Astept cu nerabdare sa apara filmul asta si sper sper sa nu ma dezamageasca. Intotdeauna cand ma gandeam la un film pe subiectul asta ziceam ca sunt prea multe intamplari si prea multe personaje ca sa incapa in 90 de minute. Acuma om trai si om vedea...
Romania este prezenta la Festivalul de film de la Berlin si prin productia Portretul luptătorului la tinereţe, inspirata din viata lui Ion Gavrila Ogoranu, haituit ani de zile prin munti. Dar ceva nu doarme si a lansat un protest. Este vorba de personaje care nu au putut suferi nici o expozitie cu marturisitori precum parintele [...] citeşte
Acest film face portretul lui Ion Gavrilă Ogoranu, luptator anti comunist si erou roman. A fost totodata si membru al organizatiei de tineret a miscarii legionare. Acesti oameni au luptat pentru eliberarea neamului romanesc, au ridicat biserici, au salvat vieti. Pentru asta au fost arestati si ucisi. Au continuat pe linia lui Mihai Eminescu si toti marii intelectuali ai vremii au sustinut Legiunea: aflati cine au fost Petre Tutea, Mircea Eliade, Nae Ionescu, Nicolae Paulescu si altii. Aflati adevarul!
Cand e sa aflu istoria, citesc o carte (vorba "Parazitilor"), nu iau cu lingurita dintr-un film (si la Morometii, intai am citit cartea, ca sa stiu cum trebuie sa fie personajele... si la "Cel mai iubit dintre pamanteni " la fel, chit ca Iordache e mai personaj ca ce-a vrut sa ne spuna Preda in carte...).
E laudabila reflectarea istoriei, in general, dar despre Ogoranu am aflat mai multe din Memorialul Durerii, nu-mi trebuia sa-l vad pe Dita ca sa mi-l imaginez... Deci, fiind despre istorie - despre aia nestiuta pana in "89 - filmul m-ar "costa" ceva stelute, dar, dupa ce l-am vazut, m-am uitat sa nu fi ramas pe Acasa TV, din greseala (chit ca era on-line)...Pentru exemplificare : vedeti si Caravana Cinematografica, Undeva in Est, si, dupa, mai discutam despre "reflectarea istoriei" (pacat ca sunt si cateva roluri jucate exemplar in film, pe ansamblu, e de Acasa TV... in reluare, dupa serialul cu Gheorghe Visu (care, oricum, si in telenovea e actor, oricat l-ar descoperi unii acum, la senectute:))))
Gavrila s-a refugiat în Muntii Fagarasului, împreuna cu alti cîtiva camarazi din organizatia "Fratia de Cruce", din care a facut parte.
http://www.rostonline.org/rost/iun-iul2006/ogoranu-voievod.shtml
Fratiile de Cruce erau organizatii de tineret ale Miscarii Legionare.
http://www.referate-ok.com/ok/fratiile_de_cruce.html
Uite un trailer care m-a incitat. Treaba cu trailerele e aiurea, cam ca orice alta treaba, daca stai sa te gandesti, da cine are atat tinp de irosit? Unele incearca sa ascunda un film prost si cateva chiar reusesc. Altele nu au legatura cu filmu. Mai sunt alea care gasesti cele mai bune faze din [...] citeşte
Frumoasa poveste, adevarata poveste. Exista haiduci! De fapt,existau cu abia 50 de ani inainte. Altfel spus, in fata comunismului, in Romania a existat o rezistenta armata, cu victime de ambele parti. Ca au existat oameni care au spus "nu" republicii populare romane si comunismului in general.
Altfel, filmul l-am vazut ca pe un documentar Discovery: spus clar si la obiect, fara derapaj pe fictiune. O lectie de istorie, sa zicem. Ma bucur ca au lipsit indicii - in film - care sa lege personajul principal de miscarea legionara ( Ogoranu fusese intr-adevar, in tinerete, legionar, dar putin probabil ca ar fi aprobat asasinarea lui Iorga), deoarece un film care combate totalitarismul e pacat sa devina apologia unui extremism de alta culoare).
As vrea sa vad o continuare a lui, dar despre protagonistii "atentatului" de la Berna. Un act curajos la vremea lui,ar fi pacat sa fie uitat.
Frumos discurs..dar istoria va avea întotdeauna punctele lui negre. De unde ști cine l-a ucis pe Iorga ? Daca totul a fost doar un mijloc de ai demoniza pe legionari ? Si în situații tulburi se reglează conturile pentru ca se pica alții de vina .
si cu tine unde nah joydownson??:)))bai da frustrati mai sunteti..ma tot mir de voi!ce va doare pe voi in plex ca nu imi plac mie filmele romenesti????deci NUUUUUUUUUUUU repet daca e nevoie iti scriu si pe limba ta daca ai asa ceva :)))) bla bla bla si app ne vedem pe la 9 ;)) pe coridor prima la stanga adica la locul tau preferat!huuuuuuuuuuuuu fraierilor ca aduceti virusi pe pc!!!
Patriotismul, este un termen pe care, din pacate, de-a lungul istoriei noastre, l-am terfelit, batjocorit si afisat in functie de necesitati.
De PATRIOTISM dau isa dovada toti cei care au facut ca acest film sa existe pentru ca filmul este o incercare de reabilitare si un omagiu adus tuturor celor care s-au opus cu credinta si patriotism comunismului, dar de care istoria noastra inca nu a avut timpul si cadrul legal sa se ocupe.
Filmul este tulburator si-i dau 10 stelute nu pentru ca este o capodopera ci pentru ca reda adevaruri istorice, iar adevarul este singurul lucru care elibereaza si care conteaza!
Da, filmul este unul fundamental pentru cinematografia romana si nu m-a plictisit nici o clipa desi dureaza ceva mai mult de doua ore si jumatate. Sa speram ca regizorul Constantin Popescu va gasi cat mai repede fondurile necesare filmarilor pentru celelalte doua parti ale trilogiei!
Filmul ruleaza la cinema studio din capitala. eu vreau sa merg maine dimineata de la ora 10 sa-l vad pentru ca atunci este mai putina lume si este mult mai liniste. mai este cineva dornic sa-l vada maine?
Mi-a placut dintotdeauna istoria, mi-a placut intotdeauna sa aflu despre ce au facut cei dinaintea noastra, am incercat dintotdeauna sa inteleg de unde venim si incotro ne indreptam. Am facut istorie la scoala mai ales inainte, dar si cativa ani dupa 1989 si bineinteles ca n-am aflat nimic despre existenta rezistentei anticomuniste din muntii Fagarasului. Stiam cate ceva din povestile bunicului meu, bunic care, din pacate, n-a mai apucat evenimentele acelui decembrie insangerat in care multi au murit pentru ca astazi profitorii vremii sa vina sa ia lumina de la femeia primordiala a politicii romanesti, o alta Elena atat de nefasta... Las insa politica la o parte pentru a ma intoarce la o pelicula pe care cinematografia romaneasca a asteptat-o mai bine de 20 de ani. Este remarcabil ca un regizor tanar, precum Constantin Popescu, a decis ca este momentul ca una dintre cele mai triste… citeşte
si cand te gtandesti ca legionarii sunt cei mai hulitii in ziua de astazi de acesti tradatori de tara , cititi cartea pentru legionari, scrisa de catre cel care a infintat miscarea CORNELIU ZELEA CODREANU
Cel mai plictisitor film la care am fost vreodata .
dupa primele 2 minute deja ma durea capul cred k si un copil de 10 ani daca il puneai sa tina camera fixa , o tinea mai bn decat cei care au filmat , fara subiect nu se stie pt ce cauza luptau....( cred k doar k sa se poata numi "rebeli" ) nu aveau nici un plan doar ii inpuscau p securistii care treceau prin paduri....si stateau nemancati cu zilele ..... si ca sa vezi dupa 5 ani de foamete nesomn s.a.s ca sa vezi ii prinde (aproape pe toti) si ii impusca ca pe vite.....
pacat de actorii care au jucat ( cativa din ei chiar foarte talentati ) asta e... mai bn orientativa spre alt ceva... erau in sala de ciraca 150 -200 locuri eram maxim 10 persoane p unii chiar i-au luat somnu in cele 164 de minute de film...
Un film foarte bun care merita vazut.
Intradevar la inceput filmului s-a miscat prea mult camera (am rau de miscare, deci nu mi-a fost prea bine), dar probabil ca asa s-a vrut.
Daca filmul te-a determinat sa-ti pui asemenea intrebari pertinente, e bine, e foarte bine!
Iar eroii, bineinteles ca au existat, si inca mai exista dar eroismul este sinonim cu modestia, cu bunul simt, cu onoarea si cu alte cateva insusiri.....care sunt pe cale de disparitie...iar asta e trist, e foarte trist.
alg, Bendeac a jucat in fimu' asta... daca aveai curiozitatea sa-l vezi integral, vedeai ca, in 3 minute de film, a fost mai actor decat in elucubratiile de le face cotidian... deci, ca lamurim : Bendeac mai e si actor, dar asta nu-i aduce bani... si nici notorietate...Treaba lui ce face cu talentul din dotare, treaba voastra ca plangeti niste vremuri "altfel" decat astea de-acum... Da' acu', totusi, nu e cu "plecare in munti"...Si, oricum, treaba asta contemporana tine de politica, deja, nu mai e cu Istorie...deci depasim spiritul site-ului, si e degeaba... aici se vorbeste despre filme, istoria si politica sunt alta mancare de peste...Usor comentabile, da' greu de inteles si digerat...
Portretul luptatorului la tinerete – un film de care avem nevoie | Raluk.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti
[...] Portretul luptatorului la tinerete este un film de la care iesi din sala, dar ramai tot in el. Plin de securisti la capatul scarilor rulante, pe dupa mesele din food-court, cam dupa toate colturile din mall. Se intampla sa-ti faci filme-n cap doar atunci cand povestea reuseste sa te captiveze intr-atat de mult incat sa incerci sa te identifici cu eroii ei. Portretul luptatorului la tinerete e un astfel de film. Desi Constantin Popescu Jr. e un regizor debutant, sau tocmai din cauza asta, el creeaza un film cu meticulozitate si talent, fara sa-i tremure mana pe nicaieri. [...] citeşte
Filmul a fost exact cum ma asteptam : sobru, sfisietor si autentic ! Din pacate l-am vazut singur, intr-o sala dintr-un mall evreiesc din Bucuresti, la o ora cind SPERAM sa fie mai multa lume ...CHIAR ASA DE MULT DETERGENT FOLOSESC ASTIA LA PROGRAMELE MANELISTE CARE V-AU SPALAT CREIERELE ?
Intre a comenta ceva doar pentru ca reflecta istoria, si a vedea ce e cu filmul respectiv, e maaaare diferenta... si S. Nicolaescu a facut d-alea istorice (chiar si contradictorii... a se vedea alea din tinerete - Ultimul cartus, etc - si Supravietuitorul... si acolo e cu istorie, chiar cu istoria Zarazei...), dar avea niste regimente la dispozitie, ca figuranti... si destui bani pentru ce avea de facut... cu munca, ce-i drept, dar departe de ce inseamna film... reverberatie....
Si la Nicolaescu e cu sentiment national, si prin "Portretul..." la fel, dar un film nu e de vazut numai pentru asta (la ala cu Mell Gibson, cu "Feedom", reverbedam mai mult, chit ca e de la scotieni, nu de la noi). Daca am chef de istoria Rezistentei, caut pe youtube Memorialul Durerii, si vad film (documentar, dar FILM)... Istoria nu se invata la AcasaTV, e cu citit, deci e mai greu... "succesuri", deci !
nici nu se mai pune problema daca este un film de vazut,exteptand idiotii si manelarii,dar jegurile astea din posturile de conducere al cinematografelor,la ce ore difuzeaza filmul,este practic imposibil de vazut,ce tara ,ce mizerii,acum sa nu vina o minte luminata sa imi spuna ca din cauza aduentei scaute bla-bla-bla,o capodopera se promoveaza,eu nu am vazut nici o promovare,lasa ca noi dam iama,buluc la avataruri si alte aberatii,ca ne place iarba si visam prin sali
Cand ai vazut ultima data Morometii pe TV !? (eu l-am revazut la dd-tv, cand a murit Iordache...). Cand ai vazut la TV ultima data "Asta seara dansam in familie" !?Da' acu', sa zicem ca un film e capodopera doar pentru ca trateaza un subiect agreat, e chiar prea mult (spre exemplu, eu vreu sa revad la TV "The Doors", ultima data a fost pe la 3 dimineata, acum multi ani... da' poate nici ala n-avea audienta, ca nu mai intereseaza acum despre Morrison...ca tot vorbim de subiecte, de istorie, si nu discutam si despre interpretare...) Apropo, "Caravana Cinematografica" a fost pe TV ?! Da' :Undeva in Est" ?! Bine, totusi, ca inca mai sunt pe net, sa le vada toti, inclusiv cei cu "iarba" si "vise prin sali"...
nici ea nu-si da seama de greselile pe care le face , trimite-i niste carti de istorie pe mail si poate o sa isi dea seama cat de mult fosfor ii lipseste din organism ;)
a fost un film exceptional.nota 10.
am fost la cinema timis si m-a bucurat faptul ca am fost vreo 50 de persoane.daca adun publicul de la ultimele 5 filme romanesti pe care le-am vazut la Timis nu ajung la 50.
Filmul povesteste o parte a istoriei noastre care nu se preda in scoli, dar care nu merita a fi trecuta sub tacere. Demnitatea si jertfa luptatorilor care nu au acceptat sa stea sluj in fata comunismului ne face mai mandri ca suntem romani. Cinste celor care au realizat filmul si celor care l-au programat in preajma sarbatorii nationale si a comemorarii Revolutiei.
l-am vazut in aceasta seara la HBO,mi-a placut mult,nu am stiut multe despre rezistenta anticomunista...un singur minus...faptul ca toate comentariile scrise si cele legate de locatiile unde se petrecea actiunea au fost scrise ata de mic...a trebuit sa vin langa televisor sa citesc pot citi ...oricum,un film foarte bun
- 1 pentru cadre inutile si plictisitoare
- 1 pentru felul in care este filmat. (filmat ca de niste amatori, care nu stiu ca s-a inventat trepiedul si steadycam-ul)
- 1 pentru montaj. (Se trece prea brusc de la o scena la alta)
- 2 pentru text (pe langa faptul ca scrisul este exagerat de mic, acesta apare doar cateva secunde, fiind astfel aproape imposibil de citit la televizor, chiar imposibil pentru unii)
Nota finala: 5.
UN FILM DESPRE EROI,PATRIOTI CARE AU LUPTAT IMPOTRIVA COMUNISMULUI SI A RUSILOR!!PACAT CA DUPA 60 DE ANI IN ROMANIA ACTUALA TOT SCURSURI NEOCOMUNISTE CONDUC ROMANIA, COMUNISTI SI SECURISTI FORMATI DE TRADATORI DE TARA ,BOLSEVICI ADICA DE CEI CU CARE SE LUPTAU PERSONAJELE PRINCIPALE DIN FILM!!
primul