Un bullshit cu pretenții.
Autorul filmului se pretinde a fi absolvent de seminar. Filmul dovedește că ar fi fost mai degrabă un chiulangiu de seminar. Un chiulangiu la greu de seminar. Pe ce mă bazez? Păi pe înseși materialele filmate! Un cunoscător, un simplu credincios chiar!, ar fi știut ar fi putut să-i explice că la ieșirea preotului cu Cinstitele Daruri atitudinea credincioșilor este cu totul alta! Un absolvent de seminar, dar și credincioși fără cine știe ce pretenții!, ar fi știut cum sunt aranjate lucrurile în Sfântul Altar, ar fi venit și cu explicații asupra simbolisticii. Adică ar fi avut nevoie de o minimă documentare, dom' regizor! Dar dânsul pretinde că ar fi absolvit seminarul. Eu bănuiesc că m-ai degrabă a fost o loază.
L-am văzut aseară! Încântat să constat că e filmat la Liceul Unirea din Focșani și are cadre chiar și din Parcul din centrul municipiului.
Nimeni nu o să pună stop și să înceteze să îl urmarească pentru că te atrage de la început.... Paralela de la final filmări reale vs întâmplări din film a fost bine introdusă!
Felicitări , un film bun in care toți actorii au fost implicați.
Vlad Ivanov de la actorul care viola studenta gravida pentru a accepta să facă un "chiuretaj" ( filmul 4,3,2) la habotnicul total a făcut trecerea superb....
Recomand și celălalt film 4,3,2
Foarte bun, atinge mai multe problematici, atât ce se întâmplă de multe ori în „biserici”, cât și tot felul de aspecte ce țin de moralitate, loialitate, prietenie, sinceritate, integritate. E și amuzant pe alocuri, așteptându-mă inițial la un film sobru de la început până la sfârșit.
Vlad Ivanov face un mare rol aici, părerea mea :)
Fața nevăzută și nestiută de mulți dintre noi, cei din exterior, a începuturilor bisericești și nu numai... un film cu coloană vertebrală, roluri jucate aproape perfect, cu un scenariu bine structurat și foarte bine gândit, o palmă serioasă dată anumitor practici ale bisericii chiar și în aceste vremuri... Un film românesc cum demult nu mai văzusem, plus o imagine a filmării de o calitate excepțională, o oglindă redată impecabil a teologiei practicate în România!
Un film șocant, prezintă seminarul că o școală de șmecheri, de derbedei, de tineri veniți acolo sa se distreze, să-și facă de cap, să învețe cum să devină unși cu toate alifiile, nu să devină viitori preoți ortodocși.
Eu sunt ateu convins, însă sunt și credincioși adevărați care au respect față de religia lor. Elevii ăștia seminariști care erau niste șmecheri, niste bișnițari și se comportau că niște mafioți ce mama dracului căutau la seminar? Doar viitorul unei slujbe bine plătite și a unei pensii bune? Păi nu e banu ochiul dracului? Astfel de caractere care se vor viitori preoți sau chiar vor deveni clerici reflectă o imagine extrem de sumbră a Bisericii. In film totul e șmechereala și mâncătorie. Nu exista principii, nimeni nu știe ce sunt alea, supraviețuiește cel mai puternic, cel mai șmecher, cel mai lipsit de… citeşte
Despre practici neortodoxe intr-un seminar ortodox. Despre suflete infirme. Despre maturizare fortata. Si despre inca ceva..
Am vazut un film despre un seminar teologic ortodox, despre practicile reprobabile care s-ar intampla intr-un astfel de liceu si despre maturizare. Cei care au apucat sa faca armata inainte de 1990 vor gasi cateva similitudini cu ceea ce se intampla intr-o cazarma in care tineri de 18-19 ani, dupa terminarea liceului, isi satisfaceau stagiul militar (1 an si 4 luni pentru cei care nu intrau la facultate si 9 luni – termen redus, pentru viitorii studenti).
Fost elev la seminarul cu pricina, regizorul Daniel Sandu „face o declaratie” in acest film despre faptul ca multi dascali nu au ce cauta intr-o asemenea cariera, din motive ce tin de caracter si de lipsa cunostintelor de pedagogie (abilitatea de a sti CUM sa îi educi pe cei carora le predai, cum sa te comporti cu ei, cum sa fii empatic cu ei). „Dascalul” din film, in loc sa formeze viitori adulti responsbili,… citeşte
Sincer, pe mine m-a impresionat cam tot la film. Regie bună, scenariu bun, actori extraordinari. M-a ținut captiv tot filmul si culmea, mi-a parut rau ca s-a terminat. Parca mai vroiam. Felicitări tuturor celor implicați în proiect si mai ales felicitări frumoasei actrițe ce a interpretat-o pe Bianca.
Jos pălăria în fața voastră, felicitări HBO.
Am vazut filmul si cu greu am rezistat pana la sfarsit.Sunt tentata sa critic,dar voi incepe cu ce mi-a placut.Mi-a placut tanarul care l-a interpretat pe Gabriel,Stefan Iancu.Cred ca merita un scenariu mai bun.Mi-a placut imaginea filmului si apreciez progresele fata de filmele din trecut.
Acum am sa ma refer la poveste si la felul cum este ea vazuta.Pot sa cred ca niste baieti intre 14 si 20 ani se antreneaza sa faca pozne cum ar fi bataia cu perne din dormitor sau ideea de a scrie fetelor si farsa cu retrimitere de raspunsuri sau chiar ca ar putea sa degenereze spre ceva cu mult mai complicat,cum apare in film.Ce nu pot sa cred este ca tinerii aceia voiau doar sa bea alcool,sa fumeze,sa chiuleasca sau sa imprumute bani cu dobanda.Asta arunca o lumina prea urata asupra generatiei tinere,asupra parintilor lor si asupra noastra.Eu cunosc multi dintre tinerii generatiei lui Gabriel… citeşte
Va sa zica "sfintii parinti" incep scolarizarea de tineri, in regim de internat, cu sarcini precise, cu program, cu indoctrinare, cu prosteala. Multi dintre ei sunt niste golani crescuti si educati pe maidan, violenti, prosti, incuiati la minte, care folosesc un limbaj vulgar si care nu se sfiesc sa jigneasca sau sa loveasca cu pumnul, care cred ca la seminar este ceva asemanator cu liceul de mecanica fina, la seral, dar care au impresia ca preotia inseamna o viata simpla, plina de huzur, cu bani multi, post bun, casa de serviciu, pensie sigura.
Iar cei care si termina studiile se si cred zei, intangibili, se cred supraoameni, ne privesc de sus, aroganti, ingamfati, si se comporta ca atare. Ei, care au devenit niste prefacuti, niste ipocriti, niste instrumente de manipulare si minciuna, niste roboti.
Evident, exista si multe exceptii. Si culmea, am intalnit preoti fara… citeşte
O pierdere de vreme! Anuntat cu surle si trambite, fimul dezamageste profund! Desi se vrea desprinsa din realitate, intriga nu convinge, e fortata si pusa deasupra adevarului!
Mai rar in ultima vreme un film romanesc care sa starneasca atatea reactii pozitive asa ca imi voi asuma riscul de a inota contra curentului... Nu, domnul Daniel Sandu nu a descoperit apa calda si mersul pe jos, s-au mai facut filme care critica virulent biserica, e adevarat, nu pe cea ortodoxa, ultimul exemplu imi vine in minte este fabulosul serial "The young pope", capodopera marelui regizor italian Paolo Sorrentino. Din pacate, in ciuda avalansei de premii Gopo, "Un pas in urma serafimilor" e departe de a fi o capodopera, ba mai mult, mi s-a parut a fi un film foarte putin credibil. Cea mai trasa de par dintre toate mi s-a parut scena spovedaniei, la ce biserica din Romania o fi vazut domnul Sandu ca se aude in microfon ce spune preotul atunci cand cineva se spovedeste? Nu neg ca sunt probleme foarte mari in ceea ce priveste Biserica Ortodoxa Romana care e supusa unor atacuri tot mai… citeşte
1.Preotul Ivan prin atitudinea sa pare a fi personaj negativ dar nu este de fapt.
2.Printre putinele filme in care personajul pozitiv(preotul Ivan) pierde in final si isi porta singur in spate crucea parasind seminarul in urma destituirii.
3.Felul cum preotul "dur" rezista presiunilor din partea conducerii seminarului in a deveni corupt, LUPTA SINGUR in numele ordinii,dreptatii si eticii, m-a impresionat.
4.Tot in numele eticii tine piept adolescentilor din seminar care nici macar rebeli nu sunt ci mai de graba "bagabonti".
5.Filme asemanatoare in care "eroul" nu se lasa influientat, lupta cu sistemul, nesustinut de nimeni si rezista greu ar fi: Serpico(1973), Mere rosii(1976).
O drama cam amara as zice, cu toate nedreptatile care trebuie sa le indure seminaristii teologi si cu toate astea unii mai au timp si de escapade la fete. Bravo lor.
Un film românesc foarte interesant! Se spune că filmul nu este tot același lucru cu realitatea. Poate că așa este, însă dacă realitatea nu ar avea puncte cel puțin discutabile, filmul nu ar avea motive să fie conceput!
Nota mea reflectă faptul că filmul este foarte bun pentru că prezintă un fapt real eminamente rău, deși mi-ași fi dorit ca acest raport să fie opus!
Cam monoton si putea fi salvat cu alt final.Trebuie sa existe o rasucire de situatie ca nu asta e ideea.Hai sa facem un film despre seminaristi.Din viata de toate zilele stiu de ce ajunge un baiat preot.Ca nu e bun nici la matematica si nici la engleza.
Sunt greseli multe in film, actori prosti distribuiti, Anca Sigartau de exemplu.Prea frumusei si distinsi seminaristii, parca erau elevii din Beverly Hills.Sau avem doar barbati frumosi in tara si nu stiu eu.
Vlad Ivanov e ca de obicei foarte bun.
Film anost, fara o acțiune propriu-zisă, nu excelează în nimic. Unele personaje dispar fara o legatura, actiunea se muta aiurea in alta parte.
Actorii in regula, scenariul praf.
Mai mult reclama de film.
De văzut doar din lipsă de ocupație.
Nota 4 cu indulgență.
Cand apare si el intr-un cinematograf normal, care sa fie capabil sa-l ruleze zilnic timp de o saptamana, la diferite ore din zi si care eventual sa ofere si parcare...cer prea mult? Cum ar fi poate un rahat de Mall...
Chiar mi-a placut. Nu m-am plictisit nicio clipa. Actorii au jucat minunat; si-au intrat toti foarte bine in rol - Vlad Ivanov e senzational, iar lui Toto Dumitrescu si Stefan Iancu le prevad un viitor actoricesc stralucit. Coloana sonora remarcabila, un pic de actiune, replici bune, scene comice, nu lipseste nici erotismul. Una peste alta, un lung metraj romanesc care chiar merita vazut si nu e de mirare ca a avut atat de bune incasari.
O sa-i dau o nota foarte mare: 9 cu felicitari. Deci, se poate!
m-a amuzat teribil filmul... mi-a adus aminte de tinerete.... fix asa se comportau baietii de la seminar. Noi le ziceam "dracusorii"... si trageau niste betii mostru.... cum e vorba aia "stapanul face sluga hoatza"..... si da, rezultatul educatiei de atunci se vede la preotii maturi de azi, ramasi in sistem, ce-s invatati "sa nu spuna", ghioceiii....
Si cunosc cativa si din categ celor exmatriculati... mai oameni decat multi, pentru ca Domnezeu e in inima fiecaruia, acolo nu-i decat o cabina telefonica.....
Autorul filmului se pretinde a fi absolvent de seminar. Filmul dovedește că ar fi fost mai degrabă un chiulangiu de seminar. Un chiulangiu la greu de seminar. Pe ce mă bazez? Păi pe înseși materialele filmate! Un cunoscător, un simplu credincios chiar!, ar fi știut ar fi putut să-i explice că la ieșirea preotului cu Cinstitele Daruri atitudinea credincioșilor este cu totul alta! Un absolvent de seminar, dar și credincioși fără cine știe ce pretenții!, ar fi știut cum sunt aranjate lucrurile în Sfântul Altar, ar fi venit și cu explicații asupra simbolisticii. Adică ar fi avut nevoie de o minimă documentare, dom' regizor! Dar dânsul pretinde că ar fi absolvit seminarul. Eu bănuiesc că m-ai degrabă a fost o loază.