View Full Version : Filantropica
Floydman
12 Mar 2002, 11:56
Abia astept sa vad filmul. Am citit cronica si mi-a stirnit interesul, intr-un mod foarte agresiv. E prima data cind zic ca sunt nerabdator sa asaltez sala de cinema ca sa vad un film rominesc...
ricutza
16 Mar 2002, 23:00
am vazut azi Filantripica si mi-a placut extraordinar de mult. filmul curge efectiv, totul este foarte natural iar subiectul este chiar interesant.
m-a impresionat faptul ca Nae Caranfil cunoaste foarte bine limitele cinematografiei romanesti.nu s-a aventurat sa faca un film super spectaculos, dar ceea ce a facut a facut foarte bine.de exemplu: personajele nu sunt foarte complexe dar sunt excelent interpretate.
Coloana sonora are numai 4 melodii, insa ele sunt foarte bine alese si se potrivesc foarte bine cu filmul.
eu nu spun ca filmul este perfect insa trebuie neaparat vazut!
Uite ca dezgrop un topic mai vechi. Eram ieri in maxi cand am auzit un cuplu tanar varbind despre... cinematografia romaneasca. S-a ajuns si la Filantropica. Un tip simandicos, cu cercel in ureche si inele pe degete, cu usoare gesturi de homo, spunea ca nu i-a placut Filantropica, subliniind, cu un minunat accent spaniol, ca ar dori sa vada La mala education, de Almodovar. Spunea ca nu i-a placut cã Filantropica trata o poveste cu cersetori, cica stim cu topii care-i treaba cu ei, de ce am mai avea nevoie de astfel de filme. Este clar ca individul respectiv nu este un public tinta pentru cinematografia romana, care nu se poate hrani /cel putin deocamdatã/ decat din subiectele dureroase ale realitati. In afara de aceasta, ma intristeaza sa vad, totusi, atata indiferenta atunci cand este vorba de cinematografia autohtona, poate chiar dispret. Filantropica este un film bun, dar uite ca nu place tuturor. De gustibus...
notorious
20 Oct 2004, 21:02
adica daca stim cu totii despre criminali in serie, ar trebui sa ni se para 'seven', de exemplu, mai putin delicios ?...
si o chestie, lasati treaba cu 'gusturile nu se discuta'... gusturile SE discuta. e.a. poe scria intr-un eseu de-al sau (fugitiv doar, desi ideea mergea sa fie preluata si facuta tema centrala intr-un eseu separat) ca gustul este liantul dintre intelectul pur si simtul moral. daca iti lipseste una din doua, n-ai cum sa 'epatezi catharsic' la 'filantropica', cel mai bun film romanesc din ultimii (zic eu) 5-10 ani...
si oricum e o greseala sa iei 'filantropica' numai drept satira sociala, pt ca, dupa cum nae caranfil insusi spunea intr-un interviu, unii au vazut in el o simpla comedie, altii l-au elogiat... adevarul e la mijloc.
PoliFanAthic
20 Oct 2004, 21:33
si o chestie, lasati treaba cu 'gusturile nu se discuta'... gusturile SE discuta. e.a. poe scria intr-un eseu de-al sau (fugitiv doar, desi ideea mergea sa fie preluata si facuta tema centrala intr-un eseu separat) ca gustul este liantul dintre intelectul pur si simtul moral.
Ma bucur sa citesc ca, in sfarsit, inca cineva ma sustine in afirmatia mea (chiar daca mai putin documentata) ca "gusturile se discuta".
Probabil ca Filantropica este unul dintre cele mai bune filme romanesti din istoria recenta - adica mai mult ca sigur este - caci face un prim pas spre "detasare", nu se mai bazeaza pi tricutul imbibat de faima si glorie a patriei noastre.
keyzer soze
20 Oct 2004, 22:08
primul pas fusese facut cu mult inainte
it's just another brick in the wall...
jackpot
21 Oct 2004, 11:22
Bun filmul.
Sadic Dinica asta. Perfect pt. rol.
Personal, sunt un fan al filmelor lui Nae Caranfil, inclusiv Filantropica. Nu faceam decat sa va povestesc intamplarea si sa va zic de atitudinea tipului cu pricina, care prefera doar filme straine /de calitate, de altfel, ca vroia sa vada un Almodovar/. Filantropica nu se hraneste din trecutul glorios al patriei noastre, ci din prezentul la fel de ”glorios”. Se pare, insa, ca asta irita o parte din spectatorii romani, care vor filme cu problematici ”universale”.
vBulletin® v3.5.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.