“Călătoria este o dramă”, nota Marchizul de Custine în ceea ce avea să ajungă un best-seller al secolului al XIX-lea, „Lettres de Russie. La Russie en 1839”. Incursiunea lui Custin într-o Rusie a lui Nicolae I, o Rusie a autocraţiei ţariste, nu avea să rămână fără urmări pentru ochiul călătorului străin: „ o ţară a pasiunilor neînfrânate sau a firilor slabe, a revoltaţilor sau a automatelor, fără intermediar între tiran şi sclav, o ambiţie dezordonată şi imensă, un imperialism care nu poate încolţi decât în sufletul asupriţilor şi nu se poate hrăni decât din nenorocirea unei naţiuni întregi care, avidă din cauza privaţiunilor, îşi ispăşeşte dinaninte, la ea acasă, printr-o supunere înjositoare, spranţa de a exercita tirania în alte părţi”. Şi mai presus de orice o societate unde „nicio fericire nu este posibilă, căci… citeşte
"Le concert" o apologie a sufletului rus, a artistului care traieste prin si pentru pasiunea sa. Asistam la atingerea unui vis de 30 de ani care se implineste la capatul unui drum presarat cu peripetii, situatii comice, uneori tragice, drame personale ale unor suflete de artisti talentati care gusta nedrepatatea unei vieti ruinate de regimul politic dintr-o tara in care nonvalorile au invins bunul simt. Visul poate fi implinit doar prin evadarea din acest spatiu, iar finalul e triumfal si emotionant, la unison cu muzica divina.
M-a marcat tehnica punerii in opozitie a celor doua lumi in care se petrece actiunea. Rusia e prezenata ca un spatiu haotic, „patinat” prin decorurile si costumele invechite, un mediu sonor bruiant , filmari cu camera pe umar, incadrari proaste, o Piata Rosie sinistra, personaje captive in complezenta propriei nereusite intr-o stare de adormire care asteptau, aproape fara nici o speranta , sansa de a a-si recastiga respectul de sine, de a contribui la realizarea unui vis maret (a lui Andrei si a lor in egala masura), in timp ce la Paris e totul luminos, ordonat, perfect, tehnica filmarii e simetrica, cu pozitii fixe si miscari studiate. Diferenta dintre cele doua lumi e si mai evidenta in scena intalnirii celor doua personaje principale la restaurant, unde Andrei se exprima intr-o franceza atipica, si poarta un costum nou, dar care nu e pe masura lui si e parca din alta epoca. E pe punctul de a face confesiunea dar decide sa nu o faca si bea pahar dupa pahar, desi se afla in perioada de recuperare din alcoolism. Aici ruptura dintre cele doua lumi e si mai puternica, putand duce la esuarea visului tuturor, la anularea concertului.
O scena care mi-a placut mult este cea a repetitiei “ratate”, la care membrii orchestrei nu se prezinta, in care Anne-Marie Jacquet este convinsa sa nu renunte la concert de interpretarea violoncelistului care se prezinta drept cel mai putin talentat, fiind singurul care are nevoie sa repete si de interpretarea virtuoasa la vioara a tiganului (Caliu - liderul Tarafului de la Clejani- care a invatat sa cante Ceaikovski si Paganini dupa un CD) care o invaluie si o poarta de la starea de neincredere la cea de curiozitatea si admiratie.
Concertul propriuzis –finalul filmului si punctul culminant- reprezinta atingera visului comun (atat a personajelor ruse cat si a celer franceze) in care momentul de maxima intensitate il constitue confesiunea prin ganduri si priviri sustinute de vibratia si limbajul viorii solistei .
Filmul e "comedie si drama, o dramaturgie comica. Pentu mine asa e viata. Concertul m-a ajutat să înţeleg Rusia, sufletul slav în profunzime, muzica şi visul nebun al unui creator, care poate e visul nebun al oricărui om care vrea să atingă ceva în viaţa lui. Asta e calea mea." (Radu Mihaileanu)
Umor,drama,tragedie. Franceza,rusa,engleza. Multiculturalism. Un fel de "Full Monty" sub umbra neagra a comunismului. Actori impecabili:cei doi rusi din rolurile principale plus Melanie Laurent, tanara de 26 de ani are parte de un rol chiar mai consistent si mai expresiv fata de "Inglorious Bastards". Calitatile lui Vlad Ivanov sunt mai putin exploatate fata de recentele filme romanesti dar si el este savuros in rol de magnat rus care presteaza la violoncel. Valentin Teodosiu starneste rasul in rolul directorului de la Bolshoi,Ion Sapdaru apare putin dar bine. N-am remarcat-o pe Maria Dinulescu... Un film cu adevarat exceptional. Mergeti sa-l vedeti neaparat LA CINEMA!!!
E un film genial, care transmite emotii de o intensitate sublima . Ma inclin in fata regizorului si a intregii echipe care l-a realizat.
Mai multe detalii despre premiera de la Iasi, clipuri despre realizarea filmului si premiera de la Paris, aici: http://claudiaiasi.blogspot.com/2009/11/concertul-prezentat-de-r-mihaileanu-si.html
"Le concert" e o apologie a sufletului rus, a artistului care traieste prin si pentru pasiunea sa. Asistam la atingerea unui vis de 30 de ani care se implineste la capatul unui drum presarat cu peripetii, situatii comice, uneori tragice, drame personale ale unor suflete de artisti talentati care gusta nedrepatatea unei vieti ruinate de regimul politic dintr-o tara in care nonvalorile au invins bunul simt. Visul poate fi implinit doar prin evadarea din acest spatiu, iar finalul e triumfal si emotionant, la unison cu muzica divina.
M-a… citeşte
I-am dat 6 doar pt. ca exista excelentul 'Amadeus' din 1984 (cu 8 premii Oscar pe deplin meritate) !!!
'Concertul' este un cocktail de dramedie cu muzica buna mai ales spre final. Este vorba de reuniunea orchestrei teatrului Balshoi din Moscova dupa 30 de ani de inactivitate ce are loc la Paris.
Radu Mihaileanu prezinta cu multa verva povestea (in care regasim multi actori romani in roluri secundare, vezi: Valentin Teodosiu (una din vocile Pro TV), Vlad Ivanov (personajul Bebe din '4 luni, 3 sapt. si 2 zile') sau Maria Dinulescu) straduintei dirijorului de a reuni vechea sa echipa, dar stilul dialogului este undeva la mijlocul dintre parodie si seriozitate incat mi-a fost mai greu dupa primele 30 de minute din film sa am acelasi interes fata de personaje.
Salvarea vine din partea frumoasei actrite Melanie Laurent (ce tocmai a jucat in 'Inglourious Basterds', filmul lui Tarantino) care a iesit in evidenta prin sarm si rolul important de interpretare la vioara a… citeşte
AMADEUS este un film exceptional, dar nu prea vad legatura cu filmul dlui Mihaileanu, care, la randul sau , este un film minunat...
Incercarea de minicronica din comentariul tau mi se pare oarecum neavenita si chiar nu e o tragedie ca ti-ai pierdut interesul fata de personaje dupa primele 30 minute. Cand am fost eu la vizionare, la 2 luni dupa premiera in Romania, lumea a aplaudat la sfarsitul filmului (nu al concertului din film), asta nu spune nimic???
Am acordat nota maxima, pentru ca filmul a fost superb si a impreionat la toate capitolele. Oricat as povesti nu ar fi suficient. Va recomand cu caldura sa mergeti cu prietenii/persoanele dragi sa vedeti aceata poveste. Vizionare placuta!
Nu sunt eu in masura sa fac "review"-uri, sunt un simplu spectator, oarecum citit si umblat, modest, dar care iubeste filmul (mai ales, vazut la cinematograf), dar si teatrul...
Filmul dlui Mihaileanu este splendid, culege aplauze in sala de proiectie - ce omagiu mai frumos va puteti imagina, inseamna ca filmului domnie sale e viu!!! si provoaca atitudini- felicitari echipei care l-a facut , dar si celor care l-au cumparat, ca sa ni-l arate..
“Concertul” primeste sase nominalizari la premiile Cesar
[...] la data 22/01/2010 de Gloria Saboff in Uncategorized Fimul “Concertul” regizat de Radu Mihaileanu a primit sase nominalizari la premiile Cesar, clasandu-se astfel pe [...] citeşte
Imi place trailer-ul filmului, mi-ar placea sa-l vad.Va rog frumos, cine imi poate spune de unde il pot lua?Daca il caut pe torrent sau odc nu-l gaseste.Va rog!
Cu un început nu prea în forță, filmul se dovedește a fi până la urmă un adevărat deliciu, atât vizual, cât și auditiv. Povestea captivantă, situațiile și dialogurile comice, precum și naturalețea actorilor, fac împreună un film de nota 10, ce nu trebuie să lipsească din colecția proprie.
Radu Mihaileanu ne duce in toate starile emotionale vizbile ca la un concert si pastrand surpriza si suspansul pentru sfarsitul filmului , un film emotionant care se simte prin toti porii , o capodopera a lui Domnului Radu Mihaileanu , una din rarele ocazii in viata asta pentru care pot fi mandru ca sunt roman si la fel ca si in film regizorul ne face o confesiune , confesiune fiind insasi acest film .
Filmul e genial, atat de genial incat as vrea sa-l cumpar, doar ca singurele locuri de unde pot face asta sunt fnac sau amazon.fr. Stie cineva de unde se poate cumpara in Romania filmul asta?
Superb Tchaikovsky, din pacate filmul as spune daca as vrea sa fiu mai critic...mediocru. Si vreau pentru ca nu vorbim de un debutant in cazul lui Radu Mihaileanu. Ar fi trebuit sa treaca peste ideea de "cum ar fi daca niste oameni ar pleca" precum in Trenul vietii. Povestea destul de fada, o simulare de drama cu accente comice rusesti care poate impresioneaza juriile din occident. In fine, cred ca orice muzician profesionist ar putea spune ca un concert inceput prost nu poate fi un succes indiferent de cum au murit parintii lui Shosanna...cam atat.
ATI MAI RECOMAND DOUA FILME // NOPTI ALBE // in rolul principal BARASNIKOV si filmul // VIOARA ROSIE // tradu in egleze titlu din limba romana si ai titlu original
The English Patient , Spirited Away , Lost in Translation , Blade Runner , Filantropica , Léon , The Fifth Element , Twelve Monkeys , Somewhere , The Tree of Life , ador filmele in care sunt puse in valoare frumusetea artistica a lucrurilor din jur , scenografie , decoruri aici poti baga si jocul actorilor care traiesc in film ca si cand fac parte din acea lume a acelei povesti , toata echipa facand eforturi incredibila de a ne introduce intr-o iluzie completa a celei dea saptea arte. Nu imi plac filmele in care mizeria si tigania sunt scoase in evidenta intentionat
un film foarte bun.desi trebuie sa marturisesc ca se aseamana un pic cu vier minuten,regizat de chris kraus.fie ca am dreptate,fie ca nu,felicitari lui radu mihaileanu pt acest film si pentru premiile castigate! il recomand cu caldura!
am ramas masca de de acest efluviu de sentimente numit "Concertul". Al patrulea film caruia ii acord 10,cu doua particule stelare. Felicitari domnului regizor si echipei sale.
Prima impresie este de comedie usoare dupa care filmul te prinde si iti rascoleste sufletul ca o furtuna. Cei care inteleg ce s-a intamplat in acele vremuri, in afara de ceea ce citim in cartile de istorie, pot simti cu adevarat emotia acestui film. Pana acum nu auzisem de regizorul Radu Mihaileanu, de acum il voi tine minte. Felictari!
Foarte bun, intradevar... dar eu va spun doar atat: scoateti muzica din film si atunci sa vedem daca mai ramane ceva. Ce spuneti?
Ascultand minunatele opere ale lui Ciaikovschi esti emotionat privind chiar si stirile TV.
Peace!
Intre "bun" si "foarte bun" , sint de acord cu parerea usor cinica ,dar realista a lui Irogozan "Povestea destul de fada, o simulare de drama cu accente comice rusesti care poate impresioneaza juriile din occident. In fine, cred ca orice muzician profesionist ar putea spune ca un concert inceput prost nu poate fi un succes indiferent de cum au murit parintii lui Shosanna...cam atat. "
Nici pe departe nu mi se pare un film "genial" sau ca e "multiculturalism la cote inalte" cum zicea cineva .Ii lipseste ceva , nu stiu exact ,poate o anumita seriozitate , un suspans , ceva ,ca sa fie un film cu adevarat mare.I
Cert e ca eu daca nu simt nevoia sa revad un film , nu il consider un film grozav; asa si cu acesta.
wzxt4qcav