PDA

View Full Version : regizor sau scenarist?


Anonymous
08 Feb 2002, 15:28
Voi ce credeti, cine trebuie considerat (in primul rind) autorul unui film: regizorul sau scenaristul?

christi
18 Feb 2002, 10:42
Amindoi.
Nu stiu cum sa zic, dar nu cred ca regizorul e mai important decit scenaristul, si nici invers. Un scenariu degeaba e genial daca ai un Van Damme in spatele camerei. Sau poate fi regizorul sclipitor... daca scenariul sucks nu se poate face nimic.

Anonymous
20 Feb 2002, 12:13
Atunci de ce cind se vorbeste despre un film se spune "Un film de..." si se mentioneaza doar regizorul?
Citi regizori si citi scenaristi cunosti?

Blizz
20 Feb 2002, 15:28
Controversa voastra e simpatica si poate continua la nesfarsit daca il mai mentionati si pe producator si pe x si pe y...

Dar mai bine uitati-va putin la articolul asta de enciclopedie despre "Cine face un film?"

http://www.encarta.msn.com/find/concise.asp?mod=1&ti=761569450&page=2#s3

Oul sau gaina?

capitain
28 Apr 2002, 23:08
Practic regizorul poate fi mai important, cel putin daca analizam situatia cand un regizor se prezinta la un scenarist cu o idee, iar acesta trebuie sa o transforme...etc. Insa am vazut multe cazuri in care un regizor era si scenaristul propriului film, acesta devenind film de autor, dar un scenarist sa devina regizor, mai rar...

Ambra Blu
03 Jul 2002, 08:54
Era un tip, Pasolini, care era scriitor, o categorie net superioara scenaristilor care, ma repet, nu sint altceva decit scriitori la mina a 2-a. Tipul asta a fost nominalizat la un Nobel pentru literatura. In plus a regizat peste o duzina de filme, cu labelul "de arta": Decameronul, 1001 de Nopti, The Canterbury Tales. Cine spune ca un scriitor nu poate regiza un film, se inseala oh, vai, atit de amarnic.

PS Filmul de autor poate porni si din directia story-imagine (scenarist- regizor). Dixit.

crydead
09 Jul 2002, 13:27
De ce crezi tu ca scenaristii sunt scriitori de mana a doua? Pentru ca scriu exclusiv la obiect, clar si limpede si fara figuri de stil? Sau pentru ca relateaza doar ce se vede, fara introspectiuni in psihicul uman? Scenaristul este ceea ce este compozitorul pentru o simfonie sau o opera: o partitura e foarte simpla, ai cateva note la dispozie si liniile ale pe care le scrii. Daca nu exista partitura (scenariu) nu poate, nici regizorul, nici actorii si nici dp-ul nu pot sa se sparga in figuri.

lecter
09 Jul 2002, 23:16
Eu zic ca mai important este scenaristul. Exemplu: Tomb Raider, regie bunicica, dar un scenariu putin spus infect. Daca regizorul e oli poate fi salvat de un scenariu f. bun. Ma uitam cum la "The Big Sleep" punctul de pornire a fost un roman de Raymond Chandler iar scenariul a fost scris de William Faulkner! :grin:

Ambra Blu
13 Jul 2002, 23:14
Chiar, si eu am aflat lately ca Faulkner scria scenarii. Scenarii a scris, de altfel, si Graham Green dar, dupa cum zicea autorul lui Basic Instinct si F.I.S.T, ungurul ala cu nume imposibil care lucra cu Verhoven, ei scriau scenarii asa, pt bani, ca sa nu fie presati financiar in timp ce scriau chestiile CU ADEVARAT SERIOASE. Uite, acum, cred ca literatura implica jocuri de cuvinte, filozofii, introspectii, da, pe care un script nu poa' sa le faca. Sint regizori ca Ethan Coen care mai scriu si carti, Gates of Eden, dar nu stralucesc de loc. Sint regizori care fac filme bunicele, Tim Burton, dar care sint f. buni ca scriitori, vezi/citeste The Melancholy Death of Oyster Boy And Other Stories.