Articole The Number 23

(2007)

Numărul 23

Despre productie

Scenaristului britanic Fernley Phillips i-a fost prezentata enigma numarului 23 de un prieten. Si mai mult, ca Walter Sparrow, personajul principal din Numarul 23, Phillips a fost imediat atras de misterul numarului si intelesurile sale. Phillips a devorat vasta literatura si subcultura care imprejmuieste numarul si devine inspirat in a folosi enigma ca o fermitate rezervata pentru un film unic.

"Prietenul meu a vorbit despre enigma numarului 23 care m-a facut sa citesc autori precum futuristul Robert Anton Wilson, care a scris lucruri precum The Illuminatus Triology" ("Triologia Iluminatus"), il aminteste pe Phillips, care a castigat vanzarea scenariului sau cu Numarul 23. "Am inceput sa fac o deschidere asupra fenomenului numeric, cat si represiunea memoriei, hipnoza si puterea sugestiei. M-am decis sa intrunesc toate aceste subiecte intr-o poveste."

Primul instinct al lui Phillips a fost sa intruneasca aceste idei si numarul 23 intr-un thriller politic. "Dar natura mea nu e deloc politica. Imi plac evenimentele reale, oamenii reali", spuse el. "Am venit cu o idee care are legatura cu un barbat care citeste o carte care reflecta viata sa si ii aduce aminte de imagini si evenimente din trecut. Aveam nevoie de un titlu pentru acea carte; si am decis sa introduc in poveste numarul 23. Vroiam ca publicul/cititorii sa inceapa sa il regaseasca in propriile lor vieti."

Producatorii Beau Flynn si Tripp Vinson, parteneri in Contrafilm, au fost impresionati de scenariul lui Phillips si l-au adus la New Line Cinema.

"Acesta fiind primul scenariu al lui Fernley, ni s-a parut imediat ca vocea sa originala aduce pe noul teritoriu, o viziune unica", spuse Beau Flynn. "Originalitatea sa, spiritul si vigoarea au patruns scenariul si niciodata nu a permis acestui proiect sa fie sa aiba de suferit in timpul producerii lui."

Crezand ca au un scenariu unic si captivant cu care sa lucreze, Flynn si Vinson si-au distribuit atentia in gasirea regizorului potrivit pentru proiect. Cautarea lor a inceput si s-a terminat cu un singur nume: Joel Schumacher. Producatorul de film multilateral, care a condus asemenea proiecte diverse precum The Phantom of the Opera, Falling Down si 8MM, au lucrat cu producatorii din drama militara apreciata de critici Tigerland.

"Joel Schumacher era singura noastra sansa pentru acest material", spuse Flynn. "Cu mult inainte am lucrat cu el la Tigerland, am admirat amestecul de viziune stilata, perspicacitate pentru partea cea mai sumbra si raportul neparalel, cu actorii." Instinctele producatorilor s-au dovedit a fi corecte de cum Schumacher a preluat imediat materialul.

"Mi-a placut foarte mult scenariul, imediat si m-am gandit ca era total original si foarte unic", spuse Schumacher. "M-a intrigat deoarece mereu caut ceva pe care toata lumea nu-l face si asta era atat de original si foarte provocator. Nu stiau nimic atunci despre fenomenul 23, asa ca am cautat pe Google si am observat ca era o nebunie nesfarsita in ceea ce priveste numarul 23. Exista chiar si un site web unde oamenii au fotografiat numere 23 unde le-au intalnit peste tot prin lume. Este un cult de care nu am stiut ca exista.

Dar nu era decat o miscare in numerologie care l-a intrigat pe Schumacher. Ce a vazut in scenariul lui Phillips era o bucata de material care putea fi folosit la mai multe nivele. "Fernley nu a inceput fenomenul 23, l-a introdus intr-un thriller interesant care cred ca este mult mai mult decat un singur numar", spuse Schumacher. "Este despre cum obsesia poate deveni foarte distructibila. Sic red ca majoritatea dintre noi stiu ca in viata noastra. Cred ca toata lumea are obsesii".
Provocarile Numarului 23 23 de enigme ale numarului 23
jinglebells