Unul dintre cele mai bune filme românești, atat din cariera lui Sergiu Nicolaescu, cat și in general, din cinematografia de la noi! Indiferent de cate hibe/defecte i-ar putea găsi cârcotașii, nimeni nu poate comenta negativ la adresa prestației Marelui Amza, ori a celor care l-au secondat. Inclusiv a Ioanei Pavelescu ori Aimee Iacobescu.
Sigur, se mai putea lucra in pic la scenariu, însă per total, mi se pare ca Osânda se apropie de perfecțiune. Foarte plăcute si seducătoare coloana sonora (capitol atat de deficitar la creațiile românești), dar și cadrele și locațiile de filmare.
Finalul este impresionant de-a dreptul, încărcat de emoție și semnificații!
Chiar imi doream sa caut un actor din acest film care ruleaza in acest moment la Cinemaraton !! Am vizionat acest film de cel putin 20 ori si nu ma mai satur.
Sistemul românesc împământenit de veacuri. Îi acuzăm cu vehemență pe cei nevinovați și îi ridicăm în slăvi pe hoți, violatori, bătăuși, cei care au firme mari și sunt scutiți de taxe și impozite. Românul vrea să vadă sânge de om nevinovat.
Un film bun, deși difera pe alocuri de cartea lui Victor Ion Popa. O distribuție memorabila, interpretări de excepție ale unor monștri sacri ai cinematografiei românești ai anilor 70.
Capodopera cinematografica romaneasca...iar finalul e COLOSAL...scena cand Amza urca dealul cu crucea infatiseaza imaginea hristica.
Actor tata, daca Amza se nastea la Hollywood castiga Oscarul.
Acest film numit cu adevărat "Osinda" nu este numai o capodopera ci este o MINUNATIE(ceva SUBLIM) care istorisește de fapt SOARTA de mii de ani a Norodului de Rînd al României,SOARTA cumplit de REA,imputita și NEDREAPTA,in toti acesti ani de Rascruce si Jale,de Prigoniri și Batjocori aspre ,de Asupriri și Umilințe porcoase.Pentru cine încă nu cunoaște,cuvîntul vechi "OSINDA" însemnează PEDEAPSA(în filmul de fata este vorba numai despre o pedeapsă NEDREAPTA pusa,cu vinovăție fatisa-inadins- de razbunare-,în sarcina unui Om în totul NEVINOVAT numit Manolache Preda).Acest film trebuieste băgat iute în cartea de Limba Romana(pentru anii 5 la 8 de Scoala generala sau "Gimnaziu") ca să învățăm copiii cu notiunea de "Stat de Drept"(și astfel să se obișnuiască cu aceasta noțiune NOUA).Iata cîteva filme Românești care prețuiesc mai mult decît un premiu… citeşte
Pentru mine Amza a fost si va rămâne cel mai mare actor român și toate filmele în care a jucat sunt de excepție mai ales "Osânda","Mihai Viteazul" și "Atunci i-am condamnat pe toți la moarte".
Unul din putzinele filme bune ale lui SERGIU NICOLAESCUSi de departe cel mai bun rol a lui AMZA PELLEA. Desi filmul e facut in comunism are un mesaj crestin al ducerii crucii. E adevarat ca planurile sunt suprapuse in sensul in care tzaranul oprimat si conmdamnat fara vina isi duce crucea conditiei sociale umile. Pare ca filmul e menit sa justifice mesajul din INternationala" SCuylati nu-i nico mantuire/In zei ,ciocoi sau Dumnezeu".
Un film excelent. Amza Pellea e genial, parca-i citesti suferinta pe fata. Cred ca e si cea mai buna prestatie a Ioanei Pavelescu din cariera ei cinematografica. Dinica e, ca de obicei, omul perfect pentru rolul negativ.
Barbati care au avut relatie amoroasa sau de prietenie in film cu femei mult mai tinere = Amza Pellea la 46 de ani face un copil cu Ioana Pavelescu la 22 de ani ..
Apoi boierul interpretat de Emmerich Schäffer la 46 de ani , este lovit in cap , jignit etc de sotia lui - Aimee Iacobescu la 21 de ani . Ea nu mai suporta negutatorii cu care discuta boierul si care putzeau ...
Femei albe - dezavantaje - solutii !? = Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se întoarce în satul său natal
Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el
Manolache se angajează la boier
Se îndrăgosteşte de o tânără săracă
Boierul e omorât de doi ţărani revoltaţi
… citeşte
Filmul ecranizează romanul ”Velerim și Veler Doamne” (1933) al scriitorului român Victor Ion Popa, prezentând tragedia individuală a țăranului Manlache Preda (interpretat de Amza Pellea), care se întoarce acasă după zece ani de ocnă și doi ani de război și este stigmatizat în continuare de autorități și de societatea rurală pentru niște păcate vechi pe care le ispășise.
Osânda lui Manlache, urmărit pe nedrept pentru uciderea boierului Leon Pârâianu, dobândește o valoare de simbol, fiind o ilustrare a durerii mocnite ce s-a plămădit în sufletul neamului românesc și a dus periodic la explozii violente. Filmul lui Nicolaescu pune accentul pe latura epică, trecând în planul secund povestea de dragoste între Manlache și Ruxandra.
Interpretarea excepțională a lui Amza Pellea ridică mult nivelul filmului, ca și unele… citeşte
Un film romanesc de Oscar!
Cutremuratoare scena in care Manlache poarta crucea Ruxandrei si cea in care este impuscat. Multa suferinta, magistral ecranizata...
Printre cele mai bune filme romanesti care s-au facut. Actorii in roluri mari, muzica extraordinara, peisajele de pe munte fac din acest film unul obligatoriu de vazut.
Capodoperă de capodopere. Totul a fost scris despre acest film ..... scenariul, regia, editare, fotografie, peisaje..... totul este la perfecțiune jocul actorilor romani este excelent
Odihneasca-se cu totii in pace. In urma lor au ramas CAPODOPERE. Nu le ratati. Recomand in special celor ce il injura cu spume la gura pe Sergiu Nicolaescu, cel recent plecat dintre noi.
Ecranizare plină de semnificaţii morale şi sociale, operă de maturitate a cineastului Sergiu Nicolaescu.
L-am revăzut şi mi s-a părut la fel de bun, de dramatic, de impresionant ca şi altădată.
Are câteva scene antologice, metafore cinematografice: Manlache purtând crucea de pus la căpătâiul Ruxandrei, mai înainte însă efortul bărbatului de a o căra pe femeie, prin zăpadă, pe munte, pentru a-i găsi un adăpost să nască, chinul facerii pe masa din biserică, finalul, când împuşcat, sacrificat, Manlache cade pe crucea Ruxandrei...şi toate peisajele de la munte cu o zăpadă infinită...
Cred că este unul dintre cele mai bune filme româneşti.
Mi se pare frustrantă situaţia personajului Manolache Preda, interpretat magistral de marele Amza Pellea. Şi-a ispăşit pedeapsa, se întoarce acasă, se îndrăgosteşte şi încearcă să-şi refacă viaţa. Totul se năruie însă când boierul este ucis. Subit, trecutul apasă puternic pe umerii lui Manolache, trecut ce în final îl da duce la pierzanie.
Condamnat la 10 ani de ocnă, după răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, Manolache Preda (Amza Pellea) se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el. Pentru a duce o viaţă normală, Manolache se angajează la boierul Leon (Emmerich Schäffer). Se îndrăgosteşte de Ruxandra (Ioana Pavelescu), o tânără săracă. Dar când boierul e omorât de doi ţărani revoltaţi, vina cade pe fostul ocnaş.
Manolache fuge şi se ascunde în munţi. Vânat însă fără încetare, este prins şi împuşcat. Moartea sa încheie tragic destinul unui om nevinovat.
Unul din singurele filme bune ale lui Sergiu Nicolaescu! Amza, Ernest Maftei si Dinica interpreteaza magistral! Iar muzica lui Tiberiu Olah e fenomenala! Antologica secventa cand Ruxandra vine la el in creierii muntilor!
Fii, te rog, mai explicit! Pentru ca altfel de voi considera si pe tine ca fiind unul din idiotii care preaslavesc o istorie aproape inexistenta pentru restul lumii!
Sigur, se mai putea lucra in pic la scenariu, însă per total, mi se pare ca Osânda se apropie de perfecțiune. Foarte plăcute si seducătoare coloana sonora (capitol atat de deficitar la creațiile românești), dar și cadrele și locațiile de filmare.
Finalul este impresionant de-a dreptul, încărcat de emoție și semnificații!