PDA

View Full Version : Kusturica

Floydman
31 May 2002, 17:13
Vreau sa va intreb pe toti ce parere aveti despre regizor. Mie mi se pare un personaj superinteresant, pe alocuri indescifrabil care a facut doua feluri de filme: cele care mi-au placut la nebunie (Tata in calatorie de serviciu, Underground, Anotimpul tiganilor)si altele pe CARE NU LE-AM INTELES: (Arizona dream). A vazut cineva Pisica alba pisica neagra? Cum e filmul?
Am totusi senzatia ca filmele lui se valorizeaza mult dataorita muzicii lui Bregovici, care da farmecul inegalabil al filmelor sale. In final va intreb : ce ati inteles voi din Arizona dream. (the fish doesnt think ! the fish KNOWS!

ricutza
01 Jun 2002, 10:25
Arizona Dream e cel mai marfa film al lui Kusturica...este superb!nici nu trebuie sa-l intelegi complet...eu cred ca l-am vazut de vreo trei ori pana acum desi il am pe caseta video...mi-e si frica sa ma uit la el sa nu cumva sa se banalizeze...
m-am gandit la fraza cu pestele o zi intreaga...initial mi s-a parut o aberatie...oricum duce la un paradox:a stii totul este echivalent cu a nu sti nimic...foarte marfa...
muzica lui bregovic are o importanta majora...nu pot sa concep filmul fara ea...
"In the deathcar we're alive!"

maga
02 Jun 2002, 17:06
cred ca a fost un regizor foarte bun inainte de pisica alba pisica neagra care mie nu mi-a placut. dar n-am vazut ultimul lui film.
mie mi se pare ca are mai multe perioade. prima, cu filmele produse de televiziunea iugoslava( daca nu ma insel): vin nevestele, bar titanic, destul de triste si lungi, filme slave, ce mai.apoi cred ca e perioada cu tata e plecat in calatorie de afaceri pe care nu stiu unde sa-l pun ,poate cu underground si cu pisica. cel mai frumos film al lui cred ca e vremea tiganilor care se apropie intr-un fel de arizona dream, dar e mult mai mult, zic eu. nu vreau sa mi se spuna sa revad arizona dream pt ca si mie mi-e foarte frica sa nu-l gasesc banal (si overated).dar pot sa vad vremea tiganilor in fiecare zi. n-o fac pt ca sa nu mi se rupa inima in fiecare zi.(iata o declaratie de dragoste, perhane).nu mi se pare c-ar fi doar o epopee romantzata a unui pui de tigan cu puteri paranormale.mai cred ca cea mai puternica muzica a lui bregovic e in acest film.

jory
03 Jun 2002, 15:47
Dupa parerea mea, cele mai bune filme ale lui Kusturica sunt "Arizona dream" si "Vremea tiganilor".
Pana sa vad "Arizona dream" habar n-aveam cine e Goran Bregovic, dar dupa aceea...E uimitor cate poate face muzica pentru un film,iar muzica lui Bregovic parca se muleaza pe imagine-unul dintre cele mai bune lucruri din punct de vedere tehnic la cele doua filme mai sus mentionate mi se pare ca imaginea si muzica au aceeasi calitate extraordinara si nu fac decat sa se sublinieze reciproc.Rezultatul:iti da fiori pe colona vertebrala...

In legatura cu simbolul pestelui- s-ar putea sa par deplasata, dar mie mi se pare ca reprezinta o entitate superioara, omniprezenta, care nu are nevoie sa disece lucrurile si sa analizeze pentru ca este mai presus de ele,un observator impartial care constata pur si simplu faptele.(ca un fel e zeitate-exista mituri in care pestele este considerat a fi cel care a dat nastere omenirii).Sau poate fi chiar cel caruia i se adreseaza filmul...Suna prea ciudat?

jory
03 Jun 2002, 15:51
Pentru Ricutza:
Extraordinar!!!s-a facut filmul care sa te acapareze intr-atat incat sa spui ca nici macar nu trebuie inteles in intregime...

Floydman
04 Jun 2002, 08:40
Ce parere aveti despre Underground? eu cred ca filmul reuseste o combinatie unica: o atmosfera de frica si opresiune, a unui razboi psihologic si pe de alta parte scene de umor suculent...

Poison
04 Jun 2002, 11:33
Cui i-a placut Pisica alba, pisica neagra? Sincer!

ricutza
05 Jun 2002, 04:57
jory, ideea ta mi se pare foarte interesanta...mereu pestele a avut un statut special de animal superior. Poate ca intr-adevar filmul i se adreseaza lui:observatorului care nu comenteaza si nu interpreteaza...observatorului care doar vede...
cat despre mine si pasiunea mea de a itelege filmele...am fost socata sa vad care este diferebta dintre modul in care analizez eu un film si modul in are este el analizat de catre critici...ei nu se opresc la analizatul subiectului filmului...merg mult mai departe: seminficatiile decorului, a unghilui din care sunt filmate anumite scene, a duratei unei secvente si multe alte chestii...asa ca...
cat despre filmele care imi plac fara sa le inteleg in totalitate...sunt mult mai multe...

jory
06 Jun 2002, 12:06
Pe mine critica de film (ca si cea literara dealtfel-ca tot iti place tie romana) ma exaspereaza cateodata deoarece mi se pare ca incearca sa analizeze orice chiar daca nu e necesar. De exemplu un anumit unghi de filmare: poate ca regizorul il foloseste pentru ca l-a simtit ca fiind cel mai potrivit nu neaparat pentru ca vrea sa demonstreze ceva.

Pe de alta parte depinde si de film (nu o sa caut niciodata sugestii la un film cu Van Damme).

ricutza
06 Jun 2002, 22:11
stai clama ca nici eu nu stau sa ma gandesc la astfel de filme...
inteleg foarte bine ce spui in legatura cu critica de film si de carti...si mie mi se par de multe ori deplasate...pe de alta parte, am in minte cateva idei despre un scurt film pe care as vrea sa pot sa-l fac anul urmator...si fiecare aspect la care m-am gandit are o semnificatie...muzica inseamna ceva, rapiditatea defasurarii imaginilor inseamana altceva...si mi-am dat seama ca la filmele bune nimic nu este intamplator. Poate ca intr-adevar regizorul nu constientizeaza toate legaturile pe care le stabileste intr-un film...sunt sigura ca instinctul de regizor are o importanta foarte mare...de fapt asta inseamna sa fi un regizor bun...toate lucrurile trebuie sa vina natural...trebuie sa le simti...

Ambra Blu
18 Jun 2002, 14:21
Kusturica nu isi deriva succesul din muzica lui Bregovic; ei sint doi artisti care pot continua si independent; nimeni nu l/a facut pe bregovic compozitor de music score for ever. Iar faza cu pestele, mie unuia mi se pare in cea mai pura vena zen: stii, miriapodul cu 50 de picioare nu gindeste, si merge pe drum caci, daca ar mai si gindi ce picior vine dupa care, s/ar prabusi in drum. Si mai era o faza legata de tacere si intelepciune in cel mai iubit dintre paminteni; doctorul ii zice lui Stefan iordache, care nu mai putea sa vorbeasca, fiind rupt in gura (hehe): o sa fii mai destept acum, ca o sa rostesti mai putine prostii.

ricutza
30 Dec 2002, 22:28
am vazut ieri Pisica alba Pisica Neagra...nu mi-a placut absolut deloc! trebuie neaparat sa revad si Vremea Tiganilor deoarece sunt pe punctul de a declara ca in afara de Arizona Dream (care mi se pare genial), nu mi-a mai placut nici un alt film al lui Kusturica!

eliza
31 Dec 2002, 01:46
ai ma, nu ti-a placut porcu ala care manca din masina? mie da! sau matzele! sau, duh, oamenii? erau asa pitoresti. oricum, underground mi-a placut mai mult. si vreau sa vad arizona dream, give it to me. NOW!

ricutza
31 Dec 2002, 12:00
bine!iti voi da Arizona Dream!

eliza
31 Dec 2002, 22:22
On 2002-12-31 13:00, ricutza wrote:
bine!iti voi da Arizona Dream!

pe bune?? i love you!

Danny
01 Jan 2003, 02:24
On 2002-12-30 23:28, ricutza wrote:
am vazut ieri Pisica alba Pisica Neagra...nu mi-a placut absolut deloc!

Am trait s-o aud si pe asta! Ricutzei nu-i place un film DELOC! Se apropie cumva sfarsitul lumii? :smile:
Eu l-am revazut..si mi-a placut foarte mult. Inca nu am vazut nici Underground nici Arizona Dream asa ca nu pot sa le compar.

Danny
01 Jan 2003, 02:29
Vreau si eu Arizona Dream (stai linistita eliza..am sa stau la coada).

Danny
01 Jan 2003, 16:48
Am reusit sa vad astazi Underground. Este G_E_N_I_A_L.
Felul in care Kusturica arata absurditatea razboiului dintre sarbi si croati..intre frati..este absolut superb. La fel si modul prin care s-a realizat trecerea actiunii din timpul celui de-al 2-lea razboi mondial, cand acestia luptau impreuna impotriva fascistilor, in timpul razboiului dintre sarbi si croati. La fel si "mitul pesterii" transformat in "mitul pivnitei". La fel si replica lui Matko "Razboiul nu este razboi, pana cand fratii nu se ucid intre ei."
La fel si..........
Ahh..nu stiu cum nu poate sa-i placa cuiva filmul asta. Poate doar daca nu l-a inteles...si sunt sigur ca nici eu nu am inteles decat o mica parte din el.

bryce
01 Jan 2003, 23:10
`pisica neagra, pisica` alba mi-a placut mai mult ca underground.
are un farmec aparte regizorul asta.
reuseste sa faca ceea ce pt altzii este imposibil.

Ambra Blu
07 Jan 2003, 07:13
On 2002-06-04 12:33, Poison wrote:
Cui i-a placut Pisica alba, pisica neagra? Sincer!

Mie nu.
Faze de/alea vad destul de des ca sa mai ma impresioneze stilizarea pe care le/o face sirbu'.

Ambra Blu
07 Jan 2003, 07:15
Mai eliza fata, dar ce semnatura penala ai...

Ambra Blu
07 Jan 2003, 07:18
Vorbiti mai bine de alt shit marca Kusturica; "Tata e plecat in calatorie de afaceri" in care singura fraza remarcabila (pt un om apolitic ca myself, asa)e cind tatal il intreaba pe doctor, dupa circumcizia fiilor: a mai ramas ceva cocosel acolo cit sa umple o pasarica? la care doctorul: cit am taiat poti sa faci un pardesiu din piele.

dragosequi
08 Jan 2003, 18:54
O faza tare in "Tata in calatorie..." este desenul dintr-un ziar care-l infatiseaza pe Marx scriind ceva la un birou. In spatele lui era atarnat un tablou cu Stalin.:wink:
In 30 ianuarie o sa fie Underground la Cinemateca. Cu toate ca ei au o versiune pe caseta video care e si un pic cenzurata, merita vazut. E absolut shocant!!

Arhanghell
09 Jan 2003, 00:47
mie mi-a placut pisica alba-pisica neagra foarte, foarte tare...
dar nu mai tare ca torrente...

eliza
10 Jan 2003, 02:23
EU AM SEMNATURA PENALA???? foarte dragut venind de la cineva care citeaza parazitii si 2pac. da... :roll:

Ambra Blu
10 Jan 2003, 16:06
EU AM SEMNATURA PENALA???? foarte dragut venind de la cineva care citeaza parazitii si 2pac. da... :roll:

Poate oi lucra in fabrica si de/aia put oamenii aia vii. Lucrezi la abator? Spital? RENEL? REBU? RATB? CFR?

eliza
10 Jan 2003, 17:30
dar tu esti cumva liftier? acum serios, n-are ce cauta discutia asta aici. semnatura mea e un citat din no mom's land(nu-ti spune nimic, asta e). kusturica rulz

Poison
13 Jan 2003, 10:43
Ada Milea rulz!!!

Ambra Blu
13 Jan 2003, 12:30
Mai fetelor:
1. eliza, you're right about the signature
2. poison: ada milea runz the Romanian Male Singer Association in Canada :-?

NoOne
13 Jan 2003, 12:40
Ada Milea rulz.... [ma bucur ca n-am doar eu parerea asta]

Danny
08 May 2004, 23:45
Stie cineva mai multe despre ultimul lui film "Vie est un miracle!"?
Am vazut ca a intrat in competitia oficiala la Cannes.

Jay
23 May 2004, 23:17
Am si eu o intrebare:
Cine poate sa ma ajute, pe CD Vremea Tiganilor sau Arizona Dream.

Leonard
23 May 2004, 23:37
Am si eu o intrebare:

frate, io-l am pe hard de mai mult timp (vhs-rip, nu se vede extraordinar) dar fara titrare de nici un fel si sunt gata sa il sterg fiindca n-are rost sa pun pe cd un film in limba tiganeasca, fara traducere.

p.s. arizona dream il am ca lumea, dvd-rip, 2 cd, se vede perfect si cu titrare (tradusa de mine).

Jay
24 May 2004, 03:01
Am si eu o intrebare:

frate, io-l am pe hard de mai mult timp (vhs-rip, nu se vede extraordinar) dar fara titrare de nici un fel si sunt gata sa il sterg fiindca n-are rost sa pun pe cd un film in limba tiganeasca, fara traducere.

p.s. arizona dream il am ca lumea, dvd-rip, 2 cd, se vede perfect si cu titrare (tradusa de mine).
Cum as putea sa fac rost de el? Eu le-am vazut de cateva ori, dar am niste prieteni care au inceput sa vada si ei filmele care trebuie si acuma ma bat la cap. Ma gandeam eu ca Vremea Tiganilor e greu de gasit, daca nu chiar imposibil. Poate il mai dau astia pe la TV. In fine....

ricutza
25 May 2004, 01:32
eu am pe casete video Underground, Vremea Tiganilor si Arizona Dream (pe care il am si pe cd) dar nu stiu sigur daca te ajuta...

Jay
25 May 2004, 03:28
eu am pe casete video Underground, Vremea Tiganilor si Arizona Dream (pe care il am si pe cd) dar nu stiu sigur daca te ajuta...
Presupun ca nu ai incredere in mine sa le imprumuti sa le arat si eu pretenilor mei.... As putea sa-ti dau, de exemplu.... cheile de acasa (dar cum mai intru eu?) sau telefonul mobil pe post de garantie. In fine, imi cer scuze ca-ti cer asta,nici nu mai stii in cine sa ai incredere in ziua de azi, macar filmul de pe CD m-ar ajuta. Ce zici?

ricutza
26 May 2004, 00:02
vorbim pe mp...

Jay
27 May 2004, 03:57
Pai vreau sa spun un lucru foarte important - Ada Milea sucks(big time)

raptor
29 May 2004, 12:47
on-topic,mie mi se pare ca de cind Bregovic si Kusturica s-au rupt,s-a dus dracului ambii.Nici muzica lui Bregovic nu mai e la fel si nici flmele lu' Kusturica.Pisicile au fost ok,dar parca eh...nu le poti instala linga un Arizona Dream sau un Underground.

A vazut careva Guernica?Cum e?

Jay
30 May 2004, 02:05
Apropos de Bregovic
Goran Bregovici se pregateste sa-si faca debutul in cinematografie, iar in proiectul primului sau film a inclus o romanca. Este vorba despre Ana Maria Popa, un fotomodel care are la activ mai multe spoturi publicitare.
Ce ziceti de asta! Oare ce film face? Stie cineva?

ricutza
31 May 2004, 00:02
on-topic,mie mi se pare ca de cind Bregovic si Kusturica s-au rupt,s-a dus dracului ambii.Nici muzica lui Bregovic nu mai e la fel si nici flmele lu' Kusturica.Pisicile au fost ok,dar parca eh...nu le poti instala linga un Arizona Dream sau un Underground.

mai, din ce stiam eu, parca si la Pisica alba, Pisica Neagra muzica a fost facuta tot de Bregovic...bine, nu sunt foarte sigura si nici n-am verificat, dar eu asa imi aduc aminte...
totusi Bregovic a avut coloane sonore reusite si pt filme care nu au fost regizate de Kusturica de exemplu Regina Margot.
in ceea ce-l priveste pe Kusturica, eu ma tot intreb oare cum a reusit sa faca Arizona Dream...mi se pare ca e atat de diferit de stilul pe care l-a abordat in celelalte filme...

Jay
31 May 2004, 17:08
La Pisica Alba Pisica Neagra.... a fost coloana sonora a lui Bregovic

Leonard
31 May 2004, 18:08
Bregovic nu a avut nici o legatura cu coloana sonora de la "Pisica alba, pisica neagra".
pe http://imdb.com/title/tt0118843/fullcredits scrie
"Original Music by Vojislav Aralica, Dr. Nele Karajlic, Dejan Sparavalo"
Iar interpretarea va spun eu ca apartine formatiei "Emir Kusturika & No Smoking Orchestra" (cei care au venit si au cantat in romania acum vreo 3-4 ani) intrucat am sountrackul.
Mai documentati-va inainte sa faceti afirmatii aiurea si sa le si postati.

Jay
31 May 2004, 18:11
hm... Acum trei luni am luat un CD cu Bregovic pe care sunt melodii si din pisica alba si neagra, eu am pus botul si intradevar nu m-am documentat, dar nu e moarte de om.

BeNnY
31 May 2004, 18:16
Bregovic nu a avut nici o legatura cu coloana sonora de la "Pisica alba, pisica neagra".
pe http://imdb.com/title/tt0118843/fullcredits scrie
"Original Music by Vojislav Aralica, Dr. Nele Karajlic, Dejan Sparavalo"
Iar interpretarea va spun eu ca apartine formatiei "Emir Kusturika & No Smoking Orchestra" (cei care au venit si au cantat in romania acum vreo 3-4 ani) intrucat am sountrackul.
Mai documentati-va inainte sa faceti afirmatii aiurea si sa le si postati.

Leonard asa stiam si eu... Ca Bregovic a facut OST-ul... Si stii de unde? Ca asa am retinut din promo-ul de la Pro TV cand au dat filmul... Mama lor :x

ricutza
01 Jun 2004, 00:31
eu as aintleesesem din trailerul pe care tin minte ca l-am vazut la cinematograf...ce-i drept e mult timp de atunci si intr-adevar ar fi trebuit sa verific...

Martalogu
29 Apr 2005, 12:06
jen,dva,tri shtar, Kusturica e sukar.
de fapt care e schematismul principial de care sufera Kusturica,ma tot intreb.
e un "ce" care se regaseste constant fie in Vremea tiganilor,fie in Underground fie in Pisica alba,pisica neagra.Ca astea ar fi tiganii,tigania, nu ma multumeste. De fapt ce poate face un regizor,innafara de-a arata cum stau lucrurile? Stau lucrurile altfel pt non-balcanici,daca regizorul sintetizeaza niste stari de fapt ale balcani(ci)lor?
Underground e o epopee,Vremea tiganilor istoria conditiei tiganesti,a blestemului neamului ,
iar Pisica alba,pisica neagra o comedioara amoroasa.