mie mi-a placut foarte mult filmul asta dincolo de stangacia cinematica pe care am constientizat-o pur si simplu dupa ce l-am vazut.fara memorie la nume de rusi fiind spun doar ca pers principal(scuze expresia) e pur si simplu transecranic si desi nu pare subiect foarte cinematografic a iesit mult mai bine decat multe idei hiper-plot-orientate care ni se invart pe sub nasuri.e onest adica si e primul film cu greseli de care ma bucur pana la capat.
Imi permit sa comentez si eu.. Nu e un film cu greseli deloc. Consideri ca era mult mai ok daca ar fi facut producatorii un scenariu de ala ca la Avatar? sau ca la celelalte filme, cu tot felu de efecte? Nu.. au vrut sa iti dezvaluie tie simplitatea actiunii.. a credintei in primul rand. Sa poti intelege mai bine.. nu era nevoie de cadre speciale complicate.. Firul actiunii este genial iar morala este dumnezeiasca.. O zi faina
Pavel Lungin este un regizor chiar foarte bun. Nu este vorba de niciun fel de stangacie, este un mod dea transpune acel aer duhovnicesc ortodox pe care nu il intalnesti la occidentali sau in filmele catolice! Crede-ma si eu filmez evenimente si nu mi s-a parut nicio stangacie!
[...] Cain si Abel, Evanghelia, Apostolii, Sfintii Parinti – totul este in Ostrov, in mica manastire ruseasca de undeva din nordul inghetat. [...] citeşte
O foarte interesantă, originală şi abil construită poveste despre păcat, căinţă şi iertare. Cel mai mare păcat al personajului principal nu a fost atât laşitatea în faţa morţii, cât mai ales acela de a se pune pe sine mai presus decât ceilalţi, inclusiv decât tovarăşul său. Scenele filmului te captivează şi îţi ridică mereu întrebări. Tema centrală este cum anume îşi poate asuma o misiune cristică eroul, sub povara unui păcat capital. Acţiunea poate că e uşor perfectibilă, dar e un film care tb văzut neapărat, iar muzica e cu adevărat deosebită. Sfârşitul e genial, chiar mi-a plăcut – dar nu vreau să îl dezvălui.
Un film extraordinar.Atat de mult mi-a placut acest film incat m-am uitat la el de vreo 3 ori.Este un film care nu prea il intelegi de la prima vizionare.
In Rusia despre acest despre prestatia actorului principal se spune ca isi joaca rolul propriei sale vieti. Petr Mamonov a fost un muzician punk, renumit in anii '80 pentru muzica agresiva si introvertiva, consumul masiv de alcool si marijuana. In anii '90 s-a convertit ca crestin ortodox, a renuntat complet la droguri,alcool si viata decadenta si s-a mutat din Moscova intr-un satuc. Duce o viata cumpatata acum. Deci putem sa spunem in linii mari ca s-a jucat pe sine insusi in acest film. Va recomand filmul "Tsar", in care joaca un rol de zile mari.
Ostrov – o insula ruseasca de spirit si nebunie | Raluk.ro - Review-uri de filme, cafenele, ceainarii si restaurante din Bucuresti
[...] multe din filmele rusesti pe care le stiu, Ostrov are substanta, are si ceva de zis si o face si bine. Pyotr Mamonov se pare ca este unul din cei [...] citeşte
L-am vazut si parca mi-a amintit de romanele lui Dostoievski. Incet, incet te face sa te uiti pana la capat. Oricum nu e de vazut daca vii de la servici obosit.
Acest film pune in umbra mistica apuseana dezvaluind o lumina mult mai sigura si mai placuta prin puterea tainei evidentiata launtric in rugaciunea pura, cainta sincera si stravederea dincolo de logica si prezent. Primul film cu adevarat ortodox ! A aparut si in format BluRay !
Da, un film deosebit....M-am intrebat oare "amiralul" nu s-a gandit niciodata la calugar chiar daca prima impresie este ca acest calugar a fost las, "amiralul" a supravietuit, dar oare de ce nu s-a sinchisit sa-l caute pe "las" ?
"Lasul" s-a rugat toata viata si a asteptat un semn, un raspuns inainte de moarte...Amiralul oare cum a putut trai stiind ca, practic, si-a inselat coechipierul ?
Bun film...
Desi au supravietuit amandoi, ei traiau intr-un mod total diferit. Unul lumeste iar celalalt duhoovniceste. Dupa cum spune si Tihon in film, nici el nu credea ca Anatoli mai traieste si pentru ca traia lumeste, se bucura de o functie inalta si deci nu avea nevoie sa stie despre soarta aproapelui sau. Anatoli devenise intre timp calugar si trebuia sa se smereasca pentru pacatul savarsit inaintea aproapelui sau. Acum, cei doi aveau scopuri diferite: Tihon traia pentru functiile lumii acesteia iar Anatoli, devenit intre timp calugar "Nebun pentru Hristos" traia pentru Adevaratul Scop al vietii acesteia, dobadirea Harului Sfantului Duh.
DiCaprio21, nu ai inteles nimic din acest film. Parintele Anatoli nu dorea sa se sinucida ci se smerea pe sine pentru pacatul pe care l-a facut, pacatul uciderii aproapelui sau, sau altfel zis pacatul crimei. Filmul ne arata de fapt cum trebuie sa ne smerim pentru pacatele noastre. Parintele Anatoli nu mai putea sa traiasca cu pacatul sau, pacat care nu ii mai dadea pace si ii cerea Domnului si Creatorului nostru sa fie izbavit de acest pacat deoarece este un mare chin, o povara sa traiesti cu el. Parintele nu stia daca va fi iertat vreodata de Domnul pentru pacatul si iata cum ne arata ca pentru pacatele noastre trebuie neincetat sa ne caim pentru ca nu stim daca ne-au fost iertate. Aceasta pentru a putea face si noi parte din Imparatia Domnului. Sinuciderea este un Mare Pacat deoarece nu sta in puterea noastra sa ne luam viata pe care Domnul ne-a dat-o. Chiar daca viata este grea noi trebuie sa induram chinurile acestei vieti pentru a ne mantui si nu sa traim in confort precum facem noi cei din secolul 21. Ortodoxia da SCOP vietilor noastre si acela este Dobandirea Harului Sfantului Duh, ne impune o anumita conduita si o anumita gandire, ne schimba principiile de viata din unele idioate si fara de rost in unele nobile si frumoase, vesnice! De aceea nu are loc in calcul si Sinuciderea in filmul acesta, pentru ca Parintele traia cu adevarat ortodocseste, dupa legile Domnului si doar cerea sa fie iertat, el avand acum un SCOP in viata. Acesta este o parte a intelesului acestui film.
M-a surprins prin profunzimea lui filmul , desi nu credeam la inceput ca poate fi atat de profund. M-a surprins la fel de mult prin faptul ca se bazeaza foarte mult pe insitinct si vrea sa arate ca si meseria de Preot poate fi nativa. Nu mi-a placut faptul ca asteptam o dovada a "maiestriei" lui Anatoli , iar aceasta a venit prin vindecarea fetei , o scena foarte saraca in evenimente si foarte rapida. Filmul este bun , il recomand celor ce au rabdare.
"Ostrov"-am spus film rusesc,am spus totul! Și în asta am cuprins: seriozitate, profunzime, sondarea psihicului uman, complexitate... Ideea centrala a filmului? IERTAREA, mai ales atunci când, constrâns de situații (și, câte nu ne dă viața!) greșești în modul cel mai dureros posibil, săvârșind o crimă. Și, nu rănești pe oricine, ci un om la care ții mult, pe care îl apreciezi. Vinovăția ți se cuibărește în gând, coboară apoi până la inimă, până când simți că toții porii trupului tău emană durere, vinovăție... Și, ca orice om ce rămâne singur, te retragi. Și, în retragerea ta, înțelegi că numai Dumnezeu ("Isuse Hristoase, ai milă de mine păcătosul, miluiește-mă!") mai poate ține echilibrul acela vital, astfel încât să nu o iei de totului razna. Trăiești o viață întreagă cu frica lângă tine, cu vina în tine și cu Cerul… citeşte
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Aceasta este rugacinea, nu cum ai spus-o tu.
Se scrie Iisus, cu 2 de i, altfel are alt inteles.
Titlul filmului, ''Ostrov'', este elocvent si reflecta foarte bine intregul film. Aici, notiunea de ostrov este folosita cu sens conotativ, protgonistul refugiindu-se in indepartatele ''insule'' ale propriei sale constiinte, pentru a reflecta la faptele sale. Pe mine, filmul a reusit sa ma impresioneze profund, sa ajunga pana in cele mai intunecoase tenebre ale gandirii mele si sa ma faca sa gandesc la propriile pacate si cum as putea sa le indrept.
Prestatia actorului principal a fost MAGISTRALA. Dupa ce si-a impuscat tovarasul, nu i-a mai ramas nimic decat sa se indrepte spre Dumnezeu si sa incerce sa scape de acea grea povara din sufletul sau. A reusit, murind astfel cu sufletul impacat, ca un adevarat sfant. Dupa 34 de ani de rugaciune si reculegere de la acea fatidica noapte, m-au impresionat foarte tare previziunile pe care facea enoriasilor care i se adresau, dar si lectia… citeşte
Super filmul. Specific filmelor rusesti, fara o actiune gen productii americane, la prima vedere actiunea ar fi una plictisitoare, dar m-a tinut in fata calculatorului de la inceput la sfarsit.
Primul film care exprima adevaratul duh al ortodoxiei, al dreptei credinte si a modului in care omul trebuie sa se smereasca pe sine si sa se caiasca pentru firea sa pacatoasa. Poate ca multi dintre noi am avut momente de lasitate ca parintele Anatoli, o lasitate in fata mortii provenita din faptul ca si-a petrecut viata fara rost si fara adevaratul scop: dobandirea Harului Sfantului Duh. Dar, pus in fata mortii, protagonistul realizeaza ca nu e pregatit sa moara! Comparand acest film ce isi propune sa arate adevarata cainta si viata monahala ortodoxa cu filmele facute de catolici precum Jesus of Nazareth, crestinul ortodox va trebui sa faca imediat diferenta dintre cele 2 tipuri diferite de credinta. Filmul catolic este total lipsit de patrundere duhovniceasca pe cand cel ortodox tajunge sa te transfigureze. Actorul care l-a intruchipat pe Hristos in filmul catolic Jesus of Nazareth se… citeşte
E absolut superb numai daca ai chef sa reflectezi la smerenie, la faptul ca numai cand ajungem sa fim cei mai mici in fata lui Dumnezeu primim minune si vizita continua a Lui Dumnezeu!...
Un film absolut tulburator, despre iertare prin rugaciune si credinta, despre incredintarea totala a sufeltului divinitatii, care nu doar ca aduce iertare dar si miracolul vindecarii sufletesti si trupesti. Cred ca acest film poate fi inteles mai mult sau mai putin, superficial sau profund, in functie de cat de apropiati suntem noi de divinitate. Este un exercitiu si un moment de reflexie pentru noi toti.