Articole Wanted

(2008)

Wanted

Despre distribuție și realizatori

JAMES McAVOY (Wesley Gibson) s-a nascut în 1979 langa Glasgow, Scotia si a absolvit Royal Scottish Academy of Music and Drama. A jucat recent în „Atonement” rolul lui Robbie Turner, un absolvent de Cambridge care este acuzat pe nedrept de viol si care pleaca sa lupte în cel de al doilea Razboi Mondial cu o acuzatie ce-i atarna deasupra capului. Filmul este o adaptare dupa romanul lui Ian McEwan, în regia lui Joe Wright, iar rolul lui Turner i-a adus actorului nominalizari la Globul de Aur si BAFTA pentru cel mai bun actor si premii din partea London Film Critics’ Circle si UK Regional Critics.
În aprilie 2008, McAvoy s-a mutat în Germania, unde a început filmarile la „The Last Station”, o drama istorica care ilustreaza lupta scriitorului rus Lev Tolstoy de a balansa între faima si bogatie pe deoparte si o viata lipsita de încarcatura materiala, de cealalta. Filmografia lui McAvoy include „Bright Young Things”, „Inside I’m Dancing”, „The Chronicles of Narnia: The Lion, the Watch and the Wardrobe”, „The Last King of Scotland” (rolul principal care i-a adus nominalizari la BAFTA, la BIFA si European Film Award), „Penelope””Starter for 10”.

MORGAN FREEMAN (Sloan) a primit un premiu Oscar în 2005 pentru rolul secundar din „Million Dollar Baby” de Clint Eastwood. Morgan a mai primit trei nominalizari la premiul Academiei Americane de Film: primul, în 1987 pentru rolul din „Street Smart”, a doua în 1989 pentru modul în care si-a recreat rolul din „Driving Miss Daisy” pe care l-a interprtat în prealabil pe Broadway si a treia, în 1994, pentru prestatia din drama „The Shawshank Redemption” în regia lui Frank Darabont.

Filmografia recenta a lui Morgan include „Unleashed” de Luc Besson, „An Unfinished Life”, „Batman Begins”, „Lucky Number Seven”, comedia „Bruce Almighty” si continuarea acesteia „Evan Almighty”, „Feast of Love”, „The Bucket List”. Morgan a fost naratorul documentarului distins cu Oscar „March of Penguins”.
Actorul s-a nascut în Memphis si si-a început cariera pe scenele din New York, la începutul anilor ’60, dar a pasit în viata ca mecanic de bord la Fortele Aeriene.


ANGELINA JOLIE, castigatoare a Premiului Oscar si nominalizata de trei ori la Globul de Aur, continua sa fie una din actritele cele mai talentate si mai cautate de la Hollywood. Printre proiectele recente în care a jucat se numara „Beowulf” de Robert Zemeckis si „A Mighty Heart” de Michael Winterbottom, povestea dramatica, dar adevarata a lui Marianne si Daniel Pearl. Rolul din acest film i-a adus trei nominalizari la Globul de Aur, Screen Actors Guild, Broadcast Film Critics si Independent Spirit Awards.

În 2000 a aparut alaturi de Nicholas Cage si Robert Duvall în „Gone In 60 Seconds,” produs de Jerry Bruckheimer, iar în 2001 a jucat în „Original Sin” alaturi de Antonio Banderas si în „Tomb Raider.” În acelasi an, Jolie a fost numita Ambasador al Agentiei pentru Refugiati a ONU (UNHCR), acceptand responsabilitatea pentru apararea refugiatilor de pe cinci continente.
Filmografia lui Jolie numara, printre altele, si „The Good Shepherd,” regizat de Robert De Niro, „Mr. & Mrs. Smith,” alaturi de Brad Pitt, „”Alexander,” regizat de Oliver Stone si filmul de actiune si aventura „Sky Captain and the World of Tomorrow,” în care a jucat alaturi de Jude Law si Gwyneth Paltrow.

TERENCE STAMP (Pekwarsky) s-a nascut la Bow, Londra. A debutat în 1962 în filmul „Billy Budd” de Peter Ustinov, iar rolul interpretat i-a adus o nominalizare la Oscar si recunmoasterea internationala. Actorul a plecat în Italia, unde a ramas pentru multi ani; acolo a jucat în „Toby Dommit” de Federico Fellini si „Spirits of the dEad”, o adaptare dupa viata lui Edgar Allan Poe, dar si în „Teorema” de Paolo Pasolini cu Silvana Mangano.
Filmografia lui Stamp include „Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace”, „Bowfinger” de Frank Oz, „Red Planet”, comedia franceza „My Wife Is an Actress”, „The Haunted Mansion” pentru Disney, unde joaca rolul majordomului diabolic Ramsley.
În 2009 Stamp va fi vazut alaturi de Tom Cruise în „Valkyrie” de Brian Singer, film bazat pe complotul în vederea asasinarii lui Adolf Hitler.



TIMUR BEKMAMBETOV (regizor) a scris scenariul (în colaborare cu Serghei Lukyanenko) si a regizat filmele rusesti cu cele mai mari încasari din istoria filmului rus: Day Watch în 2004, continuarea succesului exploziv „Night Watch”, din 2004.
Înainte de a deveni regizor, Bekmambetov a studiat la Institutul Energetic din Moscova, dupa care a absolvit Institutul de Arte Teatrale AN Ostrovsky din Tashkent, sectia design în teatru si cinema, în 1987. Dupa cativa ani petrecuti în armata, Bekmambetov a început sa lucreze în domeniul publicitar. În urmatorii 15 ani a creat si regizat multe campanii de promotie la televiziune care au fost distinse cu premii si care i-au format viziunea distinctiva pentru film.
În 2000, a devenit membru al Academiei Ruse de Advertising.
Cariera în cinema a început-o în 1992, alaturi de Ghennadi Kayumov, cu care a scris si regizat în colaborare „Peshawar Waltz”. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor si cel mai bun casting la Festivalul de la Karlovy Vary, din Cehia.
În 1999 a produs si regizat o miniserie în opt parti pentru televiziune, „Ours ’90”. În 2002, Bekmambetov a regizat si co-produs (cu Bakhyt Kilibaiev) filmul „GAZ- Russian Cars”.
În prezent, Bekmambetov produce un film de animatie, „9” pentru Focus Features. Recent a devenit partener Universal pentru producerea si distribuirea filmelor rusesti.


MICHAEL BRANDT & DEREK HAAS (poveste / scenariu) sunt cei care au scris scenariul plin de forta si culoare din „2 Fast 2 Furious”.
Brandt si Haas s-au întalnit în studentie, la Baylor University, în 1989. Brandt a absolvit filmul, iar Haas literatura engleza; cei doi au început sa scrie împreuna scenarii pe la mijlocul anilor ’90.

VARVARA AVYUSHKO (costume designer) a mai colaborat cu regizorul Timur Bekmambetov la patru proiecte; „Day Watch” (film prezentat la Selectia Oficiala de la Festivalul International de Film de la Berlin 2007, „Night Warch”, de asemenea prezentat la selectia Oficiala de la Berlin 2005, „The Arena”, cu Karen MxDougal, Lisa Dergan si Olga Sutulova si „Irony of Fate 30 Years Later”.
Avdyushko si-a creat o reputatie în cinema-ul rusesc prin costumele hiperrealiste pe care le creaza. Creatoare nu are retineri de a-si procura materiale autentice perioadei de la talciocurile din Moscova si Sankt Petersburg, dar si Paris. Londra si Jamaica.

DANNY ELFMAN (muzica) Versatil, prolific si de mare succes, Elfman a fost nominalizat la premiul Oscar pentru coloana sonora din „Good Will Hunting” si „Big Fish”. A colaborat de 13 ori cu regizorul Tim Burton, inclusiv la „Pee Wee’s Adventures”, „Beetlejuice”, „Batman”, „Batman Returns”, „Edward Scissorhands”, „Sleepy Hollow”, „Charlie and the Chocolate Factory”.
Elfman a scris coloana sonora din „Chicago”, „Proof of Life”, „Meet the Robinsons”, „The Sixth Element”, „Black Beauty”.

Sinopsis Despre producție
jinglebells