Am remarcat și in trecut și de fiecare dată BOGĂȚIA COSTUMELOR : perfecte in raport cu epoca și foarte detaliate....Mai ales in întâlnirea șefilor de oști dinainte de bătălia de la Nicopole= SUPERB ! [ Suplimentar : la un moment dat, după un duel, o sabie de două mâini se înfige cu vârful în pământ și flambează. Da ,erau și săbii cu lama elastică, nu doar săbii cu lamă rigidă ! DOAR CĂ : Sabia NU era prima armă de luptă , ci arma secundară . In prim plan erau : sulița, buzduganul, toporul și ciocanul de luptă... Dacă rămânai fără arma principală, scoteai sabia din teacă...care era folosită si la ceremonii, innobilări,etc....SI de aici popularitatea sabiei ]
Vreau sa aduc o corectie in ce priveste distributia. Pe toate site-urile unde apar informatii despre acest film este trecut in distributie un actor Vlad Nemes (nascut in 1989 - cand filmul a fost facut!). Cel care a jucat in film, rolul nepotului lui Mircea, nu este actor profesionist. Este un copil pe nume Vlad Nemes, nascut in 1977 pe 25 mai. Rog adminul cinemagia sa faca modificarea! Mai adaug urmatorul aspect: in filmul Mircea a jucat si Bogdan Nemes, fratele celui sus amintit. De asemenea, Vlad Nemes a jucat si in filmul "Coroana de foc" al aceluiasi Sergiu Nicolaescu.
Un film istoric bun. Sergiu Nicolaescu, calitativ a scos maximul posibil ce se putea scoate in anul 1989. Un an plin de saracie si lipsuri in care cenzura era la apogeu.
Bine punctat. An plin de sărăcie și lipsuri. Echipa care lucra la filmele lui Sergiu Nicolaescu era singura care nu făcea foamea în deplasări. În cazul acestui film, exista o rulotă permanentă cu ceai, cafea, sucuri (pe vremea aceea ceva rar!), sandvișuri cu cașcaval și șuncă, ciocolată... Plus două mese consistente, cea de prânz și cea de seara, la popota armatei. Cine prindea „loc” în echipa lui Nicolaescu era fericit din punctul ăsta de vedere. Echipa aceea a constat în aproape 100 de profesioniști, cazați la hotelurile din Mamaia. În fiecare zi se făcea naveta cu autocare, între Mamaia și Hârșova, unde s-au filmat scenele de luptă și cea mai mare parte din film. Nicolaescu era primul care ajungea la Hârșova și ultimul care pleca, după o zi întreagă de muncă, alergătură, coordonări și actorie. Nu am văzut om mai plin de energie și bine organizat, respectuos și modest totodată. Vremuri...
Un alt mare film istoric romanesc, o realizare care evoca perioada de domnie al unui mare conducator de-al nostru, cu o interpretare si o regie de exceptie al lui Sergiu Nicolaescu.
Are un singur cusur =rolul prea mare si prea important al copilului Vladut,si o descriere launtrica a Valahiei noastre, despre starea dinlauntru a Tarii Romanesti,care este aratata insignifiant si fugitiv,privitor la norodul de rind si la marii boieri ai Tarii.
........sau cum si in al 12-lea ceas al comunismului, tovasaru' regizor se incapataneaza sa mistifice adevarul istoric....
Filmul incepe pueril la fel cum se termina. Poate ca s-o fi vrut basm pentru copii, dar basm din ala care cade in penibil cu patriotismul exagerat.
Ca un mic rezumat:
Printr-un flash-back, Mircea, reprezentat ca un cavaler, il rapune la pamant pe rivalul si fratele sau, Dan I, si este crutat. E considerat tradator caci in urma luptei de la Rovine, a trecut in tabara otomana. In realitatea istorica, Dan I a cazut victima complotului marsav organizat de Mircea si cativa boieri , acesta fiind asasinat in 1386.
Daca in realitatea istorica, Mircea nu mai stia cum sa le pupe picioarele maghiarilor si polonezilor ca sa nu ajunga pe mana turcilor, in film, are tupeu si indrazneala de a se emancipa.
Mircea ii povesteste apoi nepotului sau… citeşte
Unul din cele mai bune filme care s-au facut vreodata. Sergiu Nicolaescu il joaca in mod magistral pe Mircea. Regia este atat de bine facuta, incat chiar te transpune in acel timp, retraind parca pe viu epoca lui Mircea cel Batran. NOTA 10+.
Incredibil filmul, pacat ca toate aceste legende ale filmului romanesc s-au dus, sau se duc incet si nu cred ca vom mai avea foarte repede asemenea actori!!
SERGIU NICOLAESCU A MURIT........Nu,el este NEMURITORUL,el nu poate muri in mintile si sufletele noastre,va fi mereu comisarul MICLOVAN,MOLDOVAN,va fi marele nostru domnitor MIRCEA.......Un film exceptional,jucat si regizat cu maiestrie absoluta de acest cavaler,ultim -samurai al cinematografiei noastre....DUMNEZEU SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA IN PACE!!!MAESTRE,NU TE VOM UITA NICIODATA!
Regizorul Sergiu Nicolaescu a fost un pasionat de istoria naţională, ca dovadă filmele cu această temă pe care le-a realizat şi în care a jucat. Este meritul lui ca de această dată să reînvie figura unui alt domnitor de excepţie, Mircea.
"Mircea" prezintă câteva momente semnificative de la sfârșitul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), domnitorul Țării Românești: pregătirea luptei cu oastea otomană condusă de sultanul Mehmed I, supravegherea intrigilor boierilor care doreau să închine țara puterilor străine și îndrumarea educației nepotului preferat, Vlad. De asemenea, sunt prezentate sub formă de flash-back mai multe evenimente din perioada domniei voievodului muntean.
Filmul este destul de bun, lupta oastei lui Mircea cu armata otomană este spectaculoasă, iar interpretările lui Sergiu Nicolaescu, Vlad Nemeș, Șerban Ionescu, Adrian Pintea și Colea Răutu sunt memorabile. Momentele semnificative ale sfârșitului de domnie pentru Mircea cel Bătrân sunt prezentate însă în mod pueril şi cu erori istorice (Vlad Ţepeş s-a născut în realitate după moartea lui Mircea cel… citeşte
Discutiile lui Mircea cu micul Vlad se numesc "licente artistice"- e amuzant sa vad cum faci pe criticul dur si intransigent fara sa ai habar de arta.
Desigur, ca de obicei, recenzia ta este de amator cu mari aere de specilist.
Un film istoric plin de patriotism, actori autohtoni consacrati unde valoarea vietii umane aici este deteminata de capacitatea sa de a lupta cu demnitate si curaj impotriva invadatorilor lacomi. Biografia unui pastrator de traditie si a unui aparator al mostenirii lasata de stramosi intr-o maniera fidela fara cosmetizari in persoana lui Mircea cel Batran jucat la nivel inalt de Sergiu Nicolaescu.
Un film impresionant, m-a lasat fara cuvinte... un ADEVARAT DOMNITOR si un om care si-a iubit patria nespus de mult...pacat ca noi am uitat de acest om si de toata istoria noastra( numai de comunism ne mai aducem aminte), buna sau rea, cu victorii sau infrangeri, noi suntem romani si e datoria noastra sa ne stim istoria si sa ne iubim tara
Unul din cele mai bune filme care s-au facut vreodata. Sergiu Nicolaescu il joaca in mod magistral pe Mircea. Regia este atat de bine facuta, incat chiar te transpune in acel timp, retraind parca pe viu epoca lui Mircea cel Batran.
Pai aveam un an cand s-a facut filmul.De 17 ani nu l-am vazut...dar cu aparitziile astea noi nu cred ca mai merita vazut...cred ca mi s-ar parea plictisitor,nu?
0
8
tani
pe 04 Mai 2004 13:41
Un super-film! L-am vazut de zeci de ori si o sa-l mai vad tot de atatea ori! Genial!