Un film de propaganda comunistă film văzut cu siguranță de orice copil al anilor 70-80 mai ales că era difuzat cu obstinație atât duminică la prânz cât și în cinematografe varianta scurtată compusa din episoadele filmului din care s-au tăiat unele secvențe. Deși a fost apreciat de copiii epocii în lipsa de altceva filmul mustește de propaganda comunistă și falsificare a istoriei. Că și copil iji plăceau mai ales scenele in care eroul reușea să îi păcălească pe polițiști, nu mă dădeam în vânt după scenele statice presărate cu dialoguri siropoase de propaganda. Mare parte din film s-a turnat la Cluj Napoca in centrul orașului cât și în zona Mărăști unde în anii 70 încă exista o fabrică de cărămidă. Zona a fost demolată, inclusiv casa aleasa că domiciliu a eroului principal și s-au construit blocuri. Deși are multa propaganda, filmul… citeşte
Un serial tv excelent realizat de regizorul Sergiu Nicolaescu si din a carui distributie face parte, alaturi de multi alti buni actori, prinsi in tavalugul celui de-al doilea razboi mondial.
Alaturi de Razboiul Independentei/77,Un august in flacari/73,Ciresarii/72 si mai cunoscutul,si,de ce nu,mai complexul, Toate panzele sus/76,Pistriatul din 73,se revendica drept una dintre cele mai bune productii pentru teleleviziune romanesti.
Foarte bun.
daca il scoti din contextul propagandistic-mama ce taari erau comunistii?!- are numeroase faze amuzante. Comunistul Andrei- majoritatea ilegalistilor se numeau Andrei, sau era numele preferat pentru personajele jucate de Nicolaescu? este mult prea bun pentru a-l putea suporta prea mult.
Mitizarea ilegalităţii comuniste şi transformarea comuniştilor în eroi patrioţi
Acest serial evocă activitățile ilegale ale Partidului Comunist Român, introducând minciuni cu scop propagandistic ce încercau să legitimeze lupta comuniştilor din ilegalitate pentru eliminarea nedreptăţilor sociale. În ciuda unui aer romantic al intrigii, filmul se caracterizează prin neverosimilitate şi unele interpretări pline de falsitate (dintre care se detaşează cele ale Rekăi Nagy, a lui Zephi Alşec sau a lui Gyorgy Kovacs).
Acţiunea este presărată cu momente mai amuzante, care diluează tensiunea evenimentelor. Copilul se remarcă prin dezinvoltură, având farmecul personal al unei haimanale şmechere şi ceva urme de talent interpretativ. Suspansul creşte în intensitate odată cu fiecare nou episod, iar cursivitatea pare naturală. Propaganda politică este din ce în ce mai puternic conturată, devenind de-a dreptul odioasă prin… citeşte
Desi imi propusesem de mult timp sa urmaresc aceasta miniserie foarte apreciata, din pacate nu am vazut-o decat in niste conditii triste, la moartea maestrului Sergiu Nicolaescu, atunci cand pe majoritatea posturilor romanesti au fost filme in care acesta si-a adus contributia, mai mult sau mai putin… Pelicula a fost pe deplin laudata, avand atatea si atatea momente amuzante, unele neasteptate sau surprinzatoare, rasturnari de situatie geniale, dar mai ales protagonistul, Costel Baloiu, ce a facut rolul vietii (pacat ca s-a lasat de film si a ajuns taximetrist…), eclipsandu-l uneori si pe maestrul filmului romanesc. Dar umorul general nu a fost deloc fix, concentrandu-se si pe comicul de situatie, cat si pe cel de limbaj, oferindu-ne numeroase momente in care ne-am amuzat copios. Merita urmarit, si nu numai o data, ci cu orice ocazie.
Nota 9 ... ..este genial filmul din punctul meu de vedere ,
Jocul actoricesc al lui Sergiu Nicolaescu este formidabil dar nici jocul lui Costel Băloiu nu este mai prejos . Mi-a placut actiunea serialului foarte mult .
Desi este un film ce era mai popular cu mult inainte sa ma nasc dupa ce am vazut toate partile am fost placut surprinsa si mai ales dupa ce am citit si cartea mi-a placut mult...si Sergiu Nicolaescu este intradevar un maestru si cei din lumea teatrului chiar au ce invata de la asa un mare artist