Cred ca este cea mai buna ecranizare vazuta de mine.De altfel Sica Alexandrescu a fost dupa mine "un zeu " al autorilor romani, fie ca le-a pus in scena operele pe scena Nationalului , sau la televiziune .Cu toata stima pentru Fory Etterle , dar de departe cel mai perfect Dandanache a fost , dupa parerea mea , maestrul Beligan.Mi se pare atat de bine realizata ca as putea sa o compar cu o bijuterie de mare valoare !
Un film in care vedem intr-adevar oameni care stiau sa-si faca meseria nu ca astazi cand vedem la televizor toate scursurile,si se cred actori.,halal actori ,vorba lui Caragiale
Această versiune cinematografică este o înregistrare a unui spectacol susţinut de colectivul Teatrului Național București, regizat de Sică Alexandrescu (partea artistică) şi Victor Iliu (partea tehnică). Reprezentaţia teatrală este una magistrală, fiind un document artistic de o valoare inestimabilă care salvează pe peliculă interpretări excepţionale precum cea a Elvirei Godeanu, precum şi a lui Alexandru Giugaru, Ion Talianu sau Marcel Anghelescu.
Revederea piesei la mai bine de 130 de ani de la premieră prilejuieşte spectatorilor o serie de constatări dureroase, oferind imaginea unei societăţi româneşti aproape neschimbate şi refractară la ideea de progres, în ciuda discursurilor demagogice ale conducătorilor ţării. Fraze ca "industria română e admirabilă, e sublimă, putem zice, dar lipsește cu desăvârșire", "noi aclamăm munca,… citeşte
Apropo de acuzatia ca i-am jignit pe cetatenii acestei tari: Imi amintesc ca prin clasa a 7-a era sa ma exmatriculeze. M-am harjonit cu un coleg si mi-a rupt cravata de pionier. Si cum acasa aveam mai multe, am aruncat-o la cos. Cand a vazut cravata la cos, diriginta a luat foc!: " Stii ce reprezinta rosul de pe cravata de pionier?: Este sangele strabunilor care si-au dat viata ca noi sa traim fericiti! Si tu ce ai facut cand ai aruncat cravata la cos?: Ai batjocorit sangele strabunilor!" Pana la urma am scapat fara sa fiu exmatriculat, bineinteles dupa ce au chemat parintii la scoala!
Ce să mai vizionezi filmul . Citeşti ditamai sinopsisul , foarte detaliat , eşti pus la curent atât cu piesa de teatru cât şi cu filmul . Două - ntruna ca cafeaua .
Un film Caragiale realizat de marele Sica Alexandrescu. Daca mai punem si distributia cu gigantii teatrului si filmului romanesc ... Iese un mix care garanteaza calitate si o nota maxima.
Toate comediile lui I.L. Caragiale au fost ecranizate in filme celebre in anii '50. O scrisoare pierduta s-a filmat in anul 1954, sub conducerea regizorului Sica Alexandrescu si cu un grup de actori deosebit de talentati, printre care si Ion Fintesteanu, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan si multi altii, care au reusit sa transpuna perfect pe pelicula toate momentele vesele si ironice ale piesei de teatru.
Un film foarte bun, adaptat dupa piesa de teatru cu acelasi nume, o nemaipomenita comedie de-a lui I.L.Caragiale in care apar mari actori romani de acum, mai bine de jumatate de secol.
Spiritul capodoperei lui Caragiale, cel al versiunii lui Sica Alexandrescu & Victor Iliu - din 1953, cel al versiunii lui Liviu Ciulei - preluate in 1982 de Televiziunea Romana... si pildele lui Nastratin Hogea...
Despre fiecare dintre cele doua memorabile versiuni ale comediei caragialene, pe care le-a pastrat pelicula, am citit aprecieri de genul "cea mai buna"... Culmea este ca toata lumea are dreptate, exact cum spunea si inteleptul Nastratin Hogea!
Ambele au, in mod cert, o tripla valoare inestimabila: nu numai datorita patinei timpului care nu le-a stirbit catusi de putin din prestanta artistica, datorita rezonantei impecabile a numelor celor trei regizori, dar si datorita magistralelor partituri actoricesti. La care sa nu omitem a adauga spiritul lui Caragiale pastrat in sucul sau natural inconfundabil.
Personal, inclin aproape insesizabil balanta spre a doua versiune, cea semnata de Liviu Ciulei... Care a fost, de fapt, ea insasi, o reluare, peste ani, a spectacolului magnific montat de Ciulei la Bulandra, initial cu Toma Caragiu si Rodica Tapalaga in rolurile celor doi… citeşte