Articole Legături bolnăvicioase

(2006)

Legături bolnăvicioase

Tudor Giurgiu dezleaga Legaturi Bolnavicioase

Am vrut sa fac un film sensibil si curat. Un film care iti aduce aminte de prima poveste de dragoste, intodeauna sfirsita prost. Nu stiu de ce, dar asa se intimpla in mai toate cazurile. Suntem plini de energie, investim mult in prima relatie, vine repede, ca un taifun, se consuma pe neasteptate si pleaca apoi la fel de rapid lasindu-ne mai goi, mai destepti, mai maturi... Imi aduc aminte de prima mea dragoste, care se consuma in scrisori lungi, pe peroanele unei gari, fata era din alta localitate, a inceput cu mult elan si s-a terminat fix in ritmul cu care acceleratul a plecat din gara spre alta destinatie. Cam despre asta e vorba in filmul meu. Mi-am dorit sa fac un film romanesc cit mai personal, departe de social sau politica. Un film despre prietenie, maturizare, sacrificii, nonconformism si tot ceea ce poti face cand ai 18 ani si simti ca lumea e a ta.

Totul a inceput acum aproape trei ani, in preajma Anului Nou, undeva in Ardeal, in satul Sibiel. Am citit cartea Ceciliei Stefanescu si mi-a placut, mi-a activat multe simturi pentru ca e o carte care are un parfum si "gust" aparte. Apoi am cunoscut-o pe Cecilia, am batut palma si am trecut la treaba. Au urmat doi ani in care am scris si rescris scenariul, trecand prin niste momente de fericire amestecata cu disperare. Amindoi suntem perfectionisti si eram in permanenta nemultumiti. In ultimul an, am decis sa nu ma mai implic atit de mult in partea de scris asa ca tot greul a cazut pe Cecilia. Povestea s-a schimbat putin, au mai disparut personaje, l-am rugat pe Razvan Radulescu sa ne «consulte», l-am cooptat in echipa si uite-asa, dupa un efort comun, s-a nascut un scenariu foarte bun, pana la urma. Ne-am lovit de alte momente grele cu doua luni inainte de inceperea filmarilor, cand am acceptat propunerea de a deveni Presedintele Televiziunii Romane.

Un film de actori! N-as fi reusit absolut nimic fara ei. Fara Ioana, Maria si Tudor, in primul rind. Si cred ca merita din toata inima sa o pomenesc si pe Catalina Murgea, cea care face un rol senzational in rolul proprietarei de apartament. E amuzant ca Ioana Barbu, cu chipul ei angelic, diafan si total din afara peisajului de Bucuresti, fara sa vrea, mi-a dat peste cap toate planurile de casting. Maria Popistasu si Tudor Chirila au confirmat si ei ca sunt doi excelenti actori de film, din pacate, foarte putin folositi in Romania.
Legaturi bolnavicioase prin ochii Mariei si Ioanei - Interviu
jinglebells