PDA

View Full Version : Adaptation (Hotul de orhidee)


Holden
08 Apr 2003, 13:11
Inaugurez subiectul ultimului film al lui Spike Jonze. Este si primul meu mesaj asa ca tin sa incep cu dreptul. Si nu puteam sa nu incep cu dreptul altfel decat scriind despre un film remarcabil. Trebuie sa ma incarc cu energie pozitiva 8)
Cu ce sa incep ?? Pai deja am inceput..
Cam acesta pare sa fie punctul de plecare al unui film-scenariu sau al scenariului-film (las la latitudinea voastra !) in care scenaristul Kaufman (dupa succesul repurtat cu un mind-twister ca Being John Malkovich) se straduieste sa-si adune gandurile in fata unei file albe. Fimul se scrie insa de la sine iar scenaristul alearga dupa scenariu. Daca il prinde sau nu..e bine sa aflati pe cont propriu. Eu nu sunt sigur nici acum daca l-a agatat sau inca mai gafaie in cautarea lui.
Cage e fenomenal in rolul principal. Alter-ego-ul lui joaca la fel de bine. Iar M Streep demonstreaza cu aceasta ocazie ( + The Hours) ca e in mare forma.
Adaptation ni se desfasoara (si ne infasoara) ca o lectie atat despre adaptarea biologica cat si despre cea scenaristica. Poate fi inteles si ca o lectie despre tehnicile de "manipulare" in cinematografia moderna. O forma de autoironie si de descompunere a amanuntelor ce fac dintr-un film o pelicula de succes nu doar comercial. Dedublarea (vezi Fight Club), crimele bestiale (Tacerea Mieilor), urmaririle prin mlastini (Promontoriul groazei), voice over.. toate sunt parodiate din plin prin folosirea lor ca la carte (ca sa fiu carcotas.. as reprosa aici cateva scartaieli - dar ma fac ca nu le vad :lol: )
Acum nu-mi mai ramane decat sa trimit mesajul si sa astept reactiile. Intre timp, voi mai scrie ceva (dar asta va ramane doar pentru mine).
(*) (*) (*) (*)

Hell_Girl
08 Apr 2003, 22:33
Adaptation este un film care m-a pus pe ganduri. L-am vazut sambata si inca nu m-am hotarat daca mi-a placut sau nu. Cu siguranta mi-a placut maniera de realizare, scenariul care se scrie pe parcurs, Meryl Streep, orhideele etc., dar filmul per total mi-a lasat un gust amar din cauza cinismului de care este plin. Poate ca abia dupa ce o sa-mi treaca aceasta prima impresie o sa pot spune ca mi-a placut sau poate ca nu.

snatchro
09 Apr 2003, 16:28
L-am vazut si eu sambata si mi-a placut foarte mult. Un film care se scrie pe masura ce il vezi, o desfasurare a evenimentelor pe care personajul principal o tine in mana tot timpul, o poveste plina de tristete si, nu in ultimul rand, un film in care simti din plin puterea impactului.
Mi-a placut foarte mult Cage si Streep si mai ales Cooper, care merita din plin premiul Oscar.
Merita vazut, cu mentiunea ca cei care intretin site-ul cinemagia.ro nu au vazut filmul, altfel nu imi explic de ce este cotat drept o comedie. Este in schimb o drama superba. Singuratate, dorinta, pofta de viata...

i_matei
09 Apr 2003, 19:38
Ce ar fi de spus despre un asemenea film...
In primul rand acesta face parte din acea categorie de filme care fie le urasti si plangi dupa banii dati pe bilet, fie le iubesti si le tii minte multa vreme... Deci e un film la care iti asumi un anumit risc cand te duci sa il vezi stiind in prealabil cam despre ce este vorba...
In mod sigur Adaptation nu il voi uita prea usor si in mod clar imi va ramane in memorie ca unul dintre cele mai originale filme care le-am vazut. Ideea ca asistam la scrierea scenariului filmului la care asistam mi se pare chiar deosebita si foarte bine pusa in film de regizor. Lupta dintre cei doi frati - lupta dintre povestile comerciale tipic hollywodiene si ideile originale, dar in acelasi timp putin vandabile domina tot filmul... Poate ca aici e si paradox-ul care filmul il transmite spectatorilor...
Desi nu are o actiune deosebita, un suspans care sa te tina lipit de scaun filmul totusi m-a atras prin ideea sa de baza...Dar in acelasi timp multi au zis "bleah, ce tampenie de film", multi, care se asteptau la o comedie relaxanta care peste o saptamana o vor fi uitat.
In mod clar este un film super inteligent, de acelasi nivel cu "Beeing John Malkovich" desi as zice ca este mult mai ermetic decat acesta

Nu l-am vazut pe Adrien Brody in Pianistul, dar sincer cred ca Nicolas Cage merita un Oscar pentru rolurile din filmul asta... Jos palaria!

Cei inteligenti sunt invitati sa nu rateze acest film, pentru ceilalti Eminem si cu ale sale 8 mile e o solutie indeajuns de facila pentru intelectul lor :wink:

See u soon!

PoliFanAthic
10 Apr 2003, 05:53
Adaptation este cel mai bun film pe care l-am vazut(facut in 2002...pana acuma). Un film care doar spre sfarsit mi s-a parut ca se strica usor, caci sfarsitul nu m-a mai captivat asa de mult. Totusi, am simtit ceva foarte ciudat...am simtit cum Charlie(cred ca el era) isi imagina o multime de lucruri, si intr-un fel cum avem cele doua povesti care se dezvolta in paralel, iti faci o anume parere despre scriitoare si tipul celalalt...cand insa spre sfarsit esti "socat"(cel putin eu am fost), intr-o oarecare masura, si incerci sa intelegi ce s-a intamplat.
Nu imi place asta "e film din ala, din care fie iti place fie il urasti" In primul rand, este un mod primitiv de a clasifica filmele. In orice film gasesti ceva bun, sau aproape in orice film. E foarte superficial spus.
Oricum, Cage a fost incredibil. Nu trebuia sa vina sa iti spuna cineva cine era cine cand erau ambii frati intr-un cadru, caci iti dadeai seama doar utiandu-te la fetele lor,...nu neaparat la haine. Superb.

Lizuca
10 Apr 2003, 09:38
Ce pot spune decat ca mi s-a parut un film foarte ciudat si nonconformist, foarte bine realizat si jucat. Atunci cand am iesit din cinematograf nu stiam daca sa rad sau sa plang, daca sa spun ca a fost un film superb sau unul dezamagitor. Dupa ceva timp, impresiile s-au mai sedimentat si clarificat. Acum sunt convinsa ca a fost un film exceptional, care a ridicat multe probleme.

i_matei
10 Apr 2003, 22:12
Stiu ca e o metoda primitiva de a clasifica filmele, insa cred sincer ca asta e realitatea. Ma ghidez in primul rand dupa reactia spectatorilor din timpul sau la iesirea de la film, si sincer asta a fost impresia care mi-a fost creata...
O parte din ei l-au gasit foarte interesant (mai ales cei care au vazut si Beeing John Malkovich) si o alta parte chiar enervant (multi au parasit sala inainte de final).

Asta e parerea mea... poate ca nu e foarte "academica", dar e realitatea...

mihai_t
10 Apr 2003, 23:42
Dupa vizionarea acestui film m-am hotarat! Voi infiinta un "hate club" Meryl Streep. Logo-ul va fi reprezentat de o poza 1/1 a acestei distinse doamne, cu mana pe piept si cu ochii larg deschisi spre ceruri. Cred ca Spike Jonze ar adera cu placere la el, din moment ce in loc sa ne-o prezinte la sfarsitul filmului fericita in mijlocul celor trei copii ai ei pe care i-a ingrijit singura, a preferat sa ne-o prezinte jucand rolul unei criminale. Toti cei care au devenit misogini dupa "Kramer contra Kramer" sunt rugati sa "join in" oricand doresc!

iadrianik
12 Apr 2003, 23:29
Am vazut si eu filmul si sunt de acord cu cei care considera "Adaptation" un film deosebit.Cred ca acest lucru se datoreaza scenariului original si interpretarii convingatoare a lui Nicolas Cage. Am vazut ca unii nu considera acest film o comedie. Totusi , chiar pe site-ul oficial, "Adaptation" este prezentat drept "a wildly unconventional comedy". Pana la urma fiecare "simte" un film in felul sau. Pentru mine acest film este unul care pune pe ganduri, dar nicidecum "o poveste plina de tristete" (snatchro). Oricum, interpretari ar fi multe asa ca ramane la latitudinea fiecaruia sa-l incadreze la drama , comedie sau cine stie ce alt gen.
PS: Mihai_t, n-am inteles prea bine de ce esti asa pornit impotriva actritei Meryl Streep, dar eu categoric nu dau "join" la acel "hate club".

toni
14 Apr 2003, 17:41
Io vreau sa "join in". Ce sa fac?
Dupa vizionarea acestui film m-am hotarat! Voi infiinta un "hate club" Meryl Streep. ....Toti cei care au devenit misogini dupa "Kramer contra Kramer" sunt rugati sa "join in" oricand doresc!

ricutza
26 Apr 2003, 00:29
si eu am mers la acest film ghidandu-ma dupa indicatia din 7 Seri care spunea ca e comedie...e drept ca parca tineam minte ca e drama asa ca socul n-a fost prea mare...
bine, in momentul in care au fost prezentate imaginile de la cursurile lui Mckee chiar am inceput sa rad deoarece mi-am adus aminte de multe discutii din Atelierul de Scenaristica...
filmul este superb...inca nu am avut timpul necesar ca sa-i dedic o analiza amanuntita asa cum merita, insa intentionez sa-l revad...
m-au impresionat multe lucruri in acest film...dar un impact extraordinar l-au avut cele doua scene care prezinta accidentele de masina...sunt atat de neasteptate si totusi atat de naturale...extraordinar de bine realizate...
nu prea mi-a placut urmarirea prin mlastina si nici finalul ei...mi s-a parut un pic fals si nu prea se potrivea cu restul filmului

THUNDER
26 Apr 2003, 02:37
[Minor Spoiler]


Sfarsitul e ironic si se potriveste cat se poate de bine. Daca ati fost atenti, pe la inceputul filmului, Kaufman nega toate elementele prezente in final:" nu vreau sa dau filmului o tenta anti drog, nu vreau sa scriu despre sex, arme sau urmariri de masini". E un compromis ce are ca alternativa doar autodistrugerea, nu a filmului, ci a omului. Charlie nu poate exista fara Donald si spre sfarsit ii cedeaza carma scenariului, cele doua personalitati devenind una. Asta e de fapt "Adaptarea".

Daydream
26 Apr 2003, 19:43
Aaaa, deci si asta a fost un film bun...! Hmph, ce chestie...

BTW, se audistruge si filmul, mai exact se prabuseste in sine insusi, undeva pe la momentul cind apare replica "Si la ce mama dracilor m-ati tinut 2 ore in sala?!?" (citat aproximativ)...

ricutza
02 May 2003, 00:23
am inteles si eu ca scenele de violenta apar datorita lui Donald si sunt perfect de acord cu prezenta lor in final...ceea ce nu reusesc eu sa inteleg este de ce totul se petrece atat de repede...in 20 de minute se schimba complet toata situatia....asta dupa ce o ora si jumatate nu s-a intamplat nimic...e drept ca nici scenariul lui Charlie nu prea avansase si ca totul se face cam pe ultima suta de metri...mie mi-a dat senzatia ca au fost puse toate scenaele numai de dragul de bifa niste chestii...adica o solutie relativ superficiala...
cu toate astea repet, filmul mi-a placut enorm!

victor
05 May 2003, 10:37
Mi-a placut foarte mult filmul.

Este "ceva deosebit" in ploia de productii hollywoodiene. Culmea ironizand exact cliseele hollywoodiene, sex, violenta, droguri, rasturnari de situatie.

Actiunea se precipita spre final pentru a atinge un alt element obligatoriu in productiile de succes americane : dinamismul. Americanii din cate inteleg traiesc viata intr-o alta viteza decat noi europenii astfel incat vezi rar un film gen 25th Hour in care actiunea este la relanti.

Nici mie nu-mi place Meryl Streep dar jos palaria cum joaca aici, as putea spune ca m-a impresionat prestatia ei mai mult decat cea a celorlalti nominalizati.

catallin
14 May 2003, 16:46
IATA FILMUL!
zau1