PDA

View Full Version : Pi


ricutza
08 Aug 2003, 00:58
sunt convinsa ca a mai deschis cineva discutia asta, dar eu nu am fost capabila sa o gasesc desi am scormonit prin tot forumul!

eu am inteles foarte putin lucruri din acest film dar mi-a placut foarte mult si as vrea sa mi-l explice cineva....

in primul rand vreau sa stiu si eu daca sunt singura persoana careia i se pare ca filmul seamana cu Sarmanul Dionis...
de ce filmul se numeste Pi? numarul pe care il cauta nu este Pi...
de ce evreii nu vor ca oamenii lui Marcy sa aibe codul?
de ce la sfarsit Max isi pierde puterea de a intelege numerele?
pana la urma Sol gaseste solutia?

mda...m-a pus foarte mult pe ganduri Pi, dar tot n-am reusit sa-l pricep....

Ping
08 Aug 2003, 09:59
Ricutza unde ai vazut filmul, pe divix ?

Si daca da cum, cum de l-ai cumparat ti l-a recomandat cineva ?

Mircius
08 Aug 2003, 10:16
Draga R. Nu am auzit pana acum de acest film, dar am citit ce ai scris, si cu prima okazie cand o sa-l vad, am sa-ti comunic. Pe ce suport l-ai vazut?

ricutza
10 Aug 2003, 02:17
___

ricutza
10 Aug 2003, 02:19
filmul l-am vazut de pe cd...pot sa vi-l imprumut daca vreti....
despre Pi am auzit vorbindu-se tot aici la cinemagia numai ca in alte discutii....




mesajul de mai sus era aproape identic cu acesta...chiar in momentul in care am apasat butonul Trimite, mi-am dat seama ca trebuie sa-l modific un pic si am apasat Back....n-am crezut ca vor aparea amandoua!

Alex Leo Serban
10 Aug 2003, 09:28
ricutza, vreau si eu 'pi'-ul!!!
de cind il caut... hai, stii ca te simpatizez & all that... pune-ma-n capul listei pls!

Mircius
11 Aug 2003, 08:08
ok. sa ma pui si pe mine pe lista. Ai cum sa-l copiezi? Daca da, iti aduc un cd... revin cu un e-mail... pe la sfarshitu lunii, pt ca o sa plec in vakantza intre timp

Leonard
15 Aug 2003, 07:17
sunt convinsa ca a mai deschis cineva discutia asta, dar eu nu am fost capabila sa o gasesc desi am scormonit prin tot forumul!

eu am inteles foarte putin lucruri din acest film dar mi-a placut foarte mult si as vrea sa mi-l explice cineva....

in primul rand vreau sa stiu si eu daca sunt singura persoana careia i se pare ca filmul seamana cu Sarmanul Dionis...
de ce filmul se numeste Pi? numarul pe care il cauta nu este Pi...
de ce evreii nu vor ca oamenii lui Marcy sa aibe codul?
de ce la sfarsit Max isi pierde puterea de a intelege numerele?
pana la urma Sol gaseste solutia?

mda...m-a pus foarte mult pe ganduri Pi, dar tot n-am reusit sa-l pricep....

Si mie mi-a placut foarte mult, insa nu prea vad legatura cu Sarmanul Dionis. Argumenteaza, te rog. Mai degraba Lost Highway sau Fight Club seamana cu Sarmanul Dionis. In Pi, e vorba de o singura persoana.

Filmul se numeste "Pi" pentru ca are legatura cu numarul Pi. Max Cohen cauta un "pattern" pentru numarul Pi. Oricum, nu asta e important.
Sol nu gaseste solutia, pentru ca renuntase demult de a o cauta. Si pe deasupra, mai si moare...
evreii, ca si oamenii lui Marcy, doresc acel cod de 216 cifre din interese regilioase, respectiv, politice. Max insa, dorea "sa inteleaga lumea". Dorea sa gaseasca o logica in numerele de la bursa de marfuri, iar prin aceasta sa gaseasca un sens al tuturor lucrurilor care se intampla pe pamant.
Insa era cam naiv, asa cum incearca sa-i arate si Sol cand ii cere sa o lase mai moale cu aceste convingeri ca totul se poate explica prin matematica si prin numere.
Max pana la urma innebuneste, pe de o parte datorita faptului ca nu a gasit ceea ce cauta, dar si din pricina operatiei pe creier pe care o facuse in copilarie pentru a i se reda vederea. Dupa cum se observa in film, ramasese cu sechele de la acea operatie, avea dureri cumplite de cap, si folosea droguri pentru a-si calma durerile.
In final, nemaisuportand durerea, isi baga burghiul in cap, gaurindu-si acea cicatrice de la operatia pe creier (sadic, nu?). Apoi urmeaza ultima faza a filmului, in care fetita ii cere rezultatul unor calcule matematice, iar el nu mai stie sa raspunda. Concluzia ar fi ca acea operatie il facuse sa aiba acea capacitate extraordinara de a calculca (dar care ii provoca si dureri cumplite), iar odata distrusa acea parte a creierului, si-a pierdut si capacitatea.

De remarcat in film si muzica, semnata de Clint Mansell (cel care a compus si muzica la Requiem for a Dream)

ricutza
16 Aug 2003, 01:22
eu nu cred ca partea cu Sol asa de simpla...intr-adevar moare, dar Max gaseste niste hartii cu numarul, si piesele de Go asezate in forma de spirala...eu am presupus ca in urma discutiei cu Max, el isi reia cautarile, si ajunge sa moara din cauza asta!

mie mi s-a parut ca seamana cu Sarmanul Dionis din urmatoarele motive:
1. apare conceptia lui Pitagora conform careia numerele stau la baza lumii si aceasta se conduce dupa legi matematice
2. Max ca si Dionis, cauta sa inteleaga lumea
3. apar mai multe conceptii despre sensul vietii
4. faza in care Max incepe si spune numarul este similara cu momentul in care Dionis spune: "Oare fara s-o stiu nu sunt eu insumi Dumne...?"din ce tin eu minte (sper sa nu incurc lucrurile), aceasta faza este urmata de o derulare rapida de multe cadre printre care apare si imaginea tipei care era indianca sau ceva de genul asta...parca ea ii si spune ceva dar chiar nu mai stiu sigur...din nou mi s-a parut foarte asemanatoare cu distrugerea spatiului paradisiac de pe luna, si revenirea lui Dionis la realitate...
5. experienta traita ii schimba pe amandoi...Max nu ajunge chiar sa fie considerat nebun, intr-o prima faza, ca si Dionis, dar oricum....

Bogie
24 Aug 2003, 20:11
Cabalistii cred ca intr-o carte dictata de Dumnezeu, cum considera ei Tora, nimic nu este intamplator, chiar si ordinea literelor este importanta. Combinand aceste litere ei cred ca se poate obtine numele adevarat al lui Dumnezeu, Cuvant prin care s-a creat lumea.

Cred ca Sol gasise numarul sau cel putin intrezarise ceva dar i-a fost frica sa mearga mai departe.
Max nu innebuneste; a gasit numarul (de fapt numele lui Dumnezeu) dar nu este dispus sa-l impartaseasca altora:"Nu lasati spada la indemana copiilor" si de aceea renunta la facultatea sa extraordinara de a intelege numerele.

Filmul se aseamana cu "Pendulul lui Foucault", atat prin problema cabalistica cat si prin avertismentul subtil: cine vrea sa inteleaga aceasta lume va fi pedepsit. Spre deosebire de eroii lui Eco care sfarsesc rau (Diotallevi canceros, Belbo spanzurat, Casaubon urmarit) Max intelege ca nu poate infrange legile divine si se resemneaza sa admire frumusetea lumii (ultimul cadru e sugestiv).

Vizitati si www.pithemovie.com,
www.kheper.net/topics/Kabbalah/SeferZohar.htm
cititi "Pendulul"...

ricutza
24 Aug 2003, 23:40
hmmm....m-ai facut foarte curioasa cu Pendulul lui Foucault...cred ca o s-o citesc in curand!

Leonard
25 Aug 2003, 04:48
cred ca se mai aseamana si cu ceea ce s-a intamplat cu Einstein la sfarsitul vietii. Se spune ca facuse niste descoperiri extraordinare, dar a considerat ca lumea inca nu e pregatita sa le primeasca si sa le inteleaga, iar aflarea lor de catre cine nu trebuie ar fi putut creea un haos total. Probabil fiind dezamagit de ce dezastre au produs oamenii folosindu-se de doar una din descoperirile lui: bomba atomica. Si astfel a ars toate manuscrisele in care se aflau acele informatii revolutionare, martor fiind asistentul sau.
La fel si in Pi, Max probabil ca a considerat ca nu este potrivit sa divulge secretul pe care l-a aflat, pentru ca nu avea cui: atat oamenii lui Marcy cat si evreii aveau numai interese personale in aflarea acelui numar divin. Nici unii nici altii nu ar fi folosit in scopuri benefice omenirii acea informatie.

Bogie
09 Mar 2004, 01:37
hmmm....m-ai facut foarte curioasa cu Pendulul lui Foucault...cred ca o s-o citesc in curand!


L-ai mai citit, Ricutza?

ricutza
10 Mar 2004, 00:26
nope...am uitat complet de el! :-?
acum insa mi-am pus un biletel si atunci cand voi termina cartea actuala, ma apuc de Eco...

nortis
14 Mar 2004, 01:32
Nu cred ca Pi ar trebui comparat cu Sarmanul Dionis. M se pare chiar off base. In plus Pi nu este singurul film in care personajul principal incearca sa cunoasca tainele lumii, si cu siguranta nici ultimul. Una este atmosfera din sarmanu Dionis si alta e cea din Pi. Filmul este bazat pe un decor modern, cu toate regulile de rigoare, pe cand ce a scris Eminescu, dragul nostru poet national... este pe filiera romantica...

Danica
14 Mar 2004, 15:25
din pacate n-am vazut acest film ..shtie cineva cum ashi putea sa fac rost de el?? :roll:

BeNnY
14 Mar 2004, 17:26
Il are ogto... :lol:

Ti-l aducem la meeting daca vrei

ogto
15 Mar 2004, 22:50
Daca il vrei, spune! ca daca nu zici ca-l vrei eu nu o sa subinteleg ca-l vrei si no sa ti-l aduca. Teoria "Cauza si Efect"! :D

Danica
16 Mar 2004, 07:42
Daca il vrei, spune! ca daca nu zici ca-l vrei eu nu o sa subinteleg ca-l vrei si no sa ti-l aduca. Teoria "Cauza si Efect"! :D

pai cinemagia e impotriva pirateriei..... .. .. . :roll: ..dar daca eu as gasi filmul ...i would be very happy (if u get me!!!!) :wink: Thx man!!!

K's
08 Apr 2004, 01:06
sincera sa fiu ma asteptam la mult mai mult. toata lumea roia si forfotea in jurul meu in legatura cu PI-ul asta.
coincidentele si trimiterile la acel numar sunt excesiv de multe.
in plus, ideea de la care porneste m-a dezarmat complet: cum naiba sa poti sa reduci natura la un numar? :o aberant, utopic si tot ce vreti!
cat despre "subtilitati"- adica de faptul ca regizorul profita de cei care nu prea stiu matematica: Max avea sase ani cand s-a intamplat episodul cu soarele (pt asta vezi si Sol, personajul), 6x6x6=216, Max repeta obsesiv ca mama lui i-a spus sa nu priveasca Soarele.
mai mult, nici paralela cu religia nu este pertinenta- matematica si religia au destul de putine tangente (parerea mea).

am mai vazut in schmb multi oameni care mia-u zis: ooo, cat de mult mi-a placut!! este alb-negru :o ! so what?
...tind sa cred ca multi nu l-au inteles! nu-i nimic, mai vizionati-l o data, de doua ori...poate, poate

imi place coloana sonora (marca Clint Mansell- "Requiem for a Dream").
ah..si 'efectele'- potrivite pentru ceea ce vrea sa sugereze filmul!

Bogie
08 Apr 2004, 02:02
mai mult, nici paralela cu religia nu este pertinenta- matematica si religia au destul de putine tangente (parerea mea).

Evreii nu gandesc asa, si filmul cam despre asta era.

Serghei
08 Apr 2004, 10:05
Pt ca tot zicea cineva ca numai sunt poeti in Tudor:

Referitor la subiect:
Numele filmului e propabil Pi pentru ca toata lumea face in scoala "Cercul" si afla despre lungimea cercului si diametru sau(pi) insa in film se discuta despre cu totul alt numar "numarul de aur"=1,6180...si alte cifre care nu le mai tin minte.Cea mai importanta aplicatie a numarului asta e sirul fibonacci 0,1,2,3,5,8,13... in care fiecare termen se obtine prin adunarea celor 2 termeni dinaintea lui.(daca faceti o impartire a unui numar din sir la predecesorul sau obtineti ~1,6180).Acuma analogia care a fost facuta este urmatoarea:avand doua elemente "Trecutul" si "Prezentul" poti cu ajutorul unui numar sa determeni cu exactitate "Viitorul"(de aici si implicatiile la bursa).Avand toate trei elementele poti intelege lumea.

Legatura dintre arta si matematica e mult mai puternica decat cred unii.S-au facut niste "analize matematice" a unor opere artistice si se pare ca apare foarte des numarul de aur.De ce?
"pentru ca un intreg impartit in parti inegale sa para frumos, trebuie sa existe intre partea mica si cea mare acelasi raport ca intre partea mare si intreg" (Marcus Pollio Vitruvius, arhitect roman).De aici imaginile cu desenele lui Da Vinci.
Bineinteles ca nimeni nu sta cu rigla si compasul sa-si construiasca opera ci aceste fapt e mai mult instinctual.Si tocamai faptul ca e instinctual e exploatat de film(deci exista in gena umana o inclinatie spre perfectiune descrisa de un "numar".care???)


Referitor la film:
Eu deabia ieri l-am vazut.Filmul e realizat f.bine,mi-a placut ca a fost facut alb-negru si imaginea neclara,insertiile cu "creierul" destul de scarboase da eficiente pe plan artistic si muzica completeaza destul de bine atmosfera.

zizi
08 Apr 2004, 20:41
aronovski spunea intr-un interviu legat de "requiem for a dream"(pe bbc), intrebat fiind in legatura cu "pi" si cu faptul ca nu multa lume l-a inteles, ca pe el nici nu l-a preocupat prea mult coerenta subiectului atunci, si a insistat in a face un film ciudat, socant vizual, pe care lumea sa il remarce. fiind vorba de un film independent la care avea bani foarte putini pt productie, a incercat sa ignore sfaturile celor care ii spuneau ca publicul larg nu o sa inteleaga sensul, si si-a permis, ne-avand practic presiunea de a recupera o mare suma de bani investita...lucru care s-a schimbat total in "requiem for a dream".

de gandit.... :o

Gaandalf
10 Apr 2004, 14:59
Vreau shi io o copie... :cry:

ogto
10 Apr 2004, 20:14
Vreau shi io o copie... :cry:

Vi pe 15 la meeting? Daca vrei iti fac o copie... Pe 15 e ziua mea si mi se pare ironic (funny) sa dau cuiva filme. :D Daca vrei just tell me. :D

ricutza
12 Apr 2004, 00:13
Referitor la subiect:
Numele filmului e propabil Pi pentru ca toata lumea face in scoala "Cercul" si afla despre lungimea cercului si diametru sau(pi) insa in film se discuta despre cu totul alt numar "numarul de aur"=1,6180...si alte cifre care nu le mai tin minte.Cea mai importanta aplicatie a numarului asta e sirul fibonacci 0,1,2,3,5,8,13... in care fiecare termen se obtine prin adunarea celor 2 termeni dinaintea lui.(daca faceti o impartire a unui numar din sir la predecesorul sau obtineti ~1,6180).Acuma analogia care a fost facuta este urmatoarea:avand doua elemente "Trecutul" si "Prezentul" poti cu ajutorul unui numar sa determeni cu exactitate "Viitorul"(de aici si implicatiile la bursa).Avand toate trei elementele poti intelege lumea.

Legatura dintre arta si matematica e mult mai puternica decat cred unii.S-au facut niste "analize matematice" a unor opere artistice si se pare ca apare foarte des numarul de aur.De ce?
"pentru ca un intreg impartit in parti inegale sa para frumos, trebuie sa existe intre partea mica si cea mare acelasi raport ca intre partea mare si intreg" (Marcus Pollio Vitruvius, arhitect roman).De aici imaginile cu desenele lui Da Vinci.
Bineinteles ca nimeni nu sta cu rigla si compasul sa-si construiasca opera ci aceste fapt e mai mult instinctual.Si tocamai faptul ca e instinctual e exploatat de film(deci exista in gena umana o inclinatie spre perfectiune descrisa de un "numar".care???)



acesta este un mesaj superb asa cum rar mai vezi pe Cinemagia...eu nu ma prinsesem de chestia cu sirul fibonacci desi am tot dat peste el in ultima vreme...super marfa ideea!

Gaandalf
12 Apr 2004, 12:48
Vreau shi io o copie... :cry:

Vi pe 15 la meeting? Daca vrei iti fac o copie... Pe 15 e ziua mea si mi se pare ironic (funny) sa dau cuiva filme. :D Daca vrei just tell me. :D
Ash vrea foarte mult sa vin doar k s-ar putea sa merg la un interviu shi sa ma leg la cap cu o slujba foarte serioasa ... :cry:

K's
12 Apr 2004, 16:21
si care floricica mea din geam e legatura cu PI???, macar daca ai fi zis ca te angajezi pe post de broker, mai ziceam si eu...

daca se poate, va rog sa stergeti post-urile off-topic (inclusiv asta).

Leonard
12 Apr 2004, 22:40
si care floricica mea din geam e legatura cu PI???,


Pai cum ai fi vrut sa-i zica la film? 'Proportia de Aur'? 'Sirul Fibonacci'?

K's
12 Apr 2004, 22:59
si care floricica mea din geam e legatura cu PI???,


Pai cum ai fi vrut sa-i zica la film? 'Proportia de Aur'? 'Sirul Fibonacci'?

era vorba despre post-ul nush-cui...care a zis ca merge sa se angajeze!
nu era vb despre film!!!

Leonard
12 Apr 2004, 23:22
legatura era ca nu poate veni la meeting ca sa primeasca cd-ul cu PI

K's
13 Apr 2004, 00:10
legatura era ca nu poate veni la meeting ca sa primeasca cd-ul cu PI

cat ma enerveaza off-topic-urile...
ce naiba?!?!?! pm-ul la ce foloseste??!!!!?!?!!?!

keyzer soze
13 Aug 2004, 12:53
mare zarva pentru nimic...
filmul e destul de ok, mi-a placut, dar mai mult datorita muzicii si stilului de filmare
scenariul insa are mult de suferit si asta pt CACUltura lui darren e undeva la piciorul broastei - cand te aventurezi in matematici si numerologie e de bun simt sa te documentezi ceva mai mult... in orice caz, mai mult decat acel 'did u know?' de almanah popular
daca ar fi parcurs basic-ul numerologiei (Matila Ghyka sau Cecil Balmond - No.9) poate ar fi fost mai credibil...
eu am interpretat filmul ca un 'what if?' story - un individ cat se poate de comun care sta pe o banca si se intreaba 'man, oare cum ar fi fost daca eram un geniu? daca reuseam sa dezleg misterele universului? daca eram cu adevarat cineva important? daca rodul gandirii mele ar fi fost dorit de toata lumea?'
daca te uiti prea mult la soare, orbesti...
concluzia: 'mda, chiar daca as fi fost un geniu, sunt prea fragil si nu as fi putut suporta tensiunea... asa ca, fuck the numbers, i'm an ordinary guy who enjoys his ordinary life'

mihai770
21 Aug 2004, 17:59
sa inteleg ca este un film gen THE CUBE?

PS:the cube 1,2 sunt super filme

Leonard
21 Aug 2004, 22:39
THE CUBE?
PS:the cube 1,2

unde naiba vedeti toti ca se cheama 'The Cube' cand de fapt este 'Cube'????????
http://imdb.com/title/tt0123755/

ricutza
29 Dec 2004, 23:51
citind "Codul lui Da Vinci", mi-am dat seama ca la acest film s-a facut o mica incurcatura...numarul magic care se considera a fi de natura divina si despre care se spune ca ar fi stat la baza formarii lumii, nu este Pi (adica 3,14) ci Phi (adica 1,618). nu mai tin minte daca in film apareau si cifrele numarului Pi, ca sa pot verifica daca s-a facut confuzia doar la denumire...in orice caz, titlul filmului trebuia sa fie altul...
evident, acest mic detaliu nu are prea mare legatura cu calitatea filmului, dar m-a deranjat un pic faptul ca nu s-au documentat mai bine...

Jay
07 Jan 2005, 23:11
Mi s-a parut tras de par... si asta e un argument de cacat, dar multe lucruri sunt fabricate... si de-odata unii il urmaresc, el i-a nu stiu ce pastile si-si baga burghiul in cap.. plus un sfarsit patetic... alb negru si cu o muzica gen TVsport(ala romanesc) de noapte... pentru mine nu s-a lipit nimic

zizi
08 Jan 2005, 01:04
cu o muzica gen TVsport(ala romanesc) de noapte...


asta, poate daca Orbital, Aphex Twin, Clint Mansell, Robert del Naja(de la Massive Atack) si altii, ar face muzica la tv sport....... :hmm:

Jay
09 Jan 2005, 05:06
Poate am exagerat, dar tot nu merge.....

ricutza
11 Jan 2005, 23:33
muzica mi se pare foarte bine aleasa pentru starea personajului...nu cred ca e o muzica de ascultat...eu aveam senzatia ca imi intra atat de mult in cap incat vroiam sa sting boxele...in mod cert e un soundtrack pe care chiar nu l-as asculta separat de film....

Mala Portugal
01 Mar 2005, 11:10
pana la urma Sol gaseste solutia?


Dap, Sol gaseste solutia. Asta e si cauza mortii lui. Daca iti amintesti, el spunea ca renuntase sa sa caute numarul fiindca aproape il omorase.
2nd: In momentul in care afiseaza NUMARUL pc-ul lui Max se prajeste.
3rd: Cand vizualizeaza prima data numarul, fie si partial, Max lesina. A doua oara e la un pas sa dea coltul incercand sa constientizeze numarul. Numai faptul ca se hotaraste sa renunte la el ii salveaza viata.

Concluzie: numarul lui Max, numele lui dumnezeu <=> moartea celor nepregatiti sa-l afle;
Silogism: Cei care afla numarul mor ; Sol moare => Sol a gasit numarul

Mala Portugal
01 Mar 2005, 12:10
numarul magic care se considera a fi de natura divina si despre care se spune ca ar fi stat la baza formarii lumii, nu este Pi (adica 3,14) ci Phi (adica 1,618).
Chestia cu Pi-ul e o gaselnita neinspirata. Intr-adevar la pi(3,14) se refera. In film sunt bagate niste bla-blauri cu 'pi e peste tot', si mai apare si formula cercului. Cum spunea si Serghei, toata povestea cu pi-ul e praf in ochi.
Max lesina in momentul in care calculatorul ii afiseaza numarul iar undeva , la mijlocul acelui carnat, privirea i se opreste pe 314. Then, fade out...
Traducere: PI este o componenta a numarului pe care il cauta el.

Nedumerirea mea: Gandind asa cum ne directioneaza filmul, PI ar trebui sa fie intr-un raport cu THE NUMBER ca sa putem vorbi de o constanta derivata din PI , nu o componenta a unui sir de cifre. Praf in ochi, cum ziceam...
Totusi imi place sa cred frumusetea filmului in general si a acestuia in special nu consta in forta logicii,

radu83
01 Mar 2005, 14:20
Totusi imi place sa cred frumusetea filmului in general si a acestuia in special nu consta in forta logicii,

aici a fost atins un punct sensibil...

filmul asta are de pierdut din cauza ca este analizat prea mult. La fel se intampla si cu filmele lui David Lynch, si cu Signs al lui Shyamalan... si exemplele pot continua. Sa ne amintim doar de discutiile interminabile pe aceste teme.

in acest caz, Pi (fie el 3.1415... sau orice altceva), raportul de aur, seria lui Fibonacci si celelalte reprezinta un pretext pentru a transmite niste idei. La fel cum haosul de la bursa si solutia cu burghiul sunt niste simboluri.

intamplator, filmul asta a scos la suprafata o gramada de persoane carora le place sa creada ca la un moment dat au stiut ceva matematica. Discutia din bar in care sint prezentate in avalansa "minunile" legate de seria lui Fibonacci poate crea impresia ca la baza univesrului stau aceste numere si da nastere unor reactii de genul: "totul se leaga" sau "deja imi sint mai clare lucrurile".

In realitate alaturarea abila a misticismului de matematica da nastere unor reactii previzibile. Eu consider acest lucru drept o dovada in plus a maiestriei realizatorilor filmului

europe_east
01 Mar 2005, 19:00
A lil' bit off topic...



Silogism: Cei care afla numarul mor ; Sol moare => Sol a gasit numarul

Eu stiam ca p->q; p; therefore q. Asta e "Converse Error". :P banuiesc ca e o gluma...

Mala Portugal
02 Mar 2005, 15:23
Asta e "Converse Error". :P banuiesc ca e o gluma...
silogism ;)

Serghei
10 Mar 2005, 18:35
Ca idee genarala(doar tangential la dicutia de fata),e obositor sa descoperi oameni care cauta adevaruri absolute in arta(pt. asta se recomanda filozofia sau Biblia),oameni care considera ca Bergman sau Tarkovski au mai multa "substanta" decat Tarantino,Allen sau Hitchcock.

Evident intuitia initiala e gresita,Max nu cauta "numarul de aur" sau Pi(numere cunoscute pt. orice matematician),atat desenele lui Da Vinci,care sugereaza "numarul de aur" si titlul "Pi" sunt niste indicii despre ceea ce cauta Max,un numar care leaga doua identitati aparent arbitrare(Pi-relatia dintre Raza si Lungimea cercului,"numarul de aur"-relatia dintre doi termeni ai unui sir recurent).

Matematica este folosita in mod conceptual,un limbaj al initiatilor care fiind abstract devine universal-in consecinta poate explica prin formule simple Universul.

europe_east
15 Mar 2005, 16:35
Am vazut si eu acest film. Ce sa zic, daca n-ar fi muzica si imaginea, felul cum e filmat mai bine zis, filmul ar fi a shear piece of crap, precum multe alte filme care incearca sa arunce mult abur in ochi legandu-se de matematica. First of all, ceea ce apare in filmul asta nu este matematica, ci doar elmente rudimentare de numerologie, si numerologia asta e prezentata asa cum numai schizofrenicii stiu sa o faca: cautand numere peste tot, in bursa, in kabale, in numere cunoscute. Sirul lui Fibonacci, numarul de aur, Pi. Sa fim seriosi, nimeni nu face cercetare stand in fata unui calculator si uitandu-se la niste numere, poate-poate apare un pattern. In fine, sa nu ne legam de realismul filmului.

Serghei, ideea cu Trecut+Prezent=Viitor in comparatie cu Sirul lui Fibonacci mi se pare rau de tot trasa de par. Simplist, at best. Come on, guys, pentru a intelege lumea nu e nevoie de o ecuatie. Raman la parerea ca matematica si arta sunt domenii fundamental diferite. (Nimic mai penibil decat a analiza poezii folosind matematica, asa cum am vazut undeva!) Se aseamana poate prin procesul de 'creatie', dar atat si nimic mai mult. Ideea asta din film cu a intelege lumea prin matematica mi se pare naiva si poate seducatoare pentru cineva pentru care sirul lui Fibonacci e o chestie super-profunda.

Una peste alta, revenind la film: e oarecum interesanta ideea ca bursa, religia si lumea in general ar fi legate intre ele printr-un cod secret. Asta e singura chestie care face filmul sa nu fie plictisitor. Dar totusi filmul asta mi se pare mediocru. Cel mai bun lucru in el este muzica, mai ales melodia de generic, de inceput si sfarsit.


PS: n-am inteles de ce a trebuit sa fie aruncate si drogurile in ecuatia asta?

europe_east
15 Mar 2005, 17:10
Un film mult mai intersant, din perspectiva asta cum ca masinile uneori au un misterios grad de awareness, sau inteligenta proprie, mi se pare Odiseea Spatiala a lui Kubrick. Acolo da mister.

In rest, si filmatul in alb-negru al lui Pi mi s-a parut cam obositor (mie, care de obicei n-am nimic impotriva filmelor alb-negru). Aceasta alaturare de Alb-Negru+Ritm halucinogenic+ Numere, Numere si iar Numere (fara vreo idee adanca ascunsa in spate) mi se pare cam snoaba si nejustificata.

Ambra Blu
15 Mar 2005, 17:53
Sa fim seriosi, nimeni nu face cercetare stand in fata unui calculator si uitandu-se la niste numere, poate-poate apare un pattern.

Asa e: nici eroul din Pendulul lui Foucault, nici din story-ul lui Clarke, Cele 9 miliarde de nume ale lui Dumnezeu. In rest, sint de acord: Pi pe super 16 e varza.

radu83
15 Mar 2005, 19:06
PS: n-am inteles de ce a trebuit sa fie aruncate si drogurile in ecuatia asta?

probabil au crezut ca asa starea in care se afla personajul principal o sa fie mai accesibila maselor. Niciodata nu esti prea disperat pana nu incerci toata lista aia interminabila...

europe_east
15 Mar 2005, 22:24
Sa fim seriosi, nimeni nu face cercetare stand in fata unui calculator si uitandu-se la niste numere, poate-poate apare un pattern.

Asa e: nici eroul din Pendulul lui Foucault, nici din story-ul lui Clarke, Cele 9 miliarde de nume ale lui Dumnezeu. In rest, sint de acord: Pi pe super 16 e varza.

Mai corect ar fi fost sa zic: nici un matematician in zilele noastre nu face cercetare stand in fata numarului Pi si uitandu-se dupa pattern-uri, asa cum da impresia filmul asta. In rest, ma bucur ca mai e cineva caruia nu i-a placut asa mult filmul asta.

Ambra Blu
15 Mar 2005, 22:34
In rest, ma bucur ca mai e cineva caruia nu i-a placut asa mult filmul asta.

Corecteaza si aici: mai e cineva caruia nu i-a placut deloc filmul asta. O aberatie in super 16 mm, cu granulatia cit pietroaiele de pe marginea drumului si cu o poveste la fel de credibila precum teoriile apocaliptice ale profesorului Hincu sau ca milenarismul adventist. Fuck that, I ain't buyin that, this is the millenium of the aftermath.

cherryblossom
15 Mar 2005, 22:40
totusi muzica era misto...

mihai_t
15 Mar 2005, 22:53
east_europe:
Raman la parerea ca matematica si arta sunt domenii fundamental diferite

din pacate n-a scris inca nimeni poemul care sa ne familiarizeze cu spatiile n-dimensionale. si poate sunt eu ciudat, dar mai infricosator decat "Infernul" lui Dante de exemplu mi se pare faptul ca intre doua numere reale oricat de apropiate exista o infinitate de alte numere, si tot asa la nesfarsit.

europe_east
16 Mar 2005, 00:23
Asta tine de interpretare in cheie filosofica a unor 'fapte' matematice. Lucru care nu are prea mult de a face cu matematica, cel putin in opinia mea. Tocmai aici mi se pare mie ca sta diferenta: eleganta unui argument matematic tine de altceva decat frumusetea unui poem. Dar metaforic vorbind, da, nu a scris nimeni un poem despre spatiile n-dimensionale. Un astfel de 'poem' ar consuma materia cenusie la o rata relativ mare... :) Dar mai stii, orice e posibil in the millenium of the aftermath. :P

Ambra Blu
16 Mar 2005, 00:43
Not that there were'nt attempts at translating mathematics into poetry:
http://216.239.59.104/search?q=cache:sBCK-0TJPOMJ:ultimavi.arc.net.my/banana/Workshop/SCI2002/papers/abe.ps+poem+on+n-dimension&hl=ro
or mathematics into literature (Flatland, by reverend Abott). Fuck mathematixxx, anyways.

europe_east
16 Mar 2005, 01:01
That's putting it very very very loosely... :D Ma refer la link. Nu va obositi, it's crap. Mi-a placut gluma totusi.

Ambra Blu
31 Aug 2005, 19:53
M-am reuitat la Pi. Desi pe OST apar trupe care ar fi trebuit sa imi suscite interesul - Massive, Autechre - desi Aronofsky a gonflat 16 mm pe 35, desi prezinta uneori disturbing images - rather noisy, I'd say - desi se ia in serios cu numerologie si mistica evreiasca, nu l-am crezut nici pe matematicianul care l-a vazut la fata pe YHW (nu stiu daca se scrie asa, eu nu ii stiu numele), nici, in general, ce tot clampaneau ei pe acolo. In plus, n-are deloc sentiment.

bellhop
01 Sep 2005, 02:35
bro, lasa pelicula si editarea, uita-te la sets;

ce m-a impresionat pe mine a fost nu ideea, care in sine este slab exploatata de film (madonna could tell you more about kabbalah and gematria... :hmm: ), ci toata harababura aia in care traia eroul, cu chestiile alea care se desprindeau si cadeau pe el, si in secundar cum se dezvolta psihoza, nu mai stiu ce facea la un moment dat de era sa moara, mi-am adus aminte de Sarmanul Dionisos al lui Eminescu, din scoala, nebunia geniului...;

am regasit cele doua elemente si in Requiem - sets montate cu meticulozitate + psihoza, mult mai elaborate, (vezi the making of de pe DVD), abia astept urmatorul film al lui Aronofsky this year..;

Ambra Blu
01 Sep 2005, 11:02
bro, lasa pelicula si editarea, uita-te la sets;



Lasa-ma, frate, n-ai vazut ca multora din crew li s-a facut rau pe platou de la cit lipici au bagat in decorurile alea?

Supastar
26 Feb 2006, 22:57
la nivel matematic e destul de confuz filmul. asta s-a mai discutat deja.
vroiam s mentionez doar ca exista functii matematice care pot genera un anume "randomness" specific naturii, dar care, fiind functii, sunt bine definite..... Asa cred k se poate ajunge la generarea evolutiei bursei.....blablabla.....spirale peste tot.......blablabla

further reading: http://en.wikipedia.org/wiki/Fractals

astia care nu le aveti cu matematica si nu vreti sa le aveti cu matematica cititi FRACTALIA de Serban Foarta! :happy:

crissis
16 Apr 2006, 12:57
din cite mi-am dat seama termenul 'fractal' nu apare deloc in film. o formula simpla poate genera prin iteratii structuri hipercomplexe... nu asta e obsesia personajului, descoperirea unui pattern universal? si daca la inceput acesta pare a fi legat de numarul pi, continuarea e destul de confuza [kabbala, computerul care se autodistruge scuipind numarul magic etc, pe scurt: obscurantism].
imi plac montajul, sunetul & imaginea utilizate pentru a surprinde angoasa, migrenele, paranoia. aici cred ca e tare aronofsky, creeaza [chiar induce oarecum] tensiuni interne, simptome, reactii vegetative. 'requiem for a dream' iti baga acul in vena [dilatarea reflexa a pupilei!], 'pi' e o incizie cu pixul pe cortexul unui geniu nebun.