View Full Version : In ceata...
Vi s-a intamplat sa nu intelegeti nimic, dar absolut nimic, dintr-un film?
Mie mi s-a intamplat cu un film rusesc, "Zilele eclipsei", pe numele-i adevarat "Un milion de ani pana la Apocalipsa" (fiindca era vorba de o ecranizare dupa o nuvela a fratilor Strugatski). Nuvela e digerabila, geniala chiar, dar filmul...
Am iesit ca vaca de la spectacol. Faza misto e ca la iesire, de obicei, mai trag cu urechea la comentariile din jur, dar de data asta toata lumea tacea, si nu de emotie :wink:
"haaaa... aveti bunboani?"
gee
si mie mi se intampla, dar din experienta iti spun ca asta e mai curand un sentiment decat o realitate. Adica este bine sa mergi impreuna cu cineva la film, pentru ca impreuna poti sa recompui ceva din film si chiar daca o faci in maniera cea mai vulgara.
Imi amintesc un film danez netradus pe care l-am vazut in trei la Cinemateca si nici unul nu stia o boaba, ca daneza seamana cu germana sa zic, cum irlandeza seamana cu engleza, adica la originea cuvintelor. Si totusi am inteles ca unul era tatal, ca ea era insarcinata si ca a nascut prin cezariana. Si mie imi plac filmele rusesti, dar traduse, ca iarasi am vazut unul din care nu-mi amintesc decat scena finala cand reuseste unul sa plimbe o lumanare.
Ambra Blu
03 Jul 2002, 10:47
filmul ala era dupa picknick la marginea drumului?
dragosequi
05 Aug 2002, 11:06
Mmmm... Sokurov... Am vazut si eu "Zilele eclipsei", dar cu toate ca n-am inteles nimic, e unul din filmele mele favorite. Bine, mie imi si plac filmele din care nu inteleg nimic. Oricum, de la un moment dat am inceput sa urmaresc tehnica filmului, pentru ca era cu totul deosebita.
Nu mi s-a intimplat niciodata sa nu inteleg chiar nimic dintr-un film... au fost poate unele momente 'blank' dar pina la urma acestea au fost umplute cu presupuneri.
PoliFanAthic
31 Mar 2004, 14:29
Blanc intelectual i se spune. :D
:lol:
Il ceata totala m-au lasat "Blowup" si "Aventura" lui Antonioni. Da' pana la urma m-am prins, de "Aventura" mai usor, de "Blowup" mai greu...
Un film care m-a nedumerit a fost "Andrei Rubliov". Nu ca nu as fi gasit nimic in el, chiar dimpotriva, am gasit o groaza (despre credinta si pastrarea ei in timpuri grele, despre greutatea de a crede, despre iubire, despre creatie, care poate lua multe forme - o icoana, o biserica, un clopot...), dar m-a nedumerit faptul ca a trebuit sa stau si sa casc TREI ORE cand (eu cred), totul putea fi prezentat limpede intr-o ora jumate. Asa ca am stat sa ma tot gandesc si sa tot scormonesc prin cap la ce ar mai putea fi in filmul ala. Si, cand colo, rien d'avantage... "Calauza", in schimb, mi s-a parut foarte, foarte clar!
P.S.: Cine a vazut "L'annee derniere a Marienbad"? Ala e un film adevarat!
Leonard
31 Mar 2004, 15:50
pe mine m-au lasat total in ceata la prima vizionare (poate si din cauza ca n-am avut titrare): Naked Lunch, 8 1/2, Blow-up, Avventura, Element of Crime, Medea, Interiors, Broadway Danny Rose. Si un pic in ceata, nu chiar total, m-au mai lasat: Citizen Kane, A Room with a View, Chinatown.
Mie "8 1/2" mi s-a parut extraordinar de simplu de inteles, de la prima vizionare... Ma mira faptul ca este considerat atat de... hm... contriversat, atat de "greu"! Poate ca Fellini e mai putin accesibil, ce stiu eu?
ricutza
31 Mar 2004, 22:47
Mie "8 1/2" mi s-a parut extraordinar de simplu de inteles, de la prima vizionare... Ma mira faptul ca este considerat atat de... hm... contriversat, atat de "greu"! Poate ca Fellini e mai putin accesibil, ce stiu eu?
asta a fost primul meu film de Fellini pe care l-am vazut asa ca nici eu n-am inteles prea mult din el...(bine, nu vorbesc de ideile evidente...)
raport espre starea natiunii...
da' am intzeles totushi ceva: Carmazan e un bou!
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.