Un film din (1915) care vrea sa arate tupul stapanilor de sclazi din perioda razboiului civil. Se poate observa foarte clar ca regizorul este cam sudist, dar nu putem sa spunem ca este un film rasist, fiind facut in 1915 cand nici femeile nu aveau drepturi.
Splendid transpus in scena, remarcabil realizat tehnic, mizerabil la nivel de mesaj.
La orice analiza a acestui film, doua teme trebuiesc obligatoriu atinse. Prima o reprezinta importanta acestei realizari pentru arta cinematografica si pentru modul cum s-a dezvoltat ea ulterior. A doua si probabil cea mai arzatoare tema o reprezinta nu atat caracterul rasist pe care aceasta pelicula il contine, ci repercursiunile pe care proiectia le-a avut asupra societatii americane. Multi cer o disociere a formei de fond si o analiza tehnica doar pe baza materialului brut. O astfel de discutie merge doar in teorie, pentru ca in practica, sa analizezi un film fara sa tii cont de film e un nonsens.
Daca despre Aleksandr Nevsky (1938) am spus ca e filmul perfect al propagandei ruse, despre acesta nici nu poate fi voba sa nazuiasca sa fie ridicat la statutul de lungmetraj de propaganda. Este doar un act de manipulare grosolan si "indoctrinant", nu prea destept si cu exprimari de… citeşte
Pe acelasi subiect - unirea Nordului si Sudului Americii prin abolirea sclavagismului si aceeasi perioada a istoriei - poate fi vazut si "Lincoln" 2012, de Spielberg, pentru o mai buna intelegere.
Mare capodoperă a cinematografiei, "Nasterea unei natiuni Acest film spune povestea a doua familii, una din sudul și una din nord ,,sfâșiati de război civil,,
Capodopera: opera desavarsita, culme a creatiei. Prin urmare, capodopera nu poate fi decat una, si aceea nu poate fi alta decat CITY LIGHTS ( Luminile orasului) !