PDA

View Full Version : Filme si literatura SF


Blizz
09 Mar 2002, 04:26
- continuare a discutiei de la Filme in general/ Lord of the Rings -

Mi-am revazut niste notite mai vechi despre SF si am gasit pe-acolo cateva lucruri care mi-au mai indulcit parerea.
Mi-am adus aminte de "Neuromancer" al lui William Gibson si de "Zanzibar" al lui Brunner. Si de schita "Johnny Mnemonic" dupa care s-a facut un film, dupa mine nu prea reusit.
Si de "Mana stanga a intunericului" a Ursulei K. LeGuin. Mai sunt si altele si dupa unele astept sa se faca filme.

Insa prototipul meu de film SF, hai sa-l numim serios, este "Solaris" al lui Tarkovski. Cititorul de SF in general este un tip avid de informatii noi, de solutii noi, de ingeniozitate si teorii inteligente despre viitor. Frumos... poti sa scoti o gramada de entertainment din asta.
Insa filmele SF, chiar cand textul e bun cauta sa satisfaca imediat: un gadget nou, un efect special de ultima ora. Perfect, sunt de acord... daca vreau filosofie nu ma uit la filme SF (cineva p'aici nu dadea doi bani pe asa filosofie din Matrix, si avea dreptate). Dar Solaris demonstreaza si reversul pentru ca isi depaseste textul initial, se cripteaza, te invita la mai mult si nu-ti ofera deloc satisfactia raspunsurilor la intrebarile simpliste de genul, dar pana la urma exista viata extraterestra, sau (intrebari ingineresti) dar cum se realiza propulsia la nava aia...

Amyd
11 Mar 2002, 14:34
Evident ca "Johhny Mnemonic" e o ratare completa. I mean... Keanu si Ice T? :roll:

O alta ratare la fel de spectaculoasa e si "Freejack", dupa romanul lui Robert Sheckley.

Ma bucur ca ti-ai mai indulcit parerea despre SF, desi mai sunt si multi, multi alti autori pe langa cei enumerati care pot fi adusi fara probleme in pantheonul literaturii universale.

Cred ca pentru prototipul de film ecranizare SF "serios" asa cum spui tu, merita mai degraba atentie "2001 - A Space Odissey" ("Sentinel" lui Clarke + o contributie semnificativa in scenariu a lui Kubrik) , "Bladerunner" ("Do Androids Dream of Electrical Sheep" Phil K. Dick) sau "Fahrenheit 451" (omonim Ray Bradbury). Asta fara a rapi cu nimic din meritul lui Tarkovski si al lui Lem. Dar Tarkovski a dat intotdeauna o interpretare profund personala oricarui subiect pe care l-a abordat, transformandul din istorie sau literatura sf in Andrei Tarkovski.

Multe dintre romanele SF se bazeaza pe o descriere a viitorului, e adevarat. Iar unele (in special genul hard-SF) se pierd pe acolo. Dar uneori chiar e nevoie sa creezi un astfel de context pentru poveste si cum altfel decat cu efecte speciale? Ce ar fi de exemplu "Brazil" fara filmarile miniaturilor si a decorurilor?

Iar filosofie poti gasi foarte bine si in intrebari de genul "ce inseamna inteligenta artificiala" (A.I.) sau "suntem singuri in univers" (Contact), ambele filme profunde si miscatoare, fiecare in felul lui.

Salutari,
Andrei

Blizz
12 Mar 2002, 03:11
O coincidenta absolut simpatica: in timp ce cautam cate ceva pe Internet... am gasit o prezentare/programare a unui curs SF, fara nici o legatura cu subiectul meu :grin:

http://www.cafezeitgeist.com/turkusfsyl.html

Amyd
12 Mar 2002, 11:53
Pare interesant, desi cam eclectic in selectia exemplelor.

Salutari,
Andrei

Blue
09 Jun 2005, 21:33
Mie unul mi-a placut Mnemonic. Cred ca a fost destul de mijto!!

radu83
11 Jun 2005, 12:49
problema ecranizarilor e veche, si o sa ramana mult timp de acum inainte.

pe scurt, atunci cand cineva citeste o carte (in cazul fericit in care se intampla), acea persoana isi imagineaza propriul univers. In schimb, atunci cand e vorba de film, in general ni se impune viziunea regizorului sau a scenaristului. Exceptiile, daca sunt, sunt nesemnificative ca numar.

In cazul SF, problema este mai vizibila. Din moment ce in general ni se prezinta lumi diferite, fiecare e invitat sa si le imagineze cum si cat poate. In momentul in care pe ecran vedem o imagine diferita de cea pe care ne-am inchipuit-o, de obicei apare un fenomen de respingere.

zztop
13 Jun 2005, 21:42
...........intr-adevar Solaris este ceea ce putini pot spune , reprezentativ pentru genul SF, chiar daca unii nu il gusta..Incercind sa ma aliniez voua iubitorilor de SF o sa postez aici intrebarea care ma urmareste de vreo 12 ani si mai bine: citi dintre iubitorii genului au vazut filmul Hardware - MARK 13? Atunci cind l-am vazut eram un pusti insa gustul amar pe care mil-a lasat ma facut sa il caut cu infrigurare. Ciudat este ca desi in aparenta este un film "comercial" el ascunde multe mesaje........... Au fost din cite stiu 3 ecranizari , cea mai reusita fiind cea din 1990 (cea despre care vorbesc aici). Celor care il au din intimplare le transmit rugamintea sa ma caute pentru ca el trebuie sa fie in colectia mea..Va multumesc anticipat...zztop

1MicuCelUmilSiViril
28 Jul 2015, 20:12
Am vazut mai multe dupa A. Strugatki si nu mi-au placut.
Eu unul as vrea sa apara ecranizari dupa T. Pratchett.

Twinsen
28 Jul 2015, 23:13
Eu unul as vrea sa apara ecranizari dupa T. Pratchett.
A aparut: http://www.imdb.com/title/tt1079959/reference

Dar nu-mi imaginez cum ar putea exista o ecranizare buna a lui Pratchett. Nu-mi imaginez nici macar cum ar putea exista o traducere in romana buna a cartilor lui Pratchett.

1MicuCelUmilSiViril
29 Jul 2015, 20:43
Sa stii ca mi-ai facut o mare bucurie cu filmul.
Multumesc foarte mult pentru informatie, Twinsen. Nu stiam de el.

Intr-adevar, e greu!
Incep cu generalitati si plec, ca sa scurtez, de la ce a scris radu83, cam asa vad si eu lucrurile. Regizorul e si el un cititor al cartii, la urma urmei. Cine e vinovat ca viziunea lui nu corespunde cu a altei persoane care a citit cartea?

Apoi, cand te apropii de film, deja e greu. Numai daca avem in vedere ca romanul, care a devenit latino, patimas, considera ca actorii alesi au fete antipatice, deja restul nu mai conteaza la filmul acela, orice ar spune el.

E greu pentru ca e o lume a fantasticului si posibilitatile actuale sunt foarte limitate. Si fiecare are conceptia lui de ecranizare, e multumit de un anumit nivel, dupa ce am vazut si eu in timp.
Eu nu tin neaparat sa fie o ecranizare in stil clasic, dar sa fie "veridica".
Pentru ca zic altceva: o generatie care fuge in continuu dupa realitate in filme nu ar putea accepta, de asemenea, o poveste realista ce contine inventivitatea autorului, pe alese?
Iar pe de alta parte conceptul nu e nou, e rasdiscutat de toata lumea, de la regizori pana la public, nu zic sa ajungem pana la King Lear al lui Godard. :)

T. Pratchett a fost foarte darnic in Lumea Disc. Nu spune nimeni sa faci film luand carte cu carte, dar poti sa alegi din acest univers destule lucruri care sa dea senzatia cunoscuta, sa faci un film placut si interesant (un fel de "pe baza romanelor lui ..." sau "dupa romanele lui ..."). Asta e o dorinta care pe mine m-ar multumi. S-a mai facut asa si au iesit destule filme bune.

Omul ala a scris 30 de carti, mai mult sau mai putin, nu mai stiu exact. Ce film sa faci din atatea ca sa fie bun?
Dau un exemplu: Iliada lui Homer nu are film, nu ai cum s-o cuprinzi intr-un film de lungime normala, pentru ca ea contine mai multe povesti. S-au decupat din ea episoade si s-au facut filme despre acestea, separat.
Se pot face la fel sau pe o tematica anume, cu elemente desprinse din toate romanele (cartile lui au idei superbe), altfel nu ai cum sa satisfaci un cunoscator al universului acestei lumi.

Si mai cum se poate face? Cu o schimbare, renuntand la sabloanele de succes vazute in mii de filme, devenite plictisitoare.
(Sa zic una macar: tata Frosa il asteapta ca o vadana pe Janel sa vina de la razboiu, iar la urma imbratisari, ala e numai de funingine pe fata si ulei de motor)
Cum spuneam, totul nu se poate face acum, ar fi un desen animat.

Poate esti mult mai in tema cu domeniul traducerilor, iar daca este asa, cu atat mai mult privirea e mai critica. Acelasi lucru s-a intamplat si la "cartile Adevarul".
Am citit si eu cateva din Lumea Disc. Imi aduc aminte, cel putin despre ultima citita, ca a fost o lectura placuta. E adevarat ca erau si unele fraze, din loc in loc, care, parca, nu sunau cum trebuie, dar eu ma bucur ca cititorul de la noi are posibilitatea sa cunoasca aceste carti.
Despre traduceri eu nu disper, va veni o zi si cu alte traduceri. Intotdeauna am avut buni traducatori, numai ca acum se pune accentul pe altceva cand se traduce, nu pe argumentul suprem pe care l-ai semnalat.
E greu, dar intotdeauna limba romana iti ofera posibilitati nelimitate, asta e demonstrat (si asta tot de la vladica la opinca).
Abia astept sa-l vad (filmul)!
Cu plecacine!

1MicuCelUmilSiViril
25 Aug 2015, 09:03
Intamplarea a facut sa nu pot vedea pana acum filmul de care vorbeam, dar am vazut intre timp Going Postal (2010), o alta adaptare dupa lumea lui Terry Pratchett, un film placut in care ai ce vedea, l-am urmarit fara pauza, si in acelasi timp un film de care eu am fost foarte multumit.

1MicuCelUmilSiViril
28 Aug 2015, 20:49
In sfarsit am vazut si Culoarea magiei, care nu prea are ... magie. Partea a doua mi s-a parut putin mai animata. Deci nu e un film slab, dar e mai slab decat primul film pe care l-am vazut si care mi-a placut, cel cu postasul, din 2010, care devine, astfel, un progres fata de acesta cu magia.
Cine mai stie, poate urmatorul pe aceasta tema va fi si mai bun. Depinde si despre ce alegi sa spui din carte.
Insa a fost o placuta reintalnire cu David Jason.

carmen_angelus_romila
16 Sep 2018, 08:42
Am gasit cateva lucruri interesante despre literatura si filmografia sf, astfel incat mi-am propus sa aprofundez si eu acest lucru.