View Full Version : Furia versus Die Liebe
Ambra Blu
19 Feb 2003, 08:24
Vreau o lamurire. Stiu ca in Romania legea dreptului de autor scirtiie destul de mult - am discutat destul de mult pe tema asta - insa as dori sa semnalez o asemanare mai mult decit evidenta intre 'Furia' si scenariul filmului meu 'Die Liebe'. Scriptul meu nu este inregistrat in Romania, insa am dovezi care sa ateste existenta lui inainte de aparitia lui 'Joint'. Stiu ca asta nu e o dovada prin care as putea acuza 'Joint' de plagiat, insa as fi curios sa vad cind a inceput scrierea scenariului la 'Joint'. Nu de alta, dar am concurat cu 'Die Liebe' la concursul de scenarii organizat de HBO anul trecut. Scenariul meu nu era inregistrat, si exista toate posibilitatile teoretice ca elemente din plot, characters, etc sa fie preluate fara nici o jena si incorporate in ceva - chipurile - nou. In concluzie, daca stie cineva care au fost membrii de la HBO, si daca au avut vreo legatura whatsoever cu scenaristii lui 'Joint'.
Anonymous
19 Feb 2003, 09:35
Radu Muntean a castigat cu "Joint" concursul de la CNC in 1999 cu o prima varianta de scenariu, care apoi a fost rescrisa de cateva ori in 2000 si 2001, din cate tin eu minte, iar productia propriu-zisa la el a inceput prin septembrie/octombrie 2001. So, ma indoiesc ca au copiat ceva. But who knows?
Salutari,
Andrei
Ambra Blu
19 Feb 2003, 11:28
Stiam si de CNC si de faptul ca a fost rescris. Tocmai asta ma interesa, daca unul dintre ceilalti doi co-scenaristi au lucrat si dupa ce pre-productia se incheiase. Stiu ca mai exista cazuri de-astea. Mungiu si-a tras din nou cadrele dupa ce productia se incheiase si intrase in post-prod, tu parca mi-ai zis asta. Textul meu a zacut pe la o casa de filme romaneasca si - in varianta de short, si pe la cineva cu legatura cu trustul Media Pro (nu si cu Media Pro Pictures, insa).
Logic, date fiind datele, mi-e greu sa vad cind ar fi avut timp -ipotetic- sa se inspire. Pe de alta parte, asemanarile sint mai mult decit striking, iar argumentul ca am vazut toti patru aceleasi filme inspiratoare sau ca inconstientul colectiv ne-a furnizat tuturor aceleasi idei mi se pare science fiction.
ricutza
19 Feb 2003, 14:36
eu in afara de faza de final care intr-adevar seamana, nu mai gasesc alte asemanari... oricum in Die Liebe finalul inseamna ceva si in Furia cu totul altceva!
stiam ca Furia a avut la baza parca un scurtmetraj...ar fi interesant sa vezi cum arata filmul respectiv(daca intr-adevar exista si nu fac eu o confuzie)...
Ambra Blu
19 Feb 2003, 15:42
Ma, eu nu arunc cu piatra in "Furia", ca nu sint sigur. Daca as fi fost, atitudinea mea ar fi fost alta. Ma intreb insa cum de seamana asa de mult (mai multe elemente, si nici pe departe periferice, decit finalul).
ricutza
21 Feb 2003, 21:06
mda...am gresit in legatura cu scurtmetrajul...nu a existat asa ceva...
despre scenariu uite ce a zis el in revista Cinema:
"R:Cu cine ati colaborat la scrierea scenariului?
Radu Muntean:Cu Ileana Constantin si Mircea Stoiculescu. Scenariul s-a numit initial Joint si a castigat un concurs organizat de ONC. A trecut ceva timp, insa, pana cand m-am apucat efectiv de productie si, impreuna cu producatorii, ne-am gandit sa modificam intrucatva scenariul. Si cred ca am procedat bine, a fost un concurs de intamplari fericite care au dus la finalizarea proiectului."
In cadrul aceluiasi interviu mai spune ca:" Dupa ce mi-am fixat distributia, pentru Dragos si pentru Dorina am rescris pasaje din scenariu."
acest lucru dovedeste ca scenariul are o forma finala de foarte putin timp, asa ca s-ar fi putut inspira foarte bine din scenariul Die Liebe...mie mi se pare ca ar fi groaznic daca asa ar sta lucrurile...nici nu vreau sa ma gandesc prea mult la aceasta posibilitate!
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.