penis-enlargement. Pretinsul "Bad MotherFucker" e un "Sad MomBoobSucker". Iar profilul psihologic pare suficient de bine fixat ca sä nu se mai desteleneascä pânä-i häul. Pânä si Freud s-ar plictisi. Iar în CineMagia, aerul a devenit mai respirabil de câteva luni încoace. Lasä-l în amaru' lui.
cat ballou
27 Apr 2007, 14:38
nici nu stiu daca e vorba de timp sau de risipa intelectuala. mie mi-e groaza mai degraba de tavalugul care urmeaza tuturor interventiilor la discursurile lui. Ambra are o forta, o indirjire inepuizabila in a urmari, haitui, insulta, in a culege informatii din viata reala si de a abuza de ele. e de domeniul psihopatologiei. traiesc cu senzatia ca imi sufla mereu in ceafa, oricit l-as ignora, si-mi vin mereu in minte dialogurile din Fat-Frumos din lacrima, alea cu "arunca peria", "arunca gresia", "arunca naframa". asta sfredeleste muntii si pirjoleste padurile pentru tot felu de cioace cu miza mica.
n-are nimic demn sau barbatesc in el. e o jivina trista si compulsiva.
Pitbull
27 Apr 2007, 14:49
Ai perfectä dreptate, în fond, dar presupun cä esti si oarecum mai sensibil; Ambrablurica îsi epuizeazä potentialul stresant doar atâta vreme cât pästreazä un anumit mister (adicä, pret de câteva mesaje - în parametri forumicesti), pe urmä nu mai inspirä decât milä si amuzament. Oricum, ea nu existä prin sine, ci prin stärile pasagere negative pe care le inspirä - prin urmare, s-o ignoräm; va face implozie.
Si, oricum, mult mai important e alt lucru:
SA NU DEVENIM OFF-TOPIC! :D
* * *
So, back to:
Sunt nevoit sä inscriu printre cärtile îndrägite (nu tocmai preferate, dar totusi, impresia pozitivä e substantialä!), "Circul nostru vä prezintä:" de Lucian Dan Teodorovici. Am citit-o recent, si-i voi face o recenzie. De fapt, cu ea am planuri mai mari. Romanul a fost scenarizat, iar proiectul face parte din lotul cu cântec de anul ästa de la C.N.C. Desi cartea e realmente foarte bunä, mä tem cä filmul o va compromite nedrept si crud. Motivele pe care îmi bazez aceastä supozitie le voi expune pe larg, în topicul special pe care am sä-l deschid la "Atelierul de scenaristicä" - începând chiar cu recenzia. Va fi foarte interesant sä urmärim drumul acestui proiect, de la un roman foarte bun, la un film... vom vedea cum.
Carmine Galante
27 Apr 2007, 20:48
@Ambra
Cine e ... cat ballou ?
Airlight
27 Apr 2007, 21:14
That was fuсking painful.
Exactitatea si eruditia cu care penalizeaza doamna neshte chestii pe care eu unul doar le banuiam mai demult mi se par impresionante.
ii recunosc semnatura: am vazut-o undeva pe forumul lui gheorghe pana acum un an, cand s-a desfiintat sau s-a schimbat, sau nu stiu ce a patit ala..
eu unul ma declar gata sa invat de la ea, ca stie mult mai multe decat mine.
tanti, dati si meditatii ? :)
silver_boy
28 Apr 2007, 01:50
Ambrozie, ti-a zis-o mã fata: elegant, frumos...stiu ca e naspha , tu cu cohones, ea farã ... da asha-i e-n tenis ( sau în penis, cum ai spune dumneata)
Ambra Blu
28 Apr 2007, 02:23
Daca pentru tine Superman si Pokemon descind din mitic, deh, se explica, esti la virsta.... pentru mine pot fi personaje cult. Iar tot ce-ai insirat, de la Umbanda la Santera, New Age si Wicca, vorbeste despre sincretism si hibridizare, cultural&religious melting pots & pizza slices. La fel ca si schema generativa a basmului la Propp, asa sta treaba si cu ce-mi bagi tu la inaintare. Nu faci combinatii de n luate cite k pe niste structuri arhetipale, pretinzind ca obtii arhetipuri. Sint doar derivate. Polenizari sau polimerizari.
Superman, ca si Batman este un culture hero, redivivus. Simte the call, cum zice Campbell, are forte supranaturale, se imbarca upon a quest, exista o solutionare a conflictului, are weaknesses and superpowers si, la finalul interventiei lui, lumea este mai buna, chiar daca nu a invatat scrisul, cititul si tainele agriculturii. Da' am impresia ca habar n-ai ce e aia culture hero. Te-ai legat de Umbanda si Santera (sic!, e Santeria toata ziua, care e, in esenta, aceeasi treaba cu Umbanda), pe care le-am amintit, da, dintr-un spirit sincretic si pamfletar, dar discutia era despre emergenta unor mituri noi, lucru pe care tu il refutai with impunity. Iti mai dau un exemplu, ca sa te edific once for all: miturile sint si ele reglate istoric si cultural. Exista mituri noi care apar, fara a manifesta nici un element constitutiv din miturile de baza (care or fi alea, poate le stii). Mitul bunului salbatic, de exemplu, ajunge la apogeu in perioada descoperirilor geografice (Magellan & co), desi fusese vizitat si de Marco Polo in Milionul si de alti trekkeri prin travelogue-uri. Dar el e mit nou, nu e mit regenerat din schema bazica de care tot amintesti tu. Pentru o serie de mituri noi, de epoca pre- si moderna, iti recomand eseul lui Stephen Greenblatt, din care am mai tot citat copios pe aici si aiurea.
Chiar daca ai formulari defectuoase, gen "miturile nu sint legate de durata nedeterminata" si continui cu "pot aparea, de minuta cu religii noi(si laice, parca, asa erau comunizmu' si nazismu')", inteleg ca prin asta vrei sa tragi presul de sub picioare conditiilor sine qua non afiliate mitului: timpul primordial - cel al genezei si al initierii, plasat undeva departe, in picla inceputurilor, unde abia sageata protoistoriei razbate - si caracterul sacru. Ai bagat-o la plesneala si pe asta: "Borges vedea doar patru povesti mitologice mari si late". Stiai tu ceva, dar este vorba despre cele patru categorii ale mitului. Si pe asta au picat multi bravi barbati de acord, de la Campbell la Barthes, de la Eliade la Comarnescu.
Eram sigur ca nu o sa citezi fraza in intregime, pentru ca ar fi facut sens: am spus ca miturile nu sint legate de durata nedeterminata (aici tre' sa il iei de urechi pe Eliade, pentru sintagma asta), ci ca pot aparea de mînuþã cu religii noi si laice, chiar si in modernitate. E greu cu frazele compuse mai alambicat decit subiect plus predicat, nu? Tot din Eliade am citit (desi si Jung prevestea asta) de mitologii noi, nazismul si comunismul. Citeste-i, dracu, cartile, nu le mai rasfoi. Iar daca la Borges am zis patru povesti mari si late, nu inteleg cum nu ai putut sa sesizezi pamfletul acolo.
Sincer, Frazer e prea sus pentru cineva care baga nazismul si comunismul in categoria miturilor. Notiunile pentru tine nu prea-s purtatoare de vector semantic si te joci urechistic. Trebile celea se intituleaza utopii, ca sa stii, cind mai scrii pe alte forumuri.
In privinta utopiilor si a distopiilor, iti recomand un post de-al meu scris acum citiva ani, tot pe forumul asta. Vorbim acolo si de The Land of Cockagne, si de Utopia, si de Campanella, amintim chiar si de Augustin, ne pricepem sa insailam date ce tin de geografia paradisului terestru. Cu bunavointa, aducem si citate din Jacques le Goff.
Si ca sa-ti mai imbogatesti orizontul spiritual, afla ca nici macar Mitul pesterii - scris de Platon - nu e tocma' un mit, ci o disertatie alegorica, nici diversele ispite si fapte eroice ale sfintilor catolici, rataciti prin bestiarul polinesian, chilian, patagonez sau botswanez. Pentru mit e nevoie de toate proiectoarele orientate in racursi spre fabulos, e nevoie de acel genuine clash of the titans, nu de toccate in chei minore, cu 7 masuri furate de ici si alte 7 de colo, pattern pe care il cunosti foarte bine, caci l-ai imbratisat instantaneu in maniera de a-ti alcatui discursurile, avind impresia ca ejti original.
Ah, atacurile ei la persoana si ironiile de doi lei. Cit de rectiliniu imi trasezi tu mie traseul catre iesirea din pestera. Ce ne facem, insa, il aducem in discutie pe Sfintul Anton doar ca sa aratam ca am privit tablouri de Bosch? Nu imi zici acum si ca legendele sint intr-o relatie de descendenta cu miturile, ca de acolo deriva ele? Mai zi-mi-o pe aia cu miturile care circula pe cale orala, pina sint capturate de culegatorii de folclor, mai baga alea 4 mituri ale poporului roman, cu citate din legenda mesterului manole, ca imi dau seama la ce nivel poti vorbi tu despre mituri: la nivel de seminar de facultate de umanioare.
Bref, miturile si derivatele lor, legendele, reprezinta sistemul cu care membrii unei societati, indiferent de datul spatio-temporal, opereaza in definirea si organizarea realitatatii, acolo unde metodele stiintifice fie esueaza, fiind sint imposibile. De-asta antropologia e stiinta mai degraba calitativa, decit cantitativa, baga la cap. Dincolo de definitia asta de semi-dictionar, miturile sint plombele pe care membrii tuturor culturilor si subculturilor le pun in gura realitatii, to fill in the gaps.
Gata, nu mai am nimic de adaugat.
Ah, nu.
Ca tot schimbul asta de re-plici a fost pe sistemul securist Ctrl + F, tre sa rid putin de tine, amintindu-mi cum perorai grozava pe alt forum de duduia Harmony Korine. Te-am corectat atunci, o fac si acum: fiecare sex tre sa-si vada lungul nasului.
Carmine Galante
28 Apr 2007, 05:51
Hai, sictir, da-te-n s*****.
LOL !
Habar n-am. O doamna la vreo 30 si ceva de ani, catre 36-35, cred, de pe cinspe mii de forumuri, care m-a tot mincat de c**** o buna bucata de vreme - desi nu m-a vazut vreodata in viata reala - si care ma enerveaza imediat ce impleteste un rind in spatiul virtual. Pardon, mai multe rinduri, ca dumneai scrie mult, cu pofta de educatie apostoliceasca a invatatorului din pravale baba. Si nu ma mir deloc ca cei care se bucura la exercitiile de prestidigitatie a femeii sint Pitbull, un batrinel ratat, si Airlight, un regizor monteur care stie prea bine ce parere am despre filmele domniei sale.
Pusesem intrebarea da' nu am avut rabdarea sa-i citesc postul kilometric, viata e scurta si frumoasa de ce plm sa mi-o pierd citind ce scrie pisica balu. De-abia dupa ce am citit ce ai scris tu m-am sinchisit sa lecturez cate ceva si am avut neplacuta surpriza sa constat ca are un stil asemanator cu tristul personaj Marge Grudgenson (parca asa ceva). Avand in vedere ca acest mic flame a izbucnit pe acest topic, as dori sa-l lasati aici, pentru ca e cea mai interesanta chestie pe care am citit-o in ultimul timp pe cinemagia.
PS: Despre mine, stie toata lumea cine sunt, cine ma vrea, ma place-asa si-asa.
ASA E !
Alex Leo Serban
28 Apr 2007, 08:11
continuati! - ma distrez :happy:
Airlight
28 Apr 2007, 08:37
Airlight, un regizor monteur care stie prea bine ce parere am despre filmele domniei sale.
Bai prietene,
adica ce problema ai tu ca am inceput sa fac filme cu 10 ani de montaj pe branci ?
am fost cel mai bun in ce am facut, sa stii si tu.
si poate inca o data o sa mai fiu.
scorsese a inceput asa, von trier a inceput asa, sigur - vorbesc respectand proportiile.
cat despre ce pareri ai tu la ce fac eu, mi se desface. obtin prea greu ce fac in munca mea ca sa ma uit macar la parerile tale.
nu ma aduce ca argument intr-o polemica a ta virtuala.
si oricum, she shitted you from above.
Carmine Galante
28 Apr 2007, 08:41
am fost cel mai bun in ce am facut, sa stii si tu.
Cateva exemple, pls ? :?
scorsese a inceput asa, von trier a inceput asa
:huh:
she shitted you from above.
Unde ?
Airlight
28 Apr 2007, 08:46
tu mai usor monser, singurele lucruri pe care le-ai inteles din posturile de dinainte sunt 2 injuraturi, asta cam spune tot..
Carmine Galante
28 Apr 2007, 08:49
tu mai usor monser, singurele lucruri pe care le-ai inteles din posturile de dinainte sunt 2 injuraturi, asta cam spune tot..
Moncher, nu te inflama, da-ne si noua doua exemple din minunata ta opera. Daca am vazut si mi-a placut o sa te laudam cu totii, da nu ne lasa si ... si cu banii luati. Da-ne ceatza de pe ochi.
Avem de-a face cu o noua grungensoniada, mai mult trista decat vesela.
Airlight
28 Apr 2007, 08:53
atunci tie o sa-ti dau niste dvd-uri cand ne vedem, bine asa ?
Alex Leo Serban
28 Apr 2007, 10:38
si crezi k va intelege cva din filmele lu matale? (intrebare retorik, dar poti sa si raspunzi :lol:)
i mean - c'mon, va place-nu va place, ambra l are cu filmele, k e antipatic unora, k are gura bogata & spurcata e partea a 2-a, da individu asta (carminume that is) n-a inteles nimic din 'conversatia' & 'blowup', din godard pricepe doar k 'actiunea stagneaza', ii plac serban marinescu, 'showgirls' & such stuff... :w00t: faptu k este SI antipatic kiar nu mai conteaza!
Carmine Galante
28 Apr 2007, 12:17
i mean - c'mon, va place-nu va place, ambra l are cu filmele, k e antipatic unora, k are gura bogata & spurcata
Da, le are. Ce e al lui e pus deoparte.
'conversatia'
Sa-mi arati unde am zis asta.
'blowup'
Filmu' cu elicea brun maronie ramane in continuare un cacat. Golf imaginar sa joci tu cu a ta familie.
din godard pricepe doar k 'actiunea stagneaza'
Extragi din context, deh nu toti suntem asa de subtili si rafinati ca cititorii de LIBERTATEA, stii tu, fituica aia de 0,5 bani in care cica scrii de 11 ani. :lol: :lol:
ii plac serban marinescu
Marinescu are meritele lui si vreo 2 filme peste media productiilor autohtone.
'showgirls' & such stuff...
Da, mi-a placut. Tu esti fan 300, asa ca ce sa mai comentam.
:w00t: faptu k este SI antipatic kiar nu mai conteaza!
Nici nu as dori sa fiu altfel. Simpatiile le manifest fata de prieteni, nu de necunoscuti.
@Airlight
Astept niste titluri totusi, poate dau de ele pe odc, sunt curios sa vad ce ai facut. Daca imi plac am sa ma pronunt pozitiv fara nici un fel de retinere. Oricum, din cei care se dau mari scule p-aici, foarte putini au filmat ceva. Pentru acestia respect. Din ceea ce stiu eu destul de putini la numar.
hai sa nu ne mai cramponam in jmekerii. ma bucur ca nu ti-a placut filmul cu "elicea brun maronie", dar vreau sa aud si motivele. si nu confunda "nu mi-a placut" cu "e de caca t".
Carmine Galante
29 Apr 2007, 02:59
ma bucur ca nu ti-a placut filmul cu "elicea brun maronie", dar vreau sa aud si motivele.
Dragul meu, la vremea respectiva a fost super argumentat (e mai bine de un an si ceva), cauta si tu topicul cu pricina, parca era deschis de mosh herbert.....
Alex Leo Serban
29 Apr 2007, 07:03
Sa-mi arati unde am zis asta.
aici:
Trimis: 17 Apr 2007 22:45 Titlul subiectului:
--------------------------------------------------------------------------------
Alex Leo Serban a scris:
2 'nashul' (ok, sint f bune toate 3 (mai ales 2 si 1 ), dar NU peste 'conversatia'
Carmine Galante a raspuns:
Sa fim seriosi, conversatia e de foarte multe ori "adormitoare".
Mala Portugal
29 Apr 2007, 11:16
'blowup'
Filmu' cu elicea brun maronie ramane in continuare un c****. Golf imaginar sa joci tu cu a ta familie.
tenis? :sleep:
Carmine Galante
29 Apr 2007, 14:16
Whatever...
Alex Leo Serban
29 Apr 2007, 14:43
'blowup'
Filmu' cu elicea brun maronie ramane in continuare un c****. Golf imaginar sa joci tu cu a ta familie.
tenis? :sleep:
pai nu, k n-a stat pina la sfirsit... pt el ala e 'golf' :lol:
oricum, individu incurk totu:
1 'showgirls' n-a fost niciodata un blockbuster - k '300' -, dimpotriva a fost un flop; culmea k abia citiva critici s-au gasit sa-l apere :P
2 la 'libertatea' scriu nu d 11, ci d 13 ani - & i'm proud of it 8)
3 k sa intelegi 'conversatia' sau 'blowup' iti trebuie cva minte in creier, nu doar ideea fixa cum sa faci bani & sa t dai mare cu asta...
Carmine Galante
29 Apr 2007, 14:51
Incearca sa scrii ca oamenii, alfabetizeaza-te, mircul se practica la 12/13/14 ani, tu ai 50. ;)
Alex Leo Serban
29 Apr 2007, 15:32
eu am scris CARTI ba prostovane!!
carti bine recenzate, laudate, nominalizate & premiate :P
ps 1 eu am 47
2 c e aia 'mirc' ??
3 d c esti asha penibil?
Filmu' cu elicea brun maronie ramane in continuare un c****. Golf imaginar sa joci tu cu a ta familie.[/quote]
tenis? :sleep:[/quote]
3 k sa intelegi 'conversatia' sau 'blowup' iti trebuie cva minte in creier, nu doar ideea fixa cum sa faci bani & sa t dai mare cu asta...[/quote]
sau poate ca-ti trebuie foarte multa minte ca sa-l contesti...nu,zau,tot efortul asta de conceptualizare,de cautare a "esentzelor-dincolo-de-aparentze",nu e un pic cam fals acolo?cam neadecvat?n-am zis-o eu,a zis-o un tip f.interesant(un evreu de extrema dreapta :P ,n.steinhardt pe nume),ca ar fi vb. de un "platonism vulgarizat" in "blowup"(si in "conversatia" implicit,ca e aceeasi idee,doar ca in cheie audio).
p.s:carmine,hai sa ne intelegem,filmele astea 2 sunt totusi niste capodopere,nu merita potopul de injuraturi pe care-l arunci peste ele de fiecare data cand pronunta cineva numele "filmului cu elicea"(ti s-a pus tie pata :D ).da macar link-ul catre topicul ala mort si ingropat.
p.s 2:despre cce se discuta in topicul asta?despre debarcarea lui basescu? :? aa,nu,despre "cartea preferata"...
Carmine Galante
30 Apr 2007, 04:15
eu am scris CARTI ba prostovane!!
:lol: :lol: :lol: =) Care, aia cu pozele facute cu telefonul mobil ? Pentru asta nu era nevoie de o carte, invata sa faci niste incadraturi ca lumea ca te faci de ras.
carti bine recenzate, laudate, nominalizate & premiate :P
lol. Singurul lucru care s-a vandut, recenzat, nominalizat si care contine numele tau, e un ziar de scandal, si ala nu e libertatea aia de mazgalesti tu in ea de 13 ani.
ps 1 eu am 47
47/50, p-acolo.
2 c e aia 'mirc' ??
Un programel de agatzat ( flirt) pentru puberii acneici. Eu sunt convins ca inca il mai folosesti si la varsta asta.
3 d c esti asha penibil?
Nu cred ca am sa te depasesc vreodata.
Alex Leo Serban
30 Apr 2007, 08:23
pt ulrich
deci:
1 kestia cu 'platonismu vulgarizat' e plauzibila, dar nu vad c ar fi rau in asta!? eu insumi nu sint un mare fan 'blowup' (prefer 'aventura' & 'eclipsa' anytime), DAR sint constient k e un film important, kre a markt epok si in kre poti sa descoperi in continuare piste interesante asupra carora sa meditezi - si NU neaparat in zona filozofik; mie, d ex., mi s pare un film (si) politic, dar (si) unul dspr 'misterul' artei/reprezentarii per se...
2 nu vad nimic 'platonizant' (nici 'vulgarizat' makr!) in 'conversatia'!
3 exista vreo probl in faptu k unele filme importante 'filozofeaza'?? dk da, d c? important e cum o faci; mie, d ex., 'filozofarea' dintr-un film supraevaluat k 'calauza' mi s pare bombastik si cam ridicola; in skimb, aceea din filmele de-nceput ale lui wenders - pina la 'cerul deasupra berlinului' inclusiv - mi s pare f ok tocmai pt k nu are aerul acela fortzat, demonstrativ, didactic din 'calauza' lui tarkovski...
4 n steinhardt era intr-adevar evreu - kit k s-a crestinizat apoi - si are multe observatii fine dspr filme (eu insumi il citez in carte re: paradjanov), dar - din cite stiu eu - n-a avut nimic de-a face cu 'extrema dreapta'!
5 presupun k remarcele tale d mai sus erau pt mine; carminume nu stie sa citeask :lol:
Proletar
02 May 2007, 20:43
Rasfoind situl Polirom, am aflat o veste care m-a bucurat:
"Top 10 fiction:
1. J.D. Salinger - De veghe in lanul de secara (55 saptamini in top)"
S-a incercat vreodata ecranizarea acestei carti?
devil_doll
02 May 2007, 20:59
Nine stories mi s par mult mai interesante.. :D
Ambra Blu
02 May 2007, 21:37
Rasfoind situl Polirom, am aflat o veste care m-a bucurat:
"Top 10 fiction:
S-a incercat vreodata ecranizarea acestei carti?
Nu bag mina in foc, dar parca am citit undeva ca Salinger ar fi impotriva ecranizarilor dupa cartile sale, dat fiind retragerea lui din viata publica & all that, trasu cu pusca in tresspassers y compris. (Intre timp am cautat pe net si m-am lamurit:
"Salinger would never relinquish control of his work to Hollywood filmmakers after that, even though, when The Catcher in the Rye was released in 1951, numerous offers were made to adapt it for the screen (Samuel Goldwyn among them.)[35] Since its publication, there has been sustained interest in the novel among filmmakers, with Billy Wilder,[36] Harvey Weinstein, and Steven Spielberg[37] among those seeking to secure the rights. Actors ranging from Jack Nicholson to Tobey Maguire have made bids to play Holden Caulfield,[38] and Salinger has said that "Jerry Lewis tried for years to get his hands on the part of Holden."[39] The author has repeatedly demurred, though, and in 1999, Joyce Maynard definitively concluded, "The only person who might ever have played Holden Caulfield would have been J. D. Salinger."[39]
In 1995, Iranian director Dariush Mehrjui made Pari, an unauthorized "loose" film adaptation of Salinger's Franny and Zooey. Though the film could be distributed legally in Iran since the country has no official copyright relations with the United States,[40] Salinger had his lawyers block a planned screening of the film at Lincoln Center in 1998.[41] Mehrjui called Salinger's action "bewildering," explaining that he saw his film as "a kind of cultural exchange."[41]")
Adevaru e ca Franny & Zooey si O zi minunata pentru pestii banana mi se par foarte-foarte ecranizabile si visam si eu la asta in naivitatea specifica tinerilor de pe intreg mapamondul, ca o sa le filmez eu cind o sa ma fac mare.
Proletar
02 May 2007, 21:44
da, auzisem si eu despre fobia lui salinger fata de ziaristi si, in special, fotoreporteri....
nu stiu daca a acordat vreodata vreun interviu...
mi se pare stupid comportamentul sau, cu tot respectul pentru capodopera "de veghe in...."
Paul Auster "Trilogia New York-ului'' aparuta miercuri la Cotidianul.Se citeste pe nerasuflate.
Sa-nteleg ca ai citit-o? Zi-mi doua-trei argumente care sa ma determine sa ma apuc de ea, tinand cont ca am 3 carti pe care le citesc momentan.
Recomand cu caldura o carte si celor ce cred (in D-zeu) dar si ateilor: "Sufletul dupa moarte" - Serafim Rose
Pentru cei care au citit despre moartea clinica, despre numeroasele conflicte dintre religii, marturii si multe altele care va vor face sa vedeti viata cu alti ochi ;)
dinciclul lansat mai sus de carti ce nu pot fii scrise:
Un guvern cinstit cu postfata scrisa de C.P.Tariceanu
Razboi si pace. Pacificarea Irakului
:(( promit sa mai vin cu creatii
silver_boy
06 Jun 2007, 04:01
Victor Kernbach - Penumbra dedicaþiilor, gãsitã cu 3 lei weekendul trecut în anticariat la Universitate (dupã ce o cautasem, orebecaind, ani de-a randul)
Un soi de istorie subiectiva a întîlnirilor autorului cu "intelighentia" inter&postbelica, scrisã alert, ironic, cu mult umor si - evident - intens portretizatã.
Sunt acolo nume grele ( Gala Galaction, Al. Rosetti, Sadoveanu, Arghezi, Calinescu, Lovinescu, Preda, Caraion, Gellu Naum, Nichita, etc. etc.) plus o suma de poeti si scriitorasi efemeri si - o data cu ei - evocari savuroase, amalgamate, schiþe de politruci, metehnele scriitorilor, boemiile vremii, viata cazonã de gazetaraº, profile bolovãnoase de cenzori rusofili, plus o întreagã panoplie de figuri ºi situaþii care întregesc neconventional istoria literaturii...
bulanel
12 Jun 2007, 19:50
cartea de credit clar :)
Proletar
12 Jun 2007, 20:00
"Reportajele mele" - Felix Brunea Fox, cel mai mare reporter interbelic al Romaniei.
"Palaria pe noptiera" - Teodor Mazilu.
Proletar
12 Jun 2007, 20:01
Paul Auster "Trilogia New York-ului'' aparuta miercuri la Cotidianul.Se citeste pe nerasuflate.
Cartea asta o citea personajul Ana Coman in "Ingerul necesar" :)
Alex Leo Serban
12 Jun 2007, 20:03
si - vba bancului - la c i-a folosit?? :lol:
Proletar
12 Jun 2007, 20:05
si - vba bancului - la c i-a folosit?? :lol:
da, ca si omul din tecuci care avea un motor si nu-i folosea la nimic :)
herbert
16 Jun 2007, 20:21
am citit in aceste zile doua carti de nobelul turk - Orhan Pamuk:
1. Ma numesc Rosu
2. Viata cea noua
- aparute la Editura Curtea veche.
mi-a placut. recomand. rabdare si atentie, ca sunt voluminoase, mai ales cea despre miniaturisti...
StefanDo
17 Jun 2007, 13:49
Vanatorii de zmeie de Hosseini, filmul vine in Romania pe la sfarsitul anului
Posibilitatea unei insule de Houellebecq, cartea se ecranizeaza acum, cu autorul pe post de regizor, scenarist. In rolul principal: Benoit Magimel.
"Reportajele mele" - Felix Brunea Fox, cel mai mare reporter interbelic al Romaniei.
nu e Felix, ci Filip
oricum, isi semna reportajele F. Brunea-Fox
lady_mystyque
17 Jun 2007, 20:24
a citit cineva "Arsa de vie"-Suad???? nu e beletristica dar mie mi-a placut foarte mult... alta carte care mi-a placut "Travesti"- Cartarescu
devil_doll
17 Jun 2007, 20:28
alta carte care mi-a placut "Travesti"- Cartarescu
:shock: la Budila e locul acestui mare geniu al :w00t: postmodernismului :w00t: romanesc...
Pitbull
17 Jun 2007, 21:10
Da' de ce tocmai acolo? :?
(Intreb, cä-n garä la Budila am filmat gara "Zorileni" din "F.L.D.P.", douä zile la rând, läsând peste noapte decorul instalat, normal. A doua zi-n zori, în tren era unu' care venea prima oarä la Budila cu-o treabä, a väzut täblia cu "Zorileni" si n-a coborât pân-la Intorsura Buzäului! - Gata cu off-topicu'!)
devil_doll
17 Jun 2007, 21:34
:D domnu Pitbull, nu ati citit travesti...firul narativ se desfasoara, precum un ghem a lui mamare, la Budila, intr-o tabara...
on topic: nu stiu de ce il iubesc pe Cartarici femeile, dar stiu de ce nu il iubesc intelectualii...atata mostra de antitalent rar mai vezi, nu neg, poezia 80/ista isi avea farmecul ei, cu chiuveta indragostita si alte obiecte neinsufletite, dar nenea ar fi trebuit sa se limiteze la atat...cel putin acum vad ca mai scrie doar pt Elle..imi pare rau sa denigrez cititoarele publicatiei, dar he gets what he deserves..
Pitbull
17 Jun 2007, 22:22
N-am citit "Travesti", ce-i drept... :oops:
Si-i la fel de drept cä nu cunosc opera cärtäricianä atât de bine încât s-o judec. Desi, întradevärmente, de poezia optzecistä fui si eu amorezat, la acea vreme (si-acuma recit cu aceeasi voluptate "Garofita"!) Cât despre actualele-i, cel mai frapat mä simt de un eseu în care descria trecerea lui Vadim, flancat de bodyguarzi, prin Cismigiu. Bile aurii (:):happy:): percutante observatii si comentarii. Bile ros-verzulii (:oops::sick:): scria "trebuiau". Cärtärici, Cärtärici... ;)
lady_mystyque
17 Jun 2007, 22:30
:D domnu Pitbull, nu ati citit travesti...firul narativ se desfasoara, precum un ghem a lui mamare, la Budila, intr-o tabara...
on topic: nu stiu de ce il iubesc pe Cartarici femeile, dar stiu de ce nu il iubesc intelectualii...atata mostra de antitalent rar mai vezi, nu neg, poezia 80/ista isi avea farmecul ei, cu chiuveta indragostita si alte obiecte neinsufletite, dar nenea ar fi trebuit sa se limiteze la atat...cel putin acum vad ca mai scrie doar pt Elle..imi pare rau sa denigrez cititoarele publicatiei, dar he gets what he deserves..
:? ma rog si mie imi plac mai mult poeziile (cateva) decat proza dar travesti e ma rog ciudat dar destul de dragut in nebunia lui ... e intrigant putin macar si pentru ca nu intelegi care e realitate si care e fantezia lui.... intr-un final cartea analizeaza cauza nebuniei unui om ar mie imi place psihiatria si psihanaliza :) stii tu de gustibus.... iar pt cei care nu au citit-o eu zic sa o citeasca (ca nu ia mai mult de 2 zile in ritmul cel mai lent de citit) si dupa ceea sa-si faca singuri o parere... ;)
devil_doll
17 Jun 2007, 22:37
Precum doar la eseistica mai da si cartarici cu parerea in ultimii ani e de bine..cartile compuse din pamflete iarasi i se potrivesc, fictiunea nu e ceva la care moncherul sa exceleze. Pe mine nu atat lipsa lui de talent ma enerveaza (asta o vad in atatea parti incat la un moment dat devii vaccinat impotriva ei), cat aceasta impostura in care se balaceste de cateva decenii: el nu e postmodernist indiferent cat s-ar da cu partea lui ganditoare de pamant si oricat ar incerca francezii sa ni-l reintroduca noua pe gat. Acea etapa au atins-o altii cu alte doua decenii inaintea lui. Si e chiar pacat sa iesim cu un Cartarici in lume (da, e contemporan si ce? avem un Ecovoiu, un Stanca mult mai rasariti daca vrem scriitura actuala), care scrie de-ampicioarele, atat din punct de vedere a subiectului cat si a gramaticii...
lady_mystyque
17 Jun 2007, 22:40
Precum doar la eseistica mai da si cartarici cu parerea in ultimii ani e de bine..cartile compuse din pamflete iarasi i se potrivesc, fictiunea nu e ceva la care moncherul sa exceleze. Pe mine nu atat lipsa lui de talent ma enerveaza (asta o vad in atatea parti incat la un moment dat devii vaccinat impotriva ei), cat aceasta impostura in care se balaceste de cateva decenii: el nu e postmodernist indiferent cat s-ar da cu partea lui ganditoare de pamant si oricat ar incerca francezii sa ni-l reintroduca noua pe gat. Acea etapa au atins-o altii cu alte doua decenii inaintea lui. Si e chiar pacat sa iesim cu un Cartarici in lume (da, e contemporan si ce? avem un Ecovoiu, un Stanca mult mai rasariti daca vrem scriitura actuala), care scrie de-ampicioarele, atat din punct de vedere a subiectului cat si a gramaticii...
well you have a point there... anyway "Travesti" e singura care-mi place...ca in rest nu ma dau in vant dupa proza a la cartarescu
herbert
17 Jun 2007, 23:40
si chiar asa, delirati fara nici o retinere.
Cartarescu e un mare creator, e si un om admirabil...
nu fiti ridicoli.
devil_doll
18 Jun 2007, 11:10
:lol: :lol: asa e, si manelel sunt muzica ambientala de inalta relaxare, tara noastra merge intr-o directie mirifica in care cainii vor fugi cu colacii in coada si tu ai dreptate...
Alex Leo Serban
18 Jun 2007, 15:31
mi s pare absolut ridicol sa negi talentu lui cartarescu
adik cum: atitia oameni inteligenti, cititi, culti si d gust il ridik in slavi, il premiaza si-l propun pt nobel (no less!) si vine cutarik si zice k n-are talent!?
haida-de: TOTI e prosti, domne!?? :shock:
i don't buy that!
mi s pare absolut ridicol sa negi talentu lui cartarescu
adik cum: atitia oameni inteligenti, cititi, culti si d gust il ridik in slavi, il premiaza si-l propun pt nobel (no less!) si vine cutarik si zice k n-are talent!?
haida-de: TOTI e prosti, domne!?? :shock:
i don't buy that!
e mai mult decat ridicol, e prostie curata. nu pentru ca nu ar fi de acord cu oamenii inteligenti, cititi, bla bla ci pentru ca nu l-a inteles.
si il asigur pe acest cutarica ca bine facem sa iesim in lume cu cartarescu fiindca cei care s-au incumetat sa-l citeasca nu l-au mai lasat din mana.
si nu numai gagicile (asta chiar ca e o aberatie) :shock:
am eu o problema cu calculatorul sau pagina asta chiar nu poate fi accesata? e drept ca laptopul asta ma cam curenteaza,... :?
silver_boy
18 Jun 2007, 17:39
ohh mon Dieu, ce inepþii...cît de sãtul sunt de furibunzii anticãrtãrescieni ºi de eternele lor turpitudini ...Cãrtãrescu, dragã pãpuºa_dracului, scrie Dumnezeieºte...
lady_mystyque
18 Jun 2007, 18:05
:lol: :lol: asa e, si manelel sunt muzica ambientala de inalta relaxare, tara noastra merge intr-o directie mirifica in care cainii vor fugi cu colacii in coada si tu ai dreptate...
hai ca aici ai dat-o in extrema rau de tot .... :shock: si apocalipsa vine in curand nu?????... :hmm:
cartarescu transformat in vitel gras, aurit si inzorzonat, de catre idolatrii sai imi pare un pigmeu ce se zbate sa atinga recordul la saritura in inaltime...
devil_doll
18 Jun 2007, 20:07
@ als: daca mergem pe argumentul ca daca atatia oameni gusta entertainmentul de masa ce este Cartarescu (can anybody say Romanian Paulo Coelho, cu o singura diferenta, Cartarescu nu vinde cat a vandut Alchimistul doar in cele cateva sute de tari publicate dintr-un motiv foarte simplu, nu avem marketing, caci in schimb la categoria talent bat cam in aceeasi directie>o) te contrazici....sa ne amintit ca s-a mai folosit odata argumentul: daca e sa ne luam dupa bo, atunci Titanic este incununarea productiei cinematografice si a celei de-a saptea arte. E, in aceasi directie merge si Cartarecu, doar ca el ar lua bronzul, din motive de marketing mentionate mai sus.
@klein
Scuza-ma, ce anume nu este de inteles la Cartarescu, unde anume se afla acea profunzime absolut imposibil de cuprins de mintea mea ingusta si idioata?
1.Exista multe cazuri in care recunosc pur si simplu ca desi mie nu imi place ceva, are o valoare pe care eu nu o gust. True, Cartarescu nu gust, dar orice om cu o oarescare pretentie de la literatura pe care o citeste vede cu ociul liber ca oricare dintre urmatoarele Orbitor, Travesti, De ce iubim femeile, Visul (Nostalgia)- da, uimitor, pe aceeasi argumentatie cu als le-am citit pe toate, in speranta sa vad undeva sclipirea. It escapes me.
2. Eu nu i-am dat nimanui in cap pt ca ar citi Cartarescu, dar sa il ridici la mare literatura este ilar si impropriu. Si this is what ticks me off> avem si alti scriitori, scriitori din aceeasi generatie cu el, care au o latura mult mai profunda decat eseistica de ce iubim femeile. Once again: doar fiindca este mai mediatizat decat altii asta chiar il face cel mai bun?
Iar sa sustii ca acel domn scrie dumnezeiste sa imi fie cu iertare e blasfemie. Provoc pe origine care i-a citit in intregime maretul opus sa imi dea doar o mostra de scriitura inteligenta, care nu cade in ridicol absolut din motive de metafore prost folosite si o imagine distorsionata asupra propriului eu a creatorului. Si nu vreau exemple din poezie, am recunoscut ca acela era singurul domeniu in care Cartarescu era decent (nu extraordinar, nu genial, doar decent).
herbert
18 Jun 2007, 20:17
OMG!
dar esti tenace. si ridicol. daca te fascineaza proza religioasa, mistica a lui Dan Stanca, atunci e clar. chiar lasa-ne pe noi in "desertul postmodern" al lui Cartarescu - ne simtim bine.
punct.
Supastar
18 Jun 2007, 21:34
(can anybody say Romanian Paulo Coelho, cu o singura diferenta, Cartarescu nu vinde cat a vandut Alchimistul doar in cele cateva sute de tari publicate dintr-un motiv foarte simplu, nu avem marketing, caci in schimb la categoria talent bat cam in aceeasi directie>o)
paralela cu coelho e incredibil de fortata!chiar revoltatoare! exista numeroase diferente fundamentale intre cei doi la aproape toate nivelele: tema, subiect, stil, estetica, intentie etc.
tu i-ai bagat direct in aceeasi oala din cauza popularitatii, care, la randul ei, nici ea nu este prea asemanatoare (poate doar izolat cazul "de ce iubim femeile")
Si nu vreau exemple din poezie, am recunoscut ca acela era singurul domeniu in care Cartarescu era decent (nu extraordinar, nu genial, doar decent).
cineva pe forum, nu mai tin minte cine acum, blama uzul encefalopat al cuvantului "decent" pentru a caracteriza o suita de persoane/situatii/obiecte. si mare dreptate avea!
poezia cartaresciana este mult mai mult decat "decenta"! de exemplu, "Levantul" este (pentru cine stie ;) ) o carte unica si chintesentiala pentru postmodernismul .ro
oricum dezbaterea asta este futila pentru ca pe tine nu te deranjeaza cu adevarat opera pe care fie n-ai citit-o, fie n-ai inteles-o, fie ai tu o neintelegere cu postmodernismul pe care eu n-o inteleg!
problema ta este k un artist nu poate fi popular (vezi aluzia ta la manele) si, in acelasi timp, sa fie si de o valoare incontestabila!
AIUREA!
lasa-ne pe noi in "desertul postmodern" al lui Cartarescu - ne simtim bine.
chiar asa!
punct.
devil_doll
18 Jun 2007, 22:00
Nu ai inteles, comparam ca si fenomen, desi fortat, si am explicat de ce (deficiente de marketing) nu ca si tematica. II apropiam de zero fiindca nu contine nici unul vreo substanta..of any kind.
Ai vreo vaga idee ce este ecefalopatia ca sa folosesti acest adjectiv? Eu doar catalogam pe o scala cum se prezinta poezia. Nu ne face cinste ca Stelute in genele ei este graitoare pt postmodernismul romanesc (iar Cartarescu este un postmodern intarziat).
Aiurea intr-adevar, am citit toate volumele epopeice pe care le-a scornit, cred k nu ai citit tu mai sus c am spus. Ca sa incheiem odata pentru totdeauna, betie de cuvinte, pustiu de idei nu intra nici la categoria postmodernism, nici la cea...cu talent. Dau ca sigur exemplu acel capitol din Travesti unde domnul descrie panza unui paianjen in culori curcubeice..daca era un fragment din trainspotting cand un personaj era in trip mai intelegeam ..recititi, superstar, peentru o scunfundare in derizoriul si risipa unor pagini intregi.
Si pardon me, tocmai ai sugerat ca manele au o valoare incontestabil? Atunci asa sa fie si nu mai zic nimik, dar vezi tu, peste decenii nu vor dainui nici una nici altele, and I say amin to that.
lasa-ne pe noi in "desertul postmodern" al lui Cartarescu - ne simtim bine.
va las, god forbid, nu ii poti lua unui om coltul d epaine de la gura, e inuman.
punct.
Sa traiti am inteles, ii voi transmite lui nenea autorele ca il iubiti asa. va fi bucuros ca il iubesc contemporanii, fiindca audienta tanara ain't buying the crap.[/i][/quote]
Supastar
18 Jun 2007, 23:45
fiindca nu contine nici unul vreo substanta..of any kind.
tocmai asta incercam s spun: in cartarescu avacneste substanta de postmodernism de calitate. cu coelho sunt de acord cu tine.
Ai vreo vaga idee ce este ecefalopatia ca sa folosesti acest adjectiv?
da. desi enncefalopatia nu este vaga(la).
Dau ca sigur exemplu acel capitol din Travesti unde domnul descrie panza unui paianjen in culori curcubeice..daca era un fragment din trainspotting cand un personaj era in trip mai intelegeam ..recititi, superstar, peentru o scunfundare in derizoriul si risipa unor pagini intregi.
cu siguranta n-ai citit cartea lui Llosa (marturisesc k nici eu n-am citit-o toata pe aceea, dar ii stiu coperta! :oops: ) in care descrie pe multe pagini cum se caca unul dintre personaje!
Si pardon me, tocmai ai sugerat ca manele au o valoare incontestabil?
i beg ur pardon, cand am spus eu asa ceva?:sick:
audienta tanara ain't buying the crap.
chances are k eu sunt mai tanar k tine and i am buying "that" ("author", not "crap" obviously! :P )
lady_mystyque
19 Jun 2007, 08:09
devil-doll eu cred ca motivul pt care tu nu gusti cartarescu este stilul in care scrie Anticalofil iar de la un stil anticalofil nu poti sa ceri figuri de stil metafore sau alte chestii :? .... in fine parerea ta ...nu te-a obligat nimeni sa iti placa cartarescu dar asta nu inseamna ca trebuie sa spui ca e un scriitor prost si pana la urma si literatura asta de entertainment are si ea rolul ei.... doar din cand in cand mai citim si asa ceva nu numai literatura super premiata si profunda... ;)
Alex Leo Serban
19 Jun 2007, 10:03
pt devil_doll
'argumentul' tau cu 'titanic'-ul & coelho cade: eu am precizat clar k este vba d oamenii cultivati kre-l gusta p cartarescu - nu turma!
e o mik-mare diferenta ;)
pt marx
frustrarea s-a nascut la craiova
devil_doll
19 Jun 2007, 10:43
:lol: am strania impresie ca nu sunt destul de elocventa, dar mai specific odata si am incheiat subiectul, eram convinsa ca se va sari din sosoni la criticarea lui Cartarescu, nu din motive de apreciere extrema a autorelui, ci doar din spirit de..stim cu totii ce.
@donsoara mistificatoare: NU ma deranjeaza ca domnul este literatura de masa ci ce ma deranjeza este deghizarea ei in literatura serioasa--nu e. And that is final. Acum daca mi-ai spune ca e mai ok sa citesti o Bridget Jones, o Diavolul se imbraca de la Prada i would say a-ok, fiindca alea sunt siropele fara pretentii. Iar cand vine vorba de metaforele le foloseste, dar prost.
@supastar: Daca nu stii ce scrie mai bine te mai uiti odata, criticai argumentul meu cu manelele, si ai sugerat ca nu vezi de ce daca este gustat de bobor se exclude valoarea incontestabila. Valoare incontestabila? Doar fiindca a ajuns material de textbooks pt cl a 12-a, asta nu il face viabil. Si Ceasca apare in cartile de istorie.
Fragmentul de care iti spun apare ca o discrepanta totala, iar sa ii compari pe marii hispanici cu mititicul nostru cam scartaie. Eu ii pun eticheta si cu asta basta: betie de cuvinte (si imagini), Pustiu de idei.
@als:Nu zic nu, cati oameni cultivati nu mi-au zis ca le-a placut Titanicul (cinefili, care pana una alta si pe Kusturica il cam priveau de sus) si pe cati entelectuali nu i-am vazut unduindu-se pe manele. Aici e presupunerea absurda ca astia nu sunt oameni care mai simt din cand in cand nevoia sa se distreze. Iarasi ma indoiesc sa il fi citit vreunul pe Cartarescu cu creionul in mana, pentru a extrage panseuri celebre. Pe plan comercial da, Cartarescu has made it, dar explic inca odata what ticks me off: AVEM SI ALTI AUTORI. Tara (la nivel literar, nu se ridica sau se scufunda cu el). As prefera sa iesim in exterior cu cadavre (Eminescu,Eliade, Nichita) decat cu jalea asta.
lady_mystyque
19 Jun 2007, 11:42
eram convinsa ca se va sari din sosoni la criticarea lui Cartarescu, nu din motive de apreciere extrema a autorelui, ci doar din spirit de..stim cu totii ce.
zi din ce spirit daca tot ai inceput..
Iar cand vine vorba de metaforele le foloseste, dar prost.
1. el nu prea foloseste metafore tocmai pt ca scrie in stilul anticalofil adik fara figuri de stil... :hmm: .
2. dak sunt, metaforele acelea poate nu sunt proaste dar nu le intelegi(intelegem)
betie de cuvinte (si imagini), Pustiu de idei.
nu cred ca betie de cuvinte este ceva rau neaparat... unii gusta stilul si nu cred ca poti sa spui ca e pustiu de idei cand scrie o carte in care imagineaza o tabara de elevi, paianjeni uriasi, travestiti, o serie intreaga de intamplari care dau peste cap marcheaza viata unui personaj... adik vezi tu mie asta nu mi se pare tocmai pustiu in momentul in care cu "pustiul" ala umpli carti... :hmm:
AVEM SI ALTI AUTORI. Tara (la nivel literar, nu se ridica sau se scufunda cu el). As prefera sa iesim in exterior cu cadavre (Eminescu,Eliade, Nichita) decat cu jalea asta.
:shock: bineinteles ca avem si alti autori.. nu a spus nimeni ca nu avem... iar Eminescu, Eliade, Nichita sunt si ei "exportati" nu e cartarescu singurul pur si simplu si-a facut si el un loc acolo ... :? literatura romana e diversa asta e si farmecul alegi selectezi ce doresti... in plus inseamna ca totusi.. cartarescu vinde pt ca altfel nu ar mai fi asa de exportat...
Airlight
19 Jun 2007, 12:29
Levantul a fost foarte misto la vremea lui si inca mai e si azi. Imi lipsesc azi autorii romani care sa ia o idee neserioasa atat de in serios...
pt marx
frustrarea s-a nascut la craiova
hehehehe
vekiul tau delir a ajuns lozinca!
ps: imi place cand aud ca intrebi de mine in stanga si-n dreapta, kiar si pe la cannes, dar dragule als, de ce atata oboseala?! cum un frustrat ca mine care nu stie sa vada filme, care nu-l apreciaza pe marele maistru cartarescu (deh, imi place originalul Blecher nu copia sa levantina) si pe nevolnicul junior bucurenci te poate interesa atat de constant si intens?!
revenind la tema razbelului:
de ce un scriitor trebuie sa placa la tot boborul?! de ce cartarescu e musai sa fie un penes curcanul iconografic? doar nu e un produs vital fara de care pulmonul intelectual s-ar rigidiza?!
Supastar
19 Jun 2007, 17:17
@als:Nu zic nu, cati oameni cultivati nu mi-au zis ca le-a placut Titanicul (cinefili, care pana una alta si pe Kusturica il cam priveau de sus)
ti-ai gasit cui sa-i vorbesti de titanic! lui als ii place! :P
explic inca odata what ticks me off: AVEM SI ALTI AUTORI. Tara (la nivel literar, nu se ridica sau se scufunda cu el). As prefera sa iesim in exterior cu cadavre (Eminescu,Eliade, Nichita) decat cu jalea asta.
eminescu se cam traduce in multe limbi de multi ani. in engleza si in franceza suna k ceapa... din cate am citit eu, numai in germana mai e cum mai e. dar germanii nu-l plac.
nichita tradus n-am citit. sunt curios, dar sunt sanse minime sa iasa ceva bun. Green leaf of blue/ a magical horse hurts me (too) :shock:
eliade, daca la beletristica lui te referi, e cam kitschos cu reciclarile lui (nepostmoderne!) de mituri "todo mondo"! (cu mentiunea k sintagma "todo mondo" e gresita pt k e si in spaniola si in italiana! :P )
Alex Leo Serban
20 Jun 2007, 10:23
pt marx
ai fost informat gresit, probabil d cinva kre a vrut sa t crute: am intrebat intr-adevar d tine O (1) data, kiar nu mai stiu p cine - dar nu la cannes, ci la cluj; u r not in the cannes league, don't flatter yourself :lol:
recunosc k ma fac vinovat d o curiozitate nesatzioasa, kre s extinde la peisaje, plante, obiecte & insecte...
pt marx
ai fost informat gresit, probabil d cinva kre a vrut sa t crute: am intrebat intr-adevar d tine O (1) data, kiar nu mai stiu p cine - dar nu la cannes, ci la cluj; u r not in the cannes league, don't flatter yourself :lol:
persoana care m-a informat te putea intalni DOAR la cannes. vrei si alte detalii?! poate asa reusesti sa devii proaspat, ca un memorial...
de cluj nu stiu nimic, probabil ca vreo fata uitata de mine si iubita de tine ti-a facut un mic raport. probabil...
recunosc k ma fac vinovat d o curiozitate nesatzioasa, kre s extinde la peisaje, plante, obiecte & insecte...
te alinti si tu singurel...
nu te-ai saturat sa canti la blablalaica?!
Alex Leo Serban
20 Jun 2007, 20:07
ah da, e adevarat.
si stiu si cine.
uitasem (asta k sa vezi cit d important e pt mine)...
la cj am facut doar un 'double-check'; curiozitatea mea nu e intrecuta decit d pofta d birfa (ceea c francezii numesc 'esprit d'escalier' :lol: )
musetell
25 Jun 2007, 19:08
"Ceai fierbinte cu lamaie si miere" -Catherine Devrye ( e cartea pe care o citesc acuma si e ok :) )
Pitbull
26 Jun 2007, 17:17
Recitesc pe caldurile astea ''Marea Teroare "de Robert Conquest. Stalin,Trotki,Ejov,Iagoda, GPU,NKVD,asasinate politice,procese trucate,lagare,foametea,Siberia, zapezi,brrrrrr,frig........,gerrr,...mai pui o haina pe tine..
Asta-mi aminteste - evident! - de Koestler, "Darkness at Noon" / «Le zéro et l'infini»; cine n-a citit-o, dupä '89? Da' cine a citit-o înainte de '89, hmmm? :hmm: Binecuvântat sä fie bunul meu unchi Nicolae Nicolau care, în 1982 (fiind pe moarte, da' nimeni nu stia - nici el, nici eu, nici altii), mi-a bägat-o pe gât cu forta. Eu, ca un pusti cu cas la gurä ce eram: "Mersi, da' lasä, n-am timp..." El: "Ia-o si citeste-o, cä dau cu tine de pämânt! A, da, si pe astalaltä..." si-mi mai împinge o carte. Acelasi circ, pân-la urmä mä convinge. Le-am citit pe amândouä si m-am crucit. :shock: A doua, cvasi-necunoscutä (n-am mai întâlnit pe nimeni sä fi auzit de ea), este efectiv unul dintre cele mai bune cärti despre «Les Grandes Purges» ale lui Stalin. Si-acum mä ia cu ameteli când mä gândesc la ea - ce mai, te terminä!
Charles Plisnier, «Faux passports» :love: :love: :love:
(Tot de el - bunä, dar zero pe lângä prima: «Mariages».)
Abia peste câteva luni, mobilizat de Koestler si Plisnier, aveam sä mä pun cu burta pe Soljenitîn. Eram în anul III de facultate - si Nae Caranfil: "Mai lasä, dom'le, literatura subversivä :o pune mâna si citeste Solohov! «Pämânt destelenit»!
N-am citit Solohov. Nici chiar celebrul plagiat "Pe Donul linistit".
Am preferat (a n-a oarä) Bulgakov. ;)
Pitbull
26 Jun 2007, 22:24
Bump de vizualizare.
musetell
27 Jun 2007, 20:04
:)
eu mi-am luat "Drumul catre tine insuti" de M. Scott (editura Curtea Veche)..
IL LIKE IT! pacat ca nu prea am timp s-o citesc, pentru ca seara sunt obosita si prefer sa citesc ceva mai usor. pentru cartea asta ma pastrez cand sunt fresh..
musetell
27 Jun 2007, 20:05
autorul este M. Scott PECK
(este ce spuneam cu oboseala :)
Proletar
27 Jun 2007, 23:18
- "Manualul intamplarilor" - Stefan Agopian
- toata colectia San Antonio ;)
lady_mystyque
27 Jun 2007, 23:24
eu acu tocmai am terminat de citit cartea '"American Psycho" de Brett Easton Ellis si pot sa va spun ca filmu e mic copil pe langa carte :? iar ca nenea Brett e dus rau de tot adik are o imaginatie mai mult decat bolnava :lol: ... devine plictisitoare din cauza unor pasaje prea in detaliu in care descrie creme de fata formatii sau tinute :hmm: dar merge in general...
Michel Tournier - Piticul Rosu, Editura Univers Colectia Cotidianul 2006
super povestiri, cred ca dupa oricare dintre ele se pot face scurtmetraje
silver_boy
30 Jun 2007, 14:19
Michel Tournier - Piticul Rosu...
corneluº...vino sã te pup
Mala Portugal
06 Jul 2007, 22:33
:x pai da ca eu tocmai terminasem de citit Lullaby si acum aflu ca e tradusa.
La fel am patit si cu Haunted . Pariez ca daca ma apuc de Rant ... :happy:
Alex Leo Serban
06 Jul 2007, 22:36
re: 'america' lui baudrillard (si constient off-topic!): in 95 am curatoriat o expo d grup la centrul cult american din buc, cu vreo 6 artisti kre nu fusesera niciodata in sua...
expozitia s kema 'my own private america'
propria mea contributie a fost un 'altar' marilyn si un panou cu 2 txte unul linga altu, unul xerografiat f mare (prima pag din 'america' lui baudrillard) si altul f mic (prima pag din 'america' lui kafka), cu un scaun in fatza lor - k la oculist.
tinind cont k america lui baudrillard este 'ameriQue' iar cea a lui kafka - 'ameriKa', instalatia s kema 'Can u C ameriCa?' ;)
Da am citit ''Intuneric la amiaza'' dar dupa '89.Koestler s-a si sinucis impreuna cu sotia.Si Primo Levi (scapat din Holocaust ) s-a sinucis.Bad,bad.
Apropo de scriitori care si-au pus singuri capat zilelor: romanul lui Stig Dagerman, "Urme de pasi sub apa'', cine l-a mai citit si daca i-a placut... La mine carticica e printre preferintele din literatura de gen si as fi curios de un 'schimb de impresii' aici (observ ca se vb. mai putin aiurea decat prin alte 'zone' ale forumului). :)
lady_mystyque
07 Jul 2007, 13:08
,Liviu Rebreanu ( chiar nu stiam .ce ne invata astia la scoala ???) si un oarecare E.Hemingway.
de liviu rebreanu nu stiam nicic eu...
un oarecare E. Hemingway??????? :shock: nu ai auzit de Hemingway????? :shock:
lady_mystyque
07 Jul 2007, 15:27
Era un alpinist care a ajuns pe Kilimanjaro ??Cred ca e vorba de Andreea Marin.
iti bati joc de mine?????
dak nu ar trebui sa-ti fie rusine.. :oops: :oops: ca nu stii cine este Hemingway
Proletar
07 Jul 2007, 16:30
Era un alpinist care a ajuns pe Kilimanjaro ??Cred ca e vorba de Andreea Marin.
iti bati joc de mine?????
dak nu ar trebui sa-ti fie rusine.. :oops: :oops: ca nu stii cine este Hemingway
Stai linistita, se pare ca eunucul chiar a auzit, dar a fortat o ironie:)
a facut aluzie la "zapezile de pe kilimanjaro".
Mala Portugal
07 Jul 2007, 17:42
tin sa va atrag atentia ca ati omis-o tocmai pe scriitoarea mea favorita - Virginia Woolf
@erectia eunucului
Liviu Rebreanu? esti sigur? (...n-ar fi prima data cand aud bazaconii la 'enciclopedistii' aia.)
Revenind, despre romanul amintit de mine poti citi ceva aici: http://www.aol.ro/2005/septembrie/galeria/galeriaaa01.htm.
Stig Dagerman s-a stins din viata la o varsta f. tanara si consider cazul sau asemanator celui al autoarei cartii 'De ce fierbe copilul in mamaliga', Aglaja Veteranyi, adica aceeasi decizie aparent tampita de a renunta la viata intr-o vreme cand incepeau sa devina figuri demne de atentie in peisajul literar.
Cartea e formidabila, gandeste-te te rog doar la urm. lucru: unul dintre subcapitole se intituleaza 'Cand infloreste pustiul' si vb. despre revenirea eroului la viata si 'in viata'(=societate), o splendida pledoarie anti-suicid a la "Hotel du Nord" (filmul lui Marcel Carne din anii '30) - asta asa, sa avem aici si o referinta cinematografica :) .
(Din toata cartea cel mai mult m-au atins paginile 'In lumea cateilor', dar n-are rost sa continui acum divagatia fara sa stiu ca pot vorbi cu cineva 'la obiect'. :D )
Alex Leo Serban
07 Jul 2007, 22:17
Nu am auzit de nenea asta dar am gasit o lista pe wikipedia cu scriitori care s-au sinucis.Mai cunoscuti :R.Brautigan,Paul Celan,Drieu La Rochelle,Fadeev,Romain Gary,J.Kosinski,Gherasim Luca,Y.Mishima,H.de Montherlant,Cesare Pavese,S.Plath,Hunter S Thomas,Urmuz,G.Deleuze (s-a DEFENESTRAT -cehii stiu cum e treaba cu defenestrarea ) ,Liviu Rebreanu ( chiar nu stiam .ce ne invata astia la scoala ???) si un oarecare E.Hemingway.
si un oarecare alexandru odobescu...
john kennedy toole(pe care ma mir ca nu l-a trecut nimeni),mishima,celan,esenin si maiakovski,ion stratan si un oarecare georg trakl.
nici la filosofi nu e mai bine...
john kennedy toole(pe care ma mir ca nu l-a trecut nimeni),mishima,celan,esenin si maiakovski,ion stratan si un oarecare georg trakl.
urmuz si ilarie voronca
cineastii sunt mai ekilibrati ;) . probabil ca "imaginea" e un refugiu paradisiac....
cineastii sunt mai ekilibrati ;) . probabil ca "imaginea" e un refugiu paradisiac....
umm...da,cred ca doar fassbinder imi vine acum in minte.care mai sunt?
umm...da,cred ca doar fassbinder imi vine acum in minte.care mai sunt?
dintre ai nostri: dumitru furdui, rapus de exil...
benny hill
co-regizorul de la 'Whisky', mort anul trecut, nu stiu cum il keama....
Alex Leo Serban
08 Jul 2007, 07:30
in afara d rwf - jean eustache ('la maman et la putain')
pt marx
juan pablo rebella; ar fi trebuit totusi sa stii...
iar urmuz fusese dja citat mai sus
Si ar mai fi si acest regizor japonez: Juzo Itami - http://www.imdb.com/name/nm0411631/ .
(Marturisesc insa ca nu i-am vz. nici un film si am 'informatia' doar pt. ca mi-am facut la un moment dat un dosarel cu cinema-ul japonez al ultimilor 20 de ani. :) )
Dar e ok sa vorbim de regizorasi pe topicul asta?... :hmm:
Alex Leo Serban
08 Jul 2007, 12:05
nu
doar d la eustache & fassbinder in sus 8)
nu
doar d la eustache & fassbinder in sus 8)
(off-topic:) pai daca punem prbl. asa nu vad de ce Juzo Itami nu 'rezista'. Intr-adevar, opera lui e modesta in comparatie cu a celor doi, dar faptul ca e pomenit in dictionarele de profil (la litera 'I', fix dupa Otar Ioseliani 8) ) ii da dreptul sa fie amintit in paranteze de genul asta.
('regizorasi' era un alint pt. toti, nu-l viza doar pe jap. :D )
Alex Leo Serban
09 Jul 2007, 09:06
was a joke
poti sa zici d cine vrea mushkii tai - incl d cristina nikitush!
cum, ea nu s-a sinucis?!
da filmu ei ce-i? :lol:
Aoleu!! da' poti sa te sinucizi de mai multe multe ori?! (nu cred ca avem voie sa uitam de 'liliac'...) ;)
Alex Leo Serban
10 Jul 2007, 07:26
dk nu reusesti din prima... ;)
cat ballou
13 Jul 2007, 12:44
Apropo de scriitori care si-au pus singuri capat zilelor: romanul lui Stig Dagerman, "Urme de pasi sub apa'', cine l-a mai citit si daca i-a placut... La mine carticica e printre preferintele din literatura de gen si as fi curios de un 'schimb de impresii' aici.
am citit-o cu multi ani in urma (fo' 15), in colectia Globus. plotul nu mi s-a parut cine stie ce, dar scriitura m-a dat gata la vremea respectiva: o combinatie de Beckett (Prima iubire), Hamsun (Foamea) si Strindberg (Camera rosie) din vremea tineretii lor, tema rupta din existentialism, dar cu un touch de sensibilitate feminina, caci se vede cu ochiul liber ca autorul nu a suferit in zadar de schizofrenie.
frumos, simplu sfisietor, dulce-amarui... da' am imbatrinit, n-as reciti-o.
Caltabosul, Torgny Lindgren - o lectura de vacanta delicioasa.
Criticii au vz. in Caltabos (si alegatura dupa el) o metafora a cautarii perfectiunii, dar pana sa ajungi la asemenea 'interpretari'' mai sigur e ca vei cauta sa-ti astamperi pofta de viata pe care cartea ti-o inspira.
(iar pofta vine mancand!', nu? :P )
irene marlyne monroe
14 Jul 2007, 05:51
Apropo de scriitori care si-au pus singuri capat zilelor: romanul lui Stig Dagerman, "Urme de pasi sub apa'', cine l-a mai citit si daca i-a placut... La mine carticica e printre preferintele din literatura de gen si as fi curios de un 'schimb de impresii' aici.
am citit-o cu multi ani in urma (fo' 15), in colectia Globus. plotul nu mi s-a parut cine stie ce, dar scriitura m-a dat gata la vremea respectiva: o combinatie de Beckett (Prima iubire), Hamsun (Foamea) si Strindberg (Camera rosie) din vremea tineretii lor, tema rupta din existentialism, dar cu un touch de sensibilitate feminina, caci se vede cu ochiul liber ca autorul nu a suferit in zadar de schizofrenie.
frumos, simplu sfisietor, dulce-amarui... da' am imbatrinit, n-as reciti-o.
mai ce aveti de vorbiti asa de negatvi si mohorati?
eu una acum mi-am schimbat orizontul de a vedea lucrurile
daca mai demult eram indiferenta cu mine acum am inceput sa ma iubesc mai mult si sa imi apreciez mai mult viata.
acum vreau sa fiu sanatoasa sa imi revin sa traiesc cat se poate mai mult si mai sanatos si fericita si taote cel..e imi place sa vad si sa ascult sa interactionrez si sa simt tot ce-i frumos si bun ca o viata in paradis
ASa ca mai bine cautati carti care sa iti dea un tonus optimist si tot ce-i mai frumos ,fericire etc viata
Supastar
14 Jul 2007, 14:20
ASa ca mai bine cautati carti care sa iti dea un tonus optimist si tot ce-i mai frumos ,fericire etc viata
draga IMM, iti recomand o carte de Emil Cioran... oricare carte... care iti pica prima in mana! :happy:
Alex Leo Serban
14 Jul 2007, 16:58
d ex 'pe culmile disperarii' sau 'tratat de descompunere' :lol:
lady_mystyque
15 Jul 2007, 17:09
d ex 'pe culmile disperarii' sau 'tratat de descompunere' :lol:
:lol: :lol: adevarul e ca astea iti dau un tonus optimist ceva ce n-ai idee :lol: :lol: :lol:
silver_boy
15 Jul 2007, 18:23
pt IMM (gheiºa noastrã cogitabundã) recomand.... Amurgul Gândurilor
-:
aparut(la polirom)"dragostea e un caine venit din iad"-bukowski-in traducerea lui dan sociu si cu desene de gorzo.60 de poezii scrise foaaarte detasat si complet lipsite de patetism.le recomand cu caldura.
illotempore2002
27 Jul 2007, 08:50
Pentru cine vrea mai multe poezii de Bukowski (pe care de o saptamana incoace nu ma satur sa-l citesc zilnic), dar si pt (aproape) orice alt poet, mai clasic sau mai dadaist, mai romantic sau mai suprarealist, vizitati www.poemhunter.com Puteti descarca volume de poezii. Eu mi-am facut o colectie adorabila de autori de avangarda, Paul Eluard, Andre Breton, Tzara, Desnos s.a.m.d.
Iar Bukowski e delicios in poezia "A radio with guts"...
lady_mystyque
29 Jul 2007, 12:45
ALTEX +EUROLINE =ESCROCI :shock: si chiar trebuia sa scrii asta pe forum???????? la cartea preferata??? :shock:
Supastar
29 Jul 2007, 22:04
ALTEX +EUROLINE =ESCROCI
eu te sustin!
the curious incident of the dog in the night-time - mark haddon.
nu stiu daca s-a tradus la noi, nu cred, dar daca o gasiti, nu o ratati....de nota 11
lady_mystyque
31 Jul 2007, 11:37
tocmai am citit Henri Troyat-- Sfarsit de vacanta...hmmm hmm dragutzica cartea in principiu
herbert
01 Aug 2007, 01:15
"Orbitor. Aripa dreapta", de Mircea Cartarescu - roman polifonic, roman-matrioºcã, metafizic, fantastic, mitologic, biblic, hologramatic, cuantic, parodic… , aha, si cu fractaliii... Dar e ºi un roman realist, istoric, despre comunism, revoluþie…, despre Ceauºescu, despre artiºtii ºi scriitorii colaboraþioniºti…, despre poeþii de curte…
recomand cu incredere!
aa iesit "aripa dreapta"?? super de-abia astept sa o citesc. in ultimul timp Cartarescu nu mai scotea nimic nou si editura ii tot publica fragmente din cartile precendente sub alta forma. ceea ce mi se parea pe jumatate impostura, mai ales ca am si luat o teapa cumparand o carte pe care o mai publicase si o citisem...
dar acum imi retrag nervii. oricum nu erau impotriva lui cartarescu ci a editurii. pe cartarescu il ador :love:
lady_mystyque
01 Aug 2007, 11:24
"Orbitor. Aripa dreapta", de Mircea Cartarescu - roman polifonic, roman-matrioºcã, metafizic, fantastic, mitologic, biblic, hologramatic, cuantic, parodic… , aha, si cu fractaliii... Dar e ºi un roman realist, istoric, despre comunism, revoluþie…, despre Ceauºescu, despre artiºtii ºi scriitorii colaboraþioniºti…, despre poeþii de curte…
recomand cu incredere!
vezi ca dak te vede devil_doll se supara... :lol: nu stii ca ea are ceva cu cartarescu?... vede negru in fata ochilor iar... (prima oara a fost la "travesti"- M.C) apropo ai citit-o?
Pitbull
01 Aug 2007, 13:24
Bump cä nu väd.
devil_doll
01 Aug 2007, 17:14
:sick: nu am ceva cu el..el este o parodie umana, un copil intarziat care nu a stiut s smasturbeze la vreme si andropauza l-a pocnit ca un marfar. Acum produce plozi cu cateva decenii mai mici decat primul lui copil si s crede intinerit, cam greu din moment c nici nu te-ai copt.
Si ca vine vb d Orbitor..is there any point further to discuss it? Nu imi place..Refuz pe ce am mai sfant sa mai deschid vreun tom ( :lol: vb vine) de-al lui..ma face s ma gandesc cu tristete la cati copaci au cazut k el s s screama pe o pagina velina. Let bygons be bygons.
lady_mystyque
02 Aug 2007, 11:13
:sick: nu am ceva cu el..el este o parodie umana, un copil intarziat care nu a stiut s smasturbeze la vreme si andropauza l-a pocnit ca un marfar. Acum produce plozi cu cateva decenii mai mici decat primul lui copil si s crede intinerit, cam greu din moment c nici nu te-ai copt.
cum spuneam... :lol: :lol: :lol:
devil_doll dar tu de unde stii ca nu s-a masturbat la vreme ? ai fost tu acolo langa el ca sa vezi? :huh:
of ca tare inversunata mai esti lasa domle omu sa scrie ce vrea ca de aia e o tzara libera... ai tu treaba cu ce scrie el sau cu cati copii face ? pe bune dak pricep... :hmm:
Carmine Galante
02 Aug 2007, 13:26
!
Si ca vine vb d Orbitor..is there any point further to discuss it? Nu imi place..Refuz pe ce am mai sfant sa mai deschid vreun tom ( :lol: vb vine) de-al lui..ma face s ma gandesc cu tristete la cati copaci au cazut k el s s screama pe o pagina velina. Let bygons be bygons.
Doua pareri diametral opuse. devil_doll e primul user care are tupeu sa zica ceva despre onanistul absolut al literaturii ro. Acest cartarescu e un kkt.
herbert
02 Aug 2007, 17:00
!
Doua pareri diametral opuse. devil_doll e primul user care are tupeu sa zica ceva despre onanistul absolut al literaturii ro. Acest cartarescu e un kkt.
uite ce contributie valorica aduce carmine pe acest forum.
poarta cu el permanent un miros de kkat.
numai insulte, injuraturi, atacuri la persoana...
cer banarea definitiva a acestui specimen, care dezonoreaza CineMagia, care e sursa tuturor scandalurilor.
daca Gloria va ezita sa faca acest lucru si de acesta data, imi anunt retragerea DEFINITIVA de pe acest forum.
Carmine Galante
02 Aug 2007, 23:57
:lol: :lol: :lol:
silver_boy
03 Aug 2007, 11:00
subscriu iniþiativei lui herbert...cacarmine vieþuieºte o josnicie inimaginabilã: e resentimentar, neºlefuit, lipsit de scrupule, de conºtiinþã, ipocrit, gregar ºi ( cel mai grav) previzibil...dacã cinemagia îºi cunoaºte interesul n-ar trebui sã accepte plecarea unor useri de talia lui als or herbert pt. cineva (în ultimul timp) din ce în ce mai onomatopeic, mai prolix, mai ºters, mai plin de urã cum e carminume...
nu e un abuz sã ceri (în definitiv, cât se poate de simbolic) banarea unui specimen pentru care viaþa intimã a celuilalt e prilej de paradã ieftinã ºi ºantaj, care se itereazã veºnic cu aceleaºi bãºini puturoase...( cã el face bani, cã ala nuº ce meclã avea...cã el a dat bere, pere, mere - ce sã-þi povestesc - uite unde era Filantropu poolii, ºi tot soiul ãsta de þãrãnisme de kkt...afarã cu "carmina patogenã"...
Pitbull
03 Aug 2007, 11:19
Bun, acum cä ne-am usurat, putem s-o bifäm si pe-asta si sä revenim on topic.
Un scriitor neapärat de urmärit: Lucian Dan Teodorovici.
Romanele lui, "Cu putin timp înaintea coborârii extraterestrilor printre noi" si, mai ales, "Circul nostru vä prezintä:", constituie o surprizä extrem de pläcutä. Omul scrie inteligent, creator, profund, e inventiv, plin de umor, cu doze mari de absurd bine construit, splendidä acuitate a spiritului de observatie - si, last but not least (sau poate dimpotrivä!) mai e si un abil stilist.
Cititi-l neapärat. Deocamdatä mä opresc aici, cäci pun la cale niste recenzii complete ale celor douä volume (prilej cu care îi voi taxa si minusurile - putine si minore, relative mai degrabä, deci le putem omite dintr-o asemenea prezentare sumarä, unde tonul pozitiv se impune si se justificä).
De retinut cä "Circul nostru vä prezintä:" e unul dintre proiectele câstigätoare de anul trecut la C.N.C. - în regia lui... Barna! (Ayyy, ce crud al serii cinci! - Lorca). Atât din acest funest motiv, cât si pentru cä romanul e în esentä neecranizabil (adicä... mda, s-ar putea totusi, dar cu mari ajustäri si, dacä nu o färâmä de geniu, mäcar un munte de talent), privesc cu mult scepticism proiectul, si-l voi urmäri pas cu pas - ceea de vä invit si pe domniile voastre: avem sansa sä studiem din mers anatomia unui... dezastru sau miracol? Mä tem cä-virgulä-cale de mijloc nu existä.
Carmine Galante
03 Aug 2007, 15:16
@baiatul_spelb
Eu zic ca e exact invers, cu ce drept ceri tu asta, sau cu ce motiv? Te doare adevarul ?Atunci eu cer sa te banam pe tine, contributiile tale sunt minimale la acest forum. Cu alte cuvinte esti un shpan (adica ce ramane din prelucrarea unor metale mai mult sau mai putin nobile).
StefanDo
03 Aug 2007, 15:32
herbert, silver_boy, carmine, incetati
de-acum o sa sterg orice mesaj care nu este on topic
si daca mai primesc multe cereri de bannare a ta, carmine, voi fi nevoit sa fac un poll cu subiectul "bannare definitiva pentru carmine?". Eu in locul tau as lasa lumea in pace, cine stie, poate rezultatul poll-ului n-o sa-ti placa... ;)
devil_doll
03 Aug 2007, 19:43
@donsoara mistica:
Subliniam o trasatura psihologica de trecut la patologia individului. Daca l-ai cunoaste mi-ai da dreptate, nu imi racesc gura d pomana. Nu suntem intr-o societate orwelliana in care s s arda cartile doar fiindca ar contine (in acest caz) mostre monumentale de prostie/antitalent/lipsa flagranta de respect pt cititor daca il bombardezi cu o asemenea imagistica abjecta si puturoasa; departe de mine gandul si griva de iepure s pun mana pe benzina si the proverbial match. Si totusi ma apuca sila cand pui in marile librarii Aripa pasarii orbite in zbor :sick: cartea lunii. Cartarescu is product placement si daca nu s-ar fi gasit unii sa il bage pe el in fata ca marele autore ar avea cam aceeasi soarta ca si alti colegi de-ai lui, pe care i-am numit cu ceva vreme in urma si care il depasesc ca si scriitura. He's what J.Lo is for the portorican comunity in America: we need a bonified figure si daca nu s-a gasit altcineva we take what we get. I prefer the highway...
@carmine
Yes, mine are made of steel ;)
Carmine Galante
03 Aug 2007, 20:14
Subliniam o trasatura psihologica de trecut la patologia individului. Daca l-ai cunoaste mi-ai da dreptate, nu imi racesc gura d pomana. Nu suntem intr-o societate orwelliana in care s s arda cartile doar fiindca ar contine (in acest caz) mostre monumentale de prostie/antitalent/lipsa flagranta de respect pt cititor daca il bombardezi cu o asemenea imagistica abjecta si puturoasa; departe de mine gandul si griva de iepure s pun mana pe benzina si the proverbial match. Si totusi ma apuca sila cand pui in marile librarii Aripa pasarii orbite in zbor :sick: cartea lunii. Cartarescu is product placement si daca nu s-ar fi gasit unii sa il bage pe el in fata ca marele autore ar avea cam aceeasi soarta ca si alti colegi de-ai lui, pe care i-am numit cu ceva vreme in urma si care il depasesc ca si scriitura. He's what J.Lo is for the portorican comunity in America: we need a bonified figure si daca nu s-a gasit altcineva we take what we get. I prefer the highway...
Excelenta pledoarie impotriva acestui insipid. Nu e vina noastra ca femeile pe care le-a f. miroseau a tocana (a se citi cartulia aia cu coperta verde... :sick: ).
@carmine
Yes, mine are made of steel ;)
Am observat, bravo!
lady_mystyque
03 Aug 2007, 23:23
mama da stiu ca va inversunati... eu nu as fi pretins ca acest cartarescu este un geniu.. si nici nu consider ca e bine ca-virgula- cartile lui sa fie cartea lunii dar stii de obicei cartea lunii este aleasa dupa numarul de volume vandute... asa ca asta e vina tuturor.. celor care cumpara carti... eu una nu am cumparat o sg carte de el .. ce am ctit am citit de la biblioteca...
si ca sa inchei subiectu totusi ca mai sunt vreo 2 pagini cu discutii pe acelasi tipar cu referire la travesti nu spun ca scriitorul cartarescu este stralucit nu spun nici macar ca este foarte bun... dar nici nu pot spune ca este o mizerie .. si fiecare este liber sa creada ce vrea si sa ii placa ce vrea... gusturile nu se discuta si cred ca putem sa punem punct discutiei despre mircea cartarescu... in fond dak este atat de prost cum spuneti voi nu merita atatea pagini scrise pe seama lui ;) incheiem ok? devil_doll carmine?
Supastar
03 Aug 2007, 23:56
nu consider ca e bine ca-virgula- cartile lui
:o :o :o :o
te rog spune-mi ca ai incercat o ironie jalnica and that u didn't mean it......
silver_boy
04 Aug 2007, 02:02
Marius Chivu / Dilema Veche nr. 180 despre Orbitor - Aripa Dreapta
"...Viciile de construcþie (oricare-ar fi ele) sînt absorbite în bunã parte de conceptul romanului tentacular, de construcþia narativã înspicatã datã de nonlinearitatea temporalã. Cît despre calitãþile excepþionale ale scrisului cãrtãrescian care fac diferenþa, ele sînt deja marcã înregistratã: minuþiozitatea maniacalã, senzorialã, aproape suprarealistã, a descrierilor ºi cromatica psihedelicã, bogãþia lexicului ºi corporalitatea limbajului, precizia stilisticã ºi sintaxa luxuriantã, obsesiile neurologice, visul, dezmãþul halucinatoriu ºi vizionarismul extrem, imaginaþia poematicã, recurenþa temelor (a dublului ºi androginului, metamorfoza), a simbolurilor (în special perechea antinomicã fluture-pãianjen), a tiparelor mitologice ºi sincretismul religios, metafizica teoriilor ºtiinþifice, sexualitatea ritualicã... Orbitor nu e uºor de citit, este infernal! Dar nu toatã lumea trebuie sã-l citeascã ºi nu toþi cei care-l vor citi îl vor ºi înþelege. E o carte pentru puþini, pentru cititorii aleºi. Iatã cel mai frumos compliment ce poate fi adus acestei excepþionale cãrþi pe care tot încerc s-o pun în contextul literaturii române ºi cãreia nu-i gãsesc un corespondent pe mãsura amplorii, a importanþei ºi, mai ales, a valorii ei. Cronica de familie!? Istorii!? Ingeniosul bine temperat!? Ca ºi în cazul Levantului, Mircea Cãrtãrescu nu va avea urmaºi sau epigoni pe acest culoar al vizionarismului halucinant-narcisiac-mitologic, cu rãdãcini în Eminescu, Arghezi, Eliade ºi Blecher (sau, dacã vreþi, Mandiargues, Kafka, Borges ºi Pynchon), ºi mã tem cã formula lui hibridã de metaficþiune, hiperrealism ºi autoscopie înseamnã un standard prea ridicat pentru contemporani. Cãci Aripa dreaptã confirmã valoarea întrezãritã încã de la primul volum al trilogiei Orbitor: capodoperã."
mah,e o problema aici.cartarescu e un univers atat de masiv incat a-l contesta sau a-l admira e ca si cum ai spune ca respingi(global si radical)america sau rusia.da,scrierile lui cartarescu(si personalitatea si atitudinile lui publice)sunt la fel fel de vaste precum china si...am spus "univers"?nu,e o gaura neagra,care se hraneste cu toate cuvintele care intra in spatiul ei gravitational.cu cat vorbesti mai mult despre el,cu atat alimentezi mai tare polemica.
da,de acord,toate asonantele si cautarile de cuvinte din lungile lui constructii verbale se pierd in traducere(dar omul e poet,scrie pentru limba romana!),ultimul volum din "orbitor"(ilizibil,pentru ca prost)si pozitionarile lui politice(alaturi de basescu :shock: :sick: )sunt de-a dreptul curioase,cand nu abjecte de-a dreptul dar,ca scriitor,ramane(nu pe aici,ca si daca-l trezesti din somn cartarescu scrie mai bine decat toti cei 10 mii de useri ai cinemagiei+150 mii ai softpediei si ai cui mai vreti voi la un loc),va ramane...acolo unde s-a asezat singur.nu marius nustiucum,nu manolescu si nici silver boy.
Carmine Galante
04 Aug 2007, 09:09
si nici silver boy.
LOL, in nici un caz. :lol:
lady_mystyque
04 Aug 2007, 15:00
exact ulrich cam asta incercam sa spun si eu nu poti sa spui ca scriitura lu cartarescu este abjecta sau el este abject... si cam asta sustinea devil_doll... ca este ultima mizerie
devil_doll
04 Aug 2007, 17:09
nu poti sa spui ca scriitura lu cartarescu este abjecta sau el este abject... si cam asta sustinea devil_doll... ca este ultima mizerie
Intr-un final, ma conformez sa ma repet a n-spea oara, dar d data asta am "incheiat citatul". BA pot s o spun si o spun, ca un om care a citit destul d mult, inclusiv unele fantasmagorii ale lui. E penibil, e product placement si nu are ce cauta in asociere cu el titulatura de scriitor. E un scribusor, un pseudo intelectual si nu sferto doct. Asta el ca opera publicata. El ca om e alta mancare de peste ( :sick: a se intelege it reaks), dar din a carui spirit intarziat se nasc totusi astefel d opere. Nu va mai obositi s ma convingeti pe mine ca s-a invartit roata literaturii romanesti postmodern cu el ca e o mare gogomanie, nici pe plan liric si nici epic: se numeau 60-isti si vorbim d talente in acel caz. Din partea mea, cumparati-i brosurile si cititi-le cu cel mai inalt spirit literar. In concluzie, precum cu totii vedem acelasi film in felul nostru, asa s intampla si cu literatura (vb vine..)
BA pot s o spun si o spun, ca un om care a citit destul d mult, inclusiv unele fantasmagorii ale lui
este...e de vina si postarea mea confuza si agramata(scrisa atat de tarziu incat era devreme,vorba lui shakespeare)dar...ummm,nu.n-ai citit atat de mult.
"Pe uriasa fereastra, cat tot peretele, din camera de la strada, se vedea cerul de vara, intesat de zdrentele de flacara ale norilor, care capatau formele, sablonizate in ordinea lor, din picturile renascentiste. Daca ai fi deschis unul din cele trei mari panouri transparente si ai fi scos capul pe fereastra, ai fi zarit, la douazeci de metri dedesubt, cufundata intr-o lumina rosu-portocalie, soseaua Stefan cel Mare, parand in realismul ei detaliat si totusi transfigurat, tradat intrucatva de filtrele color, o ilustratie din revistele americane....Camera insasi, ca un parazit cubic si halucinat, sugea in dungi late, pe pereti, sangele de afara"
am facut marele efort(neobisnuit,ptr.un ins atat de indolent ca mine)sa copiez de mana un pasaj cazut la intamplare(crede-ma,am lasat volumul de povestiri sa se deschida,asa cum fac bigotii crezatori ca orice explicatie poate fi gasita in cartea cea groasa si cu coperte negre)din "gemenii".
poate par caraghios,dar stii ca am cautat blocul ala mizerabil de pe stefan cel mare ca sa simt vibe-ul?ca sa caut fabrica de caramida din spate?am gasit doar placuta cu numele lui taica-sau lipit pe o cutie postala(stefan,dumitru,sau cum ma-sa il cheama).
nu-l con-funda cu masa de snobi,de iliterati si de femei parfumate,cititoare de "de ce iubim..".nu e ala.nu e asa simplu.asa,si borges avea gramada de admiratori nemeritati si...
Carmine Galante
05 Aug 2007, 20:56
"Pe uriasa fereastra, cat tot peretele, din camera de la strada, se vedea cerul de vara, intesat de zdrentele de flacara ale norilor, care capatau formele, sablonizate in ordinea lor, din picturile renascentiste. Daca ai fi deschis unul din cele trei mari panouri transparente si ai fi scos capul pe fereastra, ai fi zarit, la douazeci de metri dedesubt, cufundata intr-o lumina rosu-portocalie, soseaua Stefan cel Mare, parand in realismul ei detaliat si totusi transfigurat, tradat intrucatva de filtrele color, o ilustratie din revistele americane....Camera insasi, ca un parazit cubic si halucinat, sugea in dungi late, pe pereti, sangele de afara"
Adevarul este ca pasajul e electrizant. :shock:
Piotr Buendia
13 Aug 2007, 00:05
aia de/l considera pe cartarescu ultimul rahat sunt la fel ca aia care il considera fartatu si nefartatu la un loc. si cum am invatat din operatiunea monstrul... adevarul e undeva la mijloc, asta e toata filosofia vietii (sau asa ceva). eu am citit destul de la el (cam tot, in afara de alea de umplutura) si chiar mi-a placut, cu toate ca deseori devine previzibil (chiar si poezia cateodata), insa nu e cazul orbitorului, care e o capodopera. ultima aripa nu o am inca, dar am asteptari inalte de la ea.
ps: mi-ar placea o ecranizare la orbitor :)
devil_doll
13 Aug 2007, 12:19
Sa-l ecranizeze Nicolaescu. Now that would be a vision :w00t:
Orient Vision Express :w00t:
thequietsurfer
14 Aug 2007, 16:48
Nu prea ma descurc cu citatele da' am vazut pe undeva ca Pitbull atinsese un subiect pe care dorea sa-l trateze la rubrica asta. Pana nu demult nici eu nu acordam atentie numelui traducatorului atunci cand luam in mana o carte, dar dupa ce m-am mai desteptat am ajuns la concluzia ca cei care intermediaza contactul nostru cu scrierile aparute in afara sunt unii dintre cei mai admirabili "martiri" din domeniile artistic-intelectuale. Despre neprofesionalismul unor traducatori am citit si in niste interviuri acordate de Antoaneta Ralian si Radu Paraschivescu care spuneau ca mai ales dupa '89, odata cu aparitia editurilor ce urmareau sa obtina un profit imediat multi oameni care n-aveau nicio legatura cu domeniul asta au generat o tendinta care presupunea inlocuirea principiului calitatii cu cel al cantitatii (A.Ralian cred ca are putin peste 100 de opere traduse). Stiu ca nu doar traducatorii sunt de vina pt. cartile traduse prost, caci lucreaza sub presiunea deadline-ului si sunt prost platiti. Faptul ca sunt privati si de cele macar "15 minutes of fame" si de o minima recunostinta(poate am folosit gresit cuv. fame) ii poate frustra suplimentar si nu vad un alt motiv pt. care ar lucra in acest domeniu decat satisfactia pur individuala pe care ti-o da autorul pe care incerci sa-l oferi publicului intr-o forma cat mai autentica. Parca Blaga zicea ca cel ce doreste sa traduca o poezie trebuie sa fie in primul rand poet si abia apoi traducator. Cred ca aceasta nuantare(negare) a tezei conform careia poezia e intraductibila e aplicabila si in cazul creatiilor care dpdv stilistic cultiva lirismul. Un traducator putea ajunge la situatia paradoxala in care opera rescrisa sa fie peste cea originala. Astazi mai este necesar ca cel ce traduce sa fie un fin cunoscator al culturii din care vrea sa implanteze o parte in cea autohtona? Trebuie sa posede gena de creator pe langa celelalte calitati sau e suficient sa cunoasca bine doar limba romana si pe cea a scriitorului
abordat?As vrea sa-mi dai cateva nume de traducatori tineri talentati, dar si sa-mi spui care sunt impostorii in domeniu, veleitarii. Nu sunt un cunoscator al literaturii horror si nici nu am devorat biblioteci intregi, dar te rog asta pt. ca vreau sa citesc si ceva literatura contemporana si nu doresc sa fac cunostinta cu un autor nou falsificat. Care este cel mai dificil text cu care te-ai confruntat? Ai facut si subtitrare de film?
Pitbull
14 Aug 2007, 17:02
A omiulea mesaj din topic.
(De fapt, poa' sä fie si-a umilionulea, mult îmi pasä mie; e doar un bump, cä iar nu väz.)
* * *
Later edit (dupe ce-am väz't).
Ce chestie, dom'le! Chiar mie-mi era destinat mesajul! :)
Mä bucur cä ai atins problema. As putea vorbi despre asta o droaie, dar timpul nu iartä - deci, deocamdatä asa, pe scurt, si pe urmä, cätinel...
E foarte adevärat ce spunea Blaga: poezia NU se poate "traduce", ea nu se poate decât RESCRIE într-o altä limbä. De aceea, evident, tälmaciul ei TREBUIE sä fie poet la rându-i.
Pe vremuri, când se traducea pe-ndelete (când TOATE se fäceau pe-ndelete, nu ca acum), traducerea unei cärti prespunea o ditamai perioada de pregätire: lecturi repetate ale textului, cu creionul în mânä; cunoasterea operei autorului în general (atât direct, cât si prin interpusi - critici, exegeti, comentatori...); studii si exercitii practice pentru gäsirea echivalentelor stilistice... si câte si mai câte! (Evident, cunoasterea culturii nationale sau locale din care fäcea parte cartea nu putea sä lipseascä!) Päi îmi vine sä-nnebunesc, când compar asta cu modul în care-am fost nevoit sä traduc în ultimii ani: ia cärämida de Judith McNaught sau de Julie Garwood, fuga acas', tzup pe computer, sfârrr, 350 de pagini în 7 zile, ca sä-mi iau banii si sä-mi plätesc Vodafonu' si Meganetu' si Renelu'. SINGURA concesie fäcutä stilului si culturii tine de faptul cä cele douä tanti de mai sus scriu aproape cu religiozitate romane "istorice" care se petrec în secolul XII, imediat dupä cucerirea Angliei, unde câte-o mimi saxonä e märitatä politic cu câte-un baubau scotian, si pe parcurs ea descoperä cä el are o inimä de aur, si el descoperä cä ea are douä perechi de coaaaie si devine mai egalitarist cu femeile din clan. (Dacä n-am tradus zece romane cu subiectul ästa, n-am tradus nici unul!) Asa cä-i pun pe britanici sä vorbeascä arhaic, pe scotieni cu "Ie darä" si cu "No", pe galezi cu "fusei" si "väzui", si pe normanzi, cam ca turcii din romanele lui Eugen Barbu. Si zic cä fac literaturä! Hai sä fim seriosi!
Cel mai groaznic traducätor pe care l-am întâlnit vreodatä a fost grupul format din numitele Topor si Grädinaru (Doina x 2), plus Simina si Miruna (Sprinteroiu x 2), care-au copiat în românä integrala Agatha Christia la "editura" Excelsior. Crimä färä pedeapsä. Un program de tradus automat ar fi scos ceva mai bun ca astea.
Foarte prost, Gabriel Stoian, de la Nemira - si altii de pe-acolo, cä Nicolau si Popescu îi luau mai mult pe simpatii si antipatii glandulare, nu pe valoare.
Dar tot acolo a lucrat si Ion Doru Brana, unul dintre cei mai buni din generatia mea (de mijloc), sä zicem. Foarte bun e si Mihai Dan Pavelescu.
Cea mai genialä traducere pe care am citit-o vreodatä e a lui Mircea Ivänescu: "Ulysses" de Joyce. Omul ästa ar merita un monument. Conform originalului, a folosit TOATE stilurile posibile, de la cel de cronici medievale pânä la al mistocarilor din anii '70 - si pe orizontalä: stiluri reci, calde, melodramatice, alambicate, seci, înflorite, etc., etc...
Un alt fenomen este "Gargantua", semnat de Romulus Vulpescu (de fapt, n-a fost singur: se adunau toatä gasca de filologi, cu ceva vodkä, si fäceau un fel de sezätori traducätoricesti - mai ales la capitolele cu "Copiläria..." si "Stergaurul...", unde era nevoie de zeci si zeci de expresii, proverbe, etc., etc.)
Gata, pe ziua de azi.
Cea mai genialä traducere pe care am citit-o vreodatä e a lui Mircea Ivänescu: "Ulysses" de Joyce. Omul ästa ar merita un monument. Conform originalului, a folosit TOATE stilurile posibile, de la cel de cronici medievale pânä la al mistocarilor din anii '70 - si pe orizontalä: stiluri reci, calde, melodramatice, alambicate, seci, înflorite, etc., etc...
Ivanescu este dupa mine cel mai bun exemplu a ceea ce spunea Blaga. Este inainte de toate un mare poet(numai pentru asta si ar trebui sa i se ridice un monument in sibiu) l-au facut deocamdata doar cetatean de onoare al orasului..L-am vazut de multe ori dupa revolutie citind pe strazi in mers, total rupt de realitatea din jur; pt. el nu cred ca exista si altceva in afara de carti, lecturi, traduceri.. stiu sigur ca l-a mai tradus pe kafka si pe berryman. de ani buni imi fac curaj sa citesc Ulise in traducerea lui (acelesi recomandari le-am primit si de la alte persoane), insa.. aman. nu stiu nici daca am sa gasesc s-o cumpar.
Vreau sa va intreb daca va spun ceva traducatoarele Linda-Maria Baros&Georgiana Ban.Am citit traducerile lor din franceza la poeziile lui Boris Vian(Je voudrais pas crever/N-as prea vrea ca s-o mierlesc) si mi se par foarte reusite. La fel, Paul Miclau(a tradus Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducere imaginara de Vasile Voiculescu).Amandoua volumele de poezii au aparut in editie bilingva-romana-franceza, la Ed. Paralela 45.
Pitbull
14 Aug 2007, 22:32
Pe cele douä traducätoare nu le stiu. Exemplul pe care l-ai dat din Vian mi se pare interesant, dar as avea nevoie de tot poemul, ca sä mä pronunt.
Micläu e un foarte bun lingvist, într-adevär, dar în anii '70, la filologie, era soiul tipic de decan politruc care lingea-n cur partidul, ba chiar le dädea în cap cu pläcere si satisfactie celor pe care primea ordin sä-i mazileascä din motive politice.
Da' apropo, pe Claude Dignoire îl stiti? ;) El a avut o poveste foarte interesantä: era ceva inginer (nimic comun cu filologia!) comunist francez, a avut probleme politice, si s-a refugiat în România. Si fiind francez de la mama lui, s-a înfipt profesor la Universitate! A väzut pe pielea lui ce-i aia comunism, si si-a blestemat zilele - da' acum avea deja familie aici, nevastä, fiicä, nepoti, nu mai putea sä plece cu una, cu douä. Dupä Revolutie, a zis Amin si-a dat-o-ncolo de politicä, a rämas cu filologia lui (adoptivä).
Voil�* une pilde de fable cinematographique (et pas seulement...)!
Sau, vorba francezului:
Le chien qui latre, ne mouche pas!
(Strict autenticä, rostitä de un director de institutie prin 1970, când au venit niste francezi în vizitä.)
Si, dacä tot veni vorba, meritä sä amintim si expresia favoritä a doamnei Georgeta Vîlcu, sefa serviciului programare din Buftea (dupä ce s-a pensionat tov. Boris Feltev), si mama actorului Adrian Vîlcu:
Vézant et fécant.
"N-as prea vrea ca s-o mierlesc" de care ziceam este poezia care da titlul volumului, dar din pacate este prea lunga ca s-o pun aici acum. in schimb pot sa va trimit ca sa va faceti o impresie, una mai scurta si sugestiva. se numeste Si j'etais poheteu (sorry ca nu pot scrie cu accentele circumflexe -si nu numai- din franceza :( ) , cu traducerea De eram vreun pohetan
alors:
varianta in franceza:
Si j'etais poheteu / Je serais ivrogneu / J'aurez un nez rougeu / Une grande boiteu / Ou j'empilerais / Plus de cent sonnais / Ou j'empilerais / Mon noeuvreu complait.
varianta in romana(tradusa de Linda-Maria Baros)
De eram vrun pohetan / As fi azi vrun betivan / As avea nas roscovan / Ca un mare schiparlan / Unde as pune teancuri-teancuri / Peste-o suta de sonete / Unde as pune teancuri-teancuri / Nopirili mele complete.
:)
Mie mi-au placut stilul amandurora, nu numai ca au tradus(si e greu sa-l traduci pe Vian) dar cred ca au si adaptat bine, pastrand cat se poate rima, ritmul, atmosfera..
Daca spuneti ca Miclau era cum era, hmm, mi-a scazut muult entuziasmul. oamenii astia cu caracter indoielnic(dubios), ma lasa rece oricat de buni profesionisti ar fi in domeniu.nu stiu cum se face ;) btw, asa am patit cu c-tin balaceanu stolnici-efectiv cand ma uit la emisiunea aia pe cultural, ma gandesc numai la imaginea in care el( f. posibil) ca-l turna pe paleologu, etc, etc. parerea mea e ca anii '70 nu-l scuza pe dl. Miclau pt. ce ziceati ca facea, ca doar nu murea de foame si era nevoit sa "dea la cap" "a cause d'instinct de conservation" :? cand primea ordine)
De Claude Dignoire n-am auzit ;) pana la urma a ramas doar profesor sau a si tradus ceva? 'interesanta' experienta lui, oricum.
thequietsurfer
14 Aug 2007, 23:49
De Vian am citit volumul de nuvele oferit de "Cotidianul"(traducere de Nicolette Tiloi), insa poemele sale imi sunt necunoscute. De Linda Maria Baros poti sa citesti pe Wiki(habar n-aveam de ea, am aflat ca si-a dat doctaratu' la Sorbona si ca pe langa alte realizari l-a tradus pe Nichita Stanescu in franceza). In legatura cu Mircea Ivanescu si "Ulysses" nu cred ca mai trebuie adaugat ceva (e una din traducerile care pot sta alaturi de original fara nicio rusine). Atat "Gargantua" cat si "Ulise"(editiile pomenite de pitbull) sunt insotite de un aparat critic detaliat(sute de note) care ingreuneaza cititul, dar favorizeaza lectura(n-am citit opera lui Rabelais dar am exemplarul tradus de Romulus Vulpescu). Am observat ca nu prea mai apar astfel de editii "stufoase" cum erau si BPT-urile si cartile de la "Univers"(unde a aparut "Ulise") cu toate pacatele lor ideologice(ma refer la ceea ce se promova prin prefata). Nu-s "gauchist" si nici n-am crescut in acea epoca(am 17 ani), dar nu pot sa nu semnalez o tendinta contemporana nu prea imbucuratoare care consta in atentia excesiva acordata graficii(importanta de altfel) in dauna studiilor introductive detalite si celorlalte "excrescente" amputate de majoritatea editiilor recente( cu exceptii laudabile). O alta carte tradusa monumental cred ca este "Don Quijote"(bpt, Ion Frunzetti&Edgar Papu) si cam tot ce s-a tradus din Homer,Vergiliu, Dante,Villon,Goethe(Blaga a recreat FAUST) si altii care au scris intr-o limba arhaica ce trebuia resuscitata(am uitat de Shakespeare talmacit printre altii si de Tudor Vianu). Cred ca m-am snobit cultural indeajuns de mult(unii scriitori invocati nu imi sunt cunoscuti prin operele lor, ci prin comentarii aprtinand altor oameni care si-au batut capul cu ei) asa ca ar trebui sa inchei. Il rog pe Pitbull sa-mi zica daca am dreptate sau nu si sa-mi mai satisfaca ultimele curiozitati legate de bransa:cei care traduc dintr-o limba mai dificila(orientala, nordica) sau au parte de o creatie care se lasa cu greu "reincarnata" sunt platiti mai bine ?(pt. ca am aflat ca exista foarte putini filologi interesati sa studieze limbile vechi sau o limba mai grea; o astfel de persoana e o "rara avis" pe cale de disparitie).
aa, iar faza cu vezant et fecant :w00t: e mortala.
Pitbull
15 Aug 2007, 00:16
Surferule (sau... surfero), îti multumesc pentru completäri si, mai ales, sirul de exemple clasice (în special "Don Quijote" / Frunzetti & Papu, si "Faust" / Blaga). Sä nu uitäm celebra "La Divina Commedia", tradusä de Cosbuc.
Apropo de ceea ce m-ai întrebat, concret nu stiu. S-a nimerit sä nu mä apropii niciodatä de asemenea cazuri de exceptie. Evident, firesc asa ar fi - nu numai prin dificultatea limbii, ci si conform legii economice a cererii si ofertei! Din päcate, în ultimii ani, mecanismele economice ale editurilor au devenit de o precizie sterilä, dacä nu de-a dreptul päguboasä: un capital rulant la nivel strict necesar, deci foarte putin loc de-ntors; orice leu în plus la productie (traducere, numär de pagini, graficä, etc.), se regäseste obligatoriu în pretul cärtii - altfel, editorul va iesi în pierdere. Nu-si poate permite sä facä un compromis la un volum mai pretentions, urmând sä-l amortizeze din zona unei cärti comerciale de mare tiraj (marja e micä). Deci, din päcate, în multe cazuri, e NEVOIT sä pläteascä o traducere din sanskritä cam la fel ca pe una din englezä.
@thequietsurfer
de Baros ma interesa o alta parere personala avizata, dar referintele de pe Wikipedia sunt f.graitoare.
2 exemple:
Irina Mavrodin - In cautarea timpului pierdut
Borges tradus de Cristina Haulica, mult mai elegant decat in traducerea lui Darie Novaceanu.
Supastar
26 Aug 2007, 21:44
Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq
mai buna decat particulele elementare si platforma, michel, in sfarsit, isi asuma un personaj principal mai intelectual de felul lui care ii permite o serie de referinte (cred ca in decurs de 2 pagini dam de schopenhauer, nietzsche, baudelaire si parca mai era unul) la care unii s-ar putea sa stramba din nas pe motiv ca ar fi prea directe, dar eu, unul, saturat de postmodernismul prea cool pentru a-si recunoaste vreun antemergator, le-am gustat din plin.
in schimb, michel e destul de cool ca in anul de gratie 2006 sa-si creeze un personaj care cauta iubire si sa nu fie nici patetic nici penibil. Banuiesc ca nu trebuie sa anunt cu "spoiler" inainte ca nu o gaseste,nu? :P
RockGirl008
27 Aug 2007, 21:37
cartile de la Leslie L.Lawrence, Mary Higgins Clark, Dan Brown, shi seria Harry Potter :D
ale-anda
27 Aug 2007, 22:44
harry potter ( toate volumele inclusiv ultimul) de Rowling
ultimul templier de Raymond Choury
herbert
12 Sep 2007, 01:52
Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq
mai buna decat particulele elementare si platforma
dupa opinia mea, Platforma ramane cel mai bun roman al lui Houellebecq... deocamdata.
am citit cu intarziere romanul lui Bernhard Schlink, "Cititorul", aparut la Polirom in 2002. o mica bijuterie, 200 pagini. recomand cu incredere, mai ales ca se va face si un film cu Nicole Kidman si Ralph Fiennes.
Pitbull
12 Sep 2007, 09:26
Lucian Dan Teodorovici:
"Circul nostru vä prezintä:",
"Chiar înaintea coborârii extraterestrilor printre noi",
"Atunci i-am tras douä palme"
Foarte interesante, scrise cu o excelentä stäpânire a condeiului creator, spirit de observatie acut, inventivitate pe directia nebuniei paradoxale în registru realist. Imperfectiuni relative, usor de remediat în perspectivä.
Voi reveni cu recenzii detaliate, mai ales cä prima a devenit proiect finantat de C.N.C. anul trecut. E atât de greu ecranizabilä, încât va fi foarte interesant de urmärit ce-o sä se întâmple cu ea (ah, un detaliu... regia se vrea a fi a lui Marius Theodor Barna!...) Oricum, sä nu zicem buf pânä nu cade.
illotempore2002
14 Sep 2007, 16:48
Doamne, apropo de Houllebeq...e groaznic....am citit si Platforma si Extinderea domeniului luptei si zau daca il pot numi scriitor....este mult prea supraevaluat....scrie precum un debutant de 19 ani...ingust, limitat, putin...
Cred ca asta e cuvantul pe care-l gasesc cel mai potrivit pt a descrie opera lui: putzin.
Putzinatatea lui Houllebeq.
Pitbull
14 Sep 2007, 16:59
Hai cä devine interesant! :)
Ia, care dai un Houllebeq încoace, fratilor, sä cetim si noi si sä vä spuie tata care-i treaba cu el! 8)
illotempore2002
14 Sep 2007, 17:03
iti pierzi vremea, ce naibii!
Timpul e pretios, asa ca mai bine citeste ceva cu adevarat important!
Houllebeq = Coehlo
illotempore2002
14 Sep 2007, 17:05
Ti le dau eu pe amandoua. Vroiam sa ma duc sa le duc la anticariat, le am noi noutze, Platforma si Extinderea, data trecuta am dus un Coehlo (primit cadou) la anticariat si mi-am luat vreo 4-5 cartzi in schimb: Ilarie Voronca, ceva critica literara, Un dictionar...
:D
Pitbull
14 Sep 2007, 17:20
Mi-ai luat vorba din gurä - tot citind mai sus, fix la Coehlo-mi zbura gându', am si vrut sä-l nominalizez, da' am uitat.
Da, dä-mi-le, sär'na, cum facem?
Alex Leo Serban
15 Sep 2007, 06:46
Doamne, apropo de Houllebeq...e groaznic....am citit si Platforma si Extinderea domeniului luptei si zau daca il pot numi scriitor....este mult prea supraevaluat....scrie precum un debutant de 19 ani...ingust, limitat, putin...
Cred ca asta e cuvantul pe care-l gasesc cel mai potrivit pt a descrie opera lui: putzin.
Putzinatatea lui Houllebeq.
nici vorba: houellebecq (unul din scriitorii mei preferati la ora actuala, btw, alaturi d jonathan franzen!) a prins perfect aerul timpului si scrie o proza no-nonsense, simpla & eficienta, dspr lucruri kre intereseaza mult mai multi oameni decit cei baricadati in ghetou literar - d unde invidia & supararea acelora :lol:
nu este deloc 'putin': are un 'compas' (geografico-tematic) infinit mai larg decit scriitoru francez lambda. iar comparatia cu coelho (cu kre kiar n-are nimic in comun, eventual popularitatea - et encore!) nu face decit sa-l onoreze p coelho ;)
illotempore2002
15 Sep 2007, 11:01
come-on....mi se pare prea putin...intelege oricine ce vrea sa zica, lamento-ul vremurilor de azi, al instrainarii si alienarii oamenilor, etc, vai, lipsa de comunicare, imposibilitatea etc....si ce e cu asta?
faptul ca cineva scrie o carticica despre aceste aspecte ale cotidianului, nu il face un bun scriitor! O face intr-un mod simplist: IT-isti plecati in delegatie care se plictisesc pe acolo....total neinspirat....unul dintre ei e gras si urat si virgin si isi doreste si el saracul o femeie...pana ajunge la o tragedie....
Nu e de vina subiectul ales, sau personajele, e de vina el, autorul, ca nu reuseste sa le faca sa devina importante, expresive, demne de analizat...
Si nu intzeleg de ce invoci invidia....daca nu imi place un scriitor inseamna ca il invidiez? Sunt o mare admiratoare a literaturii contemporane, dar uite ca pe Houllebeq nu-l pot gasi bun! (oricum, admit ca Platforma e mai buna ca restul si recunosc ca Extinderea e cea mai proasta carte citita de mine de cand ma stiu....)
Alex Leo Serban
15 Sep 2007, 12:08
haha!
esti cumva scriitoare?
pt k eu ma refeream la invidia confratilor lui francezi! :lol:
in rest - fiekre cu gusturile lui; nu vad dc un scriitor ar trebui sa-si 'incifreze' cartile pt a fi bun sau mare... houellebecq e simplu & clar, fara a fi mai putin scriitor. iar lipsa d 'profunzime' e un efect sau o cauza?! pt k mi s pare k el surprinde ideal & exemplar superficialitatea vremurilor p kre l traim - asha cum facea si warhol, in pictura...
romanele sale sint k o tema de egon schiele reinterpretata/revazuta d warhol. plus k mi s pare singurul scriitor francez (cunoscut d mine) kre atak teme globale, reusind sa iasa din nombrilismul tipic frantuzesc...
nici mie nu imi place Houellebecq. pentru mine nu conteaza subiectul pe care il abordeaza, atata timp cat o face cu talent, dar nu e cazul lui H. poate ca, prin comparatie cu autorii francezi contemporani, H are mai multa rigoare si inclinatie spre literatura, dar numai in acest context, ii acord credit. in rest mi se pare rigid si fara expresivitate.un tip care isi face meseria corect, dar e clar supraevaluat.
si intr-adevar, n-are nici o treaba cu coelho. spre deosebirre de C, H nu e un impostor.
Pitbull
15 Sep 2007, 18:01
Bump cä iar nu väd.
Alex Leo Serban
15 Sep 2007, 18:19
klein, ti s pare k, virgula, kafka are 'expresivitate'?... (NU e o intrebare retorik!)
in rest, e destul d nostim & telling k houellebecq nu prea place gagicilor - oare dc? :P
ete, na! ma iei cu sexisme de-astea. eu sunt mai presus de categorisiri de genuri. 8) sau asa as vrea sa cred.
si ce treaba are kafka in povestea asta. faci vreo comparatie de stil intre ei? ca chiar nu au mare lucru in comun. in cazul lui kafka expresivitatea reiese din ansamblul povestirii, adica o perfecta combinatie de stil si univers imaginar. precizia si claritatea stilului lui K nu inseamna superficialitate. sau cel putin nu asa simt eu in momentul lecturii. pana la urma e o chestie de feeling.
illotempore2002
15 Sep 2007, 22:06
klein, ti s pare k, virgula, kafka are 'expresivitate'?... (NU e o intrebare retorik!)
in rest, e destul d nostim & telling k houellebecq nu prea place gagicilor - oare dc? :P
Spune-ne te rog ce este de admirat, de analizat si de desprins din literatura lui Houllebeq. Adica ne tot certam ba ca ne place ba ca nu ne place dar nu eplicam de ce.
Vreau sa aud de la tine ce il face pe H. sa fie unul din cei mai buni scriitori ai momentului.
Si comparatzia cu Coehlo nu trebuia luata mot-a-mot, ma refeream doar la faptul ca sunt atat de consumabili....
Asta e culmea! Am ajuns sa facem "un mare scriitor
dintr-un tip care la varsta lui (parca are undeva intre 40 si 50 de ani sau ma insel) scrie asemenea sterilitati...
illotempore2002
15 Sep 2007, 22:09
haha!
esti cumva scriitoare?
pt k eu ma refeream la invidia confratilor lui francezi! :lol:
in rest - fiekre cu gusturile lui; nu vad dc un scriitor ar trebui sa-si 'incifreze' cartile pt a fi bun sau mare... houellebecq e simplu & clar, fara a fi mai putin scriitor. iar lipsa d 'profunzime' e un efect sau o cauza?! pt k mi s pare k el surprinde ideal & exemplar superficialitatea vremurilor p kre l traim - asha cum facea si warhol, in pictura...
romanele sale sint k o tema de egon schiele reinterpretata/revazuta d warhol. plus k mi s pare singurul scriitor francez (cunoscut d mine) kre atak teme globale, reusind sa iasa din nombrilismul tipic frantuzesc...
Cine a zis ca asteapta de la un scriitor sa fie incifrat, ermetic sau profund? (am detestat mereu aceast atribut adus diferitelor forme de expresie -"e profund")...
thequietsurfer
15 Sep 2007, 22:47
Off-topic:
(am detestat mereu aceast atribut adus diferitelor forme de expresie -"e profund")...
si eu. A devenit apanajul pseudointelectualilor kre nu-s reci k noi astilalti, kre
pot sa vada dincolo de aparente etc. :sick:(de fapt astia-s cei incapabili sa spuna altceva) De remarcat k unii oameni ce folosesc epitetul asta apeleaza si la sora sa, pe numele ei "frumusete interioara". Acuma sper sa nu ma loviti si sa-mi dati vreun exemplu de mesaj in care am utilizat si eu cuvantul asta. Va rog sa nu sapati prea...profund :D :D
herbert
15 Sep 2007, 22:54
stiu ca exista indigestii literare, dar tot ma mir ca unora nu le place Houellebecq. personajul asta, care la anu' implineste 50 de ani, a spus, de unul singur - in pagini scrise excelent, adica fara artificii, fara plase expresive inutile... - atatea lucruri... emblematice despre epoca pe care o traim, cat n-a spus, ma tem, restul literaturii franceze in ultimii 20 de ani...
pai da-ne si noua un exemplu, citeaza ceva, ca sa pricepem.
literatura franceza nu prea mai produce nimic interesant in prezent (nu as zice ultimii 20 de ani), asa incat iti trebuie un minim de inteligenta si de inclinatie spre arta scrisului ca sa iesi din lot si sa scoti ceva onorabil. iar H asa e. nici un geniu, nici un idiot. doar un scriitor cu un dram de talent si mult tupeu.
Alex Leo Serban
16 Sep 2007, 06:44
stiu ca exista indigestii literare, dar tot ma mir ca unora nu le place Houellebecq. personajul asta, care la anu' implineste 50 de ani, a spus, de unul singur - in pagini scrise excelent, adica fara artificii, fara plase expresive inutile... - atatea lucruri... emblematice despre epoca pe care o traim, cat n-a spus, ma tem, restul literaturii franceze in ultimii 20 de ani...
atentie, a vbit un scriitor - un poet f bun -, ceea c ma scuteste d a mai aduce exemple!
cit priveste 'comparatia' cu kafka: l-am invokt pt k fk este dat k exemplu d stil 'alb', fara expresivitate; evident (klein are dreptate), talentu sau (eu i-as zice, mai simplu, geniu ;) ) rezulta din ceea c spune si ea: constructie etc - as mai adauga viziune!
dar d unde ideea k 'simplu' = 'superficial'?!
repet: alaturi d franzen (nu stiu dk l-ati citit), kre e mai 'elaborat', si d delillo (poate cel mai mare scriitor american contemporan!), mh surprinde cel mai bine - zic eu - nevroza actuala, iar stilul sau (pt k are unul!) este perfect pt ceea c vrea sa spuna.
pt eunuc
DA, handke ESTE d citit neaparat!! incepe cu 'frik portarului in fata loviturii d la 11 m'. indiferent d derapajele politice, este un mare, mare scriitor (si scenarist!)
Supastar
16 Sep 2007, 23:09
atentie, a vbit un scriitor - un poet f bun -, ceea c ma scuteste d a mai aduce exemple!
si mie mi-a ramas in minte o fraza spusa de herbert despre houellebecq acum mai bine de un an pe care am citat-o de mai multe ori prin conversatii si o citez si acum (o retinusem aproape cuvant cu cuvant, dar am cautat-o prin arhive pentru siguranta):
Michel e talentat, atat cat sa domine peisajul, e cinic, parodic si nebun, se masturbeaza si reguleaza din frica, apoi plange singur, metafizic...
cum sa nu-ti placa un asemenea personaj?
illotempore2002
16 Sep 2007, 23:19
Mi se pare incredibil...lumea a luat_o razna, a ajuns sa faca un erou dintr_un personaj banal...dintr_un scriitoras care pt ca e putin mai indraznetz si pt ca abordeaza o tema vai, "profunda, cu mesaj". Ca sa nu mai zic ca scara valorilor literare e complet fututa, punandu_l pe H langa Kafka...Jeesus Christ, oricat ai amesteca graul cu neghina, tot bate la ochi!
Supastar
16 Sep 2007, 23:25
dintr_un scriitoras care pt ca e putin mai indraznetz si pt ca abordeaza o tema vai, "profunda, cu mesaj".
nu cred ca a zis cineva asa ceva. la o adica, nici macar nu e mai indraznet decat alti scriitori. si nici n-a zis nimeni ca-l citeste pentru mesajul profund. :hmm: doar pentru ca nu e complet nihilist nu inseamna ca nu e cool.
Alex Leo Serban
17 Sep 2007, 07:05
'scara valorilor literare e complet fututa' pt k TIE nu-ti place h?!
haida-de, cre k ai o parere mult prea buna dspr gustul tau literar...
in primu rind pt k ai probl d intelegere, sau d separare a principalului d secundar si a esentialului d accesoriu: n-a spus/scris nimeni k mh sta lga fk - tre sa fii dus cu pluta sa sustii asha cva! - ci doar k, la nivelu stilului, amin2 scriu la fel d 'inexpresiv', alb; si stai, k mai e si camus in ac categ! ;)
k veni vba: cine era useritza aia uber-vehementa kre nu da 2 bani p talentu lui cartarescu, mai stie cinva?...
illotempore2002
17 Sep 2007, 09:12
Probleme ai tu, daca e s-o luam asa! De cand scrie Kafka inexpresiv? Alb?
Din contra, e cat se poate de expresiv, isi transmite viziunile care simti sa te perforeaza aproape, limbajul e cat se poate de relevant pt situatiile critice in cauza, tensiunea-nebunie-aberatie-absurditate creste treptat, totul converge meticulos, matematic....
Pe cand la Hulebec (ii pocesc numele pt ca asa vreau, ca sunt sigura ca ai sa-mi sari in cap ca nu stiu nici sa scriu) e un chin lung (de o suta de pagini) ca sa arate niste lucruri de insemnatate sociala, e drept, insa o face intr-un mod mediocru...
Si te rog frumos, nu te mai umfla in pene doar pt ca ai intzeles cartile lui Houlebeq, nu e ca si cum ai fi intzeles Hesse, Kant sau Nietzsche, ci un scriitor cat se poate de facil pe care toata lumea il pricepe, ca de aia il si citeste cu atata patos, si de aia are atata succes! Nu ti-e clar?
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.