Articole Moneyball

(2011)

Moneyball: Arta de a învinge

Despre distribuție și echipa de producție

BRAD PITT (Billy Beane/producător), unul dintre cei mai celebri actori la ora actuală, este și un producător de succes, prin compania sa Plan B Entertainment. Aceasta a produs filme precum: The Departed, al lui Martin Scorsese, A Mighty Heart, în regia lui Michael Winterbottom, The Time Traveler’s Wife, al lui Robert Schwentke, The Private Lives of Pippa Lee, în regia Rebeccăi Miller, Charlie and the Chocolate Factory, al lui Tim Burton, Running with Scissors, în regia lui Ryan Murphy, Troy, al lui Wolfgang Petersen, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, în regia lui Andrew Dominik, Eat Pray Love, al lui Ryan Murphy și Kickass, în regia lui Matthew Vaughn.

Pitt a intrat în atenția publicului cu rolul din Thelma and Louise, al lui Ridley Scott. Au urmat rolurile din: A River Runs Through It, în regia lui Robert Redford, Kalifornia, al lui Dominic Sena, Interview With the Vampire, în regia lui Neil Jordan, True Romance, al lui Tony Scott, Sleepers, în regia lui Barry Levinson, Seven Years in Tibet, al lui Jean-Jacques Annaud, Meet Joe Black, în regia lui Martin Brest, Se7en și Fight Club, ultimele două în regia lui David Fincher.

Pitt a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru rolurile din The Curious Case of Benjamin Button, al lui David Fincher și Twelve Monkeys, al lui Terry Gilliam, pentru care a obținut și Globul de Aur. De asemenea, el a fost nominalizat la Globul de Aur pentru Legends of the Fall, al lui Edward Zwick și pentru Babel, în regia lui Alejandro González Iñárritu.

Din bogata sa filmografie mai amintim: Inglourious Basterds, al lui Quentin Tarantino, Burn After Reading, în regia fraților Coen, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen, toate trei în regia lui Steven Soderbergh, Mr. and Mrs. Smith, al lui Doug Liman, Troy, Spy Game, în regia lui Tony Scott, Snatch, al lui Guy Ritchie, The Mexican, în regia lui Gore Verbinski, World War Z, în regia lui Marc Forster, Cogan’s Trade , în regia lui Andrew Dominik și Tree of Life, al lui Terry Malick, la ultimele trei filme fiind și producător.

JONAH HILL (Peter Brand) a devenit un actor foarte căutat la Hollywood datorită rolului din filmul de mare succes Superbad, regizat de Greg Mottola și produs de Judd Apatow, după un scenariu de Seth Rogen și Evan Goldberg. Colaborarea sa cu Apatow a continuat cu filmele: Get Him to the Greek, Funny People și Forgetting Sarah Marshall.

Hill va mai putea fi văzut în comedia The Sitter, în regia lui David Gordon Green și în filmul intitulat 21 Jump Street, la care a fost și co-scenarist și în care îi are ca parteneri pe Channing Tatum și Ice Cube.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN (Art Howe) a jucat în filme precum: Mission: Impossible III, Along Came Polly, Cold Mountain, The Party’s Over, Owning Mahowny, 25th Hour, Red Dragon, Punch-Drunk Love, Love Liza, Almost Famous, State and Main, The Talented Mr. Ripley, Magnolia, Flawless, Patch Adams, Happiness, The Big Lebowski, Boogie Nights, Twister, Nobody’s Fool, Scent of a Woman, Pirate Radio, al lui Richard Curtis, Synecdoche, New York, Doubt, The Savages, Charlie Wilson’s War, în regia lui Mike Nichols, Before the Devil Knows You’re Dead, al lui Sidney Lumet, Capote, pentru care a fost distins cu Premiul Oscar și cu Globul de Aur și The Ides of March, în regia lui George Clooney.


BENNETT MILLER (regia) a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor în 2005, pentru drama intitulată Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal. Pentru această realizare, Miller a fost nominalizat la Premiul David Lean pentru regie acordat de BAFTA și la Premiul Asociației Regizorilor Americani pentru cea mai bună regie.

STEVEN ZAILLIAN (scenariul) a obținut Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu pentru Schindler’s List, precum și Premiul BAFTA, Premiul Humanitas și Premiul Asociației Scenariștilor Americani. De asemenea, el a fost autorul sau co-autorul scenariilor filmelor: Awakenings, The Falcon and the Snowman, Jack the Bear, American Gangster (la care a fost și producător executiv), The Interpreter, Clear and Present Danger, Gangs of New York, Searching for Bobby Fischer (la care a fost și regizor), A Civil Action, All the King’s Men și The Girl with the Dragon Tattoo, la care este și producător executiv.

AARON SORKIN (scenariul) a debutat pe Broadway la vârsta de 28 de ani cu piesa A Few Good Men. Ulterior, el a adaptat scenariul pentru marele ecran, filmul omonim fiind nominalizat la patru Premii Oscar și cinci Globuri de Aur, inclusiv cel pentru cel mai bun scenariu. Succesul său a continuat cu filmele Malice, cu Alec Baldwin și Nicole Kidman și The American President, cu Michael Douglas și Annette Bening.

Sorkin este și autorul scenariului filmului The Social Network, al lui David Fincher, pentru care a fost distins cu Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu-adaptare, precum și cu Globul de Aur și Premiul BAFTA.

WALLY PFISTER (imaginea) a fost distins cu Premiul Oscar pentru imaginea filmelor Inception și cu nominalizări pentru pentru imaginea filmelor Batman Begins, The Prestige și The Dark Knight. De asemenea, el a fost distins cu Premiul Independent Spirit pentru Memento al lui Christopher Nolan, cu care a colaborat și la Insomnia.

Printre realizările sale se mai numără imaginea filmelor: The Italian Job, Slow Burn, Laurel Canyon, Scotland, PA și The Hi-Line.

JESS GONCHOR (scenografia) a colaborat cu regizorul Bennett Miller la Capote și cu frații Ethan și Joel Coen la filmele No Country for Old Men, Burn After Reading, True Grit (pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar) și A Serious Man.

De asemenea, el a fost autorul scenariului filmelor: The Devil Wears Prada, cu Meryl Streep în rolul principal, Fair Game, în regia lui Doug Liman și Away We Go, în regia lui Sam Mendes.

CHRISTOPHER TELLEFSEN (montajul) a semnat imaginea filmelor: Capote, Flirting with Disaster, în regia lui David O. Russell, The People vs. Larry Flynt, al lui Milos Forman, Gummo, Chinese Box, în regia lui Wayne Wang, Analyze This, pentru care a fost nominalizat la Premiul Eddie, Rebound, Perfect Stranger, The Human Stain, The Village, în regia lui M. Night Shyamalan, A Guide to Recognizing Your Saints, The Yellow Handkerchief și Fair Game, în regia lui Doug Liman.

MYCHAEL DANNA (muzica) este originar din Canada, unde a fost distins cu cinci Premii Genie, pentru coloana sonoră a filmelor lui Atom Egoyan: Ararat, Felicia’s Journey, The Sweet Hereafter și Exotica și ultimul pentru muzica filmului lui Deepan Mehta intitulat Water.

Danna a colaborat cu regizori celebri, precum: Terry Gilliam, la Tideland și The Imaginarium of Doctor Parnassus, Mira Nair, la Vanity Fair, Monsoon Wedding și Kama Sutra: A Tale of Love; Ang Lee, la Ride with the Devil și The Ice Storm și Billy Ray la Breach și Shattered Glass.

Printre realizările sale se mai numără coloana sonoră a filmelor: Little Miss Sunshine, (500) Days of Summer; în regia lui Marc Webb, Lakeview Terrace; al lui Neil LaBute, filmul de animație intitulat Surf’s Up; Fracture; în regia lui Gregory Hoblit, Being Julia; al lui Istvan Szabo, Antwoine Fisher; debutul regizoral al lui Denzel Washington, Hearts in Atlantis; în regia lui Scott Hicks, Girl, Interrupted; al lui James Mangold, 8MM, al lui Joel Schumacher și Capote, în regia lui Bennett Miller.

Despre producție
jinglebells