Un blend superb de dramă, comedie și chiar horror, Bong Joon Ho reușește prin Parasite să-ți dea câte puțin din fiecare. Am urmărit filmul neavând o idee despre ce e, decât propriile mele ipoteze bazate pe ceea ce știam că e în stare Bong Joon Ho și titlul filmului. Nu am vrut să-mi fac mari speranțe, în ciuda laurilor primite atât la Cannes, cât și în Sydney. Însă pot spune decât că își merită fiecare acoladă și laudă. Să ofer mai multe explicații in-depth ar strica poate experiența unora, însă pot spune doar că mi-a amintit de Shoplifters, având însă tensiunea (poate una mult mai intensă) pe care o are Burning. Mai mult nu pot să vă zic decât: enjoy it, you're in for a ride!
O adevarata bijuterie filmul acesta.Scenariul e impecabil si stai in tensiune ca nimeni nu ghiceste finalul .Premiul luat la Cannes este meritat.Anul viitor va fi propunerea pentru Oscar , asa cum era de asteptat.
-O lume plina de paraziti-
O satira sociala buna si imprevizibila, cu unele momente de tinut minte si cu un titlu mai mult decat sugestiv, dar per total cam lipsita de subtilitate si prea caricaturala mai ales atunci cand vine vorba de clasa de sus. Din punct de vedere al prezentarii claselor sociale Snowpiercer a fost ceva mai taios.
Anul trecut japonezii, anul acesta coreenii, anul trecut familie de hoti, anul acesta familie de sarlatani, din nou componenta sociala puternica, una dintre problemele majore ale capitalismului, somajul, asa e in oranduirea pe care multi o considera a fi ideala, cine rezista bine, cine nu nu, dincolo de capitalism si de orice oranduire sociala ar trebui sa fie umanismul, acela dispare insa de multe ori si lasa loc animalicului din om, cinematografia asiatica e in forma maxima, al doilea Palme d’Or consecutiv la Cannes, poate ca-I meritat, Bong Joon Hoo le-a luat fata unor nume grele precum Jim Jarmusch, Quentin Tarantino, Pedro Almodovar, Terence Mallick sau fratii Dardenne, nu-I vorba ca nici coreeanul nu-i fitecine, e considerat a fi intre primii 20 de regizori ai secolului XXI, filmul sau musteste de inventivitate asa cum se intampla si in cazul precedentului “Okja”, scenariul e… citeşte
UN FILM INCREDIBIL, EXCEPTIONAL SI UNIC. AM RAMAS MUT DE UIMIRE CE AU PUTUT SA SCOATA COREENII. VA LUA CU SIGURANTA OSCAR PENTRU CEL MAI BUN FILM STRAIN IN 2019
super film superb scenariu
un film ce te tine lipit de ecran pe toata durta filmului iar sfarsitul e genul lui tarantino marton scorsese.. ce sa spun ..merita vazut
Dupa acel ''Snowpiercer'' foarte bun, dar și un ''Okja'' bun și plin de suflet, regizorul Bong Joon Ho revine cu un film excelent, cu o realizare mai diferită, axată mai în prezent, mai în realitate.
Ne aduce un nou film original, unul foarte intens, inteligent și foarte bine jucat. O creație cinematografică uneori amuzantă, dar diferită, care încearcă să compare clasele sociale, dar și să scoată în evidență diferențele dintre ele. E o poveste cu mesaje clare, mesaje spuse într-un mod destul de ironic. E o realizare deșteaptă, tristă, amuzantă, plină de tensiune, dar și cu un twist foarte interesant.
Foarte bine scris și regizat de un regizor rar, deștept, un regizor cu o viziune aparte, unul care crește de la film la film.
Povestea spusă aici este plină de tensiune. Fiecare scenă împrăștie o intensitate care te… citeşte
,,Paraziți suntem toți?,, nu poți spune așa ceva, pt că nu e adevărat. Suntem oameni, avem defecte altfel nu s-ar mai face filme... că suntem sălbatici cu planeta, da dar suntem abia la începutul înțelegerii acțiunilor noastre...specia umană nu parazitează această planetă, acestă idee este profund greșită...iar dacă ne referim la acest tip de parazit social al lui Bong Ho este exagerat să spui că majoritatea semenilor au un astfel de comportament.
Comentariul social al lui Parazit duce la haos, dar n-ai nici o clipă senzația unui film cu mesaj didactic. Este în același timp, atât vesel, cât și deprimant. Parazit este atât de perfect calibrat încât este o bucurie să vizionăm fiecare cadru, și totuși, bucuria asta este temperată dacă ne gândim la ce ne transmite Bong și ce spune despre societate, în special cu acele scene finale perfecte, absolut obsedante. Read more:
https://filmserial.home.blog/2019/11/08/la-ce-film-mergem-azi-parazit/
Al doilea film sud-coreean pe anul asta - ambele f bune - asadar nu voi mai sta pe ganduri daca sa ma duc sau nu la filme din aceasta tara. Iari, sala Elvira Popescu a fost PLINA ochi.
Exista mai multe moduri prin care un organism il poate parazita pe altul, dar poate cea mai periculoasa forma este cea emotionala. Parazitarea emotionala presupune dorinta de a asimila insasi esenta victimei, particularitatea ei.
Personajele acestui film nu doresc o simpla inlocuire a statutului social, o schimbare a locuintei, o imbunatatire a calitatii alimentelor pe care le consuma sau a masinii pe care o conduc, personajele acestui film doresc sa apartina, iar drama care le sfasie sufletele dominate de orgoliu consta in incapacitatea de a realiza aceasta contopire cu dorinta lor.
Parazitii au suficienta luciditate pentru a intelege ca depasirea propriei conditii nu se realizeaza din exterior, ca mirosul fiintei lor nu poate fi mascat, nu se poate modifica schimband sapunul folosit pentru spalarea hainelor, deoarece constiinta le este murdara, nu… citeşte
Acest film a câștigat Globul de aur - 2019 la categoria Cel mai bun film străin...
Adaugare: azi, 10.02.2020, acest film a luat și Oscaruri la categorii importante...Caz unic în istoria Oscarului ! Tare !
Un film slab încadrat la categoria corect politic adică hai sa acordam premii filmelor de la asiatici, homosexuali și lesbiene Cu siguranță, filmul nu este unul de la care sa ne asteptam la realism fiind un amestec de satiră și dramă dar consider că se putea lucra mai mult spre ultima parte pentru a transmite mesaje mult mai profunde. Un căcat supraevaluat cu un final sângeros. L-am văzut de doua ori că un cinefil adevărat căutând "misterul", acel ceva care îmi scapă. Din păcate nu am reușit să văd mai mult de o mizerie asiatica. În curând o să dăm Oscarul telenovelelor turcesti. Cine dorește să vadă filme cu subiecte sociale ii recomand Ladri din biciclete, Umberto D, Roma ore 11, Where god left his shoes, The pursuite tes of happiness. Deux jour et un nuit, Și caii sunt verzi pe pereți..toate tratând subiecte legate de somaj, încercarea de a depăși… citeşte
Este, in sfarsit, un film bazat pe un scenariu inedit pe care il urmaresti cu destul de multa curiozitate. ciudat si amuzant pe alocuri, te lasa insa cu un gust amar.
– filmul incepe dupa jumatate incolo
– pana atunci e o intriga lunga cu cadre voit misto si f predictibile
– multe interventii random, pe script
– ar fi bine sa aiba un final atipic si socant ca sa iasa din “anonimat”
Si-a avut, dar nu destul. Slabusel film, doar pictural ceva frumos.
Ce mi-a placut o fost finalul fericit-ish :)
Filmul este exceptional nu numai prin calitatea intrinseca ci si pentru inspirata evitare a militantismulu,i atat de drag filmelor hollywoodiene (si europene)
E un film amuzant asta da, am râs sănătos, dar că alții văd multiple semnificații și complexe?.. fugi de aici bre.. Se spune că ticăloșii înțeleg mai bine viața decât virtuoșii...Ce e de ,,admirat,, și se vede chiar de la început e modelul excrocului nativ, asta nu se poate învăța... și nu e unul prost, dimpotrivă, e destul de abil în felul în care își mobilizează toate resursele de care dispune, da seamănă cu un virus..Asta îți poate întări convingerea că acești oameni sunt complet dezumanizați și totuși nu e așa.. mama îi deschide ușa fostei menajere disperate iar scena de final arată că ,,paraziții ,, au în ei mai multă umanitate decât ,,spuma,, De ce îl omoară tatăl pe șeful său? Pt că în acea încleștare disperată când tatăl ține apăsat rana fiicei, șeful său in loc sa-i sară în ajutor îi cere insistent cheile de la… citeşte
Sigur Bong Joon Ho nu are ceva rude in Vaslui sau in Facaeni (comuna in care s-a produs in 2005 o tornada, iar ajutoarele primite au fost date pe bautura). Caci comportamentul personajelor sale, seamana cu comportamentul multora din asistatii de pe la noi. Aceeasi dorinta de smecherala, de altfel zicala cu prost de bun, o fi avand o varianta si in coreeana. Daca nu ar fi fost si partea de la intoarcerea fostei menajere, as fi zis ca este un episod corean din La Fierbinti. Filmul este bun, dar nu intr-atat ca sa ia premiul la Cannes sau Golden Globes.
Deopotriva saracia dar si bogatia extrema pot dezumaniza, pot duce la pierderea reperelor. Daca la cei saraci urme de umanitate se mai observa in scene ca atunci cand Kim constata ca menajera e in viata si exclama ,Slava Domnului,, , sau atunci cand sotia lui Kim ii trimite farfuria cu mancare menajerei prin fiica sa, la cealalta patura dezumanizarea transcede in scene precum cele in care ii deranjeaza mirosul familiei sarace, sau scena in care sotul bogat afirma ca genul de lengerie intima purtata de iubita soferului nu l-ar excita daca sotia lui ar purta asa ceva, ...sau in scena in care sotul bogat nu ajuta la salvarea unei vieti, ci cere insistent cheile masinii pentru a fugi nepasandu-i de ceilalti. Empatia fata de animale lipseste la saraci (sotia lui Kim loveste cainele cu piciorul) ,iar la cei bogati nu trece de nivelul unui moft. Cea mai naiva dintre personaje este sotia… citeşte
Nu inteleg entuziasmul pentru acest sirop coreean , nu e nici comedie , nici drama , nici comedie neagra cu atat mai putin thriller pt ca nu are niciun moment de tensiune sau suspance..Nu iti ofera nimic de care sa te agati, nicio urma de logica.Totul e o brambureala si mai e si ingrozitor de lung.Daca asta a ajuns propunere la Oscar nu e de mirare faptul ca Oscarurile nu mai au nicio valoare
Desființează conceptul clasei sociale. Vorbește despre clasa socială pe verticală - singurul film care o face în maniera asta, la modul comico-tragic. Trebuie citit printre rânduri.
Un film foarte bun, în care este prezentată antiteza dintre familia Kim, săracă, și familia Park, bogată. Finalul este de-a dreptul șocant. Este un film bun, cu un puternic mesaj social, iar Oscarul pentru cel mai bun film este pe deplin meritat. Recomand!
PS: Nu știu dacă numele de familie au fost alese intenționat, dar sunt foarte sugestive. Numele familiei sărace, Kim, probabil este o aluzie la numele liderilor Coreei de Nord, care au adus țara în colaps economic, în sărăcie, așa cum o știm astăzi, iar Park, numele familiei bogate, se referă probabil la fostul dictator sud-coreean Park Chung-hee, care deși a condus țara cu mână de fier și a suprimat opoziția, a luat măsuri economice care au dus la acea creștere spectaculoasă a economiei Coreei de Sud, numită Miracolul de pe Râul Han.
Foarte bun! Un film despre natura umana care indiferent de haina sociala imbracata prin anumite circumstante, de cele mai multe ori ramane neschimbata.
Cu umor negru cât încape, asupra dezvăluirii amenințării banului ce contruiește și modelează omenirea închizând-o în sisteme numite "clase sociale"
Deci... Snowpiercer e făcut pe orizontală, iar 6 ani mai târziu, vedem și unul făcut pe verticală. Suprapune cele două drepte și unește punctele și poți obține cercul trigonometric al clasei sociale.
Pentru mine, e uimitor cum reușește cineva să înțeleagă subiectul ăsta și să-și exprime viziunea în două filme diferite, dar apropiate. Sunt filme-surori născute din același tată.
Ei bine, revenind la cerc, dacă ne place să o privim la modul poetic, am zice că acest tată a reinventat roata, iar crucea din interiorul cercului îl binecuvântează și îi aduc mult-râvnitele statuete și îl ajută să "spargă prea multe bariere". Este trist că încă nu am scăpat de factorul uman în aprecierea filmelor și încă publicitatea, și implicit banii, relațiile și o mulțime de mentalități încă sunt obstacole în calea artei și a… citeşte
M-au uimit întorsăturile de situație și că e filmul care acum te are relaxat ca și cum te-ai uita la o comedie și-n secunda următoare te bagă într-o stare de continuă alertă de unde nu mai știi la ce să te aștepți, parcă vrei să te bagi într-un adăpost să te ferești în timp ce nu știi dacă continuă să dea în tine sau te ocrotește. Când ai impresia că situația se calmează și vrei să ieși, te lovește iar.
Mi-a plăcut mult legătura film-titlu, dă o altă privire asupra a tot ce s-a întâmplat și e o metaforă bună pentru cum se desfășoară povestea.
Cu toate astea, nu m-a impresionat atât de mult și nu consider că merita chiar atâta laudă câtă i s-a adus, ori nu am reușit eu încă să-i văd toate dedesubturile.
Rafinată in mii de ani lupta pentru resurse dezumanizează....socialul împarte indivizii...film la care trebuie sa fii tare in mațe și măsele....film ce a meritat Oscar... Excepțional