Articole Seven Pounds

(2008)

Șapte suflete

Despre productie

In 7 zile, Dumnezeu a creat lumea. In 7 secunde, eu mi-am distrus-o pe a mea.
-- Ben Thomas, Seven Pounds


Regizorul filmului The Pursuit of Happyness/ In cautarea fericirii/ si actorul, de doua ori nominalizat la premiul Academiei, Will Smith, ne ofera povestea emotionanta si plina de suspans a unui om haituit de un secret ascuns, care incearca sa se izbaveasca, schimband total destinele a sapte oameni, complet necunoscuti. Odata ce a pornit pe acest drum, nimic nu-i mai poate schimba hotararea. Sau, cel putin asa crede el. Dar Ben Thomas nu se astepta catusi de putin sa se indragosteasca de una dintre aceste sapte persoane, necunoscute pana atunci – iar ea va fi cea care il va schimba pe el.

Mister palpitant si surprinzatoare poveste de dragoste, sapte suflete lanseaza intrebari provocatoare despre viata si moarte, regrete si iertare, instrainare si prietenie, dragoste si izbavire – dezvaluind firele nevazute care leaga destinele oamenilor in mod surprinzator.

Filmul incepe cu lista celor sapte nume: Ben Thomas, Holly Apelgren, Connie Tepos, George Ristuccia, Nicholas Adams, Ezra Turner si Emily Posa. Singurul lucru care le este comun celor sapte este faptul ca au ajuns la un punct de rascruce, fiecare dintre ei avand nevoie de ajutor, fie el financiar, spiritual sau medical – si fara stirea lor, Ben i-a ales sa faca parte din planul lui de mantuire. Dar Emily Posa (Rosario Dawson), o pacienta cu suferinte cardiace, plina de viata, ii intoarce pe dos planurile, realizand ceea ce Ben credea ca e imposibil – ea reuseste sa se apropie de el – schimbandu-i conceptia despre lume si despre ceea ce ne sta in putere.

Columbia Pictures prezinta, in asociere cu Relativity Media, o productie Overbrook Entertainment /Escape Artists, filmul regizat de Gabriele Muccino, sapte suflete . in film joaca: Will Smith, Rosario Dawson, Michael Ealy, Barry Pepper si Woody Harrelson. Regia - Gabriele Muccino. Productia - Todd Black, James Lassiter, Jason Blumenthal, Steve Tisch, si Will Smith. Scenariul - Grant Nieporte. Productia executiva - David Crockett, David Bloomfield, Ken Stovitz, si Domenico Procacci. Imaginea – realizata de Philippe Le Sourd. Scenografia - J. Michael Riva. Montajul este realizat de Hughes Winborne, A.C.E. iar Costumele de Sharen Davis. Muzica e semnata de Angelo Milli.

Echipa de creatie

In 2006, odata cu The Pursuit of Happyness, regizorul Gabriele Muccino si starul Will Smith au dat peste o poveste extraordinara – a unui tata ramas pe drumuri, care reuseste sa-si reconstruiasca viata, devenind chiar un om de succes, fara alte mijloace decat curajul, dragostea si speranta. Filmul urma sa devina un hit de rasunet ce a fost rasplatit cu aprecierea publicului si mai multe distinctii, printre care nominalizarile lui Smith la premiul Academiei si la Globul de aur, pentru interpretarea sa profund emotionanta.

Acum, alchimia unei alte povesti originale, emotionante si provocatoare, ii aduce din nou impreuna pentru filmul sapte suflete, o poveste de dragoste iesita din comun intre Ben Thomas, un om care se pregateste sa faca ceva deosebit pentru sapte necunoscuti, si Emily Posa, una dintre aceste persoane, care reuseste, la randul ei, sa-i influenteze extraordinar viata lui Ben, lucru care insa nu facea de loc parte din plan. Intentia regizorului si a actorului a fost aceea de a crea un love story cu totul deosebit, in care sa infatiseze nu numai sentimente profunde si imprevizibile, ci si puterea de salvare pe care o are o iubire complet lipsita de egoism.

Smith s-a gandit la fel. “Pur si simplu am fost cucerit de scenariu,” spune el, “si de ideea de a da sens vietii noastre. E o poveste de dragoste moderna si incredibila cum n-am mai vazut niciodata. Iar echipa condusa de Gabriele are o introspectie extrem de puternica inlauntrul fiintei umane, identificand emotiile si dezvoltandu-le. “

Smith continua: “Pentru mine a fost o sansa de a spune o poveste despre ideea esential umana care nu inceteaza sa ma fascineze: cum reusim noi, oamenii sa depasim marile traume? Cum reusim sa mergem inainte, cand tot ceea ce ne inconjoara s-a prabusit? in sensul acesta, sapte suflete este o poveste despre impacarea de sine, care are pe deasupra si un final neasteptat.”


Will Smith in rolul lui Ben Thomas

In sapte suflete, Will Smith joaca rolul unui om in cautarea a sapte suflete pierdute – si a impacarii cu sine insusi. in urma unui tragic accident, Ben Thomas isi asuma misiunea de a imbunatati viata unui grup de oameni, complet necunoscuti. Dar desi Ben doreste sa-i ajute pe oameni, el insusi se simte instrainat, singur, incapabil sa intre in legatura cu oamenii pe care vrea sa-i ajute – pana cand o intalneste pe Emily, care-i readuce in viata sentimentele de emotie si exaltare, complicand pana la urma totul.

Rolul se deosebeste total de ceea ce a realizat Smith in cariera sa de star adulat al Hollywood-ului, incununata de cele doua nominalizari la Oscar, pentru interpretarea legendarului Muhammad Ali din filmul lui Michael Mann, Ali, si a tatalui din The Pursuit of Happyness. Smith a afirmat ca a fost intrigat de numeroasele nuante ale rolului si de faptul ca acest om se gaseste intr-un proces de transformare pe care nu-l credea posibil.

“Ceea ce e interesant este faptul ca Ben incepe aceasta poveste in postura unui om care incearca sa se dedice unor acte de daruire, de dragoste pentru semeni, cand, de fapt, el nu este capabil sa iubeasca pe nimeni si sa treaca prin avatarurile acestui sentiment complex,” explica el, “si atunci, dintr-o data, apare Emily. Ea il atrage in acelasi fel in care toti ne simtim atrasi de cineva – cand intr-o buna zi ne uitam in ochii cuiva, iar persoana pe care o privim pare cu totul diferita fata de ziua precedenta. Atunci percepi o stralucire si o iluminare, si simti ca viata ta s-a schimbat.”

Viata lui Ben se schimba asa cum nu ar fi banuit – iar aceste modificari profunde pe care le incearca sunt chiar esenta interpretarii lui Smith. “Partea delicata a povestirii ni-l prezinta pe Ben preocupat mai mult de sine decat de cei pe care intentioneaza sa-i ajute; abia dupa ce o intalneste pe Emily el incepe sa devina mai putin preocupat de sine. Aceasta cotitura pe drumul spre salvarea sufletului face ca viata lui sa devina puternica,” spune el.

Ceea ce l-a incurajat pe Smith, traversand noaptea intunecata a sufletului lui Ben, a fost chimia nemaipomenita care s-a dezvoltat intre el si Rosario Dawson. El relateaza: “Ea a prins foarte bine sufletul si modestia ce o caracterizeaza pe Emily si mi-a dat inspiratie vazand-o pe Rosario cum realmente se deschide de-a lungul filmului. Emily a primit si ea o lovitura de la viata, dar ea reactioneaza cu totul diferit fata de Ben. Ea poate inca sa rada si sa viseze in legatura cu viitorul, in timp ce Ben a refuzat de mult timp sa-si imagineze ca o viata luminoasa ar mai fi posibila pentru el. Cred ca exact acest lucru il atrage la Emily. El nu-si da seama cum e posibil ca ea sa se bucure de viata si cu cat ea reuseste mai mult acest lucru, cu atat el se simte mai atras de ea.”

Smith a fost inspirat cel mai mult de mesajul povestirii. “Povestea de dragoste dintre Ben si Emily este frumpasa, dar acesta este numai unul dintre planurile povestirii. Atat pentru Gabriele cat si pentru mine, sapte suflete nu este doar un film despre un barbat si o femeie care se apropie unul de altul intr-un moment de criza, ci si o poveste de dragoste intre un om si restul oamenilor.”

Stilul celor sapte suflete

Sapte suflete este imbibat de o frumusete ce se releva treptat, dar rapid; dupa cum considera Gabriele Muccino, ea reprezinta “un nou nivel al povestirii” pentru film. “Am dorit ca imaginea sa fie stilizata,” spune regizorul, “pentru ca gandirea lui Ben sufera modificari. El traieste sub un clopot de sticla si vede lumea cu totul diferit – lumea care il inconjoara este frumoasa, dar el se simte detasat de ea. ii vede pe ceilalti cum se bucura de aceasta frumusete, dar el un se poate bucura, decat dupa ce o intalneste pe Emily.”

Pentru a gasi estetica potrivita filmului, Muccino l-a chemat in ajutor pe directorul de imagine francez Philippe Le Sourd, care a realizat de curand imaginea comediei romantice a lui Ridley Scott, A Good Year, a carei actiune se petrece in Provence. “Am lucrat cu Philippe la un clip publicitar si mi-am dat seama cat e de talentat,” afirma Muccino. “Am folosit un fundal de tablouri renumite si atunci mi-am dat seama ca Philippe este capabil sa “picteze” un film. Filmul nostru incepe in locuri intunecate si pe masura ce inainteaza, patrunde intr-o lume din ce in ce mai colorata si luminoasa.”

O transformare similara se face simtita si in ceea ce priveste scenografia lui Michael Riva, care a mai lucrat cu Muccino si pentru The Pursuit of Happyness. Riva explica: “Initial, intregul design are tente intunecate din cauza viziunii sumbre a lui Ben, asa ca am folosit o paleta intunecata si obiecte de decor lipsite de culoare, neutre, pentru ca mai apoi sa ajungem la culori din ce in ce mai vii, pana la rosu. Dupa ce Ben o intalneste pe Emily, tot ce era cenusiu si sters devine din ce in ce mai viu si colorat.”

Riva isi aminteste ca anul trecut, adaptarea pentru ecran a The Diving Bell and The Butterfly, in regia pictorului Julian Schnabel, a exercitat o influenta si l-a inspirat enorm, avand acelasi efect ca si filmul francez din anii 1960,The Things of Life, care descria regretele unui om, in regia lui Claude Sautet. “Ambele aceste filme au un lirism si o frumusete pe care am vrut s-o reeditez in sapte suflete ,” se destainuie el.
Despre distributie si echipa de productie
jinglebells