Articole The Curious Case of Benjamin Button

(2008)

Strania poveste a lui Benjamin Button

Despre distributie

BRAD PITT (Benjamin Button), unul dintre cei mai vizionati actori de film ai zilelor noastre, este de asemenea si un producator de succes, alaturi de compania sa, Plan B Entertainment.
El a primit o nominalizare la Premiul Academiei pentru interpretarea sa din filmul lui Terry Gilliam, "Twelve Monkeys," pentru care a primit si un Glob de aur. El a mai obtinut nominalizari la Globul de aur si pentru rolurile din filmul lui Edward Zwick, "Legends of the Fall" sau al lui Alejandro González Iñárritu, "Babel."

Pitt a jucat recent in comedia thriller a fratilor Joel si Ethan Coen, "Burn After Reading," care a fost lansat in seara de deschidere a Festivalului de film de la Venetia - 2008. Cu un an in urma el a fost ales cel mai bun actor, tot la Festivalul de la Venetia, pentru rolul lui Jesse James din "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford" in regia lui Andrew Dominik.

Alaturi de George Clooney, cu care a jucat si in "Burn After Reading", el a mai aparut si in hiturile lui Steven Soderbergh, "Ocean's Eleven," "Ocean's Twelve" si "Ocean's Thirteen."
Rolul lui Pitt din filmul lui Ridley Scott, "Thelma and Louise", premiat cu premiul Academiei, a fost cel care l-a adus in atentia publicului american. La scurt timp a jucat in filmul, castigator al premiului Academiei, in regia lui Robert Redford, "A River Runs Through It," in filmul lui Dominic Sena, "Kalifornia" si al lui Neil Jordan, "Interview With the Vampire." El a detinut si rolul principal din filmul lui Tom DiCillo, "Johnny Suede," care a obtinut Leopardul de aur, pentru cel mai bun film, la Festivalul international de film de la Lucarno in 1991; din filmul lui Ralph Bakshi, "Cool World," din "True Romance," de Tony Scott, "Sleepers," de Barry Levinson, "The Devil's Own," de Alan J. Pakula, "Seven Years in Tibet," de Jean-Jacques Annaud, "Meet Joe Black," de Martin Brest si inca doua filme ale lui David Fincher, "Se7en" si "Fight Club."

Printre rolurile recente se numara cel din filmele "Mr. and Mrs. Smith," de Doug Liman, "Troy," de Wolfgang Petersen, "Spy Game," de Tony Scott, "The Mexican," de Gore Verbinski, "Snatch," de Guy Ritchie ca si rolurile scurte din filmul lui Soderbergh, "Full Frontal" sau din filmul lui Clooney, "Confessions of a Dangerous Mind."
Compania de productie a lui Pitt, Plan B Entertainment, produce filme si dezvolta proiecte de televiziune. Plan B a produs filme ca "The Departed," de Martin Scorsese, care a castigat premiile Academiei pentru cel mai bun film si cea mai buna regie, "A Mighty Heart," de Michael Winterbottom, pentru care Angelina Jolie a primit un Glob de aur si nominalizari la Independent Spirit, Critics' Choice, si Screen Actors Guild Award, "Charlie and the Chocolate Factory", de Tim Burton, cu Johnny Depp, "Running with Scissors," de Ryan Murphy, pentru care Annette Bening a primit o nominalizare la Golden Globe, "Troy" si "The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford."

CATE BLANCHETT (Daisy), care a interpretat-o de curand pe Irina Spalko din blockbuster-ul lui Steven Spielberg, “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull,” a fost nominalizata la doua Oscaruri, la categoria cea mai buna actrita pentru rolul din “Elizabeth: The Golden Age” si la categoria cea mai buna actrita din rol secundar pentru rolul din “I’m Not There,” devenind astfel cea de-a cincia actrita din istoria de 80 de ani a premiilor Academiei care a primit in acelasi an nominalizari la ambele categorii. in plus, pentru “The Golden Age,” ea a mai obtinut nominalizari la SAG si BAFTA. Pentru “I’m Not There,” ea a obtinut nominalizari SAG si BAFTA si premiul pentru cea mai buna actrita, la Festivalul de film de la Venetia, premiul Golden Globe pentru cea mai buna actrita din rol secundar si un premiu Independent Spirit pentru interpretare.

Anterior, Blanchett a obtinut un premiu al Academiei pentru rolul secundar si portretul pe care l-a realizat interpretand-o pe Katharine Hepburn in filmul lui Martin Scorsese, “The Aviator.” De asemenea a primit premiile BAFTA si SAG si o nominalizare la Golden Globe pentru acelasi rol. in 1999, Blanchett a obtinut prima sa nominalizare la Oscar si primele sale premii BAFTA si Golden Globe pentru portretul faimoasei figuri istorice, Regina Elisabeta I, din filmul lui Shekhar Kapur, “Elizabeth.” Ulterior ea a primit premiul Academiei, si nominalizari la Golden Globe si Screen Actors Guild pentru interpretarea din “Notes on a Scandal”, unde i-a dat replica lui Judi Dench. Blanchett a jucat recent in filmele “The Good German” in regia lui Steven Soderbergh, si “Babel” alaturi de Brad Pitt.

Blanchett a mai obtinut nominalizari la Golden Globe la categoria cea mai buna actrita pentru rolul principal din filmul lui Joel Schumacher, “Veronica Guerin” si pentru filmul lui Barry Levinson, “Bandits.” Printre alte filme in care a mai jucat se numara trilogia “The Lord of the Rings”; “The Life Aquatic with Steve Zissou” de Wes Anderson; “Coffee and Cigarettes,” de Jim Jarmusch, pentru care a primit o nominalizare la Independent Spirit Award; “The Missing” de Ron Howard; “Charlotte Gray” in regia lui Gillian Armstrong; filmele lui Lasse Hallstrom “The Shipping News”, “Little Fish” pentru care a obtinut un premiu AFI pentru interpretare; “Pushing Tin” de Mike Newell; “An Ideal Husband” de Oliver Parker; “The Talented Mr. Ripley,” de Anthony Minghella, pentru care a fost nominalizata la premiul BAFTA pentru cel mai bun rol secundar; “The Gift” de Sam Raimi; si “The Man Who Cried,” de Sally Potter, pentru care a primit din partea National Board of Review, titlul de cea mai buna actrita dintr-un rol secundar; filmele lui Bruce Beresford, “Paradise Road”; “Thank God He Met Lizzie,” pentru care a primit premiul Institutului Australian de Film (AFI) si premiul Sydney Film Critics pentru cel mai bun rol secundar; si filmul lui Gillian Armstrong, “Oscar and Lucinda”, alaturi de Ralph Fiennes, pentru care a obtinut o nominalizare la AFI la categoria cea mai buna actrita.

TARAJI P. HENSON (Queenie), care a atras atentia pentru prima data in filmul "Hustle and Flow," a jucat recent in filme cum ar fi "Talk to Me", alaturi de Don Cheadle, drama de actiune "Smokin' Aces" cu Jeremy Piven, Alicia Keys si Ben Affleck, si filmul lui Tyler Perry "The Family That Preys" cu Kathy Bates si Alfre Woodard.
in curand vor fi lansate pe piata noi filme in care Henson joaca alaturi de Forest Whitaker si Lil' Wayne in "Hurricane Season" si "Not Easily Broken" cu Morris Chestnut, in regia lui Bill Duke. in prezent ea joaca in filmul independent “Once Fallen” cu Ed Harris si Amy Madigan

Henson a castigat titlul de cea mai buna actrita dintr-un rol secundar la Festivitatea de premiere a filmului negru din 2005 si a fost aleasa cea mai buna actrita in 2006, la festivitatea de premiere BET Awards pentru rolul lui Shug din drama "Hustle & Flow”. Ea a primit doua nominalizari la MTV Movie Awards in 2006, inclusiv pentru cea mai buna interpretare de debut. Henson si-a facut debutul ca solista in "Hustle & Flow," unde a interpretat cantecul premiat cu Oscar®- "It's Hard Out Here for a Pimp" la cea de-a 78-a festivitate de premiere a Academiei. Ea a colaborat pentru a treia oara cu John Singleton pentru filmul "Four Brothers" cu Mark Wahlberg si Andre 3000 pentru Paramount Pictures. Henson a jucat alaturi de Sanaa Lathan si Simon Baker in "Something New," si a fost foarte apreciata in rolul Yvette, frumoasa prietena a lui Jody (Tyrese) din "Baby Boy," scris, produs si regizat de John Singleton.

JULIA ORMOND (Caroline) s-a nascut la Epsom, Surrey, Anglia, si si-a descoperit vocatia de actrita in timpul scolii; apoi a studiat teatrul la Webber-Douglas Academy of Dramatic Arts din Londra. Dupa ani buni de experienta teatrala si de televiziune, Ormond a jucat in filmul biografic al HBO, "Stalin". Rolul realizat de ea l-a impresionat pe regizorul Edward Zwick, care a distribuit-o in rolul eroinei din filmul "Legends of the Fall" cu Brad Pitt. Ormond a interpretat apoi rolul lui Guinevere, alaturi de Sean Connery in rolul regelui Arthur si de Richard Gere in rolul Sir Lancelot din "First Knight" iar ulterior, in rolul principal din remake-ul lui Sydney Pollack, "Sabrina" cu Harrison Ford.
Ormond a putut fi urmarita de curand in filmul lui David Lynch "Inland Empire," si in "Kit Kittredge: An American Girl" cu Abigail Breslin. Ormond va aparea si in filmul lui Steven Soderbergh, "Che" cu Benicio Del Toro si in "Surveillance" alaturi de Bill Pullman.
Ea a jucat in filme internationale cum ar fi "Smilla's Sense of Snow," "Sibirskij Tsiryulnik" ("The Barber of Siberia") si "Resistance."
JASON FLEMYNG (Thomas Button) este un actor fascinant si versatil ale carui talent si prezenta scenica l-au introdus in categoria celor mai buni actori de provenienta britanica din zilele noastre.

Recent, el a parut in “Stardust,” film care era cea de-a patra colaborare a sa cu Matthew Vaughn. L-a interpretat si pe Crazy Larry din filmul ce a constituit debutul regizoral al lui Vaughn, “Layer Cake” cu Daniel Craig. La inceputul carierei sale, Flemyng a jucat si in filmul de debut al lui Guy Ritchie, “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” ca si in urmarea sa, „Snatch,” ambele produse de Vaughn.
Flemyng si-a adus contributia si la filmele “The League of Extraordinary Gentlemen”, “Rock Star” cu Mark Wahlberg si Jennifer Aniston, “From Hell”, in regia fratilor Hughes sau filmul lui Bernardo Bertolucci “Stealing Beauty” cu Liv Tyler. Printre alte filme in care a mai jucat se numara “Below,” “The Red Violin,” “Deep Rising, “The Hollow Reed” si “Alive and Kicking.”

ELIAS KOTEAS (Monsieur Gateau) a fost distribuit la inceputul carierei sale in "Full Moon in Blue Water" si "Malarek," care i-au adus primele doua nominalizari la premiul Genie pentru cel mai bun actor.
Ulterior el a jucat in "Crash" de David Cronenberg si in mai multe filme regizate de Atom Egoyan, inclusiv "The Adjuster," sau "Exotica," pentru care a obtinut o nominalizare la premiul Genie pentru rolul sau secundar si "Ararat," pentru care a obtinut premiul Genie la categoria cel mai bun rol secundar.
Koteas a mai aparut si in filmul lui Steven Shainberg, "Hit Me," "Gattaca," de Andrew Niccol, "Fallen," de Gregory Hoblit, "Apt Pupil," de Bryan Singer, "Living Out Loud," de Richard LaGravanese, filmul nominalizat la premiul Academiei al lui Terrence Malick "The Thin Red Line," "Novocaine," "Harrison's Flowers" si "The Greatest Game Ever Played" in regia lui Bill Paxton.
Printre filmele sale mai recente se numara "Shooter," de Antoine Fuqua, "Skinwalkers" de James Isaac si "Zodiac" deDavid Fincher. Proiectele urmatoare ale lui Koteas sunt "Shutter Island,” de Martin Scorsese, “The Haunting in Connecticut” cu Virginia Madsen si thriller-ul sf “The 4th Kind.”

TILDA SWINTON (Elizabeth Abbott) a obtinut premiile Academiei si BAFTA pentru interpretarea sa din "Michael Clayton," de Tony Gilroy, in care rolul principal a fost detinut de George Clooney, cu care a mai jucat si de curand in comedia thriller "Burn After Reading" in regia fratilor Joel si Ethan Coen. Ea a mai obtinut si nominalizari la Screen Actors Guild si Golden Globe Award pentru rolul ei din "Michael Clayton." Anterior ea a fost nominalizata la Globul de aur pentru"The Deep End," in regia lui David Siegel si Scott McGehee, film care i-a mai adus si o nominalizare la Independent Spirit.

Ea a obtinut o larga recunoastere internationala in 1992 pentru filmul "Orlando," bazat pe romanul Virginiei Woolf, in regia lui Sally Potter. De atunci ea a mai jucat in filme ca "Lynn Hershman-Leeson"; "Conceiving Ada"; "Teknolust" (in patru roluri); "Female Perversions" de Susan Streitfeld; "Love is the Devil" de John Maybury; "Possible Worlds" de Robert Lepage; "The Beach" de Danny Boyle; "Vanilla Sky" de Cameron Crowe; filmul premiat de Academie al lui Spike Jonze "Adaptation"; "Young Adam" de David Mackenzie; "Thumbsucker" de Mike Mills si "Constantine" de Francis Lawrence; "The Man from London” de Béla Tarr; cele doua blockbustere ale lui Andrew Adamson "The Chronicles of Narnia"; si "Julia," de Erick Zonca, care a fost lansat in 2008 la Festivalul International de film de la Berlin.
Swinton a terminat recent filmarile la noul film al lui Jim Jarmusch, "The Limits of Control," si a mai aparut in creatia aceluiasi regizor si scenarist, "Broken Flowers."

JARED HARRIS (Captain Mike) este unul dintre cei mai aclamati actori ai generatiei sale, a carui forta pe ecran este egalata doar de propria sa carisma din viata personala. Recent, Harris a jucat intr-o gama larga de pelicule: filmul lui M. Night Shyamalan “Lady in the Water” si miniserialul de succes al BBC “To Ends of The Earth.”
Printre alte filme ale sale se numara “Sylvia” , “Resident Evil: Apocalypse” si “Dummy” . El a fost apreciat de critica pentru portretizarea artistului pop american Andy Warhol din filmul de succes “I Shot Andy Warhol.” Harris si-a castigat reputatia pentru interpretarea unor personaje extrem de variate, incepand cu maturatorul de strada din “Smoke” si “Blue in the Face,” de Wayne Wang si Paul Auster, si continuand cu vanatorul de blanuri din filmul lui Jim Jarmusch’s “Dead Man,’ sau taximetristul rus din filmul lui Todd Solondz, “Happiness,” pentru care a obtinut, impreuna cu echipa actoriceasca, premiul National Board of Review in 1999, ca si rolul din palpitantul film “Sunday,” care a castigat marele premiu al juriului pentru cel mai bun film si scenariu la Festivalul de film Sundance din 1997.

ELLE FANNING (Daisy – la 6 ani) este o tanara actrita de 10 ani, inteligenta si plina de viata, care si-a facut debutul in rolul lui Lucy din filmul New Line Cinema, “I Am Sam.” Apoi ea a aparut alaturi de Eddie Murphy in comedia de familie “Daddy Day Care” , care i-a adus lui Fanning prima nominalizare la un premiu pentru tinerii artisti.
In 2004, ea a jucat in “The Door in the Floor” in regia lui Tod William. Apoi a urmat “Because of Winn-Dixie” . in 2006, ea a fost nominalizata de doua ori pentru Young Artists Award pentru interpretarea din filmul nominalizat la premiul Academiei “Babel” si din miniserialul stiintifico-fantastic “The Lost Room” . in acelasi an, Fanning a incheiat filmarile la “Reservation Road,” in care a jucat rolul fiicei lui Joaquin Phoenix si a lui Jennifer Connelly.
De curand a terminat filmul “The Nutcracker: The Untold Story,” un film de epoca din Viena anilor 1920. Fanning este un ghem debordant de energie si continua sa joace si sa danseze. Ea locuieste la Los Angeles cu parintii ei, Joy si Steve Fanning si cu sora ei, actrita Dakota Fanning.
Despre realizatori Despre productie
jinglebells