Articole Sherlock Holmes

(2009)

Sherlock Holmes

Realizatorii

De curând, GUY RITCHIE (regia) a scris, regizat și produs comedia polițistă “RocknRolla,”. Filmul a fost lansat în premieră la Festivalul de film de la Toronto, în 2008, după care a rulat în Marea Britanie stabilind un nou record de încasări. “RocknRolla” a obținut Empire Award pentru cel mai bun film britanic.

Născut la Londra, Ritchie și-a început de jos cariera în industria cinematografică britanică, începuturile sale găsindu-l în 1993 ca agent pe Wardour Street. El a luptat îndelung până să ajungă să regizeze video-clipuri muzicale și clipuri publicitare, după care, în 1995, a scris și regizat primul său film de scurt metraj, “The Hard Case.”

Debutul lui Ritchie în filmul artistic l-a constituit filmul “Lock, Stock & Two Smoking Barrels,” ale cărui scenariu și regie îi aparțin. Realizat cu un buget minim de 1 milion de dolari, filmul a devenit cel mai mare hit al Angliei la box office, fiind lansat în SUA în 1999, la Sundance Film Festival. The London Film Critics Circle i-au acordat lui Ritchie titlul de scenaristul britanic al anului, iar filmul a obținut o nominalizare la premiul BAFTA, la categoria cel mai bun film. “Lock, Stock & Two Smoking Barrels” a fost urmat de o serie întreagă de filme britanice cu gangsteri, lansând la Hollywood mai mulți actori britanici printre care se numără Jason Statham, Vinnie Jones și Jason Flemyng.

Ritchie a continuat cu hitul din anul 2000, “Snatch,” pe care l-a scris și regizat. Pe lângă faptul că a fost un succes la box office, “Snatch” i-a mai adus lui Ritchie și un premiu Empire la categoria cel mai bun regizor britanic, consolidându-i reputația de vizionar al cinematografiei.
După “Snatch,” Ritchie a scris și regizat “Swept Away,” un remake al filmului clasic italian din1974. Ritchie a continuat să exploreze noi tărâmuri cu prilejul filmului “Revolver,” care a fost prezentat în premieră în 2005, la Toronto International Film Festival.
Ritchie are în prezent mai multe proiecte în derulare, pe care le-a scris și le regizează, printre care se numără un film animat și filmul epic “The Siege of Malta.” De asemenea el a creat un serial de benzi desenate împreună cu Virgin Comics, “Gamekeeper,” care a fost selectat pentru a fi transformat într-un film artistic, produs de Joel Silver.

PHILIPPE ROUSSELOT (imaginea) a câștigat premiul Academiei în 1993 pentru imaginea realizată pentru filmul lui Robert Redford, “A River Runs Through It.” Anterior el mai obținuse nominalizări la Oscar pentru imaginea pe care a realizat-o în filmul lui Philip Kaufman, “Henry & June” și în filmul lui John Boorman, “Hope and Glory,” pentru cel din urmă primind și o nominalizare la premiul BAFTA.

În Franța sa natală, Rousselot a obținut un premiu César pentru filmele “Queen Margot” (“La Reine Margot”) și “Diva.” De asemenea a obținut un premiu BAFTA pentru filmul regizat de Neil Jordan’s “Interview with the Vampire,” una dintre cele patru colaborări pe care le-a avut cu regizorul, serie care include și filmele “The Brave One,” “The Miracle” și “We’re No Angels.”
Printre premiile internaționale cu care a fost răsplătită activitatea de director pentru imagine a lui Rousselot se numără și nominalizările la César și BAFTA ale filmului semnat de Jean-Jacques Annaud, “The Bear”; nominalizări la BAFTA pentru filmele “Dangerous Liaisons” de Stephen Frears, și “The Emerald Forest”, de Boorman; premii César pentru filmul lui Bertrand Blier, “Too Beautiful for You,” filmul lui Alain Cavalier, “Teresa” și filmul lui Jean-Jacques Beineix, “The Moon in the Gutter.”

Rousselot a filmat trei dintre filmele regizorului Tim Burton: “Charlie and the Chocolate Factory,” “Big Fish” și “Planet of the Apes.” Printre multiplele sale colaborări cu alți regizori se numără și filmele lui Denzel Washington “The Great Debaters” și “Antwone Fisher”; filmul lui Robert Redford “Lions for Lambs”; “Constantine” de Francis Lawrence; “The Tailor of Panama” de John Boorman; “The People vs. Larry Flynt” de Milos Forman; “Mary Reilly” de Stephen Frears; “Sommersby” de Jon Amiel; și “Merci La Vie,” de Bertrand Blier, pentru a numi doar câteva dintre ele.

SARAH GREENWOOD (scenografia) este o scenografă de două ori nominalizată la premiul Academiei, ambele cu ocazia colaborărilor ei cu regizorul Joe Wright pentru realizarea filmelor “Pride & Prejudice” și “Atonement.” Pentru “Atonement,” ea a mai obținut și premiile BAFTA și Evening Standard British Film ca și o nominalizare la Art Directors Guild Award. În 2008 ea a fost răsplătită cu titlul de scenograful anului, la Hollywood Film Festival.
Mai recent, Greenwood a cooperat cu Wright pentru drama “The Soloist,” cu Robert Downey Jr. și Jamie Foxx. Printre alte filme realizate de ea se numără și “Miss Pettigrew Lives for a Day,” “Starter for 10,” “Born Romantic,” “This Year’s Love,” “The Governess” și “A Merry War,” care a marcat debutul activității sale în cinematografie.

JENNY BEAVAN (Costumele) a obținut premiul Academiei și BAFTA pentru realizarea sa din filmul lui James Ivory, “A Room with a View.” Frecvent lăudată pentru realizările ei din filmele lui Merchant Ivory, ea a mai câștigat nominalizări la premiile Oscar și BAFTA pentru costumele de epocă dedicate filmelor “Howards End” și “The Bostonians”; și nominalizări la Oscar pentru “The Remains of the Day” și “Maurice.”

Beavan și-a mai adjudecat o nominalizare la Oscar și un premiu BAFTA pentru costumele din filmul lui Robert Altman, “Gosford Park”; nominalizări la premiile Oscar® și BAFTA pentru filmul lui Ang Lee’s “Sense and Sensibility”; o nominalizare la Oscar® pentru filmul lui Andy Tennant, “Anna and the King”; și o nominalizare la premiul BAFTA pentru “Tea with Mussolini,” de Franco Zeferelli.

HANS ZIMMER (muzica) este unul dintre cei mai importanți compozitori ai industriei cinematografice, a cărui carieră se întinde pe mai bine de trei decenii și numără peste 100 de filme. Recent, Zimmer a colaborat cu Heitor Pereira la muzica pentru mult așteptata comedie “It’s Complicated,” în regia lui Nancy Meyers, cu Meryl Streep și Alec Baldwin. În prezent el compune muzica unor filme aflate în pregătire, cum ar fi “How Do You Know,” în regia lui James L. Brooks; filmul de animație al lui Gore Verbinski, “Rango”; sau “Inception,” în regia lui Christopher Nolan, cu care a mai colaborat anterior la blockbuster-ul “The Dark Knight.”

În 1994, el a fost laureat al premiului Academiei și al Globului de aur pentru partitura filmului de animație de mare succes “The Lion King,” după coloana sonoră a căruia s-a scos unul dintre cele mai de succes albume. Zimmer și-a mai adjudecat încă șase nominalizări la premiul Academiei pentru muzica din “Gladiator,” “The Thin Red Line,” “The Prince of Egypt,” “As Good as It Gets,” “The Preacher’s Wife” și “Rain Man.” De asemenea, el a obținut un Glob de aur și o nominalizare la premiul Grammy pentru “Gladiator,” și alte nominalizări la Golden Globe pentru muzica din filmele “Frost/Nixon,” “The Da Vinci Code,” “Spanglish,” “The Last Samurai,” “Spirit: Stallion of the Cimarron,” “Pearl Harbor” și “The Prince of Egypt.”

Din lunga listă a filmelor pentru care Zimmer a asigurat muzica fac parte și “Angels & Demons,” “Madagascar: Escape 2 Africa,” “The Simpsons Movie,” “The Holiday,” “Pirates of the Caribbean: At World’s End,” “Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest,” “Batman Begins,” “Madagascar,” “Matchstick Men,” “Shark Tale,” “Black Hawk Down,” “The Ring,” “Hannibal,” “Crimson Tide,” “Thelma & Louise,” “Driving Miss Daisy,” “Mission: Impossible II,” “A League of Their Own,” “Black Rain,” “Backdraft,” “True Romance” și “My Beautiful Launderette.”
În 2003, ASCAP i-a conferit lui Zimmer prestigiosul premiu Henry Mancini pentru întreaga activitate, apreciind cu această ocazie imensa sa operă componistică.

Distribuția
jinglebells