Foarte rar apare într-o societate o perioadă în care critica aspectelor negative a societății este posibilă și tolerată.
Filme ca "Cele trei zile ale condorului" (1975) sunt extrem de rare. Așa este și Syriana.
Încâlciturile extrem de complexe ale mai multor linii narative din film se întâlnesc într-o "concluzie finală" numai la sfârșitul filmului. Din această cauză, audiența trebuie să fie sau extrem de atentă, sau trebuire să vizioneze filmul încă odată în cunoștința retrospectivă a "legăturilor finale".
Așa cum anumite comentarii despre acest film deja au indicat, dacă audiența nu are capacitățile intelectuale necesare, după un anumit timp filmul devine "greu", "plictisitor", pentru că urmărirea diferitelor linii de narative devin "încâlcite" și dificile.
Filmul este bun, mai ales prin modul in care conecteaza cele 4-5 povesti. Este probabil cel mai complet film legat de subiectul petrolului din Golful Persic, pentru ca reuseste sa-ti prezinte situatia din multe prespective: firmele petroliere, CIA, oamenii saraci care sunt aproape sclavi, emirii... etc etc. Asta face ca Syriana sa se distinga din grupul filmelor cu subiectul asta. Dupa 9/11 au aparut din ce in ce mai ulte, dar asta e cel mai bun.
Acum insa, daca privesti filmul separat si ignori subiectele importante pe care le descrie, e totusi cam banal, nu arata nimic nou sau socant. Americanii ii asasineaza pe cei care ii deranjeaza? wow, si? fac asta de 50 de ani, doar credulii cred ca s-au oprit.
" Costurile coruptiei... coruptia ? Coruptia este interferenta guvernului in eficienta pietei sub forma de reglementare. Coruptia reprezinta protectia noastra. Coruptia ne tine in siguranta si de cald . Coruptia … este de ce castigam .”
. . Deobicei investii de miliarde intro tzara inseamna si mita de miliarde . In Bucuresti in prezent cine vrea sa faca o firma de distributie pt produse din SUA etc , functionarii cer de la inceput 2 - 5000 lei ( 500 -1000 eur ) pt fiecar aviz ..
Mai crede cineva in iluzia de democratie? Mai crede cineva in justitia umana si in meritocratie? Mai crede cineva ca tot ce zboara se mananca? Din cand in cand Hollywoodul are "accese de sinceritate" si, pe langa filmele de propaganda gen Argo, sunt produse si filme mult mai obiective, mai apropiate de realitate cum este acest foarte complex si dur "Syriana". Bineinteles ca un asemenea film n-are nici o sansa sa ia un Oscar pentru cea mai buna pelicula intrucat e prea incomod insa nu poti sa nu-l bagi in seama deloc, dovada ca mister Clooney s-a ales cu distinctii importante in ciuda faptului ca, totusi, acesta nu-i cel mai bun rol pe care-l face. "Syriana" e genul de film care necesita multa rabdare mai ales in prima sa parte, pana cand se intra pe fagas iar povestile aparent complet disparate incep sa se intretaie ducand catre inevitabilul deznodamant. "Capitalismul nu poate… citeşte
Un film greu de urmarit. Filmul este foarte complex si foarte bine realizat. Nu este un film pentru toata lumea, pentru ca poate deveni foarte plictisitor, dar nu pentru toata lumea. Dca esti fan al filmelor cu Van-Damme sau Segal, mai bine nu va uitati la asta. Scenariul este foarte bine scris si foarte complex, regia este superba, iar distributia este foarte buna. Este un film greu de inteles si ca sa intelegi chiar tot trebuie sa nu te desprinzi de ecran ceea ce este chiar foarte greu. Un film nu pentru toata lumea, dar cei care se cred in stare sa-l vada poate sa-l incerce.
Există filme pe care le vezi pentru a te distra, filme pe care le vezi pentru a râde cot la cot cu un prieten sau prietenă și filme pe care le vezi pentru a învăța și pentru a înțelege cum funcționează anumite structuri - care conduc până la urmă lumea în care trăim. Număr pe degetele de la o mână filmele din 2000 și până astăzi, care au reușit să creeze aceeași impresie de veridic precum a făcut-o această peliculă
Nu vreau ca toate filmele să fie "pe fugă", superficiale. Avem în fiecare an puzderie de filme de acțiune cu scenarii trase de păr. Din când în când, nu foarte des, apare o peliculă care reușește să surprindă prin calm, prin veridicitate sau prin stil vizual, (eventual, prin "liniștea dinaintea furtunii", dacă vreți, căci prima oară se negociază și abia apoi se trece la atac). Din această lume vine Syriana. citeşte
M am uitat la film deoarece este cu george clooney si matt damon si pentru ca am vazut ca are ceva premii, dar nu m am plictisit foarte tare dupa o ora am adormit nimic special.....
Mult petrol inseamna multi bani, foarte multi bani, iar banii pot genera coruptie. De la Houston la Washington si pana in Orientul Mijlociu, industriasii, printii, spionii, politicienii, muncitorii de pe campurile petrolifere, cu totii sunt implicati in afaceri dubioase care dau nastere unor retele e lovituri si contralovituri. George Clooney (castigator al premiului Oscar si al Globului de Aur pentru Cel mai Bun Actor in Rol Secundar), Matt Damon si Jeffrey Wright fac parte din distributia excelenta a acestui film remarcabil – un thriller alert si foarte acid, scris si regizat de Stephen Gaghan, castigatorul premiului Academiei pentru filmul Traffic. Chiar din prima scena Syriana atrage atentia spectatorului si pastraza intensitatea suspansului la cote maxime. Care este pretul petrolului? Raspunsul se afla „in posesia persoanelor-cheie, in punctele cele mai fierbinti ale lumii, in… citeşte
film foarte bun insa greu de urmarit si asta il face sa para lung si plictisitor...modul in care este filmat face sa para ca urmaresti mai degraba un documentar
Iuli88, ce personaje ti-au placut mai mult din "Poveste de cartier" sau "Nasa" ? Pentru unii e foarte greu sa inteleaga anumite genuri de filme, cu atat mai mult cele despre conflictele geo-politice. Proteveul indobitoceste !
Serena Sahinoglu
pe 16 Martie 2006 14:23
Un film remarcabil, un thriller geopolitic foarte bun. Sincer, nu mi se pare ca merita chiar un Oscar Clooney pentru rol, dar subiectul filmului e interesant. A fost un curaj sa spuna lucrurilor pe nume. Caci, de altfel, asa se intampla lucrurile, marile comapnii petroliere trag sforile, se folosesc de CIA, omoara printi si ii inscauneaza pe altii, care le-ar servi propriilor interese.
Merita sa-l vedeti, e clar. E un film lung. Si, fara sa jugnesc, nu e pentru orice privitor si cinefil. Daca nu te intereseaza subiectul sau geopolitica, il vei gasi enervant si obositor. Asa cum au facut-o multi care au iesit din sala. Daca esti genul amator al filmelor cu Van Damme, n-are rost sa irosesti banii pe bilet.
Altfel, abia astept sa apara DVD-ul cu filmul, pentru ca e o pelicula pe care trebuie s-o ai in cinemateca ta. SAu macar s-o vezi.
Felicitării chiar nu credeam ca o sa citesc un comentariu potrivit. Cred ca citești cărți care la alții li se par grele dar care te fac sa ai o alta viziune.
George Clooney a luat Oscar pentru că a făcut un mare rol în Syriana. Filmul este deosebit de complex și tratează un subiect foarte dificil de abordat. E clar că nu totată lumea este dispusă să vadă o asemenea peliculă și că foarte mulți o vor cataloga ca fiind plictisitoare, dar asta nu face din Syriana un film slab. Ba din contră, cred că, alături de Munich, Crash și Batman Begins, Syriana e una din cele mai bune producții ale anului 2005.
Filme ca "Cele trei zile ale condorului" (1975) sunt extrem de rare. Așa este și Syriana.
Încâlciturile extrem de complexe ale mai multor linii narative din film se întâlnesc într-o "concluzie finală" numai la sfârșitul filmului. Din această cauză, audiența trebuie să fie sau extrem de atentă, sau trebuire să vizioneze filmul încă odată în cunoștința retrospectivă a "legăturilor finale".
Așa cum anumite comentarii despre acest film deja au indicat, dacă audiența nu are capacitățile intelectuale necesare, după un anumit timp filmul devine "greu", "plictisitor", pentru că urmărirea diferitelor linii de narative devin "încâlcite" și dificile.
Filmul conține nu numai mai multe… citeşte